Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 8 Practice 2 Adding Decimals to score better marks in the exam.

Fill in the blanks. Write each sum as a decimal.

Example
0.02 + 0.04 = 2 hundredths + 4 hundredths
= 6 hundredths
= 0.06

Question 1.
0.03 + 0.07 = ___ hundredths + ____ hundredths
= ____ hundreths
= _____
0.03 + 0.07 = 0.10.

Explanation:
0.03 + 0.07 = 3 hundredths + 7 hundredths
= 10 hundreths
= 0.10.

Question 2.
0.06 + 0.08 = ___ hundredths + ____ hundredths
= ____ hundreths
= _____
0.06 + 0.08 = 0.14.

Explanation:
0.06 + 0.08 = 6 hundredths + 8 hundredths
= 14 hundreths.
= 0.14.

Question 3.
0.09 + 0.05 = ___ hundredths + ____ hundredths
= ____ hundreths
= _____
0.09 + 0.05 = 0.14.

Explanation:
0.09 + 0.05 = 9 hundredths + 5 hundredths
= 14 hundreths.
= 0.14.

Fill in the blanks.
Question 4.

4 hundredths + 7 hundredths
= ___ hundredths
Regroup the hundredths.
___ hundredths = ___ tenth ___ hundredth
Step 2

3 tenths + 8 tenths + ___ tenth = ___ tenths
Regroup the tenths.
___ tenths = ___ one and ___ tenths
Step 3

2 ones + 0 ones + ___ one = ___ ones
So, 2.34 + 0.87 = ___.
2.34 + 0.87 = 3.21.

Explanation:
Step 1:

4 hundredths + 7 hundredths
= 11 hundredths.
Regroup the hundredths.
11 hundredths = 1 tenth 1 hundredth.
Step 2:

3 tenths + 8 tenths + 1 tenth = 12 tenths.
Regroup the tenths.
12 tenths = 1 one and 2 tenths.
Step 3:

2 ones + 0 ones + 1 one = 3 ones.

Question 5.

0.02 + 0.35 = 0.37.

Explanation:
Step 1:

2 hundredths + 5 hundredths
= 7 hundredths.
Step 2:

0 tenths + 3 tenths = 3 tenths.
Step 3:

0 ones + 0 ones = 0 ones.

Question 6.

0.06 + 0.46 = 0.52.

Explanation:
Step 1:

6 hundredths + 6 hundredths
= 12 hundredths.
Regroup the hundredths.
12 hundredths = 1 tenth 2 hundredth.
Step 2:

0 tenths + 4 tenths + 1 tenth = 5 tenths.
Step 3:

0 ones + 0 onesĀ  = 0 ones

Write in vertical form. Then add.
Question 7.
$0.57 +$0.29 = $_____ Answer:$0.57 + $0.29 =$0.86.

Explanation:

Question 8.
3.6 + 0.54 = ____
3.6 + 0.54 = 4.14.

Explanation:

Question 9.
$0.78 +$0.88 = $____ Answer:$0.78 + $0.88 =$1.66.

Explanation:

Question 10.
7.25 + 1.78 = ___
7.25 + 1.78 = 9.03.

Explanation:

Derek hops two steps on each number line. Which decimal does he land on? Write the correct decimal in each box.
Example

Question 11.

Explanation:
10.0 + 1.26 + 2.57
=11.26 + 2.57
= 13.83.

Question 12.

Explanation:
50.0 + 2.69 + 1.83
= 52.69 + 1.83
= 54.52.

Question 13.