Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 14 and 15 to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key

**Concepts and Skills**

**Add.**

**Use doubles facts or doubles plus one facts.**

Question 1.

6 + 6 = ______

Answer:

6+6 = 12.

Explanation:

The addition of 6+6 is 12.

Question 2.

8 + 7 = ______

Answer:

8+7 = 7+7+1 = 15.

Explanation:

The double plus one fact for 8+7 is 7+7+1 which is 15.

**Add mentally.**

Question 3.

12 + 5 = ______

Answer:

12+5 = 17.

Explanation:

Here while adding mentally, we go for a count of 5 numbers ahead. Which will be

12+1+1+1+1+1 = 12,13,14,15,16,17.

Question 4.

24 + 3 = _____

Answer:

24+3 = 27.

Explanation:

Here while adding mentally, we go for a count of 3 numbers ahead. Which will be

24+1+1+1 = 24,25,26,27.

Question 5.

21 + 8 = ______

Answer:

21+8 = 29.

Explanation:

Here while adding mentally, we go for a count of 8 numbers ahead. Which will be

21+1+1+1+1+1+1+1+1 = 21,22,23,24,25,26,27,28,29.

Question 6.

32 + 4 = _____

Answer:

32+4 = 36.

Explanation:

Here while adding mentally, we go for a count of 4 numbers ahead. Which will be

32+1+1+1+1 = 32,33,34,35,36.

**Add mentally.**

Question 7.

10 + 23 = ____

Answer:

10 + 23 = 23.

Explanation:

Here while adding mentally, we will split into tens and ones, and then we will add them. Which will be

10 + 23 = 10+20+3

= 30+3

= 33.

Question 8.

18 + 10 = ____

Answer:

18+10 = 28.

Explanation:

Here while adding mentally, we will split into tens and ones, and then we will add them. Which will be

18 + 10 = 10+10+8

= 20 + 8

= 28.

**Subtract mentally.**

Question 9.

11 – 5 = ___

Answer:

11-5 = 6.

Explanation:

Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 5 numbers. Which will be

11-1,1,1,1,1 = 11,10,9,8,7,6.

Question 10.

18 – 9 = ____

Answer:

18-9 = 9.

Explanation:

Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 9 numbers. Which will be

18-1-1-1-1-1-1-1-1-1 which is 18,17,16,15,14,13,12,11,10,9.

Question 11.

23 – 2 = ____

Answer:

23-2 = 21.

Explanation:

Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 2 numbers. Which will be

23-1,1 which is 23,22,21.

Question 12.

27 – 2 = ___

Answer:

27-2 = 25.

Explanation:

Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 2 numbers. Which will be

27-1,1 which is 27,26,25.

**Subtract mentally.**

Question 13.

26 – 10 = ___

Answer:

26 – 10 = 16.

Explanation:

The mental subtraction of 26-10 is

26 – 10 = (20+6) -10

= 20-10+6

= 10+6

= 16.

Question 14.

35 – 10 = ____

Answer:

35 – 10 = 15.

Explanation:

The mental subtraction of 35-10 is

35-10 = (30-5) – 10

= 30 – 10 – 5

= 20 – 5

= 15.

Question 15.

30 – 20 = ____

Answer:

30 – 20 = 10.

Explanation:

The mental subtraction of 30 – 20 is 10.

Question 16.

27 – 20 = ____

Answer:

27 – 20 = 7.

Explanation:

The mental subtraction of 27 – 20 is

27 – 20 = (20 + 7) – 20

= 20 – 20 + 7

= 7.

**Fill in the blanks.**

Question 17.

There are ____ months in one year.

Answer:

There are 12 months in one year.

Question 18.

____ is the sixth month of the year.

Answer:

June is the sixth month of the year.

Question 19.

_____ is the month that comes before December.

Answer:

November is the month that comes before December.

Question 20.

____ months have 31 days.

Answer:

7 months have 31 days.

Question 21.

The four seasons are spring, ____, ____, and ____.

Answer:

The four seasons are spring, summer, fall, and winter.

**Match.
**

Answer:

Explanation:

Question 26.

Ethan eats his breakfast at ___.

Answer:

Ethan eats his breakfast at 8:00.

Question 27.

Ethan swims at _____

Answer:

Ethan swims at 4:30.

Question 28.

Ethan reads his book at _____________

Answer:

Ethan reads his book at 8:30.

**Which clock shows the correct time?**

**Put a ✓ in the **

Question 29.

Answer:

No.

Explanation:

the clock shows 10:15.

Question 30.

Answer:

Yes.

Explanation:

Yes, the clock shows half past 4.

**Problem Solving**

**Fill in the blanks.**

**Use the calendar to help you.**

Question 31.

The third day of the month falls on a _____

Answer:

Thursday.

Explanation:

The third day of the month falls on a Thursday.

Question 32.

There are _____ days in this month.

Answer:

30 days.

Explanation:

There are 30 days in this month.

Question 33.

The date of the third Thursday of the month is _____

Answer:

17th.

Explanation:

The date of the third Thursday of the month is 17.

Question 34.

The day of the week after September 15 is _______

Answer:

Wednesday.

Explanation:

The day of the week after September 15 is Wednesday.

Question 35.

The first day of September is on a ________.

So, the last day of August was on a ______________

Answer:

Tuesday, Monday.

Explanation:

The first day of September is on a Tuesday.

So, the last day of August was on a Monday.

**Use the calendar on pg 133.**

Question 36.

Fill in the blanks. Use your answers in Exercise 36 to help you.

___, ____, ____, _____

Answer:

Question 37.

The date for each Friday is ________ more than the date for the Friday before.

Answer:

7.

Explanation:

The date for each Friday is 7 more than the date for the Friday before.

Question 38.

This is because there are ____ days in a week.

Answer:

7.

Explanation:

This is because there are 7 days in a week.

**Problem Solving**

**Solve.**

**Show your work.**

Question 39.

Laila ice skates for three weeks. She ice skates only from Monday to Thursday for each week. How many days does she ice skate in all?

She ice skates for ____ days.

Answer:

She ice skates for 12 days.

Explanation:

Given that Laila ice skates for three weeks and she ice skates only from Monday to Thursday for each week. So the number of days does she ice skate in all is 4×3 which is 12 days.