Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 7 Real-World Problems: Multiplying and Dividing with Fractions to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Multiplying and Dividing with Fractions

**Solve. Draw models to help you.**

Question 1.

Evan typed 72 pages of notes one day. He typed \(\frac{1}{2}\) of the pages in the morning and \(\frac{1}{3}\) of the pages in the afternoon. He typed the rest of the pages in the evening. How many pages of notes did he type in the morning and afternoon?

Answer:

48 pages of notes that he typed in the morning and afternoon

24 pages he typed in the evening.

Explanation:

Evan typed 72 pages of notes one day.

\(\frac{1}{2}\) of the pages in the morning 72 ÷ 2 = 36

\(\frac{1}{3}\) of the pages in the afternoon 36 ÷ 3 = 12

36 + 12 = 48

He typed the rest of the pages in the evening. 72 – 48 = 24

Question 2.

Last Saturday, Jay spent 6 hours playing games, studying and talking with his friends. He spent \(\frac{2}{5}\) of the time playing games and \(\frac{1}{2}\) of the time studying. How many minutes did he spend talking with his friends?

Answer:

36 minutes

Explanation:

To find \(\frac{2}{5}\) of the time, all you have to do is multiply is by the time!!!

\(\frac{2}{5}\) x 360 = 144 minutes

6 x 60 = 360

1 hour has 60 minutes.

Studying:

\(\frac{1}{2}\) x 360 = 180 minutes

Talking with friends = Total time – playing games – studying

360 – 144 – 180 = 36 minutes

**Solve. Draw models to help you.**

Question 3.

Joanne earns $720 a week. She spends \(\frac{1}{3}\) of her money on groceries and household goods and \(\frac{3}{4}\) of the remaining money on rent. How much money does she spend on rent, groceries and household goods?

Answer:

$600

Explanation:

720 x \(\frac{1}{3}\) = 240 for Groceries and home goods.

then 720 – 240 = 480 reaming

then 480 x \(\frac{3}{4}\) = 360 for rent

total amount spent= 240 + 360 = 600 dollar total

**Solve. Draw models to help you.**

Question 4.

During a triathlon, Sharon swims \(\frac{1}{4}\) of the total route and cycles \(\frac{3}{5}\) of the remaining route. She runs the rest of the route. If she runs 3,600 meters, find the total distance of the triathlon route.

Answer:

6km swimming, 14.4km cycling and 3.6km running

Explanation:

x is the total route in kilometers

(3600m = 3.6km)

we know that

x =3 . 6+ ( \(\frac{1}{4}\) ) x + ( \(\frac{3}{5}\))x

multiplying both sides with 20, gives

20 x = 72 + 5x + 12x

or (moving all terms with x to the same side)

3x=72

meaning x =(\(\frac{72000}{3}\) ) = 24000

The triathlon route is 24km long

**Solve. Show your work.**

Question 5.

Victoria has a 2-pound package of flour. She uses \(\frac{2}{5}\) of the flour to make a pizza. She then uses \(\frac{3}{10}\) of the remaining flour to make bread. Find the weight of the package of flour that she has left. Express your answer as a decimal.

Answer:

\(\frac{9}{25}\) lb. left = 0.36 in decimal.

Explanation:

Victoria has a 2-pound package of flour.

\(\frac{2}{5}\) of the flour to make a pizza. \(\frac{3}{5}\) x 2 = \(\frac{6}{5}\)lb.

She then uses \(\frac{3}{10}\) of the remaining flour to make bread \(\frac{3}{10}\) x \(\frac{6}{5}\)

= \(\frac{18}{50}\) = \(\frac{9}{25}\) lb. left = 0.36

**Solve. Show your work.**

Question 6.

Karen collects \(\frac{6}{7}\) quart of rainwater. She uses \(\frac{1}{2}\) of the water to clean her bicycle and uses the remaining water equally for 3 houseplants. What volume of water does she use for each houseplant?

Answer:

\(\frac{1}{9}\) quart volume of water that she use for each houseplant

Explanation:

Karen collects \(\frac{6}{7}\) quart of rainwater.

\(\frac{1}{2}\) of the water to clean her bicycle ( \(\frac{1}{2}\) ) x (\(\frac{6}{7}\)) = \(\frac{6}{14}\)= \(\frac{3}{7}\) quart

\(\frac{3}{7}\) x ( \(\frac{1}{3}\) ) = \(\frac{3}{21}\) = \(\frac{1}{9}\) quart

Question 7.

Ricardo spends \(\frac{8}{9}\) hour reading the newspaper. He spends \(\frac{1}{4}\) of the time reading the world news and splits the remaining time equally between the sports news and the comics. How much time does he spend reading the comics?

Answer:

\(\frac{1}{3}\) time that he spend reading the comics

Explanation:

Ricardo spends \(\frac{8}{9}\) hour reading the newspaper.

latex]\frac{1}{4}[/latex] x \(\frac{8}{9}\) = \(\frac{24}{36}\) = \(\frac{2}{3}\) hour

He spends \(\frac{1}{4}\) of the time reading the world news and splits the remaining time equally between the sports news and the comics.

\(\frac{2}{3}\) x \(\frac{1}{2}\) – \(\frac{2}{6}\) = \(\frac{1}{3}\) hour reading comics

**Solve. Show your work**

Question 8.

A square foot of wall space needs \(\frac{1}{8}\) quart of paint. Terrence has 7 quarts of paint, but uses 2 quarts to paint a pipe. How many square feet of wall can he paint with the rest of the paint?

Answer:

40 square feet of wall that he can he paint with the rest of the paint

Explanation:

Terrence has 7 quarts of paint, but uses 2 quarts to paint a pipe.

7 – 2 = 5

fifths of ( \(\frac{1}{8}\) )

5 x 8 = 40 square feet

Question 9.

Mary spends \(\frac{1}{6}\) hour to make a friendship bracelet. She spends 3 hours before lunch and 2 hours after lunch making the bracelets. How many bracelets does she make in all?

Answer:

30 bracelets that she make in all

Explanation:

1 hour = 60 minutes

Mary spends \(\frac{1}{6}\) hour to make a friendship bracelet.

60 ÷ 6 = 10

She spends 3 hours before lunch and 2 hours after lunch making the bracelets.

3 + 2 = 5

5 x 60 = 300

300 ÷ 10 = 30

Question 10.

Clayton wants to be a musician. After school one afternoon, he spends half his time practicing his drums and \(\frac{3}{4}\) of the remaining time on homework and dinner. He spends the remaining \(\frac{3}{4}\) hour talking with and texting his friends. How long did he practice the drums?

Answer:

Explanation:

Question 11.

Julia spends \(\frac{5}{9}\) of her vacation at summer camp. She spends \(\frac{3}{4}\) of the remaining time at her grandparent’s home. The remaining 7 days she spends at the seashore with her family. How many days of summer vacation does she get each summer.

Answer:

Explanation: