Practice the problems of Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 6 Review Test to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 6 Review Test Answer Key

**Concepts and Skills**

**Express each percent as a fraction In simplest form.**

Question 1.

46%

Answer:

\(\frac{23}{50}\)

Explanation:

Divide the given percent by 100 to get the decimal number .

\(\frac{46}{100}\)

simplify the fraction with the greatest common factor on both sides.

So, 2 is the greatest common factor.

\(\frac{23}{50}\)

Question 2.

16%

Answer:

\(\frac{1}{5}\)

Explanation:

Divide the given percent by 100 to get the decimal number .

\(\frac{16}{100}\)

Simplify the fraction with the greatest common factor on both sides.

So, 4 is the greatest common factor.

\(\frac{1}{5}\)

Question 3.

88%

Answer:

\(\frac{22}{25}\)

Explanation:

Divide the given percent by 100 to get the decimal number .

\(\frac{88}{100}\)

Simplify the fraction with the greatest common factor on both sides.

So, 4 is the greatest common factor.

\(\frac{22}{25}\)

**Express each percent as a decimal.**

Question 4.

34%

Answer:

0.34

Explanation:

In order to convert percent to decimal number,

percentage should be divided by 100.

\(\frac{34}{100}\) = 0.34

Question 5.

60%

Answer:

0.60

Explanation:

In order to convert percent to decimal number,

percentage should be divided by 100.

\(\frac{60}{100}\) = 0.60

Question 6.

9%

Answer:

0.09

Explanation:

In order to convert percent to decimal number,

percentage should be divided by 100.

\(\frac{9}{100}\) = 0.09

**Express each fraction as a percent.**

Question 7.

\(\frac{17}{20}\)

Answer:

85%

Explanation:

Divide the numerator by the denominator

Multiply the resulting decimal of the above division by 100

Express the value using the symbol “%”

\(\frac{17}{20}\) = 0.85

= 0.85 x 100 = 85%

Question 8.

\(\frac{21}{25}\)

Answer:

48%

Explanation:

Divide the numerator by the denominator

Multiply the resulting decimal of the above division by 100

Express the value using the symbol “%”

\(\frac{21}{25}\) = 0.48

= 0.48 x 100 = 48%

Question 9.

\(\frac{270}{300}\)

Answer:

90%

Explanation:

Divide the numerator by the denominator

Multiply the resulting decimal of the above division by 100

Express the value using the symbol “%”

\(\frac{270}{300}\) = 0.9

= 0.9 x 100 = 90%

**Express each decimal as a percent.**

Question 10.

0.02

Answer:

2%

Explanation:

Convert a decimal to a percentage is done by multiplying the decimal value by 100 and adding %.

0.02 x 100 = 2

Question 11.

0.63

Answer:

63%

Explanation:

Convert a decimal to a percentage is done by multiplying the decimal value by 100 and adding %.

0.63 x 100 = 63

Question 12.

0.9

Answer:

90%

Explanation:

Convert a decimal to a percentage is done by multiplying the decimal value by 100 and adding %.

0.9 x 100 = 90

**Find the quantity represented by each percent.**

Question 13.

35% of 500 kilograms

Answer:

175 kg

Explanation:

finding the fraction of a number is same as multiplying the fraction with the number, we have.

\(\frac{35}{100}\) x 500

= 35 x 5 = 175

Question 14.

68% of $2,800

Answer:

$1,904

Explanation:

finding the fraction of a number is same as multiplying the fraction with the number, we have.

\(\frac{68}{100}\) x 2,800

=68 x 28

= 1,904

**Solve. Show your work.**

Question 15.

There were 45 adults on a bus. 60% of them were women. How many women were on the bus?

Answer:

27 women

Explanation:

Number of adults in bus = 40

60% of them were women.

Total women in bus,

\(\frac{60}{100}\) x 45

= \(\frac{6}{10}\) x 45

= \(\frac{270}{10}\) = 27

Question 16.

Iris had $900. She spent 22% of this amount on a mobile phone. How much did she pay for the mobile phone?

Answer:

$198

Explanation:

Iris had $900.

She spent 22% of this amount on a mobile phone.

Amount she paid for the mobile phone,

\(\frac{22}{100}\) x 900

=22 x 9 = 198

Question 17.

22% of a number is 44. Find the number.

Answer:

200 is the number

Explanation:

Let the number be x

44 = x x \(\frac{22}{100}\)

44 = \(\frac{22x}{100}\)

22x = 44 x 100

x = \(\frac{4400}{22}\)

x = 200

Question 18.

125% of a number is 65. Find the number.

Answer:

52 is the number

Explanation:

Let the number be x

65 = x x \(\frac{125}{100}\)

65 = \(\frac{125x}{100}\)

125x = 65 x 100

x = \(\frac{6500}{125}\)

x = 52

**Problem Solving**

**Solve. Show your work.**

Question 19.

Harold had 1,400 stamps. He gave 350 of them to his brother and the rest to his sister.

a) What percent of the stamps did he give to his brother?

Answer:

25%

Explanation:

Harold had 1,400 stamps.

He gave 350 of them to his brother

\(\frac{350}{1,400}\) x 100

= \(\frac{350}{14}\)

= 25

b) What percent of the stamps did he give to his sister?

Answer:

75%

Explanation:

Harold had 1,400 stamps.

He gave 350 of them to his brother and rest to his sister

1,400 – 350 = 1,050

\(\frac{1,050}{1,400}\) x 100

= \(\frac{1,050}{14}\)

= 75

Question 20.

There were 15 girls and 25 boys in the Science club. What percent of the members were girls?

Answer:

37.5%

Explanation:

Total students in science club 15 + 25 = 40

Percent of the girls = \(\frac{15}{40}\) x 100

= \(\frac{1,500}{40}\)

= 37.5

Question 21.

Tyrone paid $2,800 plus 7% sales tax on mountain bikes for a bike club. How much did Tyrone pay in total for the mountain bikes?

Answer:

$2996

Explanation:

Tyrone paid $2,800 plus 7% sales tax on mountain bikes for a bike club.

Amount paid by Tyrone for the mountain bikes

2,800 x \(\frac{7}{100}\) = 196

= 2800 + 196

= 2996

Question 22.

Howard opens a savings account with a deposit of $800. The bank will pay him 3% interest per year.

a) How much interest will Howard receive at the end of \(\frac{1}{2}\) year?

Answer:

$120

savings account with a deposit of $800

3% interest per year

SI = \(\frac{P R T}{100}\)

= \(\frac{800 x 3 x 0.5}{100}\) = 120

for 6 months $120

b) How much interest will he receive at the end of 1 year?

Answer:

$240

Explanation:

SI (simple intrest)= \(\frac{P R T}{100}\)

= \(\frac{800 x 3 x 1}{100}\) = 240

for 1 year $240

Question 23.

A grocery shop sells walnuts at a 40% markup. The shop pays $4.50 per pound for the walnuts. At what price per pound will the shop sell the walnuts?

Answer:

$6.30

Explanation:

The shop pays $4.50 per pound for the walnuts.

A grocery shop sells walnuts at a 40% markup.

profit = 4.50 x \(\frac{40}{100}\)

p = \(\frac{180}{100}\) = 1.8

selling price = 4.50 + 1.80 = 6.30

Question 24.

Inez earns $160 per month by babysitting. She saves 25% of her monthly salary. If her salary increases by 10%, how much will she now save each month?

Answer:

$44

Explanation:

Initial salary = $160

she gives = \(\frac{25}{100}\) x 160 = 40

New monthly salary = 160 + \(\frac{10}{100}\) x 160 = 176

she saves = \(\frac{25}{100}\) x 176 = 44

Question 25.

Last year, Manuel saved $50 per month. This year, he increases his monthly savings by 25%. He plans to buy a smart phone for $375. At this rate, how long will it take him to save enough money to buy the smart phone if he starts saving for it this year?

Answer:

6 months

Explanation:

interest is increased by 25% or \(\frac{25}{100}\)

= \(\frac{1}{4}\)

50 time of \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{50}{4}\) = 12.5

So, \(\frac{50}{12.5}\) = 62.5 per month

\(\frac{375}{62.5}\) = 6 months

Question 26.

The original price of a watch was $550. During a mid-year sale, the selling price of the watch was $440. Find the percent discount.

Answer:

20%

Explanation:

The discount amount is $550 – $440 = $110

Let x represent the unknown percent discount.

550x = 11,000

x = \(\frac{11,000}{550}\)

x = 20%

Question 27.

In January, the price of a kilogram of Brand X rice was $7.60. In May, the price of a kilogram of Brand X rice became $8.80. Find the percent increase in price. Round your answer to 2 decimal places.

Answer:

$15.79

Explanation:

In January, the price of rice was $7.60.

In May, the price of rice became $8.80.

The price increased to $1.80

The percent increase in price = 120%

Original price = \(\frac{120}{7.60}\) = 15.789

Round your answer to 2 decimal places = 15.79

Question 28.

A tank contained 35 gallons of water at first. Due to a leak at the bottom of the tank, the amount of water in the tank decreased to 32 gallons after 1 hour. After another hour, the amount of water in the tank was 26 gallons.

a) Find the percent decrease in the amount of water from 35 gallons to 32 gallons. Round your answer to 1 decimal place.

Answer:

1%

Explanation:

A tank contained 35 gallons of water at first.

Due to a leak at the bottom of the tank, the amount of water in the tank decreased to 32 gallons after 1 hour, 35 – 32 = 3 gallons

\(\frac{3}{35}\)x100 = 1.05% = 1%

b) Find the percent decrease in the amount of water from 32 gallons to 26 gallons. Round your answer to 1 decimal place.

Answer:

19%

Explanation:

At first the water in tank is 32 gallons.

After another hour, the amount of water in the tank was 26 gallons

32 – 26 = 6 gallons

\(\frac{6}{32}\)x100 = 18.75% = 19%