Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 5 Real-World Problems: Multiplying Mixed Numbers to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 5 Answer Key Real-World Problems: Multiplying Mixed Numbers

**Solve. Show your work.**

Question 1.

At a party, there are 8 guests. Each guest eats 2\(\frac{1}{4}\) oranges.

How many oranges do the 8 guests eat?

1 guest → 2\(\frac{1}{4}\) oranges

8 guests → ___ × ____ oranges

= _____

The 8 guests eat a total of ___ oranges.

Answer:

The 8 guests eat a total of 18

oranges.

Explanation:

1 guest → 2\(\frac{1}{4}\) oranges

8 guests → 8 × \(\frac{9}{4}\) oranges

= 18

Question 2.

One pound of chicken costs $3. Jim buys 8\(\frac{2}{3}\) pounds of chicken. How much does Jim pay for the chicken?

Answer:

One pound of chicken = $3

8\(\frac{2}{3}\) x 3

Explanation:

Question 3.

Nolan practices the piano for 1\(\frac{2}{5}\) hours every Saturday and Sunday. How long does he practice each weekend? Express your answer in hours and minutes.

Answer:

he practiced 2 hours 48 minutes

Explanation:

1\(\frac{2}{5}\) hours on Saturday

1\(\frac{2}{5}\) hours on Sunday

1\(\frac{2}{5}\) + 1\(\frac{2}{5}\)

2\(\frac{4}{5}\)

1 hour = 60 minutes

5 parts of 60 = 5 x 12 = 60

60 – 12 = 48

so, he practiced 2 hours 48 minutes

**Solve. Show your work**

Question 4.

Sue buys 5 pieces of fabric. Each piece of fabric is 1\(\frac{7}{10}\) yards long.

a. What is the total length of the fabric she buys?

Answer:

Sue buys 5 pieces of fabric.

Each piece of fabric is 1\(\frac{7}{10}\) yards long.

b. One yard of the fabric costs $5. How much does she pay for all 5 pieces of fabric?

Answer:

One yard of the fabric costs $5.

she pay for all 5 pieces of fabric

5 x 5 = 25

She paid $25

Question 5.

Angela works 1\(\frac{1}{2}\) hours a day and is paid $7 per hour. She works 5 days a week. How much does Angela earn in 7 weeks?

Answer:

Angela works 1\(\frac{1}{2}\) hours a day and is paid $7 per hour.

1\(\frac{1}{2}\) x 7

She works 5 days a week.

5 x 10\(\frac{1}{2}\)

= 50\(\frac{5}{2}\)

= 52\(\frac{1}{2}\)

Angela earn in 7 weeks

7 x 52\(\frac{1}{2}\)

Explanation:

7 x 5 = 35

35 x 7 = 245

245 x 1\(\frac{1}{2}\)

367\(\frac{1}{2}\)