This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key End-of-Year Review detailed solutions for the textbook questions.

## Math in Focus Grade 2 End-of-Year Review Answer Key

**Test Prep**

**Multiple Choice**

**Fill in the circle next to the correct answer.**

Question 1.

Which of the following is correct?

(A) In 345, the digit 3 is in the ones place.

(B) In 345, the digit 5 is in the ones place.

(C) In 345, the digit 5 is in the tens place.

(D) In 345, the digit 4 is in the hundreds place.

Answer:

(B) In 345, the digit 5 is in ones place.

Explanation:

In the number 345

3 is in hundreds place

4 is in tens place and

5 is in ones place.

Question 2.

What comes next? 5, 15, 25 __________.

(A) 0

(B) 10

(C) 35

(D) 50

Answer:

(C) 35

Explanation:

The pattern of the numbers is skip by 10

So, after 25 the next number is 35

The pattern is 5, 15, 25, 35.

Question 3.

The sum of 500 and 43 is ____________.

(A) 345

(B) 354

(C) 435

(D) 543

Answer:

(D) 543

Explanation:

500 + 43 543

The sum of 500 and 43 is 543.

Question 4.

Farmer Ben has 456 chickens. He has 336 ducks. What is the difference between the number of chickens and ducks?

(A) 130

(B) 120

(C) 576

(D) 932

Answer:

(B) 120

Explanation:

Farmer Ben has 456 chickens

He has 336 ducks

456 – 336 = 120

So, the difference of 456 and 336 is 120.

Question 5.

How many groups of 5 can you make?

(A) 2

(B) 4

(C) 5

(D) 10

Answer:

Explanation:

I drew circles to make groups of 5

I made 4 groups.

Question 6.

Rope A is 45 feet long. Rope B is 71 feet long. How much longer is Rope B than Rope A?

(A) 26 ft

(B) 34 ft

(C) 36 ft

(D) 116 ft

Answer:

Explanation:

Rope A is 45 feet long

Rope B is 71 feet long

71 – 45 = 21

So, Rope B is 21 feet long than Rope A.

Question 7.

Roma weighs about __________ kilograms.

(A) 3 kg

(B) 442 kg

(C) 81 g

(D) 4300 g

Answer:

Roma weighs about 4300 g

Explanation:

4300 g is 4.3 kg

So, Roma could weigh 4.3g

The other weights are too less or too high than weight of a baby

So, Roma weighs about 4300 g.

Question 8.

137 + 40 = _________.

(A) 177

(B) 187

(C) 237

(D) 277

Answer:

Explanation:

The sum of 137 and 40 is 177

So, 137 + 40 = 177.

Question 9.

Which is the correct amount of money shown?

(A) $16.00

(B) $20.50

(C) $16.24

(D) $19.34

Answer:

(C) $ 16.24

Explanation:

There are 10, 5 and 1$ currency notes

$10 + 5 + 1 = 16

There are four 1 cent coins

4 x 1 = 4 cents

There are four 5 cent coins

4 x 5 = 20 cents

So, $ 16 + 20 cents = $16.24.

Question 10.

Angeline got home at 6:20 P.M. Which clock shows the time Angeline got home?

Answer:

Explanation:

I marked option B

Angeline got home at 6:20 P.M

The clock shows short hands at 6 hours and minutes hand on 4 that means 20 minutes

So, clock B shows the time Angeline got home.

Question 11.

Which has only flat surfaces?

(A) a banana

(B) a bottle

(C) a balloon

(D) a square box

Answer:

(D) a square box

Explanation:

The options A, B and C are in curve shape

Only the option D that is a square box will be with flat surface.

Question 12.

Yumi buys a violin for $287. She gives the cashier $300. How much change does she get?

(A) $20

(B) $17

(C) $23

(D) $13

Answer:

Explanation:

Yumi buys a violin for $287

She gives the cashier $300

300 – 287 = 13

So, she got a change of $13.

Question 13.

Zach makes some juice. How much does he make?

(A) 1 L

(B) 10 L

(C) 5 L

(D) 12 L

Answer:

(B) 10 L

Explanation:

The jar hold some amount of liquid

Half of the jar is 5L

Zach fills full jar

So, 5 + 5 = 10L

Zach make a juice of 10L.

Question 14.

Which is a part of a line?

Answer:

Explanation:

I marked the option B

Only option B is part of a line

The other options are curves.

Question 15.

Which is not divided into equal parts?

Answer:

Explanation:

I marked the shape that is not divided into equal parts

All the other shapes are divided into equal parts other than a hexagon

So, i marked the hexagon.

**Short Answer**

**Read the questions carefully. Write your answers in the space provided.**

Question 16.

What is 345 + 70?

Answer:

Explanation:

The sum of 345 and 70 is 415

So, 345 + 70 = 415.

Question 17.

☆ stands for 4 people. What does ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ stand for?

Answer:

24 people

Explanation:

☆ stands for 4 people

There are 6 stars

So, 4 x 6 = 24

Therefore, ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ stands for 24 people.

Question 18.

What is 920 – 80?

Answer:

Explanation:

The difference 920 and 80 is 840

920 – 80 = 840.

Question 19.

Write an odd number bigger than 80 but smaller than 100.

Answer:

Question 20.

How many parts of lines and curves are there?

__________ parts of lines

__________ curves

Answer:

3 parts of lines

3 curves

Explanation:

The above shape has 3 pats of lines and 3 curves.

Question 21.

Joy and Andrew share a pie equally. What fraction of the pie does Andrew eat?

Andrew eats __________ of the pie.

Answer:

Andrew eats half of the pie

Explanation:

Joy and Andrew share a pie equally

Part of a whole is called fraction

As Joy and Andrew shape the pie equally they must divide the pie in 2 parts

So, each share 1/2 part of pie

Therefore, Andrew eats half of the pie

Question 22.

Joe has $2. He buys a toy for 75¢. How much does he have left?

$____________

Answer:

$1.25

Explanation:

Joe has $2

He buys a toy for 75¢

As we know 1$ = 100 ¢

100 – 75 = 25

So, Joe will have $1 and 25¢ left with him.

Question 23.

How many of each shape are there?

Answer:

Explanation:

In the figure above there are 2 squares, 1 circle, 2 triangles, 1 rectangle and 1 trapezoid

There are 7 shapes in all.

**Fill in the blanks.**

Question 24.

789 = 7 hundreds __________ tens 9 ones

Answer:

7 hundreds 8 tens 9 ones

Explanation:

In the number 789 the digit 8 is in tens place

Its value is 80.

Question 25.

The mass of Mary’s bag is about 3 __________ g/kg.

Answer:

The mass of Mary’s bag is about 3 kg

Explanation:

3 g is as light as a paper

So, the mass of Mary’s bag would be 3 kgs.

Question 26.

Subtract 73 from 100.

Answer:

Explanation:

The difference of 100 and 73 is 27

So, 100 – 73 = 27.

Question 27.

Draw the hands on the clock to show 9:10.

Answer:

Explanation:

I drew hands to show on the clock to show 9:10

I drew short hands on 9 to show 9 o clock and long hand on 2 to show 10 minutes.

**Draw a part of a line, 4 inches long.**

Question 28.

Answer:

Explanation:

I took an inch ruler, measured the length of 4 units and

I drew a part of line which is 4 inches long.

**Complete the number pattern.**

Question 29.

820, 840, 860, _______, _______, ________, 940

Answer:

820, 840, 860, 880, 900, 920, 940.

Explanation:

I skip counted by 20 and completed the number pattern.

**Draw what comes next.**

Question 30.

Answer:

Explanation:

Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again

The shape pattern has triangles and circles

So, i drew a triangle to complete the pattern.

**Look at the pattern. Check (✓) what comes next.**

Question 31.

Answer:

Explanation:

Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again

I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

Question 32.

Answer:

Explanation:

Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again

I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

**Extended Response**

The picture graph shows the number of storybooks each boy has.

**Use the picture graph to fill in the blanks.**

Question 33.

How many books does Greg have?

There are ____________ for Greg.

_________ × ___________ = __________

Greg has _________ storybooks.

Answer:

Greg have 9 story book

Explanation:

Each stands for 3 story books

There are 3 for Greg.

3 x 3 = 9

Greg has 9 storybooks.

Question 34.

How many books do Albert and Anthony have in all?

There are ___________ for Albert and Anthony.

______ × ______ = _________

Albert and Anthony have ___________ books in all.

Answer:

Albert and Anthony have 18 books in all.

Explanation:

Each stands for 3 story books

There are 4 for Albert

There are 2 for Anthony

4 + 2 = 6

There are 6 for Albert and Anthony.

6 x 3 = 18

Albert and Anthony have 18 books in all.

Question 35.

How many storybooks does the boy with the greatest number of books have?

There are ____________ for __________

______ × ______ = _____________

He has ________ books in all.

Answer:

Mario has 15 books in all

Explanation:

Each stands for 3 story books

There are 5 for Mario

5 x 3 = 15

Mario has 15 books in all.

Question 36.

How many more books does Mario have than Anthony?

Mario has 5 .

____________ × ____________ = ____________

Anthony has ___________ .

____________ × ___________ = ____________

____________ – ____________ = ___________

Maria has _________ more books than Anthony.

Answer:

Mario has 9 more books than Anthony

Explanation:

Each stands for 3 story books

Mario has 5

5 x 3 = 15

Anthony has 2

2 x 3 = 6

15 – 6 = 9

Maria has 9 more books than Anthony.

**Solve.**

**Show your work.**

Question 37.

Sam has 300 books. He sells 118 books. He lends 55 books to friends. How many books does he have left?

He has __________ books left.

Answer:

Explanation:

Sam has 300 books

He sells 118 books

He lends 55 books to friends

118 + 55 = 173

300 – 173 = 127

So, He has 127 books left.

Question 38.

Alexandra adds 200 grams of flour. She adds 100 grams of butter. She adds 150 grams of sugar. Then she adds enough milk to make the total mass 1,000 grams. How much milk does she add?

She adds ____________ grams of milk.

Answer:

Explanation:

Alexandra adds 200 grams of flour

She adds 100 grams of butter

She adds 150 grams of sugar

Then she adds enough milk to make the total mass 1,000 grams

200 + 100 + 150 = 450

1000 – 450 = 550

So, She adds 550 grams of milk.

**Solve. Show your work.**

**Use bar models to help you.**

Question 39.

Abigail has $300. Mabel has $12 more than Abigail.

How much money does Mabel have?

Mabel has $___________.

Answer:

Mabel has $ 312

Explanation:

Abigail has $300

Mabel has $12 more than Abigail

300 + 12 = 312

So, Mabel have $312.

Question 40.

381 boys take part in a game. 78 fewer girls than boys take part in the game.

a. How many girls take part in the game?

___________ girls take part in the game.

Answer:

Explanation:

381 boys take part in a game

78 fewer girls than boys take part in the game

381 – 78 = 303

303 girls take part in the game.

b. How many children take part in the game?

__________ children take part in the game.

Answer:

Explanation:

381 boys take part in a game

303 girls take part in the game

381 + 303 = 684

So, 684 children take part in the game.