Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 2 Solid Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes

Write the number of solid shapes used in each model.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes 1
Answer:

Explanation:
I wrote the number of solid shapes used in each model
There are 2 rectangular prisms in both shapes A and B
There are 4 cubes in shape A and 2 cubes in shape B
There are 0 cones in shape A and 2 cones in shape B
There are 0 cylinder in shape A and 2 cylinders in shape B
There are 0 spheres in shape A and 2 spheres in shapes B.

Look at the cube.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes 2

Question 2.
How many faces can you see on the cube?
Answer:
I can see 4 faces of the cube.

Question 3.
What do you notice about the faces on the cube?
Answer:
I can see some faces of the cube and cannot see some faces
There are 6 faces for a cube.

Question 4.
Name some objects in your classroom or home that are cubes.
Answer:
Rubik’s cube, chalk piece box, ice cube, giftbox.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 1 Plane Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes

Look at the shapes.

Question 1.
Color the circles green, the triangles yellow, the rectangles purple, the trapezoids blue, the hexagons red, and the pentagons orange.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 1
Answer:

Explanation:
I colored the circles green, the triangles yellow, the rectangles purple, the trapezoids blue, the hexagons red, and the pentagons orange.
There are 2 circles, 2 rectangles, 2 hexagons, 3 trapezoids, 2 triangles and 1 pentagon.

Question 2.
Which of these are quadrilaterals? Write the numbers: _____________
Answer:
2, 4, 10 and 12 are quadrilaterals.

Draw lines on each shape to show the smaller shapes.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 2

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 3
Answer:

Explanation:
I drew 2 lines to make smaller shapes in the given rectangle.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 4
Answer:

Explanation:
I drew 2 lines to make smaller shapes in the given square.

Question 4.
Cut out the shapes. Then glue them on top of the shape given. Here are two simple rules to follow:
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 5
a) All cut-outs must be used.
Answer:

b) Cut-outs cannot overlap.
Answer:

Question 5.
Draw lines on each figure to show how it is made with these shapes: triangle, square, rectangle, trapezoid, hexagon, and pentagon.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 6
Answer:

Explanation:
I drew lines on each figure to show how it is made with these shapes: triangle, square, rectangle, trapezoid, hexagon, and pentagon.

Each figure is made with two shapes. Name the shapes.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 7
The figure is made with a triangle and a rectangle.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 8
The figure is made with a ___________ and a ___________.
Answer:
The figure is made with a trapezium a and a rectangle.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 9
The figure is made with a ___________ and a ___________.
Answer:
The figure is made with a hexagon and a circle.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 10
The figure is made with a ___________ and a ___________.
Answer:
The figure is made with a pentagon and a rectangle.

A part is missing from each figure. Color the shape that makes the figure complete.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 11

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 12
Answer:

Explanation:
A Hexagon is made up of a square and a rectangle.

A part is missing from each figure. Color the shape that makes the figure complete.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 13
Answer:

Explanation:
The missing part in the above shape is a triangle
So, i colored the missing part.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 14
Answer:

Explanation:
A square is always a trapezoid
So, i colored square.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 15
Answer:

Explanation:
To make a pentagon we need to join a triangle to a quadrilateral
So, i colored triangle.

Question 13.
Cut out the shapes. Then glue them on top of the figure.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 16
Here are two simple rules to follow.
(a) All cut-outs must be used.
Answer:

(b) Cut-outs cannot overlap.
Answer:

Copy each figure.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 17

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 18
Answer:

Explanation:
I drew the same shape as shown in the first grid.
It is a pentagon.

Copy each figure.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 19

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 20
Answer:

Explanation:
I drew the same shape as shown in the first grid.
It is a Hexagon.

Draw a quadrilateral on the dot grid paper. Circle the angles. Write how many angles.

Question 16.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 21
Answer:

Explanation:
I drew a rectangle and circled all the angles
A rectangle has 4 angles.

Draw a shape with three angles on the dot grid paper.

Question 17.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 22
Answer:

Explanation:
A 3 sided figure will have 3 angles
So, i drew a triangle.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 11 Metric Length, Mass, and Volume to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Fill in the correct units of measurement.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume 1

Question 1.
William and Burt had a race on the running track. William took ten minutes to run one __________, while Burt took 4 minutes to run seven hundred _________.
Answer:
kilometer and meter
Explanation:
William and Burt had a race on the running track. William took ten minutes to run one kilometer , while Burt took 4 minutes to run seven hundred meters.

Circle the better measurement.

Question 2.
The height of a five-story building is 30 ( meters/centimeters ).
Answer:
The height of a five-story building is 30 meters
Explanation:
The height of the building cannot be in centimeters
Measure of centimeter is very small

Question 3.
The length of a desk is 1 ( meter/kilometer ).
Answer:
The length of a desk is 1 meter
Explanation:
The length of the desk cannot be in kilometers
Measure of kilometer is very big

Question 4.
The weight of a large log from a tree is 1 8 ( kilograms/grams ).
Answer:
The weight of a large log from a tree is 1 8 kilograms
Explanation:
The weight of a large log cannot be in grams
grams is very light weight

Question 5.
The weight of a pen is 1 0 ( grams/kilograms ).
Answer:
The weight of a pen is 1 0 grams
Explanation:
The weight of a pen cannot be in kilograms
Kilograms will be very heavy

Question 6.
The capacity of a barrel is about 100 ( liters/milliliters ) of water.
Answer:
The capacity of a barrel is about 100 liters
Explanation:
The capacity of a barrel will be more
but milliliters will be less in mass

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Find the mass of each item.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume 2

Question 7.
The mass of the lamb leg is _________ kilograms.
Answer:
The mass of the lamb leg is 5 kilograms.
Explanation:
According to weigh machine the meter shows as the lamb leg weighs 5 kgs

Question 8.
The mass of the turkey is __________ kilograms.
Answer:
The mass of the turkey is 8 kilograms.
13 – 5 = 8
Explanation:
According to weigh machine the meter shows as the weight of turkey and lamb leg weight = 13

Question 9.
The mass of the ham is ___________ kilograms.
Answer:
The mass of the ham is 6 kilograms.
14 – 8 = 6
Explanation:
According to weigh machine the meter shows as the weight of turkey and ham = 14

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 6 Seeing Shapes Around Us detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us

Trace the shape of each thing. Then color.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-1

Look at the pictures. Circle the correct things.

Question 2.
the thing that has the shape of a square
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-2

Question 3.
the thing that does not have the shape of a square
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-3

Match.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-4

Look at the picture. Color the shapes in the picture.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 5
What shape is not in the picture? _____
Answer: Rectangular prism is not in the picture.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 5 Making Pictures and Models with Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes

Look at the pictures. Count how many of each solid shape there are. Write the number.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-5-Answer-Key-Making-Pictures-and-Models-with-Shapes-1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-5-Answer-Key-Making-Pictures-and-Models-with-Shapes-2

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-5-Answer-Key-Making-Pictures-and-Models-with-Shapes-3

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 7 Making Patterns with Plane Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes

Sort the shapes. Write the numbers in the correct boxes.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-1

Complete the patterns. Draw the missing shape.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 2

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-3

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-4

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-5

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-6

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-7

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-8

Complete the patterns. Circle the missing shape.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 9

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-10

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-11

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-12

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-13

Complete the patterns. Draw what comes next.

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-14

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-15

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-16

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-17

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-18

Cut out the shapes below. Make two patterns. You do not need to use all the shapes.

Question 17.
Paste your first pattern here.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-19

Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 13 Practice 3 Line Plots to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots

Amanda surveyed a group of children in a Nature Club to find out their ages. The table below shows the results of her survey.
Ages of Children in Years
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 1

Amanda made a line plot to show the results of her survey.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 2

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 1.
What does each ✗ on the line plot stand for? __________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for number of children.

Question 2.
What do the numbers on the number line stand for? __________
Answer:
The numbers on the number line stand for Ages of children in years.

Question 3.
What is the age of the greatest number of children?
___________ years old
Answer:
9 years old is the age of the greatest number of children.

Question 4.
How many children are aged 6?
__________ children
Answer:
Zero children are aged 6.

Question 5.
What is the age of the oldest child surveyed?
_________ years
Answer:
10 years is the age of the oldest child surveyed.

Question 6.
How many children were surveyed in all?
___________ children
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 3
Answer:
15 children were surveyed in all.

Third graders carried out a survey. They wanted to find the number of children in each of their families. They displayed their results in this line plot.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 4

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 7.
What does each ✗ on the line plot stand for? __________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for families.

Question 8.
What do the numbers on the number line stand for? __________
Answer:
The numbers on the number line stand for number of children in each family.

Question 9.
How many families have 2 children?
__________ families
Answer:
2 families have 2 children.

Question 10.
How many families have fewer than 4 children?
___________ families
Answer:
9 families have fewer than 4 children.

Question 11.
What is the greatest number of children in the families surveyed?
____________ children
Answer:
5 children is the greatest number of children in the families surveyed.

Question 12.
How many families took part in the survey?
________ families
Answer:
12 families took part in the survey.

Question 13.
Did all the families surveyed have children? Answer yes or no. ___________
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 5
Answer:
Yes, all the families surveyed have children.

A survey was carried out to find the number of rides a group of children took at Happy Theme Park. The tally chart shows the results of the survey.

Complete the tally chart.

Question 14.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-6

Complete the line plot. Use the data in the tally chart.

Question 15.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-7

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 16.
What does each ✗ on the line plot stand for? _____________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for number of children.

Question 17.
What does each number on the number line stand for?__________
Answer:
Each number on the number line stand for number of rides.

Question 18.
How many children take 5 rides?
__________ children
Answer:
3 children took 5 rides.

Question 19.
How many children take 4 or more rides?
__________ children
Answer:
5 children take 4 rides.
3 children take 5 rides.
5 + 3 = 8
8 children took 4 or more rides.

Question 20.
Which number of rides are taken by the same number of children?
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 8
Answer:
3 children take 3 rides.
3 children take 5 rides.
3 rides and 5 rides are taken by the same number of children.

A baseball team counted the number of home runs each player hit. The results are shown in this table.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 9

Complete the table.

Question 21.
Number of Home Runs
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-10

Fill in the blanks. Use the data in the table.

Question 22.
The greatest number of home runs hit by any player was ___________.
Answer:
The greatest number of home runs hit by any player was 4.

Question 23.
The least number of home runs hit by any player was ____________.
Answer:
The least number of home runs hit by any player was 0.

Complete the line plot. Use the data in the table.

Question 24.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-11

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 25.
What does each ✗ on the line plot stand for? ____________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for number of players.

Question 26.
How many players had 2 home runs?
__________ player
Answer:
1 player had 2 home runs.

Question 27.
How many players had more than 1 home run?
__________ players
Answer:
6 players had more than 1 home run.

Question 28.
What is the greatest number of home runs scored by a single player?
__________ home runs
Answer:
2 home runs scored by a single player.

Question 29.
How many players were surveyed in total?
___________ players
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 12
Answer:
9 players were surveyed in total.

Tom carried out a survey to find how many raisins there are in boxes of different brands. He made a line plot to show the results of his survey.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 13

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 30.
What is the least number of raisins in a box?
___________ raisins
Answer:
25 raisins is the least number of raisins in a box.

Question 31.
What is the greatest number of raisins in a box?
__________ raisins
Answer:
31 raisins is the greatest number of raisins in a box.

Question 32.
Which number of raisins occurs most often?
_____________ raisins
Answer:
28 raisins occurs most often.

Question 33.
How many boxes contain 28 or more raisins?
_____________ boxes
Answer:
9 boxes contains 28 or more raisins.

Question 34.
How many boxes contain fewer than 27 raisins?
_____________ boxes
Answer:
3 boxes contains fewer than 27 raisins.

Question 35.
How many boxes were used in the survey in all?
___________ boxes
Answer:
14 boxes were used in the survey in all.

Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 6 Fraction of a Set to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set

Solve.

Example

Tabitha makes 9 happy-face pins. She gives away 6 of them and keeps the rest.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 1
What fraction of the pins does she give away?
Tabitha gives away \(\frac{6}{9}\) of the pine.
What fraction of the pins does she keep?
She keeps \(\frac{3}{9}\) of the pins.

Question 1.
Shawn paints 2 out of 5 model trucks green. He paints the rest brown. Color the trucks to help you.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-2
a. What fraction of the trucks are green?
Answer:
2/5 fraction of the trucks are green.

b. What fraction of the trucks are brown?
Answer:
3/5 fraction of the trucks are brown.

Solve.

Question 2.
Shawn buys more trucks. He now has 20 trucks. He paints them in the same fractional parts as before. Color the trucks to help you.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-3
a. What fraction of the trucks are green?
Answer:
2/5 fraction of the trucks are green.

b. What fraction of the trucks are brown?
Answer:
3/5 fraction of trucks  are brown.

Solve.

Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 4

Question 3.
What fraction of the buttons are gray?
Answer:
3/8 fraction of the buttons are gray.

Question 4.
What fraction of the buttons are not gray?
Answer:
5/8 fraction of the buttons are not gray.

Question 5.
What fraction of the buttons have 3 holes?
Answer:
3/8 fraction of the buttons have 3 holes.

Question 6.
What fraction of the buttons are white with 2 holes?
Answer:
3/8 fraction of the buttons are white with 2 holes.

Question 7.
What fraction of the buttons are white with 4 holes?
Answer:
2/8 fraction of the buttons are white with 4 holes.

Question 8.
What fraction of the buttons are round?
Answer:
8/8 fraction of the buttons are round.

Question 9.
Find \(\frac{3}{4}\) of 20.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-5

Solve.

Serena buys 24 breakfast bars. \(\frac{3}{4}\) of them are blueberry.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 6

Question 10.
How many blueberry breakfast bars does Serena buy?
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 7
Serena buys ____________ blueberry breakfast bars.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-7
Serena buys 18 blueberry breakfast bars.
Explanation:
Serena buys 24 breakfast bars. 3/4 of them are blueberry.
3/4 of 24 = 18
So, Serena buys 18 blueberry breakfast bars.

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 13 to 15 provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key

Concepts and Skills

Jessica is surveying and graphing her friends’ favorite foods.

Use the data in the tally chart to complete the bar graph. Then answer the question. (Lesson 13.1)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 1

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-2

Question 2.
How many friends did Jessica survey? ___________
Answer:
6 + 12 + 15 + 18 = 51
Jessica surveyed 51 friends Favorite food.

Complete. (Lesson 14.1)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 3

Question 3.
The fraction shaded is ___________.
Answer:
The fraction shaded is 5/8.
Explanation:
In the above image we can observe 5 parts are shaded out of 8 parts. The shaded fraction is 5/8.

Question 4.
The numerator of the fraction is ___________.
Answer:
The numerator of the fraction is 5.

Question 5.
The denominator of the fraction is ___________.
Answer:
The denominator of the fraction is 8.

Write the missing numerator or denominator. (Lesson 14.2)

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-4
Explanation:
In the above image we can observe the fraction 3/4. Multiply numerator and denominator with 3 the fraction is 9/12. The missing numerator is 9.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-5
Explanation:
The fraction 6/8 is equal to 3/4. The missing denominator is 4.

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-6
Explanation:
Multiply the numerator and denominator with 2. So, the fractions are 1/5 = 2/10 = 4/20. The missing numerators are 1, 4. The missing denominator is 10.

Question 9.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7
Explanation:
In the above image we can observe some fractions. The fraction 12/16 is equal to 6/8 and 3/4. So, the missing numerators are 12, 6, 3. The missing denominator is 8.

Complete. Express each fraction in simplest form. (Lesson 14.3)

Question 10.
\(\frac{6}{10}\) = ___________
Answer:
6/10 = 3/5
Explanation:
The simplest form of the fraction 6/10 is 3/5.

Question 11.
\(\frac{8}{12}\) = _____________
Answer:
8/12 = 2/3
Explanation:
The simplest form of the fraction 8/12 is 2/3.

Circle the fraction that is greater. (Lesson 14.4)

Question 12.
\(\frac{5}{6}\) or \(\frac{2}{3}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(1)
Explanation:
The fraction 5/6 is greater than 2/3. So, draw a circle for 5/6.

Question 13.
\(\frac{2}{5}\) or \(\frac{5}{8}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(2)
Explanation:
The fraction 5/8 is greater than 2/5. So, draw a circle for 5/8.

Circle the fraction that is less. (Lesson 14.4)

Question 14.
\(\frac{5}{7}\) or \(\frac{5}{9}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(3)
Explanation:
The fraction 5/9 is less than 5/7. So, draw a circle for 5/9.

Question 15.
\(\frac{4}{9}\) or \(\frac{5}{7}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(4)
Explanation:
The fraction 4/9 is less than 5/7. So, draw a circle for 4/9.

Compare. Write > or <. (Lesson 14.4)

Question 16.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-8
Explanation:
The fraction 4/5 is greater than 3/8.

Question 17.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-9
Explanation:
The fraction 3/7 is less than 7/12.

Order the fractions from least to greatest. (Lesson 14.4)

Question 18.
\(\frac{1}{2}\), \(\frac{3}{8}\), \(\frac{7}{12}\) _____________
Answer:
The fractions from least to greatest are 3/8, 1/2, 7/12.

Order the fractions from greatest to least.

Question 19.
\(\frac{1}{6}\), \(\frac{3}{4}\), \(\frac{2}{3}\) ______________
Answer:
The fractions from greatest to least are 3/4, 2/3, 1/6.

Complete. Show each fraction on the number line. (Lesson 14.4)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 10

Question 20.
A fraction greater than \(\frac{1}{2}\) but less than \(\frac{3}{4}\). ___________
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-10
1/2 + 1/12 = 7/12
A fraction greater than 1/2 but less than 3/4 is 7/12.

Question 21.
A fraction less than \(\frac{1}{6}\) ___________.
Answer:
A fraction less than1/6 is 1/7.

Question 22.
A fraction greater than \(\frac{5}{6}\) _____________
Answer:

Add or subtract. (Lesson 14.5)

Question 23.
\(\frac{1}{12}+\frac{5}{12}\) = ____________
Answer:
1/12 + 5/12 = 6/12 = 1/2

Question 24.
\(\frac{2}{6}+\frac{1}{6}+\frac{3}{6}\) = _____________
Answer:
2/6 + 1/6 + 3/6 = 6/6 = 1

Question 25.
\(\frac{5}{10}-\frac{4}{10}\) = ____________
Answer:
5/10 – 4/10 = 1/10

Question 26.
1 – \(\frac{5}{12}\) = ____________
Answer:
1 – 5/12 = (12 – 5)/12 = 7/12

Complete. Measure Line segment A to the nearest: (Lesson 15.1)

Question 27.
inch. _________
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 11
Answer:

Question 28.
half-inch. ____________
Answer:

Color the pictures to find the fractional part of each set. (Lesson 14.6)

Question 29.
\(\frac{1}{2}\) of 10
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-12
Explanation:
1/2 of 10 = 5
Shaded 5 stars with out of 10.

Question 30.
\(\frac{3}{8}\) of 16
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-13
Explanation:
3/8 of 16 = 6
Shaded 6 heart shape symbols out of 16.

Color the pictures to find the fractional part of each set. (Lesson 14.6)

Question 31.
\(\frac{1}{4}\) of 20
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-14
Explanation:
1/4 of 20 = 5
In the above image we can observe 5 circles are shaded out of 20.

Question 32.
\(\frac{5}{6}\) of 24
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-15
Explanation:
5/6 of 24 = 20
In the above image we can observe 20 circles are shaded out of 24.

Write a fraction for the part of each set that is shaded. (Lesson 14.6)

Question 33.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 16
Answer:
In the above image we can observe 2/6 fraction part is shaded.

Question 34.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 17
Answer:
In the above image we can observe 3/7 fraction part is shaded.

Choose the best unit of measure for measuring each length. Write inch, foot, yard, or mile. (Lesson 15.1)

Question 35.
width of a finger _______________
Answer:
width of a finger inch.

Question 36.
length of a baseball bat _______________
Answer:
length of a baseball bat inches.

Question 37.
length of a playground _______________
Answer:
length of a playground foot.

Question 38.
distance walked in 1 hour _______________
Answer:
distance walked in 1 hour Mile.

Complete. (Lesson 15.2)

Question 39.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 18
The cherries weigh ___________ ounces.
Answer:
The cherries weigh 8 ounces.
Explanation:
In the above image we can observe the pointer is at 8oz. So, the cherries weigh 8 ounces.

Question 40.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 19
Each loaf of bread weighs about 1 pound.
The pineapple weighs about ___________ pounds.
Answer:
The pineapple weighs about 3 pounds.
Explanation:
In the above image we can observe 3 loaf of bread in left side and pineapple in right side weighing balance. Each loaf of bread weighs about 1 pound. So, the pineapple weigh about 3 pounds.

Choose the best unit of measure for weighing each item. Write ounce, pound, or ton. (Lesson 15.2)

Question 41.
weight of a dog ___________
Answer:
weight of a dog pounds.

Question 42.
weight of a box of toothpicks ___________
Answer:
weight of a box of toothpicks pound.

Question 43.
weight of a hippopotamus ___________
Answer:
weight of a hippopotamus tons.

Compare. Write > or <. (Lesson 15.2)

Question 44.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-20
Explanation:
1lb = 16oz
1 pound = 16ounce
So, 8lb is greater than 1oz.

Question 45.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 21
Answer:

Complete. (Lesson 15.3)

Question 46.
The pitcher is completely filled with water. The water is emptied into cups.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 22
The capacity of the pitcher is about ___________ cups.
Answer:

Question 47.
5 pints of water are poured to fill a container.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 23
The capacity of the container is about ___________ pints.
Answer:
The capacity of the container is about 5  pints.

Circle the better estimate. (Lesson 15.3)

Question 48.
The capacity of a car’s fuel tank is 20 gallons / 20 pints.
Answer:
The capacity of a car’s fuel tank is 8 pints.
Explanation:
We know that
1 gallon = 4 quarts
1 quart = 2 pints
First convert gallons into quarts.
20 gallons / 20 pints = (20 x 4) quarts / 20 pints
= 80 quarts / 20 pints
Convert quarts into pints.
= (80 x 2) pints / 20 pints
= 160 pints / 20 pints
= 8 pints

Question 49.
The amount of yogurt eaten for lunch is 1 cup / 1 quart.
Answer:
The amount of yogurt eaten for lunch is 1/4 cups.
Explanation:
we know that
1 quart = 2 pints
1 pint = 2 cups
First convert quart into pints.
1 cup / 1 quart = 1 cup / (1 x 2) pints
= 1 cup / 2 pints
Next convert pints into cups.
1 cup / (2 x 2) cups = 1 cup / 4 cups
= 1/4 cups

Order from greatest capacity to least capacity. (Lesson 15.3)

Question 50.
6 pt 14 qt 2 gal
Answer:
The order from the greatest capacity to least capacity is 14qt 2gal  6pt.
Explanation:
1 quart = 2 pints
1 gallon = 2 quarts
Convert quart into pints
14 quart = 14 x 2 pints = 28 pints
Convert gallons into pints
2 gallons = 2 x 4 x 2 pints = 16 pints
14qt > 2gal > 6pt

Question 51.
1 gal 18 c 10 pt
Answer:
The order from the greatest capacity to least capacity is 10pt 18c 1gal.
Explanation:
1 pint = 2 cups
1 quart = 2 pints
1 gallon = 2 quarts
Convert gal into cups
1 gallon = 4 x 2 x 2 = 16 cups
Convert pints into cups
10 pints = 10 x 2 = 20 cups
10pt > 18C > 1gal

Problem Solving

Miguel conducted a survey to find the number of hours that some students spend playing their favorite sport each week.
He recorded the data in a table.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 24
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 25

Show the data in a line plot. Give your line plot a title.

Question 52.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 26
Answer:

Answer each question. Use the data in your line plot.

Question 53.
How many students spend more than 5 hours on their favorite sport? ___________
Answer:

Question 54.
How many hours did most students spend on their favorite sport? ___________ hours
Answer:

Question 55.
The number of students who spent 6 hours on their favorite sport is ___________ times the number of students who spent 7 hours.
Answer:

Question 56.
There are ___________ fewer students who spent 5 hours on their favorite sport than those who spent 8 hours.
Answer:

Question 57.
If a total of 1 5 students were surveyed, how many students do not spend any time on sports? ___________
Answer:

The bar graph shows the number of points scored by four basketball players.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 27
Use the bar graph to answer the questions.

Question 58.
How many points did Edwin score?
Answer:
Edwin scored 60 points.

Question 59.
Edwin scored 20 more points than Rachel. How many points did Rachel score?
Answer:
Edwin scored 20 more points than Rachel. So, Rachel scored 40 points.

Question 60.
Use your answer from Exercise 59 to complete the bar graph for Rachel.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-27

Question 61.
Edwin scored three times as many points as one of the players. Who is this player?
Answer:
Edwin scored 60 points.
Irene scored 20 points.
20 x 3 = 60 points
Edwin scored three times as many points than Irene.

Question 62.
Who scored the least number of points?
Answer:
Joanna scored the least number of points. Joanna scored 15 points.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 15 Customary Length, Weight, and Capacity provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
Follow the directions to complete the drawing.
Step 1: Join the top of the lines at each end of the bus.
Step 2: Find the length of the bus in inches.
Step 3: Draw 3________ square windows. Each has sides that are \(\frac{1}{2}\) inch long.
Step 4: The windows are \(\frac{1}{2}\)inch from the top of the bus.
Step 5: Draw a door between the 2 wheels. The height of the door is 1 inch. The width is 1 inch.
Step 6: Find the height from the top of the windows to the bottom of the bus to the nearest inch.
Step 7: Color and decorate your bus.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity 1
Answer:

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

  • The veterinarian at City Zoo keeps track of how much water each animal drinks in a period of time. Decide which animal drinks the greatest amount of water and fill in the blank.
    Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity 2
    Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity 3
    The ___________ drinks the greatest amount of water.
    Answer:
    The elephant drinks the greatest amount of water.
    Explanation:
    We know that 1 pint is equal to 2 cups.
    1 quarts is equal to 2 pints.
    1 gallon is equal to 4 quarts.
  • The elephant drinks 20 one – gallon containers and 20 one – quart containers.
    20/4 = 5 gallons
    20 gallons + 5 gallons = 25 gallons
    The elephant drinks 25 gallons of water.
  • The lion drinks 40 one – quarts containers and 3 one – gallon containers.
    40/4 = 10 gallons
    10 gallons + 3 gallons = 13 gallons
    The lion drinks 13 gallons of water.
  • The Giraffe drinks 20 one – quart containers and 5 one – gallon containers.
    20/4 = 5 gallons
    5 gallons + 5 gallons = 10 gallons
    The giraffe drinks 10 gallons of water.
  • The zebra drinks 3 one – gallon containers and 3 one – quart containers.
    3 gallons and 3 quarts is slightly greater than 3 gallons.
    The zebra drinks 3 gallons of water.