Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 2 Lesson 2.1 Understanding Scientific Notation to finish your assignments.

Math in Focus Grade 8 Course 3 A Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation

Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Guided Practice Answer Key

Tell whether each number is written correctly in scientific notation. If it is incorrectly written, state the reason.

Question 1.
A Brazilian gold frog is about 9.6 • 10° millimeters long.
Answer:
Given,
A Brazilian gold frog is about 9.6 • 10° millimeters long.
9.6 × 1 = 9.6 millimeters
The given statement is correct because the length of a Brazilian gold frog is about 9.6 mm

Question 2.
The wavelength of green light is about 4.15 • 10-7 meter.
Answer: The wavelength of green light is measured in a nanometer. Thus the above statement is incorrect.

Question 3.
Mars is approximately 0.2244 • 107 kilometers from the Sun.
Answer: The above statement is correct.

Write each number in scientific notation.

Question 4.
856.2
856.2 = Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Move the decimal point Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 places to the left and multiply by Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Rewrite as a power of 10.
Answer:
856.2 = 8562 • 10-1 Move the decimal point 1 place to the left and multiply by 8562 • 10-1
= 8562 • 10-1

Question 5.
0.06
Answer:
6  • 10-2 Move the decimal point 2 places to the left and multiply 6 by 10-2

Write each number in standard form.

Question 6.
9 • 104
9 • 104 = Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Evaluate the power.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Multiply by Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
Answer:
9 • 104
• indicates product of two numbers.
9 × 104
9 × 10000 = 90,000
9 multiply by 10000.

Question 7.
2.5 • 10-2
2.5 • 10-2 = Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Evaluate the power.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Divide by Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
Answer:
2.5 • 10-2 = 2.5 • 10-2 Evaluate the power.
= 2.5 Divide by 1/100

Identify the lesser number in each pair of numbers. Justify your reasoning.

Question 8.
4.2 • 102 and 6.5 • 101
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 < Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Compare the Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
So, Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 is the lesser number.
Answer:
6.5 • 101  < 4.2 • 102 Compare the decimals.
6.5 • 101  < 4.2 • 102
So, 6.5 • 101 is the lesser number.

Question 9.
3.6 • 10-3 and 8.4 • 10-3
The Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 are the same.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 < Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Compare the Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 < Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
So, Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 is the lesser number.
Answer:
The exponents are the same.
3.6 • 10-3 < 8.4 • 10-3
3.6 < 8.4
So, 3.6 is the lesser number

Complete.

Question 10.
An actor has 75,126 fans on a social network. A musician has 8.58 • 104 fans. Who has more fans on the social network?
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 2
Method 1
8.58 • 104 = Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 > Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1
So, the Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 has more fans on the social network.

Method 2
75,126 = Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1
Compare Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 and Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1.
The Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 are the same.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 > Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 Compare the coefficients.
So, the Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 1 has more fans on the social network.
Answer:
Given,
An actor has 75,126 fans on a social network. A musician has 8.58 • 104 fans.
We have to find who has more fans on the social network.
When you multiply a decimal by a positive power of 10, the decimal point to the right.
8.58 • 104 = 858 × 10²
= 85800 fans
75,126 is less than 85800
Therefore we can say that the musician has more fans on the social network.

Question 11.
The average diameter of a type of round shaped bacteria is 0.0000037 meter. The spacing between two of these bacteria is 2.1 • 10-9 meter. Which length is shorter?
Answer:
Given,
The average diameter of a type of round shaped bacteria is 0.0000037 meter.
The spacing between two of these bacteria is 2.1 • 10-9 meter.
0.0000037 meter can be written as
0.37 × 1/100000
0.37 × 10-5 meter
3.7 ×10 -6 meter
37 × 10-7 meter
2.1 • 10-9 meter is shorter than 37 • 10-7 meter

Question 12.
There are 5.816 • 104 spectators in a stadium watching a football game. In a theater, 1,150 people attend an opera. Which venue has more people?
Answer:
Given,
There are 5.816 • 104 spectators in a stadium watching a football game.
In a theater, 1,150 people attend an opera.
We know that,
When you multiply a decimal by a positive power of 10, the decimal point to the right.
5.816 • 104 = 5.816  • 10000
= 5816 × 10
= 58160
1,150
58160 is greater than 1150
Thus the stadium watching a football game has more people than people attend an opera.

Math in Focus Course 3A Practice 2.1 Answer Key

Tell whether each number is written correctly in scientific notation. If incorrectly written, state the reason.

Question 1
71 • 1022
Answer:
71 • 1022
No the above number is not written in the scientific notation

Question 2.
8 • 10-2
Answer:
8 • 10-2
= 8 × 1/100
= 0.08
No the above number is not written in the scientific notation

Question 3.
0.99 • 10-3
Answer:
0.99 • 10-3
= 9.9 × 10-4
Yes the above number is written in the scientific notation

Question 4.
1.2 • 10-4
Answer:
1.2 • 10-4
Yes the above number is written in the scientific notation

Write each number in scientific notation.

Question 5.
533,000
Answer:
We can write the very large number in the standard form as the product of a number between 1 and 10 inclusive of 1 and an integer power of 10.
For the numbers greater than 1 we can use a positive exponent.
533 • 10³

Question 6.
327.8
Answer:
We can write the very large number in the standard form as the product of a number between 1 and 10 inclusive of 1 and an integer power of 10.
For the numbers less than 1 we use a negative exponent.
3278 • 10-1

Question 7.
0.0034
Answer:
We can write the very large number in the standard form as the product of a number between 1 and 10 inclusive of 1 and an integer power of 10.
For the numbers less than 1 we use a negative exponent.
34 • 10-4

Question 8.
0.00000728
Answer:
We can write the very large number in the standard form as the product of a number between 1 and 10 inclusive of 1 and an integer power of 10.
For the numbers less than 1 we use a negative exponent.
728 • 10-8

Write each number in standard form.

Question 9.
7.36 • 103
Answer: 7360

Question 10.
2.431 • 104
Answer: 24310

Question 11.
5.27 • 10-2
Answer: 0.0527

Question 12.
4.04 • 10-4
Answer: 0.000404

Identify the lesser number in each pair of numbers. Justify your reasoning.

Question 13.
8.7 • 106 and 5.9 • 103
Answer: 5.9 • 103 < 8.7 • 106

Question 14.
4.8 • 103 and 9.6 • 107
Answer: 4.8 • 103 < 9.6 • 107

Question 15.
3.1 • 10-5 and 7.5 • 10-5
Answer: 3.1 • 10-5 < 7.5 • 10-5

Question 16.
6.9 • 10-3 and 4.3 • 10-3
Answer: 4.3 • 10-3 < 6.9 • 10-3

Solve. Show your work.

Question 17.
The table shows population data for some countries. Write each population ¡n scientific notation.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 3
Answer:
From the above table, we can write the population in scientific notation.
Brazil – 190,000,000
19 • 107
Singapore – 5,100,000
51 • 105
Monaco – 35,000
35 • 103
Fiji – 861,000
861 • 103

Question 18.
Human blood contains red blood cells, white blood cells, and platelets. The table shows the approximate diameters of each of these cells in fractions of a meter. Write each diameter in scientific notation.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 4
Answer:
Given,
Human blood contains red blood cells, white blood cells, and platelets.
The table shows the approximate diameters of each of these cells in fractions of a meter.
Red blood cell – 0.000007
= 7 • 10-6
White blood cell – 0.00000233
= 233 • 10-8
Platelet – 0.0000025
= 25 • 10-7

Question 19.
A praying mantis is approximately 15 centimeters long. A caterpillar is about 76 millimeters long.
a) Write both lengths in millimeters in scientific notation.
b) Write both lengths in centimeters in scientific notation.
How does writing the numbers using the same units help you compare them?
Answer:
a) Write both lengths in millimeters in scientific notation.
Given,
A praying mantis is approximately 15 centimeters long.
15 × 10 millimeters
A caterpillar is about 76 millimeters long.
b) Write both lengths in centimeters in scientific notation.
A praying mantis is approximately 15 centimeters long.
76 × 10-1 centimeter

Question 20.
A technician reads and records the air pressure from several pressure gauges. The table shows each air pressure reading in pascals (Pa). A pascal is a unit used to measure the amount of force applied on a given area by air or other gases.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 5
a) Which pressure gauge has the greatest reading?
Answer:
Pressure Gauge B has the greatest readings is 5.2 × 105 = 520000

b) Which pressure gauge has the lowest reading?
Answer:
Pressure gauge C has the lowest reading is 170,000

c) The atmospheric pressure when these readings were made was 1.1 • 105 pascals. Which gauge(s) showed a reading greater than the atmospheric pressure?
Answer:
All the gauges A, B, C are showed a greater reading than the atmospheric pressure.
210000 = 2.1 × 105
520000 = 5.2 × 105
170000 = 1.7 × 105

Question 21.
Math Journal The table shows some numbers written in standard form and in the equivalent scientific notation. Describe the relationship between the pair of variables described in a) and b).
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 6
a) The value of the positive number in standard form and the sign of the exponent when expressed in scientific notation.
Answer:
When a number is written in scientific notation, the exponent tells you if the term is a large or a small number. A positive exponent indicates a large number and a negative exponent indicates a small number that is between 0 and 1.

b) The sign of the exponent when expressed in scientific notation and the direction the decimal point moves to express the number in standard form.
Answer:
In order to go between scientific notation and decimals, the decimal point is moved to the number of spaces indicated by the exponent. A negative exponent tells you to move the decimal point to the right, while a positive exponent tells you to move it to the left.

Question 22.
Math Journal When visible light passes through a prism the light waves refract, or bend and the colors that make up the light can be seen. Each color has a different wavelength, as shown in the diagram, which is refracted to a different degree.
Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Understanding Scientific Notation 7
a) Shorter wavelengths refract more than longer wavelengths. Which color of light wave shows the most refraction? Which color of light wave shows the least refraction?
Answer:
Here the red light shows the longer wavelength is 6.5 × 10-7, so the red color of the lightwave shows the most reflection. Blue color light shows the least reflection because the wavelength is

b) The frequency of a light wave is the number of waves that travel a given distance in a given amount of time. The shorter the wavelength, the greater the frequency. Order the wavelengths, in order of their frequencies, from least to greatest.
Answer:
Blue: 4.75 • 10-7
Green: 5.1  • 10-7
Orange: 5.9  • 10-7
Red: 6.5 × 10-7

Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Answer Key Scientific Notation

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 2 Scientific Notation to finish your assignments.

Math in Focus Grade 8 Course 3 A Chapter 2 Answer Key Scientific Notation

Math in Focus Grade 8 Chapter 2 Quick Check Answer Key

Evaluate.

Question 1.
1.8 • 100
Answer: 180

Explanation:
Here the • indicates the product.
Here the decimal point moves to the right because we are multiplying the decimal number with the whole number 100.
when 1.8 is multiplied by 100 then we get 180.

Question 2.
-0.28 • 103
Answer: 280

Explanation:
Here the • indicates the product.
Here the decimal point moves to the right because we are multiplying the decimal number with 103.
-0.28 is multiplied by 10³ gives 280.

Question 3.
1.3 • 104
Answer: 13000

Explanation:
Here the • indicates the product.
Here the decimal point moves to the right because we are multiplying the decimal number with 104.
1.3 is multiplied by 104 gives the result 13000.

Question 4.
74.5 ÷ 1,000
Answer: 0.0745

Explanation:
Here the ÷ indicates the division.
Here the decimal point moves to the left because we are dividing the decimal number by 1000.
74.5 is divided by 1000 gives the result 0.0745.

Question 5.
-3.8 ÷ 10
Answer: 0.38

Explanation:
Here the ÷ indicates the division.
Here the decimal point moves to the left because we are dividing the decimal number by 10.
-3.8 is divided by 10 gives the result -0.38.

Question 6.
2.81 ÷ 102
Answer: 0.0281

Explanation:
Here the ÷ indicates the division.
Here the decimal point moves to the left because we are dividing the decimal number by 102.
2.81 is divided by 102 gives the result 0.0281.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Lesson 1.2 The Product and the Quotient of Powers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 7 Course 3 A Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Guided Practice Answer Key

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 1.
64 • 63 =
64 • 63 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 of powers property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Simplify.
Answer:
67,

Explanation:
Given 64 • 63 using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base, So  64 • 63
= 64 + 3 = 67.

Question 2.
(-5) • (-5)5
(-5) • (-5)5 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 of powers property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Simplify the exponent.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Simplify.
Answer:
(-5)6,

Explanation:
Given (-5) • (-5)5 using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base, So  (-5) • (-5)5
=(-5) 1 + 5 = (-5)6.

Question 3.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 2
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation-1

Explanation:
Given \(\left(\frac{1}{5}\right)^{3}\) • \(\left(\frac{1}{5}\right)^{4}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \(\left(\frac{1}{5}\right)^{3}\) • \(\left(\frac{1}{5}\right)^{4}\) =
\(\left(\frac{1}{5}\right)^{3 +4}\) = \(\left(\frac{1}{5}\right)^{7}\).

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 4.
p3 • p6
p3 • p6 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 of powers property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 1 Simplify.
Answer:
p3 • p6 = p3 + 6 = p9,

Explanation:
Given \({p}^{3}\) • \({p}^{6}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \({p}^{3}\) • \({p}^{6}\) =
\({p}^{3 + 6}\) = \({p}^{9}\).

Question 5.
(-c)4 • (-c)
Answer:
(-c)4 • (-c)2 = (-c)4+2 = (-c)6,

Explanation:
Given \({-c}^{4}\) • \({-c}^{2}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \({-c}^{4}\) • \({-c}^{2}\) =
\({-c}^{4 + 2}\) = \({-c}^{6}\).

Question 6.
(3s)5 • (3s)
Answer:
(3s)5 • (3s) = (3s)5+1 = (3s)6,

Explanation:
Given \({3s}^{5}\) • \({3s}^{1}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \({3s}^{5}\) • \({3s}\) =
\({3s}^{5 + 1}\) = \({3s}^{6}\).

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 7.
pq3 • p5q2
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 3

Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation-2
Explanation:
Given \({p}{q}^{1}{3}\) • \({p}{q}^{5}{2}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \({p}^{1 + 5}\) • \({q}^{3 + 2}\) =
\({p}^{6}\) • \({q}^{5}\).

Question 8.
4s4t3 • 5s4t6
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 4
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation-3
Explanation:
Given 4. \({s}{t}^{4}{3}\) • 5 . \({s}{t}^{4}{5}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base 20 . \({s}^{4+ 4}\) •\({t}^{3 + 6}\) =
20 . \({s}^{8}\) • \({t}^{9}\).

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 9.
108 ÷ 105
108 ÷ 105 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 5 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 5 of powers property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 5 Simplify.
Answer:
108 ÷ 105 = 103,

Explanation:
Given to find 108 ÷ 105  dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take 108 ÷ 105 = 108-5= 103.

Question 10.
2.79 ÷ 2.76 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 6
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 6 simplify
Answer:
2.79 ÷ 2.76 = 2.79-6 = 2.73,

Explanation:
Given to find 2.79 ÷ 2.76 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent), means we take 2.79 ÷ 2.76 = 2.79-6= 2.73.

Question 11.
\(\left(\frac{5}{8}\right)^{6}\) ÷ \(\left(\frac{5}{8}\right)\)

= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 6 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 6 of powers property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 6
Simplify.
Answer:
\(\left(\frac{5}{8}\right)^{5}\),

Explanation:
Given \(\left(\frac{5}{8}\right)^{6}\) ÷ \(\left(\frac{5}{8}\right)\)
dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent) means we take as
\(\left(\frac{5}{8}\right)^{6-1}\) = \(\left(\frac{5}{8}\right)^{5}\).

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 12.
q7 ÷ q2
q7 ÷ q2 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 7
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 7 Simplify
Answer:
\({q}^{5}\),

Explanation:
Given to find q7 ÷  q2  dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take q7 ÷ q2 = q7-2= q5.

Question 13.
(-p)5 ÷ (-p)3
Answer:
\({-p}^{2}\),

Explanation:
Given to find (-p)5 ÷ (-p)2  dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take (-p)5 ÷ (-p)3 = (-p)5-3= (-p)2.

Question 14.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 8
Answer:
(r)3 . (s)2,  

Explanation:
Given to find (r)8 (s)6 ÷ (r)5 (s)4 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
(r)8 (s)6 ÷ (r)5 (s)4 = (r)8-5 . (s)6-4 = (r)3 . (s)2.  

Question 15.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 9
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation-4
Explanation:
Given to find 63 (x)9 (y)7 ÷ 9.(x)3 (y)4 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
63 (x)9 (y)7 ÷ 9 (x)3 (y)4 = 7 . (x)9-3 . (y)7-4 = 7. (x)6 (y)3 .  

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 16.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 10
Answer:
\({6}^{2}\),

Explanation:
Given to find (6)7 (6)3 (6)2 ÷ (6)1 (6)4 (6)5 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
(6)7 (6)3 (6)2 ÷ (6)1 (6)4 (6)5 = (6)7+3+2÷ (6)1+4+5 =
(6)12 ÷ (6)10=(6)12-10
= (6)2.

Question 17.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 11
Answer:
\({7.5}^{2}\),

Explanation:
Given to find (7.5)5 (7.5)3 (7.5)1 ÷ (7.5)2 (7.5)1 (7.5)4 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
(7.5)5 (7.5)3 (7.5)1 ÷ (7.5)2 (7.5)1 (7.5)4 = (7.5)5+3+1÷ (7.5)2+1+4 =
(7.5)9 ÷ (7.5)7=(7.5)9-7
= (7.5)2.

Question 18.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 12
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation-5
Explanation:
Given to find (b)5 (4a)4 (9a)3 ÷ (2a)2 (b)2 (6a)2 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
(9).(4).(a)4+3.(b)5 ÷ (2).(6).(a)2+2 (b)3 = ((36).(a)7 .(b)5 )÷ (12). (a)4.(b)2 =
(3)(a)7-4 (b)5-2=(3)(a)3
(b)3.

Solve. Show your work.

Question 19.
Jupiter is approximately 108 kilometers from the Sun.
The dwarf planet Eris is about 101° kilometers from the Sun.
How many times as far as Jupiter is Eris from the Sun?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 13
Answer:
Eris is 100 times as far as Jupiter from the Sun,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key Exponential Notation-6

Math in Focus Course 3A Practice 1.2 Answer Key

Question 1.
(-2)6 • (-2)2
Answer:
(-2)8 ,

Explanation:
Given (-2)6 • (-2)2 using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base, So  (-2)6 • (-2)2
=(-2) 6 + 2 = (-2)8.

Question 2.
7.23 • 7.24
Answer:
7.23 . 7.24 = 7.23+4 = 7.27,

Explanation:
Given to find 7.23 . 7.24 using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base, So
7.23 . 7.24 = 7.23+4= 7.27.

Question 3.
105 • 104
Answer:
109

Explanation:
Given 105 • 104 using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base, So 105 • 104 = 105+4 = 109.

Question 4.
\(\left(\frac{2}{3}\right) \cdot\left(\frac{2}{3}\right)^{5}\)
Answer:
\(\left(\frac{2}{3}\right)^{6}\),

Explanation:
Given \(\left(\frac{2}{3}\right)^{1}\) • \(\left(\frac{2}{3}\right)^{5}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \(\left(\frac{2}{3}\right)^{1}\) • \(\left(\frac{2}{3}\right)^{5}\) =
\(\left(\frac{2}{3}\right)^{1 +5}\) = \(\left(\frac{2}{3}\right)^{6}\).

Question 5.
p • p8
Answer:
p1 • p8 = p1 + 8 = p9,

Explanation:
Given \({p}^{1}\) • \({p}^{8}\)
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \({p}^{1}\) • \({p}^{8}\) =
\({p}^{1 + 8}\) = \({p}^{9}\).

Question 6.
q8 ÷ q
Answer:
\({q}^{7}\),

Explanation:
Given to find q8 ÷  q1  dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take q8 ÷ q1 = q8-1= q7.

Question 7.
xy2 • x4y3
Answer:
\({x}^{5}\) • \({y}^{5}\),

Explanation:
Given xy2 • x4y3
using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base \({x}^{1 + 4}\) • \({y}^{2 + 3}\) =
\({x}^{5}\) • \({y}^{5}\).

Question 8.
2x2y4 • 5x5y
Answer:
10 X \({x}^{7}\) • \({y}^{5}\),

Explanation:
Given 2x2y4 • 5x5y using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base (2 X 5) X \({x}^{2 + 5}\) • \({y}^{4 + 1}\) =
10 X \({x}^{7}\) • \({y}^{5}\).

Question 9.
2.5x3y6 • 3x2y4
Answer:
7.5 X \({x}^{5}\) • \({y}^{10}\),

Explanation:
Given 2.5 X x3y6 • 5x2y4 using the Product of Powers Property states that when
multiplying two exponents with the same base, we add the exponents and
keep the base (2.5 X 3) X \({x}^{3 + 2}\) • \({y}^{6 + 4}\) =
7.5 X \({x}^{5}\) • \({y}^{10}\).

Question 10.
(-3)4 ÷ (-3)2
Answer:
(-3)2 ,

Explanation:
Given to find (-3)4 ÷  (-3)2  dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take (-3)4 ÷ (-3)2 = (-3)4-2= (-3)2.

Question 11.
210 ÷ 25
Answer:
25,

Explanation:
Given to find 210 ÷  25  dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take 210 ÷ 25 = 210-5= 25.

Question 12.
\(\left(-\frac{1}{6}\right)^{5} \div\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}\)
Answer:
\(\left(-\frac{1}{6}\right)^{3}\),

Explanation:
Given \(\left(-\frac{1}{6}\right)^{5}\) ÷ \(\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}\)
dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent) means we take as
\(\left(-\frac{1}{6}\right)^{5-2}\) = \(\left(-\frac{1}{6}\right)^{3}\).

Question 13.
63y3z5 ÷ 9
Answer:
7y3z5,

Explanation:
Given to find 63 (y)3 (z)5 ÷ 9 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
63 (y)3 (z)5 ÷ 9 = 7. (y)3 (z)5 .  

Question 14.
h2k5 ÷ hk4
Answer:
hk,

Explanation:
Given to find  (h)2 (k)5 ÷ h.(k)4 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
(h)2 (k)5 ÷  h. (k)4 = (h)2-1 . (k)5-4 = hk.  

Question 15.
64a8b5 ÷ 4a3b2
Answer:
16a5b3,

Explanation:
Given to find 64 (a)8 (b)5 ÷ 4.(a)3 (b)2 dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
64 (a)5 ( b)3 ÷ 4 (a)3 (b)2 = 16 . (a)8-3 . (b)5-2 = 16. a5b3

Question 16.
\(\frac{5^{9} \cdot 5^{7} \cdot 5^{8}}{5^{3} \cdot 5^{2} \cdot 5}\)
Answer:
518,

Explanation:
Given to find (5)9 (5)7 (5)8 ÷ (5)3 (5)2 (5)1 dividing them with the exponent value in
(5)9 (5)7 (5)8 ÷ (5)3 (5)2 (5)1 the numerator (the top exponent) and
subtract the exponent value of the denominator (the bottom exponent).
Here that means we take (5)9+7+8 ÷ (5)3+2+1 = (5)24 ÷ (5)6=(5)24-6
= (5)18.

Question 17.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 14
Answer:
\(\left(\frac{4}{9}\right)^{5}\),

Explanation:
Given to find \(\left(\frac{4}{9}\right)^{6}\). \(\left(\frac{4}{9}\right)^{5}\).
\(\left(\frac{4}{9}\right)^{4}\)  ÷ \(\left(\frac{4}{9}\right)^{3}\). \(\left(\frac{4}{9}\right)^{3}\). \(\left(\frac{4}{9}\right)^{4}\) dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
\(\left(\frac{4}{9}\right)^{6+5+4}\) ÷ \(\left(\frac{4}{9}\right)^{3 +3+4}\),
\(\left(\frac{4}{9}\right)^{15}\) ÷ \(\left(\frac{4}{9}\right)^{10}\),
\(\left(\frac{4}{9}\right)^{15-10}\) = \(\left(\frac{4}{9}\right)^{5}\).

Question 18.
\(\frac{a^{9} \cdot a^{2} \cdot a^{3}}{a^{6} \cdot a^{3} \cdot a^{4}}\)
Answer:
a,

Explanation:
Given \(\frac{a^{9} \cdot a^{2} \cdot a^{3}}{a^{6} \cdot a^{3} \cdot a^{4}}\)
to find dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
\(\frac{a^{9+2+3} \cdot}{a^{6+3+4} \cdot}\) =
\(\frac{a^{14} \cdot}{a^{13} \cdot}\) = (a)14-13 = = a.

Question 19.
\(\frac{b^{4} \cdot b^{6} \cdot b}{b^{3} \cdot b^{3} \cdot b^{3}}\)
Answer:
(b)2,

Explanation:
Given \(\frac{b^{4} \cdot b^{6} \cdot b}{b^{3} \cdot b^{3} \cdot b^{3}}\)
to find dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
\(\frac{b^{4+6+1} \cdot}{a^{3+3+3} \cdot}\) =
\(\frac{b^{11} \cdot}{b^{9} \cdot}\) = (b)11-9 = (b)2.

Question 20.
\(\frac{3 x^{3} \cdot z^{4} \cdot 4 x^{3}}{2 x \cdot x \cdot 3 z}\)
Answer:
2x4z3,

Explanation:
Given to find 3.(x)3 (z)4 . 4(x)3 ÷ 2.(x)(x) (z) dividing them with the exponent value in
the numerator (the top exponent) and subtract the exponent value of the
denominator (the bottom exponent). Here that means we take
12 (x)6 (z)4 ÷ 6 (x)2 (z) = 2 . (x)6-2 . (z)4-1 = 2. (x)4 (z)3 .  

Question 21.
\(\frac{4 c^{6} \cdot 3 b^{4} \cdot 9 c^{5}}{b^{3} \cdot 6 c^{3} \cdot 2 c^{3}}\)
Answer:
9bc5,

Explanation:
Given to find \(\frac{4 c^{6} \cdot 3 b^{4} \cdot 9 c^{5}}{b^{3} \cdot 6 c^{3} \cdot 2 c^{3}}\)
dividing them with the exponent value in the numerator (the top exponent) and
subtract the exponent value of the denominator (the bottom exponent).
Here that means we take 4(c)6. 3(b)4 . 9(c)÷ (b)3 . 6 (c)3 . 2(c)=
9 . (b)4-3 . (c)11-6 = 9.(b).(c)5 .  

Solve. Show your work.

Question 22.
Pluto has a diameter of about 103 kilometers. The diameter of Saturn is
approximately 105 kilometers.
How many times as great as Pluto’s diameter is Saturn’s diameter?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 15
Answer:
100 times as great as Pluto’s diameter is Saturn’s diameter,

Explanation:
Given Pluto has a diameter of about (10)3 kilometers.
The diameter of Saturn is approximately (10)5 kilometers.
So number of times as great as Pluto’s diameter is Saturn’s diameter is
(10)5-3 = (10)2,
therefore 100 times as great as Pluto’s diameter is Saturn’s diameter.

Question 23.
Use the rectangular prism shown.
a) Express the volume of the rectangular prism using exponential notation.
Answer:
6(x)3,

Explanation:
Given width of the rectangular prism as 2x units,
height as x units and length as 3x units so the
volume of the rectangular prism using exponential notation is
w X h X l = 2x X x X 3x =6(x)1+1+1 = 6(x)3.

b) Another prism has dimensions that are twice the dimensions of the prism shown.
Express the volume of that prism using exponential notation.
Answer:

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.2 Answer Key The Product and the Quotient of Powers 16
Explanation:
Given another prism has dimensions that are twice the dimensions of the prism shown.
Expressing the volume of that prism using exponential notation is
width of the rectangular prism as 2x X 2x = 4x1+1  = 4x2 units,
height as 2 X x = 2x units and length as 3x X 3 x = 9x1+1 = 9x2 units,
So the volume of the rectangular prism using exponential notation is
w X h X l = 4x2 X 2x X 9x2 = 72 (x)2+1+2 = 72(x)5.

c) How many times greater is the volume of the larger prism than the volume of the smaller prism?
Answer:
12x2 times greater is the volume of the larger prism than the volume of the smaller prism,

Explanation:
To know number of times greater is the volume of the larger prism than the
volume of the smaller prism, we divide 72(x)÷ 6(x)3 = 12(x)5-3 = 12(x)2.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Lesson 1.3 The Power of a Power to finish your assignments.

Math in Focus Grade 7 Course 3 A Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Guided Practice Answer Key

Hands-On Activity

Materials:

  • three stacks of five cards, each labeled with a number from

Explore The Power

In this activity, you and your partner will play a game in which you write and
evaluate expressions in the form (am)n.
You will get a point for each expression you write, and the person with the greater score wins.

Step 1.
Shuffle each stack of number cards and place them in a pile. Each player randomly draws three cards, one from each pile.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 1

Step 2
Use your three cards to write an expression in the form (am)n.
For instance, if you draw 2, 4, and 5, you could write (24)5,(42)5, or another expression.
Write as many expressions as you can. You may want to use a calculator to evaluate your expression.
For instance, to evaluate (24)5, you can use these keystrokes:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 2

Step 3.
Record your expressions and their values.
Your partner should also record his or her expressions and their values.
Check your partner’s work.

Step 4.
Continue the game by replacing the cards you used and shuffling the piles.
Repeat Step 1 to Step 2 several more times. When you are finished,
find each player’s score by counting the number of correct expressions that
each player has written. The player with the greater score wins.

Math Journal Is it correct to assume that using the greatest number drawn as
the base will give the expression with the greatest possible value?
Explain or give an example.
Answer:
Yes,
Example: Drawing numbers 7,3,8,

Explanation:
Yes it is correct to assume that using the greatest number drawn as
the base will give the expression with the greatest possible value example
if we draw 7,3,8 we could write (87)3,(78)3.

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 1.
(53)4
(53)4 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 3 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 3 of a power property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 3 Simplify.
Answer:
(5)12,

Explanation:
Given (53)used the power of a power property and simplified as
(5)3X4 = (5)12.

Question 2.
(2.34)2
(2.34)2 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 3 Use the Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 3 of a power property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 3 Simplify.
Answer:
(2.3)8,

Explanation:
Given (2.34)2 used the power of a power property and simplified as
(2.3)4 X 2 = (2.3)8.

Question 3.
[(3p)5]4
Answer:
(3p)20,

Explanation:
Given [(3p)5]4 used the power of a power property and simplified as
(3p)5 X 4 = (3p)20.

Question 4.
[(-y)4]7
Answer:
(-y)28,

Explanation:
Given (-y4)7 used the power of a power property and simplified as
(-y)4X7 = (-y)28.

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 5.
[(-3) • (-3)6]2
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 4
Answer:
(-3)14,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power-1

Question 6.
[p4 • p2]5
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 5
Answer:
(p)30,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power-2

Question 7.
(63 • 63]7 ÷ 610
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 6
Answer:
(6)32,

Explanation:

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power-4

Question 8.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 7
Answer:
(x)6,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power-5

Math in Focus Course 3A Practice 1.3 Answer Key

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 1.
(26)2
Answer:
(2)12,

Explanation:
Given (26)2 used the power of a power property and simplified as
(2)6 X 2 = (2)12.

Question 2.
(34)3
Answer:
(3)12,

Explanation:
Given (34)3 used the power of a power property and simplified as
(3)4 X 3 = (3)12.

Question 3.
(105)4
Answer:
(10)20,

Explanation:
Given (105)4 used the power of a power property and simplified as
(10)5 X 4 = (10)20.

Question 4.
(107)2
Answer:
(10)14,

Explanation:
Given (107)2 used the power of a power property and simplified as
(10)7X 2 = (10)14.

Question 5.
(253)3
Answer:
(25)9,

Explanation:
Given (253)3 used the power of a power property and simplified as
(25)3X 3 = (25)9.

Question 6.
(x6)3
Answer:
(x)18,

Explanation:
Given (x6)3 used the power of a power property and simplified as
(x)6 X 3 = (x)18.

Question 7.
\(\left[\left(\frac{1}{8}\right)^{3}\right]^{6}\)
Answer:
\([\left(\frac{1}{8}\right)^{18}\),

Explanation:
Given \([\left(\frac{1}{8}\right)^{3}]^{6}\)
used the power of a power property and simplified as
\([\left(\frac{1}{8}\right)^{3 X 6}\) =
\([\left(\frac{1}{8}\right)^{18}\).

Question 8.
\(\left[\left(\frac{4}{5}\right)^{2}\right]^{4}\)
Answer:
\([\left(\frac{4}{5}\right)^{8}\),

Explanation:
Given \(\left[\left(\frac{4}{5}\right)^{2}\right]^{4}\)
used the power of a power property and simplified as
\([\left(\frac{4}{5}\right)^{2X4}\) =
\([\left(\frac{4}{5}\right)^{8}\).

Question 9.
[(2y)3]8
Answer:
(2y)24,

Explanation:
Given [(2y)3)]8 used the power of a power property and simplified as
(2y)3X8 = (2y)24.

Question 10.
[(57p)4]4
Answer:
(57p)16,

Explanation:
Given [(57p)4)4 used the power of a power property and simplified as
(57p)4 X 4 = (57)16.

Question 11.
[(-6)4]3
Answer:
(-6)12,

Explanation:
Given [(-6)4)3 used the power of a power property and simplified as
(-6)4X3 = (-6)12.

Question 12.
[(-p)2]11
Answer:
(-p)22,

Explanation:
Given [(-p)2]11 used the power of a power property and simplified as
(-p)2X11 = (-p)22.

Question 13.
Math Journal Michael thinks that (a3)2 = a5. Is he correct? Why?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 8
Answer:
No, Michael is not correct as [(a)3]2 = (a)6≠(a)5,

Explanation:
Given (a3)2 = a5 used the power of a power property and simplified as
(a)3X2 = (a)6≠(a)5. Therefore Michael is incorrect.

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 14.
(55 • 56)2
Answer:
(5)22,

Explanation:
Given ((55 • 56)2 used the product of a power property as
(55+6)2 = (511)2 and using power of power property simplified as
(5)11X2 = (5)22.

Question 15.
(p4 • p2)6
Answer:
(p)48,

Explanation:
Given ((55 • 56)2 used the product of a power property as
(55+6)2 = (511)2 and using power of power property simplified as
(5)11X2 = (5)22.

Question 16.
\(\left[\left(\frac{1}{2}\right) \cdot\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\right]^{5}\)
Answer:
\(\left[(\frac{1}{2}\right)^{20}\),

Explanation:
Given \(\left[\left(\frac{1}{2}\right) \cdot\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\right]^{5}\)
Using the product of a power property as \(\left[\left(\frac{1}{2}\right)^{1+
3}\right]^{5}\) = \(\left[\left(\frac{1}{2}\right)^{4}\right]^{5}\) and using power of power property simplified as \(\left(\frac{1}{2}\right)^{4 X 5}\) = \(\left(\frac{1}{2}\right)^{20}\).

Question 17.
\(\left[\left(-\frac{4}{9}\right)^{2} \cdot\left(-\frac{4}{9}\right)^{3}\right]^{2}\)
Answer:
\(\left[(-\frac{4}{9}\right)^{10}\),

Explanation:
Given \(\left[\left(-\frac{4}{9}\right)^{2} \cdot\left(-\frac{4}{9}\right)^{3}\right]^{2}\)
Using the product of a power property as \(\left[\left(-\frac{4}{9}\right)^{2+
3}\right]^{2}\) = \(\left[\left(-\frac{4}{9}\right)^{5}\right]^{2}\) and using power of power property simplified as \(\left(-\frac{4}{9}\right)^{5 X 2}\) = \(\left(-\frac{4}{9}\right)^{10}\).

Question 18.
(22 • 24)3 ÷ 28
Answer:
210,

Explanation:
Given (22 • 24)3 ÷ 28 used the product of a power property as
(22+4)÷ 28  = (26)3 ÷ 28 and using power of power property simplified as
(2)6X3 ÷ 2= ( 2)18 ÷28 using division of power property ( 2)18-8 = (2)10.

Question 19.
(7 • 72)5 ÷ 73
Answer:
( 7)12,

Explanation:
Given (7 • 72)5 ÷ 73 used the product of a power property as
(71+2)÷ 73  = (73)5 ÷ 73 and using power of power property simplified as
(7)3X5 ÷ 7= ( 7)15 ÷73 using division of power property ( 7)15-3 = ( 7)12.

Question 20.
(s6 • s2) ÷ s4
Answer:
(s)4,

Explanation:
Given (s6 • s2) ÷ s4 used the product of a power property as
(s6+2) ÷ s4  = (s8) ÷ s4  using division of power property ( s)8-4 = ( s)4.

Question 21.
(t4 • t4) ÷ t4
Answer:
(t)4,

Explanation:
Given (t4 • t4) ÷ t4 used the product of a power property as
(t4+4) ÷ t4  = (t8) ÷ t4  using division of power property (t)8-4 = ( t)4.

Question 22.
\(\frac{\left(8^{8} \cdot 8^{3}\right)^{2}}{\left(8^{5}\right)^{4}}\)
Answer:
82,

Explanation:
Given \(\frac{\left(8^{8} \cdot 8^{3}\right)^{2}}{\left(8^{5}\right)^{4}}\)  used the product of a power property as \(\frac{\left(8^{8+3}\right)^{2}}{\left(8^{5}\right)^{4}}\)
and using power of power property simplified as \(\frac{(8)^{11 X 2}}{(8)^{5 X 4}}\)
 using division of power property (8)22-20 = (8)2.

Question 23.
\(\frac{\left(3^{4} \cdot 3^{2}\right)^{4}}{\left(3^{5}\right)^{2}}\)
Answer:
314,

Explanation:
Given \(\frac{\left(3^{4} \cdot 3^{2}\right)^{4}}{\left(3^{5}\right)^{2}}\) used the product of a power property as \(\frac{\left(3^{4+2}\right)^{4}}{\left(3^{5}\right)^{2}}\)
and using power of power property simplified as \(\frac{(3)^{6 X 4}}{(3)^{5 X 2}}\)
 using division of power property (3)24-10 = (3)14.

Question 24.
\(\frac{\left(b \cdot b^{3}\right)^{5}}{\left(b^{2}\right)^{4}}\)
Answer:
b12,

Explanation:
Given \(\frac{\left(b \cdot b^{3}\right)^{5}}{\left(b^{2}\right)^{4}}\) used the product of a power property as \(\frac{\left(b^{1+3}\right)^{5}}{\left(b^{2}\right)^{4}}\)
and using power of power property simplified as \(\frac{(b)^{4 X 5}}{(b)^{2X 4}}\)
 using division of power property (b)20-8 = (b)12.

Question 25.
\(\frac{\left(h^{6} \cdot h^{6}\right)^{2}}{\left(h^{3}\right)^{5}}\)
Answer:
h9,

Explanation:
Given \(\frac{\left(h^{6} \cdot h^{6}\right)^{2}}{\left(h^{3}\right)^{5}}\) used the product of a power property as \(\frac{\left(h^{6+6}\right)^{2}}{\left(h^{3}\right)^{5}}\)
and using power of power property simplified as \(\frac{(h)^{12 X 2}}{(h)^{3X 5}}\)
 using division of power property (h)24-15 = (h)9.

Question 26.
(q5 • q2)3) ÷ 5q5
Answer:
(q)16÷ 5 or 1/5 . q16,

Explanation:
Given ((q5 • q2)3) ÷ 5q5  used the product of a power property as
((q5+2)3) ÷ 5q5  and using power of power property simplified as ((q)7 X 3 ) ÷ 5qusing
division of power property (q)21-5 ÷ 5 = (q)16÷ 5 or 1/5 . q16.

Question 27.
(c7 • q3)4 ÷ 6c2
Answer:
(c26• q12) ÷ 6 or 1/6 . q16,

Explanation:
Given ((c7 • q3)4) ÷ 6c2 using power of power property simplified as
((c)7 X4 • q3X4) ÷ 6cusing division of power property ((c)28-2 • q12 ) ÷ 6 =
(c26• q12) ÷ 6 or 1/6 . q16.

Question 28.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 9
Answer:
\(\left(\frac{2}{3}\right)^{2}\),

Explanation:
Given (\(\left[(\frac{2}{3}\right)^{2}\) . \(\left[(\frac{2}{3}\right)^{6}\))÷\(\left[(\frac{2}{3}\right)^{2 X 3}\)] using product of power property simplified as
\(\left(\frac{2}{3}\right)^{2+ 6}\) ÷\(\left(\frac{2}{3}\right)^{6}\) using
division of power property \(\left[(\frac{2}{3}\right)^{8-6}\)] we get
\(\left(\frac{2}{3}\right)^{2}\).

Question 29.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.3 Answer Key The Power of a Power 10
Answer:
\(\left(\frac{x}{2}\right)^{1}\),

Explanation:
Given (\(\left[(\frac{x}{2}\right)^{3}\) . \(\left[(\frac{x}{2}\right)^{4}\))÷\(\left[(\frac{x}{2}\right)^{3 X 2}\)] using product of power property simplified as
\(\left(\frac{x}{2}\right)^{3+ 4}\) ÷\(\left(\frac{x}{2}\right)^{6}\) using
division of power property \(\left[(\frac{x}{2}\right)^{7-6}\)] we get
\(\left(\frac{x}{2}\right)^{1}\).

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-7

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Lesson 1.1 Exponential Notation to finish your assignments.

Math in Focus Grade 7 Course 3 A Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Guided Practice Answer Key

Identify the base and exponent in each expression.

Question 1.
23
Answer:
Base is 2 and exponent is 3,

Explanation:
23 = 2 • 2 • 2,
Here base is 2 and exponent is 3.

Question 2.
(-5)4
Answer:
Base is -5  and exponent is 4.

Explanation:
(-5)4 = -5 • -5 • -5 • -5,
Here base is -5 and exponent is 4.

Tell whether each statement is correct. If it is incorrect, state the reason.

Question 3.
63 = 6 • 6 • 6
Answer:
Statement 63 = 6 • 6 • 6 is correct,

Explanation:
Given 63 = 6 • 6 • 6 is correct statement .

Question 4.
5 • 5 = 25
Answer:
Statement 5 • 5 =25 is incorrect,

Explanation:
Given Statement 5 • 5 =25 is incorrect reason is
5 • 5 is 52 not 25.

Write in exponential notation.

Question 5.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 1
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-1
Explanation:
Given 2 • 2 • 2 • 2 • 2 • 2 so exponential notation is
2 times 6 equals to 26  the base is 2 and the exponent is 6.

Question 6.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 2
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-2
Explanation:
Given (-4) • (-4) • (-4) so exponential notation is
(-4) times 3 equals to (-4)3  the base is (-4) and the exponent is 3.

Question 7.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 3
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-3

Explanation:
Given (2/3)y • (2/3)y • (2/3)y • (2/3)y so exponential notation is
(2/3)y times 4 equals to ((2/3)y)4  the base is (2/3)y and the exponent is 4.

Expand and evaluate each expression.

Question 8.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 5
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-4
Explanation:
Given 34 evaluating as 3 • 3 • 3 • 3, therefore the base 3 is used as a factor of four times
and evaluated as 81.

Question 9.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 6
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-5

Explanation:
Given (-5)3 evaluating as -5 • -5 • -5, therefore the base -5 is used as a factor of three times
and evaluated as -125.

Question 10.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 7
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-7

Explanation:
Given (3/4)3 evaluating as (3/4) • (3/4) • (3/4),
therefore the base (3/4) is used as a factor of three times
and evaluated as (27/64).

Write the prime factorization of each number in exponential notation.

Question 11.
625
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 8
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-8
Explanation:
Given to find the prime factorization of 625 in exponential notation,
So 625 has last digit 5 and 5 itself is prime 5 has factors 1 and 5 only,
When divided 625 with 5 we get remainder 125,
In 125 the last digit is 5 again the factors of 5 are 1,5,
Now dividing 125 with 5 we get remainder 25 and also
25 has last digit 5 factors of 25 are 1,5 leaving remainder of 5,
5 itself is prime so the last digit is 5,
So 625 = 5 • 125,
= 5 • 5 • 25,
= 5  • 5 • 5 • 5
= (5)4
Solving 625 using prime factorization method we got
the exponential notation as (5)4.

Question 12.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 9
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-9
Explanation:
Given to find the prime factorization of 630 in exponential notation,
So 630 has last digit as 0 as 0 is not prime and next
numbers are 21 when divided by 3 we get remainder 70,
Now 70 is divisible by 7 we will get remainder 10,
10 is not a prime number,
so 630 = 3 • 210,
630 = 3 • 3 • 70,
630 = 3 • 3 • 7 • 10,
630 = (3)2 • 7 • 10,
Solving 625 using prime factorization method we got the
exponential notation as (3)2 • 7 • 10.

Solve. Show your work.

Question 13.
Karen ate at a restaurant. One day later, Karen told three friends about the restaurant.
The day after that, each of the friends Karen had told about the restaurant told
three more friends about the restaurant.
If this pattern continued, how many friends were told about
the restaurant five days after Karen ate there?
Answer:
81 friends were told about
the restaurant five days after Karen ate there,

Explanation:
Karen ate at a restaurant, One day later Karen told three friends about the restaurant.
The day after that each of the friends Karen had told about
the restaurant told three more friends about the restaurant.
If this pattern continued friends that were told about
the restaurant five days after Karen ate there at a restaurant

Explanation:
Number of friends who were told about the restaurant five days after
Karen ate there = Initial number of people who knew about the restaurant •
Rate of word-of-mouth referrals over 5 days
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 10
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.1 Answer Key Exponential Notation 11 people were told about the restaurant 5 days after Karen ate there.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-10

Question 14.
Dewin, at age 25, invests $2,000 in his retirement account.
It will earn 6% interest, compounded yearly.
How much will be in his account when he retires at age 65?
Answer:
A = $21,914.91
A = P + I where
P (principal) = $2,000.00
I (Interest) = $19,914.91

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-12

Math in Focus Course 3A Practice 1.1 Answer Key

Identify the base and exponent in each expression.

Question 1.
105
Answer:
Base is 10 and exponent is 5,

Explanation:
(10)5 = 10 • 10 • 10 • 10 • 10,
Here base is 10 and exponent is 5.

Question 2.
(-7)5
Answer:
Base is -7 and exponent is 5.

Explanation:
-7 • -7 • -7 • -7 • -7,
Here base is -7 and exponent is 5.

Question 3.
(0.2)4
Answer:
Base is 0.2 and exponent is 4.

Explanation:
0.2 • 0.2 • 0.2 • 0.2,
Here base is 0.2 and exponent is 4.

Tell whether each statement is correct. If it is incorrect, state the reason.

Question 4.
243 = 2 • 4 • 4 • 4
Answer:
Statement is incorrect,

Explanation:
Statement 243  is incorrect,
As base is 24 and exponent is 3
243 = 24 • 24 • 24 not 243 ≠ 2 • 4 • 4 • 4.

Question 5.
(-2)4 = -2 • -2 • -2 • -2
Answer:
Statement is correct,

Explanation:
Given (-2)4 here base is -2 and exponent is 4,
so (-2)4 = -2 • -2 • -2 • -2.

Question 6.
\(\left(\frac{4}{5}\right)^{5}\) = \(\frac{4}{5}\) • \(\frac{4}{5}\)
• \(\frac{4}{5}\) • \(\frac{4}{5}\) • \(\frac{4}{5}\)
Answer:
Statement is correct,

Explanation:
Given  \(\left(\frac{4}{5}\right)^{5}\)  here base is
\(\left(\frac{4}{5}\right)^{5}\) and exponent is 5.

Write in exponential notation.

Question 7.
243 = 2 • 4 • 4 • 4
Answer:
Statement is incorrect,

Explanation:
Statement 243  is incorrect,
As base is 24 and exponent is 3
243 = 24 • 24 • 24 not 243 ≠ 2 • 4 • 4 • 4.

Question 8.
(-2)4 = -2 • -2 • -2 • -2
Answer:
Statement is correct,

Explanation:
Given (-2)4 here base is -2 and exponent is 4,
so (-2)4 = -2 • -2 • -2 • -2.

Write in exponential notation.

Question 9.
\(\frac{1}{3}\) • \(\frac{1}{3}\)
Answer:
\(\left(\frac{1}{3}\right)^{2}\),

Explanation:
Given \(\frac{1}{3}\) • \(\frac{1}{3}\) exponential
notation is equal to \(\left(\frac{1}{3}\right)^{2}\).

Question 10.
5 • 5 • 5 • 5
Answer:
5 • 5 • 5 • 5 = 54,

Explanation:
Given 5 • 5 • 5 • 5 exponential notation is equal to 54,
base is 5 and exponent is 4.

Question 11.
(-2) • (-2) • (-2)
Answer:
(-2) • (-2) • (-2) = (-2)3,

Explanation:
Given (-2) • (-2) • (-2) exponential notation is equal to (-2)3
base is (-2) and exponent is 3.

Question 12.
0.12 • 0.12 • 0.12 • 0.12 • 0.12
Answer:
0.12 • 0.12 • 0.12 • 0.12 • 0.12 = (0.12)5,

Explanation:
Given 0.12 • 0.12 • 0.12 • 0.12 • 0.12 exponential notation is equal to (0.12)5
base is 0.12 and exponent is 5.

Question 13.
a • a • a
Answer:
a • a • a = (a)3,

Explanation:
Given a • a • a exponential notation is equal to (a)3
base is a and exponent is 3.

Question 14.
mn • mn • mn • mn • mn
Answer:
mn • mn • mn • mn • mn = (mn)5,

Explanation:
Given mn • mn • mn • mn • mn exponential notation is equal to (mn)5
base is mn and exponent is 5.

Expand and evaluate each expression.

Question 15.
23
Answer:
23 = 2 • 2 • 2,

Explanation:
Given expression 23 upon evaluating we get 2 • 2 • 2.

Question 16.
\(\left(\frac{3}{8}\right)^{4}\)
Answer:
Given expression \(\left(\frac{3}{8}\right)^{4}\) upon evaluting
we get \(\frac{3}{8}\) • \(\frac{3}{8}\)
• \(\frac{3}{8}\) • \(\frac{3}{8}\).

Question 17.
104
Answer:
104 = 10 • 10 • 10 • 10,

Explanation:
Given expression 104 upon evaluating we get 10 • 10 • 10 • 10.

Question 18.
-3.44
Answer:
-3.44 = -3.4 • -3.4 • -3.4 • -3.4,

Explanation:
Given expression -3.44 upon evaluating we get -3.4 • -3.4 • -3.4 • -3.4.

Write the prime factorization of each number ¡n exponential notation.

Question 19.
125
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-13
Explanation:
Given to find the prime factorization of 125 in exponential notation,
So 125 has last digit 5 and 5 itself is prime 5 has factors 1 and 5 only,
When divided 125 with 5 we get remainder 125,
In 125 the last digit is 5 again the factors of 5 are 1,5,
Now dividing 125 with 5 we get remainder 25 and also
25 has last digit 5 factors of 25 are 1,5 leaving remainder of 5,
5 itself is prime so the last digit is 5,
So 125 = 5 • 25,
= 5 • 5 • 5,
= 5  • 5 • 5
= (5)3
Solving 125 using prime factorization method we got
the exponential notation as (5)3.

Question 20.
4,802
Answer:
4802 We are given the number:
4802 = 2 ∙ 2401 The last digit is 2, therefore the number is divisible by 2:
= 2 ∙ 7 ∙ 343 The last digit doubled 2, subtracted from 240 leads to 238, which is divisible by 7.
Therefore 2401 is divisible by 7:
= 2 ∙ 7 ∙ 7 ∙ 49
The last digit doubled 6, subtracted from 34 leads to 28, which is divisible by 7.
Therefore 343 is divisible by 7:
= 2 • 7 • 7 • 7 • 7 49 is divisible by 7:
4802 = 2 • 74 we simplify
4802 = 2 • 74

Question 21.
91,125
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-14

Order the following expressions from least to greatest.

Question 22.
-52, (-5)2, and -25
Answer:
Least to greatest -25, (-5)2, and -52,

Explanation:
According to the order (Brackets, Order, Division, Multiplication,
Addition, Subtraction) the following given expressions from
least to greatest -25, (-5)2, and -52.

Question 23.
-43, -34, and (-3)4
Answer:
Least to greatest -34, (-3)4, and -43,

Explanation:
According to the order (Brackets, Order, Division, Multiplication,
Addition, Subtraction) the following given expressions from
least to greatest -43, (-3)4, and -34.

Solve. Show your work.

Question 24.
Barnard’s Star is approximately 10,000,000,000,000,000 meters from the Sun.
Epsilon Eridani is at a distance of about 100,000,000,000,000,000 meters from the Sun.
Write each distance as 10 raised to a power.
Answer:
Barnard’s Star is approximately 1016 meters from the Sun.
Epsilon Eridani is at a distance of about 1017 meters from the Sun,

Explanation:
Given Barnard’s Star ¡s approximately 10,000,000,000,000,000 meters from the Sun.
Epsilon Eridani is at a distance of about 100,000,000,000,000,000 meters from the Sun.
Each distance as 10 raised to  power is Barnard’s Star ¡s approximately 1016 meters from the Sun.
Epsilon Eridani is at a distance of about 1017 meters from the Sun.

Question 25.
Use the formula A = P(1 + r)n to find out how much $500 would be worth in
20 years if it increases by 8% each year.
Answer:
The amount increases in 20 years is $2,463.40,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-15

Question 26.
Jen cut a piece of paper in half and threw away one half.
She cut the remaining paper in half and threw away one half.
She continued doing this until she had a piece of paper whose area was \(\frac{1}{32}\) as
great as the area of the original piece of paper. How many cuts did she make?
Answer:
Jen made 5 cuts of the original piece of paper,

Explanation:
Given Jen cut a piece of paper in half and threw away one half.
She cut the remaining paper in half and threw away one half.
She continued doing this until she had a piece of paper whose area was
\(\frac{1}{32}\) as great as the area of the original piece of paper.
Number of cuts and many cuts she made are
Since Jen cut a piece of paper in half and threw away one half it becomes
\(\frac{1}{2}\) and \(\frac{1}{2}\) then
She cut the remaining paper in half and threw away one half so
again \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{1}{2}\) and so on
till she got \(\frac{1}{32}\) as denominator is 32

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 Answer Key Exponential Notation-16
So \(\left(\frac{1}{2}\right)^{5}\),
therefore, Jen made 5 cuts of the original piece of paper.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Exponents to finish your assignments.

Math in Focus Grade 8 Course 3 A Chapter 1 Answer Key Exponents

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Quick Check Answer Key

Identify the integers in the list below.

Question 1.
4.31, -6, 8.12, 58, -211,43
Answer:
-211,-6,43 and 58,

Explanation:
Integers are positive,negative and zero but not decimal numbers therefore
from the given numbers 4.31 and 8.12 are not integers
the integers are -211,-6,43 and 58.

Write each rational number as a terminating decimal.

Question 2.
\(\frac{3}{5}\)
Answer:
0.6,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents-1
when we divide 3 by 5 we get terminating decimal as 0.6.

Question 3.
4\(\frac{1}{4}\)
Answer:
4.25,

Explanation:
Given 4\(\frac{1}{4}\) we get \(\frac{4 x 4 + 1}{4}\) =
\(\frac{17}{4}\) Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents-2
the terminating decimal is 4.25.

Write each rational number as a repeating decimal.

Question 4.
\(\frac{6}{11}\)
Answer:
The repeating decimal of 6/11 is 0.5363636 and so on,

Explanation:
Given to find \(\frac{6}{11}\) we get
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents-3
the repeating decimal of 6/11 is 0.5363636 and so on.

Question 5.
\(\frac{5}{12}\)
Answer:
The repeating decimal of 5/12 is 0.4166 so on,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents-4
The repeating decimal of 5/12 is 0.4166 so on.

Locate each irrational number on a number line using rational approximation.

Question 6.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents 1
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents-5

Explanation:
Located irrational number cube root of -47 on the
number line – 3.6 using rational approximation.

Question 7.
\(\sqrt{19}\)
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Answer Key Exponents-6
Explanation:
Located irrational number square root of 19 on the
number line 4.35 using rational approximation.

Evaluate each expression.

Question 8.
-3 + (-4)
Answer:
-7,

Explanation:
Adding  -3 to -4 we get -7.

Question 4.
-4 – (-2)
Answer:
-6,

Explanation:
Adding -4 to -2 we get -6.

Evaluate each expression.

Question 10.
(-7) • (-3)
Answer:
21,

Explanation:
Given -7 multiplied by -3 we get – 7 X -3 = 21.

Question 11.
(-12) ÷ 3
Answer:
-4,

Explanation:
Given to divide (-12) with 3 we get -4.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Lesson 1.4 The Power of a Product and the Power of a Quotient to finish your assignments.

Math in Focus Grade 7 Course 3 A Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Guided Practice Answer Key

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 1.
63 • 73
63 • 73 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Use the power of a Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Simplify.
Answer:
(6 X 7)3 = (42)3,

Explanation:
Given 63 • 7when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(6 X 7)3 = (42)3.

Question 2.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 2
Answer:
(5/24)4,

Explanation:
Given (-5/6)4. (- 1/4)4 when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product and quotients of a property,
(-5/6 X -1/4)4 = (5/24)4.

Question 3.
(1.8)2 • (0.75)2
(1.8)2 • (0.75)2 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Use the power of a Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Simplify.
Answer:
((1.8) • (0.75))2,

Explanation:
Given (1.8)2 • (0.75)2 when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product of a property,
((1.8) • (0.75))2.

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 4.
p6 • q6
p6 • q6 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Use the power of a Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Simplify.
Answer:
(p X q)6 ,

Explanation:
Given p6 • qwhen the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(p X q)6 .

Question 5.
(3a)4 • (4b)4
(3a)4 • (4b)4 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Use the power of a Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 property.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 1 Simplify.
Answer:
(3a X 4b)4 ,

Explanation:
Given (3a)4 • (4b)4  when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property we get (3aX 4b)4.

Question 6.
(-3y2)3 • \(\left(\frac{1}{12 y}\right)^{3}\)
Answer:
\(\left(-\frac{y}{4}\right)^{3}\),

Explanation:
Given (-3y2)3 • \(\left(\frac{1}{12 y}\right)^{3}\) on simplification
(-y)2 X 3 • \(\left(\frac{1}{4 y}\right)^{3}\) = (-y)6-3 • \(\left(\frac{1}{4}\right)^{3}\) =
(-y)3 • \(\left(\frac{1}{4}\right)^{3}\) = \(\left(-\frac{y}{4}\right)^{3}\).

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 7.
25 ÷ 45
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 3
Answer:
\(\left(\frac{1}{2}\right)^{5}\),

Explanation:
Given 25 ÷ 4as 4 can be written as (2 X 2) so 25 ÷ (2 X 2)5 upon simplification
we get 1/25 or \(\left(\frac{1}{2}\right)^{5}\).

Question 8.
(-9)3 ÷ (-3)3
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 4

Answer:
(3)3,

Explanation:
Given(-9)3 ÷ (-3)as (-9) can be written as (-3 X 3) so (-3 X 3)3 ÷ (-3)3
on simplification we get (3)3.

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 9.
x4 ÷ y4
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 7
Answer:
\(\left(\frac{x}{y}\right)^{4}\),

Explanation:
Given x4 ÷ y4 when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are simplified first as (x ÷ y)4 and solved.

Question 10.
(8p)5 ÷ (3q)5
Answer:
(8p ÷ 3q)5,

Explanation:
Given (8p)5 ÷ (3q)5 when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are simplified first as (8p ÷ 3q)5 and solved.

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 11.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 8
Answer:
(2)7,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-1

Question 12.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 9
Answer:
(4)3 X (3)3,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-2

Question 13.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient 10
Answer:
(6)8,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-4

Question 14.
\(\frac{2^{5} \cdot 3^{12} \cdot 2^{7}}{6^{7}}\)
Answer:
(6)5,

Explanation:
Given \(\frac{2^{5} \cdot 3^{12} \cdot 2^{7}}{6^{7}}\),
6 can be written as 2 X 3 so \(\frac{2^{5} \cdot 3^{12} \cdot 2^{7}}{({2 X 3})^{7}}\),
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-5

Question 15.
\(\frac{\left(25^{3}\right)^{2} \cdot 7^{6}}{5^{6}}\)
Answer:
(35)6,

Explanation:
Given \(\frac{\left(25^{3}\right)^{2} \cdot 7^{6}}{5^{6}}\)
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-6

Math in Focus Course 3A Practice 1.4 Answer Key

Simplify each expression. Write your answer in exponential notation.

Question 1.
54 • 64
Answer:
(5 X 6)4 = (30)4,

Explanation:
Given 54 • 6when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(5 X 6)4 = (30)4.

Question 2.
5.43 • 4.53
Answer:
(5.4 X 4.5)3 = (24.3)3,

Explanation:
Given 5.43 • 4.5when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(5.4 X 4.5)3 = (24.3)3.

Question 3.
25 • 105
Answer:
(2 X 10)5 = (20)5,

Explanation:
Given 25 • 10when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(2 X 10)5 = (20)5.

Question 4.
a3 • b3
Answer:
(a X b)3 = (ab)3,

Explanation:
Given a3 • bwhen the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(a X b)3 = (ab)3.

Question 5.
(2x)5 • (3y)5
Answer:
(2x X 3y)5 = (6xy)5,

Explanation:
Given (2x)5 • (3y)when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(2x X3y)5 = (6xy)5.

Question 6.
(2.5a)6 • (1.6b)6
Answer:
(2.5a X 1.6b)6 = (4ab)6,

Explanation:
Given (2.5a)6 • (1.6b)when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property,
(2.5a X 1.6b)6 = (4ab)6.

Question 7.
\(\left(-\frac{1}{3}\right)^{4} \cdot\left(-\frac{2}{5}\right)^{4}\)
Answer:
\(\left(\frac{2}{15}\right)^{4}\),

Explanation:
Given \(\left(-\frac{1}{3}\right)^{4} \cdot\left(-\frac{2}{5}\right)^{4}\)
when the variable bases are different and the powers are the same,
the bases are multiplied first,Used the powers of product property,
\(\left(\frac{-1 X -2}{3X 5}\right)^{4}\) = \(\left(\frac{2}{15}\right)^{4}\).

Question 8.
92 ÷ 32
Answer:
(3)2,

Explanation:
Given (9)2 ÷ (3)as 9 = 3 X 3 can be written as (32)2 so (3)4 ÷ (3)2
on simplification we get (3)4-2 = (3)2.

Question 9.
106 ÷ 56
Answer:
(2)6,

Explanation:
Given (10)6 ÷ (5)as 10 can be written as (5 x 2)6 so (5)6 .(2)6 ÷ (5)6
on simplification we get (2)6.

Question 10.
2.87 ÷ 0.77
Answer:
(4)7,

Explanation:
Given (2.8)7 ÷ (0.7)as 2.8 ÷ 0.7 = 4 so can be written as (4)7 .

Question 11.
152 ÷ 252
Answer:
\(\left(\frac{3}{5}\right)^{2}\),

Explanation:
Given 152 ÷ 252, 152 can be written as (5 X 3)2 and 252  as (5 X 5)2  ,
upon simplification we get \(\left(\frac{3}{5}\right)^{2}\).

Question 12.
7.29 ÷ 2.49
Answer:
(3)9,

Explanation:
Given (7.2)9 ÷ (2.4)as 7.2 ÷ 2.4 = 3, so can be written as (3)9.

Question 13.
(3.2x)9 ÷ (1.1y)9
Answer:
(3.2x ÷ 1.1y)9,

Explanation:
Given (3.2x)9 ÷ (1.1y)9 when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property (3.2x ÷ 1.1y)9.

Question 14.
(-6)8 ÷ (-2)8
Answer:
(3)8,

Explanation:
Given (-6)8 ÷ (-2)as -6 can be written as (-2 x 3)8 so (-2)8 .(3)8 ÷ (-2)8
on simplification we get (3)8.

Question 15.
s5 ÷ r5
Answer:
\(\left(\frac{s}{r}\right)^{5}\),

Explanation:
Given s5 ÷ r5 the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are divided first,upon simplification we get
\(\left(\frac{s}{r}\right)^{5}\).

Question 16.
(3a)6 ÷ (2b)6
Answer:
\(\left(\frac{3a}{2b}\right)^{6}\),

Explanation:
Given (3a)6 ÷ (2b)6 the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are divided first, upon simplification we get
\(\left(\frac{3a}{2b}\right)^{6}\).

Question 17.
(h2k5)4
Answer:
h8k20,

Explanation:
Given (h2k5)4 when the variable bases are different and the
powers are the same,Used the powers of product and
quotients of a property we get h2X 4 X k5X4 = h8k20.

Question 18.
\(\left(\frac{32 m^{6}}{4 n^{4}}\right)^{2}\)
Answer:
\(\left(\frac{8 m^{6}}{4n^{4}}\right)^{2}\),

Explanation:
Given \(\left(\frac{32 m^{6}}{4 n^{4}}\right)^{2}\) upon simplification
we get \(\left(\frac{8 m^{6}}{4n^{4}}\right)^{2}\).

Question 19.
\(\frac{9^{2} \cdot 9^{7}}{3^{5} \cdot 3^{4}}\)
Answer:
(3)9,

Explanation:
Given \(\frac{9^{2} \cdot 9^{7}}{3^{5} \cdot 3^{4}}\)
9 can be written as \(\frac{3 X 3 ^{2} \cdot 3 X 3^{7}}{3^{5} \cdot 3^{4}}\)
when bases are same powers are added \(\frac{3^{2+2+7+7}}{3^{5+4}}\) =
\(\frac{3^{18}}{3^{9}}\) on further simplification we get (3)18-9 = (3)9.

Question 20.
\(\frac{6^{5} \cdot 2^{3} \cdot 6^{4}}{12^{3}}\)
Answer:
(6)6,

Explanation:
Given\(\frac{6^{5} \cdot 2^{3} \cdot 6^{4}}{12^{3}}\) upon simplification
\(\frac{6^{5+4} \cdot 2^{3} }{6 X 2^{3}}\) = \(\frac{6^{9} \cdot 2^{3} }{(6 X 2)^{3}}\)=
(6)9-3 = (6)6.

Question 21.
\(\frac{\left(5^{4}\right)^{2} \cdot 6^{8}}{10^{8}}\)
Answer:
(3)8,

Explanation:
Given \(\frac{\left(5^{4}\right)^{2} \cdot 6^{8}}{10^{8}}\) as denominator
10 can be written as 5 X 2 so \(\frac{\left(5\right)^{8} \cdot 6^{8}}{(5 X 2)^{8}}\) we get
\(\frac{6^{8}}{2^{8}}\) = \(\frac{(2 X 3)^{8}}{2^{8}}\) = (3)8.

Question 22.
\(\frac{\left(6^{3}\right)^{3} \cdot 4^{9}}{8^{9}}\)
Answer:
(3)9,

Explanation:
Given \(\frac{\left(6^{3}\right)^{3} \cdot 4^{9}}{8^{9}}\) as denominator
8 can be written as 4 X 2 so  we get
\(\frac{\left((2 X 3)^{3}\right)^{3} \cdot 4^{9}}{(4 X 2)^{9}}\) = (3)9.

Question 23.
\(\frac{24^{9}}{4^{3} \cdot 6^{2} \cdot 4^{6}}\)
Answer:
(6)7,

Explanation:
Given \(\frac{24^{9}}{4^{3} \cdot 6^{2} \cdot 4^{6}}\) as
24 in numerator can be written as 4 X 6 so
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-7

Question 24.
\(\frac{9^{12}}{\left(3^{3}\right)^{3} \cdot 3^{3}}\)
Answer:
(3)12,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-8

Question 25.
Math Joural Charles thinks that a3 • b3 = ab6. Is he correct? Why?
Answer:
No, Charles is incorrect,

Explanation:
a3 • b3 ≠ ab6 it should be (ab)3 as when the variable bases are different and the
powers are the same, the bases are multiplied first,
Used the powers of product property we get (aX b)3 ≠ ab6.

Solve. Show your work.

Question 26.
At the beginning of January, Mr. Howard gives his niece $1 to start a savings account.
For each month that she can triple the amount in the account,
Mr. Howard will double the amount in the account at the end of each month.
How much does Mr. Howard’s niece have in her account at the beginning of May?
Answer:
$7,776 Mr. Howard’s niece have in her account at the beginning of May,

Explanation:
Given at the beginning of January, Mr. Howard gives his niece $1 to start a savings account.
For each month that she can triple the amount in the account,
Mr. Howard will double the amount in the account at the end of each month.
So at the beginning of January it is
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.4 Answer Key The Power of a Product and the Power of a Quotient-9

therefore,$7,776 Mr. Howard’s niece have in her account at the beginning of May.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems: Squares and Cubes

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Lesson 1.6 Real-World Problems: Squares and Cubes to finish your assignments.

Math in Focus Grade 7 Course 3 A Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems: Squares and Cubes

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Guided Practice Answer Key

Solve. Show your work.

Question 1.
Find the two square roots of 169.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 1
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 16 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-1Explanation:
Given to find two square roots of 169 and -169,So using prime factorization
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 16 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-2we get for 169 it is 13 and for – 169 it is -13

Solve. Show your work.

Question 2.
Find the cube root of \(\frac{1}{729}\).
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 2
Answer:
1/9,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-1

Solve. Show your work.

Question 3.
x2 = 2.25
x2 = 2.25
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 3
Answer:
1.5,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-2

Solve. Show your work.

Question 4.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 4
Answer:
x = (1/2),

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-3

Question 5.
A square field has an area of 98.01 square meters. Find the length of each side of the field.
Let the length of each side be x meters.
x2 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 12 Translate into an equation.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 12 = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 12 Solve for x by taking the positive Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 12 root of both sides.
x = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 12 m Use a calculator to find the square root.
The length of each side is Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 12 meters.
Answer:
x2 = 98.01 We translate into an equation:
\(\sqrt{x^{2}}\) = \(\sqrt{98.01}\) We solve for x by taking the positive square root of both sides:
x = 9.9m We use a calculator to find the square root:
The length of each side is 9.9 meters.
9.9 meters

Solve. Show your work.

Question 6.
Robin bought a crystal globe that has a volume of 1,774\(\frac{2}{3} \pi\)ir cubic centimeters. Find the radius of the crystal globe.
Let the radius of the crystal globe be r centimeters.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 5
Answer:
The radius of the crystal globe is 29.7 cms,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-4

Question 7.
A spherical waterme’on has a volume of 562.5π cubic centimeters. What is the diameter of the watermelon?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 6
Let the radius of the watermelon be r centimeters.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 7
Answer:
The diameter of the watermelon is 15 centimeters,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-6

Math in Focus Course 3A Practice 1.6 Answer Key

Find the two square roots of each number. Round your answer to the nearest tenth when you can.

Question 1.
25
Answer:
5, or -5,

Explanation:
Given to find sqaure roots of 25
1. 5 X 5 = 25,
2. -5 X -5 = 25,
so 5, or -5.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-7
Question 2.
64
Answer:
8 or -8,

Explanation:
Given to find sqaure roots of 64
1. 8 X 8 = 64,
2. -8 X -8 = 64,
so 8, or -8.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-8

Question 3.
80
Answer:
8.944 or -8.944,

Explanation:
Given to find sqaure roots of 64
1. 8.944 X 8.944 = 80,
2. -8.944 X -8.944 = 80,
so 8.944, or -8.944.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-9

Question 4.
120
Answer:
10.9544 or -10.9544,

Explanation:
Given to find sqaure roots of 64
1. 10.9554 X 10.9554 = 120,
2. -10.9554X -10.9554 = 120,
so 10.9554, or -10.5994.

Find the cube root of each number. Round your answer to the nearest tenth when you can.

Question 5.
512
Answer:
8

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-10

Question 6.
1,000
Answer:
10

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-11

Question 7.
999
Answer:
9.997,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-12

Question 8.
\(\frac{64}{343}\)
Answer:
\(\frac{4}{7}\),

Explanation:
As Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-13

 

 

So Cube root of \(\frac{64}{343}\) is \(\frac{4}{7}\).

Solve each equation involving a variable that ¡s squared.
Round your answer to the nearest tenth when you can.

Question 9.
a2 = 46.24
Answer:
a= 6.8,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-14

Question 10.
b2 = \(\frac{25}{49}\)
Answer:
b= \(\frac{5}{7}\),

Explanation:
Given b2 = \(\frac{25}{49}\) as b2 = \(\frac{5X5}{7X7}\),
therefore b = square root of \(\frac{5X 5}{7 X 7}\) = \(\frac{5}{7}\),

Question 11.
m2 = 196
Answer:
m = 14,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-15
Therefore m = 14.

Question 12.
n2 = 35o
Answer:
n= 18.708,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-16
therefore n = 18.708.

Solve each equation involving a variable that is cubed.
Write fractions in simplest form, and round decimal answers
to the nearest tenth.

Question 13.
x3 = 74.088
Answer:
x =4.2,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-17
the cube root of 74.088 is 4.2.

Question 14.
x3 = \(\frac{216}{729}\)
Answer:
x = \(\frac{6}{9}\),

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-18
the cube root of x3 = \(\frac{216}{729}\) so x = \(\frac{6}{9}\).

Question 15.
x3 = 1,728
Answer:
x= 12,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-19

Question 16.
x3 = 2,500
Answer:
x= 13.572,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-20
the cube root x = 13.572088083.

Solve. Show your work. Round to the nearest tenth.

Question 17.
The volume of a spherical tank is 790.272π cubic feet.
What is the diameter of the container?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 8
Answer:
The diameter of the container is 16.8 ft,

Explanation:
Given the volume of a spherical tank is 790.272π cubic feet.
so radius is 4/3 pi r3 = 790.272π,
r3 = (790.272 X 3)/4 = 592.704,
r= 8.4,
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-21
diameter of the container is 2r = 2 X 8.4 = 16.8 ft.

Question 18.
An orchard planted on a square plot of land has 3,136 apple trees.
If each tree requires an area of 4 square meters to grow,
find the length of each side of the plot of land.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 9
Answer:
The length of each side of plot is 112 meters,

Explanation:
Given an orchard planted on a square plot of land has 3,136 apple trees.
If each tree requires an area of 4 square meters to grow,
the length of each side of the plot of land of square root of 3136 X 4
sqaure root of 12544 = 112 meters.

Question 19.
Mr. Berman deposited $2,500 in a savings account. Three years later there
was $2,812.16 in the savings account. Use the formula A = P(1 + r)n to find
the rate of interest, r percent, that he was paid. A represents the final amount of the
investment, P is the original principal, and n is the number of years it was invested.
Answer:
Rate of intreset is 5.78%,

Explanation:
Given Mr. Berman deposited $2,500 in a savings account. Three years later there
was $2,812.16 in the savings account. Using the formula A = P(1 + r)n to find
the rate of interest, r percent, that he was paid. A represents the final amount of the
investment, P is the original principal, and n is the number of years it was invested,
$2812.16 = $2,500(1 + r)3
$2812.16 – $2,500 = (1 + r)3
(1 + r)3 = $312.16
1 + r = cube root of $312.16,
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-22
1 + r = 6.7835,
therefore r = 6.7835 – 1 = 5.7835.

Brain @ Work

Question 1.
Evaluate \(\frac{4^{3} \cdot 10^{4}}{5^{2}}\) without using a calculator.
Answer:
210 X 52,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-23

Question 2.
Find the values of x and y that make the equation \(\frac{81 x^{4} \cdot 16 y^{4}}{\left[(2 y)^{2}\right]^{2}}\) = 1,296 true,
Answer:
X = 1.414 and y = 1,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-25

Question 3.
Use each of the numbers 1 to 9 exactly once to fill in the blanks.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 10
Answer:
311,

Explanation:
Used each of the numbers 1 to 9 exactly once to fill the blanks
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1 6 Answer Key Real World Problems Squares and Cubes-26

Question 4.
Jeremy wants to measure the radius of a marble. He uses a tank and
filled the tank with 360 identical marbles shown below, If the volume of the
tank is 9,720 cubic inches, find the radius of each marble.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.6 Answer Key Real-World Problems Squares and Cubes 11
Answer:
Radius is 3 inches,

Explanation:
Given Jeremy wants to measure the radius of a marble. He uses a tank and
filled the tank with 360 identical marbles shown below, If the volume of the
tank is 9,720 cubic inches, volume of each cube is 9,720 ÷ 360 = 27,
radius is cube root of 27 = 3 inches.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Lesson 1.5 Zero and Negative Exponents to finish your assignments.

Math in Focus Grade 7 Course 3 A Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Guided Practice Answer Key

Hands-On Activity

Understand the zero exponent

Work individually.

Step 1.
Use the power of a quotient property to simplify each expression. Write the quotient as an exponent.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 1

Step 2.
In factored form, the quotient \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\) is \(\frac{3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3}{3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3}\). If you divide out all the common factors in the numerator and denominator, what is the value of \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\)?

Step 3.
Based on your findings, what can you conclude about the value of 3°?

Step 4.
Make a prediction about the value of any nonzero number raised to the zero power. Then, use a calculator to check your prediction for several numbers. For example, to raise the number —2 to the zero power, you can enter these keystrokes:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 2
Does your prediction hold true?
Answer:
Step 1:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-1
Wrote the quotient as an exponent of 3° used exponent \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\),
Step 2:
Value is 1,
Step 3:
The value of 3° is 1.
Step 4:
Yes,

Explanation:
Step 1:
Used the power of a quotient property to simplify each expression.
Wrote the quotient as an exponent of 3° used exponent \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\),
Step2:
In factored form, the quotient \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\) is \(\frac{3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3}{3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3}\). If you divide out all the common factors in the numerator and denominator the value of \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\) is 1 ,
Step 3 :
Any number to power 0 the value is 1, so the value of 3° is 1,
Step 4:
Makeing a prediction about the value of any nonzero number raised to the zero power.
Then, using a calculator to check your prediction for several numbers.
For example, to raise the number —2 to the zero power, you can enter these keystrokes:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 2
Yes my predictions hold true as
Any number to power 0 the value is 1.

Simplify each expression and evaluate where applicable.

Question 1.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 3
Answer:
(0.4)-2,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-2
Question 2.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 4
Answer:
1,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-3

Question 3.
\(\frac{t^{0} \cdot t^{7}}{t^{5}}\)
Alternatively, you can also apply the product of powers property to the expression t° ∙ t7 to get t0+7 = t7.
Answer:
t2,

Explanation:
Given\(\frac{t^{0} \cdot t^{7}}{t^{5}}\) as t0 is equal to 1  so
we get 1 X t7-5= t2.

Hands-On Activity

Work individually.

Step 1.
Use the quotient of powers property to simplify each expression. Write the quotient in exponential notation.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 5
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-4
Explanation:
Wrote the quotient in exponential notation above,
As (4)5÷ (4)6 = (4)5-6= (4)-1 used negative exponent.

Step 2.
In factored form, the quotient \(\frac{4^{5}}{4^{6}}\) is \(\frac{4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4}{4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4}\). If you divide out all the common factors in the numerator and denominator, what is the value of
\(\frac{4^{5}}{4^{6}}\)?

Answer:
The value is (4)-1,

Explanantion:
(4)5÷ (4)6 = (4)5-6= (4)-1 used negative exponent.

Step 3.
Repeat Step 2 for \(\frac{4^{5}}{4^{7}}\). What is the value of \(\frac{4^{5}}{4^{7}}\)?

Answer:
The value is (4)-2,

Explanantion:
(4)5÷ (4)7 = (4)5-7= (4)-2.

Math Journal
Suppose a represents any nonzero number. How would you write a-3 using a positive exponent?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 6

Simplify each expression and evaluate where applicable.
Answer:
1 ÷ a3 ,

Explanation:
Given  a-3 using a positive exponent for any nonzero real
number a and any integer 3, a-3 = 1 ÷ a3 ,a ≠ 0.

Question 4.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 7
Answer:
(2.5)-3,

Explanantion:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-5

Question 5.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 8
Answer:
(-6)-1,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-6
Simplify each expression. Write your answer using a positive exponent.

Question 6.
14a-5 ÷ (7a • 2a-4)
14a-5 ÷ (7a • 2a-4) = Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 9 Write the expression as a Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 10.
= Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 11
Answer:
1,

Explanation:

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-7
Usually you should write your answer using a positive exponent
unless asked to use a negative exponent.

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 12

Math in Focus Course 3A Practice 1.5 Answer Key

Simplify each expression and evaluate.

Question 1.
83 • 8°
Answer:
83,

Explanation:
Given 83 • 8° any number to power 0 the value is 1, so the value of 8° is 1,
so 83 • 8° = 83 • 1 = 83.

Question 2.
54 • (-5)°
Answer:
54,

Explanation:
Given 54 • (-5)° any number to power 0 the value is 1, so the value of (-5)° is 1,
so 54 • (-5)° = 54 • 1 = 54.

Question 3.
\(\left(\frac{1}{3}\right)^{4} \cdot\left(\frac{1}{3}\right)^{0}\)
Answer:
\(\left(\frac{1}{3}\right)^{4}\),

Explanation:
Given \(\left(\frac{1}{3}\right)^{4} \cdot\left(\frac{1}{3}\right)^{0}\) as
\(\left(\frac{1}{3}\right)^{0}\) = 1 therefore \(\left(\frac{1}{3}\right)^{4}\) X 1 =
\(\left(\frac{1}{3}\right)^{4}\).

Question 4.
7 • 103 + 42 • 102 + 5 • 10°
Answer:
8,605,

Explanation:
Given 7 • 103 + 42 • 102 + 5 • 10° solving as 7 X 10 X 10 X 10 + 4 X 4 X 10 X 10 + 5 X 1 =
7 X 1,000 + 16 X 100 + 5 = 7,000 + 1,600 + 5 = 8,605.

Question 5.
(2.3) • 102 + 5 • 101 + 1 • 10°
Answer:
281,

Explanation:
Given (2.3) • 102 + 5 • 101 + 1 • 10° solving as (2.3) X 10 X 10 + 5 X 10 + 1 X 1 =
230 + 50 + 1 =281.

Question 6.
\(\frac{7^{4} \cdot 7^{5}}{7^{9}}\)
Answer:
1,

Explanation:
Given \(\frac{7^{4} \cdot 7^{5}}{7^{9}}\) solving
\(\frac{7^{4+5}}{7^{9}}\) = \(\frac{7^{9}}{7^{9}}\)=
(7)9-9 =(7)0 = 1.

Question 7.
(9-3)° • 52
Answer:
52,

Explanation:
Given (9-3)° • 52 any number to power 0 the value is 1,
so the value of (9-3)°  is 1, therefore 1 X 52 = 52.

Question 8.
\(\frac{\left(6^{-3}\right)^{-2} \cdot 8^{6}}{48^{6}}\)
Answer:
1

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-8
Simplify each expression. Write your answer using a negative exponent.

Question 9.
73 • 7-4
Answer:
7-1,

Explanation:
Given 73 • 7-4  using products of powers property we get
73-4 = 7-1.

Question 10.
\(\frac{(-5)^{-2}}{(-5)^{3}}\)
Answer:
\(\frac{(-5)^{-2}}{(-5)^{3}}\) simplify
= (-5)-1

Question 11.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 13
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents 14

Question 12.
\(\left(\frac{2}{5}\right)^{-4} \cdot\left(\frac{2}{5}\right)^{-1} \div\left(\frac{2}{5}\right)^{-3}\)
Answer:
\(\left(\frac{2}{5}\right)^{-2}\),

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-9

Question 13.
\(\frac{x^{0}}{x^{2} \cdot x^{3}}\)
Answer:
x -5,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-10
Question 14.
\(\frac{4 h^{-5} \cdot 6 h^{-2}}{3 h^{-3}}\)
Answer:
8(h)-4,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-11
Simplify each expression. Write your answer ustng a positive exponent.

Question 15.
1.2° ÷ 1.82
Answer:
0.308,

Explanation:
Given 1.2° ÷ 1.82 any number to power 0 the value is 1,
so the value of (1.2)° is 1, therefore 1÷1.82 = 1 ÷ 3.24 = 0.308.

Question 16.
5.2-3 ÷ 2.6-3
Answer:
0.125,

Explanation:
Given 5.2-3 ÷ 2.6-3  we get  2.63 ÷ 5.23 upon solving
(2.6 X 2.6 X 2.6) ÷ (5.2 X 5.2 X 5.2) = 0.125.

Question 17.
\(\frac{(-3)^{-4}}{(-3)^{2}}\)
Answer:
\(\frac{(1)}{(-3)^{6}}\),

Explanation:
Given
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-12

Question 18.
\(\left(\frac{5}{6}\right)^{-4} \cdot\left(\frac{5}{6}\right)^{-2} \div\left(\frac{5}{6}\right)^{-3}\)
Answer:
\(\frac{(1)}{\frac{5}{6}^{3}}\),

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-13

Question 19.
\(\frac{9 k^{-1} \cdot 2 k^{-3}}{27 k^{-6}}\)
Answer:
2k2 ÷ 3,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-14

Question 20.
\(\frac{c^{-4} \cdot c^{12}}{c^{-7}}\)
Answer:
(c)15,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-15
Evaluate each numeric expression.

Question 21.
\(\frac{7^{-2} \cdot 7^{0}}{8^{3} \cdot 8^{-5}}\)
Answer:
(8/7)2,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-16

Question 22.
\(\frac{\left(7^{-2}\right)^{2} \cdot 9^{-4}}{21^{-4}}\)
Answer:
(3)-4,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-17

Question 23.
\(\frac{10^{0}}{2^{-2} \cdot\left(5^{-1}\right)^{2}}\)
Answer:
100,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-18

Question 24.
\(\frac{\left(3^{6}\right)^{-2}}{6^{-9}\left(-2^{10}\right)}\)
Answer:
(-1/54),

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-20

Simplify each algebraic expression.

Question 25.
\(\left(\frac{7 m^{3}}{-49 n^{0}}\right)^{-1}\)
Answer:
(-7)m-3,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-21

Question 26.
\(\frac{8 r^{2} s}{4 s^{-3} r^{4}}\)
Answer:
2r-2s4,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Lesson 1.5 Answer Key Zero and Negative Exponents-22

Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key

Go through the Math in Focus Grade 8 Workbook Answer Key Chapter 1 Review Test to finish your assignments.

Math in Focus Grade 8 Course 3 A Chapter 1 Review Test Answer Key

Concepts and Skills

Identify the base and exponent in each expression.

Question 1.
\(\left(-\frac{1}{5}\right)^{-3}\)
Answer:
base is \(\left(-\frac{1}{5}\right)\) and exponent is -3,

Explanation:
Given \(\left(-\frac{1}{5}\right)^{-3}\) so base is
base value is \(\left(-\frac{1}{5}\right)\) and exponent value is -3,

Question 2.
-0.924
Answer:
base is (-0.92) and exponent is 4,

Explanation:
Given -0.924 here the base is -0.92 and exponent is 4.

Tell whether each statement is correct. If it is incorrect, state the reason.

Question 3.
-0.73 = -0.7 • 0.7 • 0.7
Answer:
Statement is incorrect,

Explanation:
Given -0.73 = -0.7 • 0.7 • 0.7 which is incorrect the correct statement is
-0.73 = -0.7 • -0.7 • -0.7.

Question 4.
5-4 = (-5) • (-5) • (-5) • (-5)
Answer:
Statement is correct,

Explanation:
Given statement is
5-4 = (-5) • (-5) • (-5) • (-5) is correct.

Write in exponential notation.

Question 5.
2 • 2 • 2 • 2
Answer:
24,

Explanation:
Given 2 • 2 • 2 • 2 here base is 2 and exponent is 4 therefore
the exponential notation is 24.

Question 6.
4.8 • 4.8
Answer:
4.82,

Explanation:
Given 4.8 • 4.8 here base is 4.8 and exponent is 2 therefore
the exponential notation is 4.82.

Question 7.
\(\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}\)
Answer:
\(\frac{1}{2}\),

Explanation:
Given \(\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}\) here base is \(\frac{1}{2}\) and exponent is 3 therefore the exponential notation is \(\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\).

Question 8.
c • c • c • c • c • c
Answer:
c6,

Explanation:
Given c • c • c • c • c • c here base is c and exponent is 6 therefore
the exponential notation is c6.

Question 9.
\(\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}\)
Answer:
\(\frac{1}{2}\),

Explanation:
Given \(\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}\) here base is \(\frac{1}{2}\) and exponent is 3 therefore the exponential notation is \(\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\).

Question 10.
(-1.2)(-1.2)(-1.2)(-1.2)
Answer:
(-1.2)4,

Explanation:
Given (-1.2)(-1.2)(-1.2)(-1.2)  here base is (-1.2) and exponent is 4 therefore
the exponential notation is (-1.2)4.

Write the prime factorization of each number in exponential notation.

Question 11.
3,780
Answer:
Prime factorization of 3,780 = 22 X 33 X 5 X 7,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-1

Question 12.
27,720
Answer:
Prime factorization of 27,720 = 23 X 32 X 5 X 7 X 11,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-2

Expand and evaluate each expressions.

Question 13.
(-6)2
Answer:
36,

Explanation:
Given (-6)2 so upon expanding we get (-6) X (-6) = 36.

Question 14.
1.12
Answer:
1.21,

Explanation:
Given (1.1)2 so upon expanding we get (1.1) X (1.1) = 1.21.

Question 15.
105
Answer:
100,000

Explanation:
Given 105 so upon expanding we get 10 X 10 X 10 X 10 X 10 = 100,000.

Question 16.
\(\left(\frac{2}{3}\right)^{3}\)
Answer:
\((\frac{8}{27}\),

Explanation:
Given\(\left (\frac{2}{3}\right)^{3}\) so upon expanding we get
\((\frac{2}{3})\) X \((\frac{2}{3})\) X \((\frac{2}{3})\) =
\((\frac{2X 2 X 2}{3 X 3 X 3})\) = \((\frac{8}{27})\).

Simplify each expression. Write your answer using a positive exponent.

Question 17.
(-3)-1 . (-3)°
Answer:
\(\frac{1}{-3}\),

Explanation:
Given (-3)-1 . (-3)° as (-3)°  is 1 and (-3)-1 value in positive exponent is
\(\frac{1}{-3}\).

Question 18.
\(\left(\frac{5}{6}\right)^{4} \cdot\left(\frac{5}{6}\right)^{3}\)
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-3

Question 19.
5m3n4 . 4m5n2
Answer:
20m8n6,

Explanation:
Given 5m3n4 . 4m5n2 on solving 5 X 4 X m3+5 X n4+2 = 20m8n6.

Question 20.
\(\left(\frac{7}{8}\right) \div\left(\frac{7}{8}\right)^{3}\)
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-4

Question 21.
(-3)-1 • (-3)°
Answer:
\(\frac{1}{-3}\),

Explanation:
Given (-3)-1 . (-3)° as (-3)°  is 1 and (-3)-1 value in positive exponent is
\(\frac{1}{-3}\).

Question 22.
x8z5 ÷ x3z9
Answer:
x5z-4,

Explanation:
Given x8z5 ÷ x3z9 using division of product property
x8-3z5-9 we get x5z-4.

Question 23.
25p6q9 ÷ 45p8q4
Answer:
5p-2 q5 ÷ 9,

Explanation:
Given 25p6q9 ÷ 45p8q4
= 5p6-8 q9-4 ÷ 9,
= 5p-2 q5 ÷ 9,

Question 24.
\(\left[\left(\frac{2}{3}\right)^{2} \cdot\left(\frac{2}{3}\right)^{-1}\right]^{3}\)
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-6

Question 25.
40c5d3 ÷ 10c9d2
Answer:
4c-4d,

Explanation:
Given 40c5d3 ÷ 10c9d2 =4 X 10 X c5-9 X d3-2 ÷ 10 = 4c-4d.

Question 26.

\(\left(\frac{72 b^{-1}}{32 c^{-1}}\right)^{-2}\)
Answer:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-7

Question 27.
\(\frac{\left(9^{-2}\right)^{-2} \cdot 2^{2}}{9^{2}}\)
Answer:
92 X 22,

Explanation:
Given
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-8

Question 28.
\(\frac{6^{8} \cdot 56^{-3}}{6^{5} \cdot 7^{-3}}\)
Answer:
63 X 8-3,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-9

Question 29.
\(\frac{42^{-1}}{\left(2^{0}\right)^{12} \cdot 21^{-1}}\)
Answer:
2-1,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-10

Question 30.
\(\frac{\left(3^{5} \cdot 3^{4}\right)^{2}}{\left(3^{3}\right)^{6}}\)
Answer:
1,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-11

Solve each equation involving a variable that is squared.

Question 31.
r2 = 256
Answer:
r = 16,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-12

Question 32.
c2 = \(\frac{121}{169}\)
Answer:
c = \(\frac{11}{13}\),

Explanation:
Given c2 = \(\frac{121}{169}\)= \(\frac{11 X 11}{13 X 13}\),
c is sqaure root of \(\frac{11 X 11}{13 X 13}\) = \(\frac{11}{13}\).

Solve each equation involving a variable that is cubed.

Question 33.
x3 = 32.768
Answer:
x = 3.2,

Explanation:
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-13
Question 34.
c3 = –\(\frac{27}{343}\)
Answer:
c= – \(\frac{3}{7}\),

Explanation:
Given c3 = –\(\frac{27}{343}\) can be written as
c3 = –\(\frac{3 X 3 X 3}{7 X 7 X 7}\) therefore c is cube root of
–\(\frac{3 X 3 X 3}{7 X 7 X 7}\) = – \(\frac{3}{7}\)

Question 35.
The expanded form of a number is 5 • 101 + 8 • 10° + 1 • 10-1 + 9 • 10-2. What is this number in standard form?
Answer:
The number in standard form is 58.19,

Explanation:
Given 5 • 101 + 8 • 10° + 1 • 10-1 + 9 • 10-2= 5 X 10 + 8 X 1 + 1 X 0.1 + 9 X 0.01 =
50 + 8 +0.1 + 0.09 = 58.19.

Question 36.
The pattern of triangles shown is called the Sierpinski’s gasket.
a) Find a pattern in the number of shaded triangles.
Answer:
(3/4)n,

Explanation:
The concept of the Sierpinski triangle is very simple:
Take a triangle. Create four triangles out of that one by connecting the centres of each side.
So basically each triangle cuts into four and each again cuts four and so on.
So, there are an infinite number of triangles pattern is (3/4)n.

b) How many shaded triangles will be in the fifth diagram of this pattern?
Write an exponential expression for this number.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key 1
Answer:
Shaded triangles will be in the fifth diagram of this pattern are 243.
Explanation:
We have pattern(3/4)n here in first shape we have
3 shaded triangles out of 4, 5th pattern will have (3/4)5 so
shaded triangles will be in the fifth diagram of this pattern
3 X 3 X 3 X 3 X 3 = 243.

Problem Solving

Solve. Show your work. Round your answer to the nearest tenth.

Question 37.
The Reina Sofia Museum in Spain has a glass elevator.
The floor of the elevator shaft is a square with an area of about 42.25 square feet.
Find the length of a side of the floor.
Answer:
The length of a side of the floor is 6.5 feet,

Explanation:
Given the Reina Sofia Museum in Spain has a glass elevator.
The floor of the elevator shaft is a square with an area of about 42.25 square feet.
The length of a side of the floor is 6.5 feet.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key-14

Question 38.
Earth’s volume is approximately 1,083,210,000,000 cubic kilometers.
What is the diameter of the Earth in kilometers?
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key 2
Answer:
The diameter of the earth is 12,562 km ,

Explanation:
Given Earth’s volume is approximately 1,083,210,000,000 cubic kilometers.,
4/3pir3 = 1,08321 X 107 ,
we get r = 6281 kms,
therefore the diameter of the earth is 2 X 6281 km =  12,562 km.

Question 39.
Koch’s snowflake is a pattern that starts with an equilateral triangle.
Then, in successive images, each line segment is replaced by 4 line segments, as shown below.
How many line segments make up the seventh image of this pattern?
Write this number in exponential form and evaluate.
Math in Focus Grade 8 Chapter 1 Review Test Answer Key 3

Answer:
3 X 46,

Explanation:
Given Koch’s snowflake is a pattern that starts with an equilateral triangle.
Then, in successive images, each line segment is replaced by 4 line segments, as shown above.
we can express it in sequence of numbers
a1=3,
a2 = 3 X 4 = 12,
a3 = 3 X 4 X 4 = 48,
an = a(n-1) X 4 = 4 a(n-1),(geometric progression)
an = 3 x 4(n-1),
n= 7
a7 = 3 X 46.