Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 3 Real-World Problems: Division to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Division

**Solve. Use bar models to help you.**

May has 48 flowers.

She needs 4 flowers to make each centerpiece.

How many such centerpieces can she make?

Question 1.

Mr. Morton shares 75 marbles equally among 5 children. How many marbles does each child get?

_____ ÷ ____ = _____

Each child gets ____ marbles.

Answer:

75 ÷ 5 = 15

Each child gets 15 marbles

Explanation:

Mr. Morton shares 75 marbles equally among 5 children.

75 ÷ 5 = 15

15 marbles that each child get

**Solve. Use bar models to help you.**

Question 2.

Cally works 63 hours in 7 weeks. She works an equal number of hours per week. How many hours does she work per week?

She works ___ hours per week.

Answer:

She works 9 hours per week.

Explanation:

Cally works 63 hours in 7 weeks.

She works an equal number of hours per week.

63 ÷ 7 = 9

9 hours that she work per week

Question 3.

Each shirt has 8 buttons. There are 72 buttons in all. How many shirts are there?

There are ___ shirts.

Answer:

There are 9 shirts.

Explanation:

Each shirt has 8 buttons.

There are 72 buttons in all.

72 ÷ 8 = 9

9 shirts are there

**Solve. Use bar models to help you.**

Example

Tina gives $85 to Aiden and Nick. Aiden gets 4 times as much money as Nick. How much does Nick get?

Question 4.

Auntie Agnes makes 24 hot dogs. She puts them on a round tray and a square tray. Twice as many hot dogs are on the square tray as on the round tray. How many more hot dogs are there on the square tray than on the round tray?

There are __________ more hot dogs on the square tray.

Answer:

There are 12 more hot dogs on the square tray.

Explanation:

Auntie Agnes makes 24 hot dogs.

She puts them on a round tray and a square tray.

Twice as many hot dogs are on the square tray as on the round tray.

24 ÷ 2 = 12

12 more hot dogs are there on the square tray than on the round tray

**Solve. Draw bar models to help you.**

Question 5.

Elena takes 80 photos on her vacation. She takes 4 times as many photos as Luke. How many photos does Luke take?

Answer:

20 photos

Explanation:

Elena takes 80 photos on her vacation.

She takes 4 times as many photos as Luke.

80 ÷ 4 = 20

20 photos that Luke take

Question 6.

Mr. King picked 54 peaches from his orchard. He picked 9 times as many peaches as Mr. Tang. How many peaches did Mr. Tang pick?

Answer:

6 peaches

Explanation:

Mr. King picked 54 peaches from his orchard.

He picked 9 times as many peaches as Mr. Tang.

54 ÷ 9 = 6

6 peaches that Mr. Tang pick.