Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Understanding and Measuring Volume

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Understanding and Measuring Volume

These solids are formed by stacking unit cubes in the corner of a room.
Find the volume of each solid.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 1
Volume = _________ cubic units
Answer:
Volume of give cube has 27 cubic units,

Explanation:
As we know volume of  solid is l X w X h,
so given cube  has 3 unit X 3 unit X 3 unit = 27 cubic units.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 2
Volume = _________ cubic units
Answer:
Volume of give cube has 32 cubic units,

Explanation:
As we know the volume of solid is l X w X h,
so the given cube has 4 units X 4 units X 2 units = 32 cubic units.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 3
Volume = _________ cubic units
Answer:
Volume of given cube has  16 cubic units,

Explanation:
As we know the volume of  solid is l X w X h,
Given cube contains 2 fewer small unit cubes so first we
calculate the total surface and subtract missing cubic units,
Total surface area has 3 units X 2 units X 3 units = 18 cubic units.
the surface area of small unit cubes is 1 unit X 1 unit X 2 units = 2 cubic units,
therefore the volume of the given cube is 18 cubic units – 2 cubic units = 16 cubic units.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 4
Volume = _________ cubic units
Answer:
Volume of 9 cubic units,

Explanation:
Given solid cube has 9 unit cubes with 1 unit X 1 unit X 1 unit each,
So the volume of given cube is 9 X (1 unit X 1 unit X 1 unit)  = 9 cubic units.

These solids are formed by stacking 1-centimeter cubes in the corner of a room.
Find the volume of each solid.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 5
Volume = ______ cm3
Answer:
Volume 11 cm3,

Explanation:
Given solid cube has 11 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 11 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 11 cm3.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 6
Volume = _________ cm3
Answer:
Volume 8 cm3,

Explanation:
Given solid cube has 8 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 8 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 8 cm3.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 7
Volume = _________ cm3
Answer:
Volume 10 cm3,

Explanation:
Given solid cube has 10 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 10 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 10 cm3.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 8
Volume = ______ cm3
Answer:
Volume 12 cm3,

Explanation:
Given solid cube has 12 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 12 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 12 cm3.

Question 9.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 9
Volume = _________ cm3
Answer:
Volume 7 cm3,

Explanation:
Given solid cube has 7 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 7 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 7 cm3.

Question 10.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 10
Volume = _________ cm3
Answer:
Volume 11 cm3,

Explanation:
Given solid cube has 11 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 11 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 11 cm3.

These solids are built using 1-centimeter cubes. Find the volume of each solid.
Then compare their volumes and fill in the blanks.

Question 11.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 11
Solid _________ has a greater volume than solid _________.
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Understanding and Measuring Volume-1
Solid B has a greater volume than solid A,

Explanation:
Given solid cube A has 5 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 5 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 5 cm3,
and given solid cube B has 8 units cms with 1 cm X 1 cm X 1 cm each,
So the volume of given cubes is 8 X (1 cm X 1 cm X 1 cm)  = 8 cm3.
Solid B has a greater volume than solid A.

These solids are built using 1-meter cubes. Find the volume of each solid.
Then compare their volumes and fill in the blanks.

Question 12.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 12
Solid _________ has less volume than solid _________.
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Answer Key Understanding and Measuring Volume-2
Solid 8 m3 has less volume that solid 11 m3,

Explanation:
Given solid cube C has 8 units m’s with 1 m X 1 m X 1 m each,
So the volume of given cubes is 8 X (1 m X 1 m X 1 m)  = 8 m3,
and given solid cube D has 11 units m’s with 1 m X 1 m X 1 m each,
So the volume of given cubes is 11 X (1 m X 1 m X 1 m)  = 11 m3.
Solid 8 m3 has less volume that solid 11 m3.

These solids are built using 1-inch cubes.
Find the volume of each solid.
Then compare their volumes and f411 in the blanks.

Question 13.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 13
Length = __________ in.
Width = __________ in.
Height = _________ in.
Volume = _________ in.3
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 14
Length = __________ in.
Width = __________ in.
Height = _________ in.
Volume = _________ in.3
Solid _________ has less volume than solid _________.
Answer:
Solid E has less volume than solid F,

Explanation:
Given the solid cube of E which has a length of 2 in, width 2 in and height 3 in,
so the volume of cube E is 12 in.3,
Given solid cube of F which has a length of 4 in, width of 2 in, and height of 2 in,
so volume of cube F is 16 in.3.
Solid E has less volume than solid F.

These solids are built using 1-foot cubes. Find the volumes of each solid.
Then compare their volumes and fill in the blanks.

Question 14.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 15
Length = _____2_____ ft.
Width = ______2____ ft.
Height = _____2____ ft.
Volume = _____8____ ft.3
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 4 Understanding and Measuring Volume 16
Length = ____4______ ft.
Width = _____4_____ ft.
Height = _____4____ ft.
Volume = _____64____ ft.3
Solid _________ has a greater volume than solid _________.
Answer:
Solid H has greater volume than solid G,

Explanation:
Given the solid cube of  G which has a length 2 ft, width 2 ft, and height 2 ft,
so volume of cube G is 8 ft.3,
Given the solid cube of H which has a length 4 ft, width 4 ft and height 4 ft,
so volume of cube H is 64 in.3.
Solid H has a greater volume than solid G.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 3 Nets and Surface Area provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area

Find the surface area of each cube.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 1
3 × 3 = 9
6 × 9 = 54
Surface area of cube = 54 cm2

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 2
Answer:
S.A = 150 in.2,

Explanation:
As we know surface area (S.A) of cube is 6 X (side X side),
Given cube has 5 in side therefore S.A = 6 X (5 in X 5 in) =
6 X (25 in.2) = 150 in.2.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 3
Answer:
S.A = 864 in.2,

Explanation:
As we know surface area (S.A) of cube is 6 X (side X side),
Given cube has 12 in side therefore S.A = 6 X (12 in X 12 in) =
6 X (144 in.2) = 864 in.2.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 4
Answer:
S.A = 1924 cm2,

Explanation:
As we know surface area (S.A) of cube is 6 X (side X side),
Given cube has 18 in side therefore S.A = 6 X (18 cm X 18 cm) =
6 X (324 cm2) = 1924 cm2.

Find the surface area of each rectangular prism.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 5
2 × 8 × 4 = 64
2 × 22 × 4 = 176
2 × 22 × 8= 352
64 + 176 + 352 = 592
Surface area of rectangular prism = 592 in.2

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 6

Answer:
The surface area of rectangular prism is 684 in.2,

Explanation:
As the surface area of rectangular prism is
2 X [(width X length) + (height X length) + (height X width)],
= 2 X [(12 in X 15 in) + (6 in X 15 in) + (6 in X 12 in)],
= 2 X [(180 in.2) + (90 in.2) + (72 in.2)]
= 2 X [ 342 in.2],
= 684 in.2.

Question 5.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 7
Answer:
The surface area of rectangular prism is 952 m.2,

Explanation:
As the surface area of rectangular prism is
2 X [(width X length) + (height X length) + (height X width)],
= 2 X [(8 m X 19 m) + (12 m X 19 m) + ( 12 m X  8 m)],
= 2 X [(152 m.2) + (228 m.2) + (96 m.2)]
= 2 X [ 476 m.2],
= 952 m.2.

Find the surface area of each triangular prism.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 8
Answer:
Surface area of triangular prism = 228 in.2

Explanation:
2 × \(\frac{1}{2}\) × 3 in × 4 in = 12 in.2
4 in × 18 in = 72 in.2
3 in × 18 in = 54 in.2
5 in × 18 in = 90 in.2
12 in.2+ 72  in.2 + 54 in.2 + 90 in.2 = 228 in.2
Surface area of triangular prism = 228 in.2

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 9
Answer:

Explanation:
The formula for the surface area of triangular prism is:
Surface area = bh + (l X w + w X h + l X h),
= (5 cm X 35 cm) + (13 cm X 24 cm + 24 cm X 5 cm + 13 cm X 35 cm),
= 175  cm2+ ( 312 cm2+ 120 cm2+ 455 cm2)
= 1,062 cm2.

Solve. Show your work.

Question 7.

Jeffrey cuts out the net of a box he wants to make.
Find the surface area of the box.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 10
Answer:
The surface area of Jeffrey box is 684 in.2,

Explanation:
Jeffrey box contains 1 square of 8 in side,
2 rectangles of length 15 in and 8 in width,
2 rectangles of length 15 in and 10 in width,
1 rectangle of length 10 in and 8 in width,
So the surface area of Jeffrey box is
8 in X 8 in = 64 in.2
2 X (15 in X 8 in) = 2 X 120 in.2= 240 in.2
2 X (15 in X 10 in) = 2 X 150 in.2= 300 in.2
1 X (10 in X 8 in) = 80 in.2
surface area = 64 in.2+ 240 in.2 + 300 in.2+ 80 in.2,
surface area = 684 in.2.

Solve. Show your work.

Question 8.
This glass fish tank does not have a cover. Find the total area of the
glass panels used to make the tank.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 11
Answer:
The total area of the glass panels used to make the tank is = 288 cm2,

Explanation:
Given glass fish tank that does not have a cover. The total area of the
glass panels used is in the shape of cuboid,
therefore to make the tank we need
2(lw + lh + hw) = 2 X [(24 cm + 21 cm) + (24 cm + 27 cm) + (27 cm + 21 cm)],
= 2 X (45 cm2 + 51 cm2 + 48 cm2),
= 2 X (144 cm2),
= 288 cm2.

Question 9.
The tank shown is made of steel. It does not have a cover.
Find the area of steel sheet used to make the tank.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 3 Answer Key Nets and Surface Area 12
Answer:
The total area of the steel sheet is 190 ft2,

Explanation:
Given tank shown is made of steel,
The total area of the steel sheet used is in the shape of rectangular prism,
therefore to make the tank we need
2(lw + lh + hw) = 2 X [(6 1/2 ft + 28 ft) + (6 1/2 ft + 13 ft) + (13 ft + 28 ft)],
= 2 X (34 1/2 ft2 + 19 1/2 ft2 + 41 ft2),
= 2 X (95 ft2),
= 190 ft2.

Question 10.
A rectangular piece of poster board measures 60 centimeters by 80 centimeters.
Linn draws the net of a box on the poster board and cuts it out.
If the box measures 10 centimeters by 16 centimeters by 27 centimeters,
what is the area of the poster board left?
Answer:
The area of the poster board left 3076 cm2,

Explanation:
Given a rectangular piece of poster board measures 60 centimeters by 80 centimeters.
Area of poster board is 60 cm X 80  cm = 4800 cm2.
Linn draws the net of a box on the poster board and cuts it out.
If the box measures 10 centimeters by 16 centimeters by 27 centimeters,
the surface area of the box is
2(lw + lh + hw) = 2 X [(10 cm + 16 cm) + (16 cm + 27 cm) + (27 cm + 10 cm)],
= 2 X (160 cm2 + 432 cm2 + 270 cm2),
= 2 X (862 cm2),
= 1724 cm2,
therefore 4800 cm2– 1724 cm2 = 3076 cm2.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms

Draw on dot paper.

Question 1.
Draw a unit cube.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 1
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-1
Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
Shown the volume of a unit cube = Side × Side × Side,
= 1 unit × 1 unit × 1 unit,
= 1 unit cubes.

Question 2.
Draw two different views of a rectangular prism made up of 2 unit cubes.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 2
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-2
Explanation:
Drawn two different views of a rectangular prism made up of 2 unit cubes,
A unit cube has all its sides of length 1 unit
and 2 unit cubes shows the volume of a 2 unit cubes = 2 X (Sides × Side × Side),
= 2 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 2 unit cubes.

Question 3.
Draw two different solids made up of 3 unit cubes each.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 3
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-3

Explanation:
Drawn two different views of a rectangular prism made up of 3 unit cubes,
A unit cube has all its sides of length 1 unit
and 3 unit cubes shows the volume of a 3 unit cubes = 3 X (Sides × Side × Side),
= 3 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 3 unit cubes.

Draw each cube or rectangular prism on the dot paper.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 4

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 5
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-4

Explanation:
Drawn one cube on the dot paper,
As given cube has 4 units shown the volume of cube =
side X side X side = 4 units X 4 units X 4 units = 64 unit cubes.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 6
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-5
Explanation:
Drawn one rectangular prism on the dot paper,
As given rectangular prism has 4 units X 4 units  X 1 unit =
16 unit cubes rectangular prism.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 7
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-6
Explanation:
Drawn one rectangular prism on the dot paper,
As given rectangular prism has 4 units X 2 units  X 2 units =
16 unit cubes rectangular prism.

Draw each cube or rectangular prism on the dot paper.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 8
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-7

Explanation:
Drawn one rectangular prism on the dot paper,
As given rectangular prism has 2 units X 2 units  X 2 units =
8 unit cubes rectangular prism.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 9
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-8
Explanation:
Drawn one rectangular prism on the dot paper,
As given rectangular prism has 3 units X 1 unit  X 1 unit =
3 unit cubes rectangular prism.

Draw a cube with edges 4 times as long as the edges of this unit cube.

Question 9.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 10
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-9

Explanation:
Given 1 unit cube with volume 1 unit X 1 unit X 1 unit = 1 cubic unit and
Drawn a cube with edges 4 times as long as the given edge so the volume is
4 units X 4 units X 4 units = 64 cubic units.

Complete the drawing of each cube or rectangular prism.

Question 10.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 11
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-10
Explanation:
Completed the drawing of given cube as shown above
which has 2 units.

Question 11.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 12
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-11
Explanation:
Completed the drawing of given cube as shown above
which has 3 units.

Question 12.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 13
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-12
Explanation:
Completed the drawing of given rectangular prism as shown above
which has 2 units.

Question 13.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Drawing Cubes and Rectangular Prisms 14
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Drawing Cubes and Rectangular Prisms-13
Explanation:
Completed the drawing of given cube as shown above
which has 3 units.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 1 Building Solids Using Unit Cubes provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes

Find the number of unit cubes used to build each solid.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 1
__________ unit cubes
Answer:
5 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 5 unit cubes,
So, the volume of a 5 unit cubes = 5 X (Side × Side × Side),
= 5 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 5 X (unit cubes).

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 2
__________ unit cubes
Answer:
7 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 7 unit cubes,
So, the volume of a 7 unit cubes = 7 X (Side × Side × Side),
= 7 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 7 unit cubes.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 3
__________ unit cubes
Answer:
8 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 8 unit cubes,
So, the volume of a 8 unit cubes = 8 X (Side × Side × Side),
= 8 X ( 1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 8 unit cubes.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 4
__________ unit cubes
Answer:
6 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 6 unit cubes,
So, the volume of a 6 unit cubes = 6 X (Side × Side × Side),
=6 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 6 unit cubes.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 5
__________ unit cubes
Answer:
8 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 8 unit cubes,
So, the volume of a 8 unit cubes = 8 X (Side × Side × Side),
= 8 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 8 unit cubes.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 6

__________ unit cubes
Answer:
9 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 9 unit cubes,
So, the volume of a 9 unit cubes = 9 X (Side × Side × Side),
= 9 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 9 unit cubes.

Find the number of unit cubes used to build each solid.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 7
__________ unit cubes
Answer:
7 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 7 unit cubes,
So, the volume of a 7 unit cubes = 7 X (Side × Side × Side),
= 7 X ( 1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 7 unit cubes.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 8
__________ unit cubes
Answer:
9 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 9 unit cubes,
So, the volume of a 9 unit cubes = 9 X (Side × Side × Side),
= 9 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 9 unit cubes.

Question 9.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 9
__________ unit cubes
Answer:
7 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 7 unit cubes,
So, the volume of a 7 unit cubes = 7 X (Side × Side × Side),
= 7 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 7 unit cubes.

Question 10.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 10
__________ unit cubes
Answer:
10 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 10 unit cubes,
So, the volume of a 10 unit cubes = 10 X (Side × Side × Side),
= 10 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 10 unit cubes.

Question 11.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 1 Answer Key Building Solids Using Unit Cubes 11
__________ unit cubes
Answer:
15 unit cubes,

Explanation:
As a cube has all its sides of the same length.
A unit cube has all its sides of length 1 unit.
we have 15 unit cubes,
So, the volume of a 15 unit cubes = 15 X (Side × Side × Side),
= 15 X (1 unit × 1 unit × 1 unit),
= 15 unit cubes.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 1 Adding Unlike Fractions to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions

Find two equivalent fractions for each fraction.

Example

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 1

Question 1.
\(\frac{3}{4}\) = ___ = ____
Answer:

Question 2.
\(\frac{2}{5}\) = ___ = ____
Answer:

Question 3.
\(\frac{5}{6}\) = ___ = ____
Answer:

Question 4.
\(\frac{1}{7}\) = ___ = ____
Answer:

Express each fraction in simplest form.

Question 5.
\(\frac{6}{8}\) = ___
Answer:

Question 6.
\(\frac{8}{20}\) = ___
Answer:

Question 7.
\(\frac{10}{15}\) = ___
Answer:

Question 8.
\(\frac{9}{21}\) = ___
Answer:

Rewrite each pair of unlike fractions as like fractions.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 2

Question 9.
\(\frac{1}{4}\) = ___ \(\frac{5}{12}\) = ___
Answer:

Question 10.
\(\frac{1}{10}\) = ___ \(\frac{2}{5}\) = ___
Answer:

Question 11.
\(\frac{5}{9}\) = ___ \(\frac{2}{3}\) = ___
Answer:

Question 12.
\(\frac{3}{8}\) = ___ \(\frac{9}{16}\) = ___
Answer:

Write equivalent fractions for each fraction. Then find the least common denominator of the fractions.

Example
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\) = \(\frac{3}{6}\)
\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{4}{6}\)
The least common denominator is 6.

Question 13.
\(\frac{2}{3}\) =
\(\frac{3}{4}\) =
The least common denominator is ____
Answer:

Question 14.
\(\frac{1}{4}\) =
\(\frac{5}{6}\) =
The least common denominator is ____
Answer:

Question 15.
\(\frac{5}{6}\) = ____
\(\frac{3}{8}\) = ____
The least common denominator is ____
Answer:

Shade and label each model to show the tractions. Then complete the addition sentence.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 3

Question 16.
\(\frac{1}{5}\), \(\frac{1}{2}\)
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 4
Answer:

Look at the model. Write two addition sentences.

Question 17.
\(\frac{1}{6}\), \(\frac{1}{4}\)
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 5
\(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{4}\) = ___ + ___
= ____
Answer:

Question 18.
\(\frac{1}{5}\), \(\frac{2}{3}\)
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 6
\(\frac{1}{5}\) + \(\frac{2}{3}\) = ____ + ___
= ____
Answer:

Question 19.
Addition sentence 1:
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 7
Answer:

Question 20.
Addition sentence 2 (fractions in simplest form):
____ + ____ = ____
Answer:

Add. Express each sum in simplest form.

Question 21.
\(\frac{1}{3}\) + \(\frac{1}{9}\) =
Answer:

Question 22.
\(\frac{5}{8}\) + \(\frac{2}{4}\) =

Question 23.
\(\frac{1}{2}\) + \(\frac{6}{7}\) =
Answer:

Question 24.
\(\frac{4}{8}\) + \(\frac{1}{5}\) =
Answer:

Use benchmarks to estimate each sum.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Adding Unlike Fractions 8

Question 25.
\(\frac{2}{3}\) + \(\frac{2}{9}\)
Answer:

Question 26.
\(\frac{7}{9}\) + \(\frac{1}{7}\) + \(\frac{3}{5}\)
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 1 Practice 3 Place Value to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value

Complete. Use the place-value chart.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value 16

In 345,201:

Question 1.
a. the digit 3 stands for ___________
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q1
The digit 3 stands for a hundred thousand.

b. the value of the digit 3 is _____
Answer:
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
The value of the digit is 300,000.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q1.b

Question 2.
a. the digit 4 stands for ___.
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q2
The digit 4 stands for ten thousand.

b. the value of the digit 4 is ______
Answer:
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
The value of digit 4 is 40,000.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q2.b

Question 3.
a. the digit 5 stands for ___.
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q3
The digit 5 stands for thousands.

b. the value of the digit 5 is ______
Answer:
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
The value of digit 5 is 5000.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q3.b

Write the value of each digit in the correct box.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value 17
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q4

Complete.

In 346,812:

Question 5.
the digit 3 stands for ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q5
The digit 3 stands for a hundred thousand.

Question 6.
the digit 6 stands for ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q6
The digit 6 stands for thousand.

Write the value of the digit 2 in each number.

Question 7.
329,051 ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q7
The value of digit 2 is 20,000 because it represents the ten thousand places.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q7.1

Question 8.
903,521 ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q8
The value of digit 2 is 20 because it represents the tens place.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q8.1

Question 9.
712,635 ___
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q9
The value of digit 2 is 2000 because it represents the thousands place.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q9.1

Question 10.
258,169 ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q10
The value of digit 2 is 200,000 because it represents the hundred thousand place.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q10.1

Complete.

Question 11.
In 320,1 87, the digit ___ is in the thousands place.
Answer: 0
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q11
The value of digit present in the thousands place is 0.

Question 12.
In 835,129, the digit 8 is in the ____ place.
Answer: Hundred thousand place.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q12
The place value of 8 in the given number is a hundred thousand and its digit value is 800,000.

Question 13.
In 348,792, the digit 4 is in the ____ place.
Answer: Ten thousand place.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q13
The place value of the 4 in the given number is ten thousands place and its digit value is 40,000.

Complete to express each number in expanded form.

Question 14.
153,420 = 100,000 + ___ + 3,000 + 400 + 20
Answer:
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
How to write numbers in expanded form:
Go through the below steps to write the numbers in expanded form:
Step 1: Get the standard form of the number.
Step 2: Identify the place value of the given number using the place value chart.
Step 3: Multiply the given digit by its place value and represent the number in the form of (digit × place value).
Step 4: Finally, represent all the numbers as the sum of (digit × place value) form, which is the expanded form of the number.
Now write the expanded form for the given number by using the above steps:
Step 1: The standard form of the number is 153,420.
Step 2: The place value of the given number is:
1 – Hundred thousand
5 – Ten thousand
3 – Thousands
4 – Hundreds
2 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 1×100,000, 5×10,000, 3×1000, 4×100, 2×10, 0×1
Step 4: Expanded form is 100,000+50,000+3000+400+20+0
Finally, the expanded form of the number 100,000+50,000+3000+400+20+0.

Question 15.
760,300 = ____ + 60,000 + 300
Answer: 700,000
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 760,300.
Step 2: The place value of the given number is:
7 – Hundred thousand
6 – Ten thousand
0 – Thousands
3 – Hundreds
0 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 7×100,000, 6×10,000, 0×1000, 3×100, 0×10, 0×1
Step 4: Expanded form is 700,000+60,000+0+300+0+0
Finally, the expanded form of the number 700,000+60,000+300.

Question 16.
700,000 + 8,000 + 500 + 4 = ____
Answer: 708,504
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 760,300.
Step 2: The place value of the given number is:
7 – Hundred thousand
0 – Ten thousand
8 – Thousands
5 – Hundreds
0 – Tens
4 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 7×100,000, 0×10,000, 8×1000, 5×100, 0×10, 4×1
Step 4: Expanded form is 700,000+0+8000+500+0+4
Finally, the expanded form of the number 700,000+8000+500+4.
The number is 708,504.

Question 17.
200,000 + 2,000 + 10 = ____
Answer:
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 202,010.
Step 2: The place value of the given number is:
2 – Hundred thousand
0 – Ten thousand
2 – Thousands
0 – Hundreds
1 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 2×100,000, 0×10,000, 2×1000, 0×100, 1×10, 0×1
Step 4: Expanded form is 200,000+0+2000+0+10+0
Finally, the expanded form of the number 200,000+2000+10
The number is 202,010.

Complete. Use the place-value chart.

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key 18
In 1,508,369.
Question 18.
a. the digit 1 stands for ____
Answer:
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q18.1
The place value of the 1 in the given number 1,508,369 is millions.

b. the value of the digit 1 is ____
Answer: 1,000,000.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q18.b
The value of digit of 1 in the given number 1,508,369 is 1,000,000.

Complete

Question 19.
a. the digit 8 stands for _____
Answer: Thousands place.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q19
The place value of 8 in the given number 1,508,369 is thousand place.

b. the value of the digit 8 is ________________
Answer: 8000
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q19.b
The value of digit 8 in the given number 1,508,369 is 8000.

Question 20.
the digit 0 is in the ___ place.
Answer:
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q20
The digit 0 in the given number 1,508,369 is ten thousands place.

Write the value of each digit in the correct box.

Question 21.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value 19
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q21

Complete

Question 22.
In 5,420,000, the digit 5 is in the ____ place.
Answer: Millions place.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q22
The place value of the 5 in the given number 5,420,000 is millions place.

Question 23.
In 1,077,215, the digit in the hundred thousand place is ____
Answer: 0
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q23
In the given number 1,077,215, the hundred thousand place is 0.

Question 24.
In 9,400,210, the digit 9 stands for _____
Answer: Millions place.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Place Value q24
The place value of the 9 in the given number 9,400,210 is millions place.

Complete to express each number in expanded form.

Question 25.
4,130,000 = ___ + 100,000 + 30,000
Answer: 4,000,000
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 4,130,000.
Step 2: The place value of the given number is:
4 – Millions
1 – Hundred thousand
3 – Ten thousand
0 – Thousands
0 – Hundreds
0 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 4×1,000,000,  1×100,000, 3×10,000, 0×1000, 0×100, 0×10, 0×1)
Step 4: Expanded form is 4,000,0000+100,000+30,000+0+0+0+0
Finally, the expanded form of the number 4,000,0000+100,000+30,000
The number is 4,130,000.

Question 26.
6,123,750 = 6,000,000 + 100,000 + 20,000 + 3,000 + 700 + ____
Answer: 50
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 6,123,570.
Step 2: The place value of the given number is:
6 – Millions
1 – Hundred thousand
2 – Ten thousand
3 – Thousands
5 – Hundreds
7 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 6×1,000,000,  1×100,000, 2×10,000, 3×1000, 7×100, 5×10, 0×1)
Step 4: Expanded form is 6,000,0000+100,000+20,000+3,000+700+50+0
Finally, the expanded form of the number 6,000,0000+100,000+20,000+3,000+700+50
The number is 6,123,750.

Question 27.
7,550,100 = 7,000,000 + ___ + 50,000 + 100
Answer: 500,000
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 7,550,100.
Step 2: The place value of the given number is:
7 – Millions
5 – Hundred thousand
5 – Ten thousand
0 – Thousands
1 – Hundreds
0 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 7×1,000,000,  5×100,000, 5×10,000, 0×1000, 1×100, 0×10, 0×1)
Step 4: Expanded form is 7,000,0000+500,000+50,000+0+100+0+0
Finally, the expanded form of the number 7,000,0000+500,000+50,000+100.
The number is 7,550,100.

Question 28.
5,000,000 + 200,000 + 7,000 + 70 = ____
Answer: 5,207,070.
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 5,207,070.
Step 2: The place value of the given number is:
5 – Millions
2 – Hundred thousand
0 – Ten thousand
7 – Thousands
0 – Hundreds
7 – Tens
0 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 5×1,000,000,  2×100,000, 0×10,000, 7×1000, 0×100, 7×10, 0×1)
Step 4: Expanded form is 5,000,0000+200,000+0+7,000+0+70+0
Finally, the expanded form of the number 5,000,000+200,000+7,000+70
The number is 5,207,070.

Question 29.
3,000,000 + 20,000 + 9,000 + 100 + 5 = ____
Answer: 3,029,105.
Expanded form definition: The expanded form of the numbers helps to determine the place value of each digit in the given number. It means that the expansion of numbers is based on the place value. The expanded form splits the number, and it represents the number in units, tens, hundreds and thousands form.
Step 1: The standard form of the number is 3,029,105.
Step 2: The place value of the given number is:
3 – Millions
0 – Hundred thousand
2 – Ten thousand
9 – Thousands
1 – Hundreds
0 – Tens
5 – Ones
Step 3: Multiply the given number by its place value.
(i.e., 3×1,000,000,  0×100,000, 2×10,000, 9×1000, 1×100, 0×10, 5×1)
Step 4: Expanded form is 3,000,0000+0+20,000+9,000+100+0+5
Finally, the expanded form of the number 3,000,000+20,000+9,000+100+5
The number is 3,029,105.

Read the clues to find the number.

It is a 7-digit number.
The value of the digit 7 is 700.
The greatest digit is in the millions place.
The digit 1 is next to the digit in the millions place. The value of the digit 8 is 8 tens.
The value of the digit 3 is 3 ones.
The digit 5 is in the thousands place.
The digit 6 stands for 60,000.

Question 30.
The number is ____
Answer: 8,165,783
The greatest digit in the given clue is the number 8. So I kept 8 in the millions place.
The hundred thousand place is the digit 1. In the clue already given that 1 is next to the millions place.
The ten thousand place is the digit 6.
The thousands place is the digit 5.
The hundreds place is the digit 7.
The tens place is the digit 8.
The units place is the digit 3.

Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 13 Practice 3 Making Symmetric Shapes and Patterns detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns

Each figure below is half of a symmetric shape with the dotted line as a line of symmetry. Complete each symmetric shape.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-2

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-3

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-4

Each figure below is half of a symmetric shape with the dotted line as a line of symmetry. Complete each symmetric shape.

Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-5

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-6

Shade four more squares in each figure so that the pattern of shaded squares has rotational symmetry.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 7

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-8
Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-9

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Making-Symmetric-Shapes-and-Patterns-10

Shade four more squares in each figure so that the pattern of shaded squares has rotational symmetry.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 11

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 12
Answer:

Question 10.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 13
Answer:

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Making Symmetric Shapes and Patterns 14
Answer:

Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 1 Identifying Tessellations detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations

In each tessellation, color the repeated shape.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-2
Explanation:
The repeated shape is colored in the above tessellation.

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-3
Explanation:
The repeated shape is colored in the above tessellation.

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-4
Explanation:
The repeated shape is colored in the above tessellation.

Is each pattern a tessellation of a single repeated shape? Write yes or no. Explain your answer.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 5
Yes. It is made up of a single repeated shape. The repeated shapes do not have gaps between them and they do not overlap.

Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 6
Answer:
Yes. It is made up of a single repeated shape. The repeated shapes do not have gaps between them and they do not overlap.

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 7
Answer:
No. It is not made up of a single repeated shape. Because the repeated shapes have overlaps between them.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 8
Answer:
No. It is not made up of a single repeated shape. Because the repeated shapes have gaps between them.

Add eight more of the repeated shapes to each tessellation.

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-9
Explanation:
Added eight more repeated shapes to the above tessellation

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-10
Explanation:
Added eight more repeated shapes to the above tessellation

Use each shape to make a tessellation in the space provided.

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-11

Question 10.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-12

Use each shape to make a tessellation in the space provided.

Question 11.
Tessellate this shape by rotating it.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-13
The above shape is tessellated by rotating it.

Question 12.
Tessellate this shape by flipping it.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-14
The above shape is tessellated by flipping it.

Use the shape to make a tessellation in the space provided.

Question 13.
Tessellate this shape by rotating or hipping and sliding it.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Identifying Tessellations 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Practice-1-Answer-Key-Identifying-Tessellations-15

Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key End of Year Review detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key

Test Prep

Multiple Choice

Fill in the circle next to the correct answer.

Question 1.
The digit 9 in 89.4 stands for _________. (Lesson 7.2)
(A) 9 hundredths
(B) 9 tenths
(C) 9 ones
(D) 9 tens
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1(1)
So, Option C is correct.

Question 2.
Find 9.50 – 2.63. (Lesson 8.2)
(A) 5.07
(B) 5.73
(C) 6.67
(D) 6.87
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1(2)
9.50 – 2.63 = 6.87
Option C is correct.
Explanation:
Perform subtraction operation on above two numbers. Subtract 2.63 from 9.50 the difference is 6.87. So, draw a circle for option C.

Question 3.
The product of 9 and ____________ is 1,1 07. (Lesson 3.1)
(A) 123
(B) 1,098
(C) 1,116
(D) 9,963
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1(3)
The product of 9 and 123 is 1,1 07.
Option C is correct.
Explanation:
Multiply 9 with 123 the product is 1,107. So draw a circle for option C.

Question 4.
The table shows the number of fruits and biscuits a group of students have. Some numbers in the table are missing. Use the information in the table to answer the question. (Lesson 4.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 1
The total number of fruits and biscuits is 120. How many fruits does Crystal have?
(A) 6
(B) 23
(C) 37
(D) 97
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1(4)
The total number of fruits and biscuits is 120.
The total number of fruits and biscuits of Annabel and Mandy  having are calculated by adding 59 and 38.
59 + 38 = 97
Subtract the total fruits and biscuits of Annabel and Mandy from total number of fruits and biscuits.
120 – 97 = 23
Subtract number of biscuits that Crystal having from the total number of fruits and biscuits
23 – 17 = 6
Crystal have 6 fruits.
So, drawn a circle for option A.

Question 5.
The stem-and-leaf plot shows the points scored by Jason in nine basketball games. (Lesson 5.3)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 2
What is the outlier of the set of data?
(A) 40
(B) 26
(C) 23
(D) 10
Answer:

Question 6.
Peter draws one of these number cards from a bag. (Lesson 5.5)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 3
What is the probability that he draws a number less than 10?
(A) \(\frac{1}{2}\)
(B) \(\frac{1}{3}\)
(C) \(\frac{1}{4}\)
(D) \(\frac{1}{6}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-3(1)
Explanation:
Total number of cards are 6.
Number of cards which are having a number less than 10 are 3.
So, the probability the peter draws a number less than 10 = 3/6 = 1/2

Question 7.
Subtract \(\frac{2}{4}\) from \(\frac{7}{12}\). Express your answer in simplest form. (Lesson 6.2)
(A) \(\frac{1}{12}\)
(B) \(\frac{2}{15}\)
(C) \(\frac{2}{5}\)
(D) \(\frac{11}{15}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1(7)
7/12 – 2/4 = (7 – 6)/12 = 1/12
So, drawn a circle for Option A.

Question 8.
4\(\frac{3}{5}\) = ____________ (Lesson 6.3)
(A) \(\frac{12}{5}\)
(B) \(\frac{20}{5}\)
(C) \(\frac{23}{5}\)
(D) \(\frac{43}{5}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-1(8)
4 3/5 = (20 + 3)/5 = 23/5
Option C is correct.

Question 9.
Which of the shaded parts represents \(\frac{4}{5}\) of a set? (Lesson 6.7)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-4
Option A:
15 circles are shaded out of 20.
15/20 = 3/4
The simplified form of 15/20 is 3/4.
Option B:
12 circles are shaded out of 20.
12/20 = 3/5
The simplified form of 12/20 is 3/5.
Option C:
12 circles are shaded out of 15.
12/15 = 4/5
The simplified form of 12/15 is 4/5.
Option D:
10 circles are shaded out of 15.
10/15 = 2/3
The simplified form of 10/15 is 2/3.
So, drawn a circle for Option C.

Question 10.
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 5
The arrow is pointing at __________. (Lesson 7.1)
(A) 0
(B) 1.2
(C) 1.3
(D) 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-5
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-5(1)
The arrow is pointing at 1.2.
So, draw a circle for option B.

Question 11.
Ava’s mass is 45.0 kilograms when rounded to 1 decimal place. What is her least possible mass? (Lesson 7.4)
(A) 45.01 kilograms
(B) 44.95 kilograms
(C) 44.99 kilograms
(D) 44.55 kilograms
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-5(2)
Ava’s mass is 45.0 kilograms and it is rounded to 1 decimal place.
The least possible mass is 44.95.
So, draw a circle for option B.

Question 12.
0.55 is not equal to _________. (Lesson 7.5)
(A) \(\frac{11}{20}\)
(B) \(\frac{55}{100}\)
(C) \(\frac{550}{1,000}\)
(D) \(\frac{55}{10}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-5(3)
Option A:
11/20 = 0.55
Option B:
55/100 = 0.55
Option C:
550/1,000 = 0.55
Option D:
55/10 = 5.5
0.55 is not equal to 55/10.
So, option D is correct.

Question 13.
4.6 – 0.46 is equal to _________. (Lesson 8.2)
(A) 0
(B) 4.14
(C) 4.20
(D) 4.26
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-5(4)
4.6 – 0.46 is equal to 4.14.
So, option B is correct.

Question 14.
Which of these angles is an acute angle? (Lesson 9.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-6
Option A is correct.

Question 15.
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 7
Sam needs to draw an angle of 1 25° from point X. He must join point X to point __________. (Lesson 9.2)
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-7
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-7(1)
Sam drawn an angle of 125° from point X to point D. So, option D is correct.

Question 16.
Refer to the figure to answer Exercises 15 and 16.
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 8
Which line segment is perpendicular to \(\overline{\mathrm{AH}}\)? (Lesson 10.1)
(A) HG
(B) BE
(C) FE
(D) AD
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-8(1)
The line segment perpendicular to AH is AD.
So, option D is correct.

Question 17.
Which line segment is parallel to \(\overline{\mathrm{CD}}\)? (Lesson 10.2)
(A) AD
(B) GH
(C) BE
(D) FG
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-8(2)
The line segment parallel to CD is BE.
So, option C is correct.

Question 18.
In the square below, find the measure of ∠a. (Lesson 11.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 9
(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 90°
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-9(2)
The measure of ∠a is 45°.
So, option B is correct.

Question 19.
The perimeter of a rectangle is 24 centimeters. The length of one of its sides is 5 centimeters. What is the area? (Lesson 12.1)
(A) 7 cm2
(B) 14 cm2
(C) 35 cm2
(D) 49 cm2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-9(1)
The perimeter of a rectangle is 24 centimeters.
The length of one of its sides is 5 centimeters.
Width = ?
Perimeter of a rectangle = 2 (l + w)
24 cm = 2 (5 cm+ w)
24 cm = 10 cm + 2w
24 cm – 10 cm = 2w
14 cm = 2w
7 cm = w
Area of the rectangle = l × w
= 5 cm × 7 cm
= 35 cm2
Area of the rectangle is equal to 35 square centimeters.
So, option C is correct.

Question 20.
All line segments on the figure meet at right angles. Find EF. (Lesson 12.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 10
(A) 4 cm
(B) 6 cm
(C) 8 cm
(D) 10 cm
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-10(1)
From the above figure AB = EF
HG = AB + CD + EF
12 cm = 2 EF + 4 cm
8 cm = 2 EF
4 cm = EF
So, option A is correct.

Question 21.
Which pair of figures are symmetric? (Lesson 13.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 11
(A) A and B
(B) B and C
(C) C and D
(D) D and A
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-11
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-11(1)
The figures A and B are symmetric. So option A is correct.

Question 22.
What is the repeated shape used in the tessellation? (Lesson 14.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-12
The figure in option D is the repeated shape used in the tessellation.

Question 23.
Which of these shapes has rotational symmetry? (Lesson 13.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 13
Answer:

Question 24.
This shape can be tessellated by ___________. (Lesson 14.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 14
(A) sliding
(B) rotation
(C) flipping
(D) All of the above
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-14(1)
The shape can be tessellated by sliding, rotating, and flipping. So, option D is correct.

Question 25.
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 15
From position A to B, the unit shape has been ___________
(A) slid
(B) rotated
(C) flipped
(D) none of the above
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-15(1)
From position A to B, the unit shape has been flipped. So, option C is correct.

Short Answer

Read each question carefully. Write your answers in the space given. Give your answers in the correct units.

Question 26.
I am a number between 30 and 50. I am a multiple of 8. My greatest common factor with 25 is 5. What number am I? (Lessons 2.2 and 2.3)
Answer:
I am a number between 30 and 50.
I am a multiple of 8.
My greatest common factor with 25 is 5.
5 x 8 = 40
The number is 40.

Question 27.
The table shows the number of marbles Anthony and Michelle have. Complete the table and answer the questions. (Lesson 4.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 16
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-16
a. What was the total number of red marbles?
Answer:
The number of red marbles does Anthony have is 18.
The number of red marbles does Michelle have is 37.
18 + 37 = 55
The total number of red marbles are 55.

b. What fraction of the total number of marbles were blue?
Answer:
The total number of red marbles and blue marbles are 105.
44 + 61 = 105
The total number of red marbles are 55.
18 + 37 = 55
The fraction form of the total number of blue marbles.
55/105 = 10/21

Question 28.
The graph shows the amount of water used by the residents of an apartment block over a morning. (Lesson 4.3)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 17
a. At which two times was the same amount of water used?
Answer:
The same amount of water used at 9 A.M and 1 P.M

b. At what time was the amount of water used twice that used at noon?
Answer:
At 12 P.M the volume of water used is 2,500.
2 x 2,500 = 5,000
At 10 A.M the amount of water used twice that used at noon.

Question 29.
A bag has 5 pink balls, 8 yellow balls, and 4 blue balls. What is the probability of drawing a pink ball from the bag? (Lesson 5.5)
Answer:
5/(5 + 8 + 4) = 5/17
The probability of drawing a pink ball from the bag is 5/17.

Question 30.
What is \(\frac{7}{12}\) – \(\frac{2}{6}\)? Express your answer in simplest form. (Lesson 6.2)
Answer:
7/12 – 2/6 = (7 – 4)/12 = 3/12 = 1/4
The simplest form of 7/12 – 2/6 is 1/4.

Question 31.
Express \(\frac{30}{7}\) as a mixed number. (Lesson 6.5)
Answer:
The mixed number for 30/7 is 4 2/7.

Question 32.
Find the difference between \(\frac{5}{8}\) and 3. (Lesson 6.6)
Answer:
3 – (5/8) = (24 – 5)/8 = 19/8
The difference between 5/8 and 3 is 19/8.

Question 33.
How many grey squares must be replaced by white squares so that \(\frac{2}{3}\) of the total number of squares are grey? (Lesson 6.7)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-18
Total number of squares = 15
Total number of grey squares = 12
If 2/3 of the total number of squares should be grey then number of grey squares should be = 2/3 x 15 = 10
As total number of grey squares are currently 12. S0, the number of squares to be whitened = 12 – 10 = 2

Question 34.
What is the number in the box? (Lesson 7.2)
6.34 = 6 + 0.3 + ___________
Answer:
6.34 = 6 + 0.3 + 0.04

Question 35.
Li Li is 1.85 meters tall. Round her height to the nearest tenth of a meter. (Lesson 7.4)
Answer:
Round her height to the nearest tenth of a meter 1.9.

Question 36.
Express 5\(\frac{6}{25}\) as a decimal. (Lesson 7.5)
Answer:
5 6/25 = (125 + 6)/25 = 131/25 = 5.24

Question 37.
Draw and label a line segment BC such that the measure of angle ABC is 167°. Line segment AB is given. (Lesson 9.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-19
Drawn and labeled a line segment BC such that the measure of angle ABC is 167°.

Question 38.
Draw a line segment perpendicular to AB through point O. (Lesson 10.1)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-20
Drawn a line segment perpendicular to AB through point O as we can observe in the above image.

Question 39.
Draw a line parallel to \(\overleftrightarrow{C D}\) passing through point X. (Lesson 10.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 21
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-21
Drawn a line parallel to CD passing through point X.

Question 40.
AB is a vertical line segment and BC is a horizontal line segment. Find the measure of ∠ABC. (Lesson 10.3)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-21(1)
Explanation:
AB is a vertical line segment and BC is a horizontal line segment. The measure of ∠ABC is 90°.

Question 41.
Look at the figure below to answer the question. (Lesson 12.3)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 22
X, Y, and Z are squares. The length of each side of X is 5 centimeters and the length of each side of Y is 3 centimeters. AB = CD. Find the total length of the thick lines in the figure.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-22
In the above image we can observe X, Y, and Z are squares.
The length of each side of X is 5 centimeters and the length of each side of Y is 3 centimeters.
AB = CD.
AB = 5 cm – 3 cm
AB = 2 cm
The total length of the thick line in the figure = 5 + 2 + 3 + 2 + 1 = 13 cm

Question 42.
Shade some squares and half-squares to make a symmetric pattern in the figure. (Lesson 13.3)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 23
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-23

Question 43.
In the tessellation below, the unit shape is Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 24. Extend the tessellation in the space provided by adding four more unit shapes. (Lesson 14.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 25
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-25
By adding four more unit shapes the tessellation is extended in the space provided above.

Question 44.
Complete the tessellation by adding three more unit shapes. (Lesson 14.2)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 26
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-26

Question 45.
Complete the figure so that it has rotational symmetry about point O. (Lesson 13.3)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 27
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-27
The above figure has rotational symmetry at point O.

Question 46.
a. Does the word Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 28 have rotational symmetry? (Lesson 13.3)
Answer:
No, The word ‘NO’ doesn’t have a rotational symmetry.

b. Fill in the box with a letter so that Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 29 will have rotational symmetry. (Lesson 13.3)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-End-of-Year-Review-Answer-Key-29
The letter NON have rotational symmetry.

Extended Response

Solve. Show your work.

Question 47.
Jane used \(\frac{1}{4}\) of the flour to make biscuits. She used \(\frac{1}{2}\) of the flour to bake a cake. What fraction of the flour was left?
Answer:
Jane used 1/4 of the flour to make biscuits.
She used 1/2 of the flour to bake a cake.
The fraction of flour left = 1/2 – 1/4 = 1/4

Question 48.
Mr. Lim has some savings. If he gives $40 to one brother, he will have $6,145 left. But he decides to give all his savings to his 5 brothers equally. How much will each brother get?
Answer:
$40 + $6,145 = $6,185
He decides to give all his savings to his 5 brothers equally.
$6,185/5 = $1237
Each brother will get $1237.

Question 49.
Rita bought fabric and ribbon from a store. The ribbon cost $18.50. Rita paid the cashier $50.00 and received a change of $5.25. How much did the fabric cost?
Answer:
The ribbon cost $18.50.
The fabric cost = ?
Rita paid the cashier $50.00 and received a change of $5.25.
Rita received change from cashier = Amount paid to the cashier – Ribbon cost – Fabric cost
$5.25 = $50.00 – $18.50 – Fabric cost
Fabric cost = $50.00 – $18.50 – $5.25
Fabric cost = $26.25

Question 50.
The area of a rectangle is 98 square centimeters, and its width is 7 centimeters. Find the length.
Answer:
The area of a rectangle is 98 square centimeters.
Width = 7 cm
Length = ?
Area of the rectangle = l × w
98 cm2= l × 7 cm
14 cm = l
The length of a rectangle is 14 cm.

Question 51.
Richard planted some grass on a rectangular plot of land which measures 1 2 meters by 8 meters. He left a margin of 0.5 meters around the grass, as shown in the figure below. Find the area of land covered by grass. (Lesson 12.4)
Math in Focus Grade 4 End of Year Review Answer Key 30
Answer:
Length of the grass = 11 m
Width of the grass = 7 m
Area of land covered by grass = length x width
= 11 m x 7 m
= 77 square meters
Area of land covered by grass is 77 square meters.

Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 5 Using Front-End Estimation to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation

Write the leading digit.

Question 1.
473 ___
Answer:
The leading digit is 4.

Question 2.
801 ___
Answer:
The leading digit is 8.

Question 3.
198 ____
Answer:
The leading digit is 1.

Question 4.
5,147 ___
Answer:
The leading digit is 5.

Question 5.
7,061 ___
Answer:
The leading digit is 7.

Question 6.
9,625 ____
Answer:
The leading digit is 9.

Find the sum. Use front-end estimation to check that each answer is reasonable.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 1

Question 7.
Find 312 + 526.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 2
The estimated sum is ___
The answer ___ is reasonable.
Answer:

The estimated sum is 800
The answer is 838 is reasonable

Find the sum. Use front-end estimation to check that each answer is reasonable.

Question 8.
Find 364 + 509.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 3
The estimated sum is ___
The answer ___ is reasonable.
Answer:

The estimated sum is 900
The answer 873 is reasonable.

Question 9.
Find 286 + 473.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 4
The estimated sum is ___
The answer ___ is reasonable.
Answer:

The estimated sum is 800
The answer 759 is reasonable.

Find the difference. Use front-end estimation to check that each answer is reasonable.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 5

Question 10.
Find 618 – 372.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 6
The estimated difference is ___
The answer ___ is reasonable.
Answer:

The estimated difference is 200
The answer 246 is reasonable.

Question 11.
Find 936 – 528.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 7
The estimated difference is ___
The answer ___ is reasonable.
Answer:

The estimated difference is 400
The answer 408 is reasonable.

Question 12.
Find 759 – 236.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 8
The estimated difference is ___
The answer ___ is reasonable.
Answer:

The estimated difference is 600
The answer 523 is not reasonable.

Solve.

Question 13.
The length of a train engine is 439 centimeters. The length of the carriage is about 558 centimeters. Estimate the total length of the train and the carriage.
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 9
Answer:
Given,
The length of a train engine is 439 centimeters. The length of the carriage is about 558 centimeters.
439 is near to 400 and 558 is near to 600.
So, 400 + 600 = 1000
Therefore, the Estimation of the total length of the train and the carriage is 1000 centimeters.

Question 14.
A wooden pole is 356 centimeters long. 104 centimeters of it is driven into the ground. About what height of the wooden pole is above the ground?
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Using Front-End Estimation 10
Answer:
Given,
A wooden pole is 356 centimeters long. 104 centimeters of it is driven into the ground.
356 is near to 400 and 104 is near to 100
So, 400 – 100 = 300
Therefore, approximately 300 centimeters of the wooden pole is above ground.