Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 7 Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers

**Solve. Show your work.**

Question 1.

Elena has 1 2 pieces of banana bread. She gives an equal amount of banana bread to 5 friends. How many pieces of banana bread does she give each friend?

Answer:

2\(\frac{2}{5}\) pieces of banana bread that she give each friend

Explanation:

Elena has 1 2 pieces of banana bread.

She gives an equal amount of banana bread to 5 friends.

12 is shared between 5 friends

12 ÷ 5

\(\frac{12}{5}\) =

\(\frac{10}{5}\) + \(\frac{2}{5}\)

= 2 + \(\frac{2}{5}\)

2\(\frac{2}{5}\) pieces of banana bread that she give each friend

Question 2.

A utility bill shows that a household used 2,001 gallons of water in a 5-day period. What was the average amount of water used by the household each day?

Answer:

400 gallons

Explanation:

A utility bill shows that a household used 2,001 gallons of water in a 5-day period.

2000 ÷ 5 = 400

400 gallons was the average amount of water used by the household each day

Question 3.

A ball of string is 50 yards long. A shipper uses 5 yards of string to tie packages. The remaining string is then cut into 7 equal pieces. What is the length of each of the 7 pieces of string?

Answer:

50 – 5 = 45

45 ÷ 7 = 6.4

the length of each of the 7 pieces of string = 6.4

Explanation:

A ball of string is 50 yards long.

A shipper uses 5 yards of string to tie packages.

50 – 5 = 45

The remaining string is then cut into 7 equal pieces.

7 x 6 = 42

42 is the length of each of the 7 pieces of string

Question 4.

Steve picks 55 pounds of pears. He packs an equal amount of pears into 6 bags. He then has 4 pounds of pears left. What is the weight of pears in each bag?

Answer:

10.1 is the weight of pears in each bag

Explanation:

Steve picks 55 pounds of pears.

He packs an equal amount of pears into 6 bags.

55 ÷ 6 = 6.1

9 x 6 = 54

He then has 4 pounds of pears left.

6.1 + 4 = 10.1

10.1 is the weight of pears in each bag

Question 5.

Jeremy puts an empty container under a leaking faucet. In the first hour, \(\frac{3}{8}\) quart of water collects. In the second hour, \(\frac{1}{6}\) quart of water collects. How much water collects in the container in the two hours?

Answer:

\(\frac{13}{24}\) water collects in the container in the two hours

Explanation:

Jeremy puts an empty container under a leaking faucet.

In the first hour, \(\frac{3}{8}\) quart of water collects.

In the second hour, \(\frac{1}{6}\) quart of water collects.

\(\frac{3}{8}\) + \(\frac{1}{6}\)

\(\frac{13}{24}\) water collects in the container in the two hours

**Solve. Show your work.**

Question 6.

Arnold buys \(\frac{8}{9}\) pound of ground turkey. He uses \(\frac{3}{4}\) pound or the ground turkey to make meatballs. How many pounds of ground turkey are left?

Answer:

\(\frac{5}{36}\)

Explanation:

Arnold buys \(\frac{8}{9}\) pound of ground turkey.

He uses \(\frac{3}{4}\) pound or the ground turkey to make meatballs.

\(\frac{8}{9}\) – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{5}{36}\)

\(\frac{5}{36}\) pounds of ground turkey are left

Question 7.

A snail is at the bottom of a well. In the first 1 0 minutes, the snail climbs 23\(\frac{7}{23}\) inches. in the next 10 minutes, it climbs 19\(\frac{5}{6}\) inches. How far is the snail from the bottom of the well after 20 minutes?

Answer:

43\(\frac{19}{138}\)

Explanation:

A snail is at the bottom of a well. In the first 1 0 minutes, the snail climbs 23\(\frac{7}{23}\) inches.

in the next 10 minutes, it climbs 19\(\frac{5}{6}\) inches.

23\(\frac{7}{23}\) + 19\(\frac{5}{6}\) = 43\(\frac{19}{138}\)

43\(\frac{19}{138}\) far is the snail from the bottom of the well after 20 minutes

**Solve. Show your work**

Question 8.

Johnny is jogging along a track. He has already jogged 1\(\frac{2}{3}\) miles. He plans to jog a total of 3\(\frac{1}{4}\) miles. How many miles does he have left to jog?

Answer:

4\(\frac{11}{12}\)

Explanation:

Johnny is jogging along a track.

He has already jogged 1\(\frac{2}{3}\) miles.

He plans to jog a total of 3\(\frac{1}{4}\) miles.

4\(\frac{11}{12}\) miles that he have left to jog