Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Understanding Tenths

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 1 Understanding Tenths to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Understanding Tenths

Shade the squares to represent each decimal.
Each square represents 1 whole.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Shade the squares to represent each decimal-1

Explanation:
0.3 = 3 ÷ 10.

 

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Shade the squares to represent each decimal-2

Explanation:
1.8 = 18 ÷ 10.

 

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Shade the squares to represent each decimal-3

Explanation:
1.5 = 15 ÷ 10.

 

Write the correct decimal in each box.
Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write the correct decimal in each box-4

Explanation:
0 ones 3 tenths = 0.3.

 

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write the correct decimal in each box-5

Explanation:
2 ones 4 tenths = 2.4.

 

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write the correct decimal in each box-6

Explanation:
4 ones 6 tenths = 4.6.

 

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write the correct decimal in each box-7

Explanation:
5 ones 7 tenths = 5.7.

 

Write the correct decimal in each box.
Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write the correct decimal in each box-8

Explanation:
1.0 + 0.2 = 1.2.
1.2 + 0.7 = 1.9.
2.0 + 0.7 = 2.7.

 

Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line, Label its value.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 10
Question 9.
1.6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line-Label its value-9

Explanation:
1.6 = 1.0 + 0.6.

 

Question 10.
1.8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line-Label its value-10

Explanation:
1.8 = 1.0 + 0.8.

 

Question 11.
2.4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line-Label its value-11

Explanation:
2.4 = 2.0 + 0.4.

 

Write each of these as a decimal.

Question 12.
9 tenths = ___
Answer:
9 tenths = 0.9.

Explanation:
9 tenths = 9 ÷ 10 = 0.9.

 

Question 13.
13 tenths = ____
Answer:
13 tenths = 1.3.

Explanation:
13 tenths = 13 ÷ 10 = 1.3.

 

Question 14.
26 tenths = ___
Answer:
26 tenths = 2.6.

Explanation:
26 tenths = 26 ÷ 10 = 2.6.

 

Question 15.
9 ones and 3 tenths = ___
Answer:
9 ones and 3 tenths = 9.3.

Explanation:
9 ones and 3 tenths = 93 ÷ 10 = 9.3.

 

Write each fraction or mixed number as a decimal.
Question 16.
\(\frac{7}{10}\) = ___
Answer:
\(\frac{7}{10}\) = 0.7.

Explanation:
\(\frac{7}{10}\) = 0.7.

 

Question 17.
2\(\frac{3}{10}\) = ___
Answer:
2\(\frac{3}{10}\) = 2.3.

Explanation:
2\(\frac{3}{10}\) = (20 + 3) ÷ 10
= \(\frac{23}{10}\)
= 2.3.

 

Question 18.
\(\frac{41}{10}\) = ___
Answer:
\(\frac{41}{10}\) = 4.1.

Explanation:
\(\frac{41}{10}\) =  4.1.

 

Question 19.
\(\frac{109}{10}\) = ___
Answer:
\(\frac{109}{10}\) = 10.9.

Explanation:
\(\frac{109}{10}\) = 10.9.

 

Write each decimal in tenths.
Question 20.
0.3 = ___ tenths
Answer:
0.3 = 3 tenths.

Explanation:
0.3 = 3 tenths.

 

Question 21.
5.7 = ___ tenths
Answer:
5.7 = 57 tenths.

Explanation:
5.7 = 5 ones 7 tenths.

 

Question 22.
26.1 = __ tenths
Answer:
26.1 = 261 tenths.

Explanation:
26.1 = 2 tens 6 ones 1 tenths.

 

Question 23.
48.9 = ___ tenths
Answer:
48.9 = 489 tenths.

Explanation:
48.9 = 4 tens 8 ones 9 tenths.

 

Write a fraction and decimal for each measure.
Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 11

Question 24.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write a fraction and decimal for each measure-24

Explanation:
Amount of water = 6 ÷ 10L.

 

Write a mixed number and decimal for each measure.
Question 25.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write a fraction and decimal for each measure-25

Explanation:
Length of the nail = 1.3 cm.

 

Question 26.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Write a fraction and decimal for each measure-26

Explanation:
Amount of water = 2L + 0.4 L = 2.4 L.

 

Fill in the blanks:
Question 27.
3.4 = 3 ones and ___ tenths
Answer:
3.4 = 3 ones and 4 tenths.

Explanation:
3.4 = 3 ones and 4 tenths.

 

Question 28.
5.8 = ___ ones and 8 tenths
Answer:
5.8 = 5 ones and 8 tenths.

Explanation:
5.8 = 5 ones and 8 tenths.

 

Question 29.
22.1 = 2 tens 2 ones and ___ tenth
Answer:
22.1 = 2 tens 2 ones and 1 tenth.

Explanation:
22.1 = 2 tens 2 ones and 1 tenth.

 

Question 30.
36.7 = ___ tens 6 ones and 7 tenths
Answer:
36.7 = 3 tens 6 ones and 7 tenths.

Explanation:
36.7 = 3 tens 6 ones and 7 tenths.

 

You can write 15.2 in expanded form as 10 + 5 + \(\frac{2}{10}\). Complete in the same way.
Question 31.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Complete in the same way-31

Explanation:
4.5 = 4 +  \(\frac{5}{10}\).

 

Question 32.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Complete in the same way-32

Explanation:
23.7 = 20 + 3 +  \(\frac{7}{10}\).

 

You can write 14.3 in expanded form as 10 + 4 + 0.3. Complete in the same way.
Question 33.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Complete in the same way-33

Explanation:
Expanded form of 6.9 = 6 + 0.9.

 

Question 34.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-1-Answer-Key-Understanding-Tenths-Complete in the same way-34

Explanation:
Expanded form of 35.4 = 30 + 5 + 0.4.

 

Fill in the blanks.
Question 35.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 19
The digit 6 is in the ___ place. Its value is ___
Answer:
3 tens 4 ones 6 tenths = 34.6.

Explanation:
The digit 6 is in the tenths place.
Its value is 0.6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 19

 

Question 36.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 20
The digit 0 is in the ___ place. Its value is ___
Answer:
5 tens 0 ones 8 tenths = 50.8.

Explanation:
The digit 0 is in the ones place.
Its value is 0 × 1 = 0.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Decimals 20

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 7 Answer Key Fractions and Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 7 Fractions and Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 7 Answer Key Fractions and Decimals

Write each fraction as a decimal.

Example
\(\frac{9}{10}\) = 0.9

Question 1.
\(\frac{7}{10}\) = ____
Answer:
\(\frac{7}{10}\) = 0.7

Explanation:
\(\frac{7}{10}\) = 7 ÷ 10 = 0.7.

 

Question 2.
\(\frac{3}{100}\) = ____
Answer:
\(\frac{3}{100}\) = 0.03.

Explanation:
\(\frac{3}{100}\) = 3 ÷ 100 = 0.03.

 

Question 3.
\(\frac{51}{100}\) = ____
Answer:
\(\frac{51}{100}\) = 0.51.

Explanation:
\(\frac{51}{100}\) = 51 ÷ 100 = 0.51.

 

Express each fraction as a decimal. Hint: Make the denominator 10 or 100.

Example
\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{4}{10}\)
= 0.4

Question 4.
\(\frac{1}{2}\) = ____
Answer:
\(\frac{1}{2}\) = 0.5.

Explanation:
\(\frac{1}{2}\) =  \(\frac{5}{10}\) = 0.5.

 

Question 5.
\(\frac{5}{2}\) = ____
Answer:
\(\frac{5}{2}\) = 2.5.

Explanation:
\(\frac{5}{2}\) = \(\frac{25}{10}\) = 2.5.

 

Question 6.
\(\frac{5}{4}\) = ____
Answer:
\(\frac{5}{4}\) = 1.25.

Explanation:
\(\frac{5}{4}\) = \(\frac{125}{100}\) = 1.25.

 

Question 7.
\(\frac{7}{20}\) = ____
Answer:
\(\frac{7}{20}\) = 0.35.

Explanation:
\(\frac{7}{20}\) = \(\frac{35}{100}\) = 0.35.

 

Question 8.
\(\frac{2}{25}\) = ____
Answer:
\(\frac{2}{25}\) = 0.08.

Explanation:
\(\frac{2}{25}\) = \(\frac{8}{100}\) = 0.08.

 

Write each mixed number as a decimal.

Question 9.
3\(\frac{5}{10}\) = ____
Answer:
3\(\frac{5}{10}\) = 3.5.

Explanation:
3\(\frac{5}{10}\) = (30 + 5) ÷ 10
= \(\frac{35}{10}\)
= 3.5.

 

Question 10.
6\(\frac{43}{100}\) = ____
Answer:
6\(\frac{43}{100}\) = 6.43..

Explanation:
6\(\frac{43}{100}\) = (600 + 43) ÷ 100
= \(\frac{643}{100}\)
= 6.43.

 

Question 11.
8\(\frac{3}{5}\) = ____
Answer:
8\(\frac{3}{5}\) = 8.6.

Explanation:
8\(\frac{3}{5}\) = (40 +  3) ÷ 5
= \(\frac{43}{5}\)
= \(\frac{86}{10}\)
= 8.6.

 

Question 12.
10\(\frac{3}{20}\) = ____
Answer:
10\(\frac{3}{20}\) = 10.15.

Explanation:
10\(\frac{3}{20}\) = (200 + 3) ÷ 20.
= \(\frac{203}{20}\) = \(\frac{3}{20}\)
= \(\frac{1015}{100}\)
= 10.15.

 

Write each decimal as a fraction or mixed number in simplest form.

Question 13.
0.3
Answer:
0.3 = \(\frac{3}{10}\)

Explanation:
0.3 = \(\frac{3}{20}\)

 

Question 14.
0.5
Answer:
0.5 = \(\frac{5}{10}\)

Explanation:
0.5 = \(\frac{5}{10}\)

 

Question 15.
5.2
Answer:
5.2 =  \(\frac{52}{10}\)

Explanation:
5.2 =  \(\frac{52}{10}\)

 

Question 16.
0.25
Answer:
0.25 =  \(\frac{25}{100}\)

Explanation:
0.25 =  \(\frac{25}{100}\)

 

Question 17.
4.08
Answer:
4.08 =  \(\frac{408}{100}\)

Explanation:
4.08 =  \(\frac{408}{100}\)

 

Question 18.
3.45
Answer:
3.45 =  \(\frac{345}{100}\)

Explanation:
3.45 =  \(\frac{345}{100}\)

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Answer Key Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Answer Key Decimals

Put On Your Thinking Cap!
Challenging Practice
Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line. Label its value.

Question 1.
1.2
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Answer Key Decimals 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Answer-Key-Decimals-Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line-Label its value-1

Explanation:
0 + 0.4 = 0.4.
0.4 + 0.4 = 0.8.
0.8 + 0.4 = 1.2.

 

Question 2.
0.12
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Answer Key Decimals 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Answer-Key-Decimals-Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line-Label its value-2

Explanation:
0 + 0.03 = 0.03.
0.03 + 0.03 = 0.06.
0.06 + 0.03 = 0.09.
0.09 + 0.03 = 0.12.

 

Write any decimal that is
Question 3.
greater than 2 but less than 2.1 _____
Answer:
Greater than 2 but less than 2.1 = 2.987.

Explanation:
Greater than 2 but less than 2.1 = 2.987.

 

Question 4.
greater than 1.1 but less than 1.2. _____
Answer:
Greater than 1.1 but less than 1.2 = 1.1987.

Explanation:
Greater than 1.1 but less than 1.2 = 1.1987.

 

Round 9.95 to
Question 5.
the nearest whole number. _____
Answer:
The nearest whole number of  9.95 = 10.

Explanation:
The nearest whole number of  9.95 = 10.

 

Question 6.
the nearest tenth. _____
Answer:
The nearest tenth of  9.95 = 10.

Explanation:
The nearest tenth of  9.95 = 10.

 

Put On Your Thinking Cap!
Problem Solving
The decimals in each exercise follow a pattern.
Write the two missing decimals in each pattern.

Question 1.
0.01 0.14 ___ 0.4 ___ 0.66
Answer:
0.01   0.14   0.26   0.40   0.53  0.66.

Explanation:
0.01   0.14   0.26(0.4 – 0.14)   0.40   0.53(0.13 + 0.4)   0.66.
0.14 – 0.01 = 0.13.
0.4 – 0.14 = 0.26.
0.4 + 0.13 = 0.53.
0.53 + 0.13 = 0.66.

 

Question 2.
1.21 1.42 ___ 1.84 2.05 _____
Answer:
1.21   1.42   1.63    1.84   2.05   2.26.

Explanation:
1.21   1.42    1.63(1.42 – 1.21 = 0.21+ 1.42 )     1.84    2.05    2.26(2.05 + 0.21)
1.42 – 1.21 = 0.21.
1.42 + 0.21 = 1.63.
1.63 + 0.21 = 1.84.
1.84 + 0.21 = 2.05.
2.05 + 0.21 = 2.26.

 

Question 3.
0.48 0.39 ___ 0.21 0.12 ____
Answer:
0.48    0.39      0.30    0.21    0.12     0.03.

Explanation:
0.48    0.39   0.30{(0.48 – 0.39) -0.39}    0.21     0.12     0.03(0.12 – 0.09).
0.48 – 0.39 = 0.09.
0.39 – 0.09 = 0.30.
0.12 – 0.09 = 0.03.

 

Question 4.
Answer:

Explanation:

 

Question 5.
0.01 0.02 0.04 0.07 0.11 ___ ____
Answer:
0.01     0.02     0.04     0.07     0.11   0.16    0.22.

Explanation:
0.01   0.02   0.04   0.07   0.11  0.16 (0.11 + 0.05)   0.19(0.16 + 0.04)
0.02 – 0.01 = 0.01.
0.04 – 0.02 = 0.02.
0.07 – 0.04 = 0.03.
0.11 – 0.07 = 0.04.
0.11 + 0.05 = 0.16.
0.16 + 0.06 = 0.22.

 

Question 6.
2.95 2.85 2.65 2.35 1.95 ___ ____
Answer:
2.95     2.85     2.65     2.35     1.95     1.45     0.85.

Explanation:
2.95     2.85     2.65     2.35     1.95      1.45(1.95 – 0.50)      0.85 (1.45 – 0.60)
2.95 – 2.85 = 0.10.
2.85 – 2.65 = 0.20.
2.65 – 2.35 = 0.30.
2.35 – 1.95 = 0.40.
1.95 – 0.50 = 1.45.
1.45 – 0.60 = 0.85.

 

Question 7.
0.38 0.4 0.36 0.38 0.34 ____ ____
Answer:
0.38    0.4     0.36     0.38    0.34     0.36   0.40.

Explanation:
0.38    0.4     0.36     0.38    0.34      0.36     0.40.
0.4 – 0.38 = 0.02.
0.4 – 0.36 = 0.04.
0.38 – 0.36 = 0.02.
0.38 – 0.34 = 0.04.
0.34 + 0.02 = 0.36.
0.36 + 0.04 = 0.40.

 

Question 8.
3.14 2.84 2.54 2.94 3.34 3.04 ___ ______
Answer:
3.14    2.84     2.54     2.94     3.34       3.04       2.74      3.14

Explanation:
3.14    2.84     2.54     2.94     3.34       3.04       2.74     3.14
3.14 – 2.84 = 0.30.
2.84 – 2.54 = 0.30.
2.94 – 2.54 = 0.40.
3.34 – 2.94 = 0.40.
3.34 – 3.04 = 0.30.
3.04 – 0.30 = 2.74.
2.74 + 0.40 = 3.14.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 2 Cylinder, Sphere, and Cone provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone

Identify each solid shape.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 1
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-1
Explanation:
Given solid shape is cone as it has 2 faces and 1 vertices.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 2
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-2
Explanation:
Given solid shape is sphere as it has 1 face, 0 edge and 0 vertices.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 3
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-3
Explanation:
Given solid shape is cylinder as it has 3 faces, 2 edges and 0 vertices.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 4
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-4
Explanation:
Given solid shape is cone as it has 2 faces and 1 vertices.

Identify the shape of the base of each solid shape.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 5
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-5
Explanation:
The base of the cone is a flat face which is a circle.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 6
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-6
Explanation:
A cylinder is a three-dimensional solid that holds two parallel
bases joined by a curved surface, at a fixed distance.
Bases are normally circular in shape (like a circle).

Describe the labeled surface of each solid shape.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 7
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-7

Explanation:
A sphere is a three dimensional figure that is the set of all points
equidistant from a fixed point called the center of circular shape.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 8
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-8
Explanation:
Given cone is pointing towards curved surface of cone as shown above.

Question 9.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 9
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-9
Explanation:
Given cylinder is pointing towards curved surface of cylinder as shown above.

Complete.

Question 10.
The height of a cylinder is 4 centimeters. Complete the net of this open cylinder.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone 10
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 2 Answer Key Cylinder, Sphere, and Cone-10
Explanation:
Given the height of a cylinder is 4 centimeters.
Completed the net of this open cylinder as shown above with
the height h of a cylinder is the distance between the two bases.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 1 Comparing Things to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things

Circle your answer.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 1

Which is heavier?

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 2
Answer: Jansen is heavier than Kitty.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 3
Answer: John is heavier than crab.

Fill in the blanks with heavier than, lighter than or as heavy as.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 4
The bread is heavier than the muffin.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 5
The toothbrush is ____ the cubes.
The cubes are ____ the toothbrush.
Answer:
The toothbrush is equal to the cubes.
The cubes are equal to the toothbrush.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 6
The fish is ____ the bananas.
The bananas are ____ the fish.
Answer:
The fish is lighter than the bananas.
The bananas are heavier than the fish.

Fill in the blanks.

Example

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 7
The mug is heavier than the cup.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 8
The ____ is heavier than the ____
The ___ are lighter than the ____
Answer:
The toy car is heavier than the buttons
The buttons are lighter than the toy car.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 9
The ___ is heavier than the ____.
The ____ is lighter than the ____.
Answer:
The flute is heavier than the bone.
The bone is lighter than the flute.

Question 7.
Mrs. Todd has an apple and an orange. She puts them on a balance. The orange is heavier than the apple.

Draw the apple and orange in the correct pans.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 10
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things_1

Guess which is heavier.
Color the heavier object.
Then check using a balance.
Circle the heavier object.

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things_2

Question 9.
How many correct guesses did you make? ____
Answer: 4

Look at the things. Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 12

Question 10.
The ___ is the heaviest.
Answer: The ostrich is the heaviest.

Question 11.
The __ is the lightest.
Answer: The feather is the lightest.

Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 13

Question 12.
The ____ is lighter than the ____
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 1 Answer Key Comparing Things 14
Answer: The tomato is lighter than the carrot.

Question 13.
The ____________ is heavier than the ____
Answer: The pumpkin is heavier than the carrot.

Question 14.
So, the pumpkin is heavier than the ____________
Answer: The pumpkin is heavier than the carrot.

Question 15.
The ____________ ¡s the heaviest.
Answer: The pumpkin is the heaviest.

Question 16.
The ____________ is the lightest.
Answer: The carrot is the lightest.

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiplying 10: Skip-counting and Using Dot Paper

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 5 Multiplying 10: Skip-counting and Using Dot Paper to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiplying 10: Skip-counting and Using Dot Paper

The numbers below the chart follow a pattern. Use the hundreds chart to find the missing numbers.

Use patterns to fill in the blanks.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiplying 10 Skip-counting and Using Dot Paper 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-5-Answer-Key-Multiplying-10-Skip-counting-and-Using-Dot-Paper-1

Question 2.
2 × 1 = ___
2 × 10 = ____
Answer:
2 × 1 = 2
2 × 10 = 20

Question 3.
3 × 1 = ___
3 × 10 = ___
Answer:
3 × 1 = 3
3 × 10 = 30

Use patterns to fill in the blanks.

Question 4.
4 × 1 = ____
4 × 10 = ___
Answer:
4 × 1 = 4
4 × 10 = 40

Question 5.
5 × 1 = _____
5 × 10 = ___
Answer:
5 × 1 = 5
5 × 10 = 50

Question 6.
6 × 10 = ___
Answer:
6 × 10 = 60

Question 7.
7 × 10 = ___
Answer:
7 × 10 = 70

Solve.

Question 8.
There are 4 bundles of sticks. Each bundle has 10 sticks. How many sticks are there in all?

4 × 10 = ____
There are ___ sticks in all.
Answer:
4 × 10 = 40
There are 40 sticks in all

Question 9.
Megan makes 6 bracelets. She needs 10 beads to make one bracelet. How many beads are needed to make the 6 bracelets?
___ × 10 = ___
____ beads are needed to make the 6 bracelets.
Answer:
6 × 10 = 60
60 beads are needed to make the 6 bracelets.

Solve.

Question 10.
During sports day, 10 children form a group for a relay race. How many children are there in 8 groups?
____ × 10 = _____
There are ___ children in 8 groups.
Answer:
8 × 10 = 80
There are 20 children in 8 groups.

Question 11.
The school band has 10 violins. Each violin has 4 strings on it. How many strings are on the 10 violins?
____ × ___ = ____
There are ___ strings on the 10 violins.
Answer:
1 0 × 4 = 40
There are 40 strings on the 10 violins.

Use dot paper to multiply.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiplying 10 Skip-counting and Using Dot Paper 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-5-Answer-Key-Multiplying-10-Skip-counting-and-Using-Dot-Paper-2

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiplying 10 Skip-counting and Using Dot Paper 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-5-Answer-Key-Multiplying-10-Skip-counting-and-Using-Dot-Paper-3

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 5 Answer Key Multiplying 10 Skip-counting and Using Dot Paper 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-5-Answer-Key-Multiplying-10-Skip-counting-and-Using-Dot-Paper-4

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 5 and 6 to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key

Concepts and Skills

Draw Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 1

Question 1.
Draw 4 groups of 3 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 1
________________
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key_1

Question 2.
Draw 3 groups of 4 Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 1
_________________
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key_2

Find the missing numbers.

Question 3.
2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = ___ × 2
Answer:
2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 12
6 × 2 = 12

Question 4.
3 + 3 + 3 + 3 + 3 is ___ groups of ____
Answer:
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15
3 x 5 = 15
5 groups of 3

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 2
Answer:
3 × 4 = 12
12 ÷ 4 = 3
Explanation:
By multiplying 3 with 4 we get 12,
By dividing 12 with 4 we get 3.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 3
Answer:
24 ÷ 3 = 8
24 ÷ 8 – 3
Explanation:
By dividing 24 with 3 we get 8,
By dividing 24 with 8 we get 3,
Even after changing the addends we get the sum as same.

Find the missing numbers.

Question 7.
Divide 20 socks so there are 5 socks in each group.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 4
Subtract groups of 5 until there is nothing left.
20 – _____ – _____ – _____ – _____ = ______
Groups of five are subtracted ___ times.
20 ÷ 5 = ___
Answer:
Subtract groups of 5 until there is nothing left.
20 – 5 – 5 – 5 – 5 = 0
Groups of five are subtracted 4 times.

Cross out what does not belong.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 5
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key_3
Explanation:
By adding 7 groups of 5 we get 35.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 6
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key_4
Explanation:
By subtracting 3 groups of 2 from 6 we get 0.

Fill in the blanks.

Question 10.
Divide 16 fruit bars equally on 4 trays.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 7
16 ÷ ___ = ____
There are ___ fruit bars on each tray.
Answer:
16 ÷ 4 = 4
Explanation:
By dividing 16 fruit bars on 4 trays,
There are 4 fruit bars on each tray.

Question 6.
6 bugs are on each of the 3 branches
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 8
6 × ___ = ___
There are ___ fruit bars on each tray.
Answer: 6 × 3 = 18
Explanation:
There are 6 bugs on each of the 3 branches,
By multiplying 6 with 3 we get 18,
Therefore, there are 18 fruit bars on each tray.

Question 12.
Divide 20 crayons equally among 5 children.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 9
20 ÷ ___ = ____
Each child gets ___ crayons.
Answer:
20 ÷ 5 = 4
Explanaton:
By dividing 20 crayons among 5 children,
Therefore, each child gets 4 crayons.

Skip-count.

Question 13.
2, 4, 6, ___, ___, ___, ___, ___, ____, ____
Answer: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20
Need to add 2 to each number

Question 14.
5, 10, 15, ___, ___, ___, ___, ___, ____, ____
Answer: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50
Need to add 5 to each number.

Question 15.
10, 20, 30, ___, ___, ___, ___, ___, ____, ____
Answer: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100
Need to add 10 to each number.

Fill in the blanks.

Question 16.
2 groups of 2 = ___ × ____ = _____
Answer: 2 × 2 = 4

Question 17.
5 groups of 2 = ___ × ____ = _____
Answer: 5 × 2 = 10

Question 18.
6 groups of 5 = __ × ___ = _____
Answer: 6 × 5 = 30

Question 19.
7 groups of 5 = __ × ___ = ____
Answer: 7 × 5 = 35

Use the dot paper to find the missing numbers.

Question 20.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 10
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key_5
Explanation:
By multiplying 6 with 2 we get 12,
By multiplying 2 with 6 we get 12,
By changing the addends we get the same sum.

Question 21.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 11
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key_6
Explanation:
By multiplying 4 with 5 we get 20,
By multiplying 5 with 4 we get 20,
By changing the addends we get the same sum.

Complete the multiplication sentences.

Question 22.
4 × 2 = ___
2 × 4 = ___
Answer:
4 × 2 = 8
2 × 4 = 8
Explanation:
By multiplying 4 with 2 we get 8,
By multiplying 2 with 4 we get 8,
By changing the addends we get the same sum.

Question 23.
7 × 2 = ___
2 × 7 = ____
Answer:
7 × 2 = 14
2 × 7 = 14
Explanation:
By multiplying 7 with 2 we get 14,
By multiplying 2 with 7 we get 14,
By changing the addends we get the same sum.

Question 24.
3 × 5 = ___
5 × 3 = ___
Answer:
3 × 5 = 15
5 × 3 = 15
By multiplying 3 with 5 we get 15,
By multiplying 5 with 3 we get 15,
By changing the addends we get the same sum.

Question 25.
9 × 5 = ___
5 × 9 = ___
Answer:
9 × 5 = 45
5 × 9 = 45
Explanation:
By multiplying 9 with 5 we get 45,
By multiplying 5 with 9 we get 45,
By changing the addends we get the same sum.

Question 26.
4 × 10 = ___
10 × 4 = ___
Answer:
4 × 10 = 40
10 × 4 = 40
Explanation:
By multiplying 4 with 10 we get 40,
By multiplying 10 with 4 we get 40,
By changing the addends we get the same sum.

Question 27.
6 × 10 = ___
10 × 6 = ___
Answer:
6 × 10 = 60
10 × 6 = 60
Explanation:
By multiplying 6 with 10 we get 60,
By multiplying 10 with 6 we get 60,
By changing the addends we get the same sum.

Fill in the blanks.

Question 28.
___ × 2 = 16
Answer: 8 × 2 = 16

Question 29.
___ × 2 = 18
Answer: 9 × 2 = 18

Question 30.
____ × 5 = 40
Answer: 8 × 5 = 40

Question 31.
___ × 5 = 25
Answer: 5 × 5 = 25

Question 32.
____ × 10 = 70
Answer: 7 × 10 = 70

Question 33.
___ × 10 = 50
Answer: 5 × 10 = 50

Complete the multiplication sentences.

Question 34.
___ × 2 = 10 10 ÷ 2 = ____
Answer: 5 × 2 = 10 10 ÷ 2 = 5

Question 35.
___ × 5 = 10 30 ÷ 5 = ____
Answer: 2 × 5 = 10 30 ÷ 5 = 6

Question 36.
___ × 10 = 20 20 ÷ 10 = ____
Answer: 2 × 10 = 20 20 ÷ 10 = 2

Problem Solving

Solve.

Question 37.
A grocer sells 5 oranges in a bag. Mr. Diaz buys 6 bags of oranges. How many oranges does he buy in all? He buys oranges in all.
He buys ____ oranges in all.
Answer: He buys 30 oranges in all.
Explanation:
Given,
A grocer sells 5 oranges in a bag,
Mr. Diaz buys 6 bags of oranges,
By multiplying 5 with 6 we get 30,
Therefore, he buys 30 oranges.

Question 38.
Shauna puts some chairs in rows of 9. There are 2 rows of chairs. How many chairs are there?
There are ___ chairs.
Answer: There are 18 chairs.
Explanation:
Given,
Shauna puts some chairs in rows of 9,
There are 2 rows of chairs,
By multiplying 9 with 2 we get 18,
Therefore, there are 18 chairs.

Question 39.
Ling’s Travel has 10 new alarm clocks. Each clock needs 4- batteries. How many batteries are needed in all?
____ batteries are needed in all.
Answer: 40 batteries are needed in all.
Explanation:
Given,
Ling’s Travel has 10 new alarm clocks,
Each clock needs 4 batteries,
By mutliplying 10 with 4 we get 40,
Therefore, 40 batteries are needed for all 10 alarm clocks

Question 40.
There are 18 seashells. They are divided into 2 equal groups. How many seashells are in each group?
___ seashells are in each group.
Answer: 9 seashells are in each group.
Explanation:
Given,
There are 18 seashells,
They are divided into 2 equal groups,
By dividing 18 with 2 we get 9,
Therefore, each group gets 9 seashells.

Question 41.
Mr. Jenkins spends $30 on books. Each book costs $10. How many books does Mr. Jenkins buy?
Mr. Jenkins buys ___ books.
Answer: Mr. Jenkin buys 3 books.
Explanation:
Given,
Mr. Jenkins spends $30 on books,
Each book costs $10,
By dividing 30 with 10 we get 3,
Therefore, Mr. Jenkin buys 3 books.

Question 42.
The school chef has 30 mini pizzas. She divides them equally among a few children.
a. If each child gets 5 mini pizzas, how many children are there?

b. If there are 10 children, how many mini pizzas will each child get?

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review Chapters 5 and 6 Answer Key 12

a. There are ___ children.
Answer: There are 6 children
Explanation:
Given,
There are 30 mini pizzas,
Each child gets 5 mini pizzas,
By dividing 30 with 5 we get 6,
Therefore, there are 6 children and each child gets 5 mini pizzas.

b. Each child will get ___ mini pizzas.
Answer: Each child will get 3 mini pizzas.
Explanation:
Given,
There are 30 mini pizzas,
There are 10 children,
By dividing 30 with 10 we get 3,
Therefore, each child will get 3 mini pizzas.

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 5 Multiplication and Division to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division

Math Journal

Look at the picture.

Put 12 stars into equal groups in different ways. What are the multiplication sentences and division sentences that you can write? Draw circles around the stars to help you.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 1

Put on You? Thinking cap!

Challenging Practice

Maya is making silly stuffed animals. Study the number of eyes each stuffed animal has. Find a pattern. Then draw the eyes Maya will put on the last two stuffed animals.

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 2

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

An open jar has 36 sugar cubes inside. Mighty Ant takes 4- days to carry all the sugar cubes back to his nest. He carries the same number of sugar cubes each day. How many sugar cubes does he carry each day?

I can solve this problem by drawing a picture or by acting it out with cubes.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 3

Chapter Review/Test

Vocabulary

Match.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-5-Answer-Key-Multiplication-and-Division-4

Concepts and Skills

Fill in the Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 with +, -, ×, or ÷.

Question 2.
6 groups of 2 = 6 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 2
Answer:
6 groups of 2 = 6 × 2

Question 3.
8 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 4 = 32
Answer:
8 multiply by 4 = 32
8 × 4 = 32

Question 4.
3 × 5 = 5 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 5 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 5
Answer:
3 × 5 = 5 + 5 + 5

Question 5.
20 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 4 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 4 = 0
Answer:
20 – 4 – 4 – 4 – 4 – 4 = 0

Question 6.
20 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 5 = 4
Answer:
20 divided by 5 = 4
20 ÷ 5 = 4

Question 7.
15 Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 5 3 = 5
Answer:
15 divided by 3 = 5
15 ÷ 3 = 5

Find the missing numbers.
Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 6
3 × 3 = ___
There are ___ bees on the flowers in all.
Answer:
3 × 3 = 9
There are 9 bees on the flowers in all.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 7
7 × 4 = ___
There are ___ pears on the plates in all.
Answer:
7 × 4 = 28
There are 28 pears on the plantes in all.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 8
10 × 2 = ___
There are ___ tooth brushes in all.
Answer:
10 × 2 = 20
There are 20 tooth brushes in all.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 9
5 × 7 = ___
There are ___ buttons in all.
Answer:
5 × 7 = 35
There are 35 buttons in all.

Find the missing numbers.

Question 12.
Divide 8 bananas onto 4 plates equally.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 10
8 ÷ 4 = ___
Answer:
Given that
Number of bananas are 8
The 8 bananas are divided in the 4 plates.
Each plate contains = 8 ÷ 4 = 2
There are 2 bananas in each plate.

Question 13.
Divide 20 marbles into 5 equal groups.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 11
20 ÷ 5 = ______
Answer:
Given that
Number of marbles = 20
The 20 marbles are divided into 5 groups.
Each group contains = 20 ÷ 5 = 4
Therefore the each person has 4 marbles.

Question 14.
Divide 18 stamps into groups of 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 12
18 ÷ 2 = _______
Answer:
Given that
Number of stamps are 18.
In 18 stamps every 2 stamps are divided into 1 group
18 ÷ 2 = 9
Therefore the 18 stamps are divided into 9 groups.

Question 15.
Divide 24 almonds into groups of 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 13
24 ÷ 3 = ___
Answer:
Given that
There are 24 almonds.
The 3 of almonds are divided into 1 group, So
24 ÷ 3 = 8
Therefore 24 almonds are divided into 8 groups.

Problem Solving

Solve.

Question 16.
Every day, Mr. Smith collects 3 eggs from his chickens. How many eggs does he collect in a week?
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 14
Mr. Smith collects ____ eggs in a week.
Answer:
Given that
Mr. Smith collects 3 eggs from his chicken every day.
Eggs collected in 1 week equal to
1 week = 7 days.
Therefore 7 days × 3 eggs = 21 days
Mr.Smith collects 27 eggs in a week.

Question 17.
There are 3 baskets. Each basket contains 4 loaves of bread. How many loaves of bread are there in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 15
There are ____ loaves of bread in all.
Answer:
Given that
The number of baskets equal to 3.
Number of loaves of breads in each basket equal to 4.
Number of loaves of a bread is 3 × 4 = 12.
There are 12 loaves of bread in all.

Question 18.
Meg has 35 stickers. She has an album with 5 pages. She puts an equal number of stickers on each page. How many stickers are on each page?
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 16
There are ___ stickers on each page.
Answer:
Given that
Meg has 35 stickers
She has a album with 5 pages and she puts equal number of stickers on each page.
Stickers on each page = 35 ÷ 5 = 7
There are 7 stickers on each page.

Question 19.
Mrs. Barker has 30 star stickers. She gives each student 5 star stickers. How many students are there?
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Multiplication and Division 17
There are ____ students.
Answer:
Given that
Mr. Barker has 30 star stickers.
He gives each student 5 stickers.
Number of students = 30 ÷ 5 = 6
There are 6 students
Mr. Barker gives the Star stickers to 6 students.

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 1 How to Multiply to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply

Look at the pictures.
Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply 2
5 groups of 4 monkeys = ___
5 × 4 = ___
Answer:
Given that
Number of groups are 5
Number of monkeys in each group are 4
5 groups of 4 monkeys are 5 × 4 = 20.

Count and add the number of animals in each group. Then multiply.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply 3

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply 4
Answer:
10 + 10 + 10 + 10 = 40 animals.
10 × 4 = 40 animals.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 1 Answer Key How to Multiply 5
Answer:
7 + 7 + 7 + 7 + 7 = 35 animals.
7 × 5 = 35 animals.

Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 10 Perpendicular and Parallel Line Segments detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

In the figure, use a protractor, drawing triangle, and a straightedge to name three pairs of line segments that are
Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments 8

Question 1.
perpendicular. ____________________
Answer:
These three pairs of line segments  HF⊥ FG, FE ⊥ AE, FE ⊥ ED are Perpendicular.

Question 2.
parallel _____________________
Answer:
These three pairs of line segments FG // AD, AD // BC, HF // FE are Parallel.

Solve.

PQ is a lamp post standing vertically on the ground.
\(\overline{R S}\) and \(\overline{U T}\) are horizontal line segments on the ground passing through point Q.
\(\overline{Q T}\) is perpendicular to \(\overline{Q S}\).
Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments 9

Question 3.
Identify two other pairs of line segments that are perpendicular.
Answer:
The two other pairs of line segments that are perpendicular are RQ ⊥ QU, QU ⊥ QS.

Question 4.
How many right angles are formed at point Q? ____
Answer:
Four right angles are formed at point Q.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

The diagram shows a road with parallel curbs \(\overline{J K}\) and \(\overline{L M}\).
Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments 10

Question 1.
Danie is standing at point A and Alicia is standing at point B. They both want to cross the road. Use a drawing triangle to draw the shortest route each can take, and mark all the right angles like this Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments 11 Measure the distance along each route.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Perpendicular-and-Parallel-Line-Segments-10

Question 2.
What do you know about the distance between parallel line segments?
Parallel line segments are always ____ distance apart.
Answer:
Parallel line segments are always same distance apart.

Solve.

The cube is placed on a flat surface.
Math in Focus Grade 4 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Perpendicular and Parallel Line Segments 12

Question 3.
How many vertical line segments are there? ____
Answer:
There are 4 vertical line segments.

Question 4.
How many horizontal line segments are there? ____
Answer:
There are 8 horizontal line segments.

Question 5.
How many right angles are there? ____
Answer:
There are 24 right angles.