Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 3 Percent of a Number to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 5 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Percent of a Number

**Multiply.**

Question 1.

25% × 84 = ___

Answer: 21

Explanation:

We represent the unknown value with `x`.

x= 84 x \( \frac {25} {100} \)

Question 2.

36% × 75 = ___

Answer: 27

Explanation:

We represent the unknown value with `x`.

x= 75 x \( \frac {36} {100} \)

Question 3.

40% of 680 = ___

Answer: 272

Explanation:

We represent the unknown value with `x`.

x= 680 x \( \frac {40} {100} \)

Question 4.

55% of 720 = ___

Answer: 396

Explanation:

We represent the unknown value with `x`.

x= 720 x \( \frac {55} {100} \)

**Solve. Show your work.**

Question 5.

Of the 240 shirts on a rack, 40% are size medium. How many shirts on the rack are size medium?

Answer:

96 shirts are medium size.

Explanation:

Solve. Show your work.

total shirts are 240

240 x 40 %

= (240 x 40 )/100

= 24 x 4

= 96

Question 6.

There are 720 students in a school. One rainy day, 5% of the students were absent. How many students were absent?

Answer:

36 students were absent.

Explanation:

720 x 5 %

= (720 x 5 )/100

= (72 x 5)/10

= 36

Question 7.

Jenny made 200 bracelets. She sold 64% of the bracelets at a craft fair.

a. How many bracelets did she sell?

Answer:

128 bracelets

Explanation:

200 x 64%

= (200 x 64)/100

= 2 x 64

=128

b. How many bracelets were not sold?

Answer:

72 bracelets or 36%

Explanation:

200 – 128 = 72

or 100% – 64% = 36%

200 x 36%

= (200 x 36)/100

= 72 bracelets

**Solve. Show your work.**

Question 8.

There were 12,000 spectators in one section of the stadium. In that section, 55% had on red shirts and the rest had on white shirts. How many spectators had on white shirts?

Answer:

5400 spectators had on white shirts

Explanation:

12000 x 55%

= (12000 x 55)/100

= 6600 red shirts

12000 – 6600 = 5400 white shirts

Question 9.

Mrs. Patel went shopping with $1 20. She spent 12% of the money on meat, and 25% on vegetables. How much money did she have left?

Answer: $75.6

Explanation:

money spent on meat

$120 x 12%

(120 x 12)/100

= $14.4

money spent on vegetables

$120 x 25%

(120 x 25)/100

= $30

money left

120 – (14.4 + 30) =75.6

**Solve. Show your work.**

Question 10.

A vendor sells three types of watches. Of the watches ¡n stock, 20% are mens watches, 40% are ladies watches and the rest are children watches. There are 250 watches altogether. How many children’s

watches are there?

Answer:

100 watches are of children.

Explanation:

20% men watches

250 x 20% = (250 x 20)/100 = 50 watches are of men

40% ladies watches

250 x 40% = (250 x 40)/100 = 100 watches are of ladies

40% children watches

250 x 40% = (250 x 40)/100 = 100 watches are of children.