Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 4 Using Bar Models: Addition and Subtraction to finish your assignments.

Math Journal

Write an addition story or a subtraction story for each bar model. Then solve.

Question 1.

The total number of stickers did Ben collected in all is 52.

Explanation:

Given that Ben collected 36 stickers on Monday and 16 stickers on Tuesday. So the total number of stickers did Ben collected in all is 36+16 which is 52.

Question 2.

The total number of pages did Emma had now is 19 pages.

Explanation:

Given that Emma has 63 pages and she gave 44 pages to her friend. So the total number of pages did Emma had now is 63-44 which is 19 pages.

Write an addition story or a subtraction story for the bar model. Then solve.

Question 3.

Problem Solving

Solve.

Question 1.
Sean has 24 fewer toys than Winona. After Winona gives some toys to Sean, both of them have the same number of toys. How many toys does Winona give Sean? Winona gives Sean ___ toys.
Winona gives Sean 12 toys.

Explanation:
Given that Sean has 24 fewer toys than Winona. As Winona gives some toys to Sean and both of them have the same number of toys. Here, Winona’s toy count decreases by 12 and Sean’s increases by 12 and the original difference of 24 disappears. So Winona must give Sean half the difference, so there are 12 toys.

Question 2.
Nadia has 20 more postcards than Pete. After Nadia gives Pete some postcards, Pete has 2 more postcards than Nadia. How many postcards does Nadia give to Pete?

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks.

Use the words in the box.

Question 1.
In this model, you ___ two ___ of data.
In this model, you compare two sets of data.

Question 2.
To find how many more apricots there are than peaches, you ____
To find how many more apricots there are than peaches, you subtract.

Question 3.
To find the total number of apricots and peaches, you ___
To find the total number of apricots and peaches, you add

Concepts and Skills

Fill in each with + or -. Then fill in the blanks.

Question 4.

38+21 = 59.

Explanation:
Here, we have performed addition to the given numbers.

Question 5.

50-38 = 12.

Explanation:
Here, we have performed subtraction to the given numbers.

Question 6.

45+12 = 57.

Explanation:
Here, we have performed addition to the given numbers.

Question 7.

78-52 = 26.

Explanation:
Here, we have performed subtraction to the given numbers.

Problem Solving

Solve.

Question 8.
A jewelry store has 198 rings and bracelets altogether. It has 89 bracelets. How many more rings than bracelets does the store have?
The store has ___ more rings than bracelets.
The store has 109 more rings than bracelets.

Explanation:
Given that a jewelry store has 198 rings and bracelets altogether and it has 89 bracelets. So the number of rings than bracelets does the store have is 198-89 which is 109 rings.

Question 9.
Andy reads 56 more pages of his book on Monday than on Tuesday. He reads 125 pages on Monday. How many pages in all does he read on Monday and Tuesday?
He reads ___ pages in all.
He reads 181 pages in all.

Explanation:
Given that Andy reads 56 more pages of his book on Monday than on Tuesday and he reads 125 pages on Monday. So the number of pages in all does he read on Monday and Tuesday is 125+56 which is 181 pages.

Question 10.
An office has 223 workers. 132 of the workers are men. How many more men work in the office than women?
____ more men work in the office than women.
41 more men work in the office than women.

Explanation:
Given that an office has 223 workers and in that 132 of the workers are men. So the number of women is 223-132 which is 91 women. And the number of men more than women is 132-91 which is 41.

Question 11.
A furniture shop has 581 tables and chairs in all. There are 125 tables. How many more chairs than tables are there in the shop?
There are ____ more chairs than tables in the shop.