Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 2 Real-World Problems: Two-Step Problems to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 3 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Two-Step Problems

**Solve. Draw bar models to help you.**

Question 1.

The mass of grapefruit is 1,200 grams. A watermelon is 850 grams heavier than a grapefruit.

a. What is the mass of the watermelon?

Answer:

the mass of the watermelon = 2050 grams.

Explanation:

The mass of grapefruit is 1,200 grams.

A watermelon is 850 grams heavier than a grapefruit.

1200 + 850 = 2050 grams

b. What is the total mass of the two fruits? Give your answer in kilograms and grams.

Answer:

the total mass of the two fruits = 3250 grams

The mass in kilograms = 3.250 grams.

Explanation:

Water melon weight + grapes weight

2050 + 1200 = 3250 grams

Question 2.

Box A has a mass of 35 kilograms. Box B is twice as heavy as Box A. Box C is 1 2 kilograms lighter than Box B.

a. What is the mass of Box B?

Answer:

the mass of Box B = 70 kilograms

Explanation:

Box A has a mass of 35 kilograms.

A = 35

Box B is twice as heavy as Box A.

2 x 35 = 70

Box C is 1 2 kilograms lighter than Box B.

70 – 12 = 58

b. What is the mass of Box C?

Answer:

the mass of Box C = 58 kilograms

Explanation:

Box C is 1 2 kilograms lighter than Box B.

70 – 12 = 58

Question 3.

Jill has 3,1 10 milliliters of water left after filling 3 mugs. Each mug contains 330 milliliters of water.

a. How much water is in the 3 mugs?

Answer:

990 Milliliters water is in the 3 mugs

Explanation:

Each mug contains 330 milliliters of water.

Filled the water in 3 mugs

330 x 3 = 990 Milliliters

b. How much water was there to start with? Give your answer in liters and milliliters.

Answer:

The water started with 4100 Milliliters

and in liters 4.1 liters

Explanation:

990 Milliliters + 3,1 10 milliliters = 4,100 milliliters

1 Liter = 1000 milliliters

4 x 1000 = 4000 : 4.1 liters

Question 4.

A ball of yarn is cut into 4 pieces. Each piece is 65 centimeters long.

a. How long was the ball of yarn?

Answer:

The ball of yarn is 260 is 260 centimeters long

Explanation:

65 x 4 = 260

b. How much yarn is left if one piece is given away? Give your answer in meters and centimeters.

Answer:

260 – 65 = 195 centimeters

1.95 in meters

Explanation:

The total yarn is 260 centimeters

1 piece = 65 centimeters

260 – 65 = 195

1 meter = 100 centimeters.

Question 5.

Ricardo wants to find the distance from his house to the library.

The distance from his house to the library is 3 times the distance from his house to the school.

a. What is the distance from Ricardo’s house to the school?

Answer:

the distance from Ricardo’s house to the school = 120 meters

Explanation:

The distance between school and library is 360 meters

The distance from his house to the library is 3 times the distance from his house to the school.

so, 360 ÷ 3 = 120

b. What is the distance between his house and the library?

Answer:

the distance between his house and the library = 480 meters.

Explanation:

If we want to find the distance from house and the library

we have to add the distance from house to school and school to library

360 + 120 = 480 meters

Question 6.

A butcher has a large piece of beef. He cuts and sells 6 portions. Each has a mass of 10 kilograms. He has 2 kilograms left. Find the total mass of beef the butcher had at first.

Answer:

the total mass of beef the butcher had at first = 60 Kilograms

Explanation:

A butcher has a large piece of beef.

He cuts and sells 6 portions.

Each has a mass of 10 kilograms.

6 x 10 = 60Kiolograms

He has 2 kilograms left.

60 – 2 = 58 kilograms

the total mass of beef the butcher had at first = 60 Kilograms

Question 7.

There is 141 milliliters of water in a mug. Rachel spills 45 milliliters of water from the mug. She then pours the remaining water equally into 4 cups. How much water is in each cup?

Answer:

24 milliliters of water is in each cup

Explanation:

There is 141 milliliters of water in a mug.

Rachel spills 45 milliliters of water from the mug.

141 – 45 = 96 milliliters

She then pours the remaining water equally into 4 cups.

96 ÷ 4 = 24

24 milliliters of water is in each cup

Question 8.

Mrs. Vance buys 710 grams of strawberries. She has 210 grams of strawberries left after making 5 glasses of strawberry smoothie. How many grams of strawberries does she use for a glass?

Answer:

100 grams

Explanation:

Mrs. Vance buys 710 grams of strawberries.

She has 210 grams of strawberries left after making 5 glasses of strawberry smoothie.

710 – 210 = 500 grams

500 ÷ 5 = 100

100 grams of strawberries that she use for a glass

Question 9.

In a story, a tortoise and a hare take part in a race. They have to run up and down the same hill. The distance from the foot to the top of the hill is 996 meters. The hare takes a nap after running 578 meters. How much further must the hare run complete the race? Give your answer in kilometers and meters.

Answer:

418 meters

and 41,800 centimeters

Explanation:

The distance from the foot to the top of the hill is 996 meters.

The hare takes a nap after running 578 meters.

996 – 578 = 418 meters

418 meters further must the hare run complete the race

1 meter = 100 centimeter

so, 418 x 100 = 41,800 centimeters

Question 10.

Six glasses of water can fill a bottle. Two bottles of water can fill a pitcher. The pitcher can hold 600 milliliters of water. How much water can a glass hold?

Answer:

50 milliliters water can a glass hold

Explanation:

The pitcher can hold 600 milliliters of water.

Two bottles of water can fill a pitcher.

600 ÷ 2 = 300

Six glasses of water can fill a bottle.

300 ÷ 6 = 50 milliliters

50 milliliters water can a glass hold