Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²)

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 3 Square Units (m² and ft²) detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²)

Find the area of each shaded figure in square meters. Then complete the table.

Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 1

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 2
Answer:

Explanation:
The simplest (and most commonly used) area calculations are for squares and rectangles.
To find the area of a rectangle, multiply its height by its width.
For a square you only need to find the length of one of the sides (as each side is the same length) and,
then multiply this by itself to find the area.

Question 2.
Which figure has the smallest area? Figure ____________
Answer:
Figure A
Explanation:
Compare all the figures given in the grid,
figure A has smallest area 4 square meters.

Question 3.
Which figure has the largest area? Figure ____________
Answer:
Figure D
Explanation:
Compare all the figures given in the grid,
figure D has greatest area 9 square meters.

Question 4.
Which figures have the same area? Figures ____________
Answer:
Figure B & Figure C
Explanation:
Compare all the figures given in the grid,
figure A and B has the same area 6 square meters.

Find the area of each shaded figure in square feet. Then complete the table.

Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 3

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 4
Answer:

Explanation:
The simplest (and most commonly used) area calculations are for squares and rectangles.
To find the area of a rectangle, multiply its height by its width.
For a square you only need to find the length of one of the sides (as each side is the same length) and,
then multiply this by itself to find the area.

Question 6.
Which figure has the largest area? Figure ____________
Answer:
Figure D
Explanation:
Compare all the figures given in the grid,
figure D has largest area 13 square feet.

Question 7.
Which figure has the smallest area? Figure _____________
Answer:
Figure A
Explanation:
Compare all the figures given in the grid,
figure A has smallest area 3 square feet.

The figures are made of square and half-square tiles. Find the area of each shaded figure. Then complete the table.

Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 5

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 6
Answer:

Explanation:
The simplest (and most commonly used) area calculations are for squares and rectangles.
To find the area of a rectangle, multiply its height by its width.
For a square you only need to find the length of one of the sides (as each side is the same length) and,
then multiply this by itself to find the area.

Make square pieces of paper with an area of 1 square meter and 1 square foot. Use a ruler and scissors to cut out the squares.
Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 7

Estimate the area in square feet.

Question 9.
Your kitchen floor
About _________ m2.
Answer: 80 m2
Explanation:
Measurements may vary from one to one,
depending upon the size of the kitchen.
So, we use the square meter to estimate the area of the kitchen.
Question 10.
Your bed
About ____________ ft2.
Answer: 200 ft2
Explanation:
Measurements may vary from one to one,
depending upon the size of the bed.
So, we use the square feet to estimate the area of the bed.

Use the square meter and square foot paper to estimate the area of these objects in your house.

Question 11.
Math in Focus Grade 3 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Square Units (m² and ft²) 8
Answer:

Explanation:
Measurements may vary from one to one,
depending upon the size, shape of the objects.
So, we use the square meter and square foot paper to estimate the area of these objects in our house.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 6 Subtracting Mixed Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers

Subtract. Express each difference in simplest form.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers 1

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers 2
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are same we directly subtracted the fraction

Subtract. Express each difference ¡n simplest form.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers 3
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then subtracted.

Question 3.
3\(\frac{5}{9}\) – 1\(\frac{1}{2}\)
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then subtracted.

Question 4.
7\(\frac{5}{6}\) – 2\(\frac{1}{4}\)
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then subtracted.

Subtract. Express each difference as a mixed number.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers 4
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then we are unable to subtract the mixed fractions
so we converted the numerator as that difference can be done

Subtract. Express each difference as a mixed number.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers 5
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then we are unable to subtract the mixed fractions
so we converted the numerator as that difference can be done

Question 7.
4\(\frac{1}{5}\) – 1\(\frac{1}{3}\)
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then we are unable to subtract the mixed fractions
so we converted the numerator as that difference can be done

Question 8.
6\(\frac{3}{8}\) – 3\(\frac{5}{6}\)
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then we are unable to subtract the mixed fractions
so we converted the numerator as that difference can be done

Question 9.
7\(\frac{1}{4}\) – 5\(\frac{11}{12}\)
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then we are unable to subtract the mixed fractions
so we converted the numerator as that difference can be done

Question 10.
8\(\frac{1}{3}\) – 4\(\frac{3}{4}\)
Answer:

Explanation:
The difference is found between two mixed fractions
as the denominators are different we changed them to like denominators
then we are unable to subtract the mixed fractions
so we converted the numerator as that difference can be done

Use benchmarks to estimate each difference.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 6 Answer Key Subtracting Mixed Numbers 6

Question 11.
12\(\frac{2}{5}\) – 8\(\frac{7}{12}\)
Answer:
12\(\frac{2}{5}\) – 8\(\frac{7}{12}\) = 4
Explanation:
\(\frac{2}{5}\) is about \(\frac{1}{2}\)
so, 12\(\frac{2}{5}\)  is about 12\(\frac{1}{2}\)
\(\frac{7}{12}\) is about \(\frac{1}{2}\)
so, 8\(\frac{7}{12}\)  is about 8\(\frac{1}{2}\)
12\(\frac{1}{2}\) – 8\(\frac{1}{2}\) = 4

Question 12.
20\(\frac{1}{8}\) – 5\(\frac{3}{9}\)
Answer:
20\(\frac{1}{8}\) – 5\(\frac{3}{9}\) = 15
Explanation:
\(\frac{1}{8}\) is about 0
20 + 0 = 20
\(\frac{3}{9}\) is about 0
5 + 0 = 5
20 – 5 = 15

Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Multiplying and Dividing with Fractions

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 7 Real-World Problems: Multiplying and Dividing with Fractions to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Multiplying and Dividing with Fractions

Solve. Draw models to help you.

Question 1.
Evan typed 72 pages of notes one day. He typed \(\frac{1}{2}\) of the pages in the morning and \(\frac{1}{3}\) of the pages in the afternoon. He typed the rest of the pages in the evening. How many pages of notes did he type in the morning and afternoon?
Answer:
48 pages of notes that he typed in the morning and afternoon
24 pages he typed in the evening.
Explanation:
Evan typed 72 pages of notes one day.
\(\frac{1}{2}\) of the pages in the morning  72 ÷ 2 = 36
\(\frac{1}{3}\) of the pages in the afternoon 36 ÷  3 = 12
36 + 12 = 48
He typed the rest of the pages in the evening. 72 – 48 = 24

Question 2.
Last Saturday, Jay spent 6 hours playing games, studying and talking with his friends. He spent \(\frac{2}{5}\) of the time playing games and \(\frac{1}{2}\) of the time studying. How many minutes did he spend talking with his friends?
Answer:
36 minutes
Explanation:
To find \(\frac{2}{5}\) of the time, all you have to do is multiply is by the time!!!
\(\frac{2}{5}\)   x 360 = 144 minutes
6 x 60 = 360
1 hour has 60 minutes.
Studying:
\(\frac{1}{2}\) x 360 = 180 minutes

Talking with friends = Total time – playing games – studying
360 – 144 – 180 = 36 minutes

Solve. Draw models to help you.

Question 3.
Joanne earns $720 a week. She spends \(\frac{1}{3}\) of her money on groceries and household goods and \(\frac{3}{4}\) of the remaining money on rent. How much money does she spend on rent, groceries and household goods?
Answer:
$600
Explanation:
720 x \(\frac{1}{3}\) = 240 for Groceries and home goods.
then 720 – 240 = 480 reaming
then 480 x  \(\frac{3}{4}\) = 360 for rent
total amount spent= 240 + 360 = 600 dollar total

Solve. Draw models to help you.

Question 4.
During a triathlon, Sharon swims \(\frac{1}{4}\) of the total route and cycles \(\frac{3}{5}\) of the remaining route. She runs the rest of the route. If she runs 3,600 meters, find the total distance of the triathlon route.
Answer:
6km swimming, 14.4km cycling and 3.6km running

Explanation:
x is the total route in kilometers
(3600m = 3.6km)
we know that
x =3 . 6+ ( \(\frac{1}{4}\) ) x + ( \(\frac{3}{5}\))x
multiplying both sides with 20, gives
20 x = 72 + 5x + 12x
or (moving all terms with x to the same side)
3x=72
meaning x =(\(\frac{72000}{3}\) ) = 24000
The triathlon route is 24km long

Solve. Show your work.

Question 5.
Victoria has a 2-pound package of flour. She uses \(\frac{2}{5}\) of the flour to make a pizza. She then uses \(\frac{3}{10}\) of the remaining flour to make bread. Find the weight of the package of flour that she has left. Express your answer as a decimal.
Answer:
\(\frac{9}{25}\) lb. left = 0.36 in decimal.
Explanation:
Victoria has a 2-pound package of flour.
\(\frac{2}{5}\) of the flour to make a pizza.  \(\frac{3}{5}\) x 2 = \(\frac{6}{5}\)lb.
She then uses \(\frac{3}{10}\) of the remaining flour to make bread \(\frac{3}{10}\) x \(\frac{6}{5}\)
= \(\frac{18}{50}\) = \(\frac{9}{25}\) lb. left = 0.36

Solve. Show your work.

Question 6.
Karen collects \(\frac{6}{7}\) quart of rainwater. She uses \(\frac{1}{2}\) of the water to clean her bicycle and uses the remaining water equally for 3 houseplants. What volume of water does she use for each houseplant?
Answer:
\(\frac{1}{9}\) quart volume of water that she use for each houseplant
Explanation:
Karen collects \(\frac{6}{7}\) quart of rainwater.
\(\frac{1}{2}\) of the water to clean her bicycle ( \(\frac{1}{2}\) ) x (\(\frac{6}{7}\)) = \(\frac{6}{14}\)= \(\frac{3}{7}\) quart
\(\frac{3}{7}\) x ( \(\frac{1}{3}\) ) = \(\frac{3}{21}\) = \(\frac{1}{9}\) quart

Question 7.
Ricardo spends \(\frac{8}{9}\) hour reading the newspaper. He spends \(\frac{1}{4}\) of the time reading the world news and splits the remaining time equally between the sports news and the comics. How much time does he spend reading the comics?
Answer:
\(\frac{1}{3}\)  time that he spend reading the comics
Explanation:
Ricardo spends \(\frac{8}{9}\) hour reading the newspaper.
latex]\frac{1}{4}[/latex] x \(\frac{8}{9}\) = \(\frac{24}{36}\) =  \(\frac{2}{3}\) hour
He spends \(\frac{1}{4}\) of the time reading the world news and splits the remaining time equally between the sports news and the comics.
\(\frac{2}{3}\) x \(\frac{1}{2}\) – \(\frac{2}{6}\) = \(\frac{1}{3}\) hour reading comics

Solve. Show your work

Question 8.
A square foot of wall space needs \(\frac{1}{8}\) quart of paint. Terrence has 7 quarts of paint, but uses 2 quarts to paint a pipe. How many square feet of wall can he paint with the rest of the paint?
Answer:
40 square feet of wall that he can he paint with the rest of the paint
Explanation:
Terrence has 7 quarts of paint, but uses 2 quarts to paint a pipe.
7 – 2 = 5
fifths of ( \(\frac{1}{8}\) )
5 x 8 = 40 square feet

Question 9.
Mary spends \(\frac{1}{6}\) hour to make a friendship bracelet. She spends 3 hours before lunch and 2 hours after lunch making the bracelets. How many bracelets does she make in all?
Answer:
30 bracelets that she make in all
Explanation:
1 hour = 60 minutes
Mary spends \(\frac{1}{6}\) hour to make a friendship bracelet.
60 ÷ 6 = 10
She spends 3 hours before lunch and 2 hours after lunch making the bracelets.
3 + 2 = 5
5 x 60 = 300
300  ÷  10 = 30

Question 10.
Clayton wants to be a musician. After school one afternoon, he spends half his time practicing his drums and \(\frac{3}{4}\) of the remaining time on homework and dinner. He spends the remaining \(\frac{3}{4}\) hour talking with and texting his friends. How long did he practice the drums?
Answer:

Explanation:

Question 11.
Julia spends \(\frac{5}{9}\) of her vacation at summer camp. She spends \(\frac{3}{4}\) of the remaining time at her grandparent’s home. The remaining 7 days she spends at the seashore with her family. How many days of summer vacation does she get each summer.
Answer:
Explanation:

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 8 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 8 Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 8 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones

Solve.

Show how to check your answer.

Question 1.
817 children will march in the Thanksgiving Day Parade. 359 of the children are girls. How many are boys?
____ are boys.
Answer:
458 boys.

Explanation:
Given that 817 children will march in the Thanksgiving Day Parade and 359 of the children are girls. So the number of boys is 817-359 which is 458 boys.

Question 2.
There are 605 children at a swimming pool. There are 278 girls. How many are boys?
___ are boys.
Answer:
327 are boys.

Explanation:
Given that there are 605 children at a swimming pool and there are 278 girls. So the number of boys are 605-278 which is 327 boys.

Question 3.
A sandwich shop sells 456 ham sandwiches. It sells 298 fewer cheese sandwiches than ham sandwiches. How many cheese sandwiches does it sell?
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 8 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 1
It sells ____ cheese sandwiches.
Answer:
It sells 158 cheese sandwiches.

Explanation:
Given that a sandwich shop sells 456 ham sandwiches and it sells 298 fewer cheese sandwiches than ham sandwiches. So the number of cheese sandwiches is 456-298 which is 158 cheese sandwiches.

Solve.

Show how to check your answer.

Question 4.
Hal drove 853 miles this year on his vacation. This was 154- more miles than he drove last year. How many miles did Hal drive on vacation last year?
Hal drove ___ miles on vacation last year.
Answer:
Hal drove 1,007 miles on vacation last year.

Explanation:
Given that Hal drove 853 miles this year on his vacation and this was 154 more miles than he drove last year. So the number of miles did Hal drive on vacation last year is 853+154 which is 1,007 miles. So Hal drove 1,007 miles on vacation last year.

Question 5.
Mrs. Ruiz makes 381 glasses of apple juice for a school fair. She sells 192 glasses. How many glasses of apple juice does Mrs. Ruiz have left?
Mrs. Ruiz has ___ glasses of apple juice left.
Answer:
Mrs. Ruiz has 189 glasses of apple juice left.

Explanation:
Given that Mrs. Ruiz makes 381 glasses of apple juice for a school fair and she sells 192 glasses. So the number of glasses of apple juice does Mrs. Ruiz has left is 381-192 which is 189 glasses.

Question 6.
Tracey has 982 stickers. She has 496 stickers more than Zach. How many stickers does Zach have? zach has ___ stickers.
Answer:
Zach has 1,478 stickers.

Explanation:
Given that Tracey has 982 stickers and she has 496 stickers more than Zach. So the number of stickers does Zach had is 982+496 which is 1,478 stickers.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range

Go through the Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 2 Median, Mode, and Range to finish your assignments.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range

Find the median, mode, and range.

Example
4, 6, 5, 6, 8, 8, 10, 8
Find the median.

Arrange the numbers in order from least to greatest. The middle number or the mean of the two middle numbers is the median.

Since there are two middle numbers, 6 and 8, find the mean of the two numbers.
The median of the data set is \(\frac{6+8}{2}\) = \(\frac{14}{2}\) = 7
Find the mode.

The number that appears most often is the mode. There can be more than one mode, If all the numbers appear the same number of times, there is no mode.

Find the range.
4, 5, 6, 6, 8, 8, 8, 10
Range = 10 – 4
= 6
The range of the data set is 6.
The difference between the greatest and the least number is the range.

Find the median, mode, and range of each set of data.

Question 1.
50, 52, 58, 50, 47, 43, 52, 60, 49, 52
Median:
Mode:
Range:

Answer:
Median: 51
Mode: 52
Range: 17.

Explanation:
Given the data set is 50, 52, 58, 50, 47, 43, 52, 60, 49, 52. So to find the median we will arrange the numbers in order from least to greatest. The middle number or the mean of the two middle numbers is the median. So the numbers in order from least to greatest are 43,47,49,50,50,52,52,52,58,60. The middle numbers are 50 and 52, so the median is
Median = \(\frac{50+52}{2}\)
= \(\frac{102}{2}\)
= 51.
To find the mode we will pick the number that appears most often is the mode and there can be more than one mode, If all the numbers appear the same number of times, there is no mode. So here the mode will be 52.
To find the range, we will find the difference between the greatest and the least number.
So the range is 60-43 which is 17.

Question 2.
15 in., 18 in., 12 in., 14 in., 30 in., 15 in., 15 in.
Median:
Mode:
Range:

Answer:
Median: 15 in.
Mode: 15 in.
Range: 18 in.

Explanation:
Given the data set is 15 in., 18 in., 12 in., 14 in., 30 in., 15 in., 15 in.. So to find the median we will arrange the numbers in order from least to greatest. The middle number or the mean of the two middle numbers is the median. So the numbers in order from least to greatest are 12 in., 14 in., 15 in.,15 in.,15 in.,18 in.,30 in. The middle numbers are 50 and 52, so the median is
Median = 15 in.
To find the mode we will pick the number that appears most often is the mode and there can be more than one mode, If all the numbers appear the same number of times, there is no mode. So here the mode will be 15.
To find the range, we will find the difference between the greatest and the least number.
So the range is 30-12 which is 18 in.

Question 3.
9 lb, 11lb, 14 lb, 20 lb, 14 lb, 20 lb, 14 lb, 20 lb
Median:
Mode:
Range:

Answer:
Median: 15 in.
Mode: 15 in.
Range: 18 in.

Explanation:
Given the data set is 9 lb, 11lb, 14 lb, 20 lb, 14 lb, 20 lb, 14 lb, 20 lb. So to find the median we will arrange the numbers in order from least to greatest. The middle number or the mean of the two middle numbers is the median. So the numbers in order from least to greatest are 12 in., 14 in., 15 in.,15 in.,15 in.,18 in.,30 in. The middle numbers are 50 and 52, so the median is
Median = 15 in.
To find the mode we will pick the number that appears most often is the mode and there can be more than one mode, If all the numbers appear the same number of times, there is no mode. So here the mode will be 15.
To find the range, we will find the difference between the greatest and the least number.
So the range is 30-12 which is 18 in.

Example
The line plot shows the number of words spelled correctly by each contestant in a spelling bee. Each ✗represents one contestant.

Number of Words Spelled Correctly
An ✗ above 15 on the number line represents a contestant who spelled 15 words correctly.

Complete. Use the data in the line plot.

____ contestants took part in the spelling bee.
The median number of words spelled correctly is 14
The number of contestants who spelled the greatest number of words correctly is 4
The mode of the set of data is 15 words.
The difference between the greatest and the least number of words spelled correctly is 5

Answer:
11 contestants took part in the spelling bee.

Explanation:
Here, 11 contestants took part in the spelling bee.
The data will be 10,11,12,12,13,14,14,15,15,15,15.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range-1-1

Make a line plot to show the data.

The table shows the number of bull’s eyes each player scored out of 10 shots in a dart competition.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range-2-1

Complete. Use the data in your line plot.

Question 4.
The median number of bull’s eyes scored is ____
Answer:
The median number of bull’s eyes scored is 1.5.

Explanation:
The median number of bull’s eyes scored is, here we will arrange the numbers in order from least to greatest. The middle number or the mean of the two middle numbers is the median. So the numbers in order from least to greatest are 0,1,1,2,3,4. The median number is
= \(\frac{1+2}{2}\)
= \(\frac{3}{2}\)
= 1.5.

Question 5.
There are ___ players altogether.
Answer:
There are 11 players.

Explanation:
The number of players are 0+1+1+2+3+4 which is 11 players.

Question 6.
The number of bull’s eyes that was scored the most is ___
Answer:
The number of bull’s eyes that was scored the most is 8.

Question 7.
The range of the set of data is ___
Answer:
The range of the set of data is 4.

Explanation:
To find the range, we will find the difference between the greatest and the least number.
So the range is 4-0 which is 4.

Question 8.
____ players scored 7 bull’s eyes, and the winner scored
___ bull’s eyes.
Answer:
3 players scored 7 bull’s eyes, and the winner scored 4 bull’s eyes.

Complete the table based on the information given.

A number cube has six faces numbered 1 to 6. John tossed two number cubes several times and added the numbers each time.

Complete. Use the data in the table.

Question 9.
John threw the two number cubes ____ times altogether.
Answer:

Question 10.
Make a line plot to show the total for each toss.
Answer:

Question 11.
The median of the set of data is _____
Answer:

Question 12.
The mode of the set of data is ______
Answer:

Question 13.
The range of the set of data is ____
Answer:

Find the mean of each set of data.

Example
Haley made a line plot to show the number of points she scored in a computer math game over three weeks.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range-2-2

20 points × 2 times = 40
30 points × 4 times = 120
40 points × 2 times = 80

Haley’s mean score for each game in Week 1 is 30 points.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range-2-3

Question 14.

15 points × ____ time(s) = ___
20 points × ____ time(s) = ___
25 points × ____ time(s) = ___
30 points × ____ time(s) = ___
35 points × ____ time(s) = ___
Mean = ___
= ____ = _____
Haley’s mean score for each game in Week 2 is ___ points.

Answer:
Haley’s mean score for each game in Week 2 is 25 points.

Explanation:
Haley’s mean score for each game in Week 2 is  1,3,1,1,2
15 points × 1 time(s) = 15
20 points × 3 time(s) = 60
25 points × 1 time(s) = 25
30 points × 1 time(s) = 30
35 points × 2 time(s) = 70
Here, the mean is 25.
Haley’s mean score for each game in Week 2 is 25 points.

Find the mean of the set of data.

Question 15.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Median, Mode, and Range-2-4

20 points × ____ time(s) = ___
25 points × ____ time(s) = ___
30 points × ____ time(s) = ___
35 points × ____ time(s) = ___
40 points × ____ time(s) = ___
Mean = ___
= ____ = _____
Haley’s mean score for each game in Week 3 is ___ points.
Answer:
Haley’s mean score for each game in Week 3 is 60 points.

Explanation:
20 points × 2 time(s) = 40
25 points × 1 time(s) = 25
30 points × 3 time(s) = 60
35 points × 1 time(s) = 35
40 points × 2 time(s) = 80
Haley’s mean score for each game in Week 3 is 60 points.

Question 16.
Compare the line plots for Weeks 2 and 3. Can you tell which data set has a greater mean just by looking at the line plots? What part of the line plot makes you think that?
Answer:
Week 3 has a greater mean.

Explanation:
The mean for week 2 is 25 points and the mean for week 3 is 60 points. So week 3 has a greater mean.

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 8 Answer Key Real-World Problems: Fractions

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 8 Real-World Problems: Fractions to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 8 Answer Key Real-World Problems: Fractions

Solve. Show your work.

Example
Ali bought three pockets of dried fruit.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 8 Answer Key Real-World Problems Fractions 1
What is the total weight of all three packets of dried fruit?
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 8 Answer Key Real-World Problems Fractions 2
The total weight of aB three packets of dried fruit is \(\frac{5}{6}\) pound.

Solve. Show your work.

Question 1.
Jim had three waffles.
He ate \(\frac{1}{6}\) of one waffle, and \(\frac{2}{3}\) of another waffle.
How many waffles were left?
Answer:
Amount of waffles were left = 13 ÷ 6 or \(\frac{13}{6}\)

Explanation:
Amount of waffles he ate = \(\frac{1}{6}\) of one waffle + \(\frac{2}{3}\) of another waffle.
Amount of waffles were left = (1 – \(\frac{1}{6}\) ) + (1 – \(\frac{2}{3}\)) + 1
= [(6-1) ÷ 6] + [(3-2) ÷ 3] + 1
= \(\frac{5}{6}\) + \(\frac{1}{3}\) + 1
= [(5 + 2) ÷ 6] + 1
= \(\frac{7}{6}\) + 1
= (7 + 6) ÷ 6
= 13 ÷ 6 or \(\frac{13}{6}\)

Question 2.
A grocery store has 5 pounds of granola. One customer buys \(\frac{2}{3}\) pound of granola and another buys \(\frac{5}{6}\) pound. After these purchases, how much granola is left?
Answer:
Number of pounds left over = 5 ÷ 3 or  \(\frac{5}{3}\)

Explanation:
Number of pounds one customer buys = \(\frac{2}{3}\)  of granola
=> \(\frac{2}{3}\) × 5
=> \(\frac{10}{3}\)
Number of pounds another customer buys = \(\frac{5}{6}\)
Total number of pounds granola grocery store has = 5.
Total number of pounds granola grocery store has = Number of pounds one customer buys + Number of pounds another customer buys + Number of pounds left over
=> 5 = \(\frac{10}{3}\) + \(\frac{5}{6}\) + Number of pounds left over
=> 5 = [(20 + 5) ÷ 6] + Number of pounds left over
=> 5 = \(\frac{10}{3}\) + Number of pounds left over
=> 5 – \(\frac{10}{3}\)  = Number of pounds left over
=> (15 – 10) ÷ 3 = Number of pounds left over
=> \(\frac{5}{3}\)  or 5 ÷ 3 = Number of pounds left over

 

Question 3.
Karen jogs \(\frac{1}{2}\) mile. Selma jogs \(\frac{1}{4}\) mile more than Karen. Lena jogs \(\frac{3}{4}\) mile more than Selma. How far does Lena jog?
Answer:
Number of miles Lena jogs = \(\frac{3}{2}\)

Explanation:
Number of miles Karen jogs = \(\frac{1}{2}\)
Selma jogs \(\frac{1}{4}\) mile more than Karen.
=> Number of miles Selma jogs = Number of miles Karen jogs + \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{4}\)
= (2 + 1) ÷ 4
= \(\frac{3}{4}\)
Lena jogs \(\frac{3}{4}\) mile more than Selma.
=> Number of miles Lena jogs = Number of miles Selma jogs + \(\frac{3}{4}\)
= \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{4}\)
= \(\frac{6}{4}\)
= \(\frac{3}{2}\)

Question 4.
Jeremy has 18 marbles. He loses 6 of them.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 8 Answer Key Real-World Problems Fractions 3

a. What fraction of the marbles does he lose?
Answer:
Fraction of the marbles he lost = 1 ÷ 3 or \(\frac{1}{3}\) or 0.33.

Explanation:
Total number of marbles Jeremy has = 18.
Number of marbles he loses = 6.
Fraction of the marbles he lost = Number of marbles he loses ÷ Total number of marbles Jeremy has
= 6 ÷ 18
= 1 ÷ 3 or \(\frac{1}{3}\) or 0.33.

 

b. What fraction of the marbles does he have left?
Answer:
Fraction of the marbles does he have left = 2 ÷ 3 or \(\frac{2}{3}\) or 0.67.

Explanation:
Total number of marbles Jeremy has = 18.
Number of marbles he loses = 6.
Number of the marbles he have left = Total number of marbles Jeremy has – Number of marbles he loses
= 18 – 6
= 12.
Fraction of the marbles does he have left = Number of the marbles he have left ÷ Total number of marbles Jeremy has
= 12 ÷ 18
= 2 ÷ 3 or \(\frac{2}{3}\) or 0.67.

 

Question 5.
Mrs. Yan buys 4 red tulips and 5 yellow tulips.

a. What fraction of the tulips are red?
Answer:
Fraction of the tulips are red = 4 ÷ 9 or \(\frac{4}{9}\)

Explanation:
Number of red tulips Mrs. Yan buys = 4.
Number of yellow tulips Mrs. Yan buys = 5.
Total number of tulips Mrs. Yan buys = Number of red tulips Mrs. Yan buys + Number of yellow tulips Mrs. Yan buys
= 4 + 5
= 9.
Fraction of the tulips are red = Number of red tulips Mrs. Yan buys ÷ Total number of tulips Mrs. Yan buys
= 4 ÷ 9 or \(\frac{4}{9}\)

b. What fraction of the tulips are yellow?
Answer:
Fraction of the tulips are yellow = 5 ÷ 9 or \(\frac{5}{9}\)

Explanation:
Number of red tulips Mrs. Yan buys = 4.
Number of yellow tulips Mrs. Yan buys = 5.
Total number of tulips Mrs. Yan buys = Number of red tulips Mrs. Yan buys + Number of yellow tulips Mrs. Yan buys
= 4 + 5
= 9.
Fraction of the tulips are yellow = Number of yellow tulips Mrs. Yan buys ÷ Total number of tulips Mrs. Yan buys
= 5 ÷ 9 or \(\frac{5}{9}\)

 

Question 6.
Charles owns 3 cats, 4 goldfish, and some parakeets. Altogether, he has 10 pets.

a. What fraction of his pets are goldfish?
Answer:
Fraction of his pets are goldfish = 2 ÷ 5 or \(\frac{2}{5}\)

Explanation:
Number of cats Charles owns = 3.
Number of goldfish Charles owns = 4.
Total number of pets Charles owns = 10.
Fraction of his pets are goldfish = Number of goldfish Charles owns ÷ Total number of pets Charles owns
= 4 ÷ 10
= 2 ÷ 5 or \(\frac{2}{5}\)

b. What fraction of his pets are parakeets?
Answer:
Fraction of his pets are parakeets = 3 ÷ 10 or \(\frac{3}{10}\)

Explanation:
Number of cats Charles owns = 3.
Number of goldfish Charles owns = 4.
Total number of pets Charles owns = 10.
=> Total number of pets Charles owns  = Number of parakeets Charles owns + Number of cats Charles owns + Number of goldfish Charles owns
=> 10 = ?? + 3 + 4
=> 10 = ?? + 7
=> 10 – 7 = ??
=> 3 = ??.
Fraction of his pets are parakeets = Number of parakeets Charles owns ÷ Total number of pets Charles owns
= 3 ÷ 10 or \(\frac{3}{10}\)

 

Question 7.
Rick had $20. He spent $10 on food, $6 on a movie ticket and saved the rest.

a. How much money did he save?
Answer:
Amount of money he saved = $4.

Explanation:
Total amount of money Rick had = $20.
Amount of money Rick had spent on food = $10.
Amount of money Rick had spent on a movie ticket = $6.
Amount of money he saved = Total amount of money Rick had – (Amount of money Rick had spent on food + Amount of money Rick had spent on a movie ticket)
= $20 – ($10 + $6)
= $20 – $16
= $4.

 

b. What fraction of the total amount did he save?
Answer:
Fraction of the total amount did he save = 1 ÷ 5 or \(\frac{1}{5}\)

Explanation:
Total amount of money Rick had = $20.
Amount of money he saved = $4.
Fraction of the total amount did he save = Amount of money he saved ÷ Total amount of money Rick had
= 4 ÷ 20
= 1 ÷ 5 or \(\frac{1}{5}\)

 

Question 8.
There are 24 students in a class, and \(\frac{2}{3}\) of the students in the class are boys. How many students are girls?
Answer:
Number of girls in the class = 8.

Explanation:
Total number of students in the class = 24.
\(\frac{2}{3}\) of the students in the class are boys.
=> Number of boys in the class = Number of students in the class × \(\frac{2}{3}\)
= 24 × \(\frac{2}{3}\)
= 8 × 2
= 16.
Number of girls in the class = Total number of students in the class – Number of boys in the class
= 24 – 16
= 8.

 

Question 9.
One morning, The Shirt Shop sold 15 T-shirts.
Of the T-shirts sold, \(\frac{1}{5}\) were gray. The rest were white. How many white T-shirts were sold?
Answer:
Number of white T-shirts were sold = 12.

Explanation:
Number of T-shirts The Shirt Shop sold One morning = 15.
Of the T-shirts sold, \(\frac{1}{5}\) were gray.
=> Number of gray T-shirts sold = Number of T-shirts The Shirt Shop sold One morning × \(\frac{1}{5}\)
= 15 × \(\frac{1}{5}\)
= 3 × 1
= 3.
Number of white T-shirts were sold = Number of T-shirts The Shirt Shop sold One morning – Number of gray T-shirts sold
= 15 – 3
= 12.

Question 10.
A chef bought some green and red peppers. She bought 18 green peppers, which was \(\frac{3}{4}\) of the total number.

a. How many red peppers did she buy?
Answer:
Number of red peppers she buys = 6.

Explanation:
Number of green peppers She bought = 18.
She bought 18 green peppers, which was \(\frac{3}{4}\) of the total number.
Let the total number of peppers she buys be X.
Number of green peppers She bought = Total number of peppers she buys × \(\frac{3}{4}\)
= 18 = X × \(\frac{3}{4}\)
=> 18 × \(\frac{4}{3}\) = X
=> 6 × 4 = X
=> 24 = X.
Number of red peppers she buys = Total number of peppers she buys – Number of green peppers She bought
= 24 – 18
= 6.

 

b. How many peppers did she buy altogether?
Answer:
Total number of peppers she buys = 24.

Explanation:
Number of green peppers She bought = 18.
She bought 18 green peppers, which was \(\frac{3}{4}\) of the total number.
Let the total number of peppers she buys be X.
Number of green peppers She bought = Total number of peppers she buys × \(\frac{3}{4}\)
= 18 = X × \(\frac{3}{4}\)
=> 18 × \(\frac{4}{3}\) = X
=> 6 × 4 = X
=> 24 = X.

 

Question 11.
There were 25 melons in a box at the grocery store.
The store sold \(\frac{3}{5}\) of the melons.
How many melons were sold?
Answer:
Number of melons sold = 15.

Explanation:
Number of melons in a box at the grocery store = 25.
The store sold \(\frac{3}{5}\) of the melons.
=> Number of melons sold = Number of melons in a box at the grocery store × \(\frac{3}{5}\)
= 25 × \(\frac{3}{5}\)
= 5 × 3
= 15.

Question 12.
Ava read \(\frac{1}{4}\) of a book on Monday, and \(\frac{1}{5}\) of it on Tuesday. There are 80 pages in the book. How many pages did she read altogether on both days?
Answer:
Number of pages she read altogether on both days = 36.

Explanation:
Number of pages in the book = 80.
Ava read \(\frac{1}{4}\) of a book on Monday.
=> Number of pages Ava read on Monday = Number of pages in the book × \(\frac{1}{4}\)
= 80 × \(\frac{1}{4}\)
= 20 × 1
= 20.
Ava read \(\frac{1}{5}\) of it on Tuesday.
> Number of pages Ava read on Tuesday = Number of pages in the book × \(\frac{1}{5}\)
= 80 × \(\frac{1}{5}\)
= 16 × 1
= 16.
Number of pages she read altogether on both days = Number of pages Ava read on Monday + Number of pages Ava read on Tuesday
= 20 + 16
= 36.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 6 Rounding Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals

Fill in the missing number in each box.
Then round each decimal to the nearest tenth.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 1
8.14 rounded to the nearest tenth is 8.1

 

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 2
11.15 rounded to the nearest tenth is ____
Answer:
11.15 rounded to the nearest tenth is 11.20.

Explanation:
11.15 – 11.1 = 0.05
=> 11.15 + 0.05 = 11.20.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Fill in the missing number in each box-1

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 3
0.96 rounded to the nearest tenth is ____
Answer:
0.96 rounded to the nearest tenth is 1.00.

Explanation:
0.96 + 0.04 = 1.00.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Fill in the missing number in each box-2

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 4
7.53 rounded to the nearest tenth is ____
Answer:
7.53 rounded to the nearest tenth is 7.50.

Explanation:
7.50   7.51   7.52  7.53   7.54   7.55   7.56   7.57   7.58   7.59   7.60.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Fill in the missing number in each box-3

 

Round each measure.
Question 4.
Ryan’s mass is 44.69 kilograms.
Round his mass to the nearest tenth of a kilogram. ____ kilograms is about ____ kilograms.
Answer:
Nearest tenth of a kilogram = 44.70.
44.69 kilograms is about 45 kilograms.

Explanation:
Number of kilograms Ryan’s mass = 44.69.
Nearest tenth of a kilogram = 44.70.
44.69 kilograms is about 45 kilograms.

 

Question 5.
Susan’s height is 1.72 meters.
Round her height to the nearest tenth of a meter.
___ meters is about ___ meters.
Answer:
Nearest tenth of a meter = 1.80.
1.72 meters is about 2.00 meters.

Explanation:
Susan’s height is 1.72 meters.
Nearest tenth of a meter = 1.80.
1.72 meters is about 2.00 meters.

 

Question 6.
The distance between Chong’s home and his school is 5.95 miles. Round the distance to the nearest tenth of a mile.
___________ miles is about ___________ miles.
Answer:
Nearest tenth of a mile =  6.00.
5.95 miles is about 6.00 miles.

Explanation:
The distance between Chong’s home and his school is 5.95 miles.
Nearest tenth of a mile =  6.00.
5.95 miles is about 6.00 miles.

 

Question 7.
1 inch is equal to 2.54 centimeters.
Round 2.54 to the nearest tenth of a centimeter.
___ centimeters is about ___ centimeters.
Answer:
Nearest tenth of a 2.54 centimeter = 2.60.
2.54 centimeters is about 3.00 centimeters.

Explanation:
1 inch is equal to 2.54 centimeters.
Nearest tenth of a 2.54 centimeter = 2.60.
2.54 centimeters is about 3.00 centimeters.

 

Question 8.
1 pound is approximately equal to 0.45 kilogram. Round 0.45 to the nearest tenth of a kilogram. ___ kilogram is about ___ kilogram.
Answer:
Nearest tenth of a 0.45 kilogram = 0.50.
0.45 kilogram is about 0.50 kilogram.

Explanation:
1 pound is approximately equal to 0.45 kilogram.
Nearest tenth of a 0.45 kilogram = 0.50.
0.45 kilogram is about 0.50 kilogram.

 

Round each decimal to the nearest whole number and the nearest tenth.

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Round each decimal to the nearest whole number and the nearest tenth-9

Explanation:
Nearest whole number of 3.49 = 3.00.
Nearest tenth of 3.49 = 3.50.

 

Question 10.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Round each decimal to the nearest whole number and the nearest tenth-10

Explanation:
Nearest whole number of 5.65 = 6.00.
Nearest tenth of 5.65 = 5.70.

 

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Round each decimal to the nearest whole number and the nearest tenth-11

Explanation:
Nearest whole number of 4.13 = 4.00.
Nearest tenth of 4.13 = 4.10.

 

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Rounding Decimals 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-6-Answer-Key-Rounding-Decimals-Round each decimal to the nearest whole number and the nearest tenth-12

Explanation:
Nearest whole number of 4.99 = 5.00.
Nearest tenth of 4.99 = 5.00.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Time and Temperature

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 7 Real-World Problems: Time and Temperature provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Time and Temperature

Solve.

Question 1.
A watch is 15 minutes slow. It shows 12:50 A.M. What is the actual time?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 1
Answer: 1:05 AM
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q1
Explanation:
1. I labelled 12:50 AM on the timeline.
2. I subtracted 50 min of 12:50 from the 60 minutes. then I get 60-50=10 min. The 10 min from 12:50 is 10:00 AM.
3. In the question given was 15 minutes slow. Actually, we calculated 10 minutes and the remaining 5 minutes need to calculate.
4. From 1:00 Am the 5 minutes are 1:05 AM.
5. Therefore, the actual time is 1:05 AM.

Question 2.
A clock is 20 minutes fast. It shows 9:35 P.M. What is the actual time?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 2
Answer: 9:15 PM
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q2
Explanation:
1. The time is showing 9:35 PM which is 20 min fast.
2. We need to calculate the actual time. Once watch the above diagram in which we represented the minutes.
3. Count from the 6 which is 20 (multiple of 5), 5 as 15, 4 as 10, 3 as 5.
4. Now the actual time will be 3 as 9:15, 4 as 9:20, 5 as 9:25, 6 as 9:30.
5. The time is showing 20 minutes faster so the actual time is 9:15 PM.

Question 3.
Joseph takes 50 minutes to install a software program. How long does he take to install 4 such software programs? Give your answer in hours and minutes.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 3
Answer: 3 h 20 min.
The minutes’ Joseph takes to install a software=50
The time he will take if he installs 4 softwares=X
Now calculate the value of X.
X=4*50=200 minutes.
We already know 1hour=60 min.
200 minutes we can say in hours and minutes are 3 hours 20 minutes.
200 can be divided into 180 and 20
If we want to convert minutes to hours then divide with 60.
=180/60
=3.
And the remaining 20 min will stay the same.
The total time he takes to install 4 software is 3 h 20 min.

Question 4.
Mr. Sperando left home at 6:35 A.M. He took 1 hour 5 minutes to travel to his office. What time did he reach his office?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 4
Answer: 7:40 AM
Starting time to office=6:35 AM
The reaching time to office=X
The elapsed time=1 h 5 min.
By using the start time and elapsed time we can calculate the reaching time of office.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q4
Explanation:
1. I labelled starting time on the timeline.
2. By using the elapsed time I calculated ending time. I subtracted 35 min of 6:35 from the 60 min to get 25 min.
3. From 6:35 the 25 min of time is 7:00 AM. We need to calculate for 1 h 5 min, already we calculate 25 min extra 40 min we have to calculate.
4. we already know 1 hour=60 minute. By keeping this thing in mind we need to calculate. So we got 25 min in 1 h 5 min. 1 h 5 min=65 min. To get the remaining min, subtract 25 from 65 then we get 65-25=40. Now calculate for 40 min.
5. From 7:00 the 40 min will be 7:40 AM.
6. The ending time means the value of X is 7:40 AM.

Question 5.
Elaine spends 5 hours 30 minutes in school. If she reaches school at 9:00 A.M. What time does she leave school?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 5
Answer: 2:30 PM
The elapsed time=5 h 30 min
Starting time=9:00 AM
The ending time of school=X.
By using the start time and elapsed time we can calculate the ending time of school.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q5
Explanation:
1. I labelled starting time on the timeline.
2. Between 9:00 AM to 10:00 AM there is 1 hour.
3. Between 10:00 AM to 11:00 AM there is 1 hour.
4. Between 11:00 AM to 12:00 PM there is 1 hour.
5. Between 12:00 PM to 1:00 PM there is 1 hour.
6. Between 1:00 PM to 2:00 PM there is 1 hour.
7. The hours are 9:00 to 2:00 is 10:00, 11:00, 12:00. 1:00. Totally, 5 hours.
8. Now we need to calculate for 30 minutes. From 2 the 30 min means 2:30
9. So the ending time of school X=2:30 PM.

Question 6.
Heather has a dance lesson after school. School ends at 2:55 P.M. It takes Heather 1 5 minutes to walk to her dance studio. After her 1 hour lesson, it takes Heather 15 minutes to walk home. What time does Heather get home?
Answer: 4:25 PM
The time the school ends=2:55 PM
The time is taken to walk to her dance school from school=15 min
The time she spends on dance school=1 hours
The time she goes home by walk from her dance school=15 min.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q6
Explanation:
1. Calculate by using the given timings.
2. Draw a timeline for better understanding. Once observe the above timeline.
3. The time 2:55, after 15 min the time is 3:10 PM.
4. She reached dance school by walk is 3:10 PM
5. She takes 1 hour in the dance school that is 4:10 PM
6. Now she is going to home on the walk which takes 15 min. So the time after 15 min is 4:25 PM.

Question 7.
Derek takes 30 minutes to make one friendship bracelet.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 6
a. How many hours does he take to make 8 similar bracelets?
Answer: 4 hours.
Explanation:
The number of bracelets he wants to make=8.
The time will take to complete 8 bracelets=X.
We already know 1 hour=60 min
In the question given for making 1 bracelet 30  minutes are taken.
X=8*30
X=240 min
To convert min to hours then divide 240 by 60.
X=240/60
X=4 hours.
Therefore, 4 hours will take to complete 8 bracelets.

b. How many similar bracelets can he make in 10 hours?
Answer: 20 bracelets.
We can calculate this by using cross multiplication.
for making 1 bracelet 30 minutes are taken.
For 10 bracelets, we need to calculate.
To calculate in hours convert min to hours.
1 hour = 60 min
if we make 2 bracelets, 1 hour will be taken.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q7
Therefore, in 10 hours 20 bracelets we could make.

Question 8.
Hannah left home at 6:15 A.M. She took 1 hour 55 minutes to ride to Maple Park and 2 hours 20 minutes to ride home. She did not spend any time at the park.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 7
a. How long did she spend riding in all?
Answer: 4 hours 25 minutes.
Explanation:
Follow these steps:
– Add the hours
– Add the minutes
– If the minutes are 60 or more, subtract 60 from the minutes and add 1 to hours
The timings are: 1 h 55 min and 2 h 20 min
Step 1: add the hours.
= 1+2
=3
Step 2: add the minutes.
=55+20
=75
Step 3:The minutes are >60, then subtract 60 from the minutes and 1 to the hours and do the same process.
=60-55
=5 min
Addin 1 to the hour:1+1=2.
Now by combining these two we get 1 h 5 min.
Now calculate for the 2 h 5 min and 2 h 20 min:
Step 4: add the hours=2+2=4
Step 5: add the min=20+5=25
By combing steps 4 and step 5 we get the time that is 4 hours 25 minutes.
Therefore, 4 h 25 min she spends on riding.

b. What time did she return home?
Answer:
The starting time=6:15 AM
The elapsed time =2 h 20 min
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q8
The time she returned to home is 8:35 AM

Question 9.
Twyla sews teddy bears. She takes 3 hours 40 minutes to sew the first teddy bear and 2 hours 55 minutes to sew the second teddy bear. She finishes sewing the teddy bears at 8:10 P.M. What time did she start sewing?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 8
Answer:
The time is taken for the first teddy to sew=3 h 40 min
The time is taken to sew the second teddy=2 h 55 min
The ending time is 8:10 PM
Follow these steps:
– Add the hours
– Add the minutes
– If the minutes are 60 or more, subtract 60 from the minutes and add 1 to hours
The timings are: 3 h 40 min and 2 h 55 min
Step 1: add the hours.
= 3+2
=5
Step 2: add the minutes.
=55+40
=95.
Step 3:The minutes are >60, then subtract 60 from the minutes and 1 to the hours and do the same process.
=60-40
=20 min
Addin 1 to the hour:1+3=4.
Now by combining these two we get 4 h 20 min.
Now calculate for the 4 h 20 min and 2 h 20 min:
Step 4: add the hours=4+2=6
Step 5: add the min=20+20=40
By combing steps 4 and step 5 we get the time that is 4 hours 25 minutes.
Therefore, 6 h 40 min to sew total teddys.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q9
By applying elapsed time concept we have to calculate the starting time.
The time started for sewing teddys are 1:30 PM

Question 10.
Jim finished work at 5:10 P.M. according to his watch. His watch was 15 minutes slow.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 9
a. What was the actual time he finished work?
Answer:
The actual time is 5:25 PM
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q10

b. He worked for 8 hours 15 minutes. What was the actual time he started work?
Answer: 10:20 AM
We take the finished work above 5:25 PM (a).
The elapsed time is 8 h 15 min
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature q11
Once observe the timeline above.
By applying elapsed time rules:
The actual work starts at 10:20 AM.

Complete each story. Use the temperatures and words in the box.

Question 11.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 10
It was winter and the temperature outside was 12 degrees Fahrenheit. It was very cold outside. Kate had set the heater to 70 degrees Fahrenheit and it was warm in the house. She put a kettle of water to boil and the temperature of the water was 212 degrees Fahrenheit. The water was hot enough to make a hot drink.
Answer:
It was winter and the temperature outside was 12 degrees Fahrenheit. It was very cold outside. Kate had set the heater to 70 degrees Fahrenheit and it was warm in the house. She put a kettle of water to boil and the temperature of the water was 212 degrees Fahrenheit. The water was hot enough to make a hot drink.

Question 12.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 11
The temperature in the desert was a scorching ___________. We drank water to quench our thirst. The water was ___________ because it was in a cooler.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Time and Temperature 12
Answer:
The temperature in the desert was a scorching 100 degrees Fahrenheit; hot. We drank water to quench our thirst. The water was  50 degrees Fahrenheit; cool because it was in a cooler.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 2 Ways to Subtract detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract

Fill in each number bond. Then complete the subtraction sentence.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 2
Answer:

Explanation:
6 – 3 = 3
The difference of 6 and 3 is 3

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 3
Answer:

Explanation:
7 – 4 = 3
The difference of 7 and 4 is 3

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 4
Answer:

Explanation:
The difference of 8 and 3 is 5

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 5
Answer:

Explanation:
9 – 3 = 6
The difference of 9 and 3 is 6

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 6
Answer:

Explanation:
10 – 8 = 2
The difference of 10 and 8 is 2

Fill in the number bonds.
Then write the missing numbers in the subtraction sentences.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 7

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 8
Answer:

Explanation:
The difference of 10 and 3 is 7
10 – 3 = 7
Explained with number bond.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 9
Answer:

Explanation:
10 – 1 = 9
The difference of 10 and 1 is 9
Explained with number bond.

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 10
Answer:

Explanation:
4 – 0 = 4
The difference of 4 and 0 is 4
Explained with number bond.

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 11
Answer:

Explanation:
9 – 5 = 4
The difference of 9 and 5 is 4
Explained with number bond.

Some slickers are torn off. Write a subtraction sentence to find how many are left.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 12

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 13
Answer:

Explanation:
5 – 2 = 3
The difference of 5 and 2 is 3

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 14
Answer:

Explanation:
7 – 3 = 4
The difference of 7 and 3 is 4

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 15
Answer:

Explanation:
7 – 5 = 2
The difference of 7 and 5 is 2

Subtract. Then match the answers to show where each animal lives.

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 16
Answer:

Explanation:
Matched the subtraction sentences with the subtraction facts.

Complete.
Then write the letters in the correct Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 17 to solve the riddle.

Question 14.
10 – 5 = 5 Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 18
Answer:

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 19
Explanation:
10 – 5 = 5
The difference of 10 and 5 is 5

Question 15.
9 – 8 = ____ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 20
Answer:

Explanation:
9 – 8 = 1
The difference of 9 and 8 is 1

Question 16.
6 – 3 = ______ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 22
Answer:

Explanation:
6 – 3 = 3
The difference of 6 and 3 is 3

Question 17.
7 – 5 = ____ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 23
Answer:

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 21
Explanation:
7 – 5 = 2
The difference of 7 and 5 is 2
7 – 5 = 2

Question 18.
9 – 4 = ___ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 24
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 19
Explanation:
9 – 4 = 5
The difference of 9 and 4 is 5

Question 19.
10 – 0 = ______ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 25
Answer:

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 26
Explanation:
10 – 0 = 10
The difference of 10 and 0 is 10

Question 20.
9 – 1 = ______ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 27
Answer:

Explanation:
9 – 1 = 8
The difference of 9 and 1 is 8

Question 21.
6 – 2 = ______ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 28
Answer:

Explanation:
6 – 2 = 4
The difference of 6 and 2 is 4

Question 22.
10 – 3 = ____ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 29
Answer:

Explanation:
10 – 3 = 7
The difference of 10 and 3 is 7

Question 23.
9 – 0 = ______ Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 30
Answer:

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 31
Explanation:
9 – 0 = 9
The difference of 9 and 0 is 9

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Ways to Subtract 32
Answer:

Explanation:
The fish keeps there money at river bank
With the help of subtraction sentences found the answer with the given clues.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 4 Subtraction Facts to 10 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10

Math Journal

Color some bunnies brown. Then make a subtraction sentence.

Question 1.
Sally has 9 bunnies.
_______ bunnies are brown.
How many bunnies are white?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 1
________ bunnies are white.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 2
Answer:


Explanation:
Sally has 9 bunnies.
9 bunnies are brown.
9 – 9 = 0
There are 0 bunnies which are white.

Draw some balls ¡n the drawer.
Cross some out.
Then make a subtraction sentence.

Question 2.
Jane has ________ balls.
Her dog chews _______ of the balls.
How many balls does she have left?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 3
Jane has _______ balls left.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 4
Answer:


Explanation:
Jane has 6 balls.
Her dog chews 2 of the balls.
6 – 2 = 4
The dog left 4 balls.

Put On Your Thinking cap!

challenging practice

Pick three numbers to make a fact family. Then write each fact family.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 5
Answer:

Explanation:
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result.
A subtraction fact family is a group of related math facts that use the same three numbers. Subtraction fact families also include addition, which is the inverse or opposite operation of subtraction.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 6
Answer:

Explanation:
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result.
A subtraction fact family is a group of related math facts that use the same three numbers. Subtraction fact families also include addition, which is the inverse or opposite operation of subtraction.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Read this riddle.

Example
I think of two numbers.
When I add the numbers, the answer is 5.
0 + 5 = 5
1 + 4 = 5
2 + 3 = 5
When I subtract the numbers, the answer is 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 7
5 – 0 = 5 ✗
4 – 1 = 3 ✗
3 – 2 = 1 ✓
What are the two numbers?
The two numbers are 2 and 3.

Now you try.

I think of two numbers.
When I add the numbers, the answer is 8.
When I subtract the numbers, the answer is less than 6.
What can the two numbers be?
The two numbers can be ___ and ____
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 8
Answer:
6 and 2
Explanation:
Let the 2 numbers are 2 and 6
2 + 6 = 8
6 – 2 = 4
4 < 6
so, My numbers satisfy all the conditions.

Chapter Review/Test

Vocabulary

Choose the correct word.

Question 1.
+ is plus, – is ____
Answer:
Minus
Explanation:
+ is plus, – is minus
they are the symbols used for representing addition and subtraction.

Question 2.
3 is ___ 7.
Answer:
Less than
Explanation:
number 3 is lesser than 7
3 < 7

Question 3.
8 – 2 means to ___ 2 from 8.
Answer:
Take away
Explanation:
If we take away 2 from 8 then the difference is 6
8 – 2 = 6

Question 4.
4 – 3 = 1 is a ____
Answer:
Subtraction sentence.
Explanation:
An subtraction sentence is a number sentence or simply an equation used to express subtraction. For example, 5 – 3 = 2 is a subtraction sentence.

Concepts and Skills

Complete each subtraction sentence.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 9
Answer:
8 – 3 = 5
Explanation:
There are 8 balls from that 3 are used
8 – 3 = 5
so, 5 are un used balls.

Question 6.
What is 4 less than 6?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 10
Answer:
6 – 4 = 2
Explanation:
4 less than 6 is 2
In a ten frame there are 6 dots from that 4 are crossed
so, 2 are remaining.

Question 7.
What is 3 less than 9?
9 – ___ = ___
Answer:
9 – 3 = 6
Explanation:
3 less than 9 is 6
In a ten frame there are 9 dots from that 3 are crossed
so, 6 are remaining.

Count on from the number which is less.

Question 8.
6 – 3 = ___
Answer:
3
Explanation:
6 – 3 = 3
The difference of 6 and 3 is 3

Question 9.
9 – 7 = ___
Answer:
2
Explanation:
9 – 7 = 2
The difference of 9 and 7 is 2

Count back from the greater number.

Question 10.
10 – 5 = ___
Answer:
5
Explanation:
10 – 5 = 5
The difference of 10 and 5 is 5

Question 11.
7 – 6 = ___
Answer:
1
Explanation:
7 – 6 = 1
The difference of 7 and 6 is 1

Complete the number bond.

Then complete the subtraction sentence.

Question 12.
7 – 2 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 11
Answer:

Explanation:
The number bond explains the subtraction sentence
7 – 2 = 5

Question 13.
? – 2 = 8
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 12
Answer:

Explanation:
The number bond explains the subtraction sentence
10 – 2 = 8

Subtract.

Use related facts.

Question 14.
8 – 4 = ___
Answer:
4
Explanation:
8 – 4 = 4
The difference of 8 and 4 is 4

Question 15.
7 – 3 = ___
Answer:
4
Explanation:
7 – 3 = 4
The difference of 7 and 3 is 4

Question 16.
10 – ___ = 7
Answer:
3

Explanation:
10 – 3 = 7
The difference of 10 and 7 is 3

Question 17.
5 – ___ = 5
Answer:
0
Explanation:
5 – 0 = 5
The difference of 5 and 0 is 5

Write a subtraction story.

Question 18.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 13
Answer:

Explanation:
9 – 5 = 4
For the subtraction sentence created a subtraction story.

Write a fact family.

Question 19.
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 14
Answer:

Explanation:
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result.
A subtraction fact family is a group of related math facts that use the same three numbers. Subtraction fact families also include addition, which is the inverse or opposite operation of subtraction.

Problem Solving.

Draw Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 15
Cross them out to solve.
Then write a number sentence.

Question 20.
James has 9 fish in his fish tank. He gives his friend 4 fish. How many fish does he have left?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Answer Key Subtraction Facts to 10 16
____ – ___ = ____
James has ___ fish left.
Answer:

Explanation:
James has 9 fish in his fish tank. He gives his friend 4 fish.
9 – 4 = 5
James has  5 fish left.

Solve.

Use related facts to help you.

Question 21.
Mr. Peterson bakes 10 pies. He eats some of them. He now has 8 pies. How many pies did he eat?
10 – ___ = 8
Mr. Peterson ate ____ pies.
Answer:
10 – 2 = 8
Explanation:
10 – 8 = 2
Mr. Peterson bakes 10 pies. He eats some of them. He now has 8 pies.
10 – 2 = 8
Mr. Peterson ate 2 pies.