Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres

This handy Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 8 Lesson 8.4 Finding Volume and Surface Area of Spheres detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Guided Practice Answer Key

Solve.

Question 1.
The diameter of a sphere is 8.8 meters. What is the volume of the sphere? Round your answer to the nearest hundredth. Use 3.14 as an approximation for π.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 1
Radius of the sphere:
8.8 ÷ Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 m The radius is half the diameter.
Volume of the sphere:
\(\frac{4}{3}\)πr3 ≈ \(\frac{4}{3}\) ∙ Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 Use the formula for the volume of a sphere.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 Multiply.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 m3 Round to the nearest hundredth.
The volume of the sphere is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 cubic meters.
Answer: The volume of the sphere is about 356.63 cubic meters.

Explanation:
Given, diameter of a sphere is 8.8 meters.
Then r = 4.4 m
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
V = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 4.4 × 4.4 × 4.4
V = \(\frac{1069.9}{3}\)
V = 356.63 m³
So, The volume of the sphere is about 356.63 cubic meters.

Question 2.
Diane bought a spherical ball made of quartz at a garage sale. The volume of the ball is 1,450 cubic centimeters. What is the radius of the ball to the nearest centimeter? Use 3.14 as an approximation for π.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 3
The radius of the spherical ball is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 centimeters.
Answer: The radius of the sphere is  7 meters.

Explanation:
Given, The volume of the sphere is about 1450 cubic meters.
Then r = ?
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
1450 = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 ×r³
r³ = \(\frac{1450 × 3}{3.14 × 4}\)
r³ = \(\frac{4350}{12.56}\)
r³= 346.33
r = 7
So, The radius of the sphere is  7 meters.

Hands-On Activity

Materials:

  • string
  • hemisphere
  • cylinder that has the same radius and height twice the radius of the hemisphere

Work in pairs.

STEP 1: Wrap the string tightly around the hemisphere as shown in the diagram. Measure the length of the string used, and then use the same length of string to wrap around the curved surface of the cylinder.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 4
STEP 2: How much of the curved surface of the cylinder does the string cover? If you wrap the whole sphere with string, how much of the curved surface of the cylinder would the same string cover?

STEP 3: How is the surface area of the sphere related to the area of the curved surface of the cylinder?

STEP 4: Copy and complete the following to write a formula for the surface area of a sphere. (Hint: The height of a cylinder is twice the radius of a sphere.)
Surface area of a sphere = Area of cylinder’s curved surface
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 5

Solve.

Question 3.
What is the surface area of a sphere with a radius of 6 centimeters? Use 3.14 as an approximation for π.
Answer: The surface area of a sphere is  452.16 cm²

Explanation:
Given, r = 6 cm,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
= 4 × 3.14 × 6 × 6
= 452.16 cm²
So, The surface area of a sphere is  452.16 cm²

Question 4.
A spherical rubber ball has a surface area of 3,215.36 square centimeters. What is the radius of the rubber ball to the nearest centimeter? Use 3.14 as an approximation for π.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 6
The radius of the rubber ball is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 2 centimeters.
Answer: The radius of a sphere is 16 cm.

Explanation:
rubber ball has a surface area of 3,215.36 square centimeters.
Given, A = 3,215.36 cm²,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
3,215.36 = 4 × 3.14 × r²
r² = \(\frac{3,215.36}{3.14 × 4}\)
r² = 256
r = 16
So, The radius of a sphere is 16 cm.

Math in Focus Course 2B Practice 8.4 Answer Key

For this practice, you may use a calculator and use 3.14 as an approximation for π. Round your answers to the nearest tenth when you can.

Solve.

Question 1.
What is the volume of a sphere with a radius of 5 centimeters?
Answer: The volume of the sphere is about 523.33 cm³.

Explanation:
Given,  r = 5 cm
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
V = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 5 × 5 × 5
V = \(\frac{1570}{3}\)
V = 523.33 cm³
So, The volume of the sphere is about 523.33 cm³.

Question 2.
What is the surface area of a sphere with a radius of 4.4 centimeters?
Answer: The surface area of a sphere is  243.16 cm²

Explanation:
Given, r = 4.4 cm,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
= 4 × 3.14 × 4.4 × 4.4
= 243.16 cm²
So, The surface area of a sphere is  243.16 cm²

Question 3.
A fully inflated beach ball has a radius of 10 inches.
a) What is the surface area of the beach ball?
Answer: The surface area of a sphere is  1256 in²

Explanation:
Given, r = 10 in,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
= 4 × 3.14 ×10 × 10
= 1256 in²
So, The surface area of a sphere is  1256 in²

b) What is the volume of air inside the beach ball?
Answer:  The volume of the air inside the ball is about 4186.6 in³.

Explanation:
Given,  r = 10 in
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
V = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 10 × 10 × 10
V = 4186.6 in³
So, The volume of the air inside the ball is about 4186.6 in³.

Question 4.
What is the surface area of a sphere.
a) with a diameter of 28.6 centimeters?
Answer: The surface area of a sphere is  2,568 cm²

Explanation:
Given, d = 28.6
Then, r = 14.3 cm,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
= 4 × 3.14 × 14.3 × 14.3
= 2,568 cm²
So, The surface area of a sphere is  2,568 cm²

b) with a volume of 3,680 cubic centimeters?
Answer:  The surface area of a sphere is  1133.54 cm²

Explanation:
Given, The volume of the sphere is about 3680 cubic meters.
Then r = ?
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
3680 = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 ×r³
r³ = \(\frac{3680× 3}{3.14 × 4}\)
r³ = \(\frac{11040}{12.56}\)
r³= 878.9
r = 9.5
So, The radius of the sphere is  9.5 cm.

Then, r = 9.5 cm,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
= 4 × 3.14 × 9.5 × 9.5
= 1133.54 cm²
So, The surface area of a sphere is  1133.54 cm²

Question 5.
A billiard ball has a surface area of 84 square centimeters. What is the radius of the billiard ball?
Answer: The radius of a billiard ball is 2..5 cm.v

Explanation:
billiard ball has a surface area of 84 square centimeters.
Given, A = 84 cm²,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
84 = 4 × 3.14 × r²
r² = \(\frac{84}{3.14 × 4}\)
r² = 6.68
r = 2.5
So, The radius of a billiard ball is 2..5 cm.

Question 6.
A bowl is in the shape of a hemisphere. The radius of the bowl is 10 centimeters. How many liters of water can the bowl hold? (1,000 cm3 = 1 liter)
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 7
Answer: the bowl can hold 0.020 liters of water

Explanation:
Volume of the hemisphere  V = \(\frac{2}{3}\)πr
Given, r = 10 cm
V = \(\frac{2}{3}\) × 3.14 × 10
V = 20.9 cm³
The volume of the hemisphere is 20.9 cm³

Then, Given that 1000 cm = 1 liter, and
we want to know how many liters the bowl can hold.
= \(\frac{20.93}{1000}\)
= 0.020 liters
So, the bowl can hold 0.020 liters of water

Question 7.
Math Journal
a) What dimension of a sphere do you need to find its surface area and volume?
Answer: We need the dimension of radius of a sphere to find the surface area and its volume

b) Suppose a sphere has a radius greater than 1 unit. If you double the radius, which value will increase by a greater amount, the volume or the surface area of the sphere? Explain your thinking.
Answer: The surface area increases. with the square of the radius.
If you double the radius you quadruple the surface area

Explanation:
If r is the radius of a sphere its surface area = 4πr².
If the radius is doubled then its surface area = 4π(2r)² = 4 × 4πr².
So the surface area becomes 4-fold or the increase in surface area is 300%.

Question 8.
A basketball is shipped in a cube-shaped box. The basketball just touches the sides of the box, as shown.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 8
a) What is the radius of the basketball?
Answer: the radius of the basketball is  4.8 in.

Explanation:
Given, diameter of a sphere is 9.6 in.
r = \(\frac{d}{2}\)
= \(\frac{9.6}{2}\)
= 4.8 in.
Then r = 4.8 in.
So, the radius of the basketball is  4.8 in.

b) What is the volume of the basketball?
Answer: The volume of the basketball is about 463 in³.

Explanation:
Given,  r = 4.8 in
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
V = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 4.8 × 4.8 × 4.8
V = \(\frac{1389}{3}\)
V = 463 in³
So, The volume of the basketball is about 463 in³.

c) About what percent of the space in the cube is occupied by the basketball?
Answer: 52.3 % of the cube is occupied by the baseball

Explanation:
Given, the cube side a = 9.6 in
The volume of a cube  V = a³
V = 9.6 × 9.6 × 9.6
V = 884.73 in³
The volume of a cube is 884.73 in³

The volume of the basketball is about 463 in³.
So, around 52.3 % of the cube is occupied by the baseball

Question 9.
A solid metal ball with a radius of 10 inches is melted and made into smaller spherical metal balls with a radius of 2 inches each. How many smaller spherical balls can be made?
Answer: total of 125 smaller spherical metal balls can be made

Explanation:
r = 10 in
Volume of the metal ball  V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
V = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 10 × 10 × 10
V = 4186.6 in³
So, The volume of the sphere is about 4186.6 in³

Volume of the smaller spherical metal balls , with r = 2 in.
V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
V = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 2 × 2 × 2
V = 33.49 in³

So, divide the volumes, we get
= \(\frac{4186.6}{33.49}\)
= 125
Hence,  total of 125 smaller spherical metal balls can be made

Question 10.
Nathan cuts a clay sphere in half to get two hemispheres. He measures the circumference of the hemispheres to be 175.84 centimeters.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 9
a) What is the radius of each hemisphere?
Answer: The radius of each hemisphere is 28 cm

Explanation:
Given, C = 175.84 cm
The circumference of the hemisphere is C = 2πr
175.84 = 2 × 3.14 × r
r = \(\frac{175.84}{6.28}\)
r = 28 cm
So, The radius of each hemisphere is 28 cm

b) What is the total surface area of each solid hemisphere?
Answer: The  total surface area of each hemisphere is  7,385.28 cm²

Explanation:
the total surface area of each hemisphere is A = 3πr²
= 3 × 3.14 × 28 × 28
= 7,385.28 cm²
So, The  total surface area of each hemisphere is  7,385.28 cm²

Question 11.
The volume of a sphere is 3,052.08 cubic meters.
a) What is the radius of the sphere?
Answer: The radius of the sphere is  9 cm.

Explanation:
Given, The volume of the sphere is about 3,052.08 cubic meters.
Then r = ?
We know that the volume of the sphere is V =  \(\frac{4}{3}\)πr³
3,052.08 = \(\frac{4}{3}\) × 3.14 ×r³
r³ = \(\frac{3,052.08× 3}{3.14 × 4}\)
r³ = \(\frac{91529}{12.56}\)
r³= 729
r = 9
So, The radius of the sphere is  9 cm.

b) What is the surface area of the sphere?
Answer: The surface area of a sphere is  1017.36 cm²

Explanation:
Then, r = 9 cm,
The surface area of a sphere is A = 4πr²
= 4 × 3.14 × 9 × 9
= 1017.36 cm²
So, The surface area of a sphere is  1017.36 cm²

Question 12.
Once you know how to find the surface area of a sphere, you can use the surface area formula to see why the volume formula works.
Think of a sphere as being divided up into hundreds of “pyramids” that have a common vertex at the center of the sphere. The surface of the sphere is made up of the bases of all these pyramids. The height of each pyramid is r, and you can call the areas of the bases B1, B2, B3, and so on. To find the surface area of the sphere, you can find the sum of the areas of all the bases.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 10
Show why the volume formula works by supplying a reason for each step below.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.4 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Spheres 11
Answer:
Add the volumes of the pyramids to get the volume of the sphere:
V = \(\frac{1}{3}\) · r · B1 + \(\frac{1}{3}\) · r · B2 + \(\frac{1}{3}\) · r · B3 + ………..
Factor out \(\frac{1}{3}\)r:
= \(\frac{1}{3}\)r(B1 + B2 + B3)
The sum of the pyramids bases form the surface area of the sphere:
= \(\frac{1}{3}\)r(4πr2)
Use the commutative property of multiplication:
= \(\frac{4}{3}\) πr3

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems: Composite Solids

This handy Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 8 Lesson 8.5 Real-World Problems: Composite Solids detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems: Composite Solids

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Guided Practice Answer Key

Solve.

Question 1.
A composite solid is made up of a cone and a cylinder. The slant height of the cone is 25 centimeters. The height of the cylinder is 15 centimeters and its radius is 12 centimeters. The height of the solid is 37 centimeters. Use 3.14 as an approximation for π.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 1
a) Find the volume of the composite solid to the nearest cubic centimeter.
Volume of the cylinder:
πr2h = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 Use the formula for volume of a cylinder.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 cm3 Evaluate .

Volume of the cone:
Height of cone = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 cm
\(\frac{1}{3}\) πr2h = \(\frac{1}{3}\) ∙ Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 Use the formula for the volume of a cone.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 cm3 Multiply.
Volume of the composite solid:
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 + Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 Add the volumes of the cylinder and the cone.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 cm3 Multiply and round.
The volume of the composite solid is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2 cubic centimeters.
Answer:  The volume of the composite solid is about 10,098 cm3
We are given:
l = 25
hcylinder = 15
H = 37
r = 12
Use the formula for the volume of a cylinder:
Vcylinder = πr2hcylinder
= π · 122 · 15
Evaluate:
= 2,160π cm3
The height of the cone:
hcone = H – hcylinder
= 37 – 15
= 22 cm
Use the formula for the volume of a cone:
Vcone = \(\frac{1}{3}\)πr2hcone
= \(\frac{1}{3}\) · π · 122 · 22
Multiply:
= 1,056π cm3
Find the volume of the composite solid by adding the volumes of the cylinder and the cone:
V = Vcylinder + Vcone
= 2,160π + 1,056π
= 3,216π cm3
Multiply and round:
≈ 10,098 cm3

b) Find the surface area of the composite solid to the nearest square centimeter.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 3
The surface area of the composite solid is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 2square centimeters.
Answer: The surface area of the composite solid is about  2,525 cm2.
Use the formuLas for the surface areas:
S = πrl + 2πrhcylinder + πr2
Substitute for r, l, hcylinder
= π · 12 · 25 + 2π · 12 · 15 + π · 122
Evaluate each term:
= 300π + 360π + 144π
Add:
= 804π
Multiply and round:
≈ 804 · 3.14 ≈ 2,525 cm2

Question 2.
A birdhouse looks like a cube with a square pyramid on top. As shown, the birdhouse has a circular entrance with a diameter of 4 inches. Find the exterior surface area of the birdhouse.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 4
Answer: The exterior surface area of the birdhouse is 647.4 in2
Determine the Lateral surface area of the pyramid:
S1 = 4 · \(\frac{1}{2}\) · 10 · 13 = 260 in2
Determine the radius of the entrance:
r = \(\frac{4}{2}\) = 2
Determine the lateral surface area of the house:
S2 = 4 · 10 · 10 – π · 22 ≈ 387.4 in2
Compute the exterior surface area of the house:
S = S1 + S2 = 260 + 387.4 = 647.4 in2
= 647.4 in2

Question 3.
The solid shown is a cylinder with a cone-shaped hole. The diameter of the cylinder is 22 centimeters. Its height is 15 centimeters. The radius of the cone-shaped hole is 7 centimeters and the height is 10 centimeters. Find the volume of the solid. Use 3.14 as an approximation for π. Round your answer to the nearest cubic centimeter.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 5
Answer: The volume of the solid is  5. 187 cm3
Determine the radius R of the cylinder:
R = \(\frac{22}{2}\) = 11 cm
Determine the volume of the cylinder
Vcylinder = πR2h = π · 112 ·  15 = 1, 815π cm2
Determine the volume of the cone:
Vcone = \(\frac{1}{3}\)πR2h = \(\frac{1}{3}\) · π · 72 · 10 ≈ 163π cm3
Determine the volume of the solid:
V = Vcylinder – Vcone
= 1,815π – 163π
= 1,652π
≈ 3.14 · 1,652
≈ 5. 187 cm3

Math in Focus Course 2B Practice 8.5 Answer Key

For this practice, you may use a calculator and use 3.14 as an approximation for π. Round your answers to the nearest tenth when you can.

Solve.

Question 1.
Jack has a cylindrical block that has a radius of 0.6 cm and is 22 centimeters long. He puts together 8 such blocks to form the composite solid shown. What is the volume of the composite solid?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 6
Answer: The volume of the composite solid is 199 cm3
We are given the cylinder:
r = 0.6
h = 22
Determine the volume of one cylinder:
Vcylinder = πr2h ≈ 3.14 · 0.62 · 22
≈ 24.87 cm3
Determine the volume of the composite solid:
Vsolid = 8Vcylinder = 8 · 24.87 ≈ 199 cm3

Question 2.
The trophy for a basketball tournament is made up of a miniature basketball attached to a rectangular prism. The radius of the basketball is 5 centimeters. The prism measures 8 centimeters by 5 centimeters by 15 centimeters. What is the volume of the trophy to the nearest cubic centimeter?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 7
Answer: The volume of the trophy is 1,123 cm3
We are given:
r = 5
l = 8
w = 5
h = 15
Determine the volume of the sphere:
Vsphere = \(\frac{4}{3}\)πr3
≈ \(\frac{4}{3}\) · 3.14 · 53
≈ 523 cm3
Determine the volume of the prism:
Vprism = lwh = 8 · 5 · 15 = 600 cm3
Determine the volume of the trophy:
Vtrophy = Vsphere + Vprism
= 523 + 600
= 1,123 cm3

Question 3.
A necklace is made up of 50 spherical beads. Each bead has a radius of 8 millimeters.
a) What is the volume of the necklace?
Answer: The volume of the necklace is 107, 178.7 mm3
We are given the sphere:
r = 8
Determine the volume of a spherical bead:
Vbead = \(\frac{4}{3}\)πr3
≈ \(\frac{4}{3}\) · 3.14 · 83
≈ 2,143.573
Determine the volume of the necklace:
Vnecklace = 50 · Vbead
≈ 50 – 2. 143.573 ≈ 107, 178.7 mm3

b) What is the surface area of the necklace?
Answer: The surface area of the necklace is 40,192 mm2
Determine the surface area of a spherical bead:
Sbead = 4πr2 ≈ 4 · 3.14 · 82
≈ 803.84 mm2
Determine the surface area of the necklace:
Snecklace = 50 · Sbead
= 50 · 803.84
≈ 40,192 mm2

Question 4.
A crystal trophy is made up of a rectangular pyramid whose base is attached to the top of a rectangular prism. The base of the pyramid and the top of the prism are each 4 inches long and 3 inches wide. The height of the pyramid is 2.5 inches and the height of the prism is 9.5 inches. What is the volume of the crystal trophy?
Answer: The volume of the crystal trophy is 124 in3
We are given:
l = 4
w = 3
hpyramid = 2.5
hprism = 9.5
Determine the volume of the pyramid:
Vpyramid =\(\frac{1}{3}\) · lwhpyramid 
= \(\frac{1}{3}\) · 4 · 3 · 2.5
= 10 in3
Determine the volume of the prism:
Vprism = lwhprism = 4 · 3 · 9.5
= 114 in3
Determine the volume of the trophy:
Vtrophy = Vpyramid + Vprism
= 10 + 114
= 124 in3

Question 5.
At a food stand, you can buy a paper cone filled with slush made of frozen juice. The slush forms a hemisphere on top of the cone, as shown. What is the volume of the cone of slush?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 8
Answer: The volume of the cone of slush is 314.9 cm3
We are given:
d = 8
h = 10.8
Determine the radius:
r = \(\frac{d}{2}\) = \(\frac{8}{2}\) = 4
Determine the volume of the hemisphere:
Vhemisphere = \(\frac{1}{2}\) · \(\frac{4}{3}\) πr3
≈ \(\frac{2}{3}\) · 3.14 · 43
≈ 134 cm3
Determine the volume of the cone:
Vcone = \(\frac{1}{3}\) πr2h
≈ \(\frac{1}{3}\) · 3.14 · 42 · 10.8
≈ 180.9 cm3
Determine the volume of the cone of slush:
V = Vhemisphere + Vcone
= 134 + 180.9
= 314.9 cm3

Question 6.
A wooden paper towel holder is composed of two cylinders. The diameter of the base is 12 .centimeters and its height is 2 centimeters. The combined height of the two cylinders is 30 centimeters. What is the volume of the paper towel holder?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 9
Answer: The volume of the paper towel holder is 438 cm3
We are given:
d1 = 3
h1 = 30
d2 = 12
h2 = 2
Determine the radius of the upper cylinder:
r1 = \(\frac{d_{1}}{2}\) = \(\frac{3}{2}\) = 1.5
Determine the volume of the upper cylinder:
V1 = πr12h1 = π · 1 52 · 30 = 67.5π cm3
Determine the radius of the lower cylinder:
r2 = \(\frac{d_{2}}{2}\) = \(\frac{12}{2}\) = 6
Determine the volume of the lower cylinder:
V2 = πr22h2 = π · 62 · 2 = 72π cm3
Determine the volume of the paper tower holder:
V = V1 + V2 = 67.5π + 72π
≈ 139.5π
≈ 139.5 · 3.14
≈ 438 cm3

Question 7.
The edge of the base of a square pyramid is 11 inches. The pyramid has a height of 14 inches. What is the volume of the composite solid formed when two such pyramids are joined at the base, as shown in the diagram?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 10
Answer: The volume of the composite solid is  1,129.3 in3
We are given:
L = 11
h = 14
Determine the volume of one pyramid:
V1 = V2 = \(\frac{1}{3}\)l2h = \(\frac{1}{3}\) · 112 · 14 ≈ 564.67 in3
Determine the volume of the composite solid:
V = V1 + V2 = 2V1 = 2 · 564.67
≈ 1,129.3 in3

Question 8.
A clock in the shape of an hour glass is made up of two identical cones connected at their vertices. The radius of each cone is 7 centimeters. The combined height of the two cones is 11.8 centimeters. What is the volume of the clock?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 11
Answer: The volume of the clock is 605.2 cm3
We are given:
r = 7
H = 11.8
Determine the height of each cone:
h = \(\frac{H}{2}\) = \(\frac{11.8}{2}\) = 5.9
Determine the volume of one cone:
V1 = V2 = \(\frac{1}{3}\)πr2h =  \(\frac{1}{3}\) · π · 72 · 59
≈ 96.3677π
Determine the volume of the clock:
V = V1 + V2 = 2V1 = 2 · 96.367π
≈ 192.734 · 3.14
≈ 605.2 cm3

Question 9.
Jason made a long pole by joining three different lengths of cylindrical poles together. Each pole has the same diameter of 18 cm. The diagram below is not drawn to scale.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 12

a) What is the volume of the long pole?
Answer: The volume of the long pole is 8,393.2 cm3
We are given:
d = 18
h1 = 7
h2 = 11
h3 = 15
Determine the radius
r = \(\frac{d}{2}\) = \(\frac{18}{2}\) = 9
Determine the volume of the tong pole:
V = V1 + V2 + V3
= πr2h1 + πr2h2 + πr2 h3
= πr2(h1 + h2 + h3)
≈ 3.14 · 92 · (7 + 11 + 15)
≈ 8,393.2 cm3

b) What is the surface area of the long pole?
Answer: The surface area of the long pole is  2,373.8 cm2
Determine the surface area of the long pole
= 2πr2 + 2πr(h1 + h2 + h3)
= 2πr(r + h1 + h2 + h3)
≈ 2 · 3.14 · 9(9 + 7 + 11 + 15)
≈ 2,373.8 cm2

Brain @ Work

How can you make the following cross-sections by slicing a cube? Use a computer drawing program or pencil and paper to show your answers for a) and b).
a) An isosceles triangle
Answer:
We take a point on one edge, then take two congruent segments from one of the vertices on the same edge on the other two edges
We draw the cross-section in the cube in the shape of an isosceles triangle:
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 13

b) A regular hexagon
Answer:
To get a hexagon, we slice the cube with a plane going through alt six faces of the cube.
We draw the cross-section in the cube in the shape of a regular hexagon:
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 14

c) What other polygons can be cross-sections of a cube?
Answer:
The cross-section can be a quadrilateral when a plane crosses 4 faces of the cube:
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 15
The cross-section can also be a pentagon when a plane crosses 5 faces of the cube:
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.5 Answer Key Real-World Problems Composite Solids 16

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones

This handy Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 8 Lesson 8.3 Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones

Hands-On Activity

Materials:

  • nets for a pyramid, a triangular prism, a cylinder, and a cone
  • scissors
  • ruler
  • tape
  • rice grains

EXPLORE VOLUME RELATIONSHIPS BETWEEN A PYRAMID AND A PRISM, AND BETWEEN A CONE AND A CYLINDER

Work in pairs.

STEP 1: Cut out the nets for a triangular pyramid and triangular prism.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 1
STEP 2: Fold the nets to make a triangular pyramid and triangular prism. Each solid will be open at one end. Tape the edges to hold them in place.

STEP 3: Do the pyramid and prism have the same height? Do the base of the pyramid and the base of the prism have about the same area?

STEP 4: Fill the pyramid completely with rice grains and pour them into the prism. Keep doing this until the prism is filled with rice grains. Flow many pyramids of rice grains are needed to fill the prism?

Math Journal What is the relationship between the volume of a triangular pyramid and the volume of a triangular prism with the same base and height? Suggest a formula for the volume of a pyramid.

STEP 5: Cut out the nets for a cylinder and cone.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 2

STEP 6: Use the cutouts of the rectangle and circle to make a cylinder. Tape the edges to hold them in place. The cylinder will be open at one end.

STEP 7: Fold the cutout of the sector of the circle to make a cone. Tape the edges to hold them in place. The cone will be open at its wide end.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 3
STEP 8: Are the cylinder and the cone about the same height? Do the base of the cylinder and the base of the cone have about the same area?

STEP 9: Fill the cone completely with rice grains and pour them into the cylinder. Keep doing this until the cylinder is filled with rice grains. How many cones of rice grains are needed to fill the cylinder?

Math Journal What is the relationship between the volume of a cone and the volume of a cylinder with the same base and height? Suggest a formula for the volume of a cone.
Answer: The relationship between the volume of a cone and the volume of a cylinder with the same base and height is the volume of the cone is one-third the volume of the cylinder.

Explanation:
We know that the volume of the cylinder is  V = πr²h
the volume of the cone V=1/3hπr².
Then, The relationship between the volume of a cone and the volume of a cylinder,
with the same base and height is the volume of the cone is one-third the volume of the cylinder.
And, \(\frac{1}{3}\) πr²h = \(\frac{1}{3}\) πr²h
Hence, The volume of the cone and the volume of the cylinder is equal when their respective base and height are equal.

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Guided Practice Answer Key

Solve.

Question 1.
The base of a pyramid is a right triangle. The triangle has a base of 5 centimeters and a height of 3 centimeters. The pyramid has a height of 6 centimeters. What is the volume of the pyramid?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 4
Use the formula for the volume of a pyramid.
Volume of pyramid
= \(\frac{1}{3}\) Bh Use the formula.
= \(\frac{1}{3}\) ∙ (Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5) ∙ Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5    Substitute for B and h.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 cm3 Multiply.
The volume of the pyramid is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 cubic centimeters.
Answer:  The volume of the pyramid is 10 cm³

Explanation:
The volume of the pyramid is \(\frac{1}{3}\) bh
Here b = 5 cm, h = 6 cm
V = \(\frac{1}{3}\) (\(\frac{1}{2}\) × 3 × 5) 6
V = 15 cm³
So, The volume of the pyramid is 15 cm³.

Question 2.
A square pyramid has a height of 12 meters. If a side of the base measures 5.5 meters, what is the volume of the pyramid?
Answer: The volume of the Square pyramid is 121 cm³.

Explanation:
The volume of the Square pyramid is \(\frac{1}{3}\) a²h
Here a = 5.5 m, h = 12 m
V = \(\frac{1}{3}\) (5.5 × 5.5 × 12)
= 30.25 × 4
V = 121 m³
So, The volume of the Square pyramid is 121 cm³.

Question 3.
A square pyramid has a volume of 400 cubic centimeters. The length of the base is 10 centimeters. What is the height of the pyramid?
Let the height of the pyramid be h centimeters.
Volume of pyramid = \(\frac{1}{3}\) Bh Use the formula.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 = \(\frac{1}{3}\) ∙ (Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5) ∙ h Substitute for the volume and dimensions of the base.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 ∙ h Multiply both sides by Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Divide both sides by Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 = h Simplify.
The height of the pyramid is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 centimeters.
Answer: The height of the Square pyramid is 12 cm.

Explanation:
The volume of the Square pyramid is 400 cm³
Here a = 10 cm, h = ?
V = \(\frac{1}{3}\) a²h
400 = \(\frac{1}{3}\) 10 × 10 × h
h = \(\frac{400 × 3}{10 × 10}\)
= 12 cm
So, The height of the Square pyramid is 12 cm.

Question 4.
A rectangular pyramid has a volume of 58 cubic meters. If the sides of the base measure 3 meters by 5 meters, what is the height of the pyramid?
Answer: The height of the Rectangular pyramid is 11.6 m.

Explanation:
The volume of the Rectangular pyramid is 58 m³
Here l = 5 m, b = 3 m , h = ?
V = \(\frac{1}{3}\) lbh
58 = \(\frac{1}{3}\) 5 × 3 × h
h = \(\frac{58 × 3}{5 × 3}\)
= 11.6 m
So, The height of the Rectangular pyramid is 11.6 m.

Question 5.
A party hat is in the shape of a cone. Find the exact volume of the party hat. Use 3.14 as an approximation for π to find the approximate volume of the cone. Round your answer to the nearest tenth.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 6
Use the formula for the volume of a cone, V = \(\frac{1}{3}\)Bh
Volume of the party hat = \(\frac{1}{3}\) ∙ πr2 ∙ h Use the formula.
= \(\frac{1}{3}\) ∙ Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Substitute for π, r, and h.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Multiply.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 in3 Round to the nearest tenth.
The exact volume of the party hat is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 cubic inches.
An approximate volume is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 cubic inches.
Answer: The volume of the party hat is 504 in³.

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here r = 6 in. , h = 14 in.
V = \(\frac{1}{3}\) 14 × 6 × 6 × 3.14
V = 504 in³.
So, The volume of the party hat is 504 in³.

Question 6.
The diagram shows a cone-shaped container. Find the exact volume of the container. Use 3.14 as an approximation for π to find the approximate volume of the container. Round your answer to the nearest tenth.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 7
Answer: The volume of the container is 283 cm³.

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here d= 9 cm , then
r = 4.5 cm , h = 14 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 14 × 4.5 × 4.5 × 3.14
V = 283.5 cm³.
So, The volume of the container is 283 cm³.

Question 7.
A cone has a height of 57 centimeters and a volume of 2,923.34 cubic centimeters. What is the radius of the cone? Use 3.14 as an approximation for π.
Let the height of the cone be h centimeters.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 8
The radius of the cone is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 centimeters.
Answer: The radius of the cone  is 7.16 cm.

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here V = 2923.34 cm³
r = ? , h = 57 cm.
2923.34 = \(\frac{1}{3}\) 57 × r² × 3.14
r² = \(\frac{2923.34 × 3}{57 × 3.14}\)
r² =51.28 cm.
r = 7.16 cm
So, The radius of the cone  is 7.16 cm.

Question 8.
A cone has a height of 7.2 inches and a volume of 188.4 cubic inches. What is the radius of the cone? Use 3.14 as an approximation for π.
Answer: The radius of the cone  is 5.11 in.

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here V = 188.4 in³
r = ? , h =7.2 in.
188.4 = \(\frac{1}{3}\) 7.2 × r² × 3.14
r² = \(\frac{188.4 × 3}{7.2 × 3.14}\)
r² =26.16 in.
r = 5.11 in
So, The radius of the cone  is 5.11 in.

Question 9.
Jean wants to sell lemonade in cone-shaped paper cups. Each cup has a diameter of 4 centimeters and a height of 8 centimeters. She wants to make enough lemonade for 50 cups. How much lemonade does Jean need to make? Round your answer to the nearest tenth. Use 3.14 as an approximation for π.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 9
Answer: The lemonade jean needs to made is 1600 ml

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here d= 4 cm , then
r = 2 cm , h = 8 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 8 × 2 × 2 × 3.14
V = 32 cm³.
So, The volume of the cup is 32 cm³.

Given, She wants to make enough lemonade for 50 cups.
= 50 × 32
= 1600 ml
So, The lemonade jean needs to made is 1600 ml

Hands-On Activity

FIND A FORMULA FOR THE AREA OF THE CURVED SURFACE OF A CONE

Work in pairs.

STEP 1: Copy and complete the table. For each pyramid, the base has edges of length b. The slant height is h.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 10
STEP 2: In general, what is the formula for the area of all the lateral triangular faces of a pyramid?

STEP 3: Suppose the number of sides of the base of the pyramid increases as shown below. Name the solid that is eventually formed.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 11
STEP 4: The formula for the curved surface area of a cone is related to the formula for the surface area of the triangular faces of a pyramid. Copy and complete the formula for the curved surface area of a cone. Let r represent the radius of the base of a cone. Let € represent the slant height of the cone.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 12

Question 10.
A solid cone has a radius of 7 inches and a slant height of 14 inches.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 13
a) What is the exact area of the cone’s curved surface?
πrl = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Use the formula for the lateral surface area of a cone.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 in2 Multiply.
The exact area of the cone’s curved surface is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 square inches.
Answer: The exact area of the cone’s curved surface is 307.72 in²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here r = 7 in, l = 14 in
S = 3.14 × 7 × 14
S = 307.72 in²
So, The exact area of the cone’s curved surface is 307.72 in²

b) What is the total surface area of the cone? Find both the exact value and an approximate value. Use \(\frac{22}{7}\) an approximation for π.
Total surface area of the cone:
Area of base + Area of curved surface = πr2 + Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 The lateral surface area is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 + Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Substitute Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 for r.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Multiply.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 Add.
= Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 in2 Substitute Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 for π.
The total surface area of the cone is exactly Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 square inches, and approximately Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 square inches.
Answer: The total surface area of the cone is exactly 462 in²

Explanation:
The total surface area of the cone is T = πr(r +l)
Here r = 7 in, l = 14 in
T = \(\frac{22}{7}\) × 7 ( 7 + 14 )
= 21 × 22
T = 462 in²
So, The total surface area of the cone is exactly 462 in²

Question 11.
The radius of a cone is 3 inches, and the slant height is 12 inches.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 14
a) What is the exact area of the cone’s curved surface?
Answer: The exact area of the cone’s curved surface is 113.04 in²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here r = 3 in, l = 12 in
S = 3.14 × 3 × 12
S = 113.04 in²
So, The exact area of the cone’s curved surface is 113.04 in²

b) What is the total surface area of the cone? Find both the exact value and an approximate value. Use 3.14 as an approximation for π.
Answer: The total surface area of the cone is exactly 141.3 in²

Explanation:
The total surface area of the cone is T = πr(r +l)
Here r = 3 in, l = 12 in
T = 3.14 × 3 ( 3 + 12 )
= 3.14 × 45
T = 141.3 in²
So, The total surface area of the cone is exactly 141.3 in²

Question 12.
A conical straw hat has a diameter of 16 inches and a lateral surface area of 251.2 square inches. Find the approximate slant height of the straw hat. Use 3.14 as an approximation for π.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 15
Let the lateral height of the hat be l inches.
Area of lateral surface of hat = πrl Use the formula for the lateral surface area of a cone.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 16
The slant height of the hat is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 5 inches.
Answer: The slant height of the hat is about 10 in.

Explanation:
Area of lateral surface of hat = πrl
Here, d = 16 in , S = 251.2 in²
Then r = 8 in
251.2 = 3.14 × 8 × l
l = \(\frac{251.2}{3.14 × 8}\)
l = 10 in
So, The slant height of the hat is about 10 in.

Question 13.
Jessica makes a cone-shaped paper filter to line a cone-shaped funnel. The funnel has a radius of 5 inches and a slant height of 10 inches. Suppose Jessica wants to make cone-shaped filters for 25 such funnels. About how many square inches of filter paper will she need? Use 3.14 as an approximation for π.
Answer: The filter paper she needs is  3925 in²

Explanation:
The lateral surface area of the funnel S = πrl
Here r = 5 in, l = 10 in
S = 3.14 × 5 × 10
S = 157 in²
Given, Jessica wants to make cone-shaped filters for 25 such funnels.
157 × 25 = 3925 in²
So, The filter paper she needs is  3925 in²

Math in Focus Course 2B Practice 8.3 Answer Key

For this practice, you may use a calculator and use 3.14 as an approximation for π. Round your answers to the nearest tenth when you can.

Find the volume of each pyramid.

Question 1.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 17
Base area = 72 cm2
Answer:  The volume of the pyramid is 48 cm²

Explanation:
The volume of a pyramid is V = \(\frac{1}{3}\)bh
Given, h = 15 cm, A = 72 cm²
A = \(\frac{1}{2}\)bh
b = \(\frac{72 × 2}{15}\)
b = 9.6 cm

V = \(\frac{1}{3}\) 9.6 × 15
V = 48cm²
So, The volume of the pyramid is 48 cm²

Question 2.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 18
Answer: The volume of the pyramid is 32 cm³.

Explanation:
The volume of the pyramid is \(\frac{1}{3}\)bh
Here b = 8 cm, h = 12 cm
V = \(\frac{1}{3}\) 8 × 12
= 8 × 4
V = 32 cm³
So, The volume of the pyramid is 32 cm³.

Question 3.
A rectangular pyramid with a height of 10 inches and a base that measures 9 inches by 7 inches.
Answer: The volume of the rectangular  pyramid is 210 in³.

Explanation:
The volume of the rectangular pyramid is \(\frac{1}{3}\)lbh
Here b = 7 in, h = 10 in, l = 9 in
V = \(\frac{1}{3}\) 9 × 7 × 10
= 30 × 7
V = 210 in³
So, The volume of the rectangular  pyramid is 210 in³.

Question 4.
A square pyramid with a height of 18 feet and a base that is 12 feet on each edge.
Answer: The volume of the square  pyramid is 864 ft³.

Explanation:
The volume of the square pyramid is \(\frac{1}{3}\)a²h
Here h = 18 ft, l = 12 ft
V = \(\frac{1}{3}\) 12 × 12 × 18
= 144 × 6
V =864 ft³
So, The volume of the square  pyramid is 864 ft³.

Find the exact and approximate volume for each cone.

Question 5.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 19
Answer: The exact volume of the cone is 16.74 cm³.
The approximate volume of the cone is 16 cm³

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here r = 2 cm. , h = 4 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 4 × 2 × 2 × 3.14
V = 16.74 cm³.
So, The exact volume of the cone is 16.74 cm³.
The approximate volume of the cone is 16 cm³

Question 6.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 20
Answer: The exact volume of the cone is 512.86 cm³.
The approximate volume of the cone is 512 cm³

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here r = 7 cm. , h = 10 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 10 × 7 × 7 × 3.14
V = 512.86 cm³.
So, The exact volume of the cone is 512.86 cm³.
The approximate volume of the cone is 512 cm³

Question 7.
A solid cone with a diameter of 10 centimeters and a height of 8 centimeters.
Answer: The exact volume of the cone is 209.33 cm³.
The approximate volume of the cone is 209 cm³

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here, d = 10 cm,
r = 5 cm. , h = 8 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 8 × 5 × 5 × 3.14
V = 209.33 cm³.
So, The exact volume of the cone is 209.33 cm³.
The approximate volume of the cone is 209 cm³

Question 8.
A cone with a radius of 4.9 centimeters and a height of 6.9 centimeters.
Answer:  The exact volume of the cone is 173.4 cm³.
The approximate volume of the cone is 173 cm³

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here r = 4.9 cm. , h = 6.9 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 6.9 × 4.9 × 4.9 × 3.14
V = 173.4 cm³.
So, The exact volume of the cone is 173.4 cm³.
The approximate volume of the cone is 173 cm³

Find the exact and an approximate surface area for each solid cone. Round your approximation to the nearest square unit.

Question 9.
A cone with a radius of 2.5 centimeters and a slant height of 5.6 centimeters.
Answer:  The exact area of the cone’s curved surface is 43.96 cm²
The  approximate area of the cone’s curved surface is 44 cm²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here r = 2.5 cm , l = 5.6 cm
S = 3.14 × 2.5 × 5.6
S = 43.96 cm²
So, The exact area of the cone’s curved surface is 43.96 cm²
The  approximate area of the cone’s curved surface is 44 cm²

Question 10.
A cone with a diameter of 72 centimeters and a slant height of 48 centimeters.
Answer:  The exact area of the cone’s curved surface is 5425.92 cm²
The  approximate area of the cone’s curved surface is 5426 cm²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here, d = 72 cm then,
r = 36 cm , l = 48 cm
S = 3.14 × 36 × 48
S = 5425.92 cm²
So, The exact area of the cone’s curved surface is 5425.92 cm²
The  approximate area of the cone’s curved surface is 5426 cm²

Question 11.
A cone with a diameter of 18 meters and a slant height of 22 meters.
Answer:  The exact area of the cone’s curved surface is 621.72 m²
The  approximate area of the cone’s curved surface is 622 m²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here, d = 18 m then,
r = 9 m , l =  22 m
S = 3.14 × 9 × 22
S = 621.72 m²
So, The exact area of the cone’s curved surface is 621.72 m²
The  approximate area of the cone’s curved surface is 622 m²

Solve.

Question 12.
A square pyramid has a volume of 605 cubic centimeters and a height of 15 centimeters.
a) What is the area of the base of the pyramid?
Answer: the area of the base of the Square pyramid is 121 cm².

Explanation:
the area of the base of the Square pyramid A = a²
Given, V = 605 cm³ , h = 15 cm
The volume of the Square pyramid is \(\frac{1}{3}\) a²h
605 = \(\frac{1}{3}\)  × 15 × a²
a² = \(\frac{605}{5}\)
a²= 121 cm
a = 11 cm

Then, A = 11 × 11 = 121 cm²
So, the area of the base of the Square pyramid is 121 cm².

b) What is the length of an edge of the base?
Answer:  the length of an edge of the base is 11 cm

Explanation:
Given, V = 605 cm³ , h = 15 cm
The volume of the Square pyramid is \(\frac{1}{3}\) a²h
605 = \(\frac{1}{3}\)  × 15 × a²
a² = \(\frac{605}{5}\)
a²= 121 cm
a = 11 cm
So, the length of an edge of the base is 11 cm

Question 13.
The volume of a square pyramid is 333 cubic centimeters. The length of an edge of the base of the pyramid is 10 centimeters. What is the height of the pyramid rounded to the nearest centimeter?
Answer: The height of the Square pyramid is 10 cm.

Explanation:
The volume of the Square pyramid is \(\frac{1}{3}\) a²h
Here V = 333 cm³, a = 10 cm
h = \(\frac{V × 3}{a²}\)
= \(\frac{333 × 3}{10 × 10}\)
h =9.99 cm = 10 cm.
So, The height of the Square pyramid is 10 cm.

Question 14.
A candle in the shape of a cone has a radius of 5 centimeters. The slant height is 15 centimeters.
a) What is the area of the base of the candle?
Answer: the area of the base of the candle is 78.5 cm²

Explanation:
the area of the base of the cone is A =πr²
Here , r = 5 cm,
A =3.14 × 5 × 5
A = 78.5 cm²
So, the area of the base of the candle is 78.5 cm²

b) What is the area of the curved surface of the candle?
Answer: The area of the curved surface of the candle  is 235.5 cm²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here r = 5 cm, l = 15 cm
S = 3.14 × 5 × 15
S = 235.5 cm²
So, The area of the curved surface of the candle  is 235.5 cm²

c) Suppose the candle is wrapped in plastic. If there is no overlap, how much plastic is needed?
Answer: The area of the surface of the cone and the wrapped plastic area without overlapping will be equal

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here r = 5 cm, l = 15 cm
S = 3.14 × 5 × 15
S = 235.5 cm²
So, The area of the curved surface of the candle  is 235.5 cm²
Hence, The area of the surface of the cone and the wrapped plastic area without overlapping will be equal

Question 15.
A cone has a slant height of 8.5 centimeters. The height of the cone is 7.5 centimeters and the radius is 4 centimeters.
a) What is the area of the lateral surface?
Answer: the area of the lateral surface is 94.2 cm²

Explanation:
Area of lateral surface of hat = πrl
Here, r= 4 cm , l = 7.5 cm
S = 3.14 × 4 × 7.5
S = 94.2 cm²
So, the area of the lateral surface is 94.2 cm²

b) What is the volume of the cone?
Answer: The volume of the cone is125.6 cm³.

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here , r = 4 cm , h = 7.5 cm.
V = \(\frac{1}{3}\) 7.5 × 4 × 4 × 3.14
V = 125.6  cm³.
So, The volume of the cone is125.6 cm³.

Question 16.
One of the entrances to the Louvre Museum in France is in the shape of a pyramid. The entrance has a height of about 70 feet and a volume of about 233,330 cubic feet. What is the area of the base of the pyramid to the nearest foot?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 21
Answer: the area of the base of the Square pyramid is 10,000 ft².

Explanation:

the area of the base of the Square pyramid A = a²
Given, V = 233,330 ft³ , h = 70 ft
The volume of the Square pyramid is \(\frac{1}{3}\) a²h
233,330 = \(\frac{1}{3}\)  × 70 × a²
a² = \(\frac{233,330 × 3}{70}\)
a²= 9999.85 ft = 10,000
a = 100 ft

Then, A = 100 × 100 = 10,000 ft²
So, the area of the base of the Square pyramid is 10,000 ft².

Question 17.
Math Journal Cylinder P and cone Q have the same radius and height. The volume of cylinder P is 393 cubic centimeters. Joseph says that the volume of cone Q is 131 cubic centimeters. Explain how Joseph arrived at his answer.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 22
Answer:  The volume of the cone and the volume of the cylinder is equal when their respective base and height are equal.

Explanation:
We know that the volume of the cylinder is  V = πr²h
the volume of the cone V=1/3hπr².
Then, The relationship between the volume of a cone and the volume of a cylinder,
with the same base and height is the volume of the cone is one-third the volume of the cylinder.
And, \(\frac{1}{3}\) πr²h = \(\frac{1}{3}\) πr²h
Hence, The volume of the cone and the volume of the cylinder is equal when their respective base and height are equal.

Question 18.
A circle has a radius of 61 millimeters. Three-quarters of the circle is used to form a net for the curved part of a cone. The net is taped together to form the cone without any overlap. The height of the finished cone is 40 millimeters.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.3 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Pyramids and Cones 23
a) What is the circumference of the base of the cone?
Answer: The circumference of the base of the cone is  383.08 mm

Explanation:
The circumference of the cone is 2πr
Here d = 61 mm,
Then r = 30.5 mm
C = 2 × 3.14 × 30.5
= 191.54 mm
So, The circumference of the base of the cone is  191.54 mm

b) What is the radius of the cone?
Answer: r = 30.5 mm

Explanation:
The circumference of the cone is 2πr
Here d = 61 mm,
Then r = 30.5 mm

c) What is the volume of the cone?
Answer: The volume of the cone is 38,946 mm³

Explanation:
the volume of the cone V=1/3hπr².
Here , r = 30.5 mm , h = 40 mm.
V = \(\frac{1}{3}\) 40 × 30.5 × 30.5 × 3.14
V = 38,946 mm³.
So, The volume of the cone is 38,946 mm³

d) What is the area of the curved surface of the cone?
Answer: The area of the cone’s curved surface is 3,830 mm²

Explanation:
The curved surface area of a cone  S =  πrl
Here r =  30.5 mm , l = 40 mm
S = 3.14 × 30.5 × 40
S = 3,830 mm²
So, The area of the cone’s curved surface is 3,830 mm²

Question 19.
Martha used a filter in the shape of a cone to filter sand from a liquid. The volume of liquid that the filter can hold is 66 cubic centimeters. The height of the filter is 6 centimeters. What is the diameter of the filter? Round your answer to the nearest tenth.
Answer: The diameter of the filter is  7 cm.

Explanation:
Given, V = 66 cm³
the volume of the cone V=1/3hπr².
r = ? , h = 6 cm.
66 = \(\frac{1}{3}\) 6 × r² × 3.14
r² = \(\frac{66 × 3}{6 × 3.14}\)
r² =10.5 cm
r = 3.24 cm
The radius of the filter  is 3.24 cm

Then, the diameter d = 2r = 2 × 3.24 = 6.48 cm = 7 cm
So, The diameter of the filter is  7 cm.

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders

This handy Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 8 Lesson 8.2 Finding Volume and Surface Area of Cylinders detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Guided Practice Answer Key

Use the given dimensions to find the volume of each cylinder. Use 3.14 as an approximation for π. Round your answer to the nearest tenth.

Question 1.
Radius = 5 cm, Height = 7.5 cm
Answer: The volume of the cylinder is 588.75 cm³

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here r = 5 cm , h = 7.5 cm,
V = πr²h
= 3.14 × (5)² × 7.5
= 5.8875 cm³
So, The volume of the cylinder is 588.75 cm³

Question 2.
Diameter = 7 in., Height = 5 in.
Answer: The volume of the cylinder is 192.3 in³

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here d = 7 in , h = 5 in,
then, r = 3.5
V = πr²h
= 3.14 × (3.5)² × 5
= 192.3 cm³
So, The volume of the cylinder is 192.3 cm³

Complete. Use 3.14 as an approximation for π.

Question 3.
The volume of a cylindrical tank of water is 1,808.64 cubic meters. The radius is 12 meters. What is the height of the cylindrical tank?
Use the formula for volume to find the height, h, of the cylinder.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 1
The height of the cylindrical tank is about Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 meters.
Answer:  The height of the cylindrical tank is about 4 meters.

Explanation:
Given, the volume of the tank V = 1,808.64 cubic meters, radius r = 12 meters
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
here π = 3.14
V = πr²h
h = \(\frac{V}{πr²}\)
= \(\frac{1808.64}{3.14 × 12 × 12}\)
= \(\frac{1808.64}{452.16}\)
= 4
So, The height of the cylindrical tank is about 4 meters.

Hands-On Activity

Materials:

  • a tin can or any other cylindrical object
  • paper
  • scissors

Work in pairs.

STEP 1: What is the shape of the bases of your cylinder?
Write an expression for the area of one base in terms of r.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 3
STEP 2: Cut a piece of paper to cover the curved surface of the cylinder. One end of the paper should meet the other end without overlapping.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 4
STEP 3: Lay the paper flat on the table to form a rectangle. Use the information below to write expressions for its length and width in terms of r and h.
Length of rectangle = Circumference of the base = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2
Width of rectangle = Height of cylinder = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2
Now write an expression for the area of the curved surface in terms of rand h.

STEP 4: Use the expressions written in STEP 1 and STEP 3 to write an expression for the surface area of a cylinder.
Surface area = Area of bases + Area of curved surface
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 5

Solve. Use 3.14 as an approximation for π. Round to the nearest tenth.

Question 4.
A cylinder has a radius of 4 inches and a height of 7 inches. Find the surface area of the cylinder.
Answer: The surface area of the cylinder is 276 in².

Explanation:
The formula for the surface area of the cylinder A = 2πrh + 2πr²
Here r = 4 in. , h = 7 in. ,
A = (2 × 3.14 × 4 × 7) + ( 2 × 3.14 × 4 × 4)
= 175.84 + 100.48
= 276.32 in²
≈ 276 in²
So, The surface area of the cylinder is 276 in².

Solve.

Question 5.
The area of the curved surface of a cylindrical can is l62π square centimeters and its height is 9 centimeters. What is the diameter of the can?
Area of curved surface = 2πrh Use the formula for the area of the curved surface.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 = 2πr • Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 Substitute the surface area and height.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 = 2 • Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 • πr Multiply 2 by Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 = Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 Simplify.
\(\frac{?}{?}=\frac{?}{?}\) Divide both sides by Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 = r Simplify.
The diameter of the can is Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 2 centimeters.
Answer: The diameter of the can is 18 cm

Explanation:
Given, The area of the curved surface of a cylindrical can is l62π square centimeters and h = 9 cm,
We know that Area of curved surface = 2πrh
Now equate the given data to the area formula we get,
2πrh = l62π
2 × r × 9 = 162
r = \(\frac{162}{18}\)
r = 9 cm
Then, d = 2r = 2 × 9 = 18cm,
So, The diameter of the can is 18cm

Math in Focus Course 2B Practice 8.2 Answer Key

For this practice, you may use a calculator. Use 3.14 as an approximation for π. Round your answers to the nearest tenth when you can.

Find the volume of each cylinder.

Question 1.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 6
Answer: The volume of the cylinder is 263 cm³

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here r = 3.8 cm , h = 5.8 cm,
V = πr²h
= 3.14 × (3.8)² × 5.8
= 3.14 × 83.75
= 262.98 cm³
≈ 263 cm³
So, The volume of the cylinder is 263 cm³

Question 2.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 7
Answer: The volume of the cylinder is 12 m³

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here d = 1.2 m , h = 10.6 m,
then, r = 0.6 m
Because r = \(\frac{d}{2}\):
V = πr²h
= 3.14 × (0.6)² × 10.6
= 3.14 × 3.816
= 11.98 m³
≈ 12 m³
So, The volume of the cylinder is 12 m³

Solve.

Question 3.
A cylinder has a radius of 6 centimeters and a height of 28 centimeters. What is the volume?
Answer: The volume of the cylinder is 3165 cm³

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here r = 6 cm , h = 28 cm,
V = πr²h
= 3.14 × (6)² × 28
= 3.14 × 1008
= 3165.12 cm³
≈ 3165 cm³
So, The volume of the cylinder is 3165 cm³

Question 4.
A cylinder has a volume of 239 cubic centimeters and a height of 6 centimeters. What is the radius?
Answer:  The radius of the cylinder is 3.5cm

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here v = 239 cm³ , h = 6 cm,
V = πr²h
r² = \(\frac{V}{πh}\)
= \(\frac{239}{3.14 × 6}\)
r²= 12.68
r = 3.56
≈ 3.5 cm
So, The radius of the cylinder is 3.5cm

Question 5.
Jenny is making a cylindrical pencil holder in shop class. It will be 14 centimeters high and 8 centimeters across. The bottom and sides of the container will be made of metal.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 8
a) What is the area of the base?
Answer: The area of the base is  100.48 cm²

Explanation:
The area of the base = 2πr²
Given, d = 8cm,
Then r = 4 cm
2πr² = 2 × 3.14 × 4 × 4
= 100.48 cm²
So, The area of the base is  100.48 cm²

b) What is the area of the curved surface of the pencil holder?
Answer: The Area of curved surface is 351.68 cm²

Explanation:
We know that Area of curved surface = 2πrh
Here, h = 14 cm , r = 4 cm
2πrh  =  2 × 3.14 × 4 × 14
= 351.68 cm²
So, The Area of curved surface is 351.68 cm²

c) What is the total surface area of the pencil holder?
Answer: The total surface area of the pencil holder is 452 cm².

Explanation:
The formula for the total surface area of the cylinder A = 2πrh + 2πr²
Here r = 4 cm, h = 14 cm ,
A = (2 × 3.14 × 4 × 14) + ( 2 × 3.14 × 4 × 4)
= 351.68 + 100.48
= 452.16 cm²
≈ 452 cm²
So, The total surface area of the pencil holder is 452 cm².

Question 6.
You want to make a tube with a height of 8 inches and a radius of 5 inches out of cardboard. The tube will be open at both ends. How much cardboard will you need to make the tube?
Answer: The cardboard needed  to make the tube will be 753 in.

Explanation:
Given, h = 8 in. , r = 5 in.
cardboard needed  to make the tube will be the curved surface area of the tube,
The  Area of curved surface = 2πrh
2πrh  =  2 × 3.14 × 8 × 15
= 753.6 in²
So, The Area of curved surface is 753 in².

Question 7.
The volume of a soup can is 125.6 cubic inches. The diameter of the can is 8 inches. What is the height of the soup can?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 9
Answer: The height of the can is about 2.5inches .

Explanation:
Given, the volume of a soup can V = 125.6 cubic in., diameter of the can is 8 in.
Then, r = 4 in.,
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
here π = 3.14
V = πr²h
h = \(\frac{V}{πr²}\)
= \(\frac{125.6}{3.14 × 4 × 4}\)
= \(\frac{125.6}{50.24}\)
= 2.5 in.
So, The height of the can is about 2.5inches .

Question 8.
Mrs. Lavender bought a cylindrical lampshade with height 14 inches and diameter-10 inches. As shown in the diagram, the lampshade is open at the top and bottom. Find the surface area of the lampshade.
Answer:  the surface area of the lampshade is  439 in²

Explanation:
We know that Area of curved surface = 2πrh
Here, h = 14 in , d = 10 in.,
Then r = 5 in,
2πrh  =  2 × 3.14 × 5 × 14
= 439.6 in²
So, The Area of curved surface is 439 in².

Question 9.
The volume of a cylinder is 121 π cubic inches and its height is 4 inches.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 10
a) What is the radius of the cylinder?
Answer: The radius of the cylinder is 5 in.

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here v = 121 π cubic inches , h = 4 inches.
V = πr²h
r² = \(\frac{V}{πh}\)
= \(\frac{121 × 3.14}{3.14 × 4}\)
r²= 30.25
r = 5.5
≈ 5 in
So, The radius of the cylinder is 5 in.

b) What is the surface area of the cylinder? Give your answer in terms of π.
Answer: the surface area of the cylinder is  40π in².

Explanation:
We know that Area of curved surface = 2πrh
Here, h = 4 in , r = 5 in
2πrh  =  2 × π × 4 × 5
= 40π in²
So, The Area of curved surface is 40π in².

Question 10.
The diagram shows a mallet made by attaching two solid cylinders together. What is the volume of the mallet?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.2 Answer Key Finding Volume and Surface Area of Cylinders 11
Answer: The volume of the mallet is V = 8024 cm³.

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
The volume of first cylinder is
Here d = 22 cm  , h = 18cm,
then, r = 11 cm
V = πr²h
= 3.14 × (11)² × 18
= 6838.92 cm³
So, The volume of the first cylinder is 6838 cm³

The volume of second cylinder is
Here d = 6 cm  , h = 42 cm,
then, r = 3 cm
V = πr²h
= 3.14 × (3)² × 42
= 1186.92 cm³
So, The volume of the second cylinder is 1186 cm³

Then, The volume of the mallet is  volume of first cylinder + volume of second cylinder
= 6836 + 1186
V = 8024 cm³.
So, The volume of the mallet is V = 8024 cm³.

Question 11.
A company makes cylindrical cans for peaches. Each can has a radius of 4 centimeters and a height of 12 centimeters. The company plans to increase the volume of each can by 25%.
a) What will be the height of the new can if the radius remains the same?
Answer: The height of the new can is about 15 cm

Explanation:
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
Here r = 4 cm , h =12 cm,
V = πr²h
= 3.14 × (4)² × 12
= 602.88 cm³
So, The volume of the cylinder is 602 cm³

Given, increase the volume of each can by 25%.
The 25% of 602 = 150
Then V = 602 + 150 = 752 cm³

The new volume of the can is 752 cm³,
the height of the new can if the radius remains the same will be
V = πr²h
h = \(\frac{V}{πr²}\)
= \(\frac{752}{3.14 × 4 × 4}\)
= \(\frac{752}{50.24}\)
= 14.9 cm.
So, The height of the new can is about 15 cm .

b) What will be the radius of the new can if the height remains the same?
Answer: The radius of the new can is 4 cm.

Explanation:
The new volume of the can is 752 cm³,
the radius of the new can if the height remains the same will be
V = πr²h
r² = \(\frac{V}{πh}\)
= \(\frac{752}{3.14 × 12}\)
r²= 19.95
r = 4.4
≈ 4 cm
So, The radius of the new can is 4 cm

Question 12.
A cylindrical water tank has a radius of 5 feet and a height of 10 feet. The volume of water in the tank is 565.2 cubic feet.
a) What is the height of the water in the tank?
Answer: The height of the water in the tank is 7.2 feet.

Explanation:
Given, V = 565.2 cubic feet, r = 5 feet
We know that , the volume of the cylinder V = πr²h
here π = 3.14
V = πr²h
h = \(\frac{V}{πr²}\)
= \(\frac{565.2}{3.14 × 5 × 5}\)
= \(\frac{565.2}{78.5}\)
= 7.2 feet.
So, The height of the water in the tank is 7.2 feet.

b) What percent of the tank’s volume is filled with water?
Answer: The percent of the tank’s volume is filled with water is 72%

Explanation:
The height of the tank is 10 feet and
the height of the water in the tank is 7.2 feet
Then, 7.2 is 72% of 10
So, The percent of the tank’s volume is filled with water is 72%

Question 13.
Eric is painting 8 wooden cylinders. Each cylinder has a radius of 6.2 inches and a height of 12.4 inches. Eric can paint 50 square inches of wood using one pint of paint. How much paint will Eric need to paint all the wooden cylinders?
Answer:  The paint will Eric need to paint all the wooden cylinders is 4 liters

Explanation:
Given, Eric is painting 8 wooden cylinders.
Each cylinder has a radius of 6.2 inches and a height of 12.4 inches.
Eric can paint 50 square inches of wood using one pint of paint.
= 8 × 50
= 400 in²
The paint will Eric need to paint all the wooden cylinders is 4 liters

Question 14.
The area of the curved surface of a cylindrical jar is 1,584 square centimeters. The height of the jar is 28 centimeters.
a) What is the circumference of the jar?
Answer: The circumference of the jar is 175 cm

Explanation:
Given, The area of the curved surface of a cylindrical jar is1 584 square centimeters and h = 28 cm,
We know that Area of curved surface = 2πrh
Now equate the given data to the area formula we get,
2πrh = 1584
2 × r × 28 = 1584
r = \(\frac{1584}{2 × 28}\)
r =28.28 cm
Then, d = 2r = 2 × 28 = 56 cm,
So, The diameter of the jar is 56cm

Circumference of the jar is C = πd
C = 3.14 × 56 = 175.84 cm
So, The circumference of the jar is 175 cm

b) What is the radius of the jar?
Answer:  The radius of the jar is 28.28 cm

Explanation:
Given, The area of the curved surface of a cylindrical jar is1 584 square centimeters and h = 28 cm,
We know that Area of curved surface = 2πrh
Now equate the given data to the area formula we get,
2πrh = 1584
2 × r × 28 = 1584
r = \(\frac{1584}{2 × 28}\)
r =28.28 cm
So, The radius of the jar is 28.28 cm.

Question 15.
Math journal Joyce uses the formula 5 = 2πr(r + h) to find the surface area of a cylinder. Assuming she uses the correct values for r and h, will she get the correct volume? Explain your thinking.
Answer: Yes, she will get the correct volume.

Explanation:
We know that , Surface area = Area of bases + Area of curved surface
She used the formulas 2πrh + 2πr²
the volume of the cylinder V = πr²h
she uses the correct values for r and h
So, yes she will get the correct volume.

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids

This handy Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 8 Lesson 8.1 Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids

Hands-On Activity

Materials:

  • clay
  • string

FIND THE SHAPE OF CROSS SECTIONS OF SOLIDS

Work in pairs.

STEP 1: Make three clay cubes. Use the string to slice a cube vertically so that the cross section is parallel to one face, as shown. Sketch the cross section and describe its shape.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 1
STEP 2: Use a string to slice another cube diagonally, as shown. Sketch the cross section and describe its shape.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 2
STEP 3: Use a string to slice the last cube through the midpoints of each of three edges that share a common vertex, as shown. Sketch the cross section and describe its shape.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 3

Math Journal Are you able to slice a cube in other ways to form the cross-section in STEP 1 to STEP 3?
Answer:

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Guided Practice Answer Key

For each solid, name the shape of the cross-section formed when the solid is sliced by the plane shown.

Question 1.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 4
Answer: Rectangle

Explanation:

The shape of the cross-section formed when the solid is sliced by the plane is a  Rectangle.
Because, It  forms a closed figure having four sides of which two of the opposite sides are equal.
So, it forms a Rectangle.

Question 2.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 5
Answer: Rectangle

Explanation:

The shape of the cross-section formed when the solid is sliced by the plane is a  Rectangle.
Because, It  forms a closed figure having four sides of which two of the opposite sides are equal.
So, it forms a Rectangle.

Question 3.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 6
Answer: Square

Explanation:

The shape of the cross-section formed when the solid is sliced by the plane is a  Square.
Because, It  forms a closed figure having four sides of which all the sides are equal.
So, it forms a Square

Question 4.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 7
Answer: Triangle

Explanation:

The shape of the cross-section formed when the solid is sliced by the plane is a  Triangle.
Because, It  forms a closed figure having three sides .
So, it forms a Triangle.

Math in Focus Course 2B Practice 8.1 Answer Key

Match each set to its net.

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 8
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 9
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 10
Answer: The combinations of the figures are
1- f
2- c
3- d
4- e
5- b
6- a

Name the solid that can be formed from each net.

Question 7.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 11
Answer: The closed figure formed is a cylinder

Explanation:

It forms a cylinder

Question 8.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 12
Answer: The closed figure formed is a cylinder

Explanation:

It is a cylinder.

Question 9.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 13
Answer: The closed figure formed is a Square pyramid

Explanation:

It is a square pyramid

Question 10.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 14
Answer: The closed figure formed is a Triangular prism

Explanation:

It is a triangular prism.

Solve. Show your work.

Question 11.
Tell what cross-section is formed when a plane slices a square pyramid as described.
a) Perpendicular to its base and passes through its vertex.
Answer: The figure Perpendicular to its base and passes through its vertex is a triangle

Explanation:
Thee square pyramid is


So, The figure Perpendicular to its base and passes through its vertex is a triangle

b) Parallel to its base.
Answer: The figure parallel to its base is a square

Explanation:

The square pyramid is


So, The figure parallel to its base is a square.

Question 12.
The diagram shows a cone and its net.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 15
a) Copy the net of the cone and label these dimensions on the net.
Answer:

b) How is the circumference of the base of the cone related to the curve XV?
Answer: The  closed figure  of the net forms a cone and its is a circle

Explanation:

Given,, the radius of a circle is 3 cm
From that the circumference of a circle is 2πr
C = 2 (3.14)(3) =  18.84 cm
So,  The xy becomes the circumference of a circle .

Question 13.
The diagram shows the net of a cylinder. Which sides of the rectangle have the same length as the circumference of the circular base?
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 16
Answer: The sides of the rectangle have the same length as the circumference of the circular base are  AB and DC

Explanation:
The closed figure of this  net becomes a cylinder


So, The sides of the rectangle have the same length as the circumference of the circular base are  AB and DC.

Question 14.
A base of each of the following prism is shaded. Name the shape of the cross section formed when each prism is sliced by a plane parallel to each base. Copy each prism. Sketch the cross sections and label them with the dimensions.
a)
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 17
Answer:

b)
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Lesson 8.1 Answer Key Recognizing Cylinders, Cones, Spheres, and Pyramids 18
Answer:

Question 15.
A cross-section that is parallel to one of the bases of a rectangular prism is 3 inches wide and 6 inches long. A cross-section that is perpendicular to its bases and parallel to two other faces is 4 inches wide and 6 inches long. What are the dimensions of the rectangular prism?
Answer: The dimensions of a rectangular prism are

Question 16.
The area of the base of a square pyramid is 64 square centimeters. Several planes slice through the pyramid parallel to the base to form square cross-sections.
a) Besides the cross-section formed by a plane slicing the base, how many cross-sections parallel to the base can be formed with areas that are perfect squares?
Answer: There can be 7 perfect squares after the multiple cross section.

Explanation:
The area of the base of a square pyramid is 64 square centimeters
That is a = 8 , Area a² = 8 × 8 = 64
So, cross-sections parallel to the base can be formed with areas that are perfect squares are
If a = 7 ,  a² = 7 × 7 = 49,
If a = 6 ,  a² = 6 × 6 = 36,
If a = 5 ,  a² = 5 × 5 = 25,
If a = 4 ,  a² = 4 × 4 = 16,
If a = 3 ,  a² = 3 × 3 = 9,
If a = 2 ,  a² = 2 × 2 = 4,
If a =  ,  a² = 1 × 1 = 1,
There can be 7 perfect squares after the multiple cross section.

b) Find the sum of the area of the base and the areas of the cross-sections found in a).
Answer: The sum of the area of the base is 28 cm²
The sum of the area of the cross-sections is  140 cm²

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Answer Key Volume and Surface Area of Solids

This handy Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 8 Volume and Surface Area of Solids detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 8 Answer Key Volume and Surface Area of Solids

Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Quick Check Answer Key

Solve.

Question 1.
A cube has edges measuring 6 centimeters each.
a) Find its volume.
Answer: The volume of the cube V  is 216 cm³

Explanation:
Given, the edge of a cube a = 6 cm each
Formula for volume of a cube V  is  a³
Here, a = 6
V = a³ = 6³
V = 6 × 6 × 6 = 216
So, The volume of the cube V  is 216 cm³.

b) Find its surface area.
Answer: The surface area of the cube A is 216 cm²

Explanation:
Given, the edge of a cube a = 6 cm each
Formula for surface area of a cube  A  is  6a²
Here, a = 6
A = 6a² = 6 × 6²
A = 6 × 6 × 6 = 216 cm²
So, The surface area of the cube A  is  216 cm².

Question 2.
The volume of a cube is 512 cubic centimeters. Find the length of each edge of the cube.
Answer: The length of each edge of the cube a is 8 cm

Explanation:
Given, the volume of a cube is 512 cubic centimeters.
Here, V = a³ = 512 cm³
a³ = 8× 8 × 8 = 512 cm³
Then, a = 8.
So, the length of each edge of the cube a is 8 cm

Question 3.
A pyramid has a square base measuring 10 inches on each side. It has four faces that are congruent isosceles triangles. The height of each triangle is 13 inches. Find the surface area of the pyramid.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Answer Key Volume and Surface Area of Solids 1
Answer: The total surface area of the pyramid is 360 in²

Explanation:
Given, The height of each triangle is 13 inches.
The pyramid has a square base measuring 10 inches on each side.
The area of each triangle is \(\frac{1}{2}\) × bh ,
Here, base b = 10 in. and height h = 13 in.
Area of each triangle = \(\frac{1}{2}\) × 10 × 13
Area of each triangle  = 65 in²
There are total 4 triangles in the pyramid , so the area of 4 triangles are 4 × 65 = 260 in².
The area of a square is a² = 10² = 10 × 10 = 100 in²
So, The total surface area of a pyramid is 260 + 100 = 360 in².

Use 3.14 as an approximation for π.

Question 4.
Shawn makes waffles for breakfast. Each waffle is a circle with a diameter of 6 inches.
a) Find the circumference of a waffle.
Answer: The circumference of a waffle is  18.85 in.

Explanation:
Given, Each waffle is a circle with a diameter of 6 inches
We know that radius r = \(\frac{d}{2}\)
Here, d = 6
then, r = \(\frac{6}{2}\) = 3,
The circumference of a circle  is C = 2πr
C = 2 × π  × 3  , let us take π = 3.14,
C = 6.28 × 3  = 18.85
So, The circumference of a waffle is C = 18.85 in.

b) Find the area of the waffle.
Answer: The area of the waffle is 28.27 in²

Explanation:
Here r = 3 in.
The area of a circle is A =  πr²,  let us take π = 3.14,
A = 3.14  × 3 × 3 = 28.27
So, The area of the waffle is 28.27 in²

Question 5.
The circumference of a wheel is 320.28 centimeters.
a) Find the radius of the wheel.
Answer: The radius of the wheel is 51 cm

Explanation:
Given, The circumference of a wheel is 320.28 centimeters.
We know that the circumference of a circle is  π d
Where d is the diameter of the circle
then,  π d = 320.28
d = \(\frac{320.28}{ π}\) , take  π = 3.14
= \(\frac{320.28}{ 3.14}\)
d = 102,
d = 2r or r = \(\frac{d}{2}\)
r = \(\frac{102}{2}\)
r = 51 cm.
So, The radius of the wheel is 51 cm

b) Find the area of the wheel.
Answer: The area of the wheel is 8167.14 cm²

Explanation:
Here r = 51 cm
The area of a circle is A =  πr²,  let us take π = 3.14,
A = 3.14  × 51 × 51
= 3.14 × 2601
A = 8167.14
So, The area of the wheel is 8167.14 cm²

Match each solid to its net.

Question 6.
Math in Focus Grade 7 Chapter 8 Answer Key Volume and Surface Area of Solids 2
Answer:

Explanation:
1. The first solid represents a pyramid with a square base and four triangles having a height perpendicular to the base.
2. The second solid represents a triangular prism .
3. The third solid represents a cuboid.

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 7 Review Test to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Review Test Answer Key

Concepts and Skills

Construct the angle bisector of ∠ABC on a copy of each figure using a compass and straightedge.

Question 1.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-1

 

 

 

 

 

 

Question 2.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-2

 

 

 

 

 

 

Use a protractor to draw an angle with the given measure. Then use a compass and straightedge to construct its angle bisector.

Question 3.
m∠XYZ = 37°
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-2

 

 

 

 

 

Question 4.
m∠PQR = 72°
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-2

 

 

 

 

 

 

Question 5.
m∠KLM = 128°
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-5

 

 

 

 

 

 

On a copy of each angle, construct the angle with the given measure by constructing the angle bisector. Use only a compass and straightedge.

Question 6.
Construct a 65° angle whose vertex is point X.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-3

 

 

 

 

 

Question 7.
Construct a 66° angle whose vertex is point Y.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-4

 

 

 

 

 

 

 

Draw a line segment with the given length. Then construct the perpendicular bisector of the segment using a compass and straightedge.

Question 8.
AB = 6.5 cm
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-6

 

 

 

 

 

 

 

Question 9.
CD = 4.5 cm
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-7

 

 

 

 

 

 

 

Question 10.
AD = 10.8 cm
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-8

 

 

 

 

 

 

 

On a copy of the figure shown, using only a compass and straightedge, draw the perpendicular bisectors of \(\overline{\mathbf{P Q}}\) and \(\overline{\mathbf{P R}}\). Label the point where the two perpendicular bisectors intersect as W.

Question 11.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-9

 

 

 

 

 

 

Question 12.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-6

 

 

 

 

 

Use the given information to find the number of triangles that can be constructed. Try constructing the triangles to make your decision.

Question 13.
Triangle WXY: WX = 4.5 cm, m∠XWY = 60°, and m∠WXY = 40°.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-13

 

 

 

 

 

Question 14.
Triangle ABC: AB = 5 cm, AC = 4.5 cm, and m∠CAB = 60°.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-14

 

 

 

 

 

Question 15.
Triangle DEF: DE = 4 cm, EF = 3 cm, and DF = 8 cm.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-15

 

 

 

 

 

 

Use the given information to construct each quadrilateral.

Question 16.
Rhombus DEFG with diagonal DF = 4.2 cm and DE = 5 cm.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-15

 

 

 

 

 

 

Question 17.
Parallelogram ABCD with AB = 7 cm, DA = 4.5 cm, and m∠ABC = 50°.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-16

 

 

 

 

 

 

Question 18.
Quadrilateral ABCD such that AB = 5 cm, AD = 3.5 cm, BC = 4 cm, m∠BAD = 60°, and m∠ABC = 90°.
Answer:

Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-7-Review-Test-Answer-Key-17

 

 

 

 

 

 

 

 

Solve. Show your work.

Question 19.
A rectangular garden is 15 meters long and 9 meters wide. Use a scale of 1 centimeter to 3 meters, make a scale drawing of the garden.
Answer:
length of the garden is = 45 m
width of the garden is = 27 m

Explanation:
Given the length of the rectangle = 15m
Breadth of the rectangle = 9 m
given scale as 1 centimeter = 3 m
The new length of the garden is = 15 × 3 = 45 m
New breadth of the garden is = 9 × 3 = 27 m

Question 20.
The scale of the floor plan of a room is 1 inch: 6.5 feet. On the floor plan, the room is 8 inches long and 6 inches wide. What are the actual dimensions of the room?
Answer:
1 inch : 6.5 feet means 1 inch on the map represents 6.5 feet on the ground.
Let’s note:
x cm = the actuaL Length
y cm = the actual width.
We have:
1 in. : 6.5 ft = 8 in. : x ft = 6 in. : y ft
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in} .}{6.5 \mathrm{ft}}=\frac{8 \mathrm{in} .}{x \mathrm{ft}}=\frac{6 \mathrm{in} .}{y \mathrm{ft}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{6.5}\) = \(\frac{8}{x}\) = \(\frac{6}{y}\)
Write cross products:
x = 8 · 6.5
y = 6 · 6.5
Simplify
x = 52 ft
y = 39 ft
The actual dimensions of the room are 52 ft and 39 ft.

Question 21.
A model of a car is made using the scale 1 : 25. The actual length of the car is 4.8 meters. Calculate the length of the model of the car in centimeters.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 7
Answer:
1 : 25 means 1 cm on the map represents 25 cm on the ground.
Let x inches be the Length of the car on the map.
We have:
4.8 cm = 4.8 · 100 cm = 480 cm
1 cm : 25 cm = x cm : 480 cm
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{~cm}}{25 \mathrm{~cm}}\) = \(\frac{x \mathrm{~cm}}{480 \mathrm{~cm}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{25}\) = \(\frac{x}{480}\)
Write cross products:
25x = 480
Divide both sides by 25:
\(\frac{25x}{25}\) = \(\frac{480}{25}\)
Simplify:
x = 19.2
On the map, the car’s length is 19.2 cm.

Question 22.
The scale on a map is 1 inch : 120 miles. On the map, a highway is 5 inches long. Find the actual length of the highway in miles.
Answer:
Length = 24 miles

Explanation:
Scale on a map is 1 inch: 120 miles
The highway is 5 inches.
The actual length of the highway in miles is 1 × \(\frac{120}{5}\)
length of the highway is 24 miles.

Problem Solving

Solve.

Question 23.
Joe constructed an isosceles triangle WXY such that VVX = WY = 5 cm and XY = 4 cm. Construct another isosceles triangle ABC such that AB = AC = 10 cm and BC = 8 cm. Is triangle ABC an enlargement or a reduction of triangle WXY? Explain your answer and give the scale factor. Justify your answer.
Answer:
We are given △WXY and △ABC:
WX = WY = 5
XY = 4
AB = AC = 10
BC = 8
We construct △WXY:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 1
We construct △ABC:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 2
The sides of △ABC have twice the lengths of the sides of △WXY. Therefore △ABC is an enlargement of △WXY. The scale factor is 2.

Question 24.
James was asked to design a square decorative tile with a side length of 90 millimeters. Construct the square on which James will draw his design.
Answer:
We have to construct the square:
AB = 90 mm
Sketch the square:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 3
Use a ruler to draw \(\overline{A B}\) so that is 90 mm long:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 4
Using a protractor, draw ∠A and ∠B with a measure of 90°.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 5

Because AD = BC = 90 mm, set the compass to a radius of 90 mm. Then using A and B as the center, draw two arcs intersecting the rays drawn in the previous step. Label these points of intersection as D and C.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 6
Draw \(\overline{C D}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 7

Question 25.
Harry is designing a theater platform in the shape of a rhombus using a blueprint. The lengths of the diagonals on his blueprint are 4 centimeters and 9 centimeters. Construct the rhombus. Then measure a side length. If the scale of the drawing is 1 centimeter: 2 meters, about what length of skirting does Harry need to go around all four edges of the platform?
Answer:
We are given the rhombus:
AC = 9
BD = 4
We draw the segment of length 20 and label it BD:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 8
We bisect the segment \(\overline{A C}\).
Place the compass point at A. Then draw an arc on each side of \(\overline{A C}\) with a radius greater than half of the length of \(\overline{A C}\).
Using the same radius, set the compass point in C. Draw one arc on each side of \(\overline{A C}\).
Label the points where the arcs intersect as E and F.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 9
Use a straightedge to draw a line through E and F. Label the intersection point of \(\overline{E F}\) and \(\overline{A C}\) by O.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 10

As rhombus diagonals bisect each other, point O is the middle point of \(\overline{B D}\). Place the compass point at O.Then draw an arc on each side of \(\overline{A C}\) with a radius \(\frac{4}{2}\) = 2cm. Label the intersections of these arcs with \(\overline{E F}\) by B and D.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 11
Use a ruler to draw AB, BC, CD, DA.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 12
Measure a side of the rhombus:
AB ≈ 4.9 cm
We are given the scale:
1 cm : 2 m
Let’s note by r the actual length of one side of the rhombus.
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{4.9}{x}\)
We determine x:
x = 2 49
x = 9.8 m
Calculate the perimeter of the rhombus:
4 · 9.8 = 39.2 m

Question 26.
Michael wants to make some kites out of a plastic sheet for a family picnic. Before making the kites he wants to make a \(\frac{1}{4}\) scale model to find the lengths and angles needed for each kite. The diagram shows the measurements of the actual kite. He knows that \(\overline{A C}\) is the perpendicular bisector of \(\overline{B D}\), and that \(\overline{A N}\) should be 6 inches long. Construct the model he will use and find the measures of ∠ABC and the lengths AB and BC in the actual kite.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key 8
Answer:
We are given the actual kite dimensions:
AC = 24
BD = 20
AN = 6
Determine the dimensions of the model kite:
\(\frac{1}{4}=\frac{A^{\prime} C^{\prime}}{A C}=\frac{B^{\prime} D^{\prime}}{B D}=\frac{A^{\prime} N^{\prime}}{A N}\)
\(\frac{1}{4}=\frac{A^{\prime} C^{\prime}}{24}=\frac{B^{\prime} D^{\prime}}{20}=\frac{A^{\prime} N^{\prime}}{6}\)
4A’C” = 24 ⇒ A’C” = 6
4B’D’ = 20 ⇒ B’D’ = 5
4A’N’ = 6 ⇒ A’N’ = 1.5
We draw the segment of length 5 and label it B’D’:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 13

We bisect the segment \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\).
Place the compass point at B’. Then draw an arc on each side of \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\) with a radius greater than half of the length of \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\).
Using the same radius, set the compass point in D’. Draw one arc on each side of \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\).
Label the points where the arcs intersect as E and F
Use a straightedge to draw a line through E and F. Label the intersection point of \(\overline{E F}\)
and \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\) by N’.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 14
Place the compass point at N’. With a radius of 1.5 in. draw an arc above \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\). Label the intersection of this arc with \(\overline{E F}\) by A’.
Place the compass point at N’. With a radius of 6 – 1.5 = 4.5 in. draw an arc below \(\overline{B^{\prime} D^{\prime}}\). Label the intersection of this arc with \(\overline{E F}\) by C”.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 15
Use a ruler to draw A’B’, B’C”, C”D’, D’A’.
Measure a side of the rhombus:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Review Test Answer Key A 16
Measure ∠ABC:
m∠ABC ≈ 93°
Measure the length5 A’B’ and B’C” in the model kite:
A’B’ ≈ 2.9 in.
B’C” ≈ 5.1 in.
Determine the Lengths AB and BC in the actual kite:
\(\frac{1}{4}=\frac{A^{\prime} B^{\prime}}{A B}=\frac{B^{\prime} C^{\prime}}{B C}\)
\(\frac{1}{4}=\frac{2.9}{A B}=\frac{5.1}{B C}\)
AB = 4 · 2.9 = 11.6 in.
BC = 4 · 5.1 = 20.4 in.

Question 27.
The scale of a map is 1 inch to 5 feet. Find the area of a rectangular region on the map if the area of the actual region is 95 square feet.
Answer:
The area of a rectangular region is 19 square inches.

Explanation:
The scale of a map is 1 inch to 5 feet.
The area of the actual region is 95 square feet.
The area of a rectangular region is = 95 × \(\frac{1}{5}\)
Area of rectangle is = 19 sqaure inches.

Question 28.
The floor plan of a building has a scale of \(\frac{1}{4}\) inch to 1 foot. A room has an area of 40 square inches on the floor plan. What is the actual room area in square feet?
Answer:
10 square feet.

Explanation:
The floor plan of a building has a scale of \(\frac{1}{4}\) inch to 1 foot.
A room has an area of 40 square inches.
The actual room area in square feet is 1× \(\frac{40}{4}\)
= 10 sqaure feet.

Question 29.
The scale of a map is 1 : 2,400. If a rectangular piece of property measures 2 inches by 3 inches on the map, what is the actual area of this piece of property to the nearest tenth of an acre? (1 acre = 43,560 ft2)
Answer:
1: 2,400 means 1 inch on the map represents 2,400 inches on the ground.
Map length : Actual length = 1 in. : 2,400 in.
Map area: Actual area = 1 in.2 : 2. 4002 in.2
Let y represent the actual area of the rectangle in square inches.
Write a proportion:
\(\frac{\text { Area of rectangle on map }}{\text { Actual area of rectangle }}=\frac{1}{5,760,000}\)
Substitute:
\(\frac{2 \cdot 3}{y}\) = \(\frac{1}{5,760,000}\)
Write the cross products:
y = 6 · 5.760,000
Simplify:
y = 34,560,000 in.2
We convert the actual area to acres:
1 acre = 43,560 ft2 = 43,460 · 122 in.2
= 6,258,240 in.2
\(\frac{34,560,000}{6,258,240}\) ≈ 5.52 acres

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings

Practice the problems of Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 7 Lesson 7.5 Understanding Scale Drawings to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Guided Practice Answer Key

Calculate the scale factor.

Question 1.
In the diagram, trapezoid B has been enlarged to produce trapezoid A. Find the scale factor.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 1
Answer:
3 cm

Explanation:
Length of A = 7.8 cm
Lenght of B = 2.6 cm
Scaled length = 7.8 cm
Original lenght = 2.6 cm
Scale factor = \(\frac{7.8}{2.6}\)
= 3 cm
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.5-Answer-Key-Understanding-Scale-Drawings-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Hands-On Activity

Redraw A Given Figure On Grid Paper At A Different Scale

Materials:

  • different sizes of grid paper
  • ruler

Work in pairs.

The drawing shows a figure formed by nine squares and a triangle enclosed in a polygon. You can use different-sized grids to produce the same drawing at different scales.

Step 1.
Use two different-sized grids. Redraw the figure on one grid. Have your partner redraw the figure on another grid.

Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 2

Step 2.
Use a ruler to measure a length in the original drawing. Measure the corresponding length in your scale drawings. Then find the scale factor for each drawing. You can use the following to calculate the scale factor:
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 3

Complete.

Question 2.
The scale of a map is 1 inch : 15 miles. If the distance on the map between John’s home and his school is 0.6 inch, find the actual distance in miles.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 4
Answer:
The actual distance is 9 miles.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.5-Answer-Key-Understanding-Scale-Drawings-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Complete.

Question 3.
The actual distance between Boston and New York is 220 miles. The scale on a particular map is 1 inch : 25 miles. How far apart on the map are the two cities? 1 inch : 25 miles means 1 inch on the map represents 25 miles on the ground.
Let x inches be the length on the map.

Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 5
Answer:
8.8 inches

Question 4.
A model car is built using a scale of 1: 18. The length of the model car is 12 inches. Find the actual length of the car in feet.
Answer:
Let x be the actual length of the car in inches.
1: 18 = Scaled length of the car: Actual length of the car
We have:
Substitute values:
1 : 18 = 12 : x
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1}{18}\) = \(\frac{12}{x}\)
Write cross products:
x = 18 × 12
Simplify the x.
x = 216
Now convert to feet:
12 in = 1 ft
216 in = \(\frac{1}{12}\) × 216
= 18 ft
The actual length of the car is 18 feet.

Hands-On Activity

Investigate The Relationship Between The Scale Factor And Its Corresponding Area

Work individually.

A square that has a side length of 1 centimeter has an area of 1 square centimeter. In this activity, you will explore how enlarging such a square by a scale factor affects its area.

Step 1.
Suppose you enlarge the square by a factor of 2. Find the side length and the area of the resulting square.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 6
Length of square = Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 7 cm
(twice the original length)
Area of square = Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 7 cm2
(increased by a factor of 4)
Answer:
Length of square is 4 cm.
Area of square = 16 cm2

Explanation:
The original length is 2 cm.
Now the lenght of square is 2 + 2 = 4 cm.
Therefore the length of square is 4 cm.
And area of the square is = 4 × 4 = 16 cm2

Step 2.
Suppose you enlarge the square by a factor of 3. Find the side length and the area of the resulting square.
Length of square = Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 8 cm
(three times the original length)
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 9
Area of square = Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 8 cm2
(increased by a factor of 9)
Answer:
Length of square is 9 cm.
Area of square = 9 × 9 = 18 cm2

Explanation:
Original length of the square is 3 cm.
New length of the square is 3 + 3 = 6 cm.
Area of the square = 6 × 6 = 36 cm2

Step 3.
Suppose you enlarge the square by a factor of 4. Find the side length and the area of the resulting square.
Length of square = Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 8 cm
(four times the original length)
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 10
Area of square = Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 8 cm2
(increased by a factor of Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 8)
Answer:
16 cm, 256 cm2

Explanation:
Given, Original length is 4 cm.
Now the new length of the square is 16 cm.
Area of the square is 16 × 16 = 256 cm2

Step 4.
Copy and complete the table.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 11

Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.5-Answer-Key-Understanding-Scale-Drawings-11

 

 

 

 

 

 

 

Copy and complete.

a) Increasing the length of a square by a factor of 5 increases the area by a factor of Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 12.
Answer:
Area by a factor is 25 cm2

b) Increasing the length of a square by a factor of k increases the area by a factor of Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 12.
Answer:
Area of the square is k2 cm2  

Math Journal
Compare the side lengths and the areas for the various scale factors. What pattern do you observe?

From the above activity, the area of a square increases as the square of the scale factor. This property applies to other two-dimensional figures. If you enlarge a figure by a scale factor of 3, its area will be enlarged by a scale of 32 = 9
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 13

Complete.

Question 5.
Sylvia makes a map of her yard. On a map, 1 inch represents 8 feet. On the map, the area of a patch of grass is 12 square inches. Find the actual area of the patch of grass.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 14
Answer:
1 inch : 8 feet means 1 inch on the map represents 8 feet on the ground.
Map length : Actual length = 1 in. : 8 ft
Map area: Actual area = 1 in.2 : 82 ft2
Let y represent the actual area of the patch of grass in square feet.
Write a proportion:
\(\frac{\text { Area of patch of grass on map }}{\text { Actual area of patch of grass }}=\frac{1}{64}\)
Substitute:
\(\frac{12}{y}\) = \(\frac{1}{64}\)
Write the cross products:
y = 12 · 64
Simplify
y = 768
The actual area of the grass patch is 768 square feet.

Copy and complete.

Question 6.
A blueprint is a type of scale drawing used by architects. An architect is making a blueprint for a conference room that will have a floor area of 196 square feet. If the scale on the blueprint is 1 inch : 7 feet, find the area of the conference room floor on the blueprint.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 15
Let y represent the area of the conference room on the blueprint in square inches.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 16
Answer:
1 inch : 7 feet means 1 inch on the bLueprint represents 7 feet on the ground.
Blueprint length : ActuaL Length = 1 in. : 7 ft
Blueprint area : Actual area = 1 in.2 : 72 ft2
Let y represent the area of the conference room on the blueprint in square inches.
Write a proportion:
\(\frac{\text { Area of room on blueprint }}{\text { Actual area of room }}=\frac{1}{49}\)
Substitute:
\(\frac{y}{196}\) = \(\frac{1}{49}\)
Write the cross products:
49y = 196
Divide both sides by 49:
\(\frac{49y}{49}\) = \(\frac{196}{49}\)
Simplify:
y = 4
The gloor area of the conference room on the blueprint is 4 square inches.

Math in Focus Course 2B Practice 7.5 Answer Key

Solve. Show your work.

Question 1.
A model of a ship is 6 inches long. The actual ship is 550 feet (6,600 inches). Find the scale factor used for the model.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 17
Answer:
We are given:
Model length: 6 in.
Actual length: 6,600 in.
Determine the scale factor used for the model:
Scale factor: \(\frac{\text { Model length }}{\text { Actual length }}\) = \(\frac{6}{6,600}\)
= \(\frac{1}{1,100}\)

Question 2.
On a blueprint, the length of a wall is 5 inches. The actual length of the wall is 85 feet. What scale is used for the blueprint?
Answer:
We are given:
Blueprint length: 5 in.
Actual length: 85 ft
Convert the actual length from feet to inches:
1 ft = 12 in.
85 ft = (85 · 12) in. = 1020 in.
Determine the scale factor used for the blueprint:
Scale factor: \(\frac{\text { Blueprint length }}{\text { Actual length }}\) = \(\frac{5}{1020}\)
= \(\frac{1}{204}\)

Question 3.
An artist made a painting of a water pitcher. Then the artist reduced the size of the painting. Find the scale factor of the reduction.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 18
Answer:
We are given:
Big size: 12 in.
Reduced size: 8 in.
Determine the scale factor of reduction:
Scale factor: \(\frac{\text { Reduced size }}{\text { Big size }}\) = \(\frac{8}{12}\)
= \(\frac{2}{3}\)

Question 4.
The height of a building in a drawing is 15 inches. If the actual height of the building is 165 feet, find the scale factor of the drawing.
Answer:
We are given:
Drawing height: 15 in.
Actual height: 165 ft
Convert feet to inches:
1 ft = 12 in.
165 ft = (165 · 12) in. = 1980 in.
Determine the scale factor:
Scale factor: \(\frac{\text { Drawing height }}{\text { Actual height }}\) = \(\frac{15}{1980}\)
= \(\frac{1}{132}\)

Question 5.
In a scale drawing, a sofa is 3 inches long. If the actual length of the sofa ¡s 5 feet long, find the scale factor.
Answer:
We are given:
Drawing length: 3 in.
Actual length: 5 ft
Convert feet to inches:
1ft = 12 in.
5 ft = (5 · 12) in. = 60 in.
Determine the scale factor:
Scale factor: \(\frac{\text { Drawing length }}{\text { Actual length }}\) = \(\frac{3}{60}\)
= \(\frac{1}{60}\)

Question 6.
Daniel is making a scale drawing of his classroom for a project. The length of his classroom is 30 feet long. In his drawing, the length of the classroom is 6 inches. Find the scale factor of Daniel’s drawing.
Answer:
We are given:
Drawing length: 6 in.
Actual length: 30 ft
Convert feet to inches:
1 ft = 12 in.
30 ft = (30 · 12) in. = 360 in.
Determine the scale factor:
Scale factor: \(\frac{\text { Drawing height }}{\text { Actual height }}\) = \(\frac{6}{360}\)
= \(\frac{1}{60}\)

Question 7.
Two cities are 7 inches apart on a map. If the scale of the map is 0.5 inch : 3 miles, what is the actual distance between the two cities?
Answer:
0.5 inch : 3 miles means 0.5 inches on the map represents 3 miles on the ground.
Let x miles be the actual distance.
We have:
0.5 inches : 3 miles = 7 inches: x miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{0.5 \mathrm{in}}{3 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{7 \mathrm{in}}{x \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{0.5}{3}\) = \(\frac{7}{x}\)
Write cross products:
0.5x = 3 · 7
Simplify:
0.5x = 21
Multiply both sides by 2:
x = 42
The actual distance is 42 miles.

Question 8.
A road map of New Orleans uses a scale of 1 inch : 3 miles. If Carlton Avenue is 1 .3 inches long on the map, what is the actual length of the street?
Answer:
1 inch : 3 miles means 1 inch on the map represents 3 miles on the ground
Let x miles be the actual distance.
We have:
1 inch : 3 miles = 13 inches : x miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in} .}{3 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{1.3 \mathrm{in} .}{x \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{3}\) = \(\frac{1.3}{x}\)
Write cross products:
x = 3 · 1.3
Simplify:
x = 3.9
The actual distance is 3.9 miles.

Question 9.
The scale of a map is 1 inch : 85 miles.
a) On the map, the river is 14 inches long. Find the actual length of the river in miles.
Answer:
1 inch : 85 miles means 1 inch on the map represents 85 miles on the ground.
Let x miles be the actuaL length.
We have:
1 inch : 85 miles = 14 inches : x miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in}}{85 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{14 \mathrm{in} .}{x \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{85}\) = \(\frac{14}{x}\)
Write cross products:
x = 85 · 14
Simplify:
x = 1,190
The actual length is 1,190 miles.

b) The actual distance between two towns is 765 miles. Find the distance on the map between these towns.
Answer:
Let y inches be the distance on the map.
We have:
1 inch : 85 miles = y inches : 765 miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in} .}{85 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{y \mathrm{in}}{765 \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{85}\) = \(\frac{y}{765}\)
Write cross products:
85y = 765
Divide both sides by 85.
\(\frac{85y}{85}\) = \(\frac{765}{85}\)
Simplify:
y = 9
The distance on the map is 9 inches.

Question 10.
Goodhope River is 48 miles long. What is the length of the river on a map with a scale of 1 inch : 15 miles?
Answer:
1 inch : 15 miles means 1 inch on the map represents 15 miles on the ground.
Let x inches be the length on the map.
We have:
1 inch : 15 miles = x inches : 48 miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in} .}{15 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{x \mathrm{in}}{48 \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{15}\) = \(\frac{x}{48}\)
Write cross products:
15x = 4
Divide both sides by 15:
\(\frac{15x}{15}\) = \(\frac{48}{15}\)
Simplify:
x = 3.2
On the map the length is 3.2 inches.

Question 11.
A map is drawn using a scale of 1 inch : 165 miles. The length of a road on the map is 12 inches. Find the actual length of the road.
Answer:
1 inch : 165 miles means 1 inch on the map represents 165 mites on the ground.
Let x mites be the actual length.
We have:
1 inch : 165 miles = 12 inches : x miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in}}{165 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{12 \mathrm{in} .}{x \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{165}\) = \(\frac{12}{x}\)
Write cross products:
x = 165 · 12
Simplify:
x = 1980
The actual length of the road is 1980 miles.

Question 12.
On a particular map, 2 inches represents an actual distance of 64 miles. Towns A and B are 608 miles apart. Find the distance between the two towns, in inches, on the map.
Answer:
2 inches : 64 miles means 2 inches on the map represents 64 mites on the ground.
Let x inches be the distance on the map.
We have:
2 inches : 64 miles = x inches : 608 miles
Write ratios in fraction form:
\(\frac{2 \mathrm{in}}{64 \mathrm{mi}}\) = \(\frac{x \text { in. }}{608 \mathrm{mi}}\)
Write without units:
\(\frac{2}{64}\) = \(\frac{x}{608}\)
Write cross products:
64x = 2 · 608
64x = 1,216
Divide both sides by 64.
\(\frac{64x}{64}\) = \(\frac{1,216}{64}\)
Simplify:
x = 19
On the map the two cities are 19 inches apart.

Question 13.
On a particular map, 1 inch represents an actual distance of 2.5 miles. The actual area of a lake is 12 square miles. Find the area of the lake on the map.
Answer:
1 inch : 2.5 miles means 1 inch on the map represents 2.5 miles on the ground.
Map length : Actual length = 1 in. : 2.5 mi.
Map area : Actual area = 1 in.2 : 2.52 mi.2
Let y represent the area of the lake on map in square inches.
Write a proportion:
\(\frac{\text { Area of lake on map }}{\text { Actual area of lake }}=\frac{1}{6.25}\)
Substitute:
\(\frac{y}{12}\) = \(\frac{1}{6.25}\)
Write the cross products
6.25y = 12
Divide both sides by 6.25 and simplify:
\(\frac{6.25y}{6.25}\) = \(\frac{12}{6.25}\)
y = 1.92
The area of the lake on the map is 1.92 square inches.

Question 14.
On the map, the area of a nature preserve is 54.2 square inches. If the scale of the map is 1 inch : 8 miles, find the actual area of the nature preserve.
Answer:
1 inch : 8 miles means 1 inch on the map represents 8 miles on the ground.
Map Length : Actual length = 1 in. : 8 mi.
Map area: Actual area = 1 in.2 : 82 mi.2
Let y represent the actual area of the nature preserve in square miles.
Write a proportion:
\(\frac{\text { Area of nature preserve on map }}{\text { Actual area of nature preserve }}=\frac{1}{64}\)
Substitute:
\(\frac{54.2}{y}\) = \(\frac{1}{64}\)
Write the cross products:
y = 54.2 × 64
Simplify:
y = 3,468.8
The actual area of the nature preserve is 3,468.8 square miles.

Question 15.
The map shows two roads labeled A and B.

a) Using a ruler, measure, in centimeters, the lengths of roads A and B.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 19
Answer:
We measure the lengths of the roads A and B, in centimeters, using a ruler:
Length A = 24 cm
Length B = 3.3 cm

b) Using the scale given, find, in kilometers, the actual lengths of roads A and B.
Answer:
We are given the scale:
1 : 50,000
We determine the actual length x of Road A in centimeters:
\(\frac{2.4}{x}\) = \(\frac{1}{50,000}\)
x = 2.4 · 50,000
= 120,000 cm
Convert to kilometers:
1 km = 1000 m = 100,000 cm
120,000 cm = \(\frac{120,000}{100,000}\) km = 1.2 km
We determine the actual length y of Road B in centimeters:
\(\frac{3.3}{y}\) = \(\frac{1}{50,000}\)
y = 3.3 · 50,000
= 165,000 cm
Convert to kilometers:
1 km = 1000 m = 100,000 cm
165,000 cm = \(\frac{165,000}{100,000}\) km = 1.65 km

Question 16.
The map shows seven cities in Florida. Using the scale on the map, use a ruler to measure the distance between the following pairs of cities. Then find the actual distance between them in miles.

a) Orlando and West Palm Beach
Answer:
We measure the lengths of the distance between Orlando and West Palm Beach, in centimeters, using a ruler:
Length Orlando-West Pam Beach = 3 cm
Length Fort Myers-Miami Beach = 24 cm
We are given the scale:
1 cm : 50 miles
We determine the actual distance x between Orlando and West Palm Beach in centimeters:
\(\frac{3}{x}\) = \(\frac{1}{50}\)
x = 3 · 50
= 150 miles

Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 20

b) Fort Myers and Miami Beach
Answer:
We determine the actual distance y between Fort Myers and Miami Beach in centimeters:
\(\frac{2.4}{y}\) = \(\frac{1}{50}\)
x = 2.4 · 50
= 120 miles

Question 17.
Use the scale on the floor plan of a house to find each of the following.
a) The actual length and width of room 1.
Answer:
2 cm : 5 m means 2 cm on the plan represent 5 m on the ground.
Let x, y meters be the actual length and width of room 1.
We have:
2 cm : 5 m = 1.8 cm : x m
Write ratios in fraction form:
\(\frac{2 \mathrm{~cm}}{5 \mathrm{~m}}\) = \(\frac{1.8 \mathrm{~cm}}{x \mathrm{~m}}\)
Write without units:
\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{1}{2}\)
Write cross products:
2x = 5 · 1.8
Divide by 2 and simplify:
\(\frac{2x}{x}\) = \(\frac{9}{2}\)
x = 4.5 meters
We do the same to find the actual width:
2 cm : 5 m = 1.4 cm : y m
\(\frac{2 \mathrm{~cm}}{5 \mathrm{~m}}\) = \(\frac{1.4 \mathrm{~cm}}{y \mathrm{~m}}\)
\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{1.4}{y}\)
2y = 5 · 1.4
\(\frac{2y}{2}\) = \(\frac{7}{2}\)
y = 3.5 meters

b) The width of the door on the floor plan if its actual width is 0.8 meter.
Answer:
We determine the width z of the door on the floor plan:
\(\frac{2 \mathrm{~cm}}{5 \mathrm{~m}}\) = \(\frac{z \mathrm{~cm}}{0.8 \mathrm{~m}}\)
\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{z}{0.8}\)
5z = 2 · 0.8
\(\frac{5z}{5}\) = \(\frac{1.6}{5}\)
z = 0.32 cm

c) The actual area of the floor of the house to the nearest square meter
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 21
Answer:
We have:
Length scale: 2 cm : 5 m
Area scale: 22 cm2 : 52 m2
We determine the actual area s of the floor:
\(\frac{4}{25}\) = \(\frac{7.6 \cdot 3}{s}\)
4s = 25 · 22.8
\(\frac{4s}{4}\) = \(\frac{570}{4}\)
s ≈ 143 m2

Question 18.
A tower is drawn using a scale of 1 inch : 3 feet. The height of the tower in the drawing is 1 foot 5 inches. Then, an architect decides to make a new scale drawing of the tower. In the new scale, the scale is 1 inch : 5 feet. Find the height of the tower in the new drawing.
Answer:
1 inch : 3 feet means 1 inch on the drawing represents 3 feet on the ground.
Let x miles be the actual height
We have:
1 inch : 3 feet 1 ft 5 in. : x feet
Write ratios in fraction form:
\(\frac{1 \mathrm{in} .}{3 \mathrm{ft}}\) = \(\frac{(12+5) \mathrm{in} .}{x \mathrm{ft}}\)
Write without units:
\(\frac{1}{3}\) = \(\frac{17}{x}\)
Write cross products:
x = 3 · 17
Simplify
x = 51 ft
The actual height of the tower is 51 ft.
The new scale is 1 inch : 5 feet
We determine the height y of the tower in the new drawing:
\(\frac{1 \mathrm{in} .}{5 \mathrm{ft}}\) = \(\frac{y \mathrm{in} .}{51 \mathrm{ft}}\)
\(\frac{1}{5}\) = \(\frac{y}{51}\)
5y = 51
\(\frac{5y}{5}\) = \(\frac{51}{5}\)
y = 10.2 inches

Question 19.
Each student walked in a straight line from one point to another. Use a centimeter ruler to measure distances on the map shown. Use the scale on the map to find the distance each student walked in meters.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 22

We measure the lengths of the roads, in centimeters, using a ruler:
Length DA = 1.8 cm
Length AB = 3.3 cm
Length BF = 2.5 cm
Length CF = 1.4 cm
Length EF = 2.8 cm
Length CE = 3.5 cm

a) Ethan walked from the library to the school, and then to the gym.
Answer:
We are given the scale:
1 : 12,500
We determine the actual length x Ethan walked:
\(\frac{D A+A B}{x}\) = \(\frac{1}{12,500}\)
\(\frac{1.8+3.3}{x}\) = \(\frac{1}{12,500}\)
x = 5.1 · 12,500
= 63,750 cm
Convert to meters:
1 m = 100 cm
63,750 cm = \(\frac{63,750}{100}\) m = 637.5 m

b) Joshua walked from the motel to the restaurant, and then to the movie theater.
Answer:
We determine the actual length y joshua walked:
\(\frac{F C+C E}{y}\) = \(\frac{1}{12,500}\)
\(\frac{1.4+3.5}{y}\) = \(\frac{1}{12,500}\)
x = 4.9 · 12,500
= 61,250 cm
Convert to meters:
1 m = 100 cm
61,250 cm = \(\frac{61,250}{100}\) m = 612.5 m

c) Chloe walked from the gym to the motel, and then to the movie theater.
Answer:
We determine the actual length z Chloe walked:
\(\frac{B F+F E}{z}\) = \(\frac{1}{12,500}\)
\(\frac{2.5+2.8}{z}\) = \(\frac{1}{12,500}\)
x = 5.3 · 12,500
= 66,250 cm
Convert to meters:
1 m = 100 cm
66,250 cm = \(\frac{66,250}{100}\) m = 662.5 m

Brain @ Work

Question 1.
You know you can bisect any angle using a compass and a straightedge. Geometers have known for thousands of years that it is impossible to trisect any given angle using a compass and straightedge. (The word trisect means to divide into three equal parts.) But it is possible to trisect certain angles, including a right angle. Using only a compass and straightedge, show how you can draw a right angle that is trisected.
Answer:
We are given the right angle:
m∠AOB – 90°
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 1

Use the compass: with the center in O, draw an arc. Labet its intersection with \(\overline{O A}\) and \(\overline{O B}\) by C and D
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 2
With the same radius place the compass in center C, then D and draw arcs which intersect the arc drawn in the previous step in N and M.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 3
Use a ruler to draw \(\overrightarrow{O M}\) and \(\overrightarrow{O N}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 4
m∠AOM = m∠MON = m∠NOB
= \(\frac{m \angle A O B}{3}\) = \(\frac{90^{\circ}}{3}\) = 30°

Question 2.
You accidentally broke your mother’s favorite plate. You want to ask an artist to reproduce it. You ask your math teacher to help you find the original size of the plate. She suggests that you locate three points on the rim of the plate and use the points to draw two segments. The point where the two perpendicular bisectors of these segments intersect will be the center of the plate. From that you can measure the radius. Copy and complete the diagram below. Then measure to find the diameter of the plate.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings 23
Answer:
We consider 3 points on the rim of the plate:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 5
The center of the circle/plate is situated at the intersection of the perpendicular bisectors of \(\overline{A B}\) and \(\overline{B C}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 6
The radius of the circle/plate is OA.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.5 Answer Key Understanding Scale Drawings A 7

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals

Practice the problems of Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 7 Lesson 7.4 Constructing Quadrilaterals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Guided Practice Answer Key

Construct the quadrilateral from the given dimension. Use a ruler and protractor.

Question 1.
Rectangle ABCD measuring 7 centimeters by 5 centimeters.
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-02
Answer:
we have drawn the rectangle with the measurements of length=5cm and breadth=7cm.

Construct the quadrilateral from the given information. Use a compass, ruler, and protractor.

Question 2.
Parallelogram KLMN: KL = 6.4 cm, LM = 4.8 cm, and m∠KLM = 60°.
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-02

Answer:
The measurements of the parallelogram of length= 4.8cm and breadth=6.4cm. The angle of KLM=60.

Construct the quadrilateral from the given
information. Use a ruler, compass, and protractor.

Question 3.
Rhombus PQRS with diagonal PR = 6.2 cm and PQ = 4.5 cm.
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Construction-Quadrilaterals-03

Answer:
we drawn the rhombus with the measurement angels of PR=6.2cm and PQ=4.5cm.

Math in Focus Course 2B Practice 7.4 Answer Key

Construct each quadrilateral from the given information.

Question 1.
Rectangle KLMN measuring 5.3 centimeters by 4.7 centimeters.
Answer:
The measuring angles of rectangle is Length = 5.3 cm and breadth= 4.7 cm

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-01

Question 2.
Square with side lengths of 7 centimeters.
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Construction-Quadrilateral-04
Answer:
The measuring angles of the square is 7cm.

Question 3.
Rhombus DEFG with diagonal DF = 6 cm and DE = 4.5 cm.
Explanation:

Answer:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-05
The measuring angles of the rhombus DEFG diagonals DF=6cm and DE=4.5cm.

Question 4.
Parallelogram PQRS with PQ = 3.8 cm, QR = 5 cm, and m∠QPS = 70°.
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-a

The measuring angles of the parallelogram PQRS
PQ=3.8cm and QR=5cm
we got the angle 70°.

Question 5.
Quadrilateral ABCD with AB = 6.7 cm, BC = 7.2 cm, AD = 4.9 cm, CD = 6.2 cm, and m∠ABC = 55°.
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-08
The measurements of quadrilateral ABCD of AB = 6.7, BC = 7.2, CD = 6.2 and DA = 4.9. We got the angle ABC = 55°.

Solve. Show your work.

Question 6.
Construct quadrilateral ABCD with diagonal AC = 5 cm, AB = CD = 4 cm, BC = 6 cm, and AD = 6 cm.
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-09
The measurements of the rectangular quadrilateral is AB = CD = 4cm , BC and AD = 6cm. The diagonal AC = 5cm. So this is a quadrilateral rectangular.
We sketch the quadrilateral:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 1
First we construct △ABC.
Use a ruler to draw the segment 6 cm long. Label its endpoints by B and C.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 2
Because AB = 4 cm, use the ruler to set the compass to a radius of 4 cm. Then using B as center draw an arc of radius 4 cm above \(\overline{B C}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 3
Because AC = 5 cm, use the ruler to set the compass to a radius of 5 cm. Then using C as center draw an arc of radius 5 cm that intersects the first arc. Label the intersection as A.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 4
Use the ruler to draw \(\overline{A B}\) and \(\overline{A C}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 5
Then we construct △ACD.
Because AD = 6 cm, use the ruler to set the compass to a radius of 6 cm. Then using A as center draw an arc of radius 6cm above \(\overline{A C}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 6
Because CD = 4 cm, use the ruler to set the compass to a radius of 4 cm. Then using C as center draw an arc of radius 4 cm that intersects the first arc. Label the intersection as D.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 7
Use the ruler to draw \(\overline{A D}\) and \(\overline{C D}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 8

a) What type of quadrilateral is ABCD? Explain your reasoning.
Answer:
The quadrilateral ABCD is rectangle because the angles AB and CD are equal with the  =4cm and the angles BC and AD are equal with the = 6cm. So this is rectangular quadrilateral.

b) Draw \(\overline{B D}\) to intersect \(\overline{A C}\) at point E. Find the lengths of \(\overline{A E}\), \(\overline{C E}\), \(\overline{B E}\), and \(\overline{D E}\).
Answer:
Draw \(\overline{B D}\)
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 9
We measure AE, CE, BE, DE:
AE = 2.5
CE = 2.5
BE = 4.4
DE = 4.4

c) Do the diagonals \(\overline{A C}\) and \(\overline{B D}\) bisect each other? Justify your answer.
Answer:
The diagonals \(\overline{A C}\) and \(\overline{B D}\) bisect each other This is explained by the fact that the quadrilateral is a parallelogram.

Question 7.
Construct a quadrilateral STUV by following Steps 1 to 5.
STEP1
Draw \(\overline{S T}\) so that ST = 5 cm.
STEP 2
With T as the center, draw \(\overline{T U}\) perpendicular to \(\overline{S T}\) , with TU = 4 cm.
STEP 3
With U as the center, draw an arc of radius 5 centimeters.
STEP 4
With S as the center, draw an arc of radius 4 centimeters to intersect the arc drawn in Step 3. Label this point of intersection as V.
STEP 5
Complete the construction of quadrilateral STUV.
Answer:
Use a ruler to draw \(\overline{S T}\) so that is 5 cm long.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 10
Using a protractor, draw ∠T with a measure of 90°.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 11
Because TU = 4 cm, set the compass to a radius of 4 cm. Then using T as the center, draw an arc intersecting the ray drawn in previous step. Label this point of intersection as U.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 12
With U as center, draw an arc of radius 5 cm.
With S as center, draw an arc of radius 4 cm to intersect the arc drawn in the previous step. Label this point of intersection as V.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 13
Draw \(\overline{V U}\) and \(\overline{V S}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 14

a) Find each of the angles in quadrilateral STUV.
Answer:
We measure the angles of the quadrilateral:
m∠T = 90°
m∠U = 90°
m∠V = 90°
m∠S = 90°

b) Name the quadrilateral.
Answer:
As all angles are right angles, the quadrilateral is a rectangle.

c) Find the lengths of the diagonals. What do you notice?
Answer:
We find the lengths of the diagonals:
SU ≈ 6.4
VT ≈ 6.4
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 15
The diagonals are congruent.

Question 8.
Construct a quadrilateral ABCD with all sides of length 3 centimeters and diagonal BD = 5.2 cm.
a) What type of quadrilateral is ABCD? Explain your reasoning.
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-10
The quadrilateral ABCD is a square because the sides of the square AB, BC, CD  and DA are equal with 3 cm and the diagonal BD=5.2cm.

b) Find the measure of each of the angles formed by the intersection of the diagonals.
Answer:
The measuring of each of the angles formed by the intersection of the diagonals is acute angle 60°.

Question 9.
Construct quadrilateral ABCD with diagonal AC = 6 cm, AB = 3 cm, BC = 4 cm, CD = 4.5 cm, and AD = 9 cm. What type of quadrilateral does ABCD seem to be? Explain your reasoning.
Answer:
Explanation:

Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-11
The quadrilateral ABCD is trapezoid. AB=3cm ,BC=4cm,CD=4.5cm and DA=9cm.
The diagonal AC = 6cm.So this is trapezoid.

Question 10.
Construct the figure below using the given dimensions.
Math in Focus Grade 7 Chapter 6 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals 1
Answer:
Use a ruler to draw \(\overline{A B}\) so that is 6.6 cm long.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 16

Using a protractor, draw ∠B with a measure of 90° and ∠A with a measure of 90°.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 17
Because AD = BC = 3.4 cm, set the compass to a radius of 3.4 cm. Then using A and B as centers, draw arcs intersecting the rays drawn in previous step. Label this points of intersection as D and C.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 18

Because AE = EC = 4 cm, set the compass to a radius of 4 cm. Then using C and D as centers, draw arcs above \(\overline{C D}\). Label the point of intersection of the two arcs as E.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 19
Draw \(\overline{E D}\) and \(\overline{E C}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 20

Question 11.
a) Construct quadrilateral ABCD with AB = 6 cm, BC = 3 cm, AD = 4 cm, m ∠BAD = 120°, and m ∠ABC = 100°.
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-12
Answer:
The measurements of the quadrilateral ABCD is AB=6cm , BC=3cm , AD =4cm. The angle BAD= 120° angle ABC =100°.

b) Find the length of \(\overline{C D}\).
Answer:
The length of overline CD=10cm.

c) Label the midpoints of the four sides of this quadrilateral as W, X, Y, and Z. Join them to form quadrilateral WXYZ.
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-13

d) Compare the lengths of \(\overline{W X}\) and \(\overline{Y Z}\) . Compare the lengths of \(\overline{X Y}\) and \(\overline{W Z}\). What do you notice?
Answer:
Measure WX, YZ, XY, WZ:
WX ≈ 3.6 cm
YZ ≈ 3.6 cm
XY ≈ 4.4 cm
WZ ≈ 4.4 cm
We notice that we have:
WX = YZ
XY = WZ

Question 12.
Construct parallelogram PQRS with PQ = 6 cm, a height of 4.5 centimeters and interior angles 45° and 135°.
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-14
Answer:
The measurements of the parallelogram PQRS with PQ =6cm and height= 4.5cm.
The interior angles are  45° and 135°.

Question 13.
Draw rhombus ABCD with AC = 5 cm and AB = 6.5 cm. Also draw diagonal \(\overline{B D}\). How are the two diagonals related to each other? Explain.
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-17
let ABCD be a rhombus whose diagonal AC and BD are intersecting at point O. We know that the diagram of parallelogram bisect at each other.
OA=OC and OB=OD
angle COB= angle COD
angle COB+ angle COD= 180°
angle COB=angle COD= 90°.

Question 14.
Jenny plans to make a trapezoidal bookmark for each of her teachers. The top will be 5 centimeters long and have right angles at either end. The right side will be 12 centimeters long, and the bottom of the bookmark will make a 50° angle with this side. Construct a template for Jenny’s bookmark. How long is the left side of Jenny’s template to the nearest centimeter?
Answer:
Explanation:
Math-in-Focus-Grade-7-Chapter-6-Lesson-7.4-Answer-Key-Constructing-Quadrilaterals-16
The measurements of the trapezoid length is 5cm and breadth is 12 cm. The bottom of the book mark angle is  50°. The left side of the jenny’s template is 4cm.

Question 15.
Martha plans to cut squares of paper from a roll of wrapping paper. She will package the squares to sell as origami papers to raise funds for a charity. If the area of the square paper is 64 square centimeters, construct the square Martha can use as a template.
Answer:
Determine the length of the square side:
AB2 = 64
AB = \(\sqrt{64}\) = 8
Sketch the rectangle:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 21
Use a ruler to draw \(\overline{A B}\) so that is 7 cm long.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 22

Using a protractor, draw ∠B with a measure of 90°.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 23
Because BC = 5 cm, set the compass to a radius of 5 cm. Then using B as the center, draw an arc intersecting the ray drawn in previous step. Label this point of intersection as C. Because AD = 5 cm, use the same compass setting. Using A as the center, draw an arc:
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 24
Because CD = 7 cm, set the compass to a radius of 7 cm. Then using C as the center draw an arc intersecting the ray drawn in previous step. Label this point of intersection as D.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 25
Draw \(\overline{C D}\) and \(\overline{A D}\)
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 26

Question 16.
Jessie plans to make a patchwork pattern from colored paper by repeating a rhombus whose diagonals measure 4 centimeters and 5 centimeters. Use the given dimensions to construct a template for the rhombus.
Answer:
We have to construct the rhombus ABCD.
AC = 4
BD = 5
Sketch the rhombus:
Use a ruler to draw \(\overline{A C}\) so that is 4 cm long.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 27
Draw the perpendicular bisector of \(\overline{A C}\):
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 28

Because OB = OD = \(\frac{5}{2}\) = 2.5 cm, use the compass setting 2.5 cm. Then using O as the center, draw an arc to intersect the perpendicular bisector in the points B and D.
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 29
Draw \(\overline{A B}\), \(\overline{B C}\), \(\overline{C D}\) and \(\overline{D A}\).
Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.4 Answer Key Constructing Quadrilaterals A 30

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles

Practice the problems of Math in Focus Grade 7 Workbook Answer Key Chapter 7 Lesson 7.3 Constructing Triangles to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles

Math in Focus Grade 7 Chapter 7 Lesson 7.3 Guided Practice Answer Key

Construct the triangle from the given information. Use a compass and ruler.

Question 1.
Triangle PQR: PQ = 5.6 cm, QR = 4.5 cm, and PR = 8.2 cm.

Answer:
The measurements of the triangle are PQ=5.6cm ,PR=8.2cm and QR=4.5cm.

Eplanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-1

 

Construct the triangle from the given information. Use a ruler and compass.

Question 2.
Triangle ABC: BC = 4 cm, m∠ABC = 25°, and m∠ACB = 120°.
Answer:
The measurements of the triangle are PQ=5.6cm ,PR=8.2cm and QR=4.5cm.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-2
Question 3.
Triangle KLM: KL = 8.2 cm, KM = 6.9 cm, and m∠LKM = 75°.
Answer:
The measurements of the triangle KLM are KL=8.2cm ,KM=6.9cm and the angle LKM=75°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-3

Construct the triangle from the given information. Use a compass, ruler, and protractor.

Question 4.
Triangle KLM: KL = 7cm, KM = 9 cm, and m∠KLM = 125°.
Answer:
The measurements of the triangle KLM are KL=7cm , KM=9cm and m∠KLM= 125°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-4

Hands-On Activity

Materials

  • protractor
  • compass
  • ruler

Decide Whether Given Measures Can Be Used To Construct One Triangle, More Than One Triangle. Or No Triangles

Work in pairs.

Step 1.
Try to construct triangle ABC with AB = 7 cm, BC = 8 cm, and DE = 4.6 cm, EF = 6 cm, and AC = 11 cm.
Answer:
The measurements of the triangle ABC are  AB = 7 cm, BC = 8 cm, and DE = 4.6 cm, EF = 6 cm, and AC = 11 cm.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-5
Step 2.
Try to construct triangle DEF with DE = 4.6 cm, EF = 6 cm, and DF = 12 cm.
Answer:
The measurements of the triangle DEF are DE = 4.6 cm, EF = 6 cm, and DF = 12 cm.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-6
Step 3.
Try to construct triangle GHI with GH = 6 cm, HI = 5 cm, and JK = 6 cm, JL = 4.7 cm, and m∠GHI = 50°.

Step 4.
Try to construct triangle JKL with JK = 6 cm, JL = 4.7 cm, and m∠JKL = 50°.
Answer:
The measurements of the triangle JKL are JK = 6 cm, JL = 4.7 cm, and m∠JKL = 50°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-7

Step 5.
Try to construct triangle MNP with MN = 7 cm, m∠MNP = 60°, and m∠PMN = 40°.
Answer:
The measurements of the triangle MNP are MN = 7 cm, m∠MNP = 60°, and m∠PMN = 40°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-8

Step 6.
Were there any triangles you could not construct? Were there any triangles that you could construct in more than one way? Explain.
Answer:
Yes, at step 3 we could not construct any triangle. At step 1 we can construct more than one triangle because the measurements of the triangle ABC are  AB = 7 cm, BC = 8 cm, and DE = 4.6 cm, EF = 6 cm, and AC = 11 cm.

Math Journal
Use your results to decide whether you can always construct exactly one triangle from the given information. Justify your answer.

a) Given three side lengths
Answer:

b) Given two side lengths and an angle measure
Answer:

Find the number of triangles that can be constructed. Try constructing the triangles to make your decision.

Question 5.
PQ = 4.8 cm, QR = 5.4 cm, and m∠PQR = 100°.
Answer:
The measurements of the triangle PQR = PQ = 4.8 cm, QR = 5.4 cm, and m∠PQR = 100°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-9

Question 6.
AB = 6.2 cm, BC = 4.8 cm, and m∠BAC = 75°.
Answer:
The measurements of the triangle ABC are AB = 6.2 cm, BC = 4.8 cm, and m∠BAC = 75°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-10
Question 7.
ST = 7.7 cm, SU = 5.2 cm, and m∠STU = 40°.
Answer:
The measurements of the triangle STU are ST = 7.7 cm, SU = 5.2 cm, and m∠STU = 40°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-11

Math in Focus Course 2B Practice 7.3 Answer Key

Use the given information to construct each triangle.

Question 1.
In triangle CDE, CD = 7 cm, DE = 4 cm, and CE = 6.5 cm.
Answer:
The measurements of the triangle CDE , CD = 7 cm, DE = 4 cm, and CE = 6.5 cm.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-12

Question 2.
In triangle ABC, BC = 6 cm, m∠ABC = 30°, and m∠ACB = 60°. Find m∠BAC and AC.
Answer:
The measurements of the triangle ABC , BC = 6 cm, m∠ABC = 30°, and m∠ACB = 60°.
B= 30° and C= 60°
A=180°-B-C
A=180°- 30°- 60°
A=90°.
AC=3cm.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-13

Question 3.
In an equilateral triangle, each side length is 6.5 centimeters long.
Answer:
The measurements of the equilateral triangle , each side length is 6.5 cm.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-14

Question 4.
In triangle ABC, AB = 4 cm, AC = 5 cm, and m∠ABC = 40°.
Answer:
The measurements of the triangle ABC, AB = 4 cm, AC = 5 cm, and m∠ABC = 40°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-15

Question 5.
In triangle ABC, AB = 6 cm, BC = 8 cm, and AC = 10 cm. What kind of triangle is triangle ABC? Classify it by both sides and angles.
Answer:
The measurements of the triangle ABC, AB = 6 cm, BC = 8 cm, and AC = 10 cm. The triangle ABC is a right angle triangle. Right angle triangle has 3 sides and it have one angle  90°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-16

Question 6.
In triangle XYZ, XV = XZ = 4 cm and YZ = 5 cm. Find m∠XZY.
Answer:
The measurements of the triangle XYZ, XV = XZ = 4 cm and YZ = 5 cm.
The angle of the XZY is 50°.

Explanation:

Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-17
Solve. Show your work.

Question 7.
Triangle POR has the dimensions shown in the diagram.

a) Construct triangle POR.
Answer:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-18

b) Using a ruler, from your construction, measure the length of \(\overline{P R}\).
Answer:
Using a ruler we measure the length of \(\overline{P R}\).
PR ≈ 6.1 cm

c) Find the measures of ∠P and ∠R without using a protractor. Justify your answer.
Answer:
△PQR is Isosceles because PQ = QR Therefore the angles P and R we congruent:
m∠P = m∠R
Find m∠P and m∠R:
m∠P + m∠R – m∠Q = 180°
2m∠P + 100° = 180°
2m∠P = 180° – 100°
2m∠P = 80°
m∠P = m∠R = \(\frac{80^{\circ}}{2}\) = 40°

Question 8.
Math Journal
Is it possible to construct a triangle PQR in which PQ = 12 cm, PR = 5 cm, and QR = 4cm? Explain.
Answer:
We cannot construct a triangle PQR in which PQ = 12 cm, PR = 5 cm, and QR = 4cm because the lengths of the PR , QR are very small.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-21

Question 9.
Three triangles have angle measures of 500 and 600. In one triangle, the side included between these angles is 2 centimeters. In the second triangle, the included side length is 3 centimeters, and in the third triangle, the included side length is 4 centimeters.

a) Construct the three triangles.
Answer:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-19

b) In each triangle, what is the measure of the third angle?
Answer:
Sum of angles of triangle is 180 so the given triangles have angle measures of 50 degree and 60 degree another angle is 70 degree.

c) Using the triangles constructed to help you, what can you deduce about the number of triangles that can be constructed if you are given three angle measures of a triangle but not the measure of any side length?
Answer:
Given only three angle measures of a triangle we can construct an infinity of triangles, their sides being proportional.

Question 10.
Math Journal
Suppose you are given three angle measures whose sum is 180°, Can you form a triangle given this information? Are there other different triangles you can form? Explain.
Answer:
The angle sum property of a triangle states that the angles of a triangle always adds upto 180°.

Explanation:
Math in Focus Grade 7 Course 2 B Chapter 7 Lesson 7.3 Answer Key Constructing Triangles-19