Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number

Go through the Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 4 Dividing by a 1-Digit Number to finish your assignments.

Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number

Fill in the blanks to find each quotient.

Example
4,900 ÷ 7 = 49 hundreds ÷ 7
= 7 hundreds
= 700

Question 1.
6,000 ÷ 3 = ___ thousands ÷ 3
= ___ thousands
= ______
Answer:
6,000 ÷ 3 = 2,000.

Explanation:
Given that 6,000 ÷ 3
6,000 ÷ 3 = 6 thousands ÷ 3
= 2 thousands
= 2,000.

Question 2.
8,000 ÷ 2 = ___ thousands ÷ 2
= ____ thousands
= _____
Answer:
8,000 ÷ 2 = 4,000.

Explanation:
Given that 8,000 ÷ 2
8,000 ÷ 2 = 8 thousands ÷ 2
= 4 thousands
= 4,000.

Question 3.
2,400 ÷ 6 = ___ hundreds ÷ 6
= ____ hundreds
= _____
Answer:
2,400 ÷ 6 = 400.

Explanation:
Given that 2,400 ÷ 6
2,400 ÷ 6 = 24 hundreds ÷ 6
= 400 hundreds
= 400.

Estimate each quotient.

Question 4.
64 ÷ 3 is about ___ ÷ 3
= _____
Answer:
The estimated quotient is 20.

Explanation:
Given that 64 ÷ 3 which is about 60 ÷ 3,
So the estimated quotient is 20.

Question 5.
448 ÷ 9 is about ___ ÷ 9
= ____
Answer:
The estimated quotient is 50.

Explanation:
Given that 448 ÷ 9 which is about 450 ÷ 9,
So the estimated quotient is 50.

Question 6.
763 ÷ 4 is about ___ ÷ 4
= ____
Answer:
The estimated quotient is 190.

Explanation:
Given that 763 ÷ 4 which is about 760 ÷ 4,
So the estimated quotient is 190.

Question 7.
127 ÷ 5 is about ___ ÷ 5
= ____
Answer:
The estimated quotient is 25.

Explanation:
Given that 127 ÷ 5 which is about 125 ÷ 5,
So the estimated quotient is 25.

Divide and find the missing numbers:

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 1

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-2-1

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-3-1
Question 10.
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-4-1

Divide. Then estimate to check that your answers are reasonable.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 5

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 6
Estimate:
_____
Answer:
Estimated answer is 900.

Explanation:
Given that 3,620÷4, as 3,620 is about 3,600. So the estimation will be 3,600÷4 which is 900.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-6-1
Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 7
Estimate:
_____
Answer:
Estimated answer is 400.

Explanation:
Given that 2,807 ÷ 7, as 2,807 is about 2,800. So the estimation will be 2,800 ÷ 7 which is 400.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-7-1

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 8
Estimate:
_____
Answer:
Estimated answer is 300.

Explanation:
Given that 1,842 ÷ 6, as 1842 is about 1,800. So the estimation will be 1,800 ÷ 6 which is 300.Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-8-1

Find each quotient. Then estimate to check that your answers are reasonable

Example
1144 ÷ 9 = 127 R 1
Math in Focus Grade 4 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Dividing by a 1-Digit Number 9
Estimate: 1,144 ÷ 9 is
about 900 ÷ 9 = 100.
The answer 127 R 1 is reasonable.

Question 14.
6,514 ÷ 4 = ___ R ____
Answer:
6,514 ÷ 4 = 1,628 R 2.

Explanation:
Given that 6,514 ÷ 4, as 6,514 is about 6,500. So 6,500 ÷ 4 which is 1,625.
6,514 ÷ 4 = 1,628 with remainder 2.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-8-2

Question 15.
1,340 ÷ 7 = ___ R ____
Answer:
1,340 ÷ 7 = 191 R 3.

Explanation:
Given that 1,340 ÷ 7, as 1,400 is about 1,400. So 1,400 ÷ 7 which is 200.
1,340 ÷ 7 = 191 with remainder 3.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-8-3

Question 16.
9,346 ÷ 8 = __ R ___
Answer:
9,346 ÷ 8 = 1,125 R 2.

Explanation:
Given that 9,346 ÷ 8, as 9,000 is about 1,125. So 9,000 ÷ 8 which is 1,125.
9,346 ÷ 8 = 1,125 with remainder 2.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-3-Practice-4-Answer-Key-Dividing-by-a-1-Digit-Number-8-4

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems: Data and Probability

Go through the Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 6 Real-World Problems: Data and Probability to finish your assignments.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems: Data and Probability

Solve. Show your work.

Example .
In a test, Carl, Sarah, and Dinesh scored an average of 70 points.
Carl scored 65 and Sarah scored 82. How many points did Dinesh get?
Total score of the 3 students = 3 × 70
= 210 points
Carl and Sarah’s total score = 65 + 82
= 147 points
Dinesh’s test score = 210 – 147
= 83 points
Dinesh’s test score was 63 points,

Question 1.
Luis went on a fishing trip from Thursday to Sunday. On average, he caught 12 fish per day. He caught 15 fish on Thursday. How many fish did he catch altogether from Friday to Sunday?
Answer:
The number of fish did he catch altogether from Friday to Sunday is 33 fish.

Explanation:
Given that Luis went on a fishing trip from Thursday to Sunday, on average, he caught 12 fish per day and he caught 15 fish on Thursday. So the number of fishes did he catch altogether from Friday to Sunday is
on average he caught 12 fish per day and the Friday count be X, so
(X+15)/4 = 12
X+15 = 12×4
X+15 = 48
X = 48-15
= 33.

Question 2.
Nicole bought 20 pieces of fabric of different lengths. The average length of 12 pieces is 3 feet. The total length of the other 8 pieces is 44 feet. Find the average length of the 20 pieces of fabric.
Answer:
The average length of the 20 pieces of fabric is 19.4 feet.

Explanation:
Given that Nicole bought 20 pieces of fabric of different lengths and the average length of 12 pieces is 3 feet which are 12×3 =36. The total length of the other 8 pieces is 44 feet which are 8×44 =352 feet. So the total length is 352+36 = 388 feet. So the average length of the 20 pieces of fabric is 388÷20 which is 19.4 feet.

Question 3.
Ron drove his car every day from Monday to Saturday. On Monday and Tuesday, the car used an average of 2 gallons of gas each day. From Wednesday to Saturday, the car used an average of 3 gallons of gas each day. Find the total amount of gas the car used from Monday to Saturday.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 7
Answer:
The total amount of gas the car used from Monday to Saturday is 16 gallons.

Explanation:
Given that Ron drove his car every day from Monday to Saturday and on Monday and Tuesday, the car used an average of 2 gallons of gas each day which is 2×2 = 4 gallons. From Wednesday to Saturday, the car used an average of 3 gallons of gas each day which is 3×4 = 12 gallons. So the total amount of gas the car used from Monday to Saturday is 4 gallons+12 gallons = 16 gallons.

Solve. Show your work. Use bar models to help you.

Example
The average number of students in Class A and Class B is 24. Class A has 4 more students than Class B. How many students are there in each class?
Total number of students in both classes = 2 × 24 = 48
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 8
Class A has 26 students, and Class B has 22 students.

Question 4.
Mrs. Johnson buys 2 chickens. The average weight of the 2 chickens is 4 pounds. One of the chickens is 2 pounds heavier than the other. What is the weight of the heavier chicken?
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 9
Answer:
The weight of the heavier chicken is 4 pounds.

Explanation:
Given that Mrs. Johnson buys 2 chickens and the average weight of the 2 chickens is 4 pounds and one of the chickens is 2 pounds heavier than the other. So the weight of the heavier chicken is 4 pounds, as the average weight of both chickens is 4, which means the weight of chickens added together than divided by two. The only one that would work is 2. So then we will add 2 to that and it would be four.

Solve. Show your work.

Example
A group of athletes took part in a charity marathon. The table shows the number of kilometers completed by each athlete.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 10
Find the median.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 11
Find the range.
The range is 42 – 28 = 14 kilometers.
Find the mean.
4 × 42 km = 168 km
1 × 36 km = 3 km
3 × 28 km = 84 km
Total = 168 + 36 + 84
= 288 km
The mean is 288 ÷ 8 = 36 kilometers.

Another athlete joins the charity marathon and completes 27 kilometers. Will this athletes distance increase or decrease the mean?
Explain why you think so. Then find the new mean number of kilometers
completed by all the athletes.
The new athlete’s distance will decrease the mean because this new data point is less than the old mean.
288 + 27 = 315 km
315 ÷ 9 = 35 km
The new mean is 35 kilometers.
For every kilometer each athlete completed, $25 would be donated to charity. Find the amount of money raised for charity by the 9 athletes.
315 × $25 = $7,875
The amount raised for charity is $7,875

Question 5.
The scores of 9 players playing 1 8 holes of golf are 65, 72, 70, 69, 72, 67, 70, 72, and 73.
a. Find the median score.
Answer:
The median score is 70.

Explanation:
Given the data is 65, 72, 70, 69, 72, 67, 70, 72, and 73 to find the median we will arrange the numbers in order from least to greatest, and the middle number or the mean of the two middle numbers is the median. So the numbers in order from least to greatest are 65,67,69,70,70,72,72,72,73. So the median score is 70.

b. Find the mode of the scores.
Answer:
The mode of the scores is 72.

Explanation:
To find the mode we will pick the number that appears most often is the mode and there can be more than one mode. So the mode will be 72.

c. Find the range of the set of data.
Answer:
The range of the set of data is 8.

Explanation:
To find the range, we will find the difference between the greatest and the least number.
So the range is 73-65 which is 8.

d. Find the mean of the set of data.
Answer:
The mean of the set of data is 70.

Explanation:
Given that the data is 65,67,69,70,70,72,72,72,73, so the mean will be \(\frac{65+67+69+70+70+72+72+72+73}{9}\) = \(\frac{630}{9}\)
= 70.

e. Another player scores 80. Predict how this player’s score will change the median, mode, range, and mean of the data and explain your reasoning. Then compute each of these measures to check your predictions.
Answer:
The median is 71,
mode is 72,
the range is 15,
mean is 71.

Explanation:
Given that the other player scores 80, the new data set will be 65,67,69,70,70,72,72,72,73,80. So the median will be \(\frac{70+72}{2}\)
= \(\frac{142}{2}\)
= 71.
The mode will not be changed as the number that appears most often is the mode and there can be more than one mode. So the mode will be 72.
The range will be changed, so the range will be 80-65 which is 15.
The mean will be \(\frac{65+67+69+70+70+72+72+72+73+80}{10}\) = \(\frac{710}{10}\)
= 71.

Example
The line plot shows Marilyn’s science test scores during one semester. Each ✗ represents one test.

Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 12

a. How many tests did she take?
7

b. Find the median, mode, and range of her scores.
Marilyn’s median score is 85
Marilyn’s modal scores are 80 and 90.
The range of her scores is 95 – 75 = 20.

c. Find her mean score.
1 × 75 = 75
2 × 80 = 160
1 × 85 = 85
2 × 90 = 180
1 × 95 = 95
Total = 595
595 ÷ 7 = 85
Her mean score is 85.

d. After Marilyn took another test, her new mean score was 84. What was her latest score?
84 × 6 = 672
672 – 595 = 77
Her latest score was 77.

Question 6.
Kurt recorded the daily temperature highs for a science project. The results are shown in the line plot.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 13

a. On how many days did he record the temperature?
Answer:
9 days.

Explanation:
The number of days did he record the temperature is 9 days.

b. What were the mean and median temperatures?
Answer:
The mean and median temperatures are 29 degrees Fahrenheit.

Explanation:
The median temperature is 29 degrees Fahrenheit and the mean will be \(\frac{27+28+28+28+29+29+30+31+31}{9}\) = \(\frac{261}{9}\)
= 29.

c. The temperature high on another day was included with the data. The new mean temperature changed to 30°F. What was this temperature?
Answer:

d. Find the new median temperature.
Answer:

Question 7.
A restaurant pays its 9 employees these daily wages:
$90, $70, $100, $90, $90, $90, $100, $160, $200
Make a line plot to show the data.
a. Find the mean and median of the set of wages.
Answer:
The mean is $110 and the median is $90.

Explanation:
Given the data is $90, $70, $100, $90, $90, $90, $100, $160, $200. So the mean will be \(\frac{70+90+90+90+90+100+100+160+200}{9}\) = \(\frac{990}{9}\)
= $110.
The median will be $90.

b. Does the mean or the median better describe what a new employee could expect to earn at this restaurant?
Answer:

c. Are there any outliers? If so, what are they?
Answer:

d. How do the mean and median each change if you disregard the outliers? Now does the mean or median better represent what a new employee could expect to earn?
Answer:

Example
During a trip to the beach, 9 children collected seashells. The stem-and-leaf plot shows the number of shells each child collected.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 14

a. If the total number of seashells collected is 681, find the missing number. What is the outlier?
681 – 61 – 61 – 65 -70 -76 -78 – 83 – 88 = 99
The missing number is 99. The outlier is 99 because it is farthest from the other numbers.

b. Find the median of the set of data.
The median is 76

c. Find the mode of the set of data.
The mode is 61.

d. Find the range of the set of data.
99 – 61 = 38
The range is 38.

Question 8.
The stem-and-leaf plot shows the weights of some bowling balls in pounds.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 15

a. How many bowling balls are there?
Answer:
18 balls.

Explanation:
The number of bowling balls are 18.

b. Find the median, mode, and range.
Answer:
The median is 13,
mean is 12.67,
range is 8.

Explanation:
Given the data is 8,8,9,10,10,11,11,12,12,14,14,15,15,15,16,16,16,16. So the mean will be \(\frac{8+8+9+10+10+11+11+12+12+14+14+15+15+15+16+16+16+16}{18}\) = \(\frac{228}{18}\)
= 12.67.
The median will be \(\frac{12+14}{2}\)
= \(\frac{26}{2}\)
= 13.
The range will be 16-8 = 8.

c. What is the least number of bowling balls needed to make the mode 14 pounds?
Answer:

d. Find the total weight of the bowling balls in Exercise 8.c.
Answer:

Find the probability of each outcome on a number line. Then describe the likelihood of each outcome as more likely, less likely, certain, impossible, or equally likely.

Question 9.
The weather forecast in a city is that for every week, 3 days are sunny, 2 are cloudy, and 2 are rainy. On any chosen day, describe the probability of each of these outcomes.
Example
It is a sunny day.
Math in Focus Grade 4 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Real-World Problems Data and Probability 16

a. It is not a sunny day.
Answer:
\(\frac{4}{7}\).

Explanation:
The probability of not a sunny day is \(\frac{4}{7}\). As 2 days are cloudy and 2 days are rainy.

b. If today is sunny, tomorrow is rainy.
Answer:

Explanation:
If today is sunny, tomorrow is rainy the the probability of not

c. If today is sunny, tomorrow is rainy.
Answer:

Solve.

Question 10.
In a class of 25 students, 10 are girls. The names of the students are written on cards and placed in a box. The names are chosen at random to win prizes donated by a local store.

a. What is the probability that the first student selected is a girl?
Answer:

Explanation:
The probability that the first student selected is a girl is \(\frac{10}{25}\)
= \(\frac{2}{5}\).

b. What is the probability that the first student selected is a boy?
Answer:

Explanation:
The number girl students is 10 and the total number of students is 25. So the total number of boys is 25-10 which is 15. So the probability that the first student selected is a boy is \(\frac{15}{25}\)
= \(\frac{3}{5}\).

c. If the first student selected is a girl, what is the probability that the second student selected is also a girl?
Answer:
\(\frac{2}{5}\).

Explanation:
The probability that the second student selected is a girl is \(\frac{10}{25}\)
= \(\frac{2}{5}\).

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 4 Improper Fractions to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions

Write each mixed number as an improper fraction.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write each mixed number as an improper fraction-1

Explanation:
2 = 8 fourths.
\(\frac{3}{4}\) = 3 fourths.
2\(\frac{3}{4}\) = 11 fourths.

 

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write each mixed number as an improper fraction-2

Explanation:
3 = 15 fifths.
\(\frac{2}{5}\) = 2 fifths.
3\(\frac{2}{5}\) = 17 fifths.

 

Write the improper fractions for the shaded parts
Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write the improper fractions for the shaded parts-3

Explanation:
1 = 6 sixths.
Shaded parts = 7 sixths.
= 1 + \(\frac{1}{6}\)
= \(\frac{7}{6}\)

 

Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write the improper fractions for the shaded parts-4

Explanation:
1 = 8 eighths.
Shaded parts = 19 eighths.
= 2 + \(\frac{3}{8}\) = 2\(\frac{3}{8}\) .

 

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write the improper fractions for the shaded parts-6

Explanation:
1 = 6 sixths.
Shaded parts = 17 sixths.
= 2 + \(\frac{5}{6}\)
= 2\(\frac{5}{6}\)

 

Write the improper fraction for the shaded parts.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write the improper fractions for the shaded parts-6

Explanation:
3\(\frac{3}{5}\) = (15 + 3) ÷ 5
= \(\frac{18}{5}\)

Write a mixed number and an improper fraction for each model.
Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 8

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write a mixed number and an improper fraction for each model-7

Explanation:
Mixed number = 2 + \(\frac{3}{5}\)
= 2\(\frac{3}{5}\).
Improper fraction = 1 + 1 + \(\frac{3}{5}\)
= 2 + \(\frac{3}{5}\)
= (10 + 3) ÷ 5
= \(\frac{13}{5}\) or 13 ÷ 5.

 

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write a mixed number and an improper fraction for each model-8

Explanation:
Mixed number = 1 + \(\frac{3}{5}\)
= 1\(\frac{3}{5}\).
Improper fraction =  1 + \(\frac{3}{5}\)
= (5 + 3) ÷ 5
= \(\frac{8}{5}\) or 8 ÷ 5.

 

Write a mixed number and an improper fraction for each model.
Question 9.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write a mixed number and an improper fraction for each model-9

Explanation:
Mixed number = 1 + 1 + 1 + 1 + \(\frac{1}{4}\)
= 4 + \(\frac{1}{4}\)
= 4 \(\frac{1}{4}\).
Improper fraction = 1 + 1 + 1 + 1 + \(\frac{1}{4}\)
= 4 + \(\frac{1}{4}\)
= (16 + 1) ÷ 4
= \(\frac{17}{4}\) or 17 ÷ 4.

 

Write the missing improper fraction in each box. Express the answers in simplest form.
Question 10.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write the missing improper fraction in each box. Express the answers in simplest form10

Explanation:
\(\frac{3}{2}\) – 1 = (3 – 2) ÷ 2
= 1 ÷ 2 or \(\frac{1}{2}\)

= \(\frac{3}{2}\) + \(\frac{1}{2}\)
= (3 + 1) ÷ 2
= 4 ÷ 2 or \(\frac{4}{2}\)

 

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write the missing improper fraction in each box. Express the answers in simplest form-11

Explanation:
\(\frac{11}{8}\) + \(\frac{3}{2}\) = (11 + 12) ÷ 8
= 23 ÷ 8 or \(\frac{23}{8}\)
\(\frac{3}{2}\) + \(\frac{23}{8}\) = (12 + 23) ÷ 8
= 35 ÷ 8 or \(\frac{35}{8}\)
\(\frac{17}{8}\) + \(\frac{9}{4}\) = (17 + 18) ÷ 8
= 35 ÷ 8 or \(\frac{35}{8}\)
\(\frac{9}{4}\) + \(\frac{35}{8}\) = (18 + 35) ÷ 8
= 53 ÷ 8 or \(\frac{53}{8}\)
\(\frac{35}{8}\) + \(\frac{53}{8}\) = (35 + 53) ÷ 8
= 88 ÷ 8
= 11.

Write each improper fraction in a box to show its correct location on the number line.
Question 12.
\(\frac{4}{3}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write each improper fraction in a box to show its correct location on the number line-12

Explanation:
\(\frac{4}{3}\) = 1.33.
On number line = \(\frac{12}{9}\) = 1.33.

Question 13.
\(\frac{7}{3}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write each improper fraction in a box to show its correct location on the number line-13

Explanation:
\(\frac{7}{3}\) = 2.33.
On number line = \(\frac{21}{9}\)= 2.33.

 

Question 14.
\(\frac{17}{9}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Practice-4-Answer-Key-Improper-Fractions-Write each improper fraction in a box to show its correct location on the number line-14

Explanation:
\(\frac{17}{9}\) = 1.89.
On number line = \(\frac{17}{9}\) = 1.89.

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Practice 4 Answer Key Improper Fractions 14

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180°

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 2 Drawing Angles to 180° to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180°

Use a protractor to draw each angle.

Question 1.
70° using inner scale
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180° 1
Answer:
We have constructed 70° using inner scale.

Explanation:
Here, we have constructed 70° using inner scale. As the angle opens to the right of the protractor.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-2-Answer-Key-Drawing-Angles-to-180°-1-1

Question 2.
147° using outer scale
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180° 2
Answer:
We have constructed 147° using outer scale.

Explanation:
Here, we have constructed 147° using outer scale. As the angle opens to the left of the protractor.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-2-Answer-Key-Drawing-Angles-to-180°-2-1

Question 3.
35° using outer scale
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180° 3
Answer:
We have constructed 35° using outer scale.

Explanation:
Here, we have constructed 35° using outer scale. As the angle opens to the left of the protractor.

Question 4.
108° using outer scale
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180° 4
Answer:
We have constructed 108° using outer scale.

Explanation:
Here, we have constructed 108° using outer scale. As the angle opens to the left of the protractor.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-2-Answer-Key-Drawing-Angles-to-180°-4-1

Join the marked endpoint of each ray to one of the dots to form an angle with the given value. Then label the angle.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180° 5

Question 5.
Measure of ∠h = 32°
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Drawing Angles to 180° 6
Answer:
Here, we have constructed ∠h = 32°.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-2-Answer-Key-Drawing-Angles-to-180°-6-1

Draw an angle that has each measure.

Question 14.
35°
Answer:
Here, we have constructed a 35° angle.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-2-Answer-Key-Drawing-Angles-to-180°-3-2

Question 15.
125°
Answer:
Here, we have constructed a 125° angle.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-2-Answer-Key-Drawing-Angles-to-180°-3-4

Math in Focus Grade 6 Chapter 6 Answer Key Percent

Practice the problems of Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 6 Percent to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 6 Answer Key Percent

Math in Focus Grade 6 Chapter 6 Quick Check Answer Key

Find the missing numerators and denominators.

Question 1.
\(\frac{4}{5}\) = \(\frac{8}{?}\) = \(\frac{?}{100}\)
Answer:
\(\frac{4}{5}\) = \(\frac{8}{10}\) = \(\frac{80}{100}\)
Explanation:
To find the missing numerator denominator we use multiplication or division.
In all equivalent fractions, both the numerator and denominator of the first fraction can be multiplied or divided by the same number to get the numerator and denominator of the second fraction.
\(\frac{4}{5}\) = \(\frac{8}{?}\) = \(\frac{?}{100}\)
In the given fraction both numerator and denominator are multiplied with 2 and 10 to get equivalent fraction.
\(\frac{4}{5}\) = \(\frac{8}{10}\) = \(\frac{80}{100}\)

Question 2.
\(\frac{9}{25}\) = \(\frac{18}{?}\) = \(\frac{?}{100}\)
Answer:
\(\frac{9}{25}\) = \(\frac{18}{50}\) = \(\frac{36}{100}\)
Explanation:
To find the missing numerator denominator we use multiplication or division.
In all equivalent fractions, both the numerator and denominator of the first fraction can be multiplied or divided by the same number to get the numerator and denominator of the second fraction.
\(\frac{9}{25}\) = \(\frac{18}{?}\) = \(\frac{?}{100}\)
In the given fraction both numerator and denominator are multiplied with 2 to get equivalent fraction.
\(\frac{9}{25}\) = \(\frac{18}{50}\) = \(\frac{36}{100}\)

Express each fraction in simplest form.

Question 3.
\(\frac{48}{100}\)
Answer:
\(\frac{12}{25}\)
Explanation:
Divide the numerator and the denominator with highest common factor to get their simple form.
The highest common factor of 48 and 100 is 4.

Question 4.
\(\frac{180}{240}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\)
Explanation:
Divide the numerator and the denominator with highest common factor to get their simple form.
The highest common factor of 180 and 240 is 60.

Express each fraction as a decimal.

Question 5.
\(\frac{15}{100}\)
Answer:
0.15
Explanation:
A decimal number is used to represent a non-whole number where a decimal point is used followed by digits that represent a value that is smaller than one.
A fraction represents a part of a whole number.
A fraction is a ratio between the numerator and the denominator.
If the denominator has 10, 100, 1000 … write down just the top number,
putting the decimal point in the correct spot i.e., one space from the right hand side for every zero in the bottom number.

Question 6.
\(\frac{3}{10}\)
Answer:
0.3
Explanation:
A decimal number is used to represent a non-whole number where a decimal point is used followed by digits that represent a value that is smaller than one.
A fraction represents a part of a whole number.
A fraction is a ratio between the numerator and the denominator.
If the denominator has 10, 100, 1000 … write down just the top number,
putting the decimal point in the correct spot i.e., one space from the right hand side for every zero in the bottom number.

Question 7.
\(\frac{2}{5}\)
Answer:
0.4
Explanation:
A decimal number is used to represent a non-whole number where a decimal point is used followed by digits that represent a value that is smaller than one.
A fraction represents a part of a whole number.
A fraction is a ratio between the numerator and the denominator.
If the denominator has 10, 100, 1000 … write down just the top number,
putting the decimal point in the correct spot i.e., one space from the right hand side for every zero in the bottom number.

Question 8.
\(\frac{7}{20}\)
Answer:
0.35
A decimal number is used to represent a non-whole number where a decimal point is used followed by digits that represent a value that is smaller than one.
A fraction represents a part of a whole number.
A fraction is a ratio between the numerator and the denominator.
If the denominator has 10, 100, 1000 … write down just the top number,
putting the decimal point in the correct spot i.e., one space from the right hand side for every zero in the bottom number.

Question 9.
\(\frac{39}{300}\)
Answer:
0.19
Explanation:
A decimal number is used to represent a non-whole number where a decimal point is used followed by digits that represent a value that is smaller than one.
A fraction represents a part of a whole number.
A fraction is a ratio between the numerator and the denominator.
If the denominator has 10, 100, 1000 … write down just the top number,
putting the decimal point in the correct spot i.e., one space from the right hand side for every zero in the bottom number.

Question 10.
\(\frac{25}{125}\)
Answer:
0.2
Explanation:
Multiply the numerator and denominator of the fraction by a number that makes the denominator a power of 10.
Count the number of 0s in the power of 10 in the denominator;
the number of 0s will be referred to as n.
Count n decimal spaces from the right-most digit of the numerator,
where each digit represents one decimal place,
then write a decimal point; if n is greater than the number of digits in the numerator,
write a 0 in the empty decimal place.
\(\frac{25}{125}\) x \(\frac{10}{10}\)

\(\frac{250}{1250}\) =\(\frac{10}{50}\)

\(\frac{1}{5}\) = 0.2

Find each product.

Question 11.
\(\frac{3}{7}\) × 42
Answer: 18
Explanation:
To find the product of a unit fraction and a whole number,
We first write the whole number as a fraction, 42 is written as \(\frac{42}{1}\)
We then multiply the numerators and then the denominators of both fractions to get the product. If any simplification or cross cancelling is required, it is done and final answer is written.

\(\frac{3}{7}\) x \(\frac{42}{1}\)

= \(\frac{126}{7}\) = 18

Question 12.
\(\frac{3}{22}\) × 33
Answer:
4.5
Explanation:
To find the product of a unit fraction and a whole number,
We first write the whole number as a fraction, 33 is written as \(\frac{33}{1}\)
We then multiply the numerators and then the denominators of both fractions to get the product. If any simplification or cross cancelling is required, it is done and final answer is written.

\(\frac{3}{22}\) x \(\frac{33}{1}\)

= \(\frac{99}{22}\) = 4.5

Question 13.
\(\frac{5}{6}\) × 54
Answer:
45
Explanation:
To find the product of a unit fraction and a whole number,
We first write the whole number as a fraction, 54 is written as \(\frac{54}{1}\)
We then multiply the numerators and then the denominators of both fractions to get the product. If any simplification or cross cancelling is required, it is done and final answer is written.

\(\frac{5}{6}\) x \(\frac{54}{1}\)

= \(\frac{270}{6}\) = 45

Question 14
\(\frac{6}{25}\) × 40
Answer:
9.6
Explanation:
To find the product of a unit fraction and a whole number,
We first write the whole number as a fraction, 40 is written as \(\frac{40}{1}\)
We then multiply the numerators and then the denominators of both fractions to get the product. If any simplification or cross cancelling is required, it is done and final answer is written.

\(\frac{6}{25}\) x \(\frac{40}{1}\)

= \(\frac{240}{25}\) = 9.6

Question 15.
\(\frac{7}{9}\) × 30
Answer:
23.3
Explanation:
To find the product of a unit fraction and a whole number,
We first write the whole number as a fraction, 30 is written as \(\frac{30}{1}\)
We then multiply the numerators and then the denominators of both fractions to get the product. If any simplification or cross cancelling is required, it is done and final answer is written.

\(\frac{7}{9}\) x \(\frac{30}{1}\)

= \(\frac{210}{9}\) = 23.3

Question 16.
\(\frac{9}{24}\) × 56
Answer:
21
Explanation:
To find the product of a unit fraction and a whole number,
We first write the whole number as a fraction, 56 is written as \(\frac{56}{1}\)
We then multiply the numerators and then the denominators of both fractions to get the product. If any simplification or cross cancelling is required, it is done and final answer is written.

\(\frac{9}{24}\) x \(\frac{56}{1}\)

= \(\frac{504}{24}\) = 21

Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Answer Key Number Bonds

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 2 Number Bonds detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Answer Key Number Bonds

Put On Your Thinking Cap!

Challenging practice

Make a number bond with three numbers from the bag. Use each number once.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 1
Answer:
5 + 3 = 8
Explanation:
The combination of 5 and 3 makes 8
4 + 3 = 7
but we have to use the number only once
we should not repeat the number

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 2
Answer:
9 + 1 = 10
Explanation:
The combination of 9 and 1 makes 10
8 + 2 = 10
but we have to use the number only once
we should not repeat the number

Put On Your Thinking Cap!

Write five numbers from 1 to 10 on each clown to complete the number bonds. Use each number once for each clown.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 3

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 4
Answer:

Explanation:
Written five numbers from 1 to 10 on each clown.
completed the number bonds.
5 + 1 = 6
1 + 3 = 4
6 + 4 = 10

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 5
Answer:

Explanation:
Written five numbers from 1 to 10 on each clown.
completed the number bonds.
5 + 1 = 6
1 + 2 = 3
6 + 3 = 9

Chapter Review/Test

Vocabulary

Choose the correct word.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 6
Answer:

Explanation:
The whole of 7 is parted as 3 and 4
The total process is called a number bond.

Question 2.
3, 4, and 7 make a _______
Answer:
3 + 4 + 7 = 14
Explanation:
The sum of 3 and 4 is 7
And the sum of 7 and 7 is 14

Concepts and Skills

Complete the number bonds.

Fill in the blanks.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 7
Answer:

Explanation:
Here there are 2 butterflies and 6 honey bees
2 + 6 = 8
The number bond shows 2 and 6 makes the number 8

What number make 7?

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 8
Answer:

Explanation:
The number bond of 7
Different combination of numbers used make the number bond of 7
2 + 5 = 7
1 + 6 = 7
3 + 4 = 7

Look at the picture. Complete the number bond. Fill in the blanks.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 9
Answer:

Explanation:
8 + 1 = 9
The weigh scale shows how the balance is made
8 + 1 in left side and 9 is on the other side
so, to represent both are equal.

What other numbers make 9?

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Answer Key Number Bonds 10
Answer:

Explanation:
The number bond of 9
Different combination of numbers used make the number bond of 9
2 + 7 = 9
3 + 6 = 9
4 + 5 = 9

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 1 and 2 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key

Concepts and Skills

Count.
Write the numbers.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
There are 6 ducks swimming in the pond
Counted and traced the number

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
There are 9 dogs in search of  food in the streets
Counted and traced the number

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
In the ten frame 5 dots are placed to represent the number 5
Counted and traced the number

Match the numbers to the words.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
Matched the numbers with the appropriate number names.
Written the word form of each number.

Circle the group that has more.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
The oranges are more than the apples
number of apples are 5
and number of oranges are 7
7 > 5

Circle the group that has fewer.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
Number of books are 4
and number of pens are 5
books are less than pens
4 < 5

Circle the groups that have the same number.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
In first group there are 6 puppies
In the second group there are 7 fishes
in third group there are 8 birds
in fourth group there are 6 bunnies
puppies are same as bunnies
6 = 6

Color the fish with the number that is less.

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
2 is lesser than 6
2 < 6
so, colored the number 2

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
9 is lesser than 10
9 < 10
so, colored the number 10.

Color the fish with the number that is greater.

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
3 is greater than 0
3 > 0
so, colored the number 3

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 11
Answer:

Explanation:
8  > 5
8 is greater than 5
so, colored the number 8 fish.

Complete the number patterns.

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
The missing umbers are 8 and 10
The pattern is completed by numbers 8 and 9

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 23
Answer:

Explanation:
The missing umbers are  10, 9 and 5
The pattern is completed by numbers 10, 9 and 5.

Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 13

Question 14.
1 more than 5 is _______
Answer:
6
Explanation:
5 + 1 = 6
1 more than 5 is 6

Question 15.
____ is less than 7.
Answer:
6
Explanation:
7 – 1 = 6
6 is less than 7.

Count and complete each number bond. Then fill in the blanks.

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 14
Answer:

Explanation:
The ten frame has 5 white circles and 2 grey circles
5 + 2 = 7
5 and 2 makes the number bond 7.

Question 17.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 15
Answer:

Explanation:
The ten frame has 5 white circles and  3 grey circles
5 + 3 = 8
5 and 3 makes the number bond 8.

Question 18.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 16
Answer:

Explanation:
The ten frame has 5 white circles and 4 grey circles
5 + 4 = 9
5 and 4 makes the number bond 9.

Question 19.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 17
Answer:

Explanation:
The ten frame has 6 white circles and 4 grey circles
6 + 4 = 10
6 and 4 makes the number bond 10.

Write the missing numbers. Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 18 stands for a number.

Question 20.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 19
Answer:

Explanation:
0 + 8 = 8
0 and 8 makes the number bond 8.

Question 21.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
3 and 3 makes the number bond 6.

Question 22.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 21
Answer:

Explanation:
3 and 6 makes the number bond 9.

Question 23.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 1 and 2 Answer Key 22
Answer:

Explanation:
5 and 0 makes the number bond 5.

Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 1 Practice 3 Making Number Patterns detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns

What comes next in each pattern? Write the number.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 1
Answer:

Explanation:
The number after 9 is 10
9 + 1 = 10

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 2
Answer:

Explanation:
The number before 1 is 0.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 3
Answer:

Explanation:
The number after 6 is 7
6 + 1 = 7

What is 1 more? Write the number.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 4
Answer:

Explanation:
The number after 9 is 10
9 + 1 = 10

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 5
Answer:

Explanation:
The number after 7 is 8
7 + 1 = 8

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 6
Answer:

Explanation:
The number after 4 is 5
4 + 1 = 5

What is 1 less? Write the number.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 7
Answer:

Explanation:
The number after 6 is 7
6 + 1 = 7

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 8
Answer:

Explanation:
The number before 9 is 8
9 – 1 = 8

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 9
Answer:

Explanation:
The number before 1 is 0.

Write the missing numbers in the number patterns.

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 10
Answer:

Explanation:
The missing numbers are 6 and 7
4, 5 , 6 , 7 , 8.

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 11
Answer:

Explanation:
The missing numbers are 2 and 3
0, 1 , 2, 3, 4

Write the missing numbers in the number patterns.

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 12
Answer:

Explanation:
In the above pattern 7 and 8 are missing
6, 7, 8 , 9, 10

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 13
Answer:

Explanation:
In the above pattern 4 and 3 are missing
6, 5, 4, 3, 2, 1.

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 14
Answer:

Explanation:
In the above pattern 2 and 0 are missing
3, 2, 1, 0

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Making Number Patterns 15
Answer:

Explanation:
In the above pattern 8 and 7 are missing
9, 8 , 7 , 6 , 5.

Fill in the blanks.

Question 17.
1 more than 8 is ___
Answer:
9
Explanation:
1 more than 8 is 9
1 + 8 = 9

Question 18.
1 more than 9 is __________
Answer:
10
Explanation:
1 more than 9 is 10
1 + 9 = 10

Question 19.
1 less than 7 is ____
Answer:
6
Explanation:
1 less than 7 is 6
7 – 1 = 6

Question 20.
1 less than 9 is ___
Answer:
8
Explanation:
1 less than 9 is 8
9 – 1 = 8

Question 21.
1 less than 6 is _____________ .
Answer:
5
Explanation:
1 less than 6 is 5
6 – 1 = 5

Question 22.
____________ is 1 more than 3.
Answer:
4
Explanation:
4 is 1 more than 3.
1 + 3 = 4

Question 23.
__________ is 1 more than 6.
Answer:
7
Explanation:
7 is 1 more than 6.
6 + 1 = 7

Question 24.
__________ is 1 less than 4.
Answer:
3
Explanation:
3 is 1 less than 4.
4 – 1 = 3

Question 25.
_____________ is 1 less than 7.
Answer:
6
Explanation:
6 is 1 less than 7.
7 – 1 = 6

Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 1 Practice 2 Comparing Numbers detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers

Count.

Circle the groups that have the same number.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 2
Answer:

Explanation:
Number of frogs = number of ducks
8 = 8
In the first group there are 7 bunnies and in the second group there are 9 ducks
and in the remaining two group there are 8 frogs and 8 ducks.

Match. Then circle the answer to each question.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 3

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 4
Answer:

Explanation:
Total number of birds are 6 and the nests are also 6
6 = 6

Match. Then circle the answer.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 5
Answer:

Explanation:
The number of monkeys and the bananas are not equal
7 6
there are 7 bananas and 6 monkeys.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 6
Answer:

Explanation:
The penguins and there babies are in same number.
mothers = babies
4 = 4

Which two groups have the same number of things?
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 7

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 8
Answer:

Explanation:
The things with the same quantity are matched and marked with the numbers.

Count and write the number. Then answer each question by coloring the correct box.

Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 9

Which is more?

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 10

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 11
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 4 cups and 1 tea pot
as 4 is greater than 1
so, shaded the number 4

Which is fewer?

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 12
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 3 ladles and  4 muffins
as 3 is lesser than 1
so, shaded the number 3

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 13
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 2 gloves and  4 plates
2 is lesser than 4
so, shaded the number 2

Color the correct signs.

Which number is greater?

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 14
Answer:

Explanation:
The triangle sign is showing number 5 and the square is showing number 8
shaded the number 8 as it is greater than 5

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 15
Answer:

Explanation:
The triangle sign is showing number 10 and the square is showing number 9
shaded the number 10 as it is greater than 9

Which number is less?

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 16
Answer:

Explanation:
The square sign is showing number 7 and the arrow is showing number 3
shaded the number 3 as it is lesser than 7

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 17
Answer:

Explanation:
The square sign is showing number 1 and the arrow is showing number 6
shaded the number 1 as it is lesser than 6

Write the numbers in the blanks.

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 18
Answer:

Explanation:
In the circle it is 2 and in the square it is 0
2 > 0
2 is greater than 0

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 19
Answer:

Explanation:
In the circle it is 9 and in the square it is 3
3 < 9
3 is lesser than 9

Color the flags with the same number.

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 1 Practice 2 Answer Key Comparing Numbers 20
Answer:

Explanation:
The flag which has same number is 6
so, colored the same 6 number flags.

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Addition

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 4 Real-World Problems: Addition detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Addition

Solve.

Write addition sentences to help you.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Addition 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Addition 2
Answer:

Explanation:
Number of bells are 5
A bog bring 5 more bells
5 + 5 = 10
The sum of 5 and 5 is 10

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Addition 3
Answer:

Explanation:
An octopus has 8 legs
and 4 more legs that are curly
7 + 4 = 11
The sum of 7 and 4 is 11

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Addition 4
Answer:

Explanation:
Number of apples Mariah has 8 apples
and she has 2 oranges also
8 + 2 = 10
The sum of 8 and 2 is 10.