Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 4 Elapsed Time detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time

Fill in the blanks with the time. Check your answer by drawing the hands on the clock.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 2
Answer:

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 3
Answer:

 

Write before or after.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 4

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 5
Answer:

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 6
Answer:

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 7
Answer:

 

Fill in the blanks with the time. Check your answer by drawing the hands on the clock.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 8

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 9
Answer:

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 10
Answer:

Write before or after.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 11

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 12
Answer:

before

 

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 13
Answer:

after

 

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 14
Answer:

before

 

Draw the hands on the clock. Then write the time.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 15
Answer:

 

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 16
Answer:

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 17
Answer:

Write before or after. Then draw the hands on the clock.

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 18
Answer:

after

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 19
Answer:

before

Question 16.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 20
Answer:

before

Fill in the blanks with the number of minutes or hours.

Question 17.
Captain James left the dock at 8.00 A.M. and arrived onshore at 8:30 A.M.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 21
How long did he play?
Answer:

30 minutes

 

Question 18.
Peter played basketball from 6.00 P.M. to 7.00 P.M.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 4 Answer Key Elapsed Time 22
How long did he play?
Answer:

1 hour

Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and PM.

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 3 Using A.M. and PM. detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and PM.

Write A.M. or P.M.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 2
His grandparents begin their daily exercise at 6:50 _________
Answer:

His grandparents begin their daily exercise at 6:50 A.M.

 

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 3
Sometimes, Sam rides his bike in the afternoon at 2:50 ____________
Answer:

Sometimes, Sam rides his bike in the afternoon at 2:50 P.M.

 

Write A.M. or P.M.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 4
The sun sets at about 7:25 _____________
Answer:

The sun sets at about 7:25 P.M.

 

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 5
At 6:30 __________, Sam eats his dinner with his friend.
Answer:

At 6:30 P.M., Sam eats his dinner with his friend.

 

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 6
His father likes to go jogging at night. He usually jogs at 8:30 _________
Answer:

His father likes to go jogging at night. He usually jogs at 8:30 P.M.

 

Question 6.
Denise and her mother finished grocery shopping at 10:30 _________
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 7
Answer:

Denise and her mother finished grocery shopping at 10:30 A.M.

 

Question 7.
The family had lunch at 12:30 __________
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 8
Answer:

The family had lunch at 12:30 P.M.

 

Question 8.
They reached home at 11:00 _____________
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 9
Answer:

They reached home at 11:00 A.M.

 

Write A.M. or P.M.

Question 9.
Denise woke up at 7:30 ___________
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 10
Answer:

Denise woke up at 7:30 A.M.

 

Question 10.
Denise and her mother left for the grocery store at 9:30 ___________
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 11
Answer:

Denise and her mother left for the grocery store at 9:30 A.M.

 

Question 11.
Denise helped her mother put away the groceries. Then they started preparing lunch at 11:30 ________
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 12
Answer:

Denise helped her mother put away the groceries. Then they started preparing lunch at 11:30 A.M.

 

Question 12.
List the times of events in Practice 6-11. Arrange them in order from the beginning of the day.
Math in Focus Grade 2 Chapter 14 Practice 3 Answer Key Using A.M. and P.M. 13
Answer:

Denise woke up at 7:30 A.M.

Denise and her mother left for the grocery store at 9:30 A.M.

Denise and her mother finished grocery shopping at 10:30 A.M.

They reached home at 11:00 A.M.

Denise helped her mother put away the groceries. Then they started preparing lunch at 11:30 A.M.

The family had lunch at 12:30 P.M.

Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 1 Parts of Lines and Curves detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves

Trace the correct figures.

Question 1.
Parts of lines only
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 1
Answer:

Explanation:
I traced the shapes that have parts of lines only.

Question 2.
Curves only
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 1
Answer:

Explanation:
I traced the shapes that have curves only.

Question 3.
Parts of lines and curves
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 1
Answer:

Explanation:
I traced the shapes that have parts of lines and curves.

Look at these letters.

Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 2
Which of these letters have

Question 4.
parts of lines only?
Answer:
A,E,F

Explanation:
The letters A, E and F have parts of lines only.

Question 5.
curves only?
Answer:
C

Explanation:
The letter C have only curves.

Question 6.
parts of lines and curves?
Answer:
B, D, G

Explanation:
The letter B, D and G have parts of lines and curves.

Draw three other letters using parts of lines only.
Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 3
Answer:

Explanation:
I drew 3 letters L, M and N
These letters have parts of lines only.

Draw three other letters using parts of lines and curves.
Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 4
Answer:

Explanation:
I drew 3 letter B, Q and R
These letter have parts of lines and curves.

Julie drew pictures with parts of lines and curves. Count the parts of lines and curves she used.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 5

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 6
___________ parts of lines and __________ curves.
Answer:
3 parts of lines and 3 curves.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 7
___________ parts of lines and __________ curves.
Answer:
32 parts of lines and 2 curves.

Count the number of parts of lines in each figure. Count the number of curves. Sort the figures into two groups. Sort using the numbers of parts of lines and curves. Color each group a different color.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Parts of Lines and Curves 8
Answer:

Explanation:
I counted the parts of lines and curves
I sorted the shapes into two groups
A group has 2 lines and 2 curves and another group has 3 lines and 1 curve.
I colored the 2 groups with different colors.

Draw a picture with

Question 12.
more than 5 parts of lines.
Answer:

Explanation:
There are 11 parts of lines in the above shape
11 is more than 5.

Question 13.
fewer than 8 curves.
Answer:

Explanation:
There are 6 curves in the above shape
6 is fewer than 8.

Question 14.
more than 10 parts of lines and curves.
Answer:

Explanation:
There is 1 curve and more than 10 parts of lines in the above shape.

Math in Focus Grade 2 End-of-Year Review Answer Key

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key End-of-Year Review detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 End-of-Year Review Answer Key

Test Prep

Multiple Choice

Fill in the circle next to the correct answer.

Question 1.
Which of the following is correct?
(A) In 345, the digit 3 is in the ones place.
(B) In 345, the digit 5 is in the ones place.
(C) In 345, the digit 5 is in the tens place.
(D) In 345, the digit 4 is in the hundreds place.
Answer:
(B) In 345, the digit 5 is in ones place.

Explanation:
In the number 345
3 is in hundreds place
4 is in tens place and
5 is in ones place.

Question 2.
What comes next? 5, 15, 25 __________.
(A) 0
(B) 10
(C) 35
(D) 50
Answer:
(C) 35

Explanation:
The pattern of the numbers is skip by 10
So, after 25 the next number is 35
The pattern is 5, 15, 25, 35.

Question 3.
The sum of 500 and 43 is ____________.
(A) 345
(B) 354
(C) 435
(D) 543
Answer:
(D) 543

Explanation:
500 + 43  543
The sum of 500 and 43 is 543.

Question 4.
Farmer Ben has 456 chickens. He has 336 ducks. What is the difference between the number of chickens and ducks?
(A) 130
(B) 120
(C) 576
(D) 932
Answer:
(B) 120

 

 

 

 

 

 

Explanation:
Farmer Ben has 456 chickens
He has 336 ducks
456 – 336 = 120
So, the difference of 456 and 336 is 120.

Question 5.

 

Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 1

How many groups of 5 can you make?
(A) 2
(B) 4
(C) 5
(D) 10
Answer:

 

 

 

Explanation:
I drew circles to make groups of 5
I made 4 groups.

Question 6.
Rope A is 45 feet long. Rope B is 71 feet long. How much longer is Rope B than Rope A?
(A) 26 ft
(B) 34 ft
(C) 36 ft
(D) 116 ft
Answer:

 

 

 

 

 

 

Explanation:
Rope A is 45 feet long
Rope B is 71 feet long
71 – 45 = 21
So, Rope B is 21 feet long than Rope A.

Question 7.
Roma weighs about __________ kilograms.
(A) 3 kg
(B) 442 kg
(C) 81 g
(D) 4300 g
Answer:
Roma weighs about 4300 g

Explanation:
4300 g is 4.3 kg
So, Roma could weigh 4.3g
The other weights are too less or too high than weight of a baby
So, Roma weighs about 4300 g.

Question 8.
137 + 40 = _________.
(A) 177
(B) 187
(C) 237
(D) 277
Answer:

 

 

 

 

 

 

Explanation:
The sum of 137 and 40 is 177
So, 137 + 40 = 177.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 2
Which is the correct amount of money shown?
(A) $16.00
(B) $20.50
(C) $16.24
(D) $19.34
Answer:
(C) $ 16.24

Explanation:
There are 10, 5 and 1$ currency notes
$10 + 5 + 1 = 16
There are four 1 cent coins
4 x 1 = 4 cents
There are four 5 cent coins
4 x 5 = 20 cents
So, $ 16 + 20 cents = $16.24.

Question 10.
Angeline got home at 6:20 P.M. Which clock shows the time Angeline got home?
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 3
Answer:

 

 

 

 

 

 

 

 

Explanation:
I marked option B
Angeline got home at 6:20 P.M
The clock shows short hands at 6 hours and minutes hand on 4 that means 20 minutes
So, clock B shows the time Angeline got home.

Question 11.
Which has only flat surfaces?
(A) a banana
(B) a bottle
(C) a balloon
(D) a square box
Answer:
(D) a square box

Explanation:
The options A, B and C are in curve shape
Only the option D that is a square box will be with flat surface.

Question 12.
Yumi buys a violin for $287. She gives the cashier $300. How much change does she get?
(A) $20
(B) $17
(C) $23
(D) $13
Answer:

Explanation:
Yumi buys a violin for $287
She gives the cashier $300
300 – 287 = 13
So, she got a change of $13.

Question 13.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 4
Zach makes some juice. How much does he make?
(A) 1 L
(B) 10 L
(C) 5 L
(D) 12 L
Answer:
(B) 10 L

Explanation:
The jar hold some amount of liquid
Half of the jar is 5L
Zach fills full jar
So, 5 + 5 = 10L
Zach make a juice of 10L.

Question 14.
Which is a part of a line?
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 5
Answer:

Explanation:
I marked the option B
Only option B is part of a line
The other options are curves.

Question 15.
Which is not divided into equal parts?
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 6
Answer:

Explanation:
I marked the shape that is not divided into equal parts
All the other shapes are divided into equal parts other than a hexagon
So, i marked the hexagon.

Short Answer

Read the questions carefully. Write your answers in the space provided.

Question 16.
What is 345 + 70?
Answer:

Explanation:
The sum of 345 and 70 is 415
So, 345 + 70 = 415.

Question 17.
☆ stands for 4 people. What does ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ stand for?
Answer:
24 people

Explanation:
☆ stands for 4 people
There are 6 stars
So, 4 x 6 = 24
Therefore, ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ stands for 24 people.

Question 18.
What is 920 – 80?
Answer:

Explanation:
The difference 920 and 80 is 840
920 – 80 = 840.

Question 19.
Write an odd number bigger than 80 but smaller than 100.
Answer:

Question 20.
How many parts of lines and curves are there?
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 7
__________ parts of lines
__________ curves
Answer:
3 parts of lines
3 curves

Explanation:
The above shape has 3 pats of lines and 3 curves.

Question 21.
Joy and Andrew share a pie equally. What fraction of the pie does Andrew eat?
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 8
Andrew eats __________ of the pie.
Answer:

Andrew eats half of the pie

Explanation:
Joy and Andrew share a pie equally
Part of a whole is called fraction
As Joy and Andrew shape the pie equally they must divide the pie in 2 parts
So, each share 1/2 part of pie
Therefore, Andrew eats half of the pie

Question 22.
Joe has $2. He buys a toy for 75¢. How much does he have left?
$____________
Answer:
$1.25

Explanation:
Joe has $2
He buys a toy for 75¢
As we know 1$ = 100 ¢
100 – 75 = 25
So, Joe will have $1 and 25¢ left with him.

Question 23.
How many of each shape are there?
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 9
Answer:

Explanation:
In the figure above there are 2 squares, 1 circle, 2 triangles, 1 rectangle and 1 trapezoid
There are 7 shapes in all.

Fill in the blanks.

Question 24.
789 = 7 hundreds __________ tens 9 ones
Answer:
7 hundreds 8 tens 9 ones

Explanation:
In the number 789 the digit 8 is in tens place
Its value is 80.

Question 25.
The mass of Mary’s bag is about 3 __________ g/kg.
Answer:
The mass of Mary’s bag is about 3 kg

Explanation:
3 g is as light as a paper
So, the mass of Mary’s bag would be 3 kgs.

Question 26.
Subtract 73 from 100.
Answer:

Explanation:
The difference of 100 and 73 is 27
So, 100 – 73 = 27.

Question 27.
Draw the hands on the clock to show 9:10.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 10
Answer:

Explanation:
I drew hands to show on the clock to show 9:10
I drew short hands on 9 to show 9 o clock and long hand on 2 to show 10 minutes.

Draw a part of a line, 4 inches long.

Question 28.
Answer:

Explanation:
I took an inch ruler, measured the length of 4 units and
I drew a part of line which is 4 inches long.

Complete the number pattern.

Question 29.
820, 840, 860, _______, _______, ________, 940
Answer:
820, 840, 860, 880, 900, 920, 940.

Explanation:
I skip counted by 20 and completed the number pattern.

Draw what comes next.

Question 30.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 11
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
The shape pattern has triangles and circles
So, i drew a triangle to complete the pattern.

Look at the pattern. Check (✓) what comes next.

Question 31.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 12
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

Question 32.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 13
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

Extended Response

The picture graph shows the number of storybooks each boy has.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 14

Use the picture graph to fill in the blanks.

Question 33.
How many books does Greg have?
There are ____________ Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Greg.
_________ × ___________ = __________
Greg has _________ storybooks.
Answer:
Greg have 9 story book

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15stands for 3 story books
There are 3 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Greg.
3 x 3 = 9
Greg has 9 storybooks.

Question 34.
How many books do Albert and Anthony have in all?
There are ___________ Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Albert and Anthony.
______ × ______ = _________
Albert and Anthony have ___________ books in all.
Answer:
Albert and Anthony have 18 books in all.

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15stands for 3 story books
There are 4 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Albert
There are 2 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Anthony
4 + 2 = 6
There are 6 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Albert and Anthony.
6 x 3 = 18
Albert and Anthony have 18 books in all.

Question 35.
How many storybooks does the boy with the greatest number of books have?
There are ____________ Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for __________
______ × ______ = _____________
He has ________ books in all.
Answer:
Mario has 15 books in all

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15stands for 3 story books
There are 5 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15 for Mario
5 x 3 = 15
Mario has 15 books in all.

Question 36.
How many more books does Mario have than Anthony?
Mario has 5 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15.
____________ × ____________ = ____________
Anthony has ___________ Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15.
____________ × ___________ = ____________
____________ – ____________ = ___________
Maria has _________ more books than Anthony.
Answer:
Mario has 9 more books than Anthony

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15stands for 3 story books
Mario has 5 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15
5 x 3 = 15
Anthony has 2 Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 15
2 x 3 = 6
15 – 6 = 9
Maria has 9 more books than Anthony.

Solve.

Show your work.

Question 37.
Sam has 300 books. He sells 118 books. He lends 55 books to friends. How many books does he have left?
He has __________ books left.
Answer:

Explanation:
Sam has 300 books
He sells 118 books
He lends 55 books to friends
118 + 55 = 173
300 – 173 = 127
So, He has 127 books left.

Question 38.
Alexandra adds 200 grams of flour. She adds 100 grams of butter. She adds 150 grams of sugar. Then she adds enough milk to make the total mass 1,000 grams. How much milk does she add?
She adds ____________ grams of milk.
Answer:

Explanation:
Alexandra adds 200 grams of flour
She adds 100 grams of butter
She adds 150 grams of sugar
Then she adds enough milk to make the total mass 1,000 grams
200 + 100 + 150 = 450
1000 – 450 = 550
So, She adds 550 grams of milk.

Solve. Show your work.

Use bar models to help you.

Question 39.
Abigail has $300. Mabel has $12 more than Abigail.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 16
How much money does Mabel have?
Mabel has $___________.
Answer:
Mabel has $ 312

Explanation:
Abigail has $300
Mabel has $12 more than Abigail
300 + 12 = 312
So, Mabel have $312.

Question 40.
381 boys take part in a game. 78 fewer girls than boys take part in the game.
Math in Focus Grade 2 End of Year Review Answer Key 17
a. How many girls take part in the game?
___________ girls take part in the game.
Answer:

Explanation:
381 boys take part in a game
78 fewer girls than boys take part in the game
381 – 78 = 303
303 girls take part in the game.

b. How many children take part in the game?
__________ children take part in the game.
Answer:

Explanation:
381 boys take part in a game
303 girls take part in the game
381 + 303 = 684
So, 684 children take part in the game.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Cumulative Review for Chapters 18 and 19 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key

Concepts and Skills

Look at the letters. Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 1

Question 1.
Letter G has ___________ parts of lines and ___________ curves.
Answer:
Letter G has 6 parts parts of lines and 2 curves.

Question 2.
Letter ___________ has curves only.
Answer:
Letter O has curves only.

Question 3.
Letters ___________ and ___________ have the most parts of lines.
Answer:
Letters G and L have the most parts of lines.

Question 4.
The total number of curves in the first and last letters is ___________.
Answer:
The total number of curves in the first and the last letters is 4.

Question 5.
The total number of parts of lines in all the letters is ___________.
Answer:
The total number of parts of lines in all the letters is 12.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 2
Question 6.
This solid has _________ faces. They have the shapes of a ________ and a __________.
Answer:
This solid has 6 faces. They have the shapes of a rectangle and a trapezium.

Question 7.
This solid has _________ flat surfaces. Each surface has the shape of a _________.
Answer:
This solid has 2 flat surfaces. Each surface has the shape of a circle.

Look at the drawings. Count the number of curves and parts of lines in each. Complete the table.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 7
Answer:

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 4
Answer:
There are 7 parts and 2 curves.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 5
Answer:
There are 3 parts of lines and 3 curves.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 6
Answer:
There are 15 parts of lines and 3 curves.

Draw dotted lines within each figure to show the shapes it is made of.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
The above shape is made of 2 triangles and 1 trapezuim.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
The above shape is made using 3 triangle, 2 rectangles and 1 trapezium.

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
The above shape is made of 1 square, 1 triangle, 1 rectangle and 1 trapezium.

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 11
Answer:

Explanation:
The shape is made up of 2 trapeziums and 2 triangles.

Look at the picture. Count and write the number of shapes you see.

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
I counted and wrote the number of each shape used in the given picture
There is 1 circle, 5 triangles and 1 rectangle.

Copy on dot grid paper.

Question 16.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 13
Answer:

Explanation:
I copied the given shape on the dot grid paper using the dots.

Problem Solving

Look at the pattern. What comes next? Fill in the blank.

Question 17.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 14
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I drew the shape that completes the pattern.

Circle what comes next.

Question 18.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 18 and 19 Answer Key 15
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I drew a circle around the shape that is correct to complete the pattern.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 5 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 5 Divide Using Related Multiplication Facts detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 5 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts

Complete the multiplication sentences. Then complete the division sentences.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 5 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 1

Question 1.
4 × ____________ = 8
____________ × 4 = 8
8 ÷ 2 = ____________
8 ÷ 4 = ____________
Answer:

4 × 2 = 8
2 × 4 = 8
8 ÷ 2 = 4
8 ÷ 4 = 2

 

Question 2.
4 × ____________ = 12
____________ × 4 = 12
12 ÷ 3 = ____________
12 ÷ 4 = ____________
Answer:

4 × 3 = 12
3 × 4 = 12
12 ÷ 3 = 4
12 ÷ 4 = 3

 

Question 3.
5 × ____________ = 15
____________ × 5 = 15
15 ÷ 3 = ____________
15 ÷ 5 = ____________
Answer:

5 × 3 = 15
3 × 5 = 15
15 ÷ 3 = 5
15 ÷ 5 = 3

 

Question 4.
5 × ____________ = 20
____________ × 5 = 20
20 ÷ 4 = ____________
20 ÷ 5 = ____________
Answer:

5 × 4 = 20
4 × 5 = 20
20 ÷ 4 = 5
20 ÷ 5 = 4

 

Use related multiplication facts to solve.

Example
The teacher divides 21 books equally among 3 children. How many books does each child get?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 5 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 2

Question 5.
Mr. Holtz gives $24 to 4- workers. The workers share the money equally among themselves. How much money does each worker get?
$____________ ÷ ____________ = $____________
Each worker gets $____________.
Answer:

$24 ÷ 4 = $6

Each worker gets $6.

 

Question 6.
Rita has 27 stuffed toys. She puts them on 3 shelves. She puts the same number on each shelf. How many stuffed toys are on each shelf?
____________ ÷ ____________ = ____________
There are ____________ stuffed toys on each shelf.
Answer:

27 ÷ 3 = 9

There are 9 stuffed toys on each shelf.

 

Use related multiplication facts to solve.

Question 7.
Phil puts 36 pencils equally into 4 boxes. How many pencils are in each box?
____________ ÷ ____________ = ____________
There are ____________ pencils in each box.
Answer:

36 ÷ 4 = 9

There are 9 pencils in each box.

 

Question 8.
Angie uses 9 craft sticks to make 3 triangles of the same size. How many craft sticks are needed to make one triangle?
____________ ÷ ____________ = ____________
____________ craft sticks are needed to make one triangle.
Answer:

9 ÷ 3 = 3

3 craft sticks are needed to make one triangle.

 

Question 9.
Sammy fixes 8 tires on his cars. He fixes 4 tires on each car. How many cars are there?
____________ ÷ ____________ = ____________
There are ____________ cars.
Answer:

8 ÷ 4 = 2

There are 2 cars.

 

Question 10.
Mr. Yuma has 18 pieces of bread. He puts 3 pieces in each basket. How many baskets does he use?
____________ ÷ ____________ = ____________
He uses ____________ baskets.
Answer:

18 ÷ 3 = 6

He uses 6 baskets.

 

Question 11.
A photo album contains 20 photos. Each filled page of the album has 4 photos. How many pages are filled?
____________ ÷ ____________ = ____________
____________ pages are filled.
Answer:

20 ÷ 4 = 5

5 pages are filled.

 

Question 12.
Keisha has 9 fish. She puts 3 fish in each fish tank. How many fish tanks does she need?
____________ ÷ ____________ = ____________
She needs ____________ fish tanks.
Answer:

9 ÷ 3 = 3

She needs 3 fish tanks.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4: Using Dot Paper

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 4 Multiplying 4: Using Dot Paper detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4: Using Dot Paper

Solve.

Example
There are 3 boxes of crayons. There are 4- crayons in each box. How many crayons are there in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 1

Question 1.
There are 6 toy cars in a toy box. Each car has 4 wheels. How many wheels are there in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 2
___________ × 4 = __________
There are ___________ wheels in all.
Answer:

6 x 4 = 24

There are 24 wheels in all.

 

Use dot paper to solve.

Question 2.
Mrs. Jones buys 5 T-shirts. Each T-shirt costs $4. How much does Mrs. Jones spend in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 3
___________ × $4 = $___________
Mrs. Jones spends $___________ in all.
Answer:

5 x $4 = $20

Mrs. Jones spends $20 in all.

 

Question 3.
There are 8 bags. Each bag has 4 muffins. How many muffins are there in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 4
___________ × ___________ = ___________
There are ___________ muffins in all.
Answer:

8 x 4 = 32

There are 32 muffins in all.

 

Use dot paper to help you fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 5

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 6
10 × 4 = ___________
8 × 4 = 10 groups of 4 – ____________ groups of 4
= ____________ – 8
= ____________
Answer:

10 × 4 = 40
8 × 4 = 10 groups of 4 – 2 groups of 4
= 40 – 8
= 32

 

Question 5.
7 × 4 = _________ + 8
= ___________
Answer:

7 x 4 = ( 5 x 4 ) + 8

= 20 + 8

= 28.

 

Question 6.
9 × 4 = _________ – 4
= ____________
Answer:

9 x 4 = ( 10 x 4 ) – 4

= 40 – 4

= 36

 

Use dot paper to help you fill ¡n the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 7

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 8
Answer:

7 x 4 = 28                                                             4 x 7 = 28

 

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Multiplying 4 Using Dot Paper 9
Answer:

9  x 4 = 36                                                                 4 x 9 = 36

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Multiplying 4: Skip-Counting

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 3 Multiplying 4: Skip-Counting detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Multiplying 4: Skip-Counting

Match.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Multiplying Skip-Counting 1
Answer:

Count by 4s. Then fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Multiplying Skip-Counting 2

Question 4.
12, 16, 20, __________, __________, __________, __________
Answer:
12,16,20,24,28,32,36

Question 5.
16, __________, 24, 28, __________, __________, 40
Answer:
16,20,24,28,32,36,40

Fill in the blanks.

Question 6.
3 × 4 = __________
Answer:
3 x 4 = 12

Question 7.
6 × 4 = __________
Answer:
6 x 4 = 24

Question 8.
2 × 4 = __________
Answer:
2 x 4 = 8

Question 9.
8 × 4 = __________
Answer:
8 x 4 = 32

Question 10.
9 × 4 = __________
Answer:
9 x 4 = 36

Question 11.
4 × 4 = __________
Answer:
4 x 4 = 16

Question 12.
10 × 4 = __________
Answer:
10 x 4 = 40

Question 13.
7 × 4 = __________
Answer:
7 x 4 = 28

Solve.

Question 14.
There are 5 pencil cases. 4 erasers are in each pencil case. How many erasers are there in all?
5 × 4 = ___________
There are ___________ erasers in all.
Answer:
5 x 4 = 20
There are 20 erasers in all.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3: Using Dot Paper

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 2 Multiplying 3: Using Dot Paper detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3: Using Dot Paper

Use dot paper to solve.

Example
Sally buys 4 lanterns. Each lantern costs $3. How much does Sally pay for the lanterns?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 1

Question 1.
Nicole buys 6 soup bowls. Each soup bowl costs $3. How much does she pay for all the soup bowls?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 2
___________ × $3 = $___________
She pays $__________ for all the soup bowls.
Answer:
6 x $3 = $18
She pays $18 for all the soup bowls.

Use dot paper to solve.

Question 2.
There are 7 tricycles. Each tricycle has 3 wheels. How many wheels are there in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 3
___________ × ___________ = ___________
There are ___________ wheels in all.
Answer:
7 x 3 = 21
There are 21 wheels in all.

Question 3.
There are 8 groups of children in the class. There are 3 children in each group. How many children are there in the class?
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 4
___________ × ___________ = ___________
There are ___________ children in the class.
Answer:
8 x 3 = 24
There are 24 children in the class.

Use dot paper to help you fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 5

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 6
5 × 3 = ____________
7 × 3 = 5 groups of 3 + __________ groups of 3
= __________ + ___________
= ___________
Answer:
5 × 3 = 15
7 × 3 = 5 groups of 3 + 2 groups of 3
= 15 + 6
= 21.

Use dot paper to help you fill in the blanks.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 7
10 × 3 = ____________
9 × 3 = 10 groups of 3 – __________ groups of 3
= __________ – ___________
= ___________
Answer:
10 × 3 = 30
9 × 3 = 10 groups of 3 – 1 groups of 3
= 30 – 3
= 27.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 8
10 × 3 = ____________
8 × 3 = 10 groups of 3 – __________ groups of 3
= __________ – ___________
= ___________
Answer:
10 × 3 = 30
8 × 3 = 10 groups of 3 – 2 groups of 3
= 30 – 6
= 24.

Use dot paper to help you fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Multiplying 3 Using Dot Paper 9

Question 7.
___________ × 3 = 18
3 × __________ = 18
Answer:
6 x 3 =  18
3 x 6 = 18.

Question 8.
___________ × 3 = 21
3 × __________ = 21
Answer:
7 x 3 = 21
3 x 7 = 21

Question 9.
8 × 3 = __________
3 × 8 = __________
Answer:
8 x 3 = 24
3 x 8 = 24

Question 10.
___________ × 3 = 27
3 × __________ = 27
Answer:
9 x 3 = 27
3 x 9 = 27.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Multiplying 3: Skip-Counting

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 1 Multiplying 3: Skip-Counting detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Multiplying 3: Skip-Counting

Match the shapes that have the same value.

Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Multiplying 3 Skip-Counting 1
Answer:

Count by 3s. Then fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Multiplying 3 Skip-Counting 2

Question 5.
9, 12, 15, _________, _________, _________, _________
Answer: 9,12,15,18,21,24,27.

Question 6.
12, _________, 18, 21, _________, _________, 30
Answer: 12,15,18,21,24,27,30.

Fill in the blanks.

Question 7.
4 × 3 = _________
Answer: 4 x 3 = 12

Question 8.
2 × 3 = _________
Answer: 2 x 3 = 6

Question 9.
6 × 3 = _________
Answer: 6 x 3 = 18

Question 10.
8 × 3 = _________
Answer: 8 x 3 = 24

Question 11.
9 × 3 = _________
Answer: 9 x 3 = 27

Question 12.
7 × 3 = _________
Answer: 7 x 3 = 21

Question 13.
3 × 3 = _________
Answer: 3 x 3 = 9

Question 14.
10 × 3 = _________
Answer: 10 x 3 = 30

Solve.

Question 15.
Andrea has 5 flower vases. Each vase has 3 roses. How many roses are there in all?
5 × 3 = __________
There are __________ roses in all.
Answer: 5 x 3 = 15
There are 15 roses in all.