Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 2 Position Words detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words

Look at the picture. Circle the correct name.

Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 1

Example
Who is after Alice? Carlo Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 2

Question 1.
Who is before Ben? Carlo Alice
Answer: Alice is before Ben.

Question 2.
Who is after Carlo? Ben Denelle
Answer: Denelle is after Carlo

Question 3.
Who is between Eddie and Carlo? Alice Denelle
Answer: Denelle is between Eddie and Carlo.

Question 4.
Who is between Carlo and Alice? Ben Eddie
Answer: Ben is between Carlo and Alice.

Color.

Example
the fourth bird from the left
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 3

Question 5.
the second pizza from the left
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-2-Answer-Key-Position-Words-4

Question 6.
the fifth monkey from the right
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-2-Answer-Key-Position-Words-5

Question 7.
the ninth football from the right
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-2-Answer-Key-Position-Words-6

Look at the picture. Fill in the blanks with the words in the box.

Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 7

Question 8.
The long haired dog is first on the ____
Answer: The long haired dog is first on the left

Question 9.
The small dog is ___ from the left.
Answer: The small dog is fifth from the left.

Question 10.
The skinny dog is ___ the fat dog.
Answer: The skinny dog is next to the fat dog.

Question 11.
The big dog is also ___ the fat dog.
Answer: The big dog is also next to the fat dog.

Draw.

Question 12.
an apple on the last plate from the right a banana on the plate next to the apple an orange on the sixth plate from the left
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 8
Answer:

Read the clues to answer the question. Then write the letters in the correct Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 9

Question 13.
What is the capital of the United States of America?
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 10

Clues:
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 2 Answer Key Position Words 11

a. second letter from the right

b. fourth letter from the left

c. fifth letter from the left

d. third letter from the left

e. seventh letter from the left

f. fourth letter from the right

g. first letter on the left

h. the letter next to “G”

j. last letter from the left

j. letter between “S” and “I”

Answer: Washington
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-2-Answer-Key-Position-Words-10

Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 8 Addition and Subtraction Facts to 20 to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
10 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 6 = 4
Answer: 10 – 6 = 4

Question 2.
7 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 5 = 12
Answer: 7 + 5 = 12

Question 3.
16 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 9 = 7
Answer: 16 – 9 = 7

Question 4.
9 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 7 = 16
Answer: 9 + 7 = 16

Question 5.
11 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 3 = 14
Answer: 11 + 3 = 14

Question 6.
14 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 6 = 20
Answer: 14 + 6 = 20

Question 7.
17 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 2 = 15
Answer: 17 – 2 = 15

Question 8.
12 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 8 = 20
Answer: 12 + 8 = 20

Fill in the blanks.

Question 9.
18 – ______ = 10
Answer: 18 – 8 = 10

Question 10.
______ – 9 = 11
Answer: 20 – 9 = 11

Question 11.
20 – ______ = 20
Answer: 20 – 0 = 20

Question 12.
______ – 6 = 6
Answer: 12 – 6 = 6

Question 13.
______ + 3 = 12
Answer: 9 + 3 = 12

Question 14.
______ + 5 = 13
Answer: 8 + 5 = 13

Solve.

Question 15.
Dane gets 2 baskets in a computer game. His total score is 16.

a. Color 2 baskets that he gets.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_1

b. Which are the 2 baskets that he got? Write an addition sentence for them.
_____ + _____ = 16
Answer: 11 + 5 = 16

c. Look for other answers. Write them here.
___ + ___ = 16
___ + ___ = 16
Answer:
12 + 4 = 16
9 + 7 = 16

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Solve.

Ed did 6 more cartwheels than Lila. How many cartwheels did Ed and Lila each do?
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 3

Write four possible pairs of numbers. The total number of cartwheels cannot be more than 20.

Question 1.
If Lila did ________ cartwheels, then Ed did ________ cartwheels.
Answer: If Lila did 7 cartwheels, then Ed did 13 cartwheels.
7 + 13 = 20

Question 2.
If Lila did ________ cartwheels, then Ed did ________ cartwheels.
Answer: If Lila did 8 cartwheels, then Ed did 12 cartwheels.
8 + 12 = 20

Question 3.
If Ed did ________ cartwheels, then Lila did ________ cartwheels.
Answer: If Ed did 14 cartwheels, then Lila did 6 cartwheels.
14 + 6 = 20

Question 4.
If Ed did ________ cartwheels, then Lila did ________ cartwheels.
Answer:
If Ed did 10 cartwheels, then Lila did 10 cartwheels.
10 + 10 = 20

Fill the Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 4 with any of these numbers. Use each number once.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_2

Chapter Review/Test

Vocabulary

Circle the correct answers.

Question 1.
Which numbers are the same?
4 9 6 0 4
Answer: 4 and 4 are the same numbers

Question 2.
Which fact is a doubles fact?
9 + 1 = 10 4 + 8 = 12 9 + 9 = 18
Answer: 9 + 9 = 18 is a doubles fact.

Question 3.
Which fact is a doubles plus one fact?
1 + 2 = 3 3 + 3 = 6 9 + 2 = 11
Answer: 1 + 2 = 3 is a doubles plus one fact.

Concepts and Skills
Fill in the blanks.

Question 4.
6 + 5 = ____
Answer: 11

Question 5.
9 + 6 = ___
Answer: 15

Complete the number bonds. Then fill in the blanks.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 6
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_3

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_4

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 8
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_5

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 9
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_6

Fill in the blanks.

Question 10.
11 + 9 = ____
Answer: 20

Question 11.
12 – 5 = ____
Answer: 7

Problem Solving

Solve.

Question 12.
Andy has 9 stickers. His sister gives him 5 more. How many stickers does Andy have in all?
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 10
Andy has ________ stickers in all.
Answer:
Given,
Andy has 9 stickers,
His sister gave 5 more stickers,
By adding 9 with 5 we get 14,
Therefore, Andy has 14 stickers in all.

Question 13.
Tia has 14 hair clips. She gives 7 hair clips to her sister. How many hair clips does Tia have left?
Tia has ________ hair clips left.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 11
Answer:
Given,
Tia has 14 hair clips,
She gives away 7 hair clips to her sister,
By subtracting 7 from 14 we get 7,
Therefore, Tia has 7 hair clips left.

Question 14.
I am double 6 plus 1 more. What number am I? I am the number ____
Answer:
I am the number 13.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 1 Prisms and Pyramids provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids

Identify the type of pyramid and the shapes of the faces

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 1

Question 1.
This is a ___ prism.
Answer:
This is a triangular prism,

Explanation:
A triangular prism is a prism composed of two triangular bases and
three rectangular sides.

Question 2.
Two of its faces are ____
Answer:
Two of its faces are triangle,

Explanation:
A triangular prism is a prism composed of two triangular bases.

Question 3.
Three of its faces are ____
Answer:
A triangular prism is a prism composed of three rectangular sides.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 2

Question 4.
This is a ____ prism.
Answer:
This is a rectangular prism,

Explanation:
As a rectangular prism is a three-dimensional shape, having six faces,
where all the faces (top, bottom, and lateral faces) are rectangle of the prism.
So given solid is rectangular prism.

Question 5.
All its faces are _______________________
Answer:
All its faces are rectangle,

Explanation:
As a rectangular prism is a three-dimensional shape, having six faces,
where all the faces (top, bottom, and lateral faces) are rectangle of the prism.

Complete the table.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 3
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-1
Explanation:
Given type of prism is triangular as the prism is composed of two triangular bases and
three rectangular sides with number of faces – 5, number of edges – 9 & number of vertices – 6.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 4
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-2

Explanation:
Given type of prism is triangular as the prism is composed of two triangular bases and
three rectangular sides with number of faces – 5, number of edges – 9 & number of vertices – 6.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 5
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-3

Explanation:
Given a pentagonal prism is a three-dimensional solid that has two
pentagonal bases on the bottom and top of the shape.
All the other sides of a pentagonal prism have the shape of a rectangle.
There are types of pentagonal prism – regular pentagonal prism and
rectangular pentagonal prism.
A pentagonal prism has 7 faces, 15 edges and 10 vertices.

Identify the type of pyramid and the shape of the faces.

Question 9.
This is a ___ pyramid.
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-4
Explanation:
Given pyramid is Tetragonal or Dipyramid with 4 prisms.

Question 10.
All its faces are __.
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 6
All its faces are 8,

Explanation:
Given Tetragonal or Dipyramid has 8-faced form about a 4-fold rotation axis.

Identify the type of pyramid and the shapes of the faces.

Question 11.
This is a ___ pyramid.
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 7
Answer:
This is a _tetragonal- dipyramid__ pyramid.

Explanation:
Given pyramid is Tetragonal or Dipyramid with 4 prisms.

Question 12.
One of its faces is a ____
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-5
One of its faces is a rectangular base,

Explanation:
Given pyramid has base of a rectangle as shown above.

Question 13.
Four of its faces are ____
Answer:
Four of its faces are triangular prisms,

Explanation:
As given pyramid has four of its faces are triangular prisms.

Complete the table.

Question 14.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 8
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-7

Explanation:
Given type of pyramid is pentagonal pyramid number of faces 6, number of edges 10 and
number of vertices 6.

Question 15.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 9
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-8
Explanation:
Given the type of pyramid is a pentagonal pyramid number of faces 7,
a number of edges 12 and number of vertices 7.

Name the solid formed by each net.

Question 16.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 10
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-9
Explanation:
Given net is Cube as as it has 6 square faces as shown above.

Question 17.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 11
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-10
Explanation:
Given net is tetragonal prism as as it has 4 triangular faces and one square face as shown above.

Question 18.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 12
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-11

Explanation:
Given net is triangular pyramid as as it has 4 triangular faces as shown above.

Question 19.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 13
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-12
Explanation:
Given prism is rectangular as it has 2 tiangular faces and
3 rectangular faces as shown above.

Question 20.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 14
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-13
Explanation:
Given net is Cuboid as it has 6 rectangular faces as shown above.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 14 Three-Dimensional Shapes provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Find the number of cubes in each prism.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 11
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-1
Explanation:
Given solid cube has 3 cms X 2 cms X 2 cms each.
So the volume of given cube is  (3 cms X 2 cms X 2 cms)  =
12 cubes with 1 cm X 1 cm X 1 cm each.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 12
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-2
Explanation:
Given cube is divided in center so we get 2 triangular prisms.

Each solid is cut vertically along the line shown. Identify the solid shapes that result.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 13
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-3
Explanation:
Given solid shape has 3 triangular prisms again 3 have been divided from center
giving 6 solid shape prisms.
Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 14
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-4
Explanation:
Given solid shape has 3 irregular triangular prisms again 3 prisms have been
divided from center giving 6 solid shape small prisms.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Which of these are nets of a cube? Check the boxes.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 15
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-5
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 16
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-6
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 17
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-7
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 18
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-8
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 19
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-9
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 20
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-10
Explanation:
Given nets cannot form a cube so checked and ticked cross in the checkbox.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 21
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-11
Explanation:
Given nets cannot form a cube so checked and ticked cross in the checkbox.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 22
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-12
Explanation:
Given nets cannot form a cube so checked and ticked cross in the checkbox.