Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models: Addition and Subtraction

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 5 Using Bar Models: Addition and Subtraction to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models: Addition and Subtraction

Math Journal

Write your own real-world problem. Solve. Draw bar models to help you.

The Park Fund raises $2,960. The Playground Fund raises $2,662.
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models Addition and Subtraction 1

Example
Word problem
The Park Fund raises $2,960. The Playground Fund raises $298 less than the Park Fund. How much does the Playground Fund raise?
Model
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models Addition and Subtraction 2
Solution
$2,960 – $298 = $2,662
The Playground Fund raises $2,662.

Now you try it!
Word problem
The Park Fund raises $2,960. The Playground Fund raises $2,662. Who raised more funds and how much.
Model
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Answer-Key-Using-Bar-Models-Addition-and-Subtraction-Math Journal-Now you try it!
Solution:
Park funds raised $298 more than playground funds.

Explanation:
Amount of funds park raised = $2960.
Amount of funds playground raised = $2662.
Difference:
Amount of funds park raised – Amount of funds playground raised
= $2960 – $2662
= $298.

Put On Your Thinking Cap!
Challenging Practice
Look at the cards.
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models Addition and Subtraction 3

Think of three ways to choose two cards. Find the sum of the two cards.
A and B ; 318 + 456 = 774

Question 1.
____ and ___ ; ____ + ____ = ____
Answer:
B and C ; 456 + 195 = 651.

Explanation:
B + C ; 456 + 195
= 651.

Question 2.
____ and ___ ; ____ + ____ = ____
Answer:
C and A ; 195 + 318 = 513.

Explanation:
C + A ; 195 + 318
= 513.

Fill in the missing letters.
Question 3.
Which two cards give the greatest sum? ____ and ________
Answer:
A and B two cards give the greatest sum of 774.

Explanation:
A and B ; 318 + 456 = 774
B and C ; 456 + 195 = 651.
C and A ; 195 + 318 = 513.

Question 4.
Which two cards give the least sum? ____ and __________
Answer:
C and A two cards give the least sum.

Explanation:
A and B ; 318 + 456 = 774
B and C ; 456 + 195 = 651.
C and A ; 195 + 318 = 513.

Question 5.
Which two cards give the greatest difference? __________ and __________
Answer:
B and C two cards give the greatest difference.

Explanation:
A = 318.
B = 456.
C = 195.
Difference:
B – A = 456 – 318 = 138.
B – C = 456 – 195 = 261.
A – C = 318 – 195 = 123.

Question 6.
Which two cards give the least difference? ___________ and ___________
Answer:
A and C two cards give the least difference.

Explanation:
A = 318.
B = 456.
C = 195.
Difference:
B – A = 456 – 318 = 138.
B – C = 456 – 195 = 261.
A – C = 318 – 195 = 123.

Put On Your Thinking Cap!
Problem Solving
Question 1.
Carlos has been collecting cards since he was 5 years old. He has not thrown away any of his cards. He is now 7 years old. He collected 201 cards last year. He collects 1 25 cards this year. He has a total of 589 cards now.
a. How many cards did he have in total at the end of last year?
Answer:
201 cards he has in total at the end of last year.

Explanation:
Number of cards he collects in last years = 201.
Number of cards he collects in this years = 125.
Total number of cards he has now = 589.

b. How many cards did he collect when he was 5 years old?
Answer:
Total number of cards he collected when he was 5 years old = 263.

Explanation:
Number of cards he collects in last year = 201.
Number of cards he collects in this year = 125.
Total number of cards he has now = 589.
Total number of cards he collected when he was 5 years old = Total number of cards he has now  Р( Number of cards he collects in last years + Number of cards he collects in this year )
= 589 – (201 + 125)
= 589 – 326
= 263.

Question 2.
Jason, Peter, and Ken hold a garage sale for charity. Jason raises $350. Peter raises $20 more than Jason. Ken raises the same amount as the total amount raised by Jason and Peter. How much money do the three boys raise in all?
Answer:
Amount of money the three boys raise in all = $1440.

Explanation:
Amount of money Jason raises = $350.
Peter raises $20 more than Jason.
=> Amount of money Peter raises =Amount of money Jason raises + $20
=> $350 + $20
= $ 370.
Ken raises the same amount as the total amount raised by Jason and Peter.
=> Amount of money Ken raises = Amount of money Jason raises + Amount of money Peter raises
=> $350 + $370
= $ 720.
Amount of money the three boys raise in all = Amount of money Jason raises + Amount of money Peter raises + Amount of money Ken raises
= $350 + $370 + $720
= $720 + $720
= $1440.

Leave a Comment