Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 1 Angles on a Line provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line

In each figure, \(\overleftrightarrow{A C}\) is a line. Use a protractor to find the unknown angle measures.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 1
m∠DBC = ____
m∠DBA = ____
m∠DBC + m∠DBA = ___ + _____
= _____
Answer:
m∠DBC = 60°
m∠DBA = 120°
m∠DBC + m∠DBA = 60° + 120°= 180°
Explanation:

To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Then take a protractor and measure m∠DBC = 60°
Then subtract m∠DBC = 60° from 180°,
We get m∠DBA = 120°

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 2
m∠x = ____
m∠y = ____
m∠x + m∠y = ___ + ___
= _____
Answer:
m∠x = 70°
m∠y = 110°
m∠x + m∠y = 70° + 110° =  180°
Explanation:

To measure the unknown angles, first take a protractor and measure m∠x = 70°
Then measure m∠y = 110°
Add both the angles m∠x + m∠y = 70° + 110° =  180°

 

\(\overleftrightarrow{A C}\) is a line. Use a protractor to find the unknown angle measures.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 4
m∠p = ____
m∠q = ____
m∠r = ____
m∠p + m∠q + m∠r = ___ + ___ + ___
= ____
Answer:
m∠p = 20°
m∠q = 100°
m∠r =  60°
m∠p + m∠q + m∠r = 20° + 100° + 60°= 180°
Explanation:

To measure the unknown angles, first take a protractor and measure m∠p = 20°
Then measure m∠q = 100°
Then measure m∠r = 60°
Add all the angles m∠p + m∠q + m∠r = 20° + 100° + 60° =  180°

Name the angles on each line.

Question 4.
\(\overleftrightarrow{X Z}\) is a line.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 5
Answer:
m∠XYW = 40°
m∠WYZ = 140°
m∠XYW + m∠WYZ = 40°+ 140° = 180°
Explanation:

To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Then take a protractor and measure m∠XYW = 40°, an angle less than 90° is acute angle.
Then take a protractor and measure m∠WYZ = 140°, an angle more than 90° is obtuse angle.
Add both the angles m∠XYW + m∠WYZ = 40°+ 140° = 180°

Question 5.
\(\overleftrightarrow{P R}\) is a line.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 6
Answer:
m∠PQS = m∠a = 40° Acute Angle
m∠TQS = m∠b = 90° Right Angle
m∠TQR = m∠c = 50° Acute Angle
m∠PQS + m∠TQS + m∠TQR = 40°+ 90° + 50° = 180° Straight Angle
Explanation:

To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Then take a protractor and measure m∠PQS = m∠a = 40° Acute Angle, an angle less than 90° is acute angle.
Then take a protractor and measure m∠TQS = m∠b = 90° Right Angle.
Then take a protractor and measure m∠TQR = m∠c = 50° Acute Angle
Add all the angles m∠PQS + m∠TQS + m∠TQR = 40°+ 90° + 50° = 180° Straight Angle.

Name each set of angles on a line.

Question 6.
\(\overleftrightarrow{A C}\) is a line.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 7
Answer:
m∠p = 50°
m∠q = 120°
m∠r =  60°
m∠s =  60°
m∠t =  70°
∠p + ∠q + ∠r + ∠s + ∠t = 50° + 120° + 60°+ 60°+ 70° = 360°
Explanation:

m∠p and m∠q are Vertical angles where the two angles cross each other.
m∠r , m∠t and m∠s are acute angle, where the angle is less than 90°

Question 7.
\(\overleftrightarrow{A B}\) and \(\overleftrightarrow{C D}\) are line.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 8
Answer:
∠p = 60°
∠q = 100°
∠r =  20°
∠s =  160°
∠t =  20°
∠p + ∠q + ∠r + ∠s + ∠t = 60° + 100° + 20°+ 160°+ 20° = 360°
Explanation:

∠p, ∠r and ∠t are acute angles, where the angle is less than 90°
∠q and ∠s are obtuse angles, where the angles is more than 90°

Find the unknown angle measures.

Question 8.
\(\overleftrightarrow{A C}\) is a line. Find the measure of ∠DBC.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 9
Answer:

Explanation:
To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Given m∠DBC + 125° = 180°
m∠DBC – 180° = 125° = 55°

Question 9.
\(\overleftrightarrow{E G}\) is a line. Find the measure of ∠HFE.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 10
Answer:

Explanation:
To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Given ∠FIG = 42° = 180°
∠HFI = 90°
∠EFH = 180° – (42° + 90°)
= 180° – 132° = 48°

Find the unknown angle measures.

Question 10.
\(\overleftrightarrow{O Q}\) is a line. Find the measure of ∠SPT.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 11
Answer:
m∠SPT =180° – (15°+70°+39°) =  56°


Explanation:
To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Given ∠POR = 15°
∠RPS = 70°
∠TPQ = 39°
m∠SPT = 180° – (∠POR +∠RPS +∠TPQ )
m∠SPT =180°- (15°+70°+39°) =  56°

Question 11.
\(\overleftrightarrow{A C}\) is a line. Find the measure of ∠EBF.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 12
Answer:
m∠EBF =180° – (41° + 27° + 90°) = 180° – 158° = 22°


Explanation:
To determine to measure of the unknown angle, be sure to use the total sum of 180°.
Given ∠DBA = 41°
∠DBE = 27°
∠FBC = 90°
m∠EBF = 180° – (∠DBA +∠DBE +∠FBC )
m∠EBF =180°- (41°+27°+90°) =  22°

Question 12.
\(\overleftrightarrow{J K}\) is a line. Find the measure of ∠y and ∠z.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 13
Answer:

Explanation:
Angles formed by two rays lie in the plane that contains the rays.
Angles are also formed by the intersection of two planes.
Given:
∠JOI = 80°
∠JOG = 36°
∠GOH= 72°
m∠y = 180° – (∠JOG+∠GOH)
m∠y =180°- (36°+72°)
=180°- 108°
= 72°
m∠z =180°- ∠JOI
= 180° – 80°
= 100°

Question 13.
\(\overleftrightarrow{E F}\) and \(\overleftrightarrow{G H}\) are line. Find the measure of ∠a and ∠b.
Math in Focus Grade 5 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Angles on a Line 14
Answer:

Explanation:
Angles formed by two rays lie in the plane that contains the rays are called vertex of the angle.
Angles are also formed by the intersection of two planes.
Given:
∠GOF = 160°
∠FOH = 20°
∠HOJ= 50°
∠JOI = 90°
m∠a =180°- ∠GOF
= 180° – 160°
= 20°
m∠b= 180° – (∠HOJ+∠FOH+∠JOI )
=180°- (50°+20°+90°)
=180°- 160°
= 20°

 

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 16 to 19 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key

Fill in the blanks with past or to. (Lesson 16.1)

Question 1.
12 minutes __________ 8 is 8:12.
Answer:
12 minutes past 8

Question 2.
10 minutes ___________ 3 is 2:50.
Answer:
10 minutes to 3

Fill in the blanks. (Lesson 16.2)

Question 3.
4 h 25 min = ___________ min
Answer: 265 min
Explanation:

Question 4.
210 min = ___________ h __________ min
Answer: 3h 30 min
Explanation:

Circle the correct number. (Lesson 16.6)

Question 5.
Jamie is playing basketball. The temperature outside is about (32, 72, 120) °F.
Answer: 72°F
Explanation:
In lesson 6.6 the temperature scale is given,
by using the given data we can solve.
The suitable temperature to play outside is about ( 72) °F

Question 6.
Water freezes at (0, 10, 32) °F.
Answer: 32°F
Explanation:
Fahrenheit temperature scale, scale based on 32° for the freezing point of water
and 212° for the boiling point of water,
the interval between the two being divided into 180 equal parts.

Question 7.
Gary puts on his jacket before he leaves the house. The temperature outside is about (50, 72, 105) °F.
Answer: 50 °F
Explanation:
The temperature outside is about (50) °F.
Gary puts on his jacket before he leaves the house.

Complete. Look at the angle. (Lesson 17.1)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 1

Question 8.
Circle the angles below that are greater than the given angle.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 2
Answer:


Explanation:
Given angle is 90° Right angle.
The angles first and last are below that are greater than the given angle.

Question 9.
Name the pairs of perpendicular and parallel line segments.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 3
Perpendicular line segments: (Lesson 17.4)
_______________________
Parallel line segments: (Lesson 17.6)
_______________________
Answer:
Perpendicular line segments
HO perpendicular to ON
HI perpendicular to IJ
MN perpendicular to ON

Parallel line segments
HO and KL are Parallel line segments
HI  and  JK are Parallel line segments
Explanation:
Perpendicular line segments are line segments that intersect and make 90 degree angles.
Parallel line segments are always the same distance apart, they will never meet. 

Question 10.
Mark the right angles in each figure. (Lesson 17.3)
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
When two straight lines intersect each other at 90˚or perpendicular to each other at the intersection,
they form the right angle.
A right angle is represented by the symbol ∟.

Circle the polygons. (Lesson 18.1)

Question 11.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 5
Answer: polygons

Explanation:
A polygon is a closed shape with straight sides.
Rectangles, triangles, hexagons, and octagons are all examples of polygons.
It simply means many (poly) angles (gon).

Write true or false. (Lesson 18.1)

Question 12.
A trapezoid has four angles. ___________
Answer: True
Explanation:
A trapezoid is a quadrilateral, which means it has four sides.
Two sides must be parallel to each other for it to be a trapezoid.
A trapezoid also has four angles.

Question 13.
A circle is a quadrilateral. ____________
Answer: False
Explanation:
A quadrilateral is a polygon in Euclidean plane geometry with four edges (sides) and four vertices (corners).
Other names for quadrilateral include quadrangle and tetragon.

Edges and vertices: 4

Question 14.
A rhombus has only one pair of parallel lines. ____________
Answer:
False (2 pairs of parallel lines)
Explanation:
In plane Euclidean geometry, a rhombus is a quadrilateral whose four sides all have the same length.
Another name is equilateral quadrilateral, since equilateral means that all of its sides are equal in length.
A rhombus with right angles is a square.

Question 15.
An octagon has eight sides. ____________
Answer: True
Explanation:
An octagon is an eight-sided polygon or 8-gon.
A regular octagon has Schläfli symbol {8} and can also be constructed as a quasiregular truncated square, t{4}, which alternates two types of edges.

Question 16.
A square is not a rectangle. ____________
Answer: True
Explanation:
A square is a figure with four equal sides and four right angles.
It’s a popular shape for windows and record albums, among many other things.

Does the figure show a flip? Write yes or no. (Lesson 18.2)

Question 17.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 6
Answer: YES
Explanation:
A flip is also called a reflection.
You can see the result of a flip or a reflection in a shape that has line symmetry,
so line symmetry is related to the movement that is a reflection or a flip.

Question 18.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 7
Answer: NO
Explanation:
The above image does not show flip.
We cannot draw line symmetry and it is not a reflection of image.

Does the figure show a flip? Write yes or no. (Lesson 18.2)

Question 19.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 8
Answer: YES
Explanation:
A flip is also called a reflection.
You can see the result of a flip or a reflection in a shape that has line symmetry,
so line symmetry is related to the movement that is a reflection or a flip.

Question 20.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 9
Answer: YES
Explanation:
A flip is also called a reflection.
You can see the result of a flip or a reflection in a shape that has line symmetry,
so line symmetry is related to the movement that is a reflection or a flip.

Circle the congruent shapes. (Lesson 18.2)

Question 21.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
If two figures or objects have the same shape and size or known as congruent,
or if one has the same shape and size as the mirror image of the other.

Decide if each figure is symmetric. Write yes or no. (Lesson 18.3)

Question 22.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 11
Answer: YES
Explanation:
Symmetry defines that one shape is exactly like the other shape when it is moved, rotated, flipped.
Which can exactly divide into two equal halves.

Question 23.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 12
Answer: NO
Explanation:
The given image is not symmetry.
We can’t divide into two equal halves.

Question 24.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 13
Answer: NO
Explanation:
The given image is not symmetry.
We can’t divide into two equal halves.

Decide if each figure show a line of symmetry. Write yes or no.

Question 25.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 14
Answer: YES
Explanation:
The line of symmetry is the imaginary line that divides an object into two identical halves,
either horizontally or vertically.

Question 26.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 15
Answer: YES
Explanation:
The line of symmetry is the imaginary line that divides an object into two identical halves,
either horizontally or vertically.

Question 27.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 16
Answer: YES
Explanation:
The line of symmetry is the imaginary line that divides an object into two identical halves,
either horizontally or vertically.

Find the area of each figure. (Lesson 19.2)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 17
Answer:


Explanation:
In the above picture each area of the square is measured as 1 square centimeter.
In figure A there are 5 full square units and 2 half square units.
In figure B there are 6 full square units and 2 half square units.
In figure C there are 6 full square units and 4 half square units.

Question 28.
Which figure has the greatest area? Figure ____________
Answer:
Figure C
Explanation:
By comparing the above given figures,
figure C has the greatest area.
Question 29.
Which figure has the least area? Figure ____________
Answer:
Figure A
Explanation:
By comparing the above given figures,
figure A has the least area.

Complete. (Lesson 19.5)

Question 30.
Measure in inches.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 18
__________ in.
Answer: 5 in.

Explanation:
The Area of a rectangle is the total distance covered by its boundaries or the sides.
Since there are four sides of a rectangle,
Area of the rectangle length x width.
A = 3 + 2 = 5 cm

Question 31.
The perimeter of the rectangle is _____________
Answer: 10 in
Explanation:
The perimeter of a rectangle is the total distance covered by its boundaries or the sides.
Since there are four sides of a rectangle,
thus, the perimeter of the rectangle will be the sum of all four.
P = 3 + 2 + 3 + 2 = 10 in.

Problem Solving

Complete. Draw two different rectangles with a perimeter of 10 feet each.

Question 32.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 19
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
Perimeter is the distance around the edge of a shape.
Area is used to define the amount of space taken up by a 2D shape or surface.
We measure area in square units : cm² or m².
Area is calculated by multiplying the length of a shape by its width.
Question 33.
Are the areas of the two rectangles the same? ___________
Answer: yes
Explanation:
Both the rectangles have the same number of square units.

Question 34.
If their areas are the same, what is the area? _____________
Answer:
6 Square feet
Explanation:
Each square unit represent 1 square unit.
So, there are 6 units in each rectangle.

Question 35.
If their areas are not the same, what is the difference in their areas?
Answer:
Might be the difference is there size and shape.
Explanation:
If we take different number of square boxes in both the rectangles,
then we find the difference in their areas.

Complete.

Question 36.
Look at the shape in a.
How many sides and angles are there?
Answer:
6 sides are there.
Explanation:
It represents hexagon.
A hexagon can be defined as polygon with six sides.
The two-dimensional shape has 6 sides, 6 vertices and 6 angles.

Question 37.
Draw another shape that has the same number of sides and angles.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 21
Answer:

Explanation:
It represents hexagon.
A hexagon can be defined as polygon with six sides.
The two-dimensional shape has 6 sides, 6 vertices and 6 angles.

Solve. Show your work.

Question 38.
On Monday, Samantha spent 8 hours 10 minutes in school. On Tuesday, she spent 6 hours 55 minutes in school. How much longer did she spend in school on Monday than on Tuesday?
Answer:
1h: 15 min
Explanation:
8 : 10 –  6 : 55
6 : 55 is subtracted from 8 : 10 min time
7 : 60 – 6 : 55
= 1 : 10 + 5
= 1:15min
On Monday, Samantha spent 8 hours 10 minutes in school.
On Tuesday, she spent 6 hours 55 minutes in school.
Total time she spent in school on Monday than on Tuesday

Solve. Show your work.

Question 39.
Laura sews six square patches to make a quilt, as shown below. The side of each square patch is 15 inches long. What is the perimeter of the quilt?
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 16 to 19 Answer Key 22
Answer: 75 in.
Explanation:
Perimeter of a rectangle = P
P = 2l + 2w
P = 2 x 45 + 2 x 30 = 90 + 60 = 150 square inches.
Solve. Draw a time line to help you.

Question 40.
Mr. Jones takes 2 hours 30 minutes to drive from San Diego to Los Angeles. He reaches Los Angeles at 4:25 p.m. What time did he leave San Diego?
Answer:  1:55 pm
Explanation:
Mr. Jones takes 2 hours 30 minutes to drive from San Diego to Los Angeles.
He reaches Los Angeles at 4:25 p.m.
Total time did he leave San Diego
4:25pm – 2 :30pm  = 1:55 pm

Solve. Draw a time line to help you.

Question 41.
Rhonda read a book from 8:45 A.M. to 10:50 A.M.
a. How long did she spend reading the book?
Answer:
2h:05 min
Explanation:

b. She continues reading for another 1 hour 25 minutes. What time will she stop reading?
Answer:
12:15pm
Explanation:

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Answer Key Whole Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 1 Whole Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Answer Key Whole Numbers

Math Journal

Question 1.
Kim and Dominic found the sum of 8,642 and 9,328.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Answer Key Whole Numbers 48
One of their answers is incorrect.
Show how you could use estimation to check which answer is reasonable.
Answer: Dominic’s answer is incorrect, Kim’s answer is correct.
Explanation:
If we add the given two numbers:8,642+9,328=17,970.
For this, we need to check estimation.
The numbers are 8,642 and 9,328
1. First, Find out the thousand’s digit in the number.
2. Next, choose the next smallest number (that is the hundredth digit of the number).
3. Now, check the hundred’s digit is either <5 (That means 0, 1, 2, 3, 4) or > = 5 (That is 5, 6, 7, 8, 9).
(i) If the digit is < 5, then the hundreds place is replaced with the digit ‘0’.
(ii) If the digit is > = 5, then the hundred’s digit is replaced with the digit ‘0’, and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
Step 1: Thousand’s digit of the number is 8 and 9.
Step 2: Hundred’s digit of the number is 6 and 3.
Step 3: The hundred’s digit ‘3’ is <5, then we have to apply 3(i) conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’.
Step 4: The hundred’s digit ‘6’ is >=5, then we have to apply 3(ii) conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’, and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
8,642 rounding of the nearest 1000 is equal to 9000.
9,328 rounding of the nearest 1000 is equal to 9000.
If we add both estimations then we get:
9000+9000=18000, which is near to Kim’s answer.
This is the process to estimate the value.

Question 2.
Samantha found these quotients.
a. 7,986 ÷ 8 = 998 R 2
Answer: 1000
998 is near to 1000 and this is the estimation process.
Number 7,986 Round to the Nearest 1000:
Step 1: Thousand’s digit of the number is 7.
Step 2: Hundred’s digit of the number is 9.
Step 3: The hundred’s digit ‘9’ is >=5, then we have to apply some conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’ and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
7,986 rounding of the nearest 1000 is equal to 8000.
The estimation is 8000
Now divide with the given number that is 8:
8000÷8=1000.

b. 2,659 ÷ 3 = 264 R 3
Answer:1000
If we divide 2,659 with 3 then the quotient is 886.3333…
Number 2,659 Round to the Nearest 1000:
Step 1: Thousand’s digit of the number is 2.
Step 2: Hundred’s digit of the number is 6.
Step 3: The hundred’s digit ‘6’ is >=5, then we have to apply some conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’ and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
2,659 rounding of the nearest 1000 is equal to 3000.
The estimation is 3000
Now divide with the given number that is 3:
3000÷3=1000.

Show how you could check whether the quotients are reasonable.
State in each case whether the quotient is reasonable.
Answer:
The quotients of the given numbers are 998.25 and 886.33
Step 1: For the first number that is (a) sum: 7,986 ÷ 8 = 998.
– Divide the given number by 8 then we will get the quotient of 998.25.
Step 2: For the second number that is (b) sum: 2,659 ÷ 3 = 264
– Divide the given number by 3 then we will get the quotient of 886.333.
If we take step 1 then the quotient is reasonable according to the given division and the estimation is also checked in the above sum(a). The estimation is 1000 which is near to 998.
If we take step 2 then the given quotient is wrong and the correct quotient for the sum (b) is 886.33. The estimation is also checked in the above sum (b). For this also the estimation is 1000 which is near to 886.

Question 3.
Liso was asked to round
a. 763 to the nearest hundred.
Answer:800
Explanation:
Number 763 Round to the Nearest 100:
Step 1: Hundred’s digit of the number is 7.
Step 2: Ten’s digit of the number is 6.
Step 3: The hundred’s digit ‘6’ is >=5, then we have to apply some conditions. That is, the ten’s placed is replaced with the digit ‘0’ and the hundred’s place digit is increased by 1 digit.
763 rounding of the nearest 100 is equal to 800.

b. 3,730 to the nearest thousand.
Answer: 4000
Explanation:
The number is 3730
Step 1: Thousand’s digit of the number is 3.
Step 2: Hundred’s digit of the number is 7.
Step 3: The hundred’s digit ‘7’ is >=5, then we have to apply conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’, and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
3,730 rounding of the nearest 1000 is equal to 4000.

Lisa rounded 763 to 700 and 3,730 to 3,000. What mistakes did she make?
What should the correct answer in each case have been?
Answer: Both answers are wrong.
Explanation:
The first number Lisa rounded for 763=700
The second number Lisa rounded for 3,730=3000
The mistake she had done was rounding down the values that are 700 and 3000.
There are some conditions to round up and down the values. The conditions are:
1. First, Find out the thousand’s digit in the number.
2. Next, choose the next smallest number (that is the hundredth digit of the number).
3. Now, check the hundred’s digit is either <5 (That means 0, 1, 2, 3, 4) or > = 5 (That is 5, 6, 7, 8, 9).
(i) If the digit is < 5, then the hundreds place is replaced with the digit ‘0’.
(ii) If the digit is > = 5, then the hundred’s digit is replaced with the digit ‘0’, and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
According to the above conditions we need to round the nearest values.
The correct answers for 763 and 3,730 are 800 and 4000.

put on your thinking cap!

Challenging Practice

Arrange the digits to form three 6-digit numbers that will round to 756,000 when rounded to the nearest thousand.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Answer Key Whole Numbers 49
Answer:
The number is 756,000
Number 756,000 Round to the Nearest 1000:
Step 1: Thousand’s digit of the number is 6.
Step 2: Hundred’s digit of the number is 0.
Step 3: The hundred’s digit ‘0’ is <5, then we have to apply some conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’
756,000 rounding of the nearest 1000 is equal to 756,000.
The three 6-digit numbers are 755,678, 756,052, 756,275.
If we calculate these 3 numbers these all are round to 756,000 when rounded to the nearest thousand.
Take number 755,678:
Step 1: Thousand’s digit of the number is 5.
Step 2: Hundred’s digit of the number is 6.
Step 3: The hundred’s digit ‘6’ is >=5, then we have to apply some conditions. That is, the hundred’s placed is replaced with the digit ‘0’, and the thousand’s place digit is increased by 1 digit.
So the number is 756,000. The hundred thousand and ten thousand places will not change because in the question asked round the number nearest to thousand.
According to the above conditions we need to round the nearest values. Likewise, write the other two numbers also.

put on your Thinking cap

Problem Solving

Question 1.
What number can you subtract from 3,200 so that their difference is a 4-digit number that has: the digit 2 in the thousands place, the digit 3 in the hundreds place and zeros in the tens and ones place?
Answer: 900
Explanation:
The given number=3,200
The number we need to subtract to get the number 2,300=X
The number need to come if we subtract X and 3,200=2,300.
If we take 2,300: The value of digits are 0-ones place, 0-tens place, 3-hundreds place, 2-thousands place.
So, If we subtract 3,200 from 900 then we get the 2,300 because we need to take borrow from another number.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Answer Key Whole Numbers q1
Here I take borrow 1 from 3 because we cannot subtract 9 from 2. If we take borrow from another number then it will become 12, from 12 we can easily subtract 9. Then it becomes 3. Finally, if we subtract 900 from 3,200 then we get 2,300.
Therefore, the value of X is 900.
Another method:
By math sentence, we can write as:
3200-X=2300
Taking X to the right side then it becomes:
3200=2300+x
If we take all the numbers into one side then it becomes:
3200-2300=X
900=X
Therefore, X=900.

Question 2.
A 3-digit number when divided by 5 has an even quotient. When it is divided by 3, it also has an even quotient.
a. What is the digit in the one’s place?
Answer: 0
Explanation:
It has to be a multiple of 5. All multiples of 5 either end in 0 or 5. Since it has to be even it has to end in 0, since if it ended in 5 it would be odd. Therefore, the answer to this must be 0, because the digit on the right end of the number is one’s digit.

b. What can the number be?
Answer:
Since it ends with a zero it is divisible by 10. So if you divide it by 10, the quotient will be a two-digit number which is the same as the number without the 0 on the right end.
But the quotient will still be divisible by 3.
So the number could be any two-digit number that is multiple of 3 with a zero on the right end of it for its one’s digit.
The smallest two-digit number that is multiple of 3 is 12. So the smallest number could be is 120.
The largest two-digit number that is a multiple of 3 is 99. So the largest number could be is 990.
So it could be any of these thirty 3-digit numbers:
120, 150, 180, 210, 240,270, 300, 330, 360, 390, 420, 450, 480, 510, 540, 570, 600, 630, 660, 690, 720, 750, 780, 810, 840, 870, 900, 930, 960, 990.

 

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Answer Key Fractions and Mixed Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Fractions and Mixed Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Answer Key Fractions and Mixed Numbers

Math Journal

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Answer Key Fractions and Mixed Numbers 1

Draw a model and explain the steps you can use to add \(\frac{2}{3}\) to \(\frac{1}{8}\).
Explanation:

Put On Your Thinking Cap

Challenging Practice

Solve. Show your work.

Tina, Troy and Nate had a total of 25 equal-sized square tiles to place over a square grid. Tina used \(\frac{8}{25}\) of the square tiles. Troy used \(\frac{1}{5}\) of the square tiles. Shade the square grid below to show how Tina and Troy could have placed the square tiles. What fraction of the square grid must Nate place the tiles on so that \(\frac{1}{5}\) of the square grid is not covered?

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Answer Key Fractions and Mixed Numbers 2
Explanation:
Tina used \(\frac{8}{25}\)
so shaded eighths of 25

25 – 8 = 17
Troy used \(\frac{1}{5}\) of the square tiles.
\(\frac{17}{25}\) – \(\frac{1}{5}\)
Troy = \(\frac{12}{25}\)

\(\frac{20}{25}\) – \(\frac{13}{25}\)
= \(\frac{7}{25}\)
Nate = \(\frac{7}{25}\)

Put On Your Thinking Cap

Problem Solving

Solve. Use a model to help you.

Paul mixes cement with sand. He uses 3\(\frac{3}{4}\) kilograms of cement and \(\frac{1}{2}\) kilogram more sand than cement. He needs 10 kilograms of the mixture. Does he have enough mixture? If yes, how much more does he have and if no, how much more does he need?
Explanation:

He uses 3\(\frac{3}{4}\) kilograms of cement and \(\frac{1}{2}\) kilogram more sand than cement.
3\(\frac{3}{4}\) + 4\(\frac{1}{4}\)

He needs 10 kilograms of the mixture.
10 – 8 = 2
He does not have enough mixture
he needs more 2 kilograms

Math Journal
Darren drew a model to find \(\frac{4}{5}\) – \(\frac{1}{2}\) . His model is drawn incorrectly. Explain his mistakes. Then draw the correct model and find the difference.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtracting Unlike Fractions 4

Darren’s model is wrong because:

The correct model is:
Explanation:

Model diagram:

Darren’s model is wrong because:
he has covered 4th out of 10
when we simplify
we get \(\frac{3}{10}\)

Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 1 Multiplying Proper Fractions to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions

Complete.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions 1
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Multiply. Express the product in simplest form.

Question 2.
\(\frac{3}{8}\) × \(\frac{1}{2}\) =
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Question 3.
\(\frac{5}{12}\) × \(\frac{1}{2}\) =
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Multiply. Express the product in simplest form.

Question 4.
\(\frac{2}{11}\) × \(\frac{7}{12}\) =
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Question 5.
\(\frac{3}{8}\) × \(\frac{4}{9}\) =
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Complete. Express the product in simplest form.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions 2
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions 3
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions 4
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Question 9.
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Multiplying Proper Fractions 5
Answer:

Explanation:
In fraction multiplication we are directly multiplying numerator with the numerator
and denominator with the denominator

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 1 Subtraction Without Regrouping to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Subtract.

Question 1.
432 – 221 = ?
Subtract the ones.
2 ones – 1 one = ___ one
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 1
Subtract the tens.
3 tens – 2 tens = ____ ten
Subtract the hundreds.
4 hundreds – 2 hundreds = ___ hundreds
432 – 221 = ____
Use addition to check your answer.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 2
Answer:
432 – 221 = 211,
211+221 = 432.

Explanation:
Given that 432 – 221 which is 211. So to check the answer we will perform addition, which is
211+221 = 432.
Subtract the tens.
3 tens – 2 tens = 1 ten
Subtract the hundreds.
4 hundreds – 2 hundreds = 2 hundreds
432 – 221 = 211.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-2-1

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 3
Answer:
685-71 = 614,
614+71 = 685.

Explanation:
Given that 685-71 which is 614. So to check the answer we will perform addition, which is
614+71 = 685.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-3-1

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 4
Answer:
566-413 = 153,
413+153 = 566.

Explanation:
Given that 566-413 which is 153. So to check the answer we will perform addition, which is
413+153 = 566.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-4-1

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 5
Answer:
797-527 = 270,
270+527 = 797.

Explanation:
Given that 797-527 which is 270. So to check the answer we will perform addition, which is
270+527 = 797.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-5-1

Question 5.
999 – 693 = ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 6
Answer:
999-693 = 306,
306+693 = 999.

Explanation:
Given that 999-693 which is 306. So to check the answer we will perform addition, which is
306+693 = 999.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-6-1

Question 6.
864 – 354 = ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 7
Answer:
864-354 = 510,
510+354 = 864.

Explanation:
Given that 864-354 which is 510. So to check the answer we will perform addition, which is
510+354 = 864.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-7-1

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Subtraction with Regrouping in Tens and Ones

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 4 Subtraction with Regrouping in Tens and Ones to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Subtraction with Regrouping in Tens and Ones

Solve.

Show how to check your answer.

Question 1.
Calvin counts 264 red toy cars at a toy shop. David counts 58 fewer blue toy cars than Calvin. How many cars does David count?
David counts ___ cars.
Answer:
David counts 206 cars.

Explanation:
Given that Calvin counts 264 red toy cars at a toy shop and David counts 58 fewer blue toy cars than Calvin. So the number of cars does David count is 264-58 which is 206 cars.

Question 2.
A library has 985 books. 547 of them are borrowed. How many books are left?
____ books are left.
Answer:
438 books are left.

Explanation:
Given that a library has 985 books and 547 of them are borrowed. So the number of books left are 985-547 which is 438 books.

Question 3.
During one week, 231 animals were brought to an animal shelter. 112 of them were adopted. How many animals are still at the animal shelter?
____ animals are still at the animal shelter.
Answer:
119 animals are still at the animal shelter.

Explanation:
Given that 231 animals were brought to an animal shelter and 112 of them were adopted. So the number of animals are still at the animal shelter is 231-112 which is 119 animals.

Solve.

Show how to check your answer.

Question 4.
464 cars are parked in a parking lot. There are 34-5 fewer trucks than cars in the lot. How many trucks are in the parking lot?
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Subtraction with Regrouping in Tens and Ones 1
___ trucks are in the parking lot.
Answer:
430 trucks are in the parking lot.

Explanation:
Given 464 cars are parked in a parking lot and there are 34-5 fewer trucks than cars in the lot. So the number of trucks are in the parking lot is 464-34 which is 430 trucks.

Question 5.
King Elementary School has 961 students. 555 of the students are girls. How many students are boys?
____ students are boys.
Answer:
406 students are boys.

Explanation:
Given that King Elementary School has 961 students and 555 of the students are girls. So the number of students are boys is 961-555 which is 406 boys.

Question 6.
Cally makes 628 Chinese dumplings for the fair. She fries 309 of the Chinese dumplings and steams the rest. How many Chinese dumplings does Cally steam?
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Subtraction with Regrouping in Tens and Ones 2
Cally steams ___ Chinese dumplings.
Answer:
Cally steams 319 Chinese dumplings.

Explanation:
Given that Cally makes 628 Chinese dumplings for the fair and she fries 309 of the Chinese dumplings and steams the rest. So the number of Chinese dumplings does Cally steam is 628-309 which is 319 Chinese dumplings.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 3 Subtraction up to 1,000 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000

Put On Your Thinking cap!

challenging Practice

Write the missing numbers.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 1
Answer:
The missing number is 7.

Explanation:
In the above image, we can see that the difference and subtrahend. So to find the missing number we will add the difference and the subtrahend. Add 151+123 which is 274, so the missing number is 7.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-1-1

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 2
Answer:
The missing number is 5.

Explanation:
In the above image, we can see that the difference and subtrahend. So to find the missing number we will add the difference and the subtrahend. Add 271+328 which is 599, so the missing number is 5.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-2-1

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 3
Answer:
The missing number is 2.

Explanation:
In the above image, we can see that the difference and minuend. So to find the missing number we will subtract the minuend and the difference, subtract 816-191 which is 625, so the missing number is 2.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-3-1

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 4
Answer:
The missing number is 5.

Explanation:
In the above image, we can see that the difference and minuend. So to find the missing number we will subtract the minuend and the difference, subtract 500-146 which is 354, so the missing number is 5.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-4-1

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 5
Answer:
The missing number is 0.

Explanation:
In the above image, we can see that the difference and subtrahend. So to find the missing number we will add the difference and the subtrahend. Add 449+251 which is 700, so the missing number is 0.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-5-1

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 6
Answer:
The missing number is 0.

Explanation:
In the above image, we can see that the difference and subtrahend. So to find the missing number we will add the difference and the subtrahend. Add 476+427 which is 903, so the missing number is 0.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-6-1

Solve.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 7

a. Write the numbers in order from greatest to least.
Answer:
996, 969, 966, 699, 696.

Explanation:
The numbers are in order from greatest to least is 996, 969, 966, 699, 696.

b. Subtract the least number from the greatest number. Show your work.
Answer:
300.

Explanation:
Here, the greatest number is 996 and the least number is 696. So the subtraction between them is 996-696 which is 300.

Put On Your Thinking Cap!

Fill in the blanks with the numbers below.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 8

Answer:
606-390 = 216.

Explanation:
Here, 606-390 is 216.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-8-1

Chapter Review/Test

Vocabulary

Question 1.
Fill in the blanks with words from the box. The words may be used more than once.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 15

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 9
Step 1
Subtract the ______.
4 ones – 2 ones = 2 ones
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 10
As 7 tens cannot be subtracted from 3 tens.
_____________ the hundreds and __________
6 hundreds 3 tens 5 ____________ 13 tens
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 11
Step 2
Subtract the ___.
13 tens – 7 tens = 6 tens
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 12
Step 3
Subtract the ____.
5 hundreds – 2 hundreds = 3 hundreds
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 13
Use ____________ to check your answer.
If 634 – 272 = 362, then 362 + 272 = 634.
Answer:
634 – 272 = 362

Explanation:
Step 1
Subtract the ones.
4 ones – 2 ones = 2 ones
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 9

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 10
As 7 tens cannot be subtracted from 3 tens.
Regroup the hundreds and then subtract.
6 hundreds 3 tens 5 ____________ 13 tens
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 11
Step 2
Subtract thetens.
13 tens – 7 tens = 6 tens
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 12
Step 3
Subtract the hundreds.
5 hundreds – 2 hundreds = 3 hundreds
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 13
Use addition to check your answer.
If 634 – 272 = 362, then 362 + 272 = 634.

Concepts and Skills

Subtract
Then match those with the same answer.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Subtraction up to 1,000 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Subtraction-up-to-1000-14-1

Problem Solving

Solve.

Show how to check your answer.

Question 3.
A supermarket has 4-12 bottles of apple juice. 123 bottles of apple juice are sold. How many bottles of apple juice are left?
___ bottles of apple juice are left.
Answer:

Question 4.
Mr. Smith made 207 sandwiches. 18 sandwiches are tuna. How many sandwiches are not tuna?
____ sandwiches are not tuna.
Answer:
189 sandwiches are not tuna.

Explanation:
Given that Mr. Smith made 207 sandwiches and 18 sandwiches are tuna. So the number of sandwiches are not tuna is 207-18 which is 189 sandwiches.

Question 5.
The Morgans drive 864 miles in the first week of their vacation. They drive 178 fewer miles in the second week. How many miles do they drive in the second week?
They drive ____ miles in the second week.
Answer:
They drive 686 miles in the second week.

Explanation:
Given that the Morgans drive 864 miles in the first week of their vacation and they drive 178 fewer miles in the second week. So the number of miles do they drive in the second week is 864-178 which is 686 miles.

Question 6.
The Health Food Store has 600 jars of strawberry jam. It has 167 more jars of strawberry jam than blueberry jam. How many jars of blueberry jam does the store have?
The store has ___ jars of blueberry jam.
Answer:
The store has 767 jars of blueberry jam.

Explanation:
Given that the health food store has 600 jars of strawberry jam and it has 167 more jars of strawberry jam than blueberry jam. So the number of jars of blueberry jam does the store had is 600+167 which is 767 blueberry jam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 2 Adding On and Taking Away Sets to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets

Solve.
Use the bar models to help you.

Question 1.
Luke has 83 toy cars. His brother gives him 52 more toy cars. How many toy cars does he have altogether?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets 1
83 + 52 = _______
He has ___ toy cars altogether.
Answer:
He has 135 toy cars altogether.

Explanation:
Given that Luke has 83 toy cars and his brother gives him 52 more toy cars. So the number of toy cars does he have altogether is 83+52 which is 135 toys.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Adding-On-and-Taking-Away-Sets-1-1

Question 2.
Daniel has 228 craft sticks for his project. He needs 350 more craft sticks. How many craft sticks does he need for his project?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets 2
He needs ___ craft sticks for his project.
Answer:
He needs 578 craft sticks for his project.

Explanation:
Given that Daniel has 228 craft sticks for his project and he needs 350 more craft sticks. So the number of craft sticks does he need for his project is 228+350 which is 578 craft sticks.

Solve.

Draw bar models to help you.

Question 3.
The Bokil family drives 95 miles on the first day of their trip. They drive another 105 miles on the next day. How many miles do they drive in the two days?
They drive ____ miles in the two days.
Answer:
They drive 200 miles in two days.

Explanation:
Given that the Bokil family drives 95 miles on the first day of their trip and they drive another 105 miles on the next day. So the number of miles do they drive in the two days is 95+105 which is 200 miles.

Question 4.
Kayla has 9 puzzles. Her mother gives her 8 more puzzles. Her uncle buys another 5 puzzles for her. How many puzzles does Kayla have now? She has ____ puzzles now.
Answer:
She has 22 puzzles now.

Explanation:
Given that Kayla has 9 puzzles and her mother gives her 8 more puzzles which are 9+8 = 17 puzzles and her uncle buys another 5 puzzles for her which is 17+5 which is 22 puzzles.

Solve.

Use the bar models to help you.

Question 5.
Town Sports has 99 scooters. The store sells some of them and has 45 scooters left. How many scooters does Town Sports sell?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets 3
99 – 45 = ___
Town Sports sold ___ scooters.
Answer:
Town Sports sold 54 scooters.

Explanation:
Given that town sports has 99 scooters and the store sells some of them and has 45 scooters left. So the number of scooters do Town Sports sold is 99-45 which is 54 scooters.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Adding-On-and-Taking-Away-Sets-3-1

Question 6.
There were 367 bicycles at Ben’s bicycle shop. 174 bicycles are rented. How many bicycles are left?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets 4
____ bicycles are left.

Answer:
193 bicycles are left.

Explanation:
Given that there were 367 bicycles at Ben’s bicycle shop and 174 bicycles are rented. So the number of bicycles are left is 367-174 which is 193 bicycles.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Adding-On-and-Taking-Away-Sets-4-1

Solve.

Draw bar models to help you.

Question 7.
Shawn has 405 stickers. He gives 278 stickers away. How many stickers does he have left?
Math in Focus Grade 2 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Adding On and Taking Away Sets 5
He has ___ stickers left.
Answer:
He has 127 stickers left.

Explanation:
Given that Shawn has 405 stickers and he gives 278 stickers away. So the number of stickers does he have left is 405-278 which is 127 stickers left.

Question 8.
There were 282 people in the park on Sunday afternoon. In the evening, 199 people went home. How many people were left in the park?
_______ people were left in the park.
Answer:
83 people were left in the park.

Explanation:
Given that there were 282 people in the park on Sunday afternoon and in the evening, 199 people went home. So the number of people were left in the park is 282-199 which is 83 people.

Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Counting

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 1 Practice 1 Counting to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Counting

Write the numbers shown by the base-ten blocks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 2
Answer:

Explanation:
1 cube = 100
1 line = 10
1 dot = 1
3 x 100 = 300
4 x 10 = 40
2x 1 = 2
300 + 40 + 2 = 342

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 3
Answer:

Explanation:
1 cube = 100
1 line = 10
1 dot = 1
7 x 100 = 700
700 + 8 = 708

Write the numbers in words.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 4

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 5
Answer:

Explanation:
Standard  form is converted to word form

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 6
Answer:

Explanation:
Standard  form is converted to word form

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 7
Answer:

Explanation:
Standard  form is converted to word form

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 8
Answer:

Explanation:
Standard  form is converted to word form

Question 7.
Fill in the chart with the correct numbers. The first one is done for you.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 9

Explanation:

Word form is converted standard form

Write the letters that match the numbers. Find which cave the train is going to. An example is shown.

Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 10
Explanation:

With the help of answers we founded the cave

Find the missing numbers.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 11
Answer:

Explanation:
In the above pattern 1 is added in the ones place

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 12
Answer:

Explanation:
In the above pattern 10 is added in the tens place

Find the missing numbers.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 13
Answer:

Explanation:
In the above pattern 100 is added in the hundreds place

Freddy Frog loves to count.
Count with him and find the missing numbers.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 14
Answer:

Explanation:
In the above pattern 1 is added in the ones place

Freddy Frog loves t0 count.
Count with him and find the missing numbers.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 15
Answer:

Explanation:
In the above pattern 100 is added in the hundreds place

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 16
Answer:

Explanation:
In the above pattern 10 is subtracted from the tens place

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 1,000 17
Answer:

Explanation:
In the above pattern 100 is subtracted from the hundreds place