Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Real-World Problems: Metric Length

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 5 Real-World Problems: Metric Length to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Real-World Problems: Metric Length

Solve.

Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Metric Length 1

Question 1.
How far does Sam walk from his house to the playground? ____ m
Answer: Sam walk 320 meters from his house to the playground.

Question 2.
How far is Peter’s house from the playground? ___ m
Answer: 490 meters far is Peter’s house from the playground.

Question 3.
Who lives nearer to the school, Sam or Peter? _____
Answer: Sam lives nearer to the school than peter.
Explanation:
Sam lives 770 m distance from the school,
Whereas Peter lives 940 m distance from the school,
Therefore, Sam lives nearer to the school than Peter.

Question 4.
How much nearer? ___ m
Answer: Sam lives 170 m nearer than Peter.

Question 5.
If Sam goes to the ballpark from his house, how far does he walk? ___ m
Answer:
370 m Sam walks from his house to the ballpark.
Explanation:
Distance between Sam’s house and Ballpark,
By adding 170 with 200 we get the distance to the ballpark which is 370m.

Question 6.
Peter left his house to walk to the ballpark. He has walked 123 meters. How much farther does he have to walk? ___ m
Answer: 200 – 123 = 77m
Explanation:
Given,
From Peter’s house to the ballpark is 200m,
He has walked 123 meters,
By subtracting 123 from 200 we get the distance 77m,
Therefore, 77m Peter’s needs to walk to go to the ballpark.

Solve.

Question 7.
There are two pictures. One of them is 35 centimeters long. The other is 86 centimeters long. They are placed side by side. What is the length of the two pictures?
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Metric Length 2
The length is ___ centimeters.
Answer: The length is 121 centimeters.
Explanation:
Given,
There are two pictures,
One picture is 35 centimeters long,
The other picture is 86 centimeters long,
By adding 35 with 86 we get 121,
Therefore, the length of the two pictures is 121 centimeters.

Question 8.
A ribbon is cut into three pieces. They are 4 meters, 6 meters, and 2 meters long. How long was the ribbon before it was cut? The ribbon was ________ meters long.
Answer: The ribbon was 12 meters long before it was cut.
Explanation:
The ribbon is cut into 3 pieces,
The measures of 3 pieces which are 4, 6 and 2,
By adding 4 with 6 we get 10 and then adding 10 with 2 we get 12,
Therefore, the ribbon was 12 meters long before it was cut.

Question 9.
Mrs. Chu has 2 pairs of chopsticks. Each red chopstick is 19 centimeters long. Each yellow chopstick is 22 centimeters long.
a. Which pair of chopsticks is longer?
The ___ chopsticks
Answer: The pair of Yellow chopsticks are longer.
Explanation:
Given,
The red chopstick is 19 centimeters,
By multiplying 19 with 2 we get 38 which is the pair of red chopsticks length,
The yellow chopstick is 22 centimeters,
By multiplying 22 with 2 we get 44 which is the pair of yellow chopsticks length,
Therefore, the pair of yellow chopsticks are longer.

Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Metric Length 3

b. How much longer? ___ cm
Answer: Pair of Yellow chopsticks are 6cm longer than pair of red chopsticks.
Explanation:
Given,
Pair of yellow chopsticks is 44cm,
Pair of red chopsticks is 38cm,
By subtracting 38 from 44 we get 6,
Therefore, the pair of yellow chopsticks are 6cm longer than pair of red chopsticks.

Solve.

Question 10.
A flag pole is 450 centimeters tall. The top of the flag is 345 centimeters from the ground. How much farther must it be raised to reach the top?
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Metric Length 4
The flag must be raised ____ centimeters farther to reach the top.
Answer: The flag must be raised 105 centimeters farther to reach the top.
Explanation:
Given,
A Flagpole is 450 cm tall,
The top of the flag is 345 cm tall from the ground,
By subtracting 345 from 450 we get 105 cm,
Therefore, the flag must be raised to 105 cm farther to reach the top.

Question 11.
The total length of two pieces of wood is 215 centimeters. The first piece is 135 centimeters long.

a. What is the length of the second piece?
The length of the second piece is ____ centimeters.
Answer: The length of the second piece is 80 centimeters.
Explanation:
Given,
The total length of two pieces of wood is 215 cm,
The first piece is 135 cm long,
By subtracting 135 from 215 we get 80 cm,
Therefore, the length of the second piece is 80 centimeters.

b. How much shorter is the second piece than the first piece?
The second piece is ___ centimeters shorter than the first piece.
Answer: The second piece is 55 centimeters shorter than the first piece.
Explanation:
Given,
The length of the first piece is 135 cm,
The length of the second piece is 80 cm,
By subtracting 80 from 135 we get 55,
Therefore, the second piece is 55 cm shorter than the first piece.

Question 12.
Max is 135 centimeters tall. He is 18 centimeters taller than Rita. Rita is 30 centimeters shorter than Jan.
How tall is Jan? Jan is ____ centimeters tall.
Answer: Jan is 147 centimeters tall.
Explanation:
Max is 135 centimeters tall,
He is 18 centimeters taller than Rita,
By subtracting 18 from 135 we get 117, which is the height of Rita,
Rita is 30 centimeters shorter than Jan,
By adding 30 to 117 we get 147, which is the the height of Jan,
Therefore, Jan is 147 cm tall.

Question 13.
Cody has a strip of paper 10 centimeters long. He cuts it into three pieces. One piece is 4 centimeters long. The second piece is 3 centimeters long. How long is the third piece of paper?
The third piece of paper is ___ centimeters long.
Answer: The third piece of paper is 3 centimeters long.
Explanation:
Given,
Cody has a strip of paper 10 cm long,
He cuts it into three pieces,
One piece is 4 cm long,
The second piece is 3 cm long,
By adding 4 with 3 we get 7 which is the length of two pieces,
By subtracting 7 from 10 we get 3,
Therefore, the third piece of paper is 3 cm long.

Question 14.
A string is 200 centimeters long. Kaly uses 63 centimeters of it to tie a box. She gives 48 centimeters of it to Susan.
How long is the string that Kaly has left? The length of the string that Kaly has left is ___ centimeters.
Answer: The length of the string that Kaly has left is 137 centimeters.
Explanation:
A string has 200 cm,
Kaly uses 63 cm to tie a box,
By subtracting 63 from 200 we get 137 cm,
Therefore, the length of the string that Kaly has left is 137 centimeters.

Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 3 Dividing Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals

Divide. Write the quotient as a decimal.

Example
0.6 ÷ 2 = 6 tenths ÷ 2 tenths
= 3 tenths
= 0.3
So, 0.6 ÷ 2 = 0.3

Question 1.
0.8 ÷ 4 = ___ tenths ÷ 4
= ___ tenths
= ___
So, 0.8 ÷ 4 = ___
Answer: 0.2
Explanation:
0.8 ÷ 4 = 8 tenths ÷ 4
= 2 tenths
= 0.2
So, 0.8 ÷ 4 = 0.2

Question 2.
1 ÷ 5 = ___ tenths ÷ 5
= ___ tenths
= ___
So, 1 ÷ 5 = ___
Answer: 0.2
Explanation:
1 ÷ 5 = _10__ tenths ÷ 5
= 2 tenths
= 0.2
So, 1 ÷ 5 = 0.2

Question 3.
2.4 ÷ 6 = ___ tenths ÷ 6
= ___ tenths
= ___
So, 2.4 ÷ 6 = ___
Answer: 0.4
Explanation:
2.4 ÷ 6 = 24 tenths ÷ 6
= 4 tenths
= 0.4
So, 2.4 ÷ 6 =0.4

Complete. Write the quotient as a decimal.

Example
0.08 ÷ 2 = 8 hundredths ÷ 2
= 4 hundredths
= 0.04
So, 0.08 ÷ 2 = 0.04.

Question 4.
0.14 ÷ 7 = ________ hundredths ÷ ________
= _________ hundredths
= _____
So, 0.14 ÷ 7 = _____
Answer: 0.02
Explanation:
0.14 ÷ 7 = 14 hundredths ÷ 7
=2 hundredths
= 0.02
So, 0.14 ÷ 7 = 0.02

Question 5.
0.27 ÷ 9 ________ hundredths ÷ ________
= _________ hundredths
= _____
So, 0.27 ÷ 9 = _____
Answer: 0.03
Explanation:
0.27 ÷ 9 = 27 hundredths ÷ 9
= 3 hundredths
= 0.03
So, 0.27 ÷ 9 = 0.03

Question 6.
0.1 ÷ 2 ________ hundredths ÷ ________
= _________ hundredths
= _____
So, 0.1 ÷ 2 = _____
Answer: 0.05
Explanation:
0.1 ÷ 2 = 10 hundredths ÷ 2
= 5 hundredths
=0.05
So, 0.1 ÷ 2 = 0.05

Follow the steps to divide 8.4 by 3. Fill in the blanks.

Question 7.
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 1
Divide the ones by 3.
8 ones ÷ 3 = __ ones R __ ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 2
Regroup the remainder into tenths.
___ ones = ___ tenths
Add the tenths.
__ tenths + 4 tenths = ___ tenths

Step 2
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 3 Divide the tenths by 3.
__ tenths ÷ 3 = ___ tenths
So, 8.4 ÷ 3 = ___
Answer: 2.8
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 1
Divide the ones by 3.
8 ones ÷ 3 = 2 ones R 2 ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 2
Regroup the remainder into tenths.
2 ones = 20 tenths
Add the tenths.
20 tenths + 4 tenths = 24 tenths

Step 2
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 3
Divide the tenths by 3.
24 tenths ÷ 3 = 8 tenths
So, 8.4 ÷ 3 = 2.8

Divide.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 4
Answer: 4.3
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 4
Divide the ones by 3.
12 ones ÷ 3 = 4 ones R 0 ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 4
Regroup the remainder into tenths.
0 ones = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 9 tenths = 9 tenths

Step 2
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 4
Divide the tenths by 3.
9 tenths ÷ 3 = 3 tenths
So, 12.9 ÷ 3 = 4.3

Question 9.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 5
Answer: 0.7
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 5
Divide the ones by 8.
5.6 x 10 = 56
56 ones ÷ 8 = 7 ones R 0 ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 5
Regroup the remainder into tenths.
7 ones = 7 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 7 tenths = 7 tenths
So, 5.6 ÷ 8 = 0.7

Question 10.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 6
Answer: 2.9
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 6
Divide the ones by 3.
8.7 x 10 = 87
87 ones ÷ 3 = 29 ones R 0 ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 6
Regroup the remainder into tenths.
29 = 2 ones and 9 tenths
Add the tenths.
2 tenths + 9 tenths = 9 tenths
So, 5.6 ÷ 8 = 2.9

Question 11.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 7
Answer: 2.7
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 7
Divide the ones by 9.
24 ones ÷ 9 = 2 ones R 6 ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 7
Regroup the remainder into tenths.
26 = 2 ones and 6 tenths
Step 2
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 7
Divide the tenths by 9.
3 tenths ÷ 9 = 27tenths
So, 24.3 ÷ 9 = 2.7

Question 12.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 8
Answer: 0.15
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 8
Divide the ones by 4.
0.6 x 10 = 6
6 ones ÷ 4 = 1 ones R 2ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 8
Regroup the remainder into tenths.
1 ones = 1 tenths
Add the tenths.
4 tenths + 7 1tenths = 5 tenths
So, 0.6 ÷ 4 = 0.15

Question 13.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 9
Answer: 1.04
Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 9
Divide the ones by 5.
5.2 x 10 = 52
52 ones ÷ 5 = 1 ones R 4 ones
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 9
Regroup the remainder into tenths.
104 = 1 ones and 4 tenths
Add the tenths.
1 tenths + 4 tenths = 104 tenths
So, 5.2 ÷ 5 = 1.04

Follow the steps to divide 5.48 by 4. Fill in the blanks.

Question 14.
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 10 Divide the ones by 4.
5 ones ÷ 4 = ______ one R ___ one
Regroup the remainder into tenths.
__ one = ___ tenths
Add the tenths.
_________ tenths + 4 tenths = _________ tenths
Answer: 21.92

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 11 Divide the tenths by 4.
_________ tenths ÷ 4 _________ tenths R _________ tenths
Regroup the remainder into hundredths.
_________ tenths = _________ hundredths
Add the hundredths.
_________ hundredths + 8 hundredths = ________ hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 12 Divide the hundredths by 4.
_________ hundredths ÷ 4 = _________ hundredths
So, 5.48 ÷ 4 = _____
Answer: 1.37
Explanation:
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 10
Divide the ones by 4.
5 ones ÷ 4 = 1 one R 1 one
Regroup the remainder into tenths.
1 one = 10 tenths
Add the tenths.
10 tenths + 4 tenths = 14 tenths

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 11
Divide the tenths by 4.
14 tenths ÷ 4
3 tenths R 2 tenths
Regroup the remainder into hundredths.
2 tenths = 20 hundredths
Add the hundredths.
20 hundredths + 8 hundredths = 28 hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 12
Divide the hundredths by 4.
28 hundredths ÷ 4 = 7 hundredths
So, 5.48 ÷ 4 = 1.37

Divide.

Question 15.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 13
Answer: 0.13
Explanation:
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 13
Divide the ones by 4.
0 ones ÷ 4 = 0 one R  one
Regroup the remainder into tenths.
0 one = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 5 tenths = 5 tenths

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 13
Divide the tenths by 4.
5 tenths ÷ 4
1 tenths R 1 tenths
Regroup the remainder into hundredths.
1 tenths = 10 hundredths
Add the hundredths.
10 hundredths + 2 hundredths = 12 hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 13
Divide the hundredths by 4.
12 hundredths ÷ 4 = 3 hundredths
So, 0.52 ÷ 4 = 0.13

Question 16.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 14
Answer: 0.09
Explanation:
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 14
Divide the ones by 9.
0 ones ÷ 9 = 0 one R  one
Regroup the remainder into tenths.
0 one = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 8 tenths = 8 tenths

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 14
Divide the tenths by 9
8 tenths ÷ 9
0 tenths R 8 tenths
Regroup the remainder into hundredths.
8 tenths = 80 hundredths
Add the hundredths.
80 hundredths + 1 hundredths = 81 hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 14
Divide the hundredths by 9.
81 hundredths ÷ 9 = 9 hundredths
So, 0.81 ÷ 9 = 0.09

Question 17.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 15
Answer: 2.02
Explanation:
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 15
Divide the ones by 6
12 ones ÷ 6 = 2 one R  0 one
Regroup the remainder into tenths.
2 one = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths +1 tenths = 1 tenths

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 15
Divide the tenths by 9
1 tenths ÷ 9
1 tenths R 2 tenths
Regroup the remainder into hundredths.
1 tenths = 10 hundredths
Add the hundredths.
10 hundredths + 2 hundredths = 12 hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 15
Divide the hundredths by 9.
12 hundredths ÷ 6 = 2 hundredths
So, 12.12 ÷ 6 = 2.02

Question 18.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 16
Answer: 1.39
Explanation:
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 16
Divide the ones by 7
9 ones ÷ 7 = 1 one R 2 one
Regroup the remainder into tenths.
2 one = 20 tenths
Add the tenths.
20 tenths + 6 tenths = 26 tenths

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 16
Divide the tenths by 7
26 tenths ÷ 7
3 tenths R 5 tenths
Regroup the remainder into hundredths.
5 tenths = 50 hundredths
Add the hundredths.
60 hundredths + 6 hundredths = 56 hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 16
Divide the hundredths by 7
56 hundredths ÷ 7 = 8 hundredths
So, 9.66 ÷ 7 = 1.38

Question 19.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 17
Answer: 0.75
Explanation:
Step 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 17
Divide the ones by 5.
15 ones ÷ 5 = 3 one R 0 one
Regroup the remainder into tenths.
0 one = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 6 tenths = 6 tenths

Step 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 17
Divide the tenths by 5.
6 tenths ÷ 5
1 tenths R 1 tenths
Regroup the remainder into hundredths.
1 tenths = 10 hundredths
Add the hundredths.
10 hundredths + 5 hundredths = 15 hundredths

Step 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 17
Divide the hundredths by 5.
15 hundredths ÷ 5 = 3 hundredths
So, 15.65 ÷ 5 = 3.13

Question 20.
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 18
Answer:
3 ÷ 4 = 3 tenths ÷ 4
= 30 tenths
30 ÷ 4 = 7 R 2
Divide the tenths by 4.
20 tenths ÷ 4
Regroup the remainder into hundredths.
2 tenths = 20 hundredths
20 ÷ 4 = 5 hundredths
So, 3 ÷ 4 = 0.75

Divide. Round each quotient to the nearest tenth.

Example
7 ÷ 8
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 19

Question 21.
5 ÷ 7
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 20
Answer: 0.714
Explanation:
First, divide to two decimal places.
Then round the answer to the nearest tenth.

Question 22.
11 ÷ 9
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 21
Answer: 1.222
Explanation:
First, divide to two decimal places.
Then round the answer to the nearest tenth.

11 ÷ 9 is about 1.222

Divide. Round each quotient to the nearest hundredth.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 22

Question 23.
3.2 ÷ 7
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 23
Answer: 0.457
Explanation:
First, divide to three decimal places.
Then round the answer to the nearest hundredth.

Question 24.
13 ÷ 6
Math in Focus Grade 5 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Dividing Decimals 24
Answer: 2.166
Explanation:
First, divide to three decimal places.
Then round the answer to the nearest hundredth.

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 3 Answer Key Multiplying by Powers of Ten

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 3 Multiplying by Powers of Ten to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 3 Answer Key Multiplying by Powers of Ten

Example
36 × 102 = 36 × (10 × 10)
= 36 × 100
= 3,600

Question 1.
17 × 102 = 17 × (_10__ × _10__)
= 17 × _100__
= __1,700___
Answer:
1,700,

Explanation:
Given to find 17 X 102 so multiplying powers of 10 as
17 X 10 X 10 we get 17 X 100 = 1,700.

Question 2.
98 × 102 = 98 × (_10__ × _10__)
= 98 × _100_
= __9,800___
Answer:
9,800,

Explanation:
Given to find 98 X 102 so multiplying powers of 10 as
98 X 10 X 10 we get 98 X 100 = 9,800.

Question 3.
432 × 102 = 432 × (_10__ × _10__)
= 432 × _100__
= __43,200___
Answer:
43,200,

Explanation:
Given to find 432 X 102 so multiplying powers of 10 as
432 X 10 X 10 we get 432 X 100 = 43,200.

Multiply.

Question 4.
625 × 102 = _625__X (10 X 10) = 62,500
Answer:
62,500,

Explanation:
Given to find 625 X 102 so multiplying powers of 10 as 2 times 10 we get
625 X 10 X 10 = 625 X 100 = 62,500.

Question 5.
1,000 × 102 = __1,00,000_
Answer:
1,00,000,

Explanation:
Given to find 1,000 X 102 so multiplying powers of 10 as 2 times 10 we get
1,000 X 10 X 10 = 1,000 X 100 = 1,00,000.

Question 6.
5,118 × 102 = _5,11,800__
Answer:
5,11,800,

Explanation:
Given to find 5,118 X 102 so multiplying powers of 10 as 2 times 10 we get
5,118 X 10 X 10 = 5,118 X 100 = 5,11,800.

Question 7.
Tyler multiplied 3,406 × 102 in the following way:
3,406 × 102 = 3,406 × 10 × 2
= 34,060 × 2
= 68,120
Is Tyler’s method correct? If not, explain the error and show the correct way to
evaluate the numerical expression. Multiply.
Answer:
Wrong, Correct evaluation is 3,40,600,

Explanation:
Given Tyler multiplied 3,406 × 102 in the following way:
3,406 × 102,
= 3,406 × 10 × 2,
= 34,060 × 2,
= 68,120, Tyler’s method is incorrect the error is that instead of multiplying powers of
10 as 2 times 10 by using numerical expression 10 X 10,
Tyler multiplyed 10 with 2.
So by evaluating we get  3,406 X 102 = 3,406 X 10 X 10,
= 3,406 X 100 =3,40,600.

Multiply.

Example
62 × 103 = 62 × (10 × 10 × 10)
= 62 × 1000
= 62,000

Question 8.
53 × 103 = 53 × ( _10_ × _10__ × _10_)
= 53 × _1,000__
= _53,000__
Answer:
53,000,

Explanation:
Given to find 53 X 103 so multiplying powers of 10 as 3 times 10 ,
we get 53 X 10 X 10 X 10 = 53,000,

Question 9.
74 × 103 = 74 × (_10_ × _10_ × _10_)
= 74 × _1,000__
= _74,000__
Answer:
74,000,

Explanation:
Given to find 74 X 103 so multiplying powers of 10 as 3 times 10,
we get 74 X 10 X 10 X 10 = 74,000.

Question 10.
318 × 103 = 318 × (_10_ × _10_ × _10__)
= 318 × _1,000__
= __3,18,000_
Answer:
3,18,000,

Explanation:
Given to find 318 X 103 so multiplying powers of 10 as 3 times 10,
we get 318 X 10 X 10 X 10 = 3,18,000.

Multiply.

Question 11.
907 × 103 = __907_ X ( 10 X 10 X 10) = 9,07,000
Answer:
9,07,000,

Explanation:
Given to find 907 X 103 so multiplying powers of 10 as 3 times 10,
we get 907 X 10 X 10 X 10 = 3,18,000.

Question 12.
4,125 × 103 = _4,125__ X 10 X 10 X 10 = 41,25,000
Answer:
41,25,000,

Question 13.
2,000 × 103 = _2,000__ X 10 X 10 X 10 = 20,00,000
Answer:
20,00,000,

Explanation:
Given to find 2,000 X 103 so multiplying powers of 10 as 3 times 10,
we get 2,000 X 10 X 10 X 10 = 20,00,000.

Complete with 10,102, or 103.

Question 14.
To change from kilograms to grams, multiply by _0.001__
Answer:
0.001,

Explanation:
Changing from kilograms to grams as 1 gram is equal to 1000 kilograms,
we divide kilogram by gram which is equal to 1 ÷ 103 = 1 ÷ 1,000 = 1 ÷  0.001.

Math Journal

Jodi estimated these products.

a. 2,892 × 21 rounds to 3,000 × 20 = 60,000
Answer:
60,000,

Explanation:
Given to multiply 2,892 by 21 so rounding 2,892 to
3,000 and 21 to 20 we get 3,000 X 20 = 60,000.

b. 2,743 × 18 rounds to 3,000 × 20 = 60,000
Answer:
60,000,

Explanation:
Given to multiply 2,743 by 18 so rounding 2,892 to
3,000 and 21 to 20 we get 3,000 X 20 = 60,000.

She then worked out the actual answers. Even though the estimated answers were the same,
Jodi found that the actual answers were very different from each other.

Question 1.
In which case is the estimate closer to the actual answer? Explain why.
Answer:
In the estimate a Jodi is closer to the actual answer,

Explanation:
In the estimation a Jodi is closer to the actual answer,
why because while working out with the answers even though
the estimated answers were the same Jodi found that the actual answers
are differing why because while rounding the estimates the closer value
is method (a) as 2,892 has greater value than 2,743.

Question 2.
If an estimate does not make your answer seem reasonable,
what can you do to make sure you have done your work correctly?
Answer:
By evaluting the values and making it sure that I have done my work correctly,

Explanation:
By evaluting the values and making it sure that I have done my work correctly as
method (a) as 2,892 has greater value than 2,743.

Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 3 Symmetry provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry

Circle the symmetric figures.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 1
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 2
Answer:

Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object,
and divides it into identical halves.
The above all figures show symmetry expect the letter N and umbrella.

Decide which of the dotted lines are lines of symmetry.

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 3
Answer:
All the figures of dotted lines are lines of symmetry.
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.

Decide whether the line is a line of symmetry. Write yes or no.

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 4
Answer: No
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.
the above figure doesn’t show line of symmetry.

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 5
Answer: Yes
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.
The above figure shows line of symmetry.

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 6
Answer: Yes
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.
The above figure shows line of symmetry.

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 7
Answer: Yes
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.
The above figure shows line of symmetry.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 8
Answer: No
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.
The above figure doesn’t shows line of symmetry.

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Symmetry 9
Answer: Yes
Explanation:
The line of symmetry is the axis or imaginary line that passes through the center of the shape or object and divides it into identical halves.
The above figure shows line of symmetry.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 7 Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers

Solve. Show your work.

Question 1.
Elena has 1 2 pieces of banana bread. She gives an equal amount of banana bread to 5 friends. How many pieces of banana bread does she give each friend?
Answer:
2\(\frac{2}{5}\) pieces of banana bread that she give each friend
Explanation:
Elena has 1 2 pieces of banana bread.
She gives an equal amount of banana bread to 5 friends.
12 is shared between 5 friends
12 ÷ 5
\(\frac{12}{5}\) =
\(\frac{10}{5}\) + \(\frac{2}{5}\)
= 2 + \(\frac{2}{5}\)
2\(\frac{2}{5}\) pieces of banana bread that she give each friend

Question 2.
A utility bill shows that a household used 2,001 gallons of water in a 5-day period. What was the average amount of water used by the household each day?
Answer:
400 gallons
Explanation:
A utility bill shows that a household used 2,001 gallons of water in a 5-day period.
2000 ÷  5 = 400
400 gallons was the average amount of water used by the household each day

Question 3.
A ball of string is 50 yards long. A shipper uses 5 yards of string to tie packages. The remaining string is then cut into 7 equal pieces. What is the length of each of the 7 pieces of string?
Answer:
50 – 5 = 45
45 ÷  7 = 6.4
the length of each of the 7 pieces of string = 6.4
Explanation:
A ball of string is 50 yards long.
A shipper uses 5 yards of string to tie packages.
50 – 5 = 45
The remaining string is then cut into 7 equal pieces.
7 x 6 = 42
42 is the length of each of the 7 pieces of string

Question 4.
Steve picks 55 pounds of pears. He packs an equal amount of pears into 6 bags. He then has 4 pounds of pears left. What is the weight of pears in each bag?
Answer:
10.1  is the weight of pears in each bag
Explanation:
Steve picks 55 pounds of pears.
He packs an equal amount of pears into 6 bags.
55 ÷  6 = 6.1
9 x 6 = 54
He then has 4 pounds of pears left.
6.1 + 4 = 10.1
10.1  is the weight of pears in each bag

Question 5.
Jeremy puts an empty container under a leaking faucet. In the first hour, \(\frac{3}{8}\) quart of water collects. In the second hour, \(\frac{1}{6}\) quart of water collects. How much water collects in the container in the two hours?
Answer:
\(\frac{13}{24}\) water collects in the container in the two hours
Explanation:
Jeremy puts an empty container under a leaking faucet.
In the first hour, \(\frac{3}{8}\) quart of water collects.
In the second hour, \(\frac{1}{6}\) quart of water collects.
\(\frac{3}{8}\) + \(\frac{1}{6}\)

\(\frac{13}{24}\) water collects in the container in the two hours

Solve. Show your work.

Question 6.
Arnold buys \(\frac{8}{9}\) pound of ground turkey. He uses \(\frac{3}{4}\) pound or the ground turkey to make meatballs. How many pounds of ground turkey are left?
Answer:
\(\frac{5}{36}\)
Explanation:
Arnold buys \(\frac{8}{9}\) pound of ground turkey.
He uses \(\frac{3}{4}\) pound or the ground turkey to make meatballs.
\(\frac{8}{9}\) – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{5}{36}\)

\(\frac{5}{36}\) pounds of ground turkey are left

Question 7.
A snail is at the bottom of a well. In the first 1 0 minutes, the snail climbs 23\(\frac{7}{23}\) inches. in the next 10 minutes, it climbs 19\(\frac{5}{6}\) inches. How far is the snail from the bottom of the well after 20 minutes?
Answer:
43\(\frac{19}{138}\)
Explanation:
A snail is at the bottom of a well. In the first 1 0 minutes, the snail climbs 23\(\frac{7}{23}\) inches.
in the next 10 minutes, it climbs 19\(\frac{5}{6}\) inches.
23\(\frac{7}{23}\) + 19\(\frac{5}{6}\) = 43\(\frac{19}{138}\)

43\(\frac{19}{138}\) far is the snail from the bottom of the well after 20 minutes

Solve. Show your work

Question 8.
Johnny is jogging along a track. He has already jogged 1\(\frac{2}{3}\) miles. He plans to jog a total of 3\(\frac{1}{4}\) miles. How many miles does he have left to jog?
Answer:
4\(\frac{11}{12}\)
Explanation:
Johnny is jogging along a track.
He has already jogged 1\(\frac{2}{3}\) miles.
He plans to jog a total of 3\(\frac{1}{4}\) miles.

4\(\frac{11}{12}\) miles that he have left to jog

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 8 Answer Key Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 8 Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 8 Answer Key Real-World Problems: Fractions and Mixed Numbers

Solve. Show your work.

Question 1.
Susanne and Barry each buy 4 equal-sized bagels. They divide the bagels equally among themselves and 3 other friends. How many bagels does each person get?
Answer:
1\(\frac{3}{5}\)
Explanation:
Susanne and Barry each buy 4 equal-sized bagels.
4 x 2 = 8
so total = 8
They divide the bagels equally among themselves and 3 other friends.
divided to 5
\(\frac{8}{5}\) = \(\frac{5}{5}\) + \(\frac{3}{5}\)
\(\frac{5}{5}\) = 1
1\(\frac{3}{5}\) bagels that each person get

Question 2.
Maya has 5 sheets of paper. She cuts 3 circles from each sheet. The circles are shared equally among 6 students. How many circles does each student get?
Answer:
2\(\frac{1}{3}\)
Explanation:
Maya has 5 sheets of paper. She cuts 3 circles from each sheet.
5 x 3 = 15
The circles are shared equally among 6 students.
Divided among 6 students
\(\frac{15}{6}\) = \(\frac{12}{6}\) + \(\frac{3}{6}\)
2 + \(\frac{3}{6}\) = 2\(\frac{1}{3}\)
2\(\frac{1}{3}\) circles that each student get

Solve. Show your work.

Question 3.
Mrs. Quirk buys 1 quart of milk. Michael drinks \(\frac{2}{7}\) quart of it. Joel drinks \(\frac{1}{3}\) quart of it. How many quarts of milk are left?
Answer:
\(\frac{12}{21}\)
Explanation:
Mrs. Quirk buys 1 quart of milk. Michael drinks \(\frac{2}{7}\) quart of it.
Joel drinks \(\frac{1}{3}\) quart of it.
1 – (\(\frac{2}{7}\) + \(\frac{1}{3}\))

\(\frac{8}{21}\) quarts of milk are left

Solve. Show your work

Question 4.
An organic farmer buys a piece of land. She plants tomatoes on \(\frac{5}{9}\) of the land and green beans on \(\frac{1}{12}\) of the land. She plants potatoes on the remaining piece of land. What fraction of the land does she plant with potatoes?
Answer:
\(\frac{13}{36}\) of the land that she plant with potatoes
Explanation:
An organic farmer buys a piece of land.
She plants tomatoes on \(\frac{5}{9}\) of the land
and green beans on \(\frac{1}{12}\) of the land.
She plants potatoes on the remaining piece of land.
total land = 1
Tomatoes = \(\frac{5}{9}\)1
Green beans = \(\frac{1}{12}\)1
potatoes = 1 – (\(\frac{5}{9}\) + \(\frac{1}{12}\))
= \(\frac{20+3}{36}\)
= \(\frac{36-23}{36}\)
= \(\frac{13}{36}\)
\(\frac{13}{36}\) of the land that she plant with potatoes

Solve. Show your work

Question 5.
A package contains three types of bagels, plain, wheat, and sesame. The weight of the plain bagels is 1\(\frac{2}{3}\) pounds. The weight of the wheat bagels is 2\(\frac{5}{6}\) pounds. The total weight of the three types of bagels is 5 pounds. What is the weight of the sesame bagels?
Answer:

Explanation:
A package contains three types of bagels, plain, wheat, and sesame. The weight of the plain bagels is 1\(\frac{2}{3}\) pounds.
The weight of the wheat bagels is 2\(\frac{5}{6}\) pounds.
The total weight of the three types of bagels is 5 pounds.
\(\frac{1}{2}\) is the weight of the sesame bagels

Question 6.
Reggie and Jay go for a walk every morning. Reggie walks 2\(\frac{1}{4}\) miles. Jay walks 1\(\frac{3}{8}\) miles less than Reggie. What is the total distance they walk every morning?
Answer:
3 \(\frac{1}{8}\) is the total distance they walk every morning
Explanation:
Reggie and Jay go for a walk every morning. Reggie walks 2\(\frac{1}{4}\) miles.
2\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{9}{4}\)
Jay walks 1\(\frac{3}{8}\) miles less than Reggie.
1\(\frac{3}{8}\) = \(\frac{11}{8}\)
\(\frac{9}{4}\) – \(\frac{11}{8}\)
= \(\frac{18-11}{8}\) = \(\frac{7}{8}\)
Total distance
\(\frac{9}{4}\) + \(\frac{7}{8}\)
= \(\frac{9 + 7}{8}\)
= \(\frac{25}{8}\)
= 3 \(\frac{1}{8}\)

Solve. Show your work.

Question 7.
Alicia uses \(\frac{3}{4}\) gallon of paint to paint her room. Becca uses \(\frac{4}{5}\) gallon more than Alicia to paint her room. How many gallons of paint do they use altogether?
Answer:
= \(\frac{23}{10}\) gallons of paint that they use altogether
Explanation:
Alicia uses \(\frac{3}{4}\) gallon
Becca uses \(\frac{4}{5}\) gallon
\(\frac{4}{5}\) > \(\frac{3}{4}\)
so, Becca =
\(\frac{4}{5}\) + \(\frac{3}{4}\)
= \(\frac{15+16}{20}\) = \(\frac{31}{20}\)
Altogether
\(\frac{3}{4}\) + \(\frac{31}{20}\)
= \(\frac{15+31}{20}\)
= \(\frac{46}{20}\)
= \(\frac{23}{10}\)

Solve. Show your work.

Question 8.
A monkey climbs 3\(\frac{3}{5}\) feet up a coconut tree that has a height of 10 feet. It rests for a while and continues to climb another 4\(\frac{2}{3}\) feet up the tree. How many more feet must the monkey climb to reach the top of the tree?
Answer:
\(\frac{26}{15}\)
Explanation:
3\(\frac{3}{5}\) + 4\(\frac{2}{3}\)

10 – \(\frac{124}{15}\)

\(\frac{26}{15}\) more feet must the monkey climb to reach the top of the tree

Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 6 Answer Key Dividing Fractions and Whole Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 6 Dividing Fractions and Whole Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 6 Answer Key Dividing Fractions and Whole Numbers

Shade parts of the model to show the division expression. Then complete.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 6 Answer Key Dividing Fractions and Whole Numbers 1

Question 1.
\(\frac{1}{6}\) ÷ 3
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 6 Answer Key Dividing Fractions and Whole Numbers 2
Answer:


Explanation:
Shaded the parts of the model to show the division expression

Divide. Draw models to help you.

Question 2.
\(\frac{4}{5}\) ÷ 2 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{4}{5}\) ÷ 2 = \(\frac{4}{10}\)

Question 3.
\(\frac{6}{7}\) ÷ 3 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{6}{7}\) ÷ 3 = \(\frac{6}{21}\)

Question 4.
\(\frac{3}{4}\) ÷ 2 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{3}{4}\) ÷ 2 = \(\frac{3}{8}\)

Question 5.
\(\frac{2}{5}\) ÷ 3 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{2}{5}\) ÷ 3 = \(\frac{2}{15}\)

Divide. Express each quotient in simplest form.

Question 6.
\(\frac{4}{5}\) ÷ 7 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{4}{5}\) ÷ 7 = \(\frac{4}{35}\)

Question 7.
\(\frac{5}{8}\) ÷ 9 =
Answer:

\(\frac{5}{8}\) ÷ 9 = \(\frac{5}{72}\)

Question 8.
\(\frac{8}{9}\) ÷ 4 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{8}{9}\) ÷ 4 = \(\frac{8}{36}\)

Question 9.
\(\frac{10}{11}\) ÷ 5 =
Answer:

Explanation:
\(\frac{10}{11}\) ÷ 5 = \(\frac{10}{55}\)

Divide. Draw models to help you.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 4 Practice 6 Answer Key Dividing Fractions and Whole Numbers 3

Question 10.
1 ÷ \(\frac{1}{4}\) = ____
Answer:

Explanation:
1 ÷ \(\frac{1}{4}\) =  \(\frac{1}{4}\)

Question 11.
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = ____
Answer:

Explanation:
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{1}{9}\)

Question 12.
5 ÷ \(\frac{1}{8}\) = ____
Answer:
1 out of 40 are colored
Explanation:
5 ÷ \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{1}{40}\)

Question 13.
9 ÷ \(\frac{1}{6}\) = ____
Answer:
1 out of 54 is colored
Explanation:
9 ÷ \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{1}{54}\)

Solve. Show your work

Question 14.
Mr. Chagall’s garden covers \(\frac{2}{5}\) of an acre of land. He divides the land into 4 equal sections. What fraction of an acre is each section of the garden?
Answer:

Explanation:
Mr. Chagall’s garden covers \(\frac{2}{5}\) of an acre of land.
He divides the land into 4 equal sections.
\(\frac{1}{10}\)  fraction of an acre is each section of the garden

Question 15.
Gordon pours \(\frac{4}{9}\) quart of milk from a pitcher equally into 4 mugs.
a. Find the amount of milk in each mug.
Answer:

4 mugs is \(\frac{1}{9}\)

b. Find the amount of milk in 3 mugs.
Answer:

4 mugs is \(\frac{1}{9}\)

Solve. Show your work.

Question 16.
Calvin buys \(\frac{3}{5}\) pound of ground beef. He divides the beef into 6 equal portions.

a. Find the weight of 1 portion of beef.
Answer:
If he divides in to 1 portion the weight is \(\frac{3}{5}\)

b. Find the weight of 4 portions of beef.
Answer:

The weight of 4 portions is  \(\frac{3}{10}\)

Question 17.
Devon buys a plot of land with an area of \(\frac{5}{6}\) square kilometer. He divides the land equally into 4 smaller plots. What is the total area of 3 of the smaller plots of land?
Answer:

Explanation:
Devon buys a plot of land with an area of \(\frac{5}{6}\) square kilometer.
He divides the land equally into 4 smaller plots.
the total area of 3 of the smaller plots of land is \(\frac{10}{9}\)

Solve. Show your work

Question 18.
Sandra has a 5-foot length of canvas. She cuts the canvas into pieces that are \(\frac{1}{4}\) feet long. How many pieces will she have?
Answer:

Explanation:
Sandra has a 5-foot length of canvas.
She cuts the canvas into pieces that are \(\frac{1}{4}\) feet long.
20 pieces she will have

Question 19.
Aidan uses \(\frac{1}{4}\) of the water in a bucket to water 1 potted plant. How many potted plants can Aidan water with 3 full buckets of water?
Answer:
\(\frac{1}{4}\) x 3 = 12

Explanation:
Aidan uses \(\frac{1}{4}\) of the water in a bucket to water 1 potted plant.
12 potted plants can Aidan water with 3 full buckets of water

Question 20.
Mrs. Carter needs \(\frac{1}{2}\) meter of cloth to make a pillowcase. How many pillowcases can she make with 5 meters of cloth?
Answer:

Explanation:
Mrs. Carter needs \(\frac{1}{2}\) meter of cloth to make a pillowcase.
10 pillowcases can she make with 5 meters of cloth?

Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Quotient and Remainder

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 8 Practice 2 Quotient and Remainder to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Quotient and Remainder

Fill in the blanks. Use repeated subtraction to help you.

Question 1.
24 ones ÷ 3 ______ R ______
Quotient = ___________ ones
Remainder = __________ ones
Answer:
24 ones ÷ 3 = 8 R 0
Quotient = 8 ones
Remainder = 0 ones
Explanation:
24 – 3 = 21
21 – 3 = 18
18 – 3 = 15
15 – 3 = 12
12 – 3 = 9
9 – 3 = 3
3 – 3 = 0

Question 2.
22ones ÷ 4 _______ R _______
Quotient ____________ ones
Remainder __________ ones
Answer:
22ones ÷ 4 = 5 R 2
Quotient 4 ones
Remainder 2 ones
Explanation:
22 – 4 = 18
18 – 4 = 14
14 – 4 = 10
10 – 4 = 6
6 – 4 = 2

Find the quotient. Use related multiplication facts to help you.

Example
27 ÷ 3 = 9

Question 3.
20 ÷ 4 = ___
Answer:
20 ÷ 4 = 4
Explanation:
Used the multiplication fact
4 x 5 = 20
Quotient = 4

Question 4.
24 ÷ 4 = ____
Answer:
24 ÷ 4 = 6
Explanation:
Used the multiplication fact
4 x 6 = 24
Quotient = 6

Question 5.
40 ÷ 5 = ___
Answer:
40 ÷ 5 = 8
Explanation:
Used the multiplication fact
5 x 8 = 40
Quotient = 8

Question 6.
32 ÷ 4 = ___
Answer:
32 ÷ 4 = 8
Explanation:
Used the multiplication fact
4 x 8 = 32
Quotient = 8

Question 7.
24 ÷ 3 = ___
Answer:
24 ÷ 3 = 8
Explanation:
Used the multiplication fact
3 x 8 = 24
Quotient = 8

Question 8.
50 ÷ 5 = ___
Answer:
50 ÷ 5 = 10
Explanation:
Used the multiplication fact
5 x 10 = 50
Quotient = 10

Question 9.
18 ÷ 2 = ___
Answer:
18 ÷ 2 = 9
Explanation:
Used the multiplication fact
2 x 9 = 18
Quotient = 9

Divide. Use repeated subtraction or related multiplication facts to help you. The remainder is the number of eyes each character has. Draw the correct number of eyes for each character.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Quotient and Remainder 1

Question 10.
Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Quotient and Remainder 2
Quotient = ____ ones
Remainder = ____ ones
Answer:

Quotient = 8 ones
Remainder = 3 ones
Explanation:
4 x 8 = 32
35 – 32 = 3
so, the character has 3 eyes

Question 11.
Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Quotient and Remainder 3
Quotient = ____ ones
Remainder = ____ ones
Answer:

Quotient = 7 ones
Remainder = 1 ones
Explanation:
5 x 7 = 35
36 – 35 = 1
so, the character has 1 eye

Question 12.
Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 2 Answer Key Quotient and Remainder 4
Quotient = ____ ones
Remainder = ____ ones
Answer:

Quotient = ____ ones
Remainder = ____ ones
Explanation:
5 x 9 = 45
49 – 45 = 4
so, the character has 4 eyes

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 1 Understanding and Measuring Angles to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles

Name the angles in two ways.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 2
Answer:
∠STU or ∠UTS.

Explanation:
The name of the angle T is ∠STU or ∠UTS.

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 3
Answer:
∠XYZ or ∠ZYX.

Explanation:
The name of the angle Y is ∠XYZ or ∠ZYX.

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 4
Angle at A: ∠___ or ∠___
Angle at B: ∠___ or ∠___
Angle at C: ∠___ or ∠___
Answer:
∠BAC or ∠CAB,
∠ABC or ∠CBA,
∠BCA or ∠ACB.

Explanation:
The name of angle A is ∠BAC or ∠CAB.
The name of angle B is ∠ABC or ∠CBA.
The name of angle A is ∠BCA or ∠ACB.

Name the marked angles in two ways.

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 5

Example
∠p: ∠AED or ∠DEA

Question 4.
∠q: ∠____ or ∠_____
Answer:
∠q: ∠EDC or ∠CDE

Explanation:
The marked angle ∠q is ∠EDC or ∠CDE.

Question 5.
∠r: ∠____ or ∠_____
Answer:
∠r: ∠BCD or ∠DCB.

Explanation:
The marked angle ∠r is ∠BCD or ∠DCB.

Question 6.
∠s: ∠____ or ∠_____
Answer:
∠s: ∠BAE or ∠EAB.

Explanation:
The marked angle ∠s is ∠BAE or ∠EAB.

Name the marked angles in two ways.

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 6

Question 7.
∠PRQ: ∠___ or ∠___
Answer:
∠PRQ: ∠b or ∠QRP.

Explanation:
The name of the marked ∠PRQ is ∠b or ∠QRP.

Question 8.
∠QPR: ∠___ or ∠___
Answer:
∠QPR: ∠a or ∠RPQ.

Explanation:
The name of the marked ∠QPR is ∠a or ∠RPQ.

Decide which scale you would use to measure each angle.
Fill in the blanks with inner scale or outer scale.

Examples

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 7

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 8
Answer:
Outer scale.

Explanation:
Here, the angle opens to the left of the protractor, so the shown image is an outer scale.

Question 10.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 9
Answer:
Outer scale.

Explanation:
Here, the angle opens to the left of the protractor, so the shown image is an outer scale.

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 10
Answer:
Inner scale.

Explanation:
Here, the angle opens to the right of the protractor, so the shown image is an inner scale.

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 11
Answer:
Inner scale.

Explanation:
Here, the angle opens to the left of the protractor, so the shown image is an inner scale.

Peter is walking along a path. Measure the marked angles along this path.

Question 17.

 

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Practice 1 Answer Key Understanding and Measuring Angles 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-9-Practice-1-Answer-Key-Understanding-and-Measuring-Angles-12-1

Explanation:
Here, the measure of ∠FGH = 80°,
the measure of ∠EFG = 75°,
the measure of ∠CDE = 80°,
the measure of ∠GHI = 20°,
the measure of ∠DEF = 70°

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 13 Addition and Subtraction to 40 to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40

Put on Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Fill in the circles with numbers.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40 1
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40_1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40_2

Question 3.
Luis places a ball into the number machine below. What happens to the number on the ball? Fill in the missing numbers.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40 3
Answer:
Given,
Number 9 by adding 20 to 9 we get 29,
By subtracting 2 from 29 we get 27.

Question 4.
Luis places another ball into the number machine below. What happens to the number on the ball?
Fill in the missing numbers.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40 4
Answer:
Given,
Number 15 by adding 5 to 15 we get 20,
By subtracting 13 from 20 we get 7.

Put on Your Thinking Cap!

Problem Solving

Dawn, Jamal and Nate go to an amusement park.

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Answer Key Addition and Subtraction to 40 5
They buy tokens. Then they go for rides. Which rides do they take?

Circle the correct rides.

Question 1.
Dawn uses 15 tokens to go on two different rides. Roller Coaster Bumper Car Flying Elephant Merry-Go-Round
Answer:
Given,
Dawn uses 15 tokens to gon on two different rides,
Roller coaster ride is for 10 tokens,
Merry-Go-Round ride is 5 tokens,
By adding 10 with 5 we get 15,

Question 2.
Jamal uses 12 tokens to go on two different rides. Roller Coaster Bumper Car Flying Elephant Merry-Go-Round
Answer:
Given,
Jamal uses 12 tokens to go on two different rides,
Bumper car ride is for 7 tokens,
Merry-Go-Round ride is for 5 tokens,
By adding 7 with 5 we get 12.

Question 3.
Nate uses 21 tokens to go on three different rides. Roller Coaster Bumper Car Flying Elephant Merry-Go-Round
Answer:
Nate uses 21 tokens to go on three different rides,
Roller coaster ride is for 10 tokens,
Flying Elephant ride is for 6 tokens,
Merry-Go-Round ride is for 5 tokens,
By adding 10 with 6 we get 16 and then adding 16 with 5 we get 21.

Chapter Review/Test
Vocabulary
Choose the correct word.

Question 1.
You _________ from the greater number when you subtract.
Answer: You subtract smaller number from the greater number when you subtract.

Question 2.
You can _______ 13 ones into 1 ten 3 ones.
Answer: You can split 13 ones into 1 ten 3 ones.

Question 3.
You can add two numbers using the _______ method.
Answer: You can add two numbers using the sum method.

Question 4.
A _____________ can be used to add numbers.
Answer: A addition can be used to add numbers.

Concepts and Skills

Add or subtract.

Question 5.
32 + 7 = ______
Answer: 39

Question 6.
18 + 19 = ______
Answer: 37

Question 7.
27 – 3 = ______
Answer: 24

Question 8.
36 – 18 = ______
Answer: 18

Question 9.
4 + 8 + 6 = ______
Answer: 18

Question 10.
9 + 8 + 5 = ______
Answer: 22

Problem Solving

Solve.

Question 11.
Nicole blows up 30 balloons for a class party. Michael blows up 4 fewer balloons than Nicole. How many balloons does Michael blow up?
Michael blows up ___ balloons.
Answer:
Given,
Nicole blows up 30 balloons for a class party,
Michael blows up 4 fewer balloons than Nicole,
By subtracting 4 from 30 we get 26,
Therefore, Michael blows up 26 balloons.

Question 12.
Ryan has 23 bookmarks. He has 5 fewer bookmarks than Ivy. How many bookmarks does Ivy have?
Ivy has ___ bookmarks.
Answer:
Ryan has 23 bookmarks, He has 5 fewer bookmarks than Ivy,
By adding 5 from 23 we get 28,
Therefore, Ivy has 28 bookmarks.