Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 10 Money to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money

**Math Journal**

**Solve. Use bar models to help you. Choose whether to add or subtract. Then solve.**

Question 1.

Lynn spends $5.20 on breakfast. She spends $1.85 more on breakfast than on dinner. How much does she spend on both meals?

Step 1:

Draw the bar model.

Step 2:

Find _____________

Add / Subtract $__________ from $__________.

Step 3:

Find _____________

Add / Subtract $__________ to $__________.

She spends $__________ on both meals.

Answer:

Step 1:

Step 2:

Find how much she spends on dinner?

Subtract $1.85 from $5.20.

Step 3:

Find how much she spends on both meals?

Add $5.20 to $3.35.

She spends $8.55 on both meals.

**Look at the problem. Then find the mistake.**

Aaron made a mistake while subtracting.

Question 2.

Was the mistake made in subtracting the cents?

Answer:

No, the mistake not made in subtracting the cents.

Question 3.

Was the mistake made in subtracting the dollars?

Answer:

Yes, the mistake made in subtracting the dollars

Question 4.

Find the correct answer.

Answer:

Explanation:

Subtract $8.40 from $15.25 the difference is $6.85. The correct answer is $6.85.

Here’s another problem with a mistake.

Question 5.

What is the mistake?

Answer:

The mistake made in adding the dollars.

Question 6.

Find the correct answer.

Answer:

Add $9.95 with $7.30 the sum is $17.25. The correct answer is $17.25.

**Put On Your Thinking Cap!**

**Challenging Practice**

**Look at the pictures. Solve the real-world problems.**

Question 1.

Ms. O’Brien needs to get 6 bottles of shampoo for her childcare center. How much will she spend?

Answer:

For 3 bottles

**$5.50 x 2 = $11**

For 6 bottles

**$11 x 2 = $22**

She spend $22.

Explanation:

Ms. O’Brien needs to get 6 bottles of shampoo for her childcare center. In the above image we can observe Buy 2 get 1 free with a cost of $5.50. Multiply $5.50 with 2 the product is $11. The 3 bottles cost is $11. Multiply $11 with 2 the product is $22. The cost of 6 bottles is $22. She spend $22.

Question 2.

Mrs. Keith wants to spend the least amount of money to buy 3 gallons of milk. Which bottle should she buy?

Answer:

For 1/2 gallon bottle

2 x 1/2 gallon

2 x $1.85 = **$3.70**

For 1 gallon bottle cost is **$3.79.**

She buys 1/2 gallon of bottle.

Explanation:

Mrs. Keith wants to spend the least amount of money to buy 3 gallons of milk. The cost of 1/2 gallon bottle is $3.70. The cost of 1 gallon bottle is $3.79. So she buys 1/2 gallon of bottle.

**Put On Your Thinking Cap!**

**Solve.**

Question 1.

Harry has some money. His sister has $75.10. After he gives $28 to his mother, he has $15.20 less than his sister. How much does Harry have at first?

Answer:

**$28 – $15.20 = $12.80**

**$75.10 + $12.80 = $87.90**

Harry have $87.90 at first.

Explanation:

Harry has some money. His sister has $75.10. After he gives $28 to his mother, he has $15.20 less than his sister. Subtract $15.20 from $28 the difference is $12.80.

Add $75.10 with $12.80 the sum is $87.90. Harry have $87.90 at first.

Question 2.

Kate saves some money. She saves only dimes and quarters. She has the same number of dimes and quarters. There are less than 1 2 coins but more than 5 coins altogether. How much could she have saved?

Answer:

Dimes = 10¢

Quarter = 25¢

3 x 10¢ + 3 x 25¢

30¢ + 75¢

**$1.05**

She have saved $1.05.

Explanation:

Kate saves some money. She saves only dimes and quarters. She has the same number of dimes and quarters. There are less than 12 coins but more than 5 coins altogether. Both 3 dimes and 3 quarters are equal to 6 coins. Multiply 3 with 10¢ the product is 30¢. Multiply 3 with 25¢ the product is 75¢. Add 30¢ with 75¢ the sum is $1.05. She have saved $1.05.