This handy Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 13 Introduction to Statistics detailed solutions for the textbook questions.

## Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 13 Answer Key Introduction to Statistics

### Math in Focus Grade 6 Chapter 13 Quick Check Answer Key

**Complete. Use the data in the line plot.**

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store. Each x represents 1 carton of apples.

Question 1.

What is the weight of the lightest carton of apples?

Answer:

45 lb

Explanation:

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store.

Each x represents 1 carton of apples.

So, the weight of one apple carton box (x) = 45 lb

= 45 lb

Question 2.

What is the weight of the heaviest carton of apples?

Answer:

378 lb

Explanation:

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store.

Each x represents 1 carton of apples.

9 apple carton box X 45 lb.

The weight of the heaviest carton of apples is = 378 lb

Question 3.

What is the difference in weight between the heaviest carton of apples and the lightest carton of apples?

Answer:

333 lb

Explanation:

We know from the above questions that the weight of the heaviest carton of apples = 378 lb

The weight of the lightest carton of apples = 45 lb

The difference in weight between the heaviest carton of apples and the lightest carton of apples,

378 – 45 = 333 lb

Question 4.

How many cartons weigh more than 41 pounds?

Answer:

15 cartons weigh more than 41 pounds.

Explanation:

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store.

9 cartons weigh 42 pounds

3 cartons weigh 43 pounds

2 cartons weigh 44 pounds

1 cartons weigh 45 pounds

9 + 3 + 2 + 1 = 15

15 cartons weigh more than 41 pounds.

Question 5.

How many cartons weigh less than 40 pounds?

Answer:

7 cartons weighs less than 40 pounds.

Explanation:

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store.

5 cartons weigh 38 pounds.

2 cartons weigh 39 pounds.

5 + 2 = 7

So, 7 cartons weigh less than 40 pounds.

Question 6.

How many cartons weigh 44 pounds each?

Answer:

2 cartons weighs 44 pounds each.

Explanation:

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store.

So, 2 cartons weighs 44 pounds each.

Question 7.

How many cartons are there in all?

Answer:

32 cartons are there in all.

Explanation:

The line plot shows the weight, in pounds, of cartons of apples in a store.

So, 32 cartons are there in all.

Question 8.

How many times as many cartons of apples weigh 40 pounds as the number of cartons of apples that weigh 43 pounds?

Answer:

2 times.

Explanation:

cartons of apples weigh 40 pounds is 6 cartons.

cartons of apples that weigh 43 pounds is 3 cartons.

Number of times as many cartons of apples weigh 40 pounds as the number of cartons of apples that weigh 43 pounds = 6/3 = 2 times.

Question 9.

The ratio of the number of cartons of apples that weigh 42 pounds to the ‘ number of cartons of apples that weigh 40 pounds is .

Answer:

3 : 2

Explanation:

cartons of apples weigh 42 pounds is 9 cartons.

cartons of apples that weigh 40 pounds is 6 cartons.

Ratio of both the cartons = 9 : 6

By simplifying we get 3 : 2

So, the ratio of the number of cartons of apples that weigh 42 pounds to the ‘ number of cartons of apples that weigh 40 pounds is 3 : 2

Question 10.

The number of cartons of apples that weigh 41 pounds is % of the total number of cartons of apples.

Answer:

12.5

Explanation:

The number of cartons of apples that weigh 41 pounds is 4 cartons.

The total number of cartons of apples = 32

4/32 = 0.125

So, the number of cartons of apples that weigh 41 pounds is 12.5 % of the total number of cartons of apples.