Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 5 Multiply by 9 to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiply by 9

**Complete the multiplication fact. Then show on the number line.**

Question 1.

2 × 9 = ___

Answer:

2 × 9 = 18.

Explanation:

Here, for the multiplication 2 × 9, there will be 2 jumps of 9. So the number line will be

**Complete the multiplication fact. Then show on the area model.**

Question 2.

7 × 9 = ___

Answer:

7 × 9 = 63.

Explanation:

The multiplication of 7 × 9 is 63. So the model of 7 × 9 is

**Fill in the missing numbers.**

Question 3.

3 nines = 3 × ___

Answer:

3 nines = 3 × 9.

Explanation:

Given that 3 nines which is 3 × 9 = 27. So 3 nines is 3 × 9 = 27.

Question 4.

4 nines = ___ × 9

Answer:

4 nines = 4 × 9.

Explanation:

Given that 4 nines which is 4 × 9 = 36. So 4 nines is 4 × 9 = 36.

**Fill in the missing numbers.**

Question 5.

9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 6 × _____

Answer:

9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 6 × 9

Explanation:

Given that 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 which is 6 × 9 = 54.

Question 6.

6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 9 × _____

Answer:

6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 9 × 6

Explanation:

Given that 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 which is 9 × 6 = 54.

Question 7.

9 × 8 = 8 × ______

Answer:

9 × 8 = 8 × 9.

Explanation:

Given that 9 × 8 so it will be 8 × 9 which is 72.

Question 8.

8 nines = 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + ______ + ______

Answer:

8 nines = 9+9+9+9+9+9+9+9+9.

Explanation:

Given that 8 nines which is 9+9+9+9+9+9+9+9+9 = 72.

**Use multiplication facts to help you.**

Question 9.

10 × 4 = ____

9 × 4 = 10 groups of 4 – __ groups of 4

= ___ – ____

= _____

Answer:

9 × 4 = 36.

Explanation:

Given that 10 × 4 is 40 and there are 10 groups of 4, so for 9 × 4 it will be

9 × 4 = 10 groups of 4 – 1 group of 4

= 40 – 4

= 36.

Question 10.

10 × 9 = ___

9 × 9 = 10 groups of 9 – ___ group of 9

= ____ – ____

= ____

Answer:

10 × 9 = 90

9 × 9 = 81

Explanation:

Given that 10 × 9 is 90 and there are 10 groups of 9, so for 9 × 9 it will be

9 × 9 = 10 groups of 9 – 1 group of 9

= 90 – 9

= 81.

Question 11.

5 × 9 = ___

6 × 9 = 5 groups of 9 + ___ group of 9

= ___ + ___

= ___

Answer:

5 × 9 = 45,

6 × 9 = 54

Explanation:

Given that 5 × 9 is 45 and there are 5 groups of 9, so for 6× 9 it will be

5 × 9 = 45

6 × 9 = 5 groups of 9 + 1 group of 9

= 45 + 9

= 54.

**Match each ball to the correct basket.**

Question 12.

Answer:

**Solve.**

Question 13.

c How many stickers does she paste in all?

Answer:

She pastes 36 stickers in all.

Explanation:

Given that Pamela pastes stickers on 4 cards and she pastes 9 stickers on each card. So the number of stickers does she pastes in all is 4 × 9 which is 36.

**Use the picture to write a multiplication story.**

Question 14.

Answer:

Shan bought 4 scissors which cost $6 each, 2 markers which cost $4 each, and 3 pencils which cost $2 each. How much did Shan spend in total?

Explanation:

Given that Shan bought 4 scissors which cost $6 each which is $6×4 = $24, 2 markers which cost $4 each which is $4×2 = $8, and 3 pencils which cost $2 each which is $2×3 = $6. So the total Shan spend is $24+$8+$6 = $38.