Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 10 Weight to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight

Look at the pictures.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 1

Write the correct answer.

Question 1.
The ___ are as heavy as the ____
Answer: The apples are as heavy as the oranges

Question 2.
The ___ is heavier than the ____
Answer: The muffin is heavier than the bread

Question 3.
The ___ is lighter than the ____
Answer: The carton of milk is lighter than the empty paper cup

Question 4.
The slice of watermelon is ____ units.
Answer: The slice of watermelon is 10 units.

Put On Your Thinking Cap!

Chgllenaing Practice

Solve.

Question 1.
Box A has a weight of 6 beads. Box B is 2 beads heavier than Box A. Draw the beads for Box A and Box B.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Weight-2 (1)

Look at the pictures. Then answer the question.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 3
Which is heavier, a block or a coin? _______
Answer: A block is heavier than a coin
Because the weight of books is equal to 13 blocks
And also the weight of books is equal to 5 coins
13 is more than 5 so blocks is heavier than coin

Write bananas or watermelon in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 4

Question 3.
The ____ are heavier than the ____
Answer: The bananas are heavier than the watermelons

Put on Your Thinking Cap!

Problem solving

Look at the plants.

Question 1.
Arrange the plants in order of their weight from the heaviest to the lightest.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 5
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Weight-6

 

Chapter Review/Test
Vocabulary
Choose the correct word.

Question 1.
The _____________ of a thing is how heavy or light ills.
Answer:  The weight of a thing is how heavy or light ills.

Question 2.
A _____________ is the quantity used for measuring a thing.
Answer: A Unit is the quantity used for measuring a thing.

Question 3.
A lion is a _____________ animal.
Answer: A lion is a wild animal.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 7
Bag A is ___ than Bag B.
Answer: Bag A is lighter than Bag B.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 8
James is ___ zack.
Answer: James is as heavy as zack.

Concepts and Skills

Fill in the blanks

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 9
The ___ is heavier
The ___ is lighter.
Answer: The boy is heavier
The baby is lighter.

Check (✓) the heavier thing.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Weight-10

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Weight-11

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Weight-12

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 13
Bag A is ____ than Bag B.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 14
Bag B is ___ than Bag C.
So, Bag A is ____ than Bag C.
Answer:
Bag A is lighter than Bag B.
Bag B is lighter than Bag C.
So, Bag A is lighter than Bag C.

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 15
The _____ is the heaviest.
The _____ is the lightest.
Answer:
The pear is the heaviest.
The strawberry is the lightest.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 16

Question 12.
The weight of the bird is about ___ units.
Answer:
The weight of the bird is about 5 units
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 17
.

Question 13.
The weight of the same bird is about  _____ units.
Answer: The weight of the same bird is about 10 units.

Question 14.
The number of units is different because _______
Answer: The number of units is different because there are 5 more blocks than coins

Problem Solving

Solve.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 18

Question 15.
The weight of the wallet is ________ Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 19
Answer: The weight of the wallet is 11 unitsMath in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 19

Question 16.
The weight of the pencil case is ________ Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 19
Answer: The weight of the pencil case is 18 unitsMath in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 19

Question 17.
The weight of the stapler ¡s ________ Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 19
Answer: The weight of the stapler ¡s  6 units Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 19

Question 18.
Which ¡s the heaviest? ______________
Answer: The pencil case is the heaviest

Question 19.
Which is the lightest? _______
Answer: The Stapler is the lightest

Question 20.
The _____________ is heavier than the ___________
Answer: The pencil case is heavier than the wallet

Question 21.
The _____________ is lighter than the _________
Answer: The stapler is lighter than the wallet

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 20

Question 22.
What is the weight of the onion? ____ units
Answer: The weight of the onion is 6 units

Question 23.
What is the weight of the jalapeno? ___ units
Answer: The weight of the jalapeno is 2 units

Question 24.
What is the weight of the bell pepper? ___ units
Answer: The weight of the bell pepper is 4 units

Question 25.
Which is the heaviest? ___
Answer: onions are the heaviest

Question 26.
Which is the lightest? ____
Answer: Jalapeno is the lightest

Question 27.
Arrange the things in order from the lightest to the heaviest.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Answer Key Weight 21
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Weight-21

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 6 Answer Key Dividing by 2-Digit Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 6 Dividing by 2-Digit Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 6 Answer Key Dividing by 2-Digit Numbers

Divide.

Example
340 ÷ 20 = 34 ÷ 2
= 17

Question 1.
560 ÷ 80 = __7___
Answer:
7,

Explanation:
Given to find 560 ÷ 80 we get 560 ÷ 10 ÷ 8,
= 56 ÷ 8 = 7.

Question 2.
630 ÷ 60 = __10 R 3___
Answer:
10 R 3,

Explanation:
630 ÷ 60 = 63 ÷ 6 = 10 R 3,

Question 3.
590 ÷ 30 = __19 R 2___
Answer:
19 R 2,

Explanation:
590 ÷ 30 = 59 ÷ 3 = 19 R  2,

Question 4.
190 ÷ 90 = _2 R 1____
Answer:
2 R 1,

Explanation:
190 ÷ 90 = 19 ÷ 9 = 2 R 1,

Question 5.
360 ÷ 50 = __7 R 1___
Answer:
7 R 1,

Explanation:
360 ÷ 50 = 36 ÷ 5 = 7 R 1,

Divide.

Example
43 ÷ 12
12 rounds to 10.
4 × 10 = 40
The quotient is about 4.
4 × 12 = 48
The estimated quotient is too big. Try 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by 2-Digit Numbers 1
43 ÷ 12 = 3 R 7

Question 6.
98 ÷ 16 = _6 R 2_
Answer: 6 R 2
Explanation:
16 rounds to 20
5 x 20 = 100
The quotient is about 5
5 x 20 = 100
The estimated quotient is ok.


98 ÷ 16 = 6 R 2.

Question 7.
65 ÷ 24 = _2 R 17__
Answer:
24 rounds to 20
3 x 20 = 60
The quotient is about 3
3 x 20 = 60

The estimated quotient is too small, therefore  65 ÷ 24 is 2 R 17.

Question 8.
94 ÷ 37 = _2 R 7__
Answer: 2 R 7
Explanation:

37 rounds to 40
2 x 40 = 80
The quotient is about 2
4 x 20 = 80
The estimated quotient is too small therefore 94 ÷ 37 = 2 R 7.

Divide.

Example

215 ÷ 51
215 rounds to 200.
4 × 50 = 200
The quotient is about 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by 2-Digit Numbers 2
215 ÷ 51 = 4 R 11

Question 9.
362 ÷ 60 = __10 R 2_
Answer: 10 R 2
Explanation:
362 ÷ 60
362 rounds to 360.
6 × 60 = 360
The quotient is about 10.

therefore, 362 ÷ 60 = _10 R 2.

Question 10.
178 ÷ 45 = _3 R 43__
Answer:
3 R 43,

Explanation:
178 ÷ 45,
178 rounds to 200.
45 rounds to 50
4 × 50 = 200
The quotient is about 4.

So 178 ÷ 45 = _3 R 43.

Question 11.
850 ÷ 88 = _9 R 58__
Answer:
9 R 58,

Explanation:
850 ÷ 88
850 rounds to 900.
88 rounds to 90
10 × 90 = 900
The quotient is about 9.

therefore 850 ÷ 88 = 9 R 58.

Question 12.
273 ÷ 59 = _4 R 37__
Answer:
4 R 37,

Explanation:
273 ÷ 59
273 rounds to 300.
59 rounds to 60
5 × 60 = 300
The quotient is about 4.

therefore 273 ÷ 59 =  4 R 37.

Divide.

Example
354 ÷ 14
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by 2-Digit Numbers 3
354 ÷ 14 = 25 R 4

Question 13.
850 ÷ 17 = _50__
Answer:
50,

Explanation:

8 hundreds 5 tens = 85 tens
therefore 850 ÷ 17 = 50.

Question 14.
546 ÷ 25 = _21 R 21__
Answer:
21 R 21,

Explanation:

5 hundreds and 4 tens =  54 tens,
54 tens ÷ 25 = 2 tens R 4,
4 tens 6 ones = 46 ones,
46  ÷ 25 = 1 R 21,
therefore 546 ÷ 25 = 21 R 21.

Question 15.
700 ÷ 28 = _25__
Answer:
25,

Explanation:

7 hundreds and 0 tens =  70 tens
70 tens ÷ 28 = 2 tens R 14
14 tens 0 ones =140 ones
140  ÷ 28 = 5.
therefore 65 ÷ 24 = 2 R 17.

Question 16.
936 ÷ 43 = _21 R 33__
Answer:
21 R 33,

Explanation:

9 hundreds and 3 tens =  93 tens,
93 tens ÷ 43 = 2 tens R 7,
7 tens 6 ones =76 ones
So 76  ÷ 28 = 1 R 33.

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Real-World Problems: More Ratios

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 6 Real-World Problems: More Ratios to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 6 Answer Key Real-World Problems: More Ratios

Solve. Show your work.

Question 1.
For a school fair, Lolita’s parents donated 4 bottles of orange juice, 10 bottles of fruit punch and 8 bottles of apple juice. Find the ratio of the number of bottles of orange juice to the number of bottles of fruit punch to the number of bottles of apple juice Lolita’s parents donated.
Answer: 2 : 5 : 4
Explanation:
Given,
Lolita’s parents donated 4 bottles of orange juice,
10 bottles of fruit punch,
8 bottles of apple juice,
By dividing 4 , 10 and 8 with 2 we get 2 : 5 : 4 to get into simplest form.

Question 2.
A company gave a total of $900 to three charities. Charity A received $200, Charity B received $400 and Charity C received the remaining amount. What is the ratio of the amount Charity A received to the amount Charity B received to the amount Charity C received?
Answer: 2 : 4 : 3
Explanation:
Given,
A company gave a $900 to three charities,
Charity A received $200,
Charity B received $400,
Charity C received the remaining amount,
By subtracting Charity A’s and Charity B’s amount from the total amount,
900 – 600 = 300
The ratio of amount Charity A received to the amount Charity B received to the amount Charity C is 200 : 400 : 300 to get into the simplest form we get 2 : 4 : 3

Solve. Show your work

Question 3.
Ruth cuts a piece of string into three parts. Their lengths are in the ratio 2:3:5. The longest part is 35 centimeters long. How long is the shortest part?
Answer: The shortest part is 14 cm
Explanation:
Given,
The lengths are in the ratio of 2 : 3 : 5,
The longest part is 35 centimeters long,
By multiplying all the three parts with 7 we get the ratio as 14 : 21 : 35,
Therefore, it states that the longest part is 35 cm and shortest part is 14 cm.

Question 4.
The ages of three brothers, Dave, Randy, and Martin, are in the ratio 1 : 2 : 3. Dave is 7 years old. Find the total age of all three brothers.
Answer: The total age of all three brothers is 42 years
Explanation:
Given,
Dave, Randy and Martin are in the ratio of 1 : 2 : 3,
Dave is 7 years old,
By multiplying all the three ratios with 7 we get the ratio as 7 : 14 : 21,
By adding 7 with 14 we get 21,
By adding 21 with 21 we get 42 as total.

Solve. Show your work.

Question 5.
The number of movies that Lisa, Mia, and Nina have seen are in the ratio 6 : 4 : 7. Nina has seen 21 movies this year.
a. How many movies has Lisa seen?
Answer: Lisa has seen 18 movies
Explanation:
Given,
The numbers of movies that Lisa, Mia and Nina have seen are in the ratio of 6 : 4 : 7,
Nina has seen 21 movies,
By multiplying 6, 4 and 7 with 3 we get 18, 12 and 21.

b. What is the total number of movies that the three girls have seen?
Answer: The total number of movies that three girls have seen is 51
Explanation:
Given,
Lisa watched 18 movies,
Mia watched 12 movies,
Nina watched 21 movies,
By adding 18, 12 and 21 we get 51,
So the total number of movies three girls watched is 51.

Question 6.
Amin, Barb, and Curt collected seashells in the ratio of 10 : 12 : 7. Curt collected 98 seashells. How many seashells did they collect together?
Answer: They collected 406 shells together
Explanation:
Given,
Amin, Barb and Curt collected seashells in the ratio of 10 : 12 : 7,
Curt collected 98 seashells,
By multiplying 10, 12 and 7 with 14 we get 140 : 168 : 98,
By adding 140, 168 and 98 we get 406.

Solve. Show your work

Question 7.
By the end of a year, Kieran’s savings is \(\frac{9}{2}\) of Simon’s savings.

a. What is the ratio of Kieran’s savings to Simon’s savings to their total savings?
Answer: 9 : 2 : 11
Explanation:
Given,
The ratio of Kieran’s savings to Simon’s savings to their total savings is 9 : 2 : 11

b. How many times the total amount of money saved is Kieran’s savings?
Answer: 9 : 11
Explanation:
Given,
Kieran’s savings is 9,
Total amount of money is 11,
The ratio of Kieran’s savings to the total amount of money is 9 : 11

c. How many times the total amount of money saved is Simon’s savings?
Answer: 2 : 11
Explanation:
Given,
Simon’s savings is 2,
Total amount of money is 11,
The ratio of Simon’s savings to the total amount of money is 2 : 11

d. Simon saves $28 less than Kieran. How much do both of them save altogether?
Answer: They saved 44 altogether
Explanation:
Given,
Simon saves $28 less than Kieran,
Kieran and Simon’s savings are in the ratio of 9 : 2,
By multiplying 9 with 4 we get 36, 2 with 4 we get 8,
Kieran has $36 and Simon has $8,
By adding 36 with 8 we get 44.

Solve. Show your work.

Question 8.
Lita, Kala, and Rose entered a typing competition. Lita typed 2 times as fast as Kala. The ratio of the number of words Kala typed to the number of words Rose typed was 4 : 1. If Rose typed 48 words, how many words did Lita type?
Answer: Lita types 384 words
Explanation:
Given,
Lita typed 2 times as fast as Kala which is 8,
Kala and Rose typed in the ratio of 4 : 1,
By multiplying 8, 4 and 1 with 48 we get 384 : 192 : 48,
Therefore, Lita typed 384 words in a typing competition

Solve. Show your work

Question 9.
Young’s Dairy Bar produces yogurt in three flavors: vanilla, strawberry, and banana. The amount of vanilla yogurt they produce in a day is 2 times the amount of banana yogurt. The amount of banana yogurt they produce in a day is 3 times the amount of strawberry yogurt.
a. What is the ratio of the amount of vanilla yogurt to the amount of banana yogurt to the amount of strawbery yogurt it produces in a day?
Answer: The ratio of the amount of vanilla yogurt to the amount of banana yogurt to the amount of strawberry yogurt is 6 : 3 : 1
Explanation:
Given,
The amount of vanilla yogurt they produce is 2 times the amount of banana yogurt,
The amount of banana yogurt they produce is 3 times the amount of strawberry amount.

b. How many times the total amount of yogurt produced is the amount of vanilla yogurt produced?
Answer:3 / 5 times
Explanation:
Given,
The total amount of yogurt produced is by adding 6, 3 and 1 we gt 10,
The amount of vanilla yogurt produced is 6
The ratio of total amount of yogurt produced is the amount of vanilla yogurt produced is 6 / 10,
By dividing 6 / 10 with 2 we get 3 / 5.

Math in Focus Grade 5 Chapter 8 Answer Key Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 8 Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Chapter 8 Answer Key Decimals

Math Journal

Question 1.
Explain why 1.8, 1.80, and 1.800 have the same value.
Answer: 1.8, 1.80, and 1.800 have the same value as all the three values have 0 at their decimal value after 8.
since the value after the decimal point if it’s less than 5 then the value will be the same and there won’t be much change

Question 2.
Howard does not know how to find the values of A and B on the number line. Write the steps Howard should use to find these values.
Math in Focus Grade 5 Chapter 8 Answer Key Decimals 2
Answer:
Howard should use the tenth and hundredth value counting and then rounding value  method to identify the value
that is to find A Howard should start counting numbers from2.1 and go on as 2.11,2.12,2.13,2.14,2.15,2.16 at 2.16 the value is hundredth value is more than 5 so the value will be 2.2
and at the point A value will be 2.13
Same to find value of B it will be 2.21

Put on Your Thinking cap!

Challenging Practice

Solve.

Question 1.
You are given two numbers, 3.987 and 70.140.

a. Round each number to the nearest tenth.
Answer:
The nearest tenth for 3.987 is 4.0
The nearest tenth for 70.140 is 70.1
Explanation:
For 3.987,  the nearest tenth place value is 9 and to round the number which is nearest to the tenth we have to look at the next place value which is the hundredth so 8 is more than 5 we have to go onto the next highest tenth value  will be 4.o
For 70.140,  the nearest tenth place value is 1 and to round the number which is nearest to the tenth we have to look at the next place value which is the hundredth so since 4 is less than 5 the round of value will be 70.1

b. Round each number to the nearest hundredth.
Answer:
Explanation:
The nearest hundredth for 3.987 is 3.99
The nearest hundredth for 70.140 is 70.14
For 3.987, to get to the nearest hundredth we go to the thousandth position and the value is more than  5 we have to go onto the next highest hundredth value which will be 3.99
For 70.140,  the nearest hundredth place value is 4 and to round the number which is nearest to the hundredth we have to look at the next place value which is the thousandth so since 0 is less than 5 the round of value will be 70.14

c. Find the difference between your rounded answers for 3.987.
Answer: 0.01
The nearest tenth for 3.987 is 4.0
The nearest hundredth  for 3.987 is 3.99
By removing 3.99 from 4.0 we get 0.01
4.0 – 3.99 = 0.01
so, The difference will be 0.01

d. Find the difference between your rounded answers for 70.140.
Answer:0.04
The nearest tenth for 70.140 is 70.1
The nearest hundredth  for 70.140 is 70.14
By removing 70.1 from 70.14 we get 0.04
70.14 – 70.1 = 0.04
so, The difference will be 0.04

e. Are your answers in Exercises a and b the same? Explain why or why not.
Answer: No, the answers are not same as the exercises a is done to find the round value of tenth and the exercise b is done to find the round value of hundredth.

Complete.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 8 Answer Key Decimals 3
Answer:
4.129=4+0.1+0.029
Math-in-Focus-Grade-5-Chapter-8-Answer-Key-Decimals-3

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 8 Answer Key Decimals 4
Answer:
2.075=2+0.070+0.005
Math-in-Focus-Grade-5-Chapter-8-Answer-Key-Decimals-4

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 8 Answer Key Decimals 5
Answer:

Math-in-Focus-Grade-5-Chapter-8-Answer-Key-Decimals-5

Put on Your Thinking Cap!

Problem Solving

Solve. Show your work.

Question 1.
Kimberly has 3.25 kilograms of flour in a container. She adds 45 grams of flour to the container. How many kilograms of flour does she have now?
Answer: 3.295 Kilograms
Kimberly has 3.25 kilograms of flour in a container.
Kimberly has 3.25 kilograms of flour in a container.
Convert grams into kilograms
To convert grams divide 45 with 1000
As 1 gram is equal to 0.001 kilogram
45 grams = \(\frac{45}{1000}\)
= 0.045  Kilograms
Now by adding 3.25 and 0.045 we get 3.295 kilogram
3.25 + 0.045 = 3.295 kg

Question 2.
The weight of four objects are 3\(\frac{1}{5}\) pounds, 3\(\frac{39}{1000}\) pounds, 3\(\frac{99}{100}\) Pounds and 3\(\frac{52}{10}\) Pounds. Arrange the weights in order from least to greatest.
Answer: 3\(\frac{39}{1000}\) pounds, 3\(\frac{99}{100}\) Pounds, 3\(\frac{1}{5}\) pounds, 3\(\frac{52}{10}\) Pounds

The oder given is 3\(\frac{1}{5}\) pounds , 3\(\frac{39}{1000}\) pounds , 3\(\frac{99}{100}\) Pounds , 3\(\frac{52}{10}\) Pounds

Explanation:
We have 3\(\frac{52}{10}\) Pounds as the highest
When compared 3\(\frac{1}{5}\) pounds with 3\(\frac{99}{100}\) Pounds, 3\(\frac{1}{5}\) pounds is the highest value
And When compared 3\(\frac{99}{100}\) Pounds with 3\(\frac{39}{1000}\) pounds is the highest value
therefor weights in order from least to greatest is

3\(\frac{39}{1000}\) pounds, 3\(\frac{99}{100}\) Pounds, 3\(\frac{1}{5}\) pounds, 3\(\frac{52}{10}\) Pounds

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 2 Comparing Amounts of Money to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money

Compare the amounts.

Complete the tables and fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 2
Answer:

$70.40 = 70 dollars and 40 cents
$70.35 = 70 dollars and 35 cents
$70.40 > $70.35
$70.35 < $70.40

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 3
Are all of these amounts the same? _______
$_________ is the greatest amount.
$_________ is the least amount.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-3
$16.70 = 16 dollars and 70 cents.
$16.15 = 16 dollars and 15 cents.
$16.45 = 16 dollars and 45 cents.
All the amounts are not same
$16.70 is the greatest amount.
$16.15 is the least amount.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 4
Which is the greatest amount? _________
Which is the least amount? _________
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-4
$45.30 = 45 dollars and 30 cents.
$42.95 = 42 dollars and 95 cents.
$45.75 = 45 dollars and 75 cents.
$45.75 is the greatest amount.
$42.95 is the smallest amount.

Write the amount in each set.
Then check (✓) the set that has the greater value.

Example

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 5

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-6
5 dollars + 5 dollars + 1 dime + 1 dime = 10 dollars + 2 dime
1 dime = 0.1dollar
so 10.1 dollar
10 dollars + 10 dollars + 5 dollars + 1 dollar + 1 dollar + 1 dollar = 28 dollars

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-7
5 dollars + 1 dollar + quarter dollar + quarter doller + quarter dollar + 1 dime + 5 cents + 5 cents
Quarter dollar = 25 cents.
6 dollars 85 cents 1 dime.
1 dime = 10cents
85 cents 1 dime = 95 cents
so
$ 6.95
10 dollars + 10 dollars + 5 dollars + 1 dollar + 1 dollar + 1 doller + 5 cents + 5 cents + 5 cents = 28 dollars 15 cents
$28.15

Circle the amount that is less.

Question 6.
$3.85 $4.10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-8
$3.85 amount is less.

Question 7.
$62.40 $62.25
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-9
$62.25 amount is less.

Circle the amount that is more.

Question 8.
$28.90 $27.95
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-10
$28.90 amount is more.

Question 9.
$71.09 $790
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-Comparing-Amounts-of-Money-11
$71.09 amount is more.

Compare the amounts.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 2 Answer Key Comparing Amounts of Money 8
Answer:
$37.05 greater than $27.90 greater than $27.45.

Question 10.
Which customer paid the most? Customer _______
Answer:
Customer C paid the most.

Question 11.
Which customer paid the least? Customer _______
Answer:
Customer A paid the least.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Meaning of Sum

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 1 Meaning of Sum to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Meaning of Sum

Find the sum of the numbers.

96 and 73
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Meaning of Sum 1
The sum of 96 and 73 is 169
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-1-Answer-Key-Meaning-of-Sum-1

Question 1.
700 and 200
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Meaning of Sum 2
The sum of ___ and ___ is ____.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-1-Answer-Key-Meaning-of-Sum-2
The sum of 700 and 200 is 900

Question 2.
215 and 507
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Meaning of Sum 3
The sum of ___ and ___ is ____.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-1-Answer-Key-Meaning-of-Sum-3
The sum of 215 and 507 is 722

Solve.

Use bar models to help you.

Question 3.
Al spent $27 on a shirt and $120 on books. Find the sum of money Al spent.
___ + ___ = _____
The sum of money Al spent is $ _____.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-1-Answer-Key-Meaning-of-Sum-4
Explanation:
Given:
Al has spent $ 27 on a shirt
And $ 120 on a Book
The total amount he spent was
$27 + $120 = $147
The sum of money Al spent is $ 147.

Question 4.
Harry is 12 years old. His sister is 9 years younger. Find the sum of their ages.
____ + ___ = ____
The sum of their ages is ____ years.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-1-Answer-Key-Meaning-of-Sum-5
Explanation:
Given:
harry is 12 years old
and he has a sister who is 9 years old
the total sum of the there age will be as follows
12 + 9 = 21
The sum of their ages is 21 years.

Question 5.
Greg has collected 32 green jumping beans. His mother gives him 15 red jumping beans more. Find the sum of jumping beans Greg has now.
___ + ____ = ____
The sum of jumping beans Greg has now is ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-1-Answer-Key-Meaning-of-Sum-6
Explanation:
Greg has 32 green colored jumping beans
Later on his mother had given more 15 jumping beans which were in red color
Now, The total jumping beans now Greg has is
32 + 15 = 47
The sum of jumping beans Greg has now is 47

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 2 Mental Addition to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition

Climb each step by adding mentally.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-1

Find the missing numbers.
Add mentally.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 2

Question 2.
75 + 6 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 3
75 + ___ = ____
____ – ___ = ____
So, 75 + 6 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-3
Explanation:
75 + 10 = 85
85 – 4 = 81
So, 75 + 6 = 81

Question 3.
69 + 5 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-4
Explanation:
69 + 10 = 79
79 – 5 = 74
So, 69 + 5 = 74

Question 4.
48 + 4 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-5
Explanation:
48 + 10 = 58
58 – 6 = 52
So, 48 + 4 = 52

Question 5.
29 + 9 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-6
Explanation:
29 + 10 = 39
39 – 1 = 38
So, 29 + 9 = 38

Question 6.
65 + 8 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-7
Explanation:
65 + 10 = 75
75 – 2 = 73
So, 65 + 8 = 73

Find the missing numbers. Add mentally.

Example
123 + 5 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 4

Question 7.
632 + 7 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-8
Explanation:
2 + 7 = 9
630 + 9 = 639
so, 632 + 7 = 639

Question 8.
712 + 3 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-9
Explanation:
2 + 3 = 5
710 + 5 = 715
so, 712 + 3 = 715

Question 9.
534 + 5 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-10
Explanation:
4 + 5 = 9
530 + 9 = 539
so, 534 + 5 = 539

Question 10.
375 + 6 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-11
Explanation:
5 + 6 = 11
370 + 11 = 381
so, 375 + 6 = 381

Question 11.
275 + 8 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-12
Explanation:
5 + 8 = 13
270 + 13 = 283
so, 275 + 8 = 283

Question 12.
629 + 9 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-13
Explanation:
9 + 9 = 18
620 + 18 = 638
so, 629 + 9 = 638

Find the missing numbers.
Add mentally.

Example
246 + 20 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 5

Question 13.
348 + 50 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-14
Explanation:
40 + 50 = 90
308 + 90 = 398
so, 348 + 50 = 398

Question 14.
741 + 30 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-15
Explanation:
40 + 30 = 70
701 + 70 = 771
so, 741 + 30 = 771

Question 15.
653 + 10 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-16
Explanation:
50 + 10 = 60
603 + 60 = 663
so, 653 + 10 = 663

Example
352 + 70 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 6

Question 16.
427 + 80 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-17
Explanation:
427  + 100 = 527
527 – 20 = 507
so, 427 + 80 = 507

Question 17.
535 + 90 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-18
Explanation:
535  + 100 = 635
635 – 10 = 625
so, 535 + 90 = 625

Question 18.
164 + 60 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-19
Explanation:
164  + 100 = 265
264 – 40 = 224
so, 164 + 60 = 224

Find the missing numbers.
Add mentally.

Example
315 + 200 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 7

Question 19.
765 + 100 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Mental Addition 8
Explanation:
___ + 100 = ___
____ + ____ = ____
So, 765 + 100 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-20
Explanation:
700 + 100 = 800
65 + 800 = 865
So, 765 + 100 = 865

Add mentally.

Question 20.
452 + 500 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-21
Explanation:
400 + 500 = 900
52 + 900 = 952
So, 452 + 500 = 952

Question 21.
264 + 300 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-22
Explanation:
200 + 300 = 500
64 + 500 = 564
So, 264 + 300 = 564

Question 22.
412 + 300 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-23
Explanation:
400 + 300 = 700
12 + 700 = 712
So, 412 + 300 = 712

Question 23.
178 + 300 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-24
Explanation:
100 + 300 = 400
78 + 400 = 478
So, 178 + 300 = 478

Question 24.
708 + 200 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-25
Explanation:
700 + 200 = 900
8 + 900 = 908
So, 708 + 200 = 908

Question 25.
320 + 600 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-2-Answer-Key-Mental-Addition-26
Explanation:
300 + 600 = 900
20 + 900 = 920
So, 320 + 600 = 920

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 4 Key Mental Subtraction to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction

Find the missing numbers. Subtract mentally.

Example
43 – 6 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 1

Question 1.
56 – 8 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 2
56 – ___ = ____
____ + ___ = ____
So, 56 – 8 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-2
Explanation:
56 – 10 = 46
46 + 2 = 48
So, 56 – 8 = 48

Subtract mentally.

Question 2.
84 – 7 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-3
Explanation:
84 – 10 = 74
74 + 3 = 77
So, 84 – 7 = 77

Question 3.
38 – 9 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-4
Explanation:
39 – 10 = 28
28 + 1 = 9
So, 38 – 9 = 29

Question 4.
62 – 8 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-5
Explanation:
62 – 10= 52
52 + 2 = 54
So, 62 – 8 = 54

Question 5.
76 – 7 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-6
Explanation:
76 – 10 = 66
66 + 3 = 69
So, 62 – 8 = 69

Find the missing numbers. Subtract mentally.

Example
789 – 5 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 3

Question 6.
398 – 4 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-7
Explanation:
8 – 4 = 4
390 + 4 = 394
So, 398 – 4 = 394

Question 7.
427 – 2 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-8
Explanation:
7 – 2 = 5
420 + 5 = 425
So, 427 – 2 = 425

Question 8.
358 – 6 =___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-9
Explanation:
8 – 6 = 2
350 + 2 = 352
So, 358 – 6 = 352

Find the missing numbers.
Subtract mentally.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 4

Question 9.
472 – 3 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-10
Explanation:
472 – 10 = 462
462 + 7 =469
so,472 – 3 = 469

Question 10.
513 – 9 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-11
Explanation:
513 – 10 = 503
503 + 1 = 504
so,513 – 9 = 504

Question 11.
394 – 7 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-12
Explanation:
394 – 10 = 384
384 + 3 = 387
so, 384 – 7 = 387

Find the missing numbers.
Subtract mentally.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 5

Question 12.
475 – 40 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-13
Explanation:
70 – 40 = 30
405 + 30 = 435
so, 475 – 40 = 435

Question 13.
466 – 30 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-14
Explanation:
60 – 30 = 30
406 + 30 = 436
so, 466 – 30 = 436

Question 14.
654 – 50 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-15
Explanation:
50 – 50 = 0
604 + 0 = 604
so, 654 – 50 = 604

Find the missing numbers.
Subtract mentally.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 6

Question 15.
516 – 70 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-16
Explanation:
516 – 100 = 416
416 + 30 = 446
so, 516 – 70 = 446

Question 16.
228 – 30 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-17
Explanation:
228 – 100 = 128
128 + 70 = 198
so, 228 – 30 = 198

Question 17.
436 – 40 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-18
Explanation:
436 – 100 = 336
336 + 60 = 396
so, 436 – 40 = 396

Find the missing numbers. Subtract mentally.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 7
Explanation:

Question 18.
832 – 400 = ?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Mental Subtraction 8
Explanation:
___ – 400 = ___
____ + ___ = ____
So, 832 – 400 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-19
Explanation:
800 – 400 = 400
32 + 400  = 432
so, 832 – 400 = 432

Find the missing numbers. Subtract mentally.

Question 19.
348 – 300 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-20
Explanation:
300 – 300 = 0
48 + 0 = 48
so, 348 – 300 = 48

Question 20.
548 – 300 = ___
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-21
Explanation:
500 – 300 = 200
48 + 200 = 248
so, 548 – 300 = 248

Question 21.
615 – 400 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-22
Explanation:
600 – 400 = 200
15 + 200 = 215
so, 615 – 400 = = 215

Question 22.
465 – 200 = ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-4-Answer-Key-Mental-Subtraction-23
Explanation:
400 – 200 = 200
65 + 200 = 265
so, 465 – 200 = = 265

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 1 Coins and Bills to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills

Circle the bills that make the given amount.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 2
Answer:
10 dollar = 1 d0llar + 1 dollar + 5 dollar + 5 dollar.
10 dollars = 12 dollars.
Then circle the 10 d0llars

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills_1

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 3
Answer:
20 dollars = 10 dollars + 5 dollars + 5 dollars + 1 dollar + 1 dollar + 1 dollar.
20 dollars = 23 dollars.
Then circle the 20 dollars.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills_2

Circle the coins that make one dollar.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 4
Answer:
1 dollar = 100 cents
The circle part is equal to 100 cents.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills_3

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 5
Answer:
1 dollar = 100 cents
The circle part is equal to 100 cents.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills_4

Find the value of the coins. Then write less than, equal to, or more than.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 6

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 7
___________ $1
Answer:
1 Quarter + 10 cents + 10cents + 5 cents + 5 cents.
1 quarter = 25 cents
25 cents + 10 cents + 10cents + 5 cents + 5 cents = 55cents
55 cents less than $1.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 8
___________ $1
Answer:
Quarter + quarter + quarter + 10 cents + 10 cents + 5 cents.
1 quarter = 25 cents.
25 cents + 25 cents + 25 cents + 10 cents + 10 cents + 5 cents = 100 cents.
100 cents equal to $1

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 9
___________ $1
Answer:
Quarter + quarter + quarter + 10 cents + 10 cents + 10 cents + 5 cents + 5 cents.
1 quarter = 25 cents.
25 cents + 25 cents + 25 cents + 10 cents + 10 cents + 10 cents + 5 cents + 5 cents = 115 cents.
100 cents = $1
115 cents more than to $1

Write the amount of money.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 10

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 11
$_____________
Answer: $10 + $10 + $10 + $10 + $10 +$1 + $1 + $1 + $1 + 1 quarter + 1 quarter + 1 quarter + 1 quarter.
1 quarter = 25 cents.
4 quarters = $1
$10 + $10 + $10 + $10 + $10 +$1 + $1 + $1 + $1 + $1 = $55

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 12
$_____________
Answer:
$10 + $10 + $5 + $5 + $5 +$1 + 1 quarter + 1 quarter + 1 quarter + 1 quarter + 10 cents + 1 dime + 10 cents + 1 dime + 10 cents.
1 quarter = 25 cents.
1 dime = 10 cents.
$10 + $10 + $5 + $5 + $5 +$1 + 25 cents  + 25 cents + 25 cents + 25 cents + 10 cents + 10 cents + 10 cents + 10 cents + 10 cents = $37.50

Write the amount of money.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 13

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 14
$_____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar.
Ninety six cents = $0.96

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 15
$_____________
Answer:
Sixty one dollars = $61

Write the amount of money.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 16
$_____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar.
99 cents = 0.99 dollars.
Fourteen dollars and ninety nine cents = $14.99

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 17
$_____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar
50 cents = 0.50 d0llar.

Thirty dollars and fifty cents = $13.50

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 18
$_____________
Answer:
Fifteen dollars = $15

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 19
$_____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar.
25 cents = 0.25 dollar.
Seventy eight dollars and twenty five cents = $78.25

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 20

Question 16.
$.03 ………………….
__________ dollars __________ cents
Answer:
$.03 $0.03 dollars 0 cents

Question 17.
$40.20………………….
__________ dollars __________ cents
Answer:
$40.20 = $40 dollars 20 cents

Question 18.
$27.15 ………………….
__________ dollars __________ cents
Answer:
$27.15 = $27 dollars 15 cents

Match

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 21
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 22
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills_5

Count the money. Then circle the correct amount.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 23

Question 23.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 24
$7.00
$7.07
$7.70
Answer:
5 dollars + 1 dollar + 1 dollar + 10 cents + 10 cents + 1 quarter + 1 quarter.
1 quarter = 25 cents.
The total money is $7.70
The correct money is $7.70

Question 24.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 25
$1.10
$11.00
$11
Answer:
1 dollar + 10 cents = $1.10

Question 25.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 26
$50.15
$.65
$5.15
Answer:
20 dollar + 20 dollar + 10 dollar + 10 cents + 5 cents = $50.15

Complete.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 27

Question 26.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 28
__________ dollars and __________ cents or $__________
Answer:
20 dollars + 10 dollars + 5 dollars + 1 quarter + 1 quarter = 35 dollars and 50 cents or $35.50

Question 27.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 29
__________ dollars and __________ cents or $__________
Answer:
5 dollars + 1 dollar + 1 quarter = 6 dollars and 25 cents or $6.25

Question 28.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 30
__________ dollars and __________ cents or $__________
Answer:
1 quarter + 1 quarter  + 5 cents + 10 cents + 10 cents = 0 dollars and 75 cents or $0.75

Question 29.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 31
__________ dollars and __________ cents or $__________
Answer:
1 quarter + 1 quarter + 1 quarter + 10 cents + 10 cents + 5 cents = 1 dollars and 0 cents or $1.00

Question 30.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 32
__________ dollars and __________ cents or $__________
Answer:
1 quarter + 1 quarter + 1 quarter + 1 quarter + 1 cent + 1 cent + 1 cent + 1 cent = 1 dollars and 4 cents or $1.04

Write the amount of money in two ways.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 33

Question 31.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 34
____________¢ or $____________
Answer:
1 quarter + 1 quarter + 10 cents + 10 cents + 5 cents + 10 cents + 10 cents = 95 ¢ or $0.95

Question 32.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 35
____________¢ or $____________
Answer:
1 dollar + 1 dollar + 1 dollar = 300 ¢ or $3.00

Question 33.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 36
____________¢ or $____________
Answer:
1 dollar + 1 quarter + 1 quarter + 10 cents + 10 cents + 10 cents + 10 cents + 5 cents + 5 cents = 200 ¢ or $2.00

Write the amount of money in two ways.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 37

Question 34.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 38
$___________ or ____________¢
Answer:
5 dollars + 1 dollar + 1 dollar + 1 dollar + 1 dollar + 10 cents + 5 cents = $9.15 or 915¢

Question 35.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 39
$___________ or ____________¢
Answer:
5 dollars + 5 cents = $5.05 or 505¢

Question 36.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 40
$___________ or ____________¢
Answer:
5 dollars + 1 dollar + 10 cents + 10 cents + 5 cents + 5 cents = $6.30 or 630¢

Write the cents in dollars and cents.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 41

Question 37.
120¢ ___________
Answer:
100 cents = 1 dollar
120 cents =1.20$

Question 38.
543¢ ____________
Answer:
100 cents = 1 dollar
543 cents = $5.43

Question 39.
106¢ _____________
Answer:
100 cents = 1 dollar
106 cents = $1.06

Question 40.
350¢ ____________
Answer:
1dollar = 100 cents
3 dollar = 300 cents
300cents + 50 cents = $3.50

Question 41.
83¢ ___________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar
83 cents = $0.83

Question 42.
17¢ ____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar
17 cents = $0.17

Question 43.
2¢ ____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar
2 cents = $0.02

Write the dollars and cents in cents.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Coins and Bills 42

Question 44.
$3.51 ____________
Answer:
1 dollar = 100 cents
3 dollar = 300 cents
300 cents = 51 cents = 351¢

Question 45.
$6.95 ____________
Answer:
1 dollar = 100 cents
6 dollars = 600 cents
600 cents + 95 cents = 695¢

Question 46.
$1.05 ____________
Answer:
1 dollar = 100 cents
$1.05 =105¢

Question 47.
$.44 ____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar
$.44 = 44¢

Question 48.
$.69 ____________
Answer:
1 cent = 0.01 dollar
69 cents = 0.69 cents = 69¢

Question 49.
$8 ____________
Answer:
1 dollar = 100 cents
8 dollar = 800¢

Question 50.
$7 ____________
Answer:
1 dollar = 100 cents
7 dollars = 700 cents
700¢

Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 7 Real-World Problems: Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Decimals

Solve. Show your work.

Question 1.
Mrs. Lee uses 0.025 kilogram of wax to make a candle. On Monday, she made 50 candles. On Tuesday, she made 4 times as many candles as on Monday. How much wax did she use to make the candles on Tuesday?
Answer: 0.1 kg
Explanation:
given information,
on Monday 0.025 km of wax use to make 50 candles.
on Tuesday x kg of wax used to make 4 x 50 = 200 candles.
how much wax ‘x ‘ is to be find out.
0.025 ÷ 50 = 0.0005
0.025 ÷ 50
=0.0005 kilograms of wax is used for one candle.
for 4 x 50 = 200 candles.
0.0005 x 200 = 0.1 kg of wax is used.

Question 2.
One lap of a race track measures 4.68 kilometers. During a race of 56 laps, a driver stops to refuel after completing 48 laps. How many more kilometers does he have to drive to finish the race?
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Decimals 1
Answer:
37.2 kilometers
Explanation:
one lap = 4.65 kilometers
56 x 4.65 = 260.4 kilometers
48 x 4.65 = 223.2 kilometers
37.2 more kilometers does he have to drive to finish the race.
260.4 – 223.2 = 37.2 kilometers

Solve. Show your work.

Question 3.
Mrs. Rahlee bought 300 yards of ribbon to make flowers. She used 1.22 yards to make one large flower. She made 200 such large flowers She used all of the remaining ribbon to make 100 small flowers. What was the length of ribbon Mrs. Rahlee used to make one small flower?
Answer:
0.56 yards length of ribbon Mrs. Rahlee used to make one small flower.
Explanation:
total 300 yards of ribbon to make flowers.
1.22 yards for one flower.
200 x 1.22 = 244 yards used to make one large flower.
300 – 244 = 56 yards
56 ÷ 100 = 0.56
0.56 yards length of ribbon Mrs. Rahlee used to make one small flower.

Question 4.
Britta bought some carrots and apples for $24.80. A carrot and an apple cost $0.90 altogether. She bought more carrots than apples. The cost of the extra number of carrots was $6.80. How many apples did Britta buy?
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 7 Answer Key Real-World Problems Decimals 2
Answer:
20 apples
Explanation:
c carrot
a apple
x is number of carrots
y is number of apples
c +  a = 0.90
x c + y a = 24.80
6.80 + y a = 24.80
y a = 24.80 – 6.8 = 18
But a+c=.90
y=18÷ 0.9 = 20
y is the number of apples

Solve. Show your work.

Question 5.
A plastic tub has a capacity of 1 3.5 quarts. It can hold 3 times as much liquid as a pail. The pail can hold twice as much liquid as a can. Find the capacity of the pail and that of the can in quarts.
Answer:
2.25 quarts
Explanation:
capacity of tub = 13.5 quarts.
Tub can hold three times as much as a pail.
capacity of pail = 13.5 ÷ 3 = 4.5 quarts.
The pail can hold twice as much liquid as a can.
capacity of can =4.5 ÷ 2 = 2.25 quarts.

Question 6.
Marcy paid $35 for 10 kilograms of raisins. She divided the raisins equally into two containers. Then she sold the raisins in the first container at $4.50 per kilogram and those in the second container at $5.50 per kilogram. How much money did Marcy earn after selling all the raisins?
Answer: $15
Explanation:
Since she divided raisins equally both containers have 5kg each.
Total earnings from selling container one = 4.5 * 5 = $22.5
Total earnings from selling container two = 5.50 * 5 = $27.5
Total earnings from both containers = 22.5 + 27.5 = $50
Total cost of raisins = $ 35
Total Profit = $50 – $35 = $15