Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 6 Real-World Problems: Decimals to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 6 Answer Key Real-World Problems: Decimals

**Solve. Show your work.**

Question 1.

How many liters of spring water are in 6 bottles if each bottle contains 0.33 liter of spring water? Round your answer to the nearest liter.

Answer:

2liters

Explanation:

Total bottles = 6

Each bottle contains 0.33 liter of water.

Number of liters of spring water in 6 bottles

0.33 × 6

0.33 rounds to 30.

30 x 6 = 12

12 divided by 6 = 2

Question 2.

A plumber has a copper pipe 0.9 meter long. He cuts the pipe into 4 equal pieces. Find the length of each piece in meters. Round your answer to the nearest tenth of a meter.

Answer: 2m

Explanation:

A plumber has a copper pipe 0.9 meter long.

He cuts the pipe into 4 equal pieces.

Length of each piece

0.9 ÷ 4

0.9 is about 8.

8 ÷ 4 = 2

0.9 ÷ 4 is about 2.

Question 3.

Ashton is thinking of a number. When she divides it by 7, she gets a quotient of 7.35. What number is Ashton thinking of?

Answer: 51.45

Explanation:

First multiply the quotient with the dividend i.e.,

7.35 x 7 = 51.45

Then divide the product with 7

51.45 ÷ 7 = 7.35

So, the estimate of number is 51

**Solve. Show your work.**

Question 4.

Mr. Kasac drives 32.27 miles from his office to his home. After driving 15.65 miles, he stopped at the dry cleaner’s. How much farther does he have to drive before he gets home? Give your answer to the nearest mile.

Answer: 16 miles

Explanation:

Mr. Kasac drives 32.27 miles from his office to his home.

After driving 15.65 miles, he stopped at the dry cleaner’s.

Still how much he have to drive before he gets home.

32.27 – 15.65

32.27 rounds to 32.

15.65 rounds to 16.

32 – 16 = 16

32.27 – 15.65 is about 16.

Question 5.

4 gallons of low fat milk cost $13.80. Find the cost of 6 gallons of low fat milk.

Answer: $21

Explanation:

4 gallons of low fat milk cost $13.80.

1 gallon of milk = 13.80 ÷ 4

13.80 is rounded as 14

14 ÷ 4 = 3.5

The cost of 6 gallons of low fat milk. = 6 x 3.5 = 21

Question 6.

3 cans of green beans cost $1.80. Rizal bought 9 cans of green beans. How much did he pay?

Answer: $5.4

Estimate: 5

3 cans of green beans cost $1.80.

1 can of green beans = 1.80 ÷ 3

1.80 is rounded as 180

Cost 9 cans of green beans

9 x 0.6 = 5.4

**Solve. Show your work.**

Question 7.

During the summer, Andrew worked for 6 days each week. He worked 8 hours each day. In a week, he earned $360. How much was he paid for each hour of work?

Answer: $7.5

Estimate: $8

Explanation:

Andrew worked for 6 days each week.

He worked 8 hours each day.

In a week he worked for 6 x 8 = 48

In a week, he earned $360.

Each hour he was paid 360 ÷ 48 = 7.5

Question 8.

A bag contains 10 pounds of dog food. A family feeds their dogs 0.85 pound of dog food a day. How much dog food is left in the bag after 7 days? Give your answer to the nearest pound.

Answer: 4 pounds.

Explanation:

A bag contains 10 pounds of dog food.

A family feeds their dogs 0.85 pound of dog food a day.

Dog consumes food for 7 days = 0.85 x 7 = 5.95

Dog food left in the bag after 7 days = 10 – 5.95 = 4.05

**Solve. Show your work.**

Question 9.

A box of rice cakes costs $1.95. What is the greatest number of boxes of rice cakes Jared can buy with $10?

Answer: 20 boxes.

Explanation:

A box of rice cakes costs $1.95.

The greatest number of boxes of rice cakes Jared can buy with $10 = 1.95 x 10

1.95 is rounded to 2

So, 2 x 10 = 20

Question 10.

A metal rod 9.4 meters long is cut into two pieces. One piece is 3 times as long as the other. Find the length of the longer piece in meters. Round your answer to the nearest tenth of a meter.

Answer: 7 meters

Explanation:

A metal rod 9.4 meters long is cut into two pieces.

Let the length of shorter piece = x meters

Longer piece is 3 times as long as the shorter.

Longer piece = 3 x shorter piece

Longer piece = 3x

Length of rod = longer piece + shorter piece

9.4 = 3x + x

9.4 = 4x

x = 9.4 ÷ 4

x = 2.35

Length of longer piece = 3x = 3 x 2.35 = 7.05

**Solve. Show your work.**

Question 11.

Rani bought 9 similar notebooks. She gave the cashier $10 and received change of $5.05. What was the cost of 1 notebook?

Answer: $0.55

Estimate: $1

Explanation:

Rani bought 9 similar notebooks.

She gave the cashier $10 and received change of $5.05.

Change she received = 10 – 5.05 = 4.95

Cost of each notebook = 4.95 ÷ 9 = 0.55

Question 12.

A kilogram of whole-wheat flour costs $6. What is the cost of 400 grams of the flour?

Answer: $2.4

Estimate: $2

Explanation:

A kilogram of whole-wheat flour costs $6.

1 kilogram = 1000 grams

The cost of 400 grams of the flour = 400 x 6/1000 ==

= 2400/1000 = 2.4

**Solve. Show your work.**

Question 13.

A shop owner bought 30 folders and some journals. He paid $82.50 for the folders. Each journal cost 10 times as much as a folder. What was the cost of each journal?

Answer: $30

Explanation:

A shop owner bought 30 folders and some journals.

He paid $82.50 for the folders.

Each folder = 82.50 ÷ 30

82.50 is rounded as 90

So, 90 ÷ 30 = $3

Each journal cost 10 times as much as a folder.

So, journal cost 3 x 10 = $30

Question 14.

There are 1,000 workers in a factory. Each worker works 30 hours a week and is paid $10.50 an hour. How much does the company pay the workers altogether each week?

Answer:

Explanation:

There are 1,000 workers in a factory.

Each worker works 30 hours a week and is paid $10.50 an hour.

So, each worker gets 10.50 x 30 = $315 per week.

Total amount does the company pay the workers altogether each week 1000 x 315 = $315,000.