Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Answer Key Using Bar Models: Multiplication and Division

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 16 Using Bar Models: Multiplication and Division detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Answer Key Using Bar Models: Multiplication and Division

Math Journal

Fill in the blanks, circles, and ovals.

To show 3 groups of 6 strawberries,
Step 1: I draw __________ strips of equal lengths in a row to represent 3 groups.
Step 2: I write the number ________ in the oval above one strip and a _________ in the oval below the strips.
Step 3: I write the number sentence.
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Answer Key Using Bar Models Multiplication and Division 1
Step 4: I _________ to find the answer.
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Answer Key Using Bar Models Multiplication and Division 2

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Macy has some ropes, each 2 feet long. Nellie has some ropes, each 3 feet long. Oscar has some ropes, each 5 feet long. What is the length of each line of ropes when they are of the same length?
Answer:

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Sheena bakes 100 muffins. She shares them equally with 4- other girls. How many muffins does each girl get? How many more muffins are needed so that each one gets two more muffins?
Answer:


So, 100 ÷ 4 = 25
Therefore, each girl gets 26 muffins.

So, 4 x 2 = 8
Therefore, 8 muffins are needed so that each one gets two more muffins.

Chapter Review/Test

Concepts and Skills

Match each bar model to a word problem. Then solve the problem.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Answer Key Using Bar Models Multiplication and Division 3
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Answer Key Using Bar Models Multiplication and Division 4

Answer:

Problem Solving

Write whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 4.
Jason has 5 apricots on each tray. He has a total of 50 apricots. How many trays are there?
There are ___________ trays.
Answer:


So, 50 ÷ 5 = 10
Therefore, there are 10 trays.

Question 5.
Claire paints 90 masks. She divides the masks equally and puts them in baskets. She puts 10 masks in each basket. How many baskets are there in all?
There are __________ baskets in all.
Answer:


So, 90 ÷ 10 = 9
Therefore, there are 9 baskets in all.

Write whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 6.
Sonny helps his mother pack old books in 6 boxes. Each box has a mass of 4- kilograms. What is the total mass of 6 boxes of books?
The total mass of 6 boxes of books is ___________ kilograms.
Answer:


So, 6 x 4 = 24
Therefore, the total mass of 6-boxes is 24 kilograms.

Question 7.
Sarah is making necklaces for her friends. She needs 12 feet of string for the necklaces. Each necklace needs a string 2 feet long. How many necklaces is Sarah making?
Sarah is making ___________ necklaces.
Answer:


So, 12 ÷ 2 = 6
Therefore, Sarah is making 6 necklaces.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 8.
Billy’s cats drink 4- liters of milk in a week. How much milk do the cats drink in 4 weeks?
The cats drink ___________ liters of milk.
Answer:


So, 4 x 4 = 16
Therefore, The cats drink 16 liters of milk.

Question 9.
Mr. Andres has 4 grandsons. He gives each of them $5. How much does he give his grandsons in all?
He gives $___________ to his grandsons.
Answer:


So, 4 x 5 = 20
Therefore, He gives $20 to his grandsons.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Measurement and Money

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 3 Real-World Problems: Measurement and Money detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Measurement and Money

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Use bar models to help you.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 1

Question 1.
Raul cuts 6 strips of paper. Each strip is 5 centimeters long. He tapes them together to make a long strip. How long is the strip he makes?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 2
5 × 6 = ___________
The strip is ____________ centimeters long.
Answer:
5 x 6 = 30
The strip is 30 centimeters long.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Use bar models to help you.

Question 2.
Helen has a ribbon that is 21 inches long. She cuts it into 3 equal pieces. How long is each piece?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 3
21 ÷ 3 = ____________
Each piece is __________ inches long.
Answer:


21 ÷ 3 = 7
Each piece is 7 inches long.

Question 3.
Jessica has a string that is 30 feet long. She cuts it into equal pieces. Each piece is 5 feet long. How many pieces does she cut the string into?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 4
She cuts the string into __________ pieces.
Answer:


30 ÷ 5 = 6
She cuts the string into 6 pieces.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 4.
A strip of paper is 40 centimeters long. It is cut into 4 equal pieces. How long is each piece?
Each piece is __________ centimeters long.
Answer:

40 ÷ 4 = 10
Each piece is 10 centimeters long.

Question 5.
Sara is making curtains. She needs 5 meters of cloth for each curtain. She has 45 meters of cloth. How many curtains can she make?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 5
She can make __________ curtains.
Answer:


45 ÷ 5 = 9
Therefore, she can make 9 curtains.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 6.
The mass of 5 bags of potatoes is 30 kilograms. Each bag has the same mass. What is the mass of each bag?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 6
The mass of each bag is __________ kilograms.
Answer:

30 ÷ 5 = 6
Therefore, the mass of each bag is 6 kilograms.

Question 7.
There are 6 bricks. Each brick has a mass of 3 kilograms. What is the total mass of the 6 bricks?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Measurement and Money 7
The total mass of the 6 bricks is __________ kilograms.
Answer:

6 x 3 = 18
Therefore, the total mass of 6 bricks is 18 kilograms.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 8.
A pencil sharpener has a mass of 10 grams. What is the total mass of 7 pencil sharpeners?
The total mass of 7 pencil sharpeners is __________ grams.
Answer:


So, 10 x 7 = 70
Therefore, The total mass of 7 pencil sharpeners is 10 grams.

Question 9.
The total mass of 3 bags of flour is 6 kilograms. Each bag has the same mass. What is the mass of each bag of flour?
The mass of each bag of flour is __________ kilograms.
Answer:

So, 6 ÷ 3 = 2
Therefore, The mass of each bag of flour is 2 kilograms.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 10.
32 kilograms of rice is divided equally into some bags. Each bag has a mass of 8 kilograms. How many bags of rice are there?
There are __________ bags of rice.
Answer:


S0, 32 ÷ 8 = 4
Therefore, there are 4 bags of rice.

Question 11.
Mrs. Evan’s family drinks 5 liters of milk in a week. How many liters of milk does her family drink in 7 weeks?
Her family drinks __________ liters of milk in 7 weeks.
Answer:


So, 5 x 7 =35
Therefore, 35 liters of milk her family drinks in 7 weeks.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 12.
Alberto pours 18 liters of water equally into 3 tanks. How much water is there in each tank?
There are __________ liters of water in each tank.
Answer:


So, 18 ÷ 3 = 6
Therefore, 6 liters of water there in each tank.

Question 13.
Barry collects 16 liters of water from a well. He pours the water into some pails. Each pail contains 4- liters of water. How many pails are there in all?
There are __________ pails in all.
Answer:


So, 16 ÷ 4 = 4
Therefore, there are 4 pails in all.

Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.

Question 14.
Mariam gives $40 to her grandchildren. Each of them gets $5. How many grandchildren does she have?
She has __________ grandchildren.
Answer:


So, 40 ÷ 5 = 8
Therefore, there are 8 grandchildren.

Question 15.
Mrs. Tan buys 4 bottles of sauce. Each bottle costs $4. How much does she pay?
She pays $ __________.
Answer:

So, 4 x 4 = 16
Therefore, she paid $16.

Question 16.
Linda has $50. She spends all of it on some bags. Each bag costs $10. How many bags are there in all?
There are __________ bags in all.
Answer:

So, $50 ÷ $10 = 5
Therefore, there are 5 bags in all.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Division

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 2 Real-World Problems: Division detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Division

Circle the correct bar model.

Example

Divide 15 children into 5 groups. How many children are in each group?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 1

Answer:


Therefore, there are 3 children in each group.

Question 1.
Place 20 strawberries equally on 4- plates. How many strawberries are on each plate?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 2
Answer:


Therefore, there are 5 strawberries on each plate.

Question 2.
There are 21 buttons to sew on some shirts. Each shirt needs 3 buttons. How many shirts are there?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 3
Answer:


Therefore, there are 7 shirts.

Solve. Use the bar model to help you.

Example
A baker has 12 rolls. He divides the rolls equally among 4 children. How many rolls does each child get?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 4

Question 3.
Zach has 36 plants and 4 pots. He puts an equal number of plants in each pot. How many plants are in each pot?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 5
__________ ÷ _________ = ____________
There are _________ plants in each pot.
Answer:
36 ÷ 4 = 9
There are 9 plants in each pot.

Solve. Use the bar model to help you.

Example
Ben has 35 leather strips. He uses 5 strips for each necklace he makes. How many necklaces does he make?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 6

Question 4.
Lily sews 24 dresses for her dolls. Each doll gets 3 dresses. How many dolls does Lily have?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Division 7
__________ ÷ _________ = ____________
Lily has _________ dolls.
Answer:
24 ÷ 3 = 8
Lily has 8 dolls.

Solve. Use the bar model to help you.

Question 5.
Gina has 40 stamps. She pastes them equally on 4- pages in her album. How many stamps are on each page?
There are __________ stamps on each page.
Answer:


40 ÷  4 = 10
There are 10 stamps on each page.

Question 6.
Ryan has read 28 pages of a book. He reads 4 pages each day. How many days has Ryan been reading the book?
Ryan has been reading for __________ days.
Answer:


28 ÷ 4 = 7
Ryan has been reading for 7 days.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 1 Answer Key Real-World Problems: Multiplication

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 1 Real-World Problems: Multiplication detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 1 Answer Key Real-World Problems: Multiplication

Solve. Use bar models to help you.

Example
Aaron has 3 baskets of oranges. There are 5 oranges in each basket. How many oranges does Aaron have?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Multiplication 1

Question 1.
Susan has 4 bunches of roses. There are 8 roses in each bunch. How many roses does Susan have?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Multiplication 2
___________ × 8 = ___________
Susan has __________ roses.
Answer:

4 × 8 = 32
Susan has 32 roses.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 2.
Willie reads 10 pages of his book each day. How many pages does he read in 3 days?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Multiplication 3
___________ × ___________ = ___________
Willie reads ___________ pages in 3 days.
Answer:

3 × 10 = 30
Willie reads 30 pages in 3 days.

Question 3.
There are 7 boxes. There are 5 baseballs ¡n each box. How many baseballs are there in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Multiplication 4
___________ × ___________ = ___________
There are _________ baseballs in all.
Answer:

7 × 5 = 35
There are 35 baseballs in all.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 4.
There are 3 tricycles in a shop. Each tricycle has 3 wheels. How many wheels do the tricycles have in all?
The tricycles have ___________ wheels in all.
Answer:

Given,
There are 3 tricycles in a shop.
Each tricycle has 3 wheels.
So, 3 x 3 = 9
Therefore, there are 9 wheels for tricycles.

Question 5.
Carlos buys 5 boxes of markers. There are 10 markers in each box. How many markers does Carlos buy?
Carlos buys ___________ markers.
Answer:

Given,
Carlos buys 5 boxes of markers.
There are 10 markers in each box.
So, 5 x 10 = 50
Therefore, Carlos can buy 50 markers.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 6.
There are 9 boxes of rocks. There are 3 rocks in each box. How many rocks are there in all?
There are ___________ rocks in all.
Answer:

Given,
There are 9 boxes of rocks.
There are 3 rocks in each box.
So, 9 x 3 = 27
Therefore, there are 27 rocks in all.

Question 7.
Samuel makes 6 shapes using craft sticks. He uses 5 craft sticks for each shape. How many craft sticks does Samuel use in all?
Samuel uses ___________ craft sticks in all.
Answer:

Given,
Samuel makes 6 shapes using craft sticks.
He uses 5 craft sticks for each shape.
So, 6 x 5 = 30
Therefore, Samuel uses 30 craft sticks in all.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 8.
Farah has 8 vases. She puts 5 flowers in each vase. How many flowers does Farah have in all?
Farah has ___________ flowers in all.
Answer:

Given,
Farah has 8 vases.
She puts 5 flowers in each vase.
So, 8 x 5 = 40
Farah has 40 flowers in all.

Question 9.
Benny has 7 fish tanks. There are 4 goldfish in each tank. How many goldfish does Benny have?
Benny has ___________ goldfish.
Answer:

Given,
Benny has 7 fish tanks.
There are 4 goldfish in each tank.
So, 7 x 4 = 28
Benny has 28 goldfish.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Cumulative Review for Chapters 15 to 17 detailed solutions for the textbook questions.

 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key

Concepts and Skills

Skip-count.

Question 1.
3, 6, 9, ________, ________, ________, ________, ________, ________, ________
Answer:
3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30.

Explanation:
I wrote the next seven numbers
I skip counted by 3 and wrote the numbers.
The numbers have difference of 3 between each consecutive pair.

Question 2.
4, 8, 12, ________, ________, ________, ________, ________, ________, ________
Answer:
4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40.

Explanation:
I wrote the next seven numbers
I skip counted by 4 and wrote the numbers.
The numbers have difference of 4 between each consecutive pair.

Fill in the blanks.

Question 3.
4 groups of 3 = ________ × _______ = _______
Answer:
4 x 3 = 12

Explanation:
The product of 4 and 3 is 12
So, 4 x 3 that is 4 groups of 3 is 12.

Question 4.
8 groups of 3 = ________ × _______ = _______
Answer:
8 x 3 = 24

Explanation:
The product of 8 and 3 is 24
So, 8 x 3 that is 8 groups of 3 is 24.

Question 5.
3 groups of 4 = ________ × _______ = _______
Answer:
3 x 4 = 12

Explanation:
The product of 3 and 4 is 12
So, 3 x 4 that is 3 groups of 4 is 12.

Question 6.
9 groups of 4 = ________ × _______ = _______
Answer:
9 x 4 = 36

Explanation:
The product of 9 and 4 is 36
So, 9 x 4 that is 9 groups of 4 is 36.

Use dot paper to find the missing numbers.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
I wrote the missing numbers in the equations using dot papers
There are 6 rows and 3 columns that is 6 groups of 3 dots
So, 6 x 3 = 18
In the second dot paper
There are 3 rows and 6 columns that is 3 groups of 6 dots
3 x 6 = 18.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
I wrote the missing numbers in the equations using dot papers
There are 5 rows and 4 columns that is 5 groups of 4 dots
So, 5 x 4 = 20
In the second dot paper
There are 4 rows and 5 columns that is 4 groups of 5 dots
4 x 5 = 20.

Complete the multiplication sentences. Use dot paper to help you.

Question 9.
9 × 3 = __________
3 × 9 = __________
Answer:

Explanation:
I completed the multiplication sentences using dot papers
So, 9 x 3 = 27 and 3 x 9 = 27.

Question 10.
7 × 3 = __________
3 × 7 = __________
Answer:

Explanation:
I completed the multiplication sentences using dot papers
So, 7 x 3 = 21 and 3 x 7 = 21.

Question 11.
10 × 4 = _________
4 × 10 = _________
Answer:

Explanation:
I completed the multiplication sentences using dot papers
So, 10 x 4 = 40 and 4 x 10 = 40.

Question 12.
6 × 4 = __________
4 × 6 = __________
Answer:

Explanation:
I completed the multiplication sentences using dot papers
So, 6 x 4 = 24 and 4 x 6 = 24.

Fill in the blanks.

Question 13.
10 × 4 = __________
7 × 4 = 10 groups of 4 – 3 groups of 4
= _________ – 12
= _________
Answer:
10 x 4 = 40
7 x 4 = 28

Explanation:
10 × 4 = __________
7 × 4 = 10 groups of 4 – 3 groups of 4
= 40 – 12
= 28
So, 7 x 4 = 28.

Question 14.
5 × 3 = __________ 7 × 3 = 5 groups of 3 + 2 groups of 3
= ________ + 6
= _________
Answer:
5 x 3 = 15
7 x 3 = 21

Explanation:
7 × 3
= 5 groups of 3 + 2 groups of 3
= 15  + 6
= 21
So, 7 x 3 = 21.

Complete the multiplication and division sentences.

Question 15.
________ × 3 = 15
15 ÷ 3 = __________
Answer:
5 x 3 = 15
15 ÷ 3 = 5

Explanation:
5 groups of 3 is 15
If 15 is divided into 3 groups then each group will have 5
So, 15 ÷ 3 = 5.

Question 16.
________ × 4 = 20
20 ÷ 4 = __________
Answer:
5 x 4 = 20
20 ÷ 4 = 5

Explanation:
5 groups of 4 is 20
If 20 is divided into 4 groups then each group will have 5
So, 20 ÷ 4 = 5.

Fill in the blanks. Use the picture graphs to help you.

A large bottle contains different kinds of nuts. The graph shows the number of each kind of nut in the Jar.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 3

Question 17.
There are __________ peanuts in the jar.
Answer:
20 peanuts

Explanation:
There are 10 for peanuts
Each    stands for 2 nuts
10 x 2 = 20
So, there are 20 peanuts in the jar.

Question 18.
The number of __________ and _________ in the jar is the same.
Answer:
Cashew and Pecan

Explanation:
Each stands for 2 nuts
There are 4 for cashew and 4 for pecans
4 x 2 = 8
So, The number of Cashew and Pecans in the jar is the same that is 8.

Question 19.
There are __________ fewer walnuts than almonds.
Answer:
6 fewer walnuts

Explanation:
Each stands for 2 nuts
There are 6 for Almonds
There are 3 for Walnuts
6 x 2 = 12
3 x 2 = 6
12 – 6 = 6
So, there are 6 fewer walnuts than almonds in the jar.

Question 20
There are __________ more peanuts than cashews.
Answer:
12 more peanuts

Explanation:
Each stands for 2 nuts
There are 4 for cashew and 10 for peanuts
4 x 2 = 8
10 x 2 = 20
20 – 8 = 12
So, there are 12 more peanuts than cashews in the jar.

Question 21.
There are ____________ almonds and pecans in all.
Answer:
20 almonds and pecans

Explanation:
Each stands for 2 nuts
There are 6 for almonds and 4 for pecans
6 x 2 = 12
4 x 2 = 8
12 + 8 = 20
So, there are 20 almonds and pecans in all in the jar.

Count the vegetables in a bin. Then complete the tally chart.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
I counted the number of each kind of vegetables and drew tally marks for the numbers.

Question 22.
Use the picture and the tally chart to make a bar graph.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
I used the tally marks to fill the bar graph
I counted and filled the number of each kind of vegetable in the graph.

Complete. Use your bar graph to help you.

Question 23.
How many carrots are there?
Answer:
10

Explanation:
There are 10 carrots.

Question 24.
How many tomatoes are there?
Answer:
16

Explanation:
There are 16 tomatoes.

Question 25.
How many cabbages are there?
Answer:
6

Explanation:
There are 6 cabbages.

Problem Solving

Solve. Draw bar models to help you.

Question 26.
Alicia has 3 bags. She puts 10 beads in each bag. How many beads does she have?
There are _________ beads in all.
Answer:

Explanation:
Alicia has 3 bags
She puts 10 beads in each bag
10 x 3 = 30 or
10 + 10 + 10 = 30
There are 30 beads in all.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 27.
Peter has 18 crayons. He divides them into 3 equal groups. How many crayons are in each group?
There are ___________ crayons in each group.
Answer:

Explanation:
Peter has 18 crayons
He divides them into 3 equal groups
18 ÷ 3 = 6
So, there are 6 crayons in each group.

Question 28.
Yasmin buys 30 stickers. She distributes the stickers equally among her 5 friends. How many stickers does each of her friends get?
Each friend gets _____________stickers.
Answer:

Explanation:
Yasmin buys 30 stickers
She distributes the stickers equally among her 5 friends
6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 30
Each friend gets 6 stickers.

Question 29.
A day camp has 12 soccer balls. Each team uses 3 balls. How many teams are there?
There are __________ teams.
Answer:

Explanation:
A day camp has 12 soccer balls
Each team uses 3 balls
12 ÷ 3 = 4
There are 4 teams.

Question 30.
5 bags of food for a food drive have a mass of 25 kilograms. Each bag has the same mass. What is the mass of each bag?
The mass of each bag is ___________ kilograms.
Answer:

Explanation:
5 bags of food for a food drive have a mass of 25 kilograms
25 ÷ 5 = 5
The mass of each bag is 5 kilograms.

Question 31.
The total length of a piece of lace is 28 feet. It is cut into equal pieces 4 feet long. How many pieces are there?
There are __________ pieces.
Answer:

Explanation:
The total length of a piece of lace is 28 feet
It is cut into equal pieces 4 feet long
24 ÷ 4 = 7 or
4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 28 7 groups
There are 7 pieces.

Question 32.
Andrew uses 6 liters of water to water his plants every day. How many liters of water does he use in 4 days?
He uses ________ liters of water.
Answer:

Explanation:
Andrew uses 6 liters of water to water his plants every day
water for  4 days is 6 x 4 = 24 or
6 + 6+ 6 + 6 = 24
He uses 24 liters of water.

Complete the picture graph using Exercises 33 and 34. Then use the graph to solve Exercises 35 and 36.

A group of people attended a workshop. They were divided into 5 groups. The number of people in each group is shown in the graph.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 6

Question 33.
There were 15 people in Group 2. What does each Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 stand for?
Answer:
Each Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 stand for 5 people.

Question 34.
Draw Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 to show 20 people in Group 5.
Answer:

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 stands for 5 people
I need to represent 20 people in Group 5
So, i drew 4 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7
4 x 5  20.

Question 35.
7 people in Group 3 were women. How many were men?
Answer:
23 were men

Explanation:
There are 6 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 in group 3
Each Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 stands for 5 people
6 x 5 = 30
7 people in Group 3 were women
30 – 7 = 23
So, 23 people in group 3 were men.

Question 36.
There were 50 men in Group 1 and Group 4. How many women were there in Group 1 and Group 4?
Answer:
10 women

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7stands for 5 people
There are 7 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 in Group 1
There are 5 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 15 to 17 Answer Key 7 in Group 4
7 x 5 = 35
5 x 5 = 25
35 + 25 = 60
There were 50 men in Group 1 and Group 4
Subtract 50 from 60
60 – 50 = 10
So, 10 women were there in Group 1 and Group 4.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 17 Graphs and Line Plots detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Tricia read a story book. She recorded the number of pages she read every day for 3 days. She drew a Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 1 for every 2 pages she read.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 2
The number of pages Tricia read follows a pattern. If this pattern continues, how many pages will Tricia read on the 4th day?
Tricia will read ____________ pages on the 4th day.
Answer:

Explanation:
Tricia read a story book
She recorded the number of pages she read every day for 3 days
She drew a Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 1 for every 2 pages she read
The number of pages Tricia read follows a pattern
If this pattern continues Tricia will read 8 + 2 = 10 pages on the 4th day
I drew 5 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 1 to represent 10 pages as each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 1 stands for 2 pages.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

The graph shows the number of points 5 children scored on a science test. The total score for the test is 40. Complete the graph using the information given.

Ariel scored all the points she could. Tyrone scored 8 points less than Ariel. Nicole and Vera had the same number of points.
Points Scored on a Science Test
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 3
Answer:

Explanation:
I completed the picture graphs using the given information
The graph shows the number of points 5 children scored on a science test. The total score for the test is 40
Ariel scored all the points she could
Ariel scored 40 points
Each stands for 4 points
40 ÷ 4 = 10
So, i drew 10for Ariel
Tyrone scored 8 points less than Ariel
That is 2 less than Ariel
So, Tyrone has 8
Nicole and Vera had the same number of points
Vera have 9that is 36 points
So, Nicole will also have 9 that is 36 points.

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks with words from the box.

key
picture graph
tally chart

Question 1.
The ___________ shows what a picture or symbol stands for.
Answer:

The key shows what a picture or symbol stands for.

Question 2.
A ___________ shows data using pictures or symbols.
Answer:
A picture graph shows data using pictures or symbols.

Question 3.
You record the number of things in a _____________.
Answer:
You record the number of things in a tally chart.

Concepts and Skills

Question 4.
Tammy went to a bird park. Help her make a tally chart of the birds she saw on page 202.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 4
Tally Chart
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 5
Answer:

Explanation:
Tammy went to a bird park
I counted the number of birds of each type and drew tally marks for the numbers.

Question 5.
Then complete the picture graph of the data in exercise 4. Give it a title.
Title: ______________
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 6
Answer:

Explanation:
I drew a picture graph using the key
I used the key, each picture key stands for 3 birds
So, i drew the pictures to represent the number of birds of each type
There are 15 Jays, 24 Swallows, 12 Robins, 12 Flamingos and 9 peacocks.

The graph shows how much money each child has saved in a month.
Money Saved in One Month
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 7

Use the graph to find the missing numbers.

Question 6.
How much has Keith saved?
There are _________ Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Keith.
________ × $ _________ = $___________
Keith has saved $___________
Answer:
$8

Explanation:
There are 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Keith.
4 × $ 2 = $ 8
Keith has saved $ 8.

Question 7.
How much have Michelle and Alberto saved in all?
There are 7 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8  for Michelle.

__________ × $___________ = $_________
There are 6 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Alberto.
_________ × $_________ = $__________
$________ + $_________ = $___________
Michelle and Alberto saved $_________ in all.
Answer:
$ 26

Explanation:
There are 7 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8  for Michelle

7 × $ 2 = $ 14
There are 6 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Alberto.
6 × $ 2 = $ 12
$ 14 + $ 12 = $ 26
Michelle and Alberto saved $ 26 in all

Question 8.
How much more has Michelle saved than Gloria?
There are 7 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Michelle.
__________ × $___________ = $_________
There are 5 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Gloria.
_________ × $_________ = $__________
$________ – $_________ = $___________
Michelle has saved $_________ more than Gloria.
Answer:
$ 4

Explanation:
There are 7 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Michelle.
7 × $ 2 = $ 14
There are 5 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8 for Gloria.
5 × $ 2 = $ 10
$ 14 – $ 10 = $ 4
Michelle has saved $ 4 more than Gloria.

Question 9.
Grace has 2 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8.
How much less has she saved than Gloria?
_________ × $_________ = $__________
$________ – $_________ = $___________
Grace has saved $___________ less than Gloria.
Answer:
$ 6

Explanation:
Grace has 2 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8
2 x $ 2 = $ 4
Gloria has 5 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 8
5 × $ 2 = $ 10
$ 10 – $ 4 = $ 6
Grace has saved $ 6 less than Gloria.

The chart shows the number of beads that each child used to make a bracelet.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 9
Use the data to complete the bar graph below. Give your graph a title.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Answer Key Graphs and Line Plots 10
Answer:

Make a line plot using the data on the bar graph on page 205. Then answer the questions.

Question 10.
How many children used 6 beads?
Answer:
1 child

Explanation:
Angel made bracelet with 6 beads.

Question 11.
How many children used fewer than 7 beads?
Answer:
3 children

Explanation:
Abby, Zoe and Shelly made bracelets with 7 beads.

Question 12.
How many children made bracelets?
Answer:
8

Explanation:
8 children made bracelets with beads.

Question 13.
How many children used more than 7 beads?
Answer:
2 children

Explanation:
Andrea used 9 beads
Bob used 8 beads
Andrea and Bob used more than 7 beads to make bracelets.

Question 14.
How many beads did the children use in all?
Answer:
53

Explanation:
Andrea used 9 beads, Abby used 7 beads,
Zoe used 7, Lorie used 5,
Bob used 8, Mike used 4,
Shelly used 7 and Angel used 6
The children used 53 beads in all to make bracelets.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 4 Answer Key Bar Graphs and Line Plots

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 17 Practice 4 Bar Graphs and Line Plots detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 4 Answer Key Bar Graphs and Line Plots

Ms. Rafael’s students took a Science quiz. Each student answered 10 questions. Each correct answer earned 1 point. The tally chart below shows the scores.

Complete.

Question 1.
Complete the tally chart.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 4 Answer Key Bar Graphs and Line Plots 1
Answer:

Explanation:
I counted and wrote the number of tally marks
Number of tally marks is number of students.

Question 2.
Complete the bar graph to show the data. Label your graph.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 4 Answer Key Bar Graphs and Line Plots 2
Answer:

Explanation:
I drew a bar graph to represent the number of students and their scores.

Question 3.
Use the data in the bar graph to create a line plot.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 4 Answer Key Bar Graphs and Line Plots 3
Answer:

Explanation:
I created a line plot to represent the score of the students.

Use the bar graph or line plot to answer the questions.

Question 4.
How many students scored 6 points?
___________ students
Answer:
5 students scored 6 points.

Question 5.
How many students scored more than 5 points?
___________ students
Answer:
3 students scored 5 points.

Question 6.
How many students took the Science quiz?
___________ students
Answer:
25 students took the science quiz.

Question 7.
Ms. Rafael awarded a sticker to each student who scored more than 7 points.
How many stickers did she give out? ___________ stickers
Answer:
6 stickers

Explanation:
Number of students who scored more than 7 points are awarded a sticker
2 students scored 8 points
1 student scored 9 points
3 students scored 10 points
2 + 1 + 3 = 6
So, 6 students are awarded stickers
Therefore, Ms. Rafael gave out 6 stickers.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Picture Graphs

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 17 Practice 3 Real-World Problems: Picture Graphs detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Picture Graphs

Use the picture graph to answer the questions.

Dora and her friends compare their sticker collections. She draws a picture graph to show the number of stickers they have. However, she accidentally spills her drink on part of the graph.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 1

Question 1.
How many stickers does Susan have?
Answer:
16 stickers

Explanation:
There are 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 against Susan
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 stands for 4 stickers
4 x 4 = 16
So, Susan have 16 stickers.

Question 2.
How many more stickers does Kate have than Tracy?
Answer:
8 stickers

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2stands for 4stickers
Kate have 5 x 4 = 20 stickers
Tracy have 3 x 4 = 12 stickers
20 – 12 = 8
So, Kate have 8 more stickers than Tracy.

Question 3.
Dora has 8 stickers.
How many Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 should there be on the graph?
Answer:
2 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 should be on the graph

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 stands for 2 stickers
Dora has 8 stickers
So, 8 / 4 = 2
There should be 2 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2on the graph against Dora.

Question 4.
Vera has 24 stickers.
How many more Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 must be on the graph?
Answer:
2 more Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 must be on the graph

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 stands for 2 stickers
Vera has 24 stickers
24 / 4 = 6
There are already 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2
6 – 4 = 2
So, 2 more Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 must be on the graph against vera.

Question 5.
How many stickers do Susan and Tracy have in all?
Answer:
28 stickers

explanation:
Susan has 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 = 4 x 4 = 16 stickers
Tracy has 3 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 2 = 3 x 4 = 12 stickers
16 + 12 = 28
So, Susan and Tracy have 28 stickers in all.

The graph shows the number of children playing each game at a fair.

Number of Children Playing Games
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 3

Use the picture graph to answer the questions.

Question 6.
There are 6 boys at the Electric City stall. How many girls are at the Electric City stall?
Answer:
4 girls

Explanation:
There are 5 pictures against Electric City
Each picture stands for 2 children
5 x 2 = 10
There are 10 children
6 are boys
10 – 6 = 4
So, there are 4 girls at the electric city stall.

Question 7.
6 of the children who play Wild, Wild West are girls. How many are boys?
Answer:
10 are boys

Explanation:
There are 8 pictures against Wild, Wild West
Each picture stands for 2 children
8 x 2 = 16
There are 16 children
6 are girls
16 – 6 = 10
So, 10 boys are at the Wild, Wild West.

Question 8.
2 girls are at the Maze. 4- boys are at the Ball Toss. How many girls are at the Maze or Ball Toss in all?
Answer:
10 girls

Explanation:
2 girls are at the Maze
4- boys are at the Ball Toss
There are 6 pictures against Ball Toss
Each picture stands for 2 children
6 x 2 = 12
12 – 4 = 8
8 girls are at Ball Toss
2 + 8 = 10
So, 10 girls are at the Maze or Ball Toss in all.

Question 9.
Abigail visits a pet store and sees different kinds of fish. Use the data given to finish the graph.
Use a Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 4 to stand for 4- fish.
a. There are 16 clown fish.
b. There are 12 more barb fish than clown fish.
c. There are 4 more goldfish than barb fish.
d. There are 8 fewer guppies than goldfish.
e. There are the same number of discus fish as clown fish and guppies together.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 5
Answer:

Question 10.
Gita made banana muffins for her family. Use the data given to complete the graph. Use Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6 to stand for 2 cups.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 7
Answer:

a. Gita used 2 cups of sugar. She used the same number of cups of oil.
Answer:
I drew 1 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6 for sugar as each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6stands for 2 cups
1 x 2 = 2
As she used same number of cups of oil as sugar
I drew 2 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6 for oil too.

b. She used 4 cups of milk. She used 2 more cups of oatmeal than the number of cups of milk.
Answer:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6stands for 2 cups
I drew 2 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6 for milk

So, 2 x 2 = 4
She used 2 more cups of oatmeal
I drew 3 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6 for oat meal
3 x 2 = 6.

c. She used 6 cups of mashed bananas.
Answer:
I drew 3 Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Picture Graphs 6 for bananas
3 x 2 = 6.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 17 Practice 2 Making Picture Graphs detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs

Question 1.
Count the boxes of fruit juice on the shelves. Complete the tally chart.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 1
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 2
Answer:

Explanation:
There are 20 apples, 16 oranges, 10 pears and 8 grapes
I drew tally marks, counted and wrote the total number of each fruit juice.

Question 2.
Fill in the missing numbers.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 3
Answer:

Explanation:
I wrote the missing numbers
They are the number of each fruit juice
There are 20 apples, 16 oranges, 10 pears and 8 grapes.

Question 3.
Then complete the graph.
Number of Boxes of Fruit Juice
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 4
Answer:

Explanation:
I drew boxes for each fruit to match with the number of fruits
I drew 8 for orange, 5 for pear and 4 for grape
Each box stands for 2 boxes of fruit juices.

Fill in the blanks.

Question 4.
There are _________ boxes of apple juice.
Answer:
There are 20 boxes of apple juice.

Question 5.
There are _________ boxes of fruit juice in all.
Answer:
There are 54 boxes of fruit juice in all.

Explanation:
There are 20 apples, 16 oranges, 10 pears and 8 grapes juice
20 + 16 + 10 + 8 = 54
So, there are 54 boxes of juice in all.

Question 6.
Look at the picture. Count the animals in the picture. Then complete the tally chart.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 5
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 6
Answer:

Explanation:
I counted the number of each animal in the picture
I drew tally marks and counted and wrote the total number of each animal
There are 8 kittens, 6 birds, 14 rabbits and 12 hamsters.

Question 7.
Use the picture and your answer on page 187. Show the number of animals by coloring the Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 7 in the graph.
Animals in the Picture

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 8
Answer:

Explanation:
I colored circles so that they match with the number of animals
Each circle stands for 2 animals
There are 8 kittens, 6 birds, 14 rabbits and 12 hamsters
So, i colored 4 for kitten, 3 for birds, 7 for rabbits and 6 for hamsters.

Question 8.
These are five kinds of stickers Amy has. Count the number of stickers and complete the tally chart.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 9
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 10
Answer:

Explanation:
I counted the number of stickers each Amy have
I drew tally marks to show the number of each stickers
I wrote the total number of each stickers
There are 18 flowers, 15 puppies, 12 hearts, 30 stars and 9 sea shells.

Now fill in the blanks.

Question 9.
Amy’s stickers show ___________ flowers, ___________ seashells, ___________ puppies, ___________ hearts, and _________ stars.
Answer:
Amy’s stickers show 18 flowers, 15 puppies, 12 hearts, 30 stars and 9 sea shells.

Question 10.
Then complete the picture graph. Give it a title.
Title: _________
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 11
Answer:

Explanation:
The title is Amy’s stickers gallery
Each circle stands for 3 stickers
There are 18 flowers, 15 puppies, 12 hearts, 30 stars and 9 sea shells
So, i drew 6 circles for flowers, 5 for puppies, 4 for hearts, 10 for stars and 3 for sea shells.

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Peter, Roy, Shantel, and Amy are friends. They made up a story that takes place in outer space. Each drew pictures of his or her favorite thing for the story.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 12

Question 11.
Peter drew _________ pictures for the story.
Answer:
Peter drew 16 pictures for the story.

Explanation:
The picture graph shows 4 pictures and each picture stands for 4 spaceships
So, 4 x 4 = 16
Peter drew 16 pictures for the story.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 13
Question 12.
Roy drew ___________ pictures for the story.
Answer:
Roy drew 6 pictures for the story.

Explanation:
The picture graph shows 3 pictures and each picture stands for 2 planets
So, 3 x 2 = 6
Roy drew 6 pictures for the story.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 14
Question 13.
Shantel drew __________ pictures for the story.
Answer:
Shantel’s drew 16 pictures for the story.

Explanation:
The picture graph shows 4 pictures and each picture stands for 4 stars
So, 4 x 4 = 16
Shantel’s drew 16 pictures for the story.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 15
Question 14.
Amy drew _________ pictures for the story.
Answer:
Amy drew 20 pictures for the story.

Explanation:
The picture graph shows 2 pictures and each picture stands for 10 comets
So, 20 x 10  20
Amy drew 20 pictures for the story.

Question 15.
Complete.
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 16
Answer:

Explanation:
I completed the table by filling the number of pictures of each kind in the story
There are 16 space ships, 6 planets, 16 stars and 20 comets.

Use the data in the table to complete the picture graph. Choose a symbol to show the things in the story. Put a key under the graph. Then give the graph a title.
Title: _________________________
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 2 Answer Key Making Picture Graphs 17
Answer:

Explanation:
Title is Favorite thing in outer space
I drew circles to represent the number of things in the story
Each circle stands for 2 things in the story
There are 16 space ships, 6 planets, 16 stars and 20 comets
So, i drew 8 circles for spaceship 8 x 2 = 16
3 for planets 3 x 2 = 6
8 for stars 8 x 2 = 16 and
10 for comets 10 x 2 = 20.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 17 Practice 1 Reading Picture Graphs with Scales detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales

Fill in the blanks. Use the picture graph to help you.

The picture graph shows the food a team ate after a softball game.
Food Eaten After the Game
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 1

Example
They had 6 helpings of hot dogs.

Question 1.
They had the same number of helpings of ________ as hot dogs.
Answer:
They has the same number of helpings of carrots as hot dogs

Explanation:
There are 3 boxes for hot dogs = 6 helpings
There are 3 boxes for carrots = 6 helpings
Both are equal.

Question 2.
They had ________ more helpings of salad than apples.
Answer:
They has 4 more helpings of salad than apples

Explanation:
There are 4 boxes for salad = 8 helpings
There are 2 boxes for apples = 4 helpings
8 – 4 = 4
So, they has 4 more helpings of salad than apples.

Question 3.
They had __________ helpings of salad and apples in all.
Answer:
They have 12 helpings of salad and apples in all.

Explanation:
There are 4 boxes for salad = 8 helpings
There are 2 boxes for apples = 4 helpings
8 + 4  = 12
So, they have 12 helpings of salad and apples in all.

Jane and her classmates chose their favorite fairy tale character. This picture graph shows their choices.
Favorite Fairy Tale Characters
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 2

Fill in the blanks. Use the picture graph on page 182 to help you.

Example
How many characters are shown?
4

Question 4.
Which is the most common favorite character?
Answer:
Prince is the most common favorite character.

Explanation:
There are 7 books for prince
Each book stands for 2 children
So, 7 x 2 = 14
14 children chose their favorite character as Prince
It is the most common character chosen by children.

Question 5.
Which is the least common favorite character?
Answer:
King is the least common favorite character

Explanation:
There are 3 books for king
Each book stands for 2 children
3 x 2 = 6
So, 6 children chose their favorite character as King
It is the least common character chosen by children.

Question 6.
8 children like the Queen.
What does each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 3 stand for?
Answer:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 3 stand for 2 children

Explanation:
There are 4 books for Queen
8 children like Queen
So, 8 / 4 = 2
Therefore, each book stand for 2 children.

Question 7.
How many children chose the Prince?
___________ children
Answer:
14 children chose prince

Explanation:
There are 7 books for prince
Each book stands for 2 children
So, 7 x 2 = 14
14 children chose their favorite character as Prince.

Question 8.
How many more children chose the Fairy than the Queen as their favorite character?
____________ more children
Answer:
4 more children

Explanation:
12 children chose Fairy
8 children chose Queen
12 – 8 = 4
So, 4 more children chose the Fairy than the Queen as their favorite character.

Question 9.
The total number of children who chose ____________ and _____________ as their favorite character is the same as the number of children who chose the Prince.
Answer:
The total number of children who chose Queen and King as their favorite character is the same as the number of children who chose the Prince.

Explanation:
14 children chose Prince
8 children chose Queen
6 children chose King
8 + 6 = 14
So, The total of children who chose Queen and King as their favorite character is the same as the number of children who chose the Prince.

Fill in the blanks. Use the picture graph to help you.

Randy’s home is near a School, a Bus Stop, a Store, and a Post Office. He draws a picture graph to show how far his home is from these places.

Number of Steps from Home
Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 4

Example
The School is 100 steps from Randy’s home.
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 5 stands for 10 steps.

Question 10.
The Store is _________ steps from Randy’s home.
Answer:
The Store is 90 steps from Randy’s home.

Explanation:
There are 9 pictures for store
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 5 stands for 10 steps
9 x 10 = 90
So, the store is 90 steps from Randy’s home.

Question 11.
Randy’s home is 50 steps from the Bus Stop.
He will draw ________ Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 5 on the graph.
Answer:

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 5 stands for 10 steps
Randy’s home is 50 steps from the Bus Stop
50 / 10 = 5
So, i drew 5 pictures on the graph for bus stop.

Question 12.
The Post Office is 80 steps from Randy’s home.
He will draw _________ Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 5 more on the graph.
Answer:

Explanation:
Each Math in Focus Grade 2 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Reading Picture Graphs with Scales 5 stands for 10 steps
The Post Office is 80 steps from Randy’s home
There are 6 pictures already
6 x 10 = 60
80 – 60 = 20
20 / 10 = 2
SO, i drew 2 more pictures on the graph for post office.