Math in Focus Grade 6 Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids

Practice the problems of Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 10 Lesson 10.2 Area of Parallelograms and Trapezoids to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids

Math in Focus Grade 6 Chapter 10 Lesson 10.2 Guided Practice Answer Key

Complete to find the sum of the bases, height, and area of each trapezoid. Each square measures 1 unit by 1 unit.

Question 1.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 1
Base = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Area = bh
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units2
Answer:
The base in the above figure is occupying 4 units, so it will measure 4 units and the height is occupying 7 units, so it will measure 7 units.
Base = 4 units
Height = 7 units
Area of rectangle = base×height
= 4×7
= 28 sq.units

Question 2.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 3
Base = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Area = bh
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units2
Answer:
The base in the above figure is occupying 3 units, so it will measure 4 units and the height is occupying 7 units, so it will measure 7 units.
Base = 3 units
Height = 7 units
Area of rectangle = base×height
= 3×7
= 21 sq.units

Question 3.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 4
Base = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Area = bh
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2units2
Answer:
The base in the above figure is occupying 4 units, so it will measure 4 units and the height is occupying 8 units, so it will measure 7 units.
Base = 4 units
Height = 8 units
Area of rectangle = base×height
= 4×8
= 32 sq.units

Question 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 5
Base = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Area = bh
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units2
Answer:
The base in the above figure is occupying 2 units, so it will measure 4 units and the height is occupying 8 units, so it will measure 7 units.
Base = 4 units
Height = 8 units
Area of rectangle = base×height
= 4×8
= 32 sq.units

Complete to find the area of each trapezoid.

Question 5.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 6
Base = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 units
Area = bh
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 cm2
Answer:
In the given figure, base measures 21cm and the height measures 12cm.
Base = 21cm
Height = 12cm
Area = base × height
= 21 × 12
= 252 sq.cm

Question 6.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 7
Base = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 in.
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 in.
Area = bh
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 2 in2
Answer:
In the given figure, base measures 24 in and the height measures 14.5 in.
Base = 24 in
Height = 14.5 in
Area = base × height
= 24 × 14.5
= 348 sq.in

Complete to find the sum of the bases, height, and area of each trapezoid. Each square measures 1 unit by 1 unit.

Question 7.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 8
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Sum of bases = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units2
Answer:
The lengths will be equal to the number of squares each occupies because each square has length of 1 unit.
Given figure has two bases measuring 7 units and 3 units each. The height is measuring 3 units.
Height = 3 units
Sum of bases = (7+3)
= 10 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\)×3×10
= \(\frac{1}{2}\)×30
= 30÷2
= 15 sq.units

Question 8.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 10
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Sum of bases = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units2
Answer:
The lengths will be equal to the number of squares each occupies because each square has length of 1 unit.
Given figure has two vertical bases measuring 1 unit and 3 units each. The horizontal height is measuring 4 units.
Height = 4 units
Sum of bases = 1+3
= 4 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\)×4×4
= \(\frac{1}{2}\)×16
= 16÷2
= 8 sq.units

Question 9.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 11
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Sum of bases = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units2
Answer:
The lengths will be equal to the number of squares each occupies because each square has length of 1 unit.
Given figure has two vertical bases measuring 4 units and 7 units each. The horizontal height is measuring 7 units.
Height = 7 units
Sum of bases = 4+7
= 11 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\)×7×11
= \(\frac{1}{2}\)×77
= 77÷2
= 38.5 sq.units

Question 10.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 12
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Sum of bases = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 units2
Answer:
The lengths will be equal to the number of squares each occupies because each square has length of 1 unit.
Given figure has two vertical bases measuring 5 units and 3 units each. The horizontal height is measuring 7 units.
Height = 7 units
Sum of bases = 5+3
= 8 units
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\)×7×8
= \(\frac{1}{2}\)×56
= 56÷2
= 28 sq.units

Complete to find the area of each trapezoid.

Question 11.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 13
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 ft
Sum of bases = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 ft
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 ft2
Answer:
Given figure has two vertical parallel sides measuring 25ft and 13ft each. The height of the trapezoid is 39ft.
Height = 39ft
Sum of bases = 25+13
= 38 ft
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\)×39×38
= 1482÷2
= 741 sq.ft

Question 12.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 14
Height = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 cm
Sum of bases = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 cm
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 9 cm2
Answer:
Given figure has two horizontal parallel sides measuring 10.6cm and 21cm each. The height of the trapezoid is 13cm.
Height = 13cm
Sum of bases = 10.6+21
= 31.6 cm
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\)×31.6×13
= 410.8÷2
= 205.4 sq.cm

Complete to find the area of triangle ABD.

Question 13.
The area of trapezoid ABCD is 1,248 square centimeters.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 15
Area of trapezoid ABCD = \(\frac{1}{2}\)h(b1 + b2)
= \(\frac{1}{2}\) ∙ h ∙ (Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 + Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16)
= \(\frac{1}{2}\) ∙ h ∙ Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16
= \(\frac{1}{2}\) ∙ Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 ∙ h
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 ∙ h
Since area of trapezoid = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 cm2
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 • h = area of trapezoid
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 • h = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16
h = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 17
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 cm
Height of trapezoid = Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 cm
Area of triangle ABD = \(\frac{1}{2}\)bh
= \(\frac{1}{2}\) • Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16
= Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 cm2
The area of triangle ABD is Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 16 square centimeters.

Answer:
Given that the area of trapezoid ABCD is 1,248 sq.cm
From the figure, we can observe two horizontal parallel sides measuring 22 cm and 38 cm.
Sum of the sides = 22+38 = 60cm
Area of trapezoid ABCD = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
= \(\frac{1}{2}\) × h × 60
= \(\frac{60}{2}\) × h
= 30×h
Since area of trapezoid = 1,248 cm2
30×h = 1248
(30×h)÷30 = 1248÷30
h = 41.6 cm
Height of trapezoid = 41.6 cm
Area of triangle ABD = \(\frac{1}{2}\)×b×h
Let us assume the base as AD measuring 22cm and the height is 41.6cm
= \(\frac{1}{2}\)×b×h
= \(\frac{1}{2}\)×22×41.6
= 915.2÷2
= 457.6 sq.cm
The area of triangle ABD is 457.6 square centimeters.

Math in Focus Course 1B Practice 10.2 Answer Key

Copy each parallelogram. Label a base and a height for each. Use b and h.

Question 1.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-18
Explanation:
In parallelogram, any side can be the base of the paralleogram
But here, Let us assume the side BC as base of the paralleogram and label it as ‘b’.
The height of a parallelogram is the perpendicular distance between the base side and the parallel side opposite to it, the height is labelled as ‘h’.

Question 2.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-19
Explanation:
In parallelogram, any side can be the base of the paralleogram
But here, Let us assume the side XY as base of the paralleogram and label it as ‘b’.
The height of a parallelogram is the perpendicular distance between the base side and the parallel side opposite to it, the height is labelled as ‘h’.

Question 3.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-20
Explanation:
In parallelogram, any side can be the base of the paralleogram
But here, Let us assume the side QR as the base of the paralleogram and label it as ‘b’.
The height of a parallelogram is the perpendicular distance between the base side and the parallel side opposite to it, the height is labelled as ‘h’.

Question 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 21
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-21
Explanation:
In parallelogram, any side can be the base of the paralleogram
But here, Let us assume the side MN as the base of the paralleogram and label it as ‘b’.
The height of a parallelogram is the perpendicular distance between the base side and the parallel side opposite to it, the height is labelled as ‘h’.

Find the area of each parallelogram.

Question 5.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 22
Answer:
From the given figure the base length is 28 in and the height is 15 in.
Base = 28 in
Height = 15 in
Area of the parallelogram = base × height
= 28×15
= 420 sq.in

Question 6.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 23
Answer:
From the given figure the base length is 18 in and the height is 10 in.
Base = 18 in
Height = 10 in
Area of the parallelogram = base × height
= 18×10
= 180 sq.in

Copy each trapezoid. Label the height and bases. Use h1, b1 and b2.

Question 7.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 24
Answer:
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids img_1
Explanation:
The parallel sides are called the bases of the trapezium.
Let  and  be the lengths of these bases.
The distance between the bases is called the height of the trapezium. Let  be this height.

Question 8.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 25
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-25
Explanation:
The parallel sides are called the bases of the trapezium.
Let  and  be the lengths of these bases.
The distance between the bases is called the height of the trapezium. Let  be this height.

Question 9.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 26
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-2
Explanation:
The parallel sides are called the bases of the trapezium.
Let  and  be the lengths of these bases.
The distance between the bases is called the height of the trapezium. Let  be this height.

Question 10.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 27
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-8-Lesson-10.2-Answer-Key-Area-of-Parallelograms-and-Trapezoids-27
Explanation:
The parallel sides are called the bases of the trapezium.
Let  and  be the lengths of these bases.
The distance between the bases is called the height of the trapezium. Let  be this height.

Find the area of each trapezoid.

Question 11.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 28
Answer:
Given figure has two horizontal bases measuring 15 cm and 7 cm each. The height is measuring 10 cm.
Height = 10 cm
Sum of bases = 15+ 7
= 22 cm
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\) × 10 × 22
= \(\frac{1}{2}\) × 220
= 220÷2
= 110 sq.cm

Question 12.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 29
Answer:
Given figure has two horizontal bases measuring 12 ft and 24 ft each. The height is measuring 17 ft.
Height = 17 ft
Sum of bases = 12+ 24
= 36 ft
Area = \(\frac{1}{2}\)h(sum of bases)
= \(\frac{1}{2}\) × 17 × 36
= \(\frac{1}{2}\) × 612
= 612÷2
= 306 sq.ft

The area of each parallelogram is 64 square inches. Find the height. Round your answer to the nearest tenth of an inch.

Question 13.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 30
Answer:
Given that the area of parallelogram is 64 sq.in and the base is of 7 in length.
Area of parallelogram = base × height
64 = 7×height
64÷7 = (7×height)÷7
9.1 = height
Rounding off 9.1 to the nearest tenth of an inch
Height of the given parallelogram is 9 in.

Question 14.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 31
Answer:
Given that the area of parallelogram is 64 sq.in and the base is of 6 in length.
Area of parallelogram = base × height
64 = 6×height
64÷6 = (6×height)÷6
10.6 = height
Rounding off 10.6 to the nearest tenth of an inch
Height of the given parallelogram is 11 in.

The area of each trapezoid is 42 square centimeters. Find the height. Round your answer to the nearest tenth of a centimeter.

Question 15.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 32
Answer:
Given that the area of trapezoid is 42 sq.cm. The two parallel sides are measuring 5 cm and 7.5 cm.
Sum of the sides = 5+7.5 = 12.5 cm
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
42 = \(\frac{1}{2}\) × h × 12.5
42 = 6.25 × h
42 ÷6.25 = (6.25 × h)÷6.25
6.7 = h
Rounding off 6.7 to the nearest tenth of an cm.
Height of the given trapezoid is 7 cm.

Question 16.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 33
Answer:
Given that the area of trapezoid is 42 sq.cm. The two parallel sides are measuring 5 cm and 7.5 cm.
Sum of the sides = 5.7+10 = 15.7 cm
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
42 = \(\frac{1}{2}\) × h × 15.7
42 = 7.8 × h
42 ÷7.8 = (7.8 × h)÷7.8
5.3 = h
Rounding off 5.3 to the nearest tenth of an cm.
Height of the given trapezoid is 5 cm.

Solve.

Question 17.
The area of trapezoid ABCO is 503.25 square centimeters. Find the length of \(\overline{B C}\).
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 34
Answer:
Given that the area of trapezoid ABCD is 503.25 sq.cm
From the given figure, length of the height measures 18.3 cm and length of a side is 34 cm
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
503.25 = \(\frac{1}{2}\) × 18.3 × (34 + b2)
503.25 = 9.1× (34 + b2)
503.25÷9.1 = 9.1× (34 + b2)÷9.1
55.3 = 34 + b2
55.3 – 34 = 34 – 34 + b2
21.3 = b2
The length of second side BC will be 21.3 cm

Question 18.
The area of trapezoid EFGH is 273 square centimeters. Find the area of triangle EGH.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 35
Answer:
Given that the area of trapezoid EFGH is 273 sq.cm. The length of two parallel bases will be 14 cm and 25 cm.
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
Sum of bases = 14+25 = 39cm
273 = \(\frac{1}{2}\)×h×39
273 = 19.5×h
273 ÷ 19.5 = (19.5×h)÷ 19.5
14 = h
The height of the trapezoid is 14 cm.
Area of triangle EGH = \(\frac{1}{2}\)×b×h
The length of base is 14cm
= \(\frac{1}{2}\)×14×14
= 196÷2
= 98 sq.cm

Solve. Use graph paper.

Question 19.
The coordinates of the vertices of a parallelogram are P (0, 5), Q (-3, 0), R (2, 0), and S (5, 5). Find the area of parallelogram PQRS.
Answer:
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids img_2
From the figure, we can get the height of the parallelogram which is 5 units.
Let us consider QR as base which measures 5 units.
Area of parallelogram = base×height
= 5×5
= 25 sq.units

Question 20.
Three out of the four coordinates of the vertices of parallelogram WXYZ are W(0, 1), X(-4, -4), and Y (-1, -4). Find the coordinates of Z. Then find the area of the parallelogram.
Answer:
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids img_3
Given that three vertices of parallelogram WXYZ are W(0, 1), X(-4, -4), and Y (-1, -4).
Let XY be the base of parallelogram,since XY is measuring 3 units. The distance between W and Z will also be 3 units.
Thus, the point Z will be (3,1)
The height of the parallelogram is 5 units.
Area of parallelogram = base × height
= 3×5
= 15 sq.units

Question 21.
The coordinates of the vertices of trapezoid EFGH are E (-3, 3), F (-3, 0), G (1, -4), and H (1, 4). Find the area of the trapezoid.
Answer:
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids img_4
The two parallel sides EF and HG are measuring 3 units and 8 units respectively. The height is of 4 units length.
Sum of the sides = 3+8 = 11 units
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
= \(\frac{1}{2}\)×4×11
= 44 ÷2
= 22 sq.units

Question 22.
Three out of the four coordinates of the vertices of trapezoid ABCD are A (0, 1), B (-4, -4), and C(-1, -4). \(\overline{\mathrm{AD}}\) is parallel to \(\overline{\mathrm{BC}}\). AD is 6 units. The point D lies to the right of point A. Find the coordinates of point D. Then find the area of the trapezoid.
Answer:
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 10 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids img_5
Given that the three vertices of trapezoid ABCD are A (0, 1), B (-4, -4), and C(-1, -4). AD is parallel to BC and length of AD is 6 units.
Therefore, the point D will be 6 units away from A which can be pointed at (-6,1)
The two parallel sides DA and BC are measuring 6 units and 3 units respectively. The height is of 5 units length.
Sum of the sides = 6+3 = 9 units
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
= \(\frac{1}{2}\)×5×9
= 45÷2
= 22.5 sq.units

Solve.

Question 23.
Parallelogram PQRT is made up of isosceles triangle PST and trapezoid PQRS. Find the area of parallelogram PQRT.
Math in Focus Grade 6 Chapter 8 Lesson 10.2 Answer Key Area of Parallelograms and Trapezoids 36
Answer:
Given that, PST is an isosceles triangle. Therefore the length of PT and TS will be 15cm.
Area of triangle = \(\frac{1}{2}\)×b×h
= \(\frac{1}{2}\)×15×15
= \(\frac{1}{2}\)×225
= 225÷2
= 112.5 sq.cm
Length of TR = Length of RS + Length of ST
Length of TR = 5+15 = 20 cm
Since PQRT is parallelogram, TR will be parallel to PQ. Thus, PQ = 20cm.
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×h×(b1 + b2)
Sum of bases = SR + PQ
= 5 +15
= 20 cm
The height is of length 14.5 cm.
Area of trapezoid = \(\frac{1}{2}\)×14.5×20
= \(\frac{1}{2}\)×290
= 290÷2
= 145 sq.cm
Area of parallelogram PQRT = Area of isosceles triangle + Area of trapezoid
= 112.5 + 145
= 257.5 sq.cm

Math in Focus Kindergarten Workbook Answer Key Online | Math in Focus Grade K Answers

Math in Focus Kindergarten Workbook Answer Key present here is created using a unique approach. Singapore Math in Focus Grade K Answers is designed on basis of powerful visual models, engaging hands-on activities. With Consistent Practice using Math in Focus Answer Key for Kindergarten, one can develop critical thinking skills as well as build confidence needed for achieving good grades.  Math in Focus Grade K Workbook Answer Key for 1A & 1B will ensure you master the concepts and apply mathematics to real-life situations.

Singapore Math in Focus Kindergarten Answer Key | Math in Focus Grade K Workbook 1A & 1B Answers

Explore new concepts of Kindergarten using the Math in Focus Kindergarten Answer Key and enhance your fundamentals. Comprehensive and easy-to-use resources for both the parts 1A & 1 B will help you develop a foundational understanding. A Consistent and Clear Teaching Path will foster your focus on new content as well as encourage mathematical thinking.  Access the Singapore Homeschool Math Grade K Workbook Answer Key PDFs of all chapters through the quick links below and ace up your preparation like never before.

Math in Focus Kindergarten Workbook A Part 1 Answers Key

Chapter 1 Numbers to 5

  • Lesson 1 All About 1 and 2
  • Lesson 2 Finding Matches
  • Lesson 3 Not the Same but Different: All About 3
  • Lesson 4 Why Is This Different? All About 4
  • Lesson 5 All About 5
  • Lesson 6 Spotting Small Differences

Chapter 2 Numbers to 10

  • Lesson 1 All About 6
  • Lesson 2 All About 7
  • Lesson 3 All About 8
  • Lesson 4 Numbers 0 to 9
  • Lesson 5 Pairing Sets with Numbers
  • Lesson 6 Pairing One-to-One

Math in Focus Grade K Workbook A Part 2 Answers Key

Chapter 3 Order by Size, Length, or Weight

  • Lesson 1 Ordering Things by Size
  • Lesson 2 Comparing Sizes
  • Lesson 3 Ordering Things by Length
  • Lesson 4 Ordering Things by Weight

Chapter 4 Counting and Numbers 0 to 10

  • Lesson 1 Composing and Decomposing 5
  • Lesson 2 Counting and Ordering Up to 10
  • Lesson 3 Using Your Fingers and Toes to Count On
  • Lesson 4 Same Number and More
  • Lesson 5 Fewer Than
  • Lesson 6 How Many in All?

Chapter 5 Size and Position

  • Lesson 1 Big and Small Things
  • Lesson 2 Does It Fit?
  • Lesson 3 Positions
  • Lesson 4 ‘Before’ and ‘After’

Chapter 6 Numbers 0 to 20

  • Lesson 1 All About 10
  • Lesson 2 Numbers 10 to 12
  • Lesson 3 Numbers 13 to 16
  • Lesson 4 Numbers 17 to 20
  • Lesson 5 Compare and Order

Math in Focus Kindergarten Workbook B Part 1 Answers Key

Chapter 7 Solid and Flat Shapes

  • Lesson 1 Solid Shapes
  • Lesson 2 Flat Shapes in Solid Shapes
  • Lesson 3 Flat Shapes
  • Lesson 4 Flat Shape Pictures
  • Lesson 5 Shape Patterns

Chapter 8 Numbers to 100

  • Lesson 1 Counting by 2s
  • Lesson 2 Counting by 5s
  • Lesson 3 Counting by 10s to 100
  • Lesson 4 Numbers 20 to 49
  • Lesson 5 Numbers 50 to 79
  • Lesson 6 Numbers 80 to 100
  • Lesson 7 Numbers 1 to 100

Chapter 9 Comparing Sets

  • Lesson 1 Comparing Sets of Up to 10
  • Lesson 2 Comparing Sets of 11 to 20
  • Lesson 3 Comparing Sets to Find the Difference
  • Lesson 4 Combining Sets

Chapter 10 Ordinal Numbers

  • Lesson 1 Sequencing Events
  • Lesson 2 Physical Position
  • Lesson 3 Showing Your Preferences

Chapter 11 Calendar Patterns

  • Lesson 1 Days of the Week
  • Lesson 2 Months of the Year

Chapter 12 Counting On and Counting Back

  • Lesson 1 Counting On to 10
  • Lesson 2 Counting Back Using Fingers
  • Lesson 3 Finding Differences Using Fingers

Chapter 13 Patterns

  • Lesson 1 Repeating Patterns

Chapter 14 Number Facts

  • Lesson 1 Number Facts to 10
  • Lesson 2 Combining Sets
  • Lesson 3 Composing and Decomposing Numbers to 20
  • Lesson 4 Counting On

Math in Focus Grade K Workbook B Part 2 Answers Key

Chapter 15 Length and Height

  • Lesson 1 Comparing Lengths
  • Lesson 2 Comparing Lengths Using Nonstandard Units
  • Lesson 3 Comparing Heights Using Nonstandard Units

Chapter 16 Classifying and Sorting

  • Lesson 1 Classifying Things by One Attribute
  • Lesson 2 Classifying and Sorting Things by Two Attributes

Chapter 17 Addition Stories

  • Lesson 1 Writing Addition Sentences and Representing Addition Stories
  • Lesson 2 Addition Facts to 5

Chapter 18 Subtraction Stories

  • Lesson 1 Writing Subtraction Sentences and Representing Subtraction Stories
  • Lesson 2 Comparing Sets
  • Lesson 3 Subtraction Facts to 5

Chapter 19 Measurement

  • Lesson 1 Comparing Weights Using Nonstandard Units
  • Lesson 2 Comparing Capacities
  • Lesson 3 Comparing Events in Time

Chapter 20 Money

  • Lesson 1 Coin Values
  • Lesson 2 Counting Coins

Features of Math in Focus Homeschool Kindergarten Workbook Answer Key PDF

Below are some of the key features of Math in Focus Grade K Workbook Answers given by us. They are along the lines

  • The Pictorial Abstract Approach i.e. hands-on diagrams, models, symbols, and manipulatives used in explaining the concepts makes it easy for students to have a deeper conceptual understanding.
  •  All the questions in the Homeschool Singapore Math Grade K Textbook are explained step by step so that you can grasp the concepts easily.
  • Math in Focus Grade K Workbook 1A & 1B Answers provided here will guide students in acquiring and applying concepts and skills to real-world problems too.
  • Kindergarten Math in Focus Workbook Answer Key PDF available follows the consistent k-8 pedagogical approach and is in accordance with the Latest Singapore Math Curriculum.
  • Interactive exercises and fun learning activities used in the Singapore Math Grade K Workbook Answer Key will ensure the overall growth of a student.

Final Words

We as a team believe the knowledge shared on our page regarding the Singapore Math in Focus Workbook Answer Key for Kindergarten is true and genuine. If you feel any information is to be needed do write us so that we can get back to you. Bookmark our site for the latest updates on Gradewise Math in Focus Workbook Answer Keys.

Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key Money

Go through the Math in Focus Grade K Workbook Answer Key Chapter 20 Money to finish your assignments.

Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key Money

Lesson 1 Coin Values

Match.

Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
1 quarter dollar is equal to 25 cents
1 dime is equal to 10 cents
1 nickel is equal to 5 cents
1 penny is equal to 1 cent

Lesson 2 Counting Coins

How many pennies do you need? Color.

Question 1.
Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
The cost of the toy airplane is 6 cents
so, colored 6 cents

Question 2.
Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
The cost of the toys are 6 + 2 = 8
so, colored the 8 cents

Question 3.
Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
The cost of the toys are 3 + 5 = 8 cents
so, colored 8 cents

Question 4.
Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
The cost of the toys are 2 + 4 + 3 = 9 cents
so, colored 9 cents

How much is needed? Circle the purse.

Question 1.
Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
The cost of the toy house is 9 cents
5 + 4 = 9 cents
so, colored the first purse

Question 2.
Math in Focus Kindergarten Chapter 20 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
The cost of the toys are 4 cents and 2 cents
4 + 2 = 6 and also
5 + 1 = 6
so circled 6 cents purse

Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 5 Lesson 5.1 Rates and Unit Rates to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates

Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Guided Practice Answer Key

State whether each statement is expressed as a unit rate.

Question 1.
A monkey plucked 4 coconuts per minute.
Answer:
yes, it can be expressed in unit ratio.
Explanation:
Statement is expressed as a unit rate.
per minute is unit

Question 2.
Mary paid $2 for a bottle of orange juice.
Answer:
Yes, it can be expressed in unit ratio.
Explanation:
$2 for a bottle of orange juice.
$ is unit per bottle juice.

Question 3.
A basketball team scored 294 points in 6 games.
Answer:
yes, it can be expressed in unit ratio.
Explanation:
points are the units for games

Question 4.
Douglas reads 3 books in a week.
Answer:
Yes, it can be expressed in unit ratio.
Explanation:
Week is unit for reading a book.

Solve.

Question 5.
A photocopy machine can print 405 copies in 9 minutes. What is the rate at which the machine prints the copies?
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 1
Answer:
45 copies per min
Explanation:
Question 6.
A sports center buys 1.25 acres of land for a new swimming complex. What is the cost per acre if the sports center pays $100,000 for the land?
Cost per acre = Total cost ÷ Total number of acres
= $100,000 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
= $\(\frac{100,000}{?}\)
= $\(\frac{?}{?}\)
= $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
The unit cost of the piece of land is $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 per acre.
Answer:
$ 80,000 per acre.
Explanation:
Cost per acre = Total cost ÷ Total number of acres
= $100,000 ÷ 1.25
= $\(\frac{100,000}{1.25}\)
= $\(\frac{1,000,000}{125}\)
= $ 80,000
The unit cost of the piece of land is $ 80000 per acre.

Question 7.
A few years ago, when the fuel tank in Sally’s car was completely empty, she paid $63 to fill the tank with 22.5 gallons of gasoline. What was the cost per gallon?
Cost per gallon = Cost of gasoline ÷ Volume of gasoline filled
=$ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
= $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
The unit cost of the gasoline was $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 per gallon.
Answer:
$2.8
Explanation:
Cost per gallon = Cost of gasoline ÷ Volume of gasoline filled
=$ 63 ÷ 22.5
= $ 2.8
The unit cost of the gasoline was $ 2.8 per gallon.

Question 8.
The table shows the costs of some food items Billy bought from a supermarket.
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 3
Answer:

Which type of food costs the most per pound?
Cost of potatoes per pound = Cost of potatoes ÷ Weight of potatoes
= $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
= $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
The unit cost of the potatoes is $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 per pound.
Cost of carrots per pound = Cost of carrots ÷ Weight of carrots
= $Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
= $Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
The unit cost of the carrots is $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 per pound.
Cost of onions per pound = Cost of onions ÷ Weight of onions
= $Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
= $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
The unit cost of the onions is $ Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 per pound.
Comparing the unit costs of the food items, the unit cost of the Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 is the greatest.
Unit cost of < Unit cost of Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 < Unit cost of Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
$Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 < $Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 < $Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2
So, the Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 cost the most per pound.
Answer:
$1.25 cost the most per pound.
Explanation:
Cost of potatoes per pound = Cost of potatoes ÷ Weight of potatoes
= $ 4 ÷ 5
= $ 0.8
The unit cost of the potatoes is $ 0.8 per pound.
Cost of carrots per pound = Cost of carrots ÷ Weight of carrots
= $3 ÷ 5
= $0.6
The unit cost of the carrots is $ 0.6 per pound.
Cost of onions per pound = Cost of onions ÷ Weight of onions
= $2.5 ÷ 2
= $ 1.25
The unit cost of the onions is $ 1.25 per pound.
Comparing the unit costs of the food items, the unit cost of the 1.25 is the greatest.
Unit cost of  Carrot < Unit cost of Potatoes < Unit cost of Onions
$0.6 < $0.8 < $1.25
So, the $1.25 cost the most per pound.

Question 9.
A truck traveled a distance of 280 kilometers in 4 hours. Find the speed of the truck.
Method 1
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 4
The speed of the truck is 70kilometers per hour.

Method 2
Speed of truck = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time }}\)
= \(\frac{?}{?}\)
= Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 km/h
The speed of the truck is Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 2 kilometers per hour.
Answer:
70 kilometers per hour.
Explanation:

Speed of truck = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time }}\)
= \(\frac{280}{4}\)
= 70 km/h
The speed of the truck is 70 kilometers per hour.

Question 10.
A car travels \(\frac{1}{4}\) kilometer in \(\frac{1}{2}\) minute. Find the speed of the car in kilometers per minute.
Answer:
\(\frac{1}{2}\) kilometers per minute.
Explanation:
Speed of car = \(\frac{\text { Distance }}{\text { Time }}\)
Speed of car = \(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{1}{4}\) X \(\frac{2}{1}\)
= \(\frac{1}{2}\) kilometers per minute.

Math in Focus Course 1A Practice 5.1 Answer Key

Solve. Show your work.

Question 1.
A machine can print 300 T-shirts in 10 minutes. How many T-shirts can the machine print in 1 minute?
Answer:
30 T-shirts
Explanation:
A machine can print 300 T-shirts in 10 minutes.
Number of T-shirts can the machine print in 1 minute
= \(\frac{300}{10}\)
= 30 T-shirts can the machine print in 1 minute

Question 2.
Alisa types 900 words in 20 minutes. What is her typing speed in words per minute?
Answer:
45 words per minute
Explanation:
Alisa types 900 words in 20 minutes.
Her typing speed in words per minute is,
= \(\frac{900}{20}\)
= 45 words per minute

Question 3.
A 2-liter bottle is filled completely with water from a faucet in 10 seconds. How much water is filled into the bottle each second?
Answer:
200 ml bottle each second
Explanation:
A 2-liter bottle is filled completely with water from a faucet in 10 seconds.
water is filled into the bottle each second
= \(\frac{2000}{10}\)
= 200 ml bottle each second

Question 4.
Bill is paid $200 for 5 days of work. How much is he paid per day?
Answer:
$40 per day
Explanation;
Bill is paid $200 for 5 days of work.
Total amount he paid per day
= \(\frac{200}{5}\)
= $40 per day

Question 5.
Janice swims 450 meters in 5 minutes. Find her swimming speed in meters per minute.
Answer:
90 meters per minute.
Explanation:
Janice swims 450 meters in 5 minutes.
Her swimming speed in meters per minute.
= \(\frac{450}{5}\)
= 90 meters per minute.

Question 6.
A garden snail moves \(\frac{1}{6}\) foot in \(\frac{1}{3}\) hour. Find the speed of the snail in feet per hour.
Answer:
\(\frac{1}{2}\) feet per hour
Explanation:
A garden snail moves \(\frac{1}{6}\) foot in \(\frac{1}{3}\) hour.
The speed of the snail in feet per hour.
\(\frac{1}{6}\) ÷ \(\frac{1}{3}\)
= \(\frac{1}{6}\) X \(\frac{3}{1}\)
= \(\frac{1}{2}\) feet per hour

Question 7.
Math Journal A plumber pays $3.60 for 60 centimeters of pipe. Explain how the plumber can use the unit cost of the pipe to find the cost of buying 100 meters of the same kind of pipe. Show the calculations the plumber needs to make.
Answer:
The cost of 100 meters pipe = $600
Explanation:
A plumber pays $3.60 for 60 centimeters of pipe.
1 cm pipe = 3.60 ÷ 60
= 0.6 cm
1m = 100 cm
S0, 0.6 cm = 600

Question 8.
Rovan can make 48 tarts per hour. Copy and complete the table.
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 5
Answer:

a) At this rate, how many tarts can Rovan make in 6 hours?
Answer:
288 Tarts
Explanation:
From the above given information,
Number of tarts Rovan can make in 6 hours
6 x 48 = 288 tarts

b) At this rate, how long will she take to make 120 tarts?
Answer:
2.5 hours
Explanation:
From the above given information,
Number of hours she take to make tarts = 120 ÷ 48
= 2.5 hours

Question 9.
A sprinkler system is designed to water \(\frac{5}{8}\) acres of land in \(\frac{1}{4}\) hour. How many acres of land can it water in 1 hour?
Answer:
\(\frac{5}{2}\) per hour
Explanation:
A sprinkler system is designed to water \(\frac{5}{8}\) acres of land in \(\frac{1}{4}\) hour. Total acres of land can it water in 1 hour?
= \(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{5}{8}\) X \(\frac{4}{1}\)
= \(\frac{20}{8}\)
= \(\frac{5}{2}\)

Question 10.
The table shows the costs of three types of meat John bought at a supermarket. Copy and complete the table.
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 6
Which type of meat costs the least per pound?
Answer:
Chicken.
Explanation:

From the above table Chicken costs the least amount per pound.

Question 11.
Math Journal The table shows the data about distances and times for three sprinters.
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 7
Who is the fastest sprinter? Justify your answer.
Answer:
Smith is the fastest sprinter
Explanation:

Question 12.
A supermarket sells the three brands of rice shown in the table below.
Math in Focus Grade 6 Chapter 5 Lesson 5.1 Answer Key Rates and Unit Rates 8
Raimondo wants to buy 30 kilograms of rice.
a) Which brand of rice should he buy to get the best deal, assuming that all three brands are of the same quality?
Answer:
Brand A
Explanation:

b) How much will he save if he buys the cheapest brand of rice as compared to the most expensive one?
Answer:
$306
Explanation:
Cheapest brand price = $72
Most expensive brand price = $378
378 – 72 = 306

Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 4 Lesson 4.2 Equivalent Ratios to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios

Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Guided Practice Answer Key

Complete.

Question 1.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 1
The ratio of the number of pencils to the number of erasers is Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
Answer:
1 : 2
Explanation:
The ratio of the number of pencils to the number of erasers is
10 : 20 = 1 : 2

Question 2.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 3
The ratio of the number of groups of pencils to the number of groups of erasers is Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
Answer:
1 : 2
Explanation:

The ratio of the number of groups of pencils to the number of groups of erasers is
5 : 10 = 1 : 2

Question 3.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 4
The ratio of the number of groups of pencils to the number of groups of erasers is Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
Answer:
1 : 2
Explanation:

The ratio of the number of groups of pencils to the number of groups of erasers is = 1 : 2

Question 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 5
The ratio Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2, Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2, and Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 are equivalent ratios.
Answer:
1 : 2
Explanation:
The ratio 10 : 20, 5 : 10, and  1:2 are equivalent ratios.

Question 5.
Express the ratio 12 : 64 in simplest form.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 6
Answer:
3 : 16
Explanation:
the ratio 12 : 64 in simplest form.

Question 6.
Express the ratio 7 kg : 21 g in simplest form.
7 kg = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 g
7 kg : 21 g = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 g : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 g
= Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 ÷ Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
= Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer:
1000 : 3
Explanation:
7 kg = 7000 g
7 kg : 21 g = 7000 g : 21 g
= 7000 ÷ 7 : 21 ÷ 7
= 1000 : 3

State whether each pair of ratios are equivalent.

Question 7.
7 : 8 and 8 : 7
Answer:
NO, pair of ratios are not equivalent.
Explanation:
7 : 8 and 8 : 7 are not equivalent

Question 8.
5 : 9 and 15 : 27
Answer:
YES, pair of ratios are equivalent
Explanation:
5 : 9 and 15 : 27
5 : 9 and 15 ÷ 3 : 27 ÷  3
5 : 9 and 5 : 9
5 : 9 and 15 : 27 are equivalent

Question 9.
12 : 13 and 24 : 39
Answer:
NO, pair of ratios are not equivalent.
Explanation:
12 : 13 and 24 : 39
For and 12, 24 common factor is 2,
where as 13 and 39 has common factor 13 .
12 : 13 and 24 : 39 are not equivalent ratios.

Question 10.
4 : 24 and 8 : 48
Answer:
YES, pair of ratios are equivalent.
Explanation:
4 : 24 and 8 : 48
4 : 24 and 8 ÷ 2 : 48 ÷ 2
4 : 24 and 8 : 48 are equivalent ratios.

Complete.

Question 11.
Use multiplication to find three ratios equivalent to 7 : 8.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 7
Answer:

Explanation:

Question 12.
Use division to find all the whole number ratios that are equivalent to 24 : 96.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 8
Answer:
24 : 96
Explanation:
24 ÷ 2 : 96 ÷ 2  => 12 : 48
24 ÷ 3 : 96 ÷ 3  => 8  : 32
24 ÷ 4 : 96 ÷ 4  => 6 : 24
24 ÷ 6 : 96 ÷ 6  => 4 : 16
24 ÷ 8 : 96 ÷ 8  => 3 : 12

Find the missing term in each pair of equivalent ratios.

Question 13.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 9
Answer:
30 : 35
Explanation:
6 : 7
multiply both the numbers with 5

Question 14.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 10
Answer:
4 : 6
Explanation:
4 : 6
multiply both the numbers with 7

Question 15.
48 : 64 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 8
Answer: 6
Explanation:
48 : 64
divided both the numbers with 8

Question 16.
4 : 9 = 36 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 81
Explanation:
4 : 9
multiply both the numbers with 9

Solve.

Question 17.
Selena and Drew each has a summer job. The table shows the amount of money they earn, based on the number of hours they work.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 11
a) Express the ratio of Selena’s earnings to Drew’s earnings in simplest form.
Answer:
31 : 33
Explanation:
Selena and Drew each has a summer job.
for 1 day Selena earns $31
for 1 day Drew earns $33
ratio of Selena’s earnings to Drew’s earnings = 31 : 33

b) If Selena works 4 days, she will earn $Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
If Selena works 30 days, she will earn $Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
Answer:
$930
Explanation:
If Selena works 4 days, she will earn $124.
for 1 day Selena earns $31
for 4 days = 31 x 4 = 124
If Selena works 30 days, she will earn $930.
31 x 30 = 930

c) If Drew works 4 days, he will earn $Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
If Drew works 30 days, he will earn $Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2.
Answer:
If Drew works 4 days, he will earn $132.
If Drew works 30 days, he will earn $990.
Explanation:
for 1 day Drew earns $33
for 4 days = 33 x4 = 132
for 30 days = 30 x 33 = 990

Question 18.
A school organized a paper recycling competition. The table shows the amount of oil and the amount of water saved by recycling paper.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 12
Answer:

a) How many gallons of water will be saved if 1 ton of paper is recycled?
Answer:
7,000gal
Explanation:
for 2 tons the amount of water saved is 14,000
So, for 1 ton 14000 ÷ 2 = 7000

b) Express the ratio of the amount of oil saved to the amount of water saved in simplest form.
Answer:
19 : 350
Explanation:
Weight of paper recycled for 1 ton =
Amount of oil saved : Amount of water saved
380 : 7000
= 19 : 350

c) How many gallons of oil will be saved if 2 tons of paper are recycled?
Answer:
760gal
Explanation:
for 1 ton of paper recycle need 380gal of oil saved.
for 2 tons oil saved = 380 x 2 = 760

d) How many gallons of water will be saved if 3 tons of paper are recycled?
Answer:
21,000gal
Explanation:
for 1 ton of paper recycle need 7,000gal of water saved.
for 2 tons water saved = 7000 x 3 = 21,000

e) How many gallons of oil and water will be saved if 4 tons of paper are recycled?
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 13
Answer:

Explanation:
for 1 ton of paper recycle need 7,000gal of water saved.
for 4 tons water saved = 7000 x 4 = 28,000gal
for 1 ton of paper recycle need 380gal of oil saved.
for 4 tons oil saved = 380 x 4 = 1520gal

Math in Focus Course 1A Practice 4.2 Answer Key

Express each ratio in simplest form.

Question 1.
13 : 39
Answer:
1 : 3
Explanation:
13 : 39
common factor for both the numbers is 13
so, 1 : 3

Question 2.
16 : 40
Answer:
2 : 5
Explanation:
16 : 40
common factor for both the numbers is 8
so, 2 : 5

Question 3.
25 : 15
Answer:
5 : 3
Explanation:
25 : 15
common factor for both the numbers is 5
so, 5 : 3

Question 4.
56 : 21
Answer:
8 : 3
Explanation:
56 : 21
common factor for both the numbers is 7
so, 8 : 3

Question 5.
30 : 54
Answer:
5 : 9
Explanation:
30 : 54
common factor for both the numbers is 6
so, 5 : 9

Question 6.
72 : 48
Answer:
8 : 6
Explanation:
72 : 38
common factor for both the numbers is 8
so, 8 : 6

Question 7.
26 cm : 4 m
Answer:
13cm : 200cm
Explanation:
26cm : 4m
convert m in cm
1m = 100 cm
4m = 400cm
26cm : 400cm
common factor for both the numbers is 2
so, 13 : 200

Question 8.
9 kg : 36 g
Answer:
250g : 1g
Explanation:
9kg : 36g
convert kg to g
1kg = 100o g
9kg = 9000g
250g : 1g
common factor for both the numbers is 9
so, 250 : 1

Question 9.
35 min : 2 h
Answer:
7min : 24min
Explanation:
35m : 2h
convert hr in min
1hr = 60min
2hr = 120min
35min : 120min
common factor for both the numbers is 5
so, 7 : 24

State whether each pair of ratios are equivalent.

Question 10.
11 : 17 and 17 : 11
Answer:
No, pair of ratios are not equal
Explanation:
11 : 17 and 17 : 11
the given numbers are not equivalent to their ratios.

Question 11.
7 : 11 and 21 : 33
Answer:
YES, pair of ratios are equal.
Explanation:
7 : 11 and 21 : 33
The common factor for both the numbers is 3
So, both are equivalent.

Question 12.
15 : 35 and 25 : 45
Answer:
NO, pair of ratios are not equal.
Explanation:
15 : 35 and 25 : 45
3 : 7  and 5 : 9
The common factor for both the numbers is 5
So, both are not equivalent.

Question 13.
15 : 20 and 20 : 25
Answer:
NO, pair of ratios are not equal.
Explanation:
15 : 20 and 20 : 25
3 : 4 and 4 : 5
So, both are not equivalent.

Question 14.
38 : 19 and 2 : 1
Answer:
NO, pair of ratios are not equal.
Explanation:
38 : 19 and 2 : 1
2:1 and 1:2 [19 x 2 =38 and 19 x 1 = 19]
So, both are not equivalent.

Question 15.
12 : 8 and 18 : 12
Answer:
YES, pair of ratios are equal.
Explanation:
12 : 8 and 18 : 12
3 : 2 and 3 : 2
So, both are equivalent.

Find the missing term in each pair of equivalent ratio.

Question 16.
7 : 9 = 49 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 63
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 7, b = 9, c = 49, d = x
7 x x = 9 x 49
7x = 441
x = \(\frac{441}{7}\)
x = 63

Question 17.
12 : 5 = 144 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 60
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a =12, b = 5, c = 144, d = x
12 x x = 5 x 144
12x = 720
x = \(\frac{720}{12}\)
x = 60

Question 18.
4 : 15 = 48 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 180
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 4, b = 15, c = 48, d = x
4 x x = 15 x 48
4x = 720
x = \(\frac{720}{4}\)
x = 180

Question 19.
7 : 13 = 77 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 143
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 7, b = 13, c = 77, d = x
7 x x = 13 x 77
7x = 1,001
x = \(\frac{1001}{7}\)
x = 143

Question 20.
45 : 36 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 12
Answer: 15
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 45, b = 36, c = x, d = 12
45 x 12 = 36 x x
36x = 540
x = \(\frac{540}{36}\)
x = 15

Question 21.
30 : 48 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 8
Answer: 5
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 30, b = 48, c = x, d = 8
30 x 8 = 48 x x
48x = 240
x = \(\frac{240}{48}\)
x = 5

Question 22.
72 : 84 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 7
Answer: 6
Explanation:
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 72, b = 84, c = x, d = 7
72 x 7 = 84 x x
504 = 84x
x = \(\frac{504}{84}\)
x = 6

Question 23.
121 : 88 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 8
Answer: 11
Explanation
product of extremes = product of means
a:b = c:d
\(\frac{a}{b}\) = \(\frac{c}{d}\)
ad = bc
a = 121, b = 88, c = x, d = 8
121 x 8 = 88 x x
88x = 968
x = \(\frac{968}{88}\)
x = 11

Find the equivalent ratios.

Question 24.
Use multiplication to find three ratios equivalent to 8 : 12.
Answer:
The three equivalent ratios of 8 : 12 are 16 : 24; 24: 36 and 32 : 48.
Explanation:
first we need to write the given ratio as fraction = 8/12
= (8 × 2)/(12 × 2)
= 16/24
= 16 : 24 (one equivalent ratio),
So, 16 : 24 is an equivalent ratio of 8 : 12.
Similarly again, we need to write the given ratio 8 : 12 as fraction to get another equivalent ratio = 8/12
= (8 × 3)/(12 × 3)
= 24/36 is another equivalent ratio.
Similarly again, we need to write the given ratio 8 : 12 as fraction to get another equivalent ratio = 8/12
= (8 × 4)/(12 × 4)
= 32/48 is another equivalent ratio.
Therefore, the three equivalent ratios of 8 : 12 are 16 : 24; 24: 36 and 32 : 48.

Question 25.
Use division to find all the whole number ratios equivalent to 168 : 56.
Answer:
84 : 28; 56: 18 and 42 : 14.
Explanation:
first we need to write the given ratio as fraction = 168/56
= (168 ÷ 2)/(56 ÷ 2)
= 84/28
So, 168 : 56 is an equivalent ratio of 84 : 28.
Similarly again, we need to write the given ratio 168 : 56 as fraction to get another equivalent ratio = 168/56
= (168 ÷ 3)/(56 ÷ 3)
= 56/18
So, 168 : 56 is an equivalent ratio of 56 : 18.
Similarly again, we need to write the given ratio 168 : 56 as fraction to get another equivalent ratio = 168/56
= (168 ÷ 4)/(56 ÷ 4)
= 42/14
So, 168 : 56 is an equivalent ratio of 42 : 14.
Therefore, the two equivalent ratios of 168 : 56 are 84 : 28; 56: 18 and 42 : 14.

Copy and complete.

Question 26.
A manufacturer’s instruction states that 3 cups of cleaning agent should be diluted with 5 cups of water before use. Copy and complete the table.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 14
Answer:

Explanation:
A manufacturer’s instruction states that 3 cups of cleaning agent should be diluted with 5 cups of water before use.
ratio of cleaning agent and water = 3 : 5

Find the missing term of each pair of equivalent ratio.

Question 27.
63 : 27 = 49 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 21
Explanation:
the product of extremes = the product of means
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(27 x 49) /63 = 21
63 : 27 = 49 : 21

Question 28.
81 : 18 = 36 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 8
Explanation:
the product of extremes = the product of means
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(18 x 36) /81 = 648/81 = 8
81 : 18 = 36 : 8

Question 29.
24 : 96 = 5 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 20
Explanation:
the product of extremes = the product of means
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(96 x 5) /24 = 480/24 = 20
24 : 96 = 5 : 20

Question 30.
72 : 24 = 15 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 5
Explanation:
the product of means = the product of extremes
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(24 x 15) /72 = 360/72 = 5
72 : 24 = 15 : 5

Question 31.
60 : 144 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 60
Answer: 25
Explanation:
the product of means = the product of extremes
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(60 x 60) /144= 3600/144 = 25
60 : 144 = 25 : 60

Question 32.
125 : 80 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 48
Answer: 75
Explanation:
the product of extremes = the product of means
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(125 x 48) /80 = 6000/80 = 75
125 : 80 = 75 : 48

Question 33.
90 : 15 = Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2 : 7
Answer: 42
Explanation:
the product of extremes = the product of means
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(90 x 7) /15 = 630/15 = 42
90 : 15 = 42 : 7

Question 34.
98 : 112 = 63 : Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 2
Answer: 72
Explanation:
the product of extrems = the product of means
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(112 x 63) /98 = 7056/98 = 72
98 : 112 = 63 : 72

Solve.

Question 35.
Judy uses 5 ounces of lemonade concentrate for every 9 ounces of orange juice concentrate to make a fruit punch.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 15
a) Find the ratio of the number of ounces of orange juice concentrate to the number of ounces of lemonade concentrate she uses.
Answer:
9 : 5
Explanation:
Judy uses 5 ounces of lemonade concentrate for every 9 ounces of orange juice concentrate to make a fruit punch.
The ratio of the orange juice and lemonade = 9 : 5

b) If Judy uses 36 ounces of orange juice concentrate to make the fruit punch, how many ounces of lemonade concentrate does she use?
Answer:
20 oz
Explanation:
If Judy uses 36 ounces of orange juice concentrate to make the fruit punch,
how many ounces of lemonade concentrate does she use
9 : 5 = 36 : ?
the product of means = the product of extremes
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(36 x 5) /9 = 180/9 = 20
9 : 5 = 36 : 20

c) If Judy uses 45 ounces of lemonade concentrate to make the fruit punch, how many ounces of orange juice concentrate does she use?
Answer:
81 oz
Explanation:
If Judy uses 45 ounces of lemonade concentrate to make the fruit punch,
how many ounces of orange juice concentrate does she use
9 : 5 = ? : 45
the product of means = the product of extremes
a:b :: c:d  = > a x d = b x c
(9 x 45) /5 = 405/5 = 81
9 : 5 = 81 : 45

Question 36.
In a science experiment, Farah mixed a salt solution and vinegar in the ratio 3 : 7.
a) If she used 262.8 milliliters of salt solution1 how much vinegar did she use?
Answer:
183.9ml
Explanation:
The ratio of vinegar to total mixture is 7 : 10
The 10 is 3 + 7.  Out of 10 ml, 3 will be Salt and 7 will be Vinegar.
7/10 = V/262.8
1839.6 = 10V
V = 183.9 ml

b) If 0.56 liter of vinegar was used, how much salt solution did she use?
Answer:
78.84 ml
Explanation:
The ratio of salt to total mixture is 3 : 10
The 10 is 3 + 7.  Out of 10 ml, 3 will be Salt and 7 will be Vinegar.
3/10 = Salt/262.8
262.8 x 3 = 10S
788.4 = 10S
S = 788.4/10
S = 78.84 ml

Question 37.
A fruit seller packs different fruits into baskets of the same size. The ratio of the weight of bananas to the weight of apples to the weight of pears s the same for all the baskets. The table shows the different weights of fruits in the baskets. Copy and complete the table.
Math in Focus Grade 6 Chapter 4 Lesson 4.2 Answer Key Equivalent Ratios 16
Answer:

Explanation:
A fruit seller packs different fruits into baskets of the same size.
The ratio of the weight of bananas to the weight of apples to the weight of pears are the same for all the baskets.
The table shows the different weights of fruits in the baskets.
Find the largest common factor, of all the fruits.
46 apples = 8 x 6
30 pears = 5 x 6
24 bananas = 4 x 6
6 baskets each with 8 apples, 5 pears and 4 bananas.

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Review Test Answer Key

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 3 Review Test to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 3 Review Test Answer Key

Concepts and Skills

Divide.

Question 1.
15 ÷ \(\frac{1}{3}\)

Answer: 45
Explanation:
Dividing fractions is equal to the multiplication of a fraction by the reciprocal of another fraction. A fraction has a numerator and a denominator.
When we divide one fraction by another, we almost multiply the fractions.

\(\frac{15}{1}\) ÷ \(\frac{1}{3}\)

\(\frac{15}{1}\) x \(\frac{3}{1}\)

15 x 3 = 45

Question 2.
24 ÷ \(\frac{1}{6}\)

Answer: 144
Explanation:
Dividing fractions is equal to the multiplication of a fraction by the reciprocal of another fraction. A fraction has a numerator and a denominator.
When we divide one fraction by another, we almost multiply the fractions.

24 ÷ \(\frac{1}{6}\)

24 x 6 = 144

Question 3.
\(\frac{3}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\)

Answer:
\(\frac{1}{2}\)

Explanation:
Dividing fractions is equal to the multiplication of a fraction by the reciprocal of another fraction. A fraction has a numerator and a denominator.
When we divide one fraction by another, we almost multiply the fractions.

\(\frac{3}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\)

\(\frac{3}{8}\) x \(\frac{4}{3}\)

\(\frac{12}{24}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 4.
\(\frac{7}{12}\) ÷ \(\frac{1}{3}\)

Answer:

\(\frac{7}{3}\)

Explanation:
Dividing fractions is equal to the multiplication of a fraction by the reciprocal of another fraction. A fraction has a numerator and a denominator.
When we divide one fraction by another, we almost multiply the fractions.

\(\frac{7}{12}\) ÷ \(\frac{1}{3}\)

\(\frac{7}{12}\) x \(\frac{3}{1}\)

\(\frac{21}{12}\) = \(\frac{7}{3}\)

Multiply.

Question 5.
0.3 × 8
Answer: 2.4
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
0.3 x 8 = 2.4

Question 6.
6 × 0.7
Answer: 4.2
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
6 x 0.7 = 4.2

Question 7.
0.28 × 6
Answer: 1.68
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
0.28 x 6 = 1.68

Question 8.
7 × 0.068
Answer: 0.476
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
7 x 0.068 = 0.476

Question 9.
0.3 × 0.6
Answer: 0.18
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
0.3 x 0.6 = 0.18

Question 10.
0.5 × 0.8
Answer: 0.4
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
0.5 x 0.8 = 0.4

Question 11.
5.7 × 0.4
Answer: 2.28
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
5.7 x 0.4 = 2.28

Question 12.
9.3 × 0.89
Answer: 8.277
Explanation:
Multiplication of decimals is done by ignoring the decimal point and multiply the numbers,
then the number of decimal places in the product is equal to the total number of decimal places in both the given numbers.
9.3 x 0.89 = 8.277

Divide.

Question 13.
6 ÷ 0.6
Answer: 10
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.
6 ÷ 0.6 = 10

Question 14.
8 ÷ 0.4
Answer: 20
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 15.
35 ÷ 0.7
Answer: 50
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 16.
88 ÷ 0.2
Answer: 440
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 17.
5 ÷ 0.25
Answer: 20
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 18.
8 ÷ 0.16
Answer: 50
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 19.
96 ÷ 0.16
Answer: 600
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 20.
396 ÷ 0.36
Answer: 1,100
Explanation:
To divide a number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 21.
0.87 ÷ 0.03
Answer: 29
Explanation:
To divide a decimal number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Question 22.
0.98 ÷ 0.7
Answer: 1.4
Explanation:
To divide a decimal number by a decimal number,
multiply the divisor by as many tens as necessary until we get a whole number,
then remember to multiply the dividend by the same number of tens.

Problem Solving

Solve. Show your work.

Question 23.
In January, Jane volunteered at a hospital for a total of 12 hours. She spent \(\frac{4}{5}\) hour at the hospital every time she volunteered. How many times did Jane volunteer in January?
Answer:
15 times
Explanation:
In January, Jane volunteered at a hospital for a total of 12 hours.
She spent \(\frac{4}{5}\) hour at the hospital every time she volunteered.
Number times Jane volunteer in January
\(\frac{12}{1}\) ÷ \(\frac{4}{5}\)

\(\frac{12}{1}\) x \(\frac{5}{4}\)
3 x 5 = 15

Question 24.
Paul is making loaves of raisin bread to sell at a fundraising event. The recipe calls for \(\frac{1}{3}\) cup of raisins for each loaf, and Paul has 3\(\frac{1}{4}\) cups of raisins.
a) How many loaves can Paul make?
Answer:
Paul can make 9 loaves.
Explanation:
Paul has 3\(\frac{1}{4}\) cups of raisins.

The recipe calls for \(\frac{1}{3}\) cup of raisins for each loaf,

Number of loaves can Paul make are

\(\frac{13}{4}\) ÷ \(\frac{1}{3}\)

\(\frac{13}{4}\) x \(\frac{3}{1}\)

39 ÷ 4 = 9\(\frac{3}{4}\)

b) How many cups of raisins will he have left over?
Answer:
\(\frac{3}{4}\)

Explanation:
Paul has 3\(\frac{1}{4}\) cups of raisins.

The recipe calls for \(\frac{1}{3}\) cup of raisins for each loaf,
Number of loaves can Paul make are

\(\frac{13}{4}\) ÷ \(\frac{1}{3}\)

\(\frac{13}{4}\) x \(\frac{3}{1}\)

39 ÷ 4 = 9\(\frac{3}{4}\)

Number of loaves left over are \(\frac{3}{4}\)

Question 25.
Jane has a dog that eats 0.8 pound of dog food each day. She buys a 40-pound bag of dog food. How many days will this bag of dog food last?
Answer:
50 days
Explanation:
Jane has a dog that eats 0.8 pound of dog food each day.
She buys a 40-pound bag of dog food.
Number of days will this bag of dog food last

Question 26.
Mervin had some cartons of milk. He sold \(\frac{2}{5}\) of the cartons of milk in the morning. He then sold \(\frac{3}{4}\) of the remainder in the afternoon. 24 more cartons of milk were sold in the afternoon than in the morning. How many cartons of milk did Mervin have at first?
Answer:
480 cartons of milk.
Explanation:
total 5 parts
each part can be sub divided in to 4 parts each
in each  box 24 cartons of milk
if total boxes are 20 and each box contains 24 cartons of milk
then the total number of milk is 24 x 20 = 480

Question 27.
Alice baked a certain number of pies. She gave \(\frac{1}{8}\) of the pies to her friends and \(\frac{1}{4}\) of the remainder to her neighbor. She was left with 63 pies. How many pies did Alice bake at first?
Answer:
96 pies
Explanation:
Let the original count of pies be represented by x
She gave \(\frac{1}{8}\) of the pies to her friend

So, x – \(\frac{1}{8}\)
A quarter of this given to the neighbor

x – \(\frac{x}{8}\) – x – \(\frac{x}{8}\) x \(\frac{1}{4}\) = 63

\(\frac{8x – x}{8}\) – \(\frac{8x – x}{8}\) x \(\frac{1}{4}\) = 63

\(\frac{7x}{8}\) – \(\frac{7x}{8}\) x \(\frac{1}{4}\) = 63

\(\frac{7x}{8}\) – \(\frac{7x}{32}\) = 63

\(\frac{7x}{32}\) – \(\frac{28x}{32}\) = 63

Multiply both sides by \(\frac{32}{21}\) x 63

x = 96

Question 28.
At a concert, \(\frac{2}{5}\) of the people were men. There were 3 times as many women as children. If there were 45 more men than children, how many people were there at the concert?
Answer:
180 people
Explanation:
Let people= p
men = \(\frac{2}{5}\)p
Let children = c
women = 3c
men = \(\frac{2}{5}\)p = c+45
people = men + women + children
= \(\frac{2}{5}\)p + 3c + c

= \(\frac{2}{5}\)p + 4c

= \(\frac{3}{5}\)p = 4c
\(\frac{2}{5}\)p = c + 45
Children = 27
people = 180
So, 180 people at the show.
women = 3c = 3 x 27 = 81
men = \(\frac{2}{5}\)p = c+45
= 72

Question 29.
\(\frac{3}{4}\) of the students in a school were girls and the rest were boys. \(\frac{2}{3}\) of the girls and \(\frac{1}{2}\) of the boys attended the school carnival. Find the total number of students in the school if 330 students did not attend the carnival.
Answer:
Total number of students 880
Explanation:
girls = 3boys,
since \(\frac{3}{4}\) = 3 x \(\frac{1}{4}\)

\(\frac{2}{3}\) girls + \(\frac{1}{2}\) boys attended

\(\frac{2}{3}\) x 3boys + \(\frac{1}{2}\) boys

= \(\frac{5}{2}\) boys attended

subtract that from the total (boys + girls) students:
boys + girls – \(\frac{5}{2}\) boys = 330

4b – \(\frac{5}{2}\) boys = 330

\(\frac{3}{2}\) boys = 330
boys = 220
so, girls = 3b
= 220 x 3 = 660
Boys + Girls = (220 + 660) = 880
There are 880 students
660 girls and 220 boys
440 girls and 110 boys attended = 550
the remaining 330 did not attend.

Question 30.
At a baseball game, there were three times as many males as females. \(\frac{5}{6}\) of the males were boys and the rest were men. \(\frac{2}{3}\) of the females were girls and the rest were women. Given that there were 121 more boys than girls, how many adults were there at the baseball game?
Answer:
55 adults
Explanation:
Number of females x
Number of girls = \(\frac{2}{3}\) x – girls

Number of women = \(\frac{1}{3}\) x

Number of males = 3x

Number of boys = \(\frac{5}{6}\) x 3x

= \(\frac{5}{2}\) x – boys

Number of men = \(\frac{1}{6}\) x 3x

= \(\frac{1}{2}\) x – men
So, \(\frac{5}{2}\) – 121 = \(\frac{2}{3}\) x

\(\frac{15}{6}\)x – \(\frac{4}{6}\)x = 121

\(\frac{11}{6}\)x = 121
x = 66
Men = \(\frac{1}{2}\) x 66 = 33

Women = \(\frac{1}{3}\) x 66 = 22
Adults = Men + Women
Adults = 33 + 22 = 55
Question 31.
Mr. Thomas spent $1,600 of his savings on a television set and \(\frac{2}{5}\) of the remainder on a refrigerator. He had \(\frac{1}{3}\) of his original amount of savings left.
a) What was Mr. Thomas’s original savings?
Answer:
$3600
b) What was the cost of the refrigerator?
Answer:
$2400
Explanation:
Let x is the savings,
x(1600+(2x− \(\frac{1600}{5}\)) = x3
Because x is total amount of savings and he spent $1600
So, now he has 2÷5 of the total amount – $1600
(x÷3 Because he has 1÷3 of his original amount of savings)
x+(16002x− \(\frac{3200}{5}\)) = x3
3x+3(1600+2x+ \(\frac{3200}{5}\))=x
3x+(4800+6x+ \(\frac{9600}{5}\))=x
3x+(48001.2x+1920)=x
2x=4800+1.2x1920.
8
x=2880
x=3600

Question 32.
Sue buys 8.5 pounds of chicken to make tacos. She uses 0.3 pound of chicken for each taco.
a) How many tacos can Sue make?
Answer:
Sue can make 28 tacos
b) How many pounds of chicken are left over?
Answer:
\(\frac{1}{3}\) left over
Explanation:
Sue buys 8.5 pounds of chicken to make tacos.
She uses 0.3 pound of chicken for each taco.
\(\frac{8.5}{0.3}\)
= 28 \(\frac{1}{3}\)

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 3 Lesson 3.2 Multiplying Decimals to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Guided Practice Answer Key

Complete.

Question 1.
Multiply 0.9 by 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 1
Answer:
The multiplication of  0.9 by 4 is 3.6.

Explanation:
The multiplication of  0.9 by 4 is 3.6.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-1-1

Question 2.
Multiply 0.025 by 3.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 2
Answer:

Explanation:
The multiplication of 0.025 by 3 is 0.075.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-2-1

Multiply.

Question 3.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 3
Answer:
The multiplication of 0.07 × 9 is 0.63.

Explanation:
The multiplication of 0.07 × 9 is 0.63.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-3-1

Question 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 4
Answer:
The multiplication of 0.14 × 3 is 0.42.

Explanation:
The multiplication of 0.14 × 3 is 0.42.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-4-1

Question 5.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 5
Answer:
The multiplication of 0.045 × 7 is 0.315.

Explanation:
The multiplication of 0.045 × 7 is 0.315.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-5-1

Write in vertical form. Then multiply and decide where to place the decimal point.

Question 6.
0.32 × 8
Answer:
0.32 × 8 = 2.56.

Explanation:
The multiplication of 0.32 × 8 is 2.56.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-5-2

Question 7.
9 × 0.24
Answer:
9 × 0.24 = 2.16.

Explanation:
The multiplication of 9 × 0.24 is 2.16.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-5-3

Question 8.
0.057 × 6
Answer:
0.057 × 6 = 0.342.

Explanation:
The multiplication of 0.057 × 6 is 0.342.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-5-4

Complete.

Question 9.
Find 0.3 × 0.6.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 6
Answer:
The multiplication of 0.3 × 0.6 is 0.18.

Explanation:
The multiplication of 0.3 × 0.6 is
0.3 × 0.6 = \(\frac{3}{10}\) × \(\frac{6}{10}\)
= \(\frac{18}{100}\)
= 0.18.

Question 10.
Find 0.9 × 0.8.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 7
Answer:
The multiplication of 0.9 × 0.8 is 0.72.

Explanation:
The multiplication of 0.9 × 0.8 is
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-7-1

Complete.

Question 11.
Find 3.2 × 0.6
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 8
Answer:
The multiplication of 3.2 × 0.6 is 1.92.

Explanation:
The multiplication of 3.2 × 0.6 is
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-8-1

Write in vertical form. Then multiply and decide where to place the decimal point.

Question 12.
4.3 × 5.7
Answer:
The multiplication of 4.3 × 5.7 is 24.51.

Explanation:
The multiplication of 4.3 × 5.7 is
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-8-2

Complete.

Question 13.
Find 0.89 × 0.4
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 9
Answer:
The multiplication of 0.89 × 0.4 is 0.356.

Explanation:
The multiplication of 0.89 × 0.4 is
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-9-1

Write in vertical form. Then multiply and decide where to place the decimal point.

Question 14.
4.3 × 5.7
Answer:
The multiplication of 4.3 × 5.7 is 24.51.

Explanation:
The multiplication of 4.3 × 5.7 is
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-3-Lesson-3.2-Answer-Key-Multiplying-Decimals-8-2

Hands-On Activity

Materials

  • graph paper
  • ruler

Finding the factors of a decimal.

Step 1.
Draw four 10 × 10 squares on graph paper.

Step 2.
Mark each side from 0 to 1 as shown.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 10

 

Step 3.
a) Find two decimals that give a product of 0.12.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 11 × Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 11 = 0.12
Show and shade 0.12 on the grids in two different ways.
Example
0.2 × 0.6 = 0.12
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 12
Answer:

b) Find two decimals that give a product of 0.36. Show and shade 0.36 on the grids in two different ways.
Answer:
0.6 × 0.6 = 0.36.

Explanation:
The two decimals that give a product of 0.36 is 0.6 × 0.6.

Math in Focus Course 1A Practice 3.2 Answer Key

Complete.

Question 1.
0.3 × 4 is the same as Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 13 groups of Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 13.
Answer:
0.3 groups of 4.

Explanation:
Here 0.3 × 4 is the same as 0.3 groups of 4.

Question 2.
7 × 0.8 is the same as Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 13 groups of Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 13.
Answer:
7 groups of 0.8.

Explanation:
Here 7 × 0.8 is the same as 7 groups of 0.8.

Write a multiplication statement that represents each number line.

Question 3.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 14
Answer:
3×0.5 = 1.5.

Explanation:
The multiplication statement that represents the number line is 3×0.5 = 1.5.

Question 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.2 Answer Key Multiplying Decimals 15
Answer:
6×0.9 = 5.4.

Explanation:
The multiplication statement that represents the number line is 6×0.9 = 5.4.

Write in vertical form. Then multiply.

Question 5.
0.9 × 12
Answer:
The multiplication of 0.9 × 12 is 10.8.

Explanation:
The multiplication of 0.9 × 12 is
9                          0.9
×  12                       × 12
_____               ———
108                     10.8

Question 6.
0.47 × 5
Answer:
The multiplication of 0.47 × 5 is 2.35.

Explanation:
The multiplication of 0.47 × 5 is
47 × 5 = 235
0.47 × 5 = 2.35

Question 7.
0.063 × 9
Answer:
0.063 × 9 = 0.67.

Explanation:
The multiplication of 0.063 × 9 is
63 × 9 = 567
0.063 × 9 = 0.567.

Question 8.
00.85 × 11
Answer:
The multiplication of 00.85 × 11 is  9.35.

Explanation:
The multiplication of 00.85 × 11 is
85 × 11 = 935,
00.85 × 11 = 9.35.

Question 9.
00.1 × 0.2
Answer:
The multiplication of 00.1 × 0.2 is 0.02.

Explanation:
The multiplication of 00.1 × 0.2 is
1 × 2 = 2,
00.1 × 0.2 = 0.02.

Question 10.
0.2 × 0.3
Answer:
The multiplication of 0.2 × 0.3 is

Explanation:
The multiplication of 0.2 × 0.3 is
2 × 3 = 6
0.2 × 0.3 = 0.06.

Question 11.
0.4 × 0.4
Answer:
The multiplication of 0.4 × 0.4 is 0.16.

Explanation:
The multiplication of 0.4 × 0.4 is
4 × 4 = 16,
0.4 × 0.4 = 0.16.

Question 12.
0.6 × 0.7
Answer:
The multiplication of 0.6 × 0.7 is 0.42.

Explanation:
The multiplication of 0.6 × 0.7 is
6 × 7 = 42,
0.6 × 0.7 = 0.42.

Question 13.
0.7 × 0.9
Answer:
The multiplication of 0.7 × 0.9 is 0.63.

Explanation:
The multiplication of 0.7 × 0.9 is
7 × 9 = 63,
0.7 × 0.9 = 0.63.

Multiply mentally.

Question 14.
0.7 × 8
Answer:
The mental multiplication of 0.7 × 8 is 5.6.

Explanation:
The mental multiplication of 0.7 × 8 is
0.7 × 8 = \(\frac{7}{10}\) × 8
= \(\frac{7}{5}\) × 4
= \(\frac{28}{5}\)
= 5.6.

Question 15.
0.9 × 9
Answer:
The mental multiplication of 0.9 × 9 is 8.1.

Explanation:
The mental multiplication of 0.9 × 9 is
0.9 × 9 = \(\frac{9}{10}\) × 9
= \(\frac{81}{10}\)
= 8.1.

Question 16.
0.9 × 11
Answer:
The mental multiplication of 0.9 × 11 is 9.9.

Explanation:
The mental multiplication of 0.9 × 11 is
0.9 × 11 = \(\frac{9}{10}\) × 11
= \(\frac{99}{10}\)
= 9.9.

Question 17.
0.7 × 0.4
Answer:
The mental multiplication of 0.7 × 0.4 is \(\frac{14}{50}\).

Explanation:
The mental multiplication of 0.7 × 0.4 is
0.7 × 0.4 = \(\frac{7}{10}\) × \(\frac{4}{10}\)
= \(\frac{7}{10}\) × \(\frac{2}{5}\)
= \(\frac{14}{50}\).

Question 18.
0.8 × 0.6
Answer:
The mental multiplication of 0.8 × 0.6 is 0.48.

Explanation:
The mental multiplication of 0.8 × 0.6 is
0.8 × 0.6 = \(\frac{8}{100}\) × \(\frac{6}{100}\)
= \(\frac{48}{100}\)
= 0.48.

Question 19.
0.3 × 0.9
Answer:
The mental multiplication of 0.3 × 0.9 is 0.27.

Explanation:
The mental multiplication of 0.3 × 0.9 is
0.3 × 0.9 = \(\frac{3}{100}\) × \(\frac{9}{100}\)
= \(\frac{27}{100}\)
= 0.27.

Question 20.
0.7 × 0.7
Answer:
The mental multiplication of 0.7 × 0.7 is 0.49.

Explanation:
The mental multiplication of 0.7 × 0.7 is
0.7 × 0.7 = \(\frac{7}{100}\) × \(\frac{7}{100}\)
= \(\frac{49}{100}\)
= 0.49.

Question 21.
0.5 × 0.9
Answer:
The mental multiplication of 0.5 × 0.9 is 0.45.

Explanation:
The mental multiplication of 0.5 × 0.9 is
0.5 × 0.9 = \(\frac{5}{10}\) × \(\frac{9}{10}\)
= \(\frac{45}{100}\)
= 0.45.

Question 22.
0.8 × 0.9
Answer:
The mental multiplication of 0.8 × 0.9 is 0.72.

Explanation:
The mental multiplication of 0.5 × 0.9 is
0.8 × 0.9 = \(\frac{8}{10}\) × \(\frac{9}{10}\)
= \(\frac{72}{100}\)
= 0.72.

Question 23.
0.15 × 6
Answer:
The mental multiplication of 0.15 × 6 is 0.9.

Explanation:
The mental multiplication of 0.15 × 6 is
0.15 × 6 = \(\frac{15}{100}\) × \(\frac{6}{10}\)
= \(\frac{90}{100}\)
= 0.9

Question 24.
0.22 × 4
Answer:
The mental multiplication of 0.22 × 4 is 0.88.

Explanation:
The mental multiplication of 0.22 × 4 is
0.22 × 4 = \(\frac{22}{100}\) ×4
= \(\frac{88}{100}\)
= 0.88.

Question 25.
0.25 × 3
Answer:
The mental multiplication of 0.25 × 3 is 0.75.

Explanation:
The mental multiplication of 0.25 × 3 is
0.25 × 3 = \(\frac{25}{100}\) × 3
= \(\frac{75}{100}\)
= 0.75.

Question 26.
0.032 × 5
Answer:
The mental multiplication of 0.032 × 5 is 0.16.

Explanation:
The mental multiplication of 0.032 × 5 is
0.032 × 5 = \(\frac{32}{1000}\) × 5
= \(\frac{160}{1000}\)
= 0.16.

Question 27.
0.04 1 × 8
Answer:
The mental multiplication of 0.04 1 × 8 is 0.328.

Explanation:
The mental multiplication of 0.04 1 × 8 is
0.04 1 × 8 = \(\frac{41}{1000}\) × 8
= \(\frac{41}{1000}\) × 8
= \(\frac{328}{1000}\)
= 0.328.

Question 28.
0.055 × 9
Answer:
The mental multiplication of 0.055 × 9 is 0.495.

Explanation:
The mental multiplication of 0.055 × 9 is
0.055 × 9 = \(\frac{55}{1000}\) × 9
= \(\frac{495}{1000}\)
= 0.495.

Write in vertical form. Then multiply.

Question 29.
1.2 × 0.6
Answer:
The multiplication of 1.2 × 0.6 is 0.72.

Explanation:
The multiplication of 1.2 × 0.6 is
12 × 06 = 72,
1.2 × 0.6 = 0.72.

Question 30.
0.89 × 1.2
Answer:
The multiplication of 0.89 × 1.2 is 1.068.

Explanation:
The multiplication of 0.89 × 1.2 is
89 × 12 = 1,068,
0.89 × 1.2 = 1.068.

Question 31.
2.3 × 1.5
Answer:
The multiplication of 2.3 × 1.5 is 3.45.

Explanation:
The multiplication of 2.3 × 1.5 is
23 × 15 = 345,
2.3 × 1.5 = 3.45.

Question 32.
3.4 × 6.7
Answer:
The multiplication of 3.4 × 6.7 is 22.78.

Explanation:
The multiplication of 3.4 × 6.7 is
34 × 67 = 2,278.
3.4 × 6.7 = 22.78.

Question 33.
4.9 × 6.3
Answer:
The multiplication of 4.9 × 6.3 is 30.87.

Explanation:
The multiplication of 4.9 × 6.3 is
49 × 63 = 3,087,
4.9 × 6.3 = 30.87.

Question 34.
5.8 × 7.8
Answer:
The multiplication of 5.8 × 7.8 is 45.24.

Explanation:
The multiplication of 5.8 × 7.8 is
58 × 78 = 4,524,
5.8 × 7.8 = 45.24.

Question 35.
0.46 × 1.3
Answer:
The multiplication of 0.46 × 1.3 is 0.598.

Explanation:
The multiplication of 0.46 × 1.3 is
46 × 13 = 598.
0.46 × 1.3 = 0.598.

Question 36.
0.705 × 0.5
Answer:
The multiplication of 0.705 × 0.5 is 0.3525.

Explanation:
The multiplication of 0.705 × 0.5 is
705 × 5 = 3,525,
0.705 × 0.5 = 0.3525.

Question 37.
0.597 × 0.21
Answer:
The multiplication of 0.597 × 0.21 is 0.12537.

Explanation:
The multiplication of 0.597 × 0.21 is
597 × 21 = 12,537,
0.597 × 0.21 = 0.12537.

Question 38.
Math Journal Your friend knows how to find the product \(\frac{57}{100}\) × \(\frac{3}{10}\). However, your friend does not know how to find the product 0.57 × 0.3. Write an explanation that will help your friend understand how to multiply the two decimals.
Answer:
Here the product of \(\frac{57}{100}\) × \(\frac{3}{10}\) is \(\frac{171}{100}\) which is 1.71 and to find the product of 0.57 × 0.3 first we will multiply 57 × 3 which is 171 and then we will place decimal, so the product will be 1.71.

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 3 Lesson 3.1 Dividing Fractions to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Guided Practice Answer Key

Solve.

Question 1.
Rina cut 3 paper squares into a number of equal pieces. Each piece was \(\frac{1}{6}\) of a square. Into how many pieces did Rina cut the 3 paper squares?
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 1
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 2
The model shows that:
Number of one-sixths in 1 paper square = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 3
Number of one-sixths in 3 paper squares = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 3 × Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 3
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 4
Answer:
Rina cut the 3 paper squares into 18 pieces.

Explanation:
Given that Rina cut 3 paper squares into a number of equal pieces and each piece was \(\frac{1}{6}\) of a square. So the number of many pieces did Rina cut the 3 paper squares is 3 ÷ \(\frac{1}{6}\)
= 3 × 6
= 18 pieces.

Divide.

Question 2.
3 ÷ \(\frac{1}{5}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 5
Answer:
3 ÷ \(\frac{1}{5}\) = 15.

Explanation:
The division of 3 ÷ \(\frac{1}{5}\)  is 3 × 5 = 15.

Question 3.
7 ÷ \(\frac{1}{4}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 5
Answer:
7 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 28.

Explanation:
The division of 7 ÷ \(\frac{1}{4}\) is 7 × 4 = 28.

Question 4.
4 ÷ \(\frac{1}{2}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 6
Answer:
4 ÷ \(\frac{1}{2}\) = 8.

Explanation:
The division of 4 ÷ \(\frac{1}{2}\) is 4 × 2 = 8.

Question 5.
5 ÷ \(\frac{1}{3}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 6
Answer:
5 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 15.

Explanation:
The division of 5 ÷ \(\frac{1}{3}\) is 5 × 3 = 15.

Question 6.
6 ÷ \(\frac{1}{5}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 6
Answer:
6 ÷ \(\frac{1}{5}\) = 15.

Explanation:
The division of 6 ÷ \(\frac{1}{5}\) is 6 × 5 = 15.

Question 7.
8 ÷ \(\frac{1}{8}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 6
Answer:
8 ÷ \(\frac{1}{8}\) = 64.

Explanation:
The division of 8 ÷ \(\frac{1}{8}\) is 8 × 8 = 64.

Hands-On

Activity Materials:

  • 5 paper strips

Dividing Whole Numbers By A Fraction

Use 5 paper strips of the same size and length. Each strip represents 1 whole.

Step 1.
Take 2 paper strips. Divide each of them into thirds using vertical lines and place them as shown. Then find 2 ÷ \(\frac{2}{3}\)
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 7
Refer to your model.
Complete:
There are Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 8 two-thirds in the 2 paper strips.
So, 2 ÷ \(\frac{2}{3}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 9.

Step 2.
Divide each of the other 3 paper strips into fourths using vertical lines and place them as shown. Then find 3 ÷ \(\frac{3}{4}\).
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 10
Refer to your model.
Complete:
There are Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 9 three-fourths in the 3 paper strips.
So, 3 ÷ \(\frac{3}{4}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 9.

Complete:

Question 8.
Find 7 ÷ \(\frac{3}{4}\)
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 11

Question 9.
Mrs. Johnson bought 6 pizzas. She cut them into many equal pieces for the students in her class. Each piece was \(\frac{3}{10}\) of a whole pizza. How many students were there in the class if each child received only one piece of pizza?
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 12
Answer:
There were 20 students in the class.

Explanation:
Given that Mrs. Johnson bought 6 pizzas and she cut them into many equal pieces for the students in her class. Each piece was \(\frac{3}{10}\) of a whole pizza. So the number of students were there in the class is 6 ÷ \(\frac{3}{10}\) which is 6 × \(\frac{10}{3}\)
= 2 × 10
= 20 students.

Divide. Express the quotient in simplest form.

Question 10.
4 ÷ \(\frac{4}{7}\)
Answer:
4 ÷ \(\frac{4}{7}\) = 7.

Explanation:
The division of 4 ÷ \(\frac{4}{7}\) is 4 × \(\frac{7}{4}\) = 7.

Question 11.
6 ÷ \(\frac{2}{7}\)
Answer:
6 ÷ \(\frac{2}{7}\) = 21.

Explanation:
The division of 6 ÷ \(\frac{2}{7}\) is 6 × \(\frac{7}{2}\) which is 3 × 7 = 21.

Question 12.
9 ÷ \(\frac{3}{8}\)
Answer:
9 ÷ \(\frac{3}{8}\) = 24.

Explanation:
The division of 9 ÷ \(\frac{3}{8}\) is 9 × \(\frac{8}{3}\) which is 3 × 8 = 24.

Question 13.
5 ÷ \(\frac{10}{13}\)
Answer:
6\(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The division of 5 ÷ \(\frac{10}{13}\) is 5 × \(\frac{13}{10}\) which is \(\frac{13}{2}\) = 6\(\frac{1}{2}\).

Question 14.
10 ÷ \(\frac{5}{14}\)
Answer:
10 ÷ \(\frac{5}{14}\) = 28.

Explanation:
The division of 10 ÷ \(\frac{5}{14}\) is 10 × \(\frac{14}{5}\) which is 2 × 14 = 28.

Question 15.
12 ÷ \(\frac{9}{10}\)
Answer:
12 ÷ \(\frac{9}{10}\) = 13 \(\frac{1}{3}\).

Explanation:
The division of 12 ÷ \(\frac{9}{10}\) is 12 × \(\frac{10}{9}\) which is \(\frac{40}{3}\) = 13 \(\frac{1}{3}\).

Hands-On Activity

Materials:

  • 2 paper strips

Use 2 paper strips of the same size and length. Each strip represents 1 whole.

Step 1.
Take 1 paper strip and divide it into halves using vertical lines.
Then find \(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{4}\)
Refer to your model.
Complete:
There are Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 13 fourths in a half.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 14
So, \(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 13

Step 2.
Find \(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) by multiplication.
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 15 Rewrite using the reciprocal of the divisor.
= Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 13 Multiply.

Step 3.
Divide the other paper strip into one-thirds using vertical lines.
Then find \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{6}\).
Refer to your model.
Complete.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 16

Step 4.
Find \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{6}\) by multiplication.
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{6}\) = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 17 Rewrite using the reciprocal of the divisor
= Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 18 Multiply.

Hands-On Activity

Dividing Fractions with Remainder

A pitcher contains \(\frac{4}{5}\) quart of orange juice.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 19

Step 1.
Copy the model and divide
Complete: \(\frac{4}{5}\) qt = Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 20 qt

Step 2.
Use the model to answer this question.
Into how many glasses, each containing \(\frac{3}{10}\) quart, can the orange juice be poured Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 21.
How many quarts of orange juice will be left in the pitcher? Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 22 qt

Step 3.
Now find the number of glasses by division. Express your answer as a mixed number.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 23
The answer 2\(\frac{2}{3}\) means there are 2 glasses of orange juice, each containing \(\frac{3}{10}\) quart, and a remaining glass of orange juice that contains of \(\frac{2}{3}\) of \(\frac{3}{10}\) quart.
How many quarts of orange juice will be left in the pitcher. Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 24

Complete.

Question 16.
Adam had \(\frac{5}{7}\) liter of water. He used the water to fill a few glasses completely. The capacity of each glass was \(\frac{2}{7}\) liter. How many glasses of water did Adam fill?
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 25
Answer:

Question 17.
Lina had \(\frac{2}{3}\) of a pizza. She cut it into pieces that were each \(\frac{1}{9}\) of the whole pizza. Into how many pieces did she cut it?
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 26
Answer:

Divide. Express the quotient in simplest form.

Question 18.
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{6}\)
Answer:
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
The simplest form of \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{6}\) is \(\frac{2}{3}\) × \(\frac{6}{1}\) = 4.

Question 19.
\(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{1}{10}\)
Answer:
\(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{1}{10}\) = 6.

Explanation:
The simplest form of \(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{1}{10}\) is \(\frac{3}{5}\) × \(\frac{10}{1}\) which is 3 × 2 = 6.

Question 20.
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\) = 1 \(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The simplest form of
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{2}{1}\) which is \(\frac{3}{2}\) = 1 \(\frac{1}{2}\).

Question 21.
\(\frac{1}{6}\) ÷ \(\frac{2}{3}\)
Answer:
\(\frac{1}{6}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{4}\).

Explanation:
The simplest form of
\(\frac{1}{6}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{6}\) × \(\frac{3}{2}\)
= \(\frac{1}{4}\).

Question 22.
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{15}{16}\)
Answer:
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{15}{16}\) = \(\frac{2}{3}\).

Explanation:
The simplest form of
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{15}{16}\) = \(\frac{5}{8}\) × \(\frac{16}{15}\)
= \(\frac{2}{3}\).

Question 23.
\(\frac{7}{16}\) ÷ \(\frac{5}{12}\)
Answer:
\(\frac{7}{16}\) ÷ \(\frac{5}{12}\) = 1\(\frac{1}{20}\).

Explanation:
The simplest form of
\(\frac{7}{16}\) ÷ \(\frac{5}{12}\) = \(\frac{7}{16}\) × \(\frac{12}{5}\)
= \(\frac{21}{20}\)
= 1\(\frac{1}{20}\).

Complete.

Question 24.
Divide \(\frac{5}{9}\) by 4\(\frac{1}{3}\).
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 27
Answer:

Caution
Before finding the reciprocal of a whole number or a mixed number, you need to first write ¡t as an improper fraction.

Question 25.
Divide 2\(\frac{3}{5}\) by 1\(\frac{8}{9}\).
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 28
2\(\frac{3}{5}\) and 1\(\frac{8}{9}\) are both mixed numbers. Express the mixed numbers as improper fractions.
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 29
Answer:

Hands-On Activity

Division Involving Whole Numbers and Fractions

Work in pairs.

Step 1.
Find each quotient.

a) 4 ÷ \(\frac{2}{5}\) and \(\frac{2}{5}\) ÷ 4
Answer:
4 ÷ \(\frac{2}{5}\) = 10.
\(\frac{2}{5}\) ÷ 4 = \(\frac{1}{10}\).

Explanation:
The quotient of 4 ÷ \(\frac{2}{5}\) is
4 ÷ \(\frac{2}{5}\) = 4 × \(\frac{5}{2}\)
= 2 × 5
= 10.
And the quotient of \(\frac{2}{5}\) ÷ 4 is
\(\frac{2}{5}\) ÷ 4 = \(\frac{2}{5}\) × \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{1}{10}\).

b) \(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\)
Answer:
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{3}{8}\).
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) = 2 \(\frac{2}{3}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) is
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{4}\) × \(\frac{3}{2}\)
= \(\frac{3}{8}\).
The quotient of \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) is
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{3}\) × \(\frac{4}{1}\)
= \(\frac{8}{3}\)
= 2 \(\frac{2}{3}\).

c) \(\frac{4}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) and \(\frac{3}{10}\) ÷ \(\frac{4}{5}\)
Answer:
\(\frac{4}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) = 2\(\frac{2}{3}\).
\(\frac{3}{10}\) ÷ \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{3}{8}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{4}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) is
\(\frac{4}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) = \(\frac{4}{5}\) × \(\frac{10}{3}\)
= \(\frac{8}{3}\)
= 2\(\frac{2}{3}\).
And the quotient of \(\frac{3}{10}\) ÷ \(\frac{4}{5}\) is
\(\frac{3}{10}\) ÷ \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{3}{10}\) × \(\frac{5}{4}\)
= \(\frac{3}{8}\).

d) \(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{5}{8}\)
Answer:
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{5}{6}\).
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{5}{8}\) = 1\(\frac{1}{5}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\) is
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{5}{8}\) × \(\frac{4}{3}\)
= \(\frac{5}{6}\).
The quotient of \(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{5}{8}\) is
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{5}{8}\) = \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{8}{5}\)
= \(\frac{6}{5}\)
= 1\(\frac{1}{5}\).

Step 2.
What do you observe about the products of each pair of quotients?

Step 3.
Given that \(\frac{6}{7}\) ÷ 9 = \(\frac{2}{21}\) and \(\frac{10}{11}\) ÷ \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{12}{11}\), find the following quotients mentally.

a) 9 ÷ \(\frac{6}{7}\)
Answer:
9 ÷ \(\frac{6}{7}\) = 10\(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The quotient of 9 ÷ \(\frac{6}{7}\) is
9 ÷ \(\frac{6}{7}\) = 9 × \(\frac{7}{6}\)
= \(\frac{21}{2}\)
= 10\(\frac{1}{2}\).

b) \(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{10}{11}\)
Answer:
\(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{10}{11}\) = \(\frac{11}{12}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{10}{11}\) is
\(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{10}{11}\) = \(\frac{5}{6}\) × \(\frac{11}{10}\)
= \(\frac{11}{12}\).

Math Journal Explain in words the meaning of each division statement.

a) 4 ÷ \(\frac{2}{5}\) and \(\frac{2}{5}\) ÷ 4
Answer:
4 ÷ \(\frac{2}{5}\) = 10.
\(\frac{2}{5}\) ÷ 4 = \(\frac{1}{10}\).

Explanation:
The quotient of 4 ÷ \(\frac{2}{5}\) is
4 ÷ \(\frac{2}{5}\) = 4 × \(\frac{5}{2}\)
= 2 × 5
= 10.
And the quotient of \(\frac{2}{5}\) ÷ 4 is
\(\frac{2}{5}\) ÷ 4 = \(\frac{2}{5}\) × \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{1}{10}\).

b) \(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\)
Answer:
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{3}{8}\).
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) = 2\(\frac{2}{3}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) is
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{4}\) × \(\frac{3}{2}\)
= \(\frac{3}{8}\).
And the quotient of \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) is
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{3}\) × \(\frac{4}{1}\)
= \(\frac{8}{3}\)
= 2\(\frac{2}{3}\).

Math in Focus Course 1A Practice 3.1 Answer Key

Divide. Express the quotient ¡n simplest form. Use models to help you.

Question 1.
1 ÷ \(\frac{1}{4}\)
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 30
Answer:
1 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 4.

Explanation:
The simplest form of 1 ÷ \(\frac{1}{4}\) is
1 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 1 × \(\frac{4}{1}\)
= 4.

Question 2.
3 ÷ \(\frac{3}{5}\)
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 31
Answer:
3 ÷ \(\frac{3}{5}\) = 5.

Explanation:
The simplest form of 3 ÷ \(\frac{3}{5}\) is
3 ÷ \(\frac{3}{5}\) = 3 × \(\frac{5}{3}\)
= 5.

Question 3.
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{8}\)
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 32
Answer:
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{8}\) = 6.

Explanation:
The simplest form of \(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{8}\) is
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{8}{1}\)
= 6.

Question 4.
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{2}{9}\)
Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Lesson 3.1 Answer Key Dividing Fractions 33
Answer:
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{2}{9}\) = 3.

Explanation:
The simplest form of \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{2}{9}\) is
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{2}{9}\) = \(\frac{2}{3}\) × \(\frac{9}{2}\)
= 3.

Draw a model to find each quotient.

Question 5.
1 ÷ \(\frac{1}{5}\)
Answer:
1 ÷ \(\frac{1}{5}\) = 5.

Explanation:
The quotient of 1 ÷ \(\frac{1}{5}\) is
1 ÷ \(\frac{1}{5}\) = 1 × \(\frac{5}{1}\)
= 5.

Question 6.
4 ÷ \(\frac{8}{9}\)
Answer:
4 ÷ \(\frac{8}{9}\) = 4\(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The quotient of 4 ÷ \(\frac{8}{9}\) is
4 ÷ \(\frac{8}{9}\) = 4 × \(\frac{9}{8}\)
= \(\frac{9}{2}\)
= 4\(\frac{1}{2}\).

Question 7.
\(\frac{2}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\)
Answer:
\(\frac{2}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) = 1\(\frac{1}{3}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{2}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) is
\(\frac{2}{5}\) ÷ \(\frac{3}{10}\) = \(\frac{2}{5}\) × \(\frac{10}{3}\)
= \(\frac{4}{3}\)
= 1\(\frac{1}{3}\).

Question 8.
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{3}{16}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{3}{16}\) = 4.

Explanation:
The quotient of \(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{3}{16}\) is
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{3}{16}\) = \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{16}{3}\)
= 4.

Find each quotient. Express your answer in its simplest form.

Question 9.
4 ÷ \(\frac{1}{7}\)
Answer:
4 ÷ \(\frac{1}{7}\) = 28.

Explanation:
The quotient of 4 ÷ \(\frac{1}{7}\) is
4 ÷ \(\frac{1}{7}\) = 4 × \(\frac{7}{1}\)
= 28.

Question 10.
12 ÷ \(\frac{1}{3}\)
Answer:
12 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 36.

Explanation:
The quotient of 12 ÷ \(\frac{1}{3}\) is
12 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 12 × \(\frac{3}{1}\)
= 36.

Question 11.
9 ÷ \(\frac{3}{4}\)
Answer:
9 ÷ \(\frac{3}{4}\) = 12.

Explanation:
The quotient of 9 ÷ \(\frac{3}{4}\) is
9 ÷ \(\frac{3}{4}\) = 9 × \(\frac{4}{3}\)
= 3 × 4
= 12.

Question 12.
10 ÷ \(\frac{4}{5}\)
Answer:
10 ÷ \(\frac{4}{5}\) = 12\(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The quotient of 10 ÷ \(\frac{4}{5}\) is
10 ÷ \(\frac{4}{5}\) = 10 × \(\frac{5}{4}\)
= \(\frac{25}{2}\)
= 12\(\frac{1}{2}\).

Question 13.
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{8}\)
Answer:
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{8}\) = 4.

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{8}\) is
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{8}{1}\)
= 4.

Question 14.
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\)
Answer:
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\) is
\(\frac{1}{4}\) ÷ \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{4}\) × \(\frac{2}{1}\)
= \(\frac{1}{2}\).

Question 15.
\(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{11}{15}\)
Answer:
\(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{11}{15}\) = 1\(\frac{4}{11}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{11}{15}\) is
\(\frac{3}{5}\) ÷ \(\frac{11}{15}\) = \(\frac{3}{5}\) × \(\frac{15}{11}\)
= \(\frac{15}{11}\)
= 1\(\frac{4}{11}\).

Question 16.
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{10}{13}\)
Answer:
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{10}{13}\) = \(\frac{13}{15}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{10}{13}\) is
\(\frac{2}{3}\) ÷ \(\frac{10}{13}\) = \(\frac{2}{3}\) × \(\frac{13}{10}\)
= \(\frac{13}{15}\).

Question 17.
\(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{7}{12}\)
Answer:
\(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{7}{12}\) = 1\(\frac{3}{7}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{7}{12}\) is
\(\frac{5}{6}\) ÷ \(\frac{7}{12}\) = \(\frac{5}{6}\) × \(\frac{12}{7}\)
= \(\frac{10}{7}\)
= 1\(\frac{3}{7}\).

Question 18.
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{9}{16}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{9}{16}\) = 1\(\frac{1}{3}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{9}{16}\) is
\(\frac{3}{4}\) ÷ \(\frac{9}{16}\) = \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{16}{9}\)
= \(\frac{4}{3}\)
= 1\(\frac{1}{3}\).

Find each quotient. Express your answer in its simplest form.

Question 19.
\(\frac{1}{3}\) ÷ \(\frac{7}{4}\)
Answer:
\(\frac{1}{3}\) ÷ \(\frac{7}{4}\) = \(\frac{4}{21}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{3}\) ÷ \(\frac{7}{4}\) is
\(\frac{1}{3}\) ÷ \(\frac{7}{4}\) = \(\frac{1}{3}\) × \(\frac{4}{7}\)
= \(\frac{4}{21}\).

Question 20.
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{8}{4}\)
Answer:
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{8}{4}\) = \(\frac{1}{4}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{8}{4}\) is
\(\frac{1}{2}\) ÷ \(\frac{8}{4}\) = \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{4}{8}\)
= \(\frac{1}{4}\).

Question 21.
\(\frac{1}{9}\) ÷ \(\frac{14}{3}\)
Answer:
\(\frac{1}{9}\) ÷ \(\frac{14}{3}\) = \(\frac{1}{42}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{1}{9}\) ÷ \(\frac{14}{3}\) is
\(\frac{1}{9}\) ÷ \(\frac{14}{3}\) = \(\frac{1}{9}\) × \(\frac{3}{14}\)
= \(\frac{1}{42}\).

Question 22.
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{21}{4}\)
Answer:
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{21}{4}\) = \(\frac{5}{42}\).

Explanation:
The quotient of \(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{21}{4}\) is
\(\frac{5}{8}\) ÷ \(\frac{21}{4}\) = \(\frac{5}{8}\) × \(\frac{4}{21}\)
= \(\frac{5}{42}\).

Question 23.
3\(\frac{1}{2}\) ÷ 2\(\frac{1}{8}\)
Answer:
3\(\frac{1}{2}\) ÷ 2\(\frac{1}{8}\) = 1 \(\frac{11}{17}\).

Explanation:
The quotient of 3\(\frac{1}{2}\) ÷ 2\(\frac{1}{8}\) is
3\(\frac{1}{2}\) ÷ 2\(\frac{1}{8}\) = \(\frac{7}{2}\) ÷ \(\frac{17}{8}\)
= \(\frac{7}{2}\) × \(\frac{8}{17}\)
= \(\frac{28}{17}\)
= 1 \(\frac{11}{17}\).

Question 24.
5\(\frac{1}{4}\) ÷ 3\(\frac{1}{2}\)
Answer:
5\(\frac{1}{4}\) ÷ 3\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3}{2}\).

Explanation:
The quotient of 5\(\frac{1}{4}\) ÷ 3\(\frac{1}{2}\) is
5\(\frac{1}{4}\) ÷ 3\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{21}{4}\) ÷ \(\frac{7}{2}\)
= \(\frac{21}{4}\) × \(\frac{2}{7}\)
= \(\frac{3}{2}\).

Question 25.
7\(\frac{3}{5}\) ÷ 8\(\frac{11}{15}\)
Answer:
7\(\frac{3}{5}\) ÷ 8\(\frac{11}{15}\) = \(\frac{114}{131}\).

Explanation:
The quotient of 7\(\frac{3}{5}\) ÷ 8\(\frac{11}{15}\) is
7\(\frac{3}{5}\) ÷ 8\(\frac{11}{15}\) =\(\frac{38}{5}\) ÷ \(\frac{131}{15}\)
= \(\frac{38}{5}\) × \(\frac{15}{131}\)
= \(\frac{114}{131}\).

Question 26.
12\(\frac{2}{3}\) ÷ 5\(\frac{11}{13}\)
Answer:
12\(\frac{2}{3}\) ÷ 5\(\frac{11}{13}\) = 2\(\frac{1}{6}\).

Explanation:
The quotient of 12\(\frac{2}{3}\) ÷ 5\(\frac{11}{13}\) is
12\(\frac{2}{3}\) ÷ 5\(\frac{11}{13}\) = \(\frac{26}{3}\) ÷ \(\frac{76}{13}\)
= \(\frac{38}{3}\) × \(\frac{13}{76}\)
= \(\frac{13}{6}\)
= 2\(\frac{1}{6}\).

Solve. Show your work.

Question 27.
6 pizzas were shared equally among a group of children. Each child got \(\frac{1}{9}\) of a pizza. How many children were in the group?
Answer:
The number of children were in the group is 54 children.

Explanation:
Given that 6 pizzas were shared equally among a group of children and each child got \(\frac{1}{9}\) of a pizza. So the number of children were in the group is 6 ÷ \(\frac{1}{9}\)
= 6 × 9
= 54 children.

Question 28.
A rectangle has an area of 15 square meters. It ¡s divided into parts, each with an area of \(\frac{3}{8}\) square meter. Into how many parts has the rectangle been divided?
Answer:
The number of parts has the rectangle been divided is 40 square meters.

Explanation:
Given that a rectangle has an area of 15 square meters and it ¡s divided into parts, each with an area of \(\frac{3}{8}\) square meter. So the number of parts has the rectangle been divided is 15 ÷ \(\frac{3}{8}\)
= 15 × \(\frac{8}{3}\)
= 5 × 8
= 40 square meters.

Question 29.
How many \(\frac{3}{8}\)-cup servings are in a pitcher containing 6\(\frac{3}{4}\) cups of orange juice?
Answer:
The number of serving pitchers be 18 cups.

Explanation:
Given that 1 cup contains \(\frac{3}{8}\) servings are in a pitcher containing and the total is 6\(\frac{3}{4}\) which is \(\frac{27}{4}\). So the number of serving pitchers be \(\frac{27}{4}\) ÷ \(\frac{3}{8}\)
= \(\frac{27}{4}\) × \(\frac{8}{3}\)
= 9 × 2
= 18 cups.

Question 30.
Maria buys 8\(\frac{1}{3}\) pounds of beef to make tacos for a party. She uses \(\frac{5}{9}\) pound of beef for each taco. How many tacos can Maria make?
Answer:
The number of tacos can Maria make is 15 tacos.

Explanation:
Given that Maria buys 8\(\frac{1}{3}\) pounds of beef to make tacos for a party which is \(\frac{25}{3}\) and she uses \(\frac{5}{9}\) pound of beef for each taco. So the number of tacos can Maria make is \(\frac{25}{3}\) ÷ \(\frac{5}{9}\)
= \(\frac{25}{3}\) × \(\frac{9}{5}\)
= 5 × 3
= 15.

The capacity of a large milk carton is 1\(\frac{1}{2}\) liters. A dozen large cartons are poured into a container and then poured into small cartons that each hold \(\frac{3}{10}\) liter. How many small cartons of milk can be filled?
Answer:
The number of small cartons of milk that can be filled is 60 cartons.

Explanation:
Given that the capacity of a large milk carton is 1\(\frac{1}{2}\) liters which is \(\frac{3}{2}\), so in pounds, it will be 12 × \(\frac{3}{2}\)
= 6 × 3
= 18.
And a dozen large cartons are poured into a container and then poured into small cartons that each hold \(\frac{3}{10}\) liter. Here, the total number of small cartons of milk can be filled = Total number of pounds of a dozen large cartons ÷ small carton capacity which is
= 18 ÷ \(\frac{3}{10}\)
= 18 × \(\frac{10}{3}\)
= 6 × 10
= 60.
The number of small cartons of milk that can be filled is 60 cartons.

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Answer Key Multiplying and Dividing Fractions and Decimals

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 3 Multiplying and Dividing Fractions and Decimals to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 3 Answer Key Multiplying and Dividing Fractions and Decimals

Math in Focus Grade 6 Chapter 3 Quick Check Answer Key

Add or subtract.

Question 1.
5.3 + 6.49
Answer:
5.3 + 6.49 = 11.79.

Explanation:
The addition of 5.3 and 6.49 is 11.79.

Question 2.
6.51 – 2.03
Answer:
6.51 – 2.03 = 4.48.

Explanation:
The subtraction of 6.51 and 2.03 is 4.48.

Question 3.
9.62 + 7.08
Answer:
9.62 + 7.08 = 16.7.

Explanation:
The addition of 9.62 and 7.08 is 16.7.

Question 4.
8.4 – 7.52
Answer:
8.4 – 7.52 = 0.88.

Explanation:
The subtraction of 8.4 and 7.52 is 0.88.

Express each improper fraction as a mixed number in simplest form.

Question 5.
\(\frac{19}{3}\)
Answer:
6\(\frac{1}{3}\).

Explanation:
Here, improper fraction is a fraction in which the numerator is greater than the denominator. So the mixed fraction will be 6\(\frac{1}{3}\).

Question 6.
\(\frac{26}{4}\)
Answer:
6\(\frac{1}{2}\).

Explanation:
Here, improper fraction is a fraction in which the numerator is greater than the denominator. So the mixed fraction will be 6\(\frac{1}{2}\).

Question 7.
\(\frac{30}{7}\)
Answer:
4\(\frac{2}{7}\).

Explanation:
Here, improper fraction is a fraction in which the numerator is greater than the denominator. So the mixed fraction will be 4\(\frac{2}{7}\).

Question 8.
\(\frac{38}{5}\)
Answer:
7\(\frac{3}{5}\).

Explanation:
Here, improper fraction is a fraction in which the numerator is greater than the denominator. So the mixed fraction will be 7\(\frac{3}{5}\).

Question 9.
\(\frac{50}{8}\)
Answer:
6\(\frac{1}{4}\).

Explanation:
Here, improper fraction is a fraction in which the numerator is greater than the denominator. So the mixed fraction will be 6\(\frac{1}{4}\).

Question 10.
\(\frac{69}{9}\)
Answer:
7\(\frac{2}{3}\).

Explanation:
Here, improper fraction is a fraction in which the numerator is greater than the denominator. So the mixed fraction will be 7\(\frac{2}{3}\).

Express each mixed number as an improper fraction.

Question 11.
3\(\frac{1}{4}\)
Answer:
\(\frac{13}{4}\).

Explanation:
Here, a mixed fraction is a whole number and a proper fraction represented fraction. So 3\(\frac{1}{4}\) is \(\frac{13}{4}\).

Question 12.
4\(\frac{3}{7}\)
Answer:
\(\frac{31}{7}\).

Explanation:
Here, a mixed fraction is a whole number and a proper fraction represented fraction. So 4\(\frac{3}{7}\) is \(\frac{31}{7}\).

Question 13.
8\(\frac{5}{9}\)
Answer:
\(\frac{77}{9}\).

Explanation:
Here, a mixed fraction is a whole number and a proper fraction represented fraction. So 8\(\frac{5}{9}\) is \(\frac{77}{9}\).

Find each product in simplest form.

Question 14.
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{7}{8}\)
Answer:
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{7}{8}\) = \(\frac{7}{20}\).

Explanation:
The product of \(\frac{2}{5}\) × \(\frac{7}{8}\) is \(\frac{7}{20}\).

Question 15.
\(\frac{10}{11}\) × \(\frac{33}{5}\)
Answer:
\(\frac{10}{11}\) × \(\frac{33}{5}\) = 6.

Explanation:
The product of \(\frac{10}{11}\) × \(\frac{33}{5}\) is 2×3 = 6.

Question 16.
\(\frac{8}{7}\) × \(\frac{35}{12}\)
Answer:
\(\frac{8}{7}\) × \(\frac{35}{12}\) = 2\(\frac{1}{2}\).

Explanation:
The product of \(\frac{8}{7}\) × \(\frac{35}{12}\) which is \(\frac{10}{4}\) = 2\(\frac{1}{2}\).

Math in Focus Grade 6 Chapter 2 Answer Key Negative Numbers and the Number Line

Go through the Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 2 Negative Numbers and the Number Line to finish your assignments.

Math in Focus Grade 6 Course 1 A Chapter 2 Answer Key Negative Numbers and the Number Line

Math in Focus Grade 6 Chapter 2 Quick Check Answer Key

Draw a horizontal number line to represent each set of numbers.

Question 1.
Odd numbers from 20 to 30
Answer:
Odd numbers from 20 to 30 are 21, 23, 25, 27, 29.
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-1(1)
Explanation:
Odd numbers from 20 to 30 are 21, 23, 25, 27, 29 are represented in the above horizontal number line. On a horizontal number line, the numbers become greater as you move to the right, and less as you move to the left.

Question 2.
Mixed numbers from 3 to 5, with an interval of \(\frac{1}{6}\) between each pair of mixed numbers
Answer:
Mixed numbers from 3 to 5, with an interval of \(\frac{1}{6}\) between each pair of mixed numbers are 3, 3(1/6), 3(2/6), 3(3/6), 3(4/6), 3(5/6), 4, 4(1/6), 4(2/6), 4(3/6), 4(4/6), 4(5/6), 5.

Question 3.
Decimals between 8.0 and 10.0, with an interval of 0.25 between each pair of decimals
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-1(3)
Explanation:
Decimals between 8.0 and 10.0, with an interval of 0.25 between each pair of decimals8.25, 8.5, 8.75, 9, 9.25, 9.5, 9.75 are represented in the above horizontal number line. On a horizontal number line, the numbers become greater as you move to the right, and less as you move to the left.

Compare each pair of numbers using > or <. Use a number line to help you.

Question 4.
Math in Focus Grade 6 Chapter 2 Answer Key Negative Numbers and the Number Line 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-2(4)
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-1
Explanation:
The given numbers are 3/8 and 5/6. Here we have to compare the pair of numbers. On a horizontal number line, the numbers become greater as you move to the right, and less as you move to the left as we can observe in the above image. After comparing numbers on the number line 3/8 is less than 5/6.

Question 5.
Math in Focus Grade 6 Chapter 2 Answer Key Negative Numbers and the Number Line 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-2(5)
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-2
Explanation:
The given decimal numbers are 2.14 and 2.104. Here we have to compare the pair of numbers. On a horizontal number line, the numbers become greater as you move to the right, and less as you move to the left as we can observe in the above image. After comparing decimal numbers on the number line 2.14 is greater than 2.104.

Question 6.
Math in Focus Grade 6 Chapter 2 Answer Key Negative Numbers and the Number Line 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-2(6)
Math-in-Focus-Grade-6-Chapter-2-Answer-Key-Negative-Numbers-and-the-Number-Line-3
Explanation:
The given numbers are 0.72 and 7/12. Here we have to compare the pair of numbers. On a horizontal number line, the numbers become greater as you move to the right, and less as you move to the left as we can observe in the above image. After comparing numbers on the number line 0.72 is greater than 7/12.