This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key End of Year Review detailed solutions for the textbook questions.

## Math in Focus Grade 3 End of Year Review Answer Key

**Test Prep**

**Multiple Choice**

**Fill in the circle next to the correct answer.**

Question 1.

John spends $1.35 on bus fare and $2.50 on food each day. How much does he spend in two days? (Lesson 10.1)

(A) $3.85

(B) $6.60

(C) $6.70

(D) $7.70

Answer:

Option(D)

Explanation:

John spends $1.35 on bus fare and

$2.50 on food each day.

Total amount he spend in two days

$2.50 + $1.35 = 3.85

3.85 x 2 = 7.7

Question 2.

Paige jogs around a 400-meter track 3 times a day. What is the distance she jogs each day? (Lesson 11.2)

(A) 400 m

(B) 1 km 200 m

(C) 1 km 400 m

(D) 10 km 200 m

Answer:

Option(B)

Explanation:

Paige jogs around a 400-meter track 3 times a day.

The distance she jogs each day

400 x 3 = 1200 m

Question 3.

Which mass is not the same as the others? (Lesson 11.3)

(A) 7,220 g

(B) 7,022 g

(C) 7,000 g + 22 g

(D) 7 kg 22 g

Answer:

Option(A)

Explanation:

7,220 g is not same as the other,

other three are 7kg + 22g or 7022g or 7000g + 22g represent same.

Question 4.

Which is incorrect? (Lesson 14.3)

Answer:

Option(C)

Explanation:

A, B and D are correct fractions.

C is incorrect fraction.

As \(\frac{2}{3}\) is not a perfect division.

Question 5.

Look at the measuring cups. (Lesson 11.4)

Which is correct?

(A) There is 500 milliliters more water in X than Y.

(B) There is a total of 1,500 milliliters of water in X and Y.

(C) Z contains 180 milliliters less water than X.

(D) The difference in the volume of water in Y and Z is 170 milliliters.

Answer:

Option(D)

Explanation:

The amount of space in an object is known as volume.

Compare both the volumes in Y and Z,

The difference in the volume of water in Y and Z is 170 milliliters.

V = Y – Z = 200 – 30 = 170 milliliters.

Question 6.

What fraction of the figure is shaded? (Lesson 14.1)

(A) \(\frac{1}{5}\)

(B) \(\frac{2}{5}\)

(C) \(\frac{6}{13}\)

(D) \(\frac{2}{3}\)

Answer:

Option(B)

Explanation:

Total shaded regions are 4 and total regions are 10, and the fraction form is written as follows

\(\frac{4}{10}\) = \(\frac{2}{5}\)

Question 7.

Look at the line segments. (Lesson 17.6)

Which line segments are parallel?

(A) Segments AB and AF

(B) Segments BC and EF

(C) Segments AF and BC

(D) Segments AB and CD

Answer: D

Explanation:

Two lines or line segments can either intersect (cross) each other or be parallel.

Parallel line segments never meet, no matter how far they are extended.

So, Segments AB and CD

Question 8.

Which is a polygon? (Lesson 18.1)

(A) Figure W

(B) Figure X

(C) Figure Y

(D) Figure Z

Answer:

Option(D)

Explanation:

A polygon is defined as a flat or plane, two-dimensional closed shape with straight sides.

It does not have curved sides.

So, figure Z is polygon.

Question 9.

Which tarts weigh the same? (Lesson 15.2)

(A) Lemon and Strawberry

(B) Lemon and Peach

(C) Blueberry and Strawberry

(D) Blueberry and Peach

Answer:

Option(B)

Explanation:

1 pound = 16 ounce

Lemon = 2 pounds

Peach = 32 ounces

2 x 16 = 32

So, Lemon and Peach weigh the same.

Question 10.

8 of the 20 buttons in a box are gray. The rest are white. What fraction of the buttons are white? (Lesson 14.6)

(A) \(\frac{2}{5}\)

(B) \(\frac{3}{5}\)

(C) \(\frac{4}{5}\)

(D) \(\frac{3}{7}\)

Answer:

Option(A)

Explanation:

8 of the 20 buttons in a box are gray.

The rest are white.

\(\frac{8}{20}\)

Divide both numerator and denominator with 4 to simplify.

\(\frac{2}{5}\) fraction of the buttons are white.

**Short Answer**

**Read the questions carefully. Write your answers in the space provided.**

Question 11.

Order the fractions from greatest to least. (Lesson 14.4)

\(\frac{1}{4}\), \(\frac{7}{8}\), \(\frac{3}{4}\)

Answer:

\(\frac{7}{8}\), \(\frac{3}{4}\), \(\frac{1}{4}\)

Explanation:

Simplify,

\(\frac{1}{4}\) = 0.25,

\(\frac{7}{8}\) = 0.87,

\(\frac{3}{4}\) = 0.75,

So, when we arrange the fractions greatest to least

\(\frac{7}{8}\), \(\frac{3}{4}\), \(\frac{1}{4}\)

Question 12.

String A is 28 inches long. String B is 4 feet long. Which is longer? (Lesson 15.1)

String ____________

Answer:

String B is longer than A.

Explanation:

String A is 28 inches long.

String B is 4 feet long.

1 feet = 12 inches

4 feet = 12 x 4 = 48 inches

So, string B is longer.

Question 13.

George starts on his science project at 8:25 A.M. He finishes at 10:10 A.M. How long did he take? (Lesson 16.5)

__________ h ___________ min

Answer:

1 hrs 85 min

Explanation:

George starts on his science project at 8:25 A.M.

He finishes at 10:10 A.M.

Total time he took

10:10 A.M – 8:25 A.M = 1 hrs 85 min

Question 14.

Mrs. Freeman puts 3 cups of lemon juice in a punch bowl. She adds 6 pints of water. How many cups of liquid are there in total? (Lesson 15.3)

____________ cups

Answer: 6 cups

Explanation:

Mrs. Freeman puts 3 cups of lemon juice in a punch bowl.

She adds 6 pints of water.

1 cup = 0.5 pints

6 pints = 0.5 x 6 = 3 cups

Already 3 cups are there, so she adds 3 more

Total cups of liquid in bowl 3 + 3 = 6

Question 15.

Which angles in the figure are less than a right angle? (Lesson 17.3)

Angles ___________ and ___________

Answer:

Angles F and D

Explanation:

Angle F and D are less then 90 degrees ,

So F and D are angles in the figure are less than a right angle.

**Look at the figures to answer Exercises 16 and 17. (Lesson 19.4)**

Question 16.

Which figure has a greater area?

Figure ____________

Answer:

Figure B has a greater area

Explanation:

Figure A has 6 in.^{2
}Figure B 7 in.^{2},

when compare both the figures the area of B is greater.

Question 17.

How much greater?

__________ in.^{2}

Answer: 1 in.^{2
}Explanation:

Figure A has 6 in.^{2
}Figure B 7 in.^{2},

when compare both the figures the area of B is greater.

Question 18.

Which figures are congruent? (Lesson 18.2)

Figures __________ and ___________

Answer:

Figures A and C

Explanation:

If two figures or objects have the same shape and size or known as congruent,

or if one has the same shape and size as the mirror image of the other.

**Look at the line plot to answer Exercises 19 and 20.**

Beth surveyed her friends on the number of books they read last week. She drew a line plot to show her data. (Lesson 13.3)

Question 19.

How many friends did she survey?

Answer:

13 friends

Explanation:

Beth surveyed her friends on the number of books they read last week.

The above line plot tells that she surveyed on 13 friends.

Question 20.

How many friends read more than three books last week?

Answer:

4 friends

Explanation:

Beth surveyed her friends on the number of books they read last week.

The above line plot tells that she surveyed on 13 friends.

Among them 4 of her friends read more than three books last week.

**Extended Response**

The table and the bar graph show the number of books checked out of a library over five days. Some of the bars on the bar graph were incorrectly drawn.

**Look at the table and bar graph to answer Exercises 21 to 26.**

Question 21.

Complete the bar graph for Tuesday.

Answer:

Explanation:

The table show the number of books checked out of a library over five days.

On Tuesday the number of books checked out are 25.

Question 22.

One bar on the bar graph was incorrectly drawn for one of the days. On which day is it?

Answer: Tuesday

Explanation:

The table show the number of books checked out of a library over five days.

On Friday the number of books checked out are 40.

But the graph drawn in correctly as 35.

Question 23.

Show the correct number of books checked out for that day in the bar graph.

Answer:

40 b00ks

Explanation:

Question 24.

How many books were checked out during that week?

____________ books

Answer:

150 books

Explanation:

Number of books on Monday = 20

Number of books on Tuesday = 25

Number of books on Wednesday = 30

Number of books on Thursday = 35

Number of books on Friday = 40

Total number of books checked that week

20 + 25 + 30 + 35 + 40 = 150

Question 25.

On which day was the number of books checked out twice as many as Monday?

Answer:

Friday

Explanation:

Information given in the table tells,

Number of books checked on Monday are 20

Number of books checked on Friday are 40

So, on Friday the number of books checked out twice as many as Monday.

Question 26.

Look at the number of books checked out from Monday to Friday. What is the pattern?

Answer:

Ascending order

Explanation:

When we observe the number of books checked on each day,

5 books increased on each day,

following ascending order.

Ascending order means to arrange numbers in increasing order, that is, from smallest to largest.

**Solve. Show your work.**

Question 27.

After a garage sale, Norman makes $105.50. Julie makes $38.75 more than Norman. Lana makes $19.20 less than Julie. How much does Lana make?

Answer:

$163.45

Explanation:

Norman makes $105.50.

Julie makes $38.75 more than Norman.

$105.50 + 38.75 = $144.25

Lana makes $19.20 less than Julie

$144.25 + $ 19.20 = $163.45

Question 28.

Colin uses a wire to make a square. Each side is 6 centimeters long. He then uses the same wire to make a triangle of three equal sides. How long is each side of the triangle?

Answer: 8 cm

Explanation:

Perimeter of Square P = 4 x s = 4 x 6 = 24 cm

Perimeter of the Triangle = 3s

P = 3s = 24

s = \(\frac{24}{3}\) = 8 cm

**Solve. Show your work.**

Question 29.

Pauline went to a party. She spends 3 hours 25 minutes there. She goes home at 2:15 P.M. What time did she go to the party?

Answer:

10 : 50 AM

Explanation:

time line diagram as shown above

Pauline went to party and she spends 3hr 25 min and she goes home at 2:15 pm

2 : 15 – 3 :25 = 10 :50

Pauline go to party at 10:50 AM

10:50 + 3:25 = 2:15 PM

**Solve. Show your work.**

Question 30.

A family has two dogs, a husky and a terrier. The husky’s mass is 23 kilograms. If he gains 7 kilograms, his mass will be five times that of the terrier. What is the mass of the terrier?

Answer: 6kg

Explanation:

Husky’s mass is 23 kilograms

Terrier mass is x

23 + 7 = 5x

30 = 5 x

x = \(\frac{30}{5}\)

x= 6 kg