This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 3 Real-World Problems: Measurement and Money detailed solutions for the textbook questions.

## Math in Focus Grade 2 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Measurement and Money

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Use bar models to help you.**

**Example**

Question 1.

Raul cuts 6 strips of paper. Each strip is 5 centimeters long. He tapes them together to make a long strip. How long is the strip he makes?

5 × 6 = ___________

The strip is ____________ centimeters long.

Answer:

5 x 6 = 30

The strip is 30 centimeters long.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Use bar models to help you.**

Question 2.

Helen has a ribbon that is 21 inches long. She cuts it into 3 equal pieces. How long is each piece?

21 ÷ 3 = ____________

Each piece is __________ inches long.

Answer:

21 ÷ 3 = 7

Each piece is 7 inches long.

Question 3.

Jessica has a string that is 30 feet long. She cuts it into equal pieces. Each piece is 5 feet long. How many pieces does she cut the string into?

She cuts the string into __________ pieces.

Answer:

30 ÷ 5 = 6

She cuts the string into 6 pieces.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.**

Question 4.

A strip of paper is 40 centimeters long. It is cut into 4 equal pieces. How long is each piece?

Each piece is __________ centimeters long.

Answer:

40 ÷ 4 = 10

Each piece is 10 centimeters long.

Question 5.

Sara is making curtains. She needs 5 meters of cloth for each curtain. She has 45 meters of cloth. How many curtains can she make?

She can make __________ curtains.

Answer:

45 ÷ 5 = 9

Therefore, she can make 9 curtains.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.**

Question 6.

The mass of 5 bags of potatoes is 30 kilograms. Each bag has the same mass. What is the mass of each bag?

The mass of each bag is __________ kilograms.

Answer:

30 ÷ 5 = 6

Therefore, the mass of each bag is 6 kilograms.

Question 7.

There are 6 bricks. Each brick has a mass of 3 kilograms. What is the total mass of the 6 bricks?

The total mass of the 6 bricks is __________ kilograms.

Answer:

6 x 3 = 18

Therefore, the total mass of 6 bricks is 18 kilograms.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.**

Question 8.

A pencil sharpener has a mass of 10 grams. What is the total mass of 7 pencil sharpeners?

The total mass of 7 pencil sharpeners is __________ grams.

Answer:

So, 10 x 7 = 70

Therefore, The total mass of 7 pencil sharpeners is 10 grams.

Question 9.

The total mass of 3 bags of flour is 6 kilograms. Each bag has the same mass. What is the mass of each bag of flour?

The mass of each bag of flour is __________ kilograms.

Answer:

So, 6 ÷ 3 = 2

Therefore, The mass of each bag of flour is 2 kilograms.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.**

Question 10.

32 kilograms of rice is divided equally into some bags. Each bag has a mass of 8 kilograms. How many bags of rice are there?

There are __________ bags of rice.

Answer:

S0, 32 ÷ 8 = 4

Therefore, there are 4 bags of rice.

Question 11.

Mrs. Evan’s family drinks 5 liters of milk in a week. How many liters of milk does her family drink in 7 weeks?

Her family drinks __________ liters of milk in 7 weeks.

Answer:

So, 5 x 7 =35

Therefore, 35 liters of milk her family drinks in 7 weeks.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.**

Question 12.

Alberto pours 18 liters of water equally into 3 tanks. How much water is there in each tank?

There are __________ liters of water in each tank.

Answer:

So, 18 ÷ 3 = 6

Therefore, 6 liters of water there in each tank.

Question 13.

Barry collects 16 liters of water from a well. He pours the water into some pails. Each pail contains 4- liters of water. How many pails are there in all?

There are __________ pails in all.

Answer:

So, 16 ÷ 4 = 4

Therefore, there are 4 pails in all.

**Tell whether you need to multiply or divide. Then solve. Draw bar models to help you.**

Question 14.

Mariam gives $40 to her grandchildren. Each of them gets $5. How many grandchildren does she have?

She has __________ grandchildren.

Answer:

So, 40 ÷ 5 = 8

Therefore, there are 8 grandchildren.

Question 15.

Mrs. Tan buys 4 bottles of sauce. Each bottle costs $4. How much does she pay?

She pays $ __________.

Answer:

So, 4 x 4 = 16

Therefore, she paid $16.

Question 16.

Linda has $50. She spends all of it on some bags. Each bag costs $10. How many bags are there in all?

There are __________ bags in all.

Answer:

So, $50 ÷ $10 = 5

Therefore, there are 5 bags in all.