Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 8 Practice 2 Comparing Masses in Kilograms to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms 1

Question 1.
The mass of the bag of oranges is ____ kilograms.
Answer: 2 kilograms.
The measuring scale is showing 2 kg.
Therefore, the mass of the bag of oranges is 2 kilograms.
Definition:
A Metric measure of mass (which we feel as weight).
The abbreviation is kg.
1 kg = 1000 grams.
1 kg = 2.205 pounds (approximately).

Question 2.
The mass of the bag of potatoes is ___ kilograms.
Answer: 3 kilograms.
The measuring scale is showing 3 kg.
Therefore, the mass of the bag of potatoes is 3 kilograms.
Definition:
A Metric measure of mass (which we feel as weight).
The abbreviation is kg.
1 kg = 1000 grams.
1 kg = 2.205 pounds (approximately).

Question 3.
Which bag is heavier? The bag of _______________
Answer: The bag of potatoes is heavier.
Explanation:
if two objects are the same size but one is heavier, the heavier one has greater density than the lighter object
The mass of potatoes is 3 kg.
The mass of oranges is 2 kg.
Potatoes is having great density so the bag of potatoes is heavier.
Therefore, when both objects are dropped from the same height and at the same time, the heavier object should hit the ground before the lighter one.

Question 4.
How much heavier? ___ kg
Answer: 3 kg
The mass of potatoes is 3 kg.
Potatoes is having great density so the bag of potatoes is heavier.

Question 5.
The total mass of the bag of oranges and the bag of potatoes is ____ kilograms.
Answer: 5 kg.
Explanation:
The mass of potatoes is 3 kg
The mass of oranges is 2 kg
The total mass of potatoes and oranges=X
X=3+2
X=5
Therefore, the total mass of potatoes and oranges are 5 kilograms.

Look at the pictures. Then answer the questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms 2

Question 6.
Which is the heaviest? The _______________
Answer: chicken
if two objects are the same size but one is heavier, the heavier one has greater density than the lighter object
The mass of chicken is 3 kg.
The mass of fish is 2 kg.
The mass of vegetables is 1 kg.
chicken is having great density so the mass of chicken is heavier.
Therefore, when both objects are dropped from the same height and at the same time, the heavier object should hit the ground before the lighter one.

Question 7.
Which is the lightest? The _______________
Answer: Vegetables.
if two objects are the same size but one is lightest, the lightest one has a lesser density than the heaviest object
The mass of chicken is 3 kg.
The mass of fish is 2 kg.
The mass of vegetables is 1 kg.
vegetables is having low density so the mass of vegetables is lightest.
Therefore, when both objects are dropped from the same height and at the same time, the lightest object should go up.

Question 8.
Order the items from lightest to heaviest.
Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms 3
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Measuring in Grams q9
The mass of chicken is 3 kg.
The mass of fish is 2 kg.
The mass of vegetables is 1 kg.
We need to arrange from the lightest to heaviest.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms 4
If the items are put on a balance scale, do you think the picture above is correct? ____
Why or why not? ____
Answer: Wrong
Explanation:
1. We will compare the weights of a chicken on one side and on the other side there will be fish and vegetables.
2. The mass of chicken is 3 kg.
3. The mass of fish is 2 kg and vegetables are 1 kg.
4. The total mass of fish and vegetables are 2+1=3 kg.
5. Now both chicken, fish, and vegetables are the same size.
6. The measuring scale will be at the same level. But here the scale is showing one is upwards and the other one is downwards.
7. So what the picture is showing wrong.

Fill in the blanks.

The pictures show Ally’s and Roger’s mass.

Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms 5

Question 10.
Ally has a mass of ____ kilograms.
Answer:54 grams.
Ally has a mass of 54 kilograms.
Explanation:
Mass is the amount of matter or substance that makes up an object. The units of measurement used to express mass are called kilograms (abbreviated kg). Whether you’re on the moon or Earth, your mass doesn’t change – there’s still the same amount of you. Your weight, which is different from your mass, depends on gravity – it only changes on the moon because there isn’t the same gravitational downward pull.

Question 11.
Roger has a mass of ___ kilograms.
Answer: 74 kilograms.
Roger has a mass of 74 kilograms.
Explanation:
Mass is the amount of matter or substance that makes up an object. The units of measurement used to express mass are called kilograms (abbreviated kg). Whether you’re on the moon or Earth, your mass doesn’t change – there’s still the same amount of you. Your weight, which is different from your mass, depends on gravity – it only changes on the moon because there isn’t the same gravitational downward pull.

Question 12.
Who is heavier, Roger or Ally? _______________
Answer: Roger
Explanation:
The mass of Ally is 54 kg
The mass of Roger is 74 kg.
By comparing both of their masses Roger is having the heaviest mass.
Therefore, Roger is heavier.

Question 13.
How much heavier? ____ kg
Answer: 74 kg
The mass of Roger is 74 kg.
Question 14.
What is the total mass of Roger and Ally? ____ kg
Answer: 128 kilograms.
The mass of Ally is 54 kg
The mass of Roger is 74 kg.
The total mass of Roger and Ally=X
By adding we get the total of their masses.
X=54+74
X=128.
Therefore, both of their total mass is 128 kilograms.

Read each sentence. Write True or False.

Math in Focus Grade 2 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Comparing Masses in Kilograms 6

Question 15.
The mass of Bag A is 2 kilograms ____
Answer: True.
Bag A is placed at one end and on the other end, we placed 2 ‘1’ kgs.
If we add 1+1=2kgs.
Explanation:
1. Choose a scale that measures in grams. Make sure the scale can handle the size of objects you plan on weighing. Since a gram is a metric unit of measurement, your scale needs to use the metric system. Scales are available in digital and mechanical models.
2. Weigh an empty container first before putting an item in it. If you plan to measure something you can’t put directly on the scale, weigh the container before putting the item in it.
3. Press the tare button to zero out the scale. The mysterious button labelled “tare” on digital scales is a reset button. Press the tare button after each item you measure on the scale. If you weighed a container, you can fill it now.
4. Set the object you wish to measure on the scale. If you measured a container first, you can now put the object you wish to measure inside the container. The scale will then calculate the heaviness of your object.
5. Finish weighing the object on the scale. Wait for the scale’s or needle to come to a stop. When it finishes moving, read the number to find out how heavy the object is. Make sure that the weight is in grams. Then, remove your object and hit the tare button again to reset the scale.

Question 16.
Bag B has the same mass as the total mass of both Bag A and Bag C ____
Answer: True.
Explanation:
1. When we placed bag B on the one end and bag A and bag C on the other end.
2. Then watch the weighing balance.
3. Finish weighing the object on the scale. Wait for the scale’s or needle to come to a stop. When it finishes moving, read the number to find out how heavy the object is. Make sure that the weight is in grams. Then, remove your object and hit the tare button again to reset the scale.
4. Both are balanced in one place equally. So their mass is equal. Therefore, it becomes true.

Question 17.
The mass of Bag A is different from the mass of Bag B. ____
Answer:  True.
Explanation:
1. In the second picture, we kept bag B on one side and bag A and bag C on another side.
2. We already know the mass of bag A is 2 kgs.
3. From this we have to say bag B is having more mass than bag A.
4. So definitely both masses are different from one another.

Question 18.
Bag B is heavier than Bag C. _____
Answer: True.
Explanation:
1. In the second picture, we kept bag B on one side and bag A and bag C on another side.
2. We already know the mass of bag A is 2 kgs. We don’t know about the mass of bag C. But from the above picture we can say 1 bag is equal to 2 bags.
3. From this we have to say that bag B is having more mass than bag C.
4. So definitely both masses are different from one another.

Leave a Comment