Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Cumulative Review for Chapters 10 to 12 to Estimate to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key

Concepts and Skills

Question 1.
Connect the cards to show the steps for mental math.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 1
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_1

Add mentally.

Question 2.
352 + 4 = ____________
Answer: 352 + 4 = 356

Question 3.
817 + 5 = ____________
Answer: 817 + 5 = 822

Question 4.
143 + 30 = ____________
Answer: 143 + 30 = 163

Question 5.
198 + 800 = ____________
Answer: 198 + 800 = 998

Subtract mentally.

Question 6.
916 – 5 = ____________
Answer: 916 – 5 = 911

Question 7.
873 – 8 = ____________
Answer: 873 – 8 = 865

Question 8.
477 – 60 = ____________
Answer: 477 – 60 = 416

Question 9.
858 – 400 = ____________
Answer: 858 – 400 = 458

Mark each number with an X on the number line. Then round each number to the nearest ten.

Question 10.
76
Answer: 76 is nearer to 80
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_2

Question 11.
81
Answer: 81 is nearest to 80
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 2

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_3

Question 12.
123
Answer:
123 is nearest to 120
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_4

Question 13.
134
Answer:

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 3

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_5

Complete.

Question 14.
Write the numbers that give 50 when rounded to the nearest ten.
Answer:
The numbers that give 50 when rounded to the nearest ten are 45,46,47,48,49,51,52,53,54.

Question 15.
What is the least number that rounds to 10?
Answer: The least number that rounds to 10 is 1.

Question 16.
What is the greatest number that rounds to 80?
Answer: The greatest number that rounds to 80 is 84.

Add or subtract. Round each number to the nearest ten. Then estimate the sum or difference to check that your answer is reasonable.

Question 17.
874 + 67 = ___________
874 is about ____________
67 is about ____________
____________ + ____________ = ____________
So, 874 + 67 is about ____________
Is the answer reasonable? Explain.
Answer:
874 + 67 = 941
874 is about nearest to 870
67 is about nearest to 70
870 + 70 = 940
So, 874 + 67 is about nearest to 941

Question 18.
545 – 79 = ____________
545 is about ____________
79 is about ____________
So, 545 – 79 is about ____________
Is the answer reasonable? Explain.
Answer:
545 – 79 = 466
545 is about nearest to 550
79 is about nearest to 80
So, 545 – 79 is about 466

Circle the bills that make the amount shown.

Question 19.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 4
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_6

Write the amount in numbers.

Question 20.
twenty-five cents $__________ or __________¢
Answer: $0.25

Question 21.
thirty-nine dollars $ ____________
Answer: $39

Question 22.
twelve dollars and ninety-seven cents $____________
Answer: $12.97

Count the money. Then write the amount each way.

Question 23.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 5
dollars and cents ____________
cents ____________
words ____________
Answer:
dollars and cents $5.90
cents 90
words: Five dollars and 90 cents

Circle the amount that is least.

Question 24.
$10.75
$7.98
$8.07
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_7

Circle the greatest amount.

Question 25.
$96.50
$96.72
$96.09
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_8

Shade the model to show the fraction.

Question 26.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 6
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_9

Question 27.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 7
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_10

Look at the model.

Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 8
Color \(\frac{1}{4}\) blue.
Color \(\frac{2}{4}\) yellow.

Question 28.
What fraction of the model is colored?
Answer: 1/4 fraction of the model is colored in blue.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_11

Question 29.
What fraction of the model is not colored?
Answer: 2/4 fraction of the model is not colored in yellow.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_12

Shade each strip. Then write the fractions in order from greatest to least.

Question 30.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 9
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_13

Write a fraction for the shaded part.

Question 31.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 10
Answer: 1/2 is the shaded part

Question 32.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 11
Answer: 2/3 is the shaded part

Question 33.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 12
Answer: 1/3 is the shaded part.

Use your answers for Exercises 31 to 33. Fill in the blanks.

Question 34.
_______ is lout of 2 equal parts.
Answer: 1/2 is 1 out of 2 equal parts.

Question 35.
_________ is 2 out of 3 equal parts.
Answer: 2/3 is 2 out of 3 equal parts.

Question 36.
\(\frac{1}{2}\) is greater than ___________.
Answer: 1/2 is greater than 1/3.

Question 37.
\(\frac{1}{2}\) is less than ______________.
Answer: 1/2 is less than 1

Question 38.
______________ is the least fraction.
Answer:

Find the missing fraction. Use models to help you.

Question 39.
Add \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{1}{3}\).
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 13
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_14

Question 40.
Subtract \(\frac{3}{4}\) from 1.
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key 14
Answer:
Math in Focus Grade 2 Cumulative Review for Chapters 10 to 12 Answer Key_15

Solve. Draw bar models to help you. Estimate to check your answers.

Question 41.
Teri folds 32 pieces of paper. Her sister folds 19 pieces. How many pieces do they fold in all?
They fold ____________ pieces in all.
Answer:
They fold 51 pieces in all.
Explanation:
Given,
Teri folds 32 pieces of paper,
Her sister folds 19 pieces of paper,
By adding 32 with 19 we get 51,
Therefore, they fold 51 pieces of paper altogether.

Question 42.
Edwin has 83¢. His father gives him 25c more. How much does he have now?
He has $__________ now.
Answer:
Edwin has $ 1.08 now.
Explanation:
Given,
Edwin has 83¢,
His father gives him 25¢ more,
By adding 83 with 25 we get 108¢,
Converting 108¢ into dollars we get $1.08,
Therefore, Edwin has $1.08.

Question 43.
Jonas needs to deliver 34 newspapers. He still has 11 newspapers left to deliver. How many newspapers has he delivered?
He has delivered ____________ newspapers.
Answer:
Jonas has delivered 23 newspapers.
Explanation:
Given,
Jonas needs to deliver 34 newspapers,
He still has 11 newspapers left to deliver,
By subtracting 11 from 34 we get 23,
Therefore, Jonas needs to deliver 23 newspapers.

Question 44.
Adam wants to buy a bat for $23 and a baseball glove for $17. He has saved $19. How much more money does he need?
He needs $____________ more.
Answer:
Adam needs $21 more.
Explanation:
Given,
Adam wants to buy bat for $23,
And a baseball glove for $17,
He saved $19,
By adding $23 with $17 we get $40 money which he needs to buy the things he want,
By subtracting $19 from $40 we get $21 money which he needs,
Therefore, Adam needs $21 more to buy the things he want.

Question 45.
An eraser costs 16¢ and a pencil costs 70¢. Marian buys two erasers and a pencil. How much does she spend?
Marian spends $____________
Answer:
Marian spends $1.02
Explanation:
Given,
An eraser costs 16¢,
Pencil costs 70¢,
Marian buys two erasers and a pencil,
By multiplying 2 with 16¢ we get the cost of 2 erasers which is 32¢,
By adding 32¢ with 70¢, we get the cost of 2 erasers and a pencil which is 102¢,
Converting 102¢ into dollars we get $1.02.

Question 46.
Mrs. Barry has $200 to buy new clothes. Round the cost of each item to the nearest ten. Then estimate the total cost.
A pair of pants costs $44.
a. 44 is ____________ when rounded to the nearest ten.
A pair of shoes costs $59.
Answer:
44 is 50 when rounded to the nearest ten.

b. 59 is ____________ when rounded to the nearest ten.
A pair of socks costs $5.
Answer: 59 is 60 when rounded to the nearest ten.

c. 5 is ____________ when rounded to the nearest ten.
A blouse costs $28.
Answer: 5 is 10 when rounded to the nearest ten.

d. 28 is ____________ when rounded to the nearest ten.
Total cost is $ ____________
Answer: 28 is 30 when rounded to the nearest ten.

Does Mrs. Barry have enough money to pay for all the items? Explain your answer.
Answer:
Total estimated cost is $140.
Explanation:
Mrs. Barry has $200 to buy new clothes,
A pair of pants costs $44 rounded to $50,
A pair of shoes costs $59 rounded to $60,
A pair of socks costs $5 rounded to $10,
A blouse costs $28 rounded to $30,
Total cost of the clothes is by adding 44, 59, 5 and 28 we get $136,
Total estimated cost is by adding 50, 60, 10 and 30 we get $140,
Therefore, Mrs. Barry have enough money to pay for all the items.

Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 2 Comparing Fractions to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions

Write the fraction of the shaded part or parts. Then compare the fractions.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 2
__________ is greater than __________.
__________ is less than ___________.
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions_1
1/2 is greater than 1/3 .
1/3 is less than 1/2.

Compare. Write > or < in Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 3.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 4
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions_2

Write a fraction for each shaded part. Then arrange the fractions from the greatest to least.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 5
Answer: 1/4

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 6
Answer: 1/3

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 7
Answer: 1/2

Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Practice 2 Answer Key Comparing Fractions 8
Answer:

Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 12 Fractions to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
____________ more parts need to be shaded to show \(\frac{3}{4}\).
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 1
Answer:
Given,
1 part is shaded in 4,
2 more parts needed to be shaded to show 3 / 4

Question 2.
____________ more parts need to be shaded to show \(\frac{2}{3}\).
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 2
Answer:
Given,
1 part is shaded in 3,
1 more part needed to be shaded to show 2 / 3

Question 3.
____________ more parts need to be shaded to show \(\frac{4}{4}\).
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 3
Answer:
Given,
2 parts are shaded in 4,
2 more parts needed to be shaded to show 4 / 4

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks with words from the box.

whole
equal
greater than
less than

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 4
\(\frac{3}{4}\) means 3 out of 4 ___________ parts.
Answer: 3/4 means 3 out of 4 equal parts.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 5
\(\frac{1}{3}\) and \(\frac{2}{3}\) make a  ___________
Answer: \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{2}{3}\) make a whole.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 6
\(\frac{1}{3}\) is ______________ \(\frac{1}{2}\).
Answer: \(\frac{1}{3}\) is less than \(\frac{1}{2}\).

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 7
\(\frac{1}{3}\) is ______________ \(\frac{1}{4}\).
Answer: \(\frac{1}{3}\) is greater than \(\frac{1}{4}\).

Concepts and Skills

Question 5.
Match
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 8
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_1

Write > or < in Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 9.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 10
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_2

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 11
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_3

Write > or < in Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 9.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 12
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_4

Question 9.
Now arrange the fractions in order from least to greatest.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 13
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_5

Question 10.
Match
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 14
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_6

Divide the drawings into equal parts.

Question 11.
2 equal parts
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 15
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_7

Question 12.
3 equal parts
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 15
Answer: Rhombus is not divided into 3 equal parts.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_8

Question 13.
4 equal parts
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 15
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_9

Fill in the blanks.

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions 16
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 12 Answer Key Fractions_10

Add or subtract. Use the model in Exercise 14 to help you.

Question 15.
\(\frac{1}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) = _____________
Answer:
By adding 1/4 to 3/4 we get 4/4.

Question 16.
\(\frac{1}{4}\) + \(\frac{2}{4}\) = ______________
Answer: By adding 1/4 to 2/4 we get 3/4.

Question 17.
1 – \(\frac{1}{4}\) = ________________
Answer: By subtracting 1/4 from 1 we get 3/4.

Question 18.
\(\frac{3}{4}\) – \(\frac{2}{4}\) = _______________
Answer: By subtracting 2/4 from 3/4 we get 1/4.

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 6 Divide Using Related Multiplication Facts to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts

Complete the multiplication sentences. Then complete the division sentences.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 1

Question 1.
4 × ___ = 8
____ × 4 = 8
8 ÷ 2 = ____
8 ÷ 4 = ____
Answer:
4 × 2 = 8
2 × 4 = 8
8 ÷ 2 = 4
8 ÷ 4 = 2

Question 2.
5 × ___ = 25
____ × 5 = 25
25 ÷ 5 = ___
Answer:
5 × 5 = 25
5 × 5 = 25
25 ÷ 5 = 5
Answer:

Question 3.
___ × 2 = 12
2 × ___ = 12
12 ÷ 2 = ___
12 ÷ 6 = ____
Answer:
6 × 2 = 12
2 × 6 = 12
12 ÷ 2 = 6
12 ÷ 6 = 2

Question 4.
___ × 5 = 15
5 × ___ = 15
15 ÷ 5 = ___
15 ÷ 3 = ____
Answer:
3 × 5 = 15
5 × 3 = 15
15 ÷ 5 = 3
15 ÷ 3 = 5

Question 5.
___ × 10 = 70
10 × ___ = 70
70 ÷ 10 = ___
70 ÷ 7 = ____
Answer:
7 × 10 = 70
10 × 7 = 70
70 ÷ 10 = 7
70 ÷ 7 = 10

Question 6.
___ × 2 = 14
2 × ___ = 14
14 ÷ 2 = ___
14 ÷ 7 = ____
Answer:
7 × 2 = 14
2 × 7 = 14
14 ÷ 2 = 7
14 ÷ 7 = 2

Question 7.
___ × 10 = 60
10 × ___ = 60
60 ÷ 10 = ___
60 ÷ 6 = ____
Answer:
6 × 10 = 60
10 × 6 = 60
60 ÷ 10 = 6
60 ÷ 6 = 10

Question 8.
___ × 5 = 35
5 × ___ = 35
35 ÷ 5 = ___
35 ÷ 7 = ____
Answer:
7 × 5 = 35
5 × 7 = 35
35 ÷ 5 = 7
35 ÷ 7 = 5

Use related multiplication facts to solve.

Question 9.
The art teacher divides 30 beads equally among 5 children. How many beads does each child get?
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-2

Question 10.
Jeff uses 40 craft sticks to make squares of the same size. He makes 10 squares like the one shown. How many craft sticks does he use to make 1 square?
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 3
_______ ÷ _______ = ______
He uses ____ craft sticks to make 1 square.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-3
40 ÷ 10 = 4
He uses 4 (four) craft sticks to make 1 (one) square.

Question 11.
Mr. Lee has 16 notebooks. He gives each student 2 notebooks. How many students does Mr. Lee have?
_____ ÷ ____ = _____
Mr. Lee has _______ students.
Answer:
16 ÷ 2 = 8
Mr. Lee has 8 (Eight) students.

Find the missing number.
Then, write one related multiplication sentence. Write two related division sentences.

Example
3 × 2 = 6
6 ÷ 2 = 3

2 × 3 = 6
6 ÷ 3 = 2

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-4

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-5

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-6

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-7

Question 16.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 6 Answer Key Divide Using Related Multiplication Facts 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-6-Answer-Key-Divide-Using-Related-Multiplication-Facts-8

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 2 Answer Key How to Multiply

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 2 How to Multiply to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 2 Answer Key How to Multiply

Look at the addition and multiplication sentences. Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 2 Answer Key How to Multiply 1

Question 1.
5 + 5 + 5 = 15
3 × 5 = 15
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 2 Answer Key How to Multiply 2
Patrick has ___ groups of balloons.
Each group has ________ balloons.
There are ________ balloons in all.
Answer:
Patrick has 3 groups of balloons
Each group has 5 balloons
There are 15 balloons in all.

Write the addition and multiplication sentences. Fill in the blanks.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 2 Answer Key How to Multiply 3
Marcus has ___ groups of ties.
Each group has _________ ties.
There are _________ ties in all.
Answer:
Given that number of ties are 9.
The 9 ties are divided into 3 groups.
Each group has 3 ties.
3 + 3 + 3 = 9
9 ÷ 3 = 3
Marcus has 3 groups of ties.
Each group has 3 ties.
There are 9 ties in all.

Fill in the blanks.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Practice 2 Answer Key How to Multiply 4
How many bowls are there? _______
How many fish are ¡n each bowl? ___
How many fish are there in all?
_____ × _____ = _____
There are _________ fish in all.
Answer:
Number of bowls are 2.
Number of fishes in each bowl = 6.
Number of fishes in all are 6 × 2 = 12.
There are 12 fishes in all.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 5 Rounding Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals

Fill in the missing number in each box.
Then round each decimal to the nearest whole number.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 1
12.6 rounded to the nearest whole number is 13.

 

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 2
35.3 rounded to the nearest whole number is ____
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Decimals-Fill in the missing number in each box-1

Explanation:
35.3 rounded to the nearest whole number is 35.00.

 

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 3
25.45 rounded to the nearest whole number is ___________
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Decimals-Fill in the missing number in each box-2

Explanation:
Nearest whole number of 25.45 = 25.00.

 

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 4
46.56 rounded to the nearest whole number is ___.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Decimals-Fill in the missing number in each box-3

Explanation:
46.56 rounded to the nearest whole number is 47.00.

 

Round each measure.
Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 8
Round the height of the table to the nearest centimeter.
____________ centimeters is about ____________ centimeters.
Answer:
Height of the table to the nearest centimeter = 81.00 cm.
80.5 centimeters is about 81.00 centimeters.

Explanation:
Height of the table = 80.5 cm.
Height of the table to the nearest centimeter = 81.00 cm.
80.5 centimeters is about 81.00 centimeters.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 8

 

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 5
Round the price of the shampoo to the nearest dollar.
$ ___ is about $ ____.
Answer:
Price of the shampoo to the nearest dollar = $6.00.
$6.45 is about $6.00.

Explanation:
Price of the shampoo = $6.45.
Price of the shampoo to the nearest dollar = $6.00.
$6.45 is about $6.00.

 

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 6
Round the amount of detergent to the nearest liter.
____ liters is about ___ liters.
Answer:
Amount of detergent to the nearest liter = 5.00.
4.55 liters is about 5.00 liters.

Explanation:
Amount of the detergent = 4.55 L.
Amount of detergent to the nearest liter = 5.00.
4.55 liters is about 5.00 liters.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 6

 

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 7
Round the length of the rope to the nearest meter.
___________ meters is about ___________ meters.
Answer:
Length of the rope to the nearest meter = 10.00 m.
10.3 meters is about 10.00 meters.

Explanation:
length of the rope = 10.3 m.
Length of the rope to the nearest meter = 10.00 m.
10.3 meters is about 10.00 meters.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 5 Answer Key Rounding Decimals 7

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 2 Understanding Hundredths to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths

Shade the squares to represent each decimal.
Each large square represents 1 whole.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Shade the squares to represent each decimal-1

Explanation:
0.55 = 0.50 + 0.05.

 

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Shade the squares to represent each decimal-2

Explanation:
0.55 = 0.50 + 0.05.

 

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Shade the squares to represent each decimal-3

Explanation:
1.05 = 1.00 + 0.05.

 

Write a decimal for each place-value chart.
Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-4

Explanation:
0 ones 3 tenths 6 hundredths = 0.36.

 

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-5

Explanation:
5 ones 6 tenths 8 hundredths = 5.68.

 

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-6

Explanation:
4 ones 5 tenths 0 hundredths = 4.50.

 

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-7

Explanation:
2 ones 0 tenths 5 hundredths = 2.05.

 

Write the correct decimal in each box.

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 9
Answer:Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write the correct decimal in each box-8

Explanation:
0 + 0.03 = 0.03.
0.1 + 0.02 = 0.12.
0.12 + 0.06 = 0.18.
0.2 + 0.05 = 0.25.

 

Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line. Label its value.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 10

Question 9.
0.14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line-Label its value-9

Explanation:
0.1 + 0.04 = 0.14.

 

Question 10.
0.22
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line-Label its value-10

Explanation:
0.20 + 0.02 = 0.22.

 

Question 11.
0.27
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line-Label its value-11

Explanation:
0.20 + 0.07 = 0.27.

 

Write each of these as a decimal.
Question 12.
9 hundredths = ___________
Answer:
9 hundredths = 0.09.

Explanation:
9 hundredths = 9 ÷ 100 =  0.09.

 

Question 13.
23 hundredths = __________
Answer:
23 hundredths = 0.23.

Explanation:
23 hundredths = 23 ÷ 100 = 0.23.

 

Question 14.
6 tenths 1 hundredth = ___________
Answer:
6 tenths 1 hundredth = 0.61.

Explanation:
6 tenths 1 hundredth = 0.61.

 

Question 15.
7 ones and 90 hundredths = __________
Answer:
7 ones and 90 hundredths = 7.090.

Explanation:
7 ones and 90 hundredths = 7.090.

 

Write each fraction as a decimal.
Question 16.
\(\frac{5}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{5}{100}\) = 0.05.

Explanation:
\(\frac{5}{100}\) = 0.05.

 

Question 17.
\(\frac{19}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{19}{100}\) = 0.19.

Explanation:
\(\frac{19}{100}\) = 0.19.

 

Question 18.
\(\frac{83}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{83}{100}\) = 0.83.

Explanation:
\(\frac{83}{100}\) = 0.83.

 

Question 19.
\(\frac{70}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{70}{100}\) = 0.70.

Explanation:
\(\frac{70}{100}\) = 0.70.

 

Write each fraction or mixed number as a decimal.
Question 20.
3\(\frac{17}{100}\) = _______
Answer:
3\(\frac{17}{100}\) = 3.17.

Explanation:
3\(\frac{17}{100}\) = (300 + 17) ÷ 100
= \(\frac{317}{100}\)
= 3.17.

 

Question 21.
18\(\frac{9}{100}\) = _______
Answer:
18\(\frac{9}{100}\) = 18.09.

Explanation:
18\(\frac{9}{100}\) = (1800 + 9) ÷ 100
= \(\frac{1809}{100}\)
= 18.09

 

Write each fraction or mixed number as a decimal.
Question 22.
\(\frac{233}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{233}{100}\) = 2.33.

Explanation:
\(\frac{233}{100}\) = 2.33.

 

Question 23.
\(\frac{104}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{104}{100}\) =1.04.

Explanation:
\(\frac{104}{100}\) = 1.04.

 

Write each decimal in hundredths.
Question 24.
0.07 = __________ hundredths
Answer:
0.07 = 7 hundredths.

Explanation:
0.07 = 7 ÷ 100 = 7 hundredths.

 

Question 25.
2.31 = __________ hundredths
Answer:
2.31 = 231 hundredths.

Explanation:
2.31 = 231 ÷ 100 = 231 hundredths.

 

Question 26.
1.83 = __________ hundredths
Answer:
1.83 = 183 hundredths.

Explanation:
1.83 = 183 ÷ 100 = 183 hundredths.

 

Question 27.
5.09 = __________ hundredths
Answer:
5.09 = 509 hundredths.

Explanation:
5.09 = 509 ÷ 100 = 509 hundredths.

 

Fill in the blanks.
Question 28.
0.38 = __________ tenths 8 hundredths
Answer:
0.38 = 3 tenths 8 hundredths.

Explanation:
0.38 = 3 tenths 8 hundredths.

 

Question 29.
2.71 = 2 ones and 7 tenths __________ hundredth
Answer:
2.71 = 2 ones and 7 tenths 1 hundredth.

Explanation:
2.71 = 271 ÷ 100 = 2 ones and 7 tenths 1 hundredth.

 

Question 30.
5.09 = 5 ones and __________ hundredths
Answer:
5.09 = 5 ones and 9 hundredths.

Explanation:
5.09 = 509 ÷ 100 = 5 ones and 9 hundredths.

 

Question 31.
8.86 = 8 ones and 8 tenths ___________ hundredths
Answer:
8.86 = 8 ones and 8 tenths 6 hundredths.

Explanation:
8.86 = 886 ÷ 100 = 8 ones and 8 tenths 6 hundredths.

 

You can write 6.13 in expanded form as 6 + \(\frac{1}{10}\) + \(\frac{3}{100}\). Complete in the same way.
Question 32.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-32

Explanation:
5.24 = 5 + \(\frac{2}{10}\) + \(\frac{4}{100}\)
= 5 + 0.20 + 0.04.

 

Question 33.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-33

Explanation:
8.96 = 8 + \(\frac{9}{10}\) + \(\frac{6}{100}\)
= 8 + 0.90 + 0.06.

 

You can write 7.45 in expanded form as 7 +0.4 + 0.05. Complete in the same way.
Question 34.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-34

Explanation:
4.31  = 4 + 0.30 + 0.01.

 

Question 35.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-35

Explanation:
9.57 = 9 + 0.50 + 0.01

 

Fill in the blanks.
Question 36.
In 0.38, the digit 8 is in the ____ place.
Answer:
In 0.38, the digit 8 is in the hundredths place.

Explanation:
In 0.38,
=> 0 ones 3 tenths 8 hundredths.
The digit 8 is in the hundredths place.

 

Question 37.
In 1 2.67, the digit in the tenths place is ___.
Answer:
In 1 2.67, the digit in the tenths place is 6.

Explanation:
In 1 2.67,
=> 1 tens 2 ones 6 tenths 7 hundredths.
The digit in the tenths place is 6.

 

Question 38.
In 3.45, the value of the digit 5 is ____.
Answer:
In 3.45, the value of the digit 5 is hundredths(0.05).

Explanation:
In 3.45,
=> 3 ones 4 tenths 5 hundredths.
The value of the digit 5 is hundredths(0.05).

 

Question 39.
In 5.02, the value of the digit 2 is ___________ hundredths.
Answer:
In 5.02, the value of the digit 2 is 0.02 hundredths.

Explanation:
In 5.02,
=> 5 ones 0 tenths 2 hundredths.
The value of the digit 2 is 0.02 hundredths.

 

Write each amount in decimal form.
Question 40.
75 cents = $ _______
Answer:
75 cents = $ 0.75.

Explanation:
75 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 75 cents = 75 ÷100
= $0.75.

 

Question 41.
40 cents = $_______
Answer:
40 cents = $0.40.

Explanation:
40 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 40 cents = 40 ÷100
= $0.40.

 

Question 42.
5 cents = $____
Answer:
5 cents = $0.05.

Explanation:
5 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 5 cents = 5 ÷100
= $0.05.

 

Question 43.
130 cents = $____
Answer:
130 cents = $ 1.30.

Explanation:
130 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 130 cents = 130 ÷100
= $ 1.30.

 

Question 44.
10 dollars and 25 cents = $____
Answer:
10 dollars and 25 cents = $ 10.25.

Explanation:
10 dollars and 25 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 10 dollars and 25 cents =  $10 +$(25 ÷100)
= $10 + $ 0.25
= $10.25.

 

Question 45.
28 dollars = $____
Answer:
28 dollars = $28.00.

Explanation:
28 dollars = $ ??.
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 28 dollars
= $28.00.

 

Question 46.
1 dollar and 9 cents = $____
Answer:
1 dollar and 9 cents = $1.09.

Explanation:
1 dollar and 9 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 1 dollar and 9 cents = $1 + $(9 ÷ 100)
=> $1 + $0.09
=> $1.09.

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 13 Practice 3 Subtraction Without Regrouping to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Subtract by counting back.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 1

Question 1.
27 – 6 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 1

Question 2.
35 – 4 = _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 2

Question 3.
38 – 8 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 3

Question 4.
24 – 3 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 4

Question 5.
39 – 4 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 5

Question 6.
39 – 9 = _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 6

Fill in the missing numbers.

Example
37 – 4 = 3 tens 7 ones – 4 ones
= 3 tens 3 ones
= 33

Question 7.
38 – 3 = ______ tens ______ ones – 3 ones
= 3 tens ________ ones
= 3 tens
= _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 7

Fill in the missing numbers.

Question 8.
26 – 4 = ___ tens 6 ones – ___ ones
= ____ tens 2 ones
= _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 8

Subtract.

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 9

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 3
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 10

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 4
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 12

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 6
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 13

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 14

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 8
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 15

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 9
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 16

Fill in the missing numbers.

Question 17.
29 – 26 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 10
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 17

Question 18.
38 – 10 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 18

Question 19.
31 – 20 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 19

Question 20.
27 – 17 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 20

Question 21.
36 – 5 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 21

Question 22.
38 – 8 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 22

Question 23.
Joel puts a ball into a number machine. Which ball is it?
Write the correct number in the Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 12
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 13
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 23
Explanation:
By subtracting 5 from 37 we get 32,
Therefore Joey puts 32 numbered ball into the machine.

Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 1 Squares and Rectangles detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles

Fill in the blanks with yes or no.

Example
Is this a square? yes
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 1

Question 1.
Is this a rectangle? ____
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 2
Answer:
No, The above figure is not a rectangle.

Question 2.
Is this a square? ____
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 3
Answer:
No, The above figure is not a square.

Question 3.
Is this a rectangle? ___
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 4
Answer:
No, The above figure is not a rectangle.

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 5
Is this a square? Yes
Why or why not? All its sides are of equal length, and it has four right angles.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 6
Is this a rectangle? ____
Why or why not? ________
Answer:
Yes
A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees. Hence, it is also called an equiangular quadrilateral.

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 7
Is this a rectangle? ____
Why or why not? ________
Answer:
No
A Rectangle is a four sided-polygon, having all the internal angles equal to 90 degrees. The two sides at each corner or vertex, meet at right angles. The opposite sides of the rectangle are equal in length which makes it different from a square. The above figure is a square because all sides are of equal length.

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 8
Is this a rectangle? ____
Why or why not? ________
Answer:
Yes
A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees. Hence, it is also called an equiangular quadrilateral.

Find the lengths of the unknown sides.

Example
ABCD is a square.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 9

Question 9.
EFGH is a rectangle.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 10
EF = ______ cm
EH = ______ cm
Answer:
EF = 2 cm
EH = 7 cm
Explanation:
In the above image we can observe a rectangle of EFGH. A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees.

Question 10.
PQRS is a square.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 11
SR = __ ft
Answer:
SR = 10 feet
Explanation:
In the above image we can observe a square of PQRS. A square is a  plane figure with four equal straight sides and four right angles.

Question 11.
ABCD is a rectangle.
Its length is twice its width.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 12
AB = __ yd
Answer:
Width = 14 yards
Length = 2 x width
= 2 x 14
= 28 yards
AB = 28 yards
Explanation:
In the above image we can observe a rectangle ABCD. A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees.

Draw a line segment to break up each figure into two rectangles.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 13

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-14
Explanation:
To break above figure into two rectangles we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-15
Explanation:
To break above figure into two rectangles we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 14.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-16
Explanation:
To break above figure into two rectangles we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Draw a line segment to break up each figure into one square and one rectangle.

Question 15.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-17
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 16.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-18
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 17.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-19
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 18.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-20
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 4 Liters and Milliliters to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters

Find the volume of water in each measuring cup.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 1
____________ mL
Answer:
700 ml
Explanation:
The volume of water in the cup shows at 700 ml
Each point value = 100 ml

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 2
____________ mL
Answer:
10 ml
Explanation:
The volume of water in the cup shows at 60 ml
Each point value = 10 ml

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 3
___________ mL
Answer:
350 ml
Explanation:
The volume of water in the cup shows at 350 ml
Each point value = 100 ml

The water from each container is poured into measuring cups. Find the capacity of each container.

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 4
__________ L __________ mL
Answer:
1 L 80 ML
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 1 l 80 ml

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 5
__________ L __________ mL
Answer:
1 L 750 ML
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 1 L +  500 ML +  200 ML + 50 ML =  1 L 750 ML

Complete.

A teacher filled Containers A and B completely with water. However, he had only enough water left to fill \(\frac{1}{2}\) of Container C. Find the volume of water in each container and the capacity of each container.

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 6
Volume of water in Container A = 130 mL
Capacity of Container A = 130 mL
Answer:
Volume of water in Container A = 100 mL
100 ML + 30 ML = 130 ML
Capacity of Container A = 100 mL
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 180 ML
capacity of  A = 130 ML
capacity of  B = 100 ML Occupied full
C = 100 ML Occupied 30 ML

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 7
Volume of water in Container B = __________ mL
Capacity of Container B = __________ mL
Answer:
Volume of water in Container B = 650 mL
Capacity of Container B = 150 mL
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 650 ml
Container B can hold 500 + 150 mL = 650 mL

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 8
Volume of water in Container C = __________ L __________ mL
Capacity of Container C = __________L __________ mL
Answer:
Volume of water in Container C = 2 L 250 mL
Capacity of Container C = 2 L 250 mL
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 2 L 250 ML

Complete.

Question 9.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 9
1 L 400 mL = __________ mL + __________ mL
= __________ mL
Answer:

1 L 400 mL = 1000 mL + 400 mL
= 1400 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 10.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 10
5 L 60 mL = __________ mL + __________ mL
= __________ mL
Answer:

5 L 60 mL = 5000 mL + 60 mL
= 5060 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Write in milliliters.

Question 11.
2 L 450 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
2 L 450 mL = 2000 mL + 450 mL = 2450 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 12.
1 L 105 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
1 L 105 mL = 1000 mL + 105 mL = 1105 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 13.
2 L 45 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
2 L 45 mL = 2000 mL + 45 mL = 2045 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 14.
3 L 9 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
3 L 9 mL = 3000 mL + 9 mL = 3009 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Complete.

Question 15.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 11
7,080 mL = ___________ L __________ mL
Answer:

7,080 mL = 7 L 80 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 16.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 12
9,909 mL = ___________ L __________ mL
Answer:

9,909 mL = 9 L 909 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Write in liters and milliliters.

Question 17.
4,900 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
4,900 mL = 4000 mL + 900 mL = 4 L 900 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 18.
6,505 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
6,505 mL = 6000 mL + 505 mL = 6 L 505 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 19.
2,090 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
2,090 mL = 2000 mL + 90 mL = 2 L 90 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 20.
2,005 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
2,005 mL = 2000 mL + 5 mL = 2 L 5 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Choose the unit you would use to measure each. Write liters or milliliters.

Question 21.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 13
A can of cranberry juice is about 300 ___________
Answer:
A can of cranberry juice is 300 Milliliters
Explanation:
A can of cranberry juice is 300 Milliliters
Because the can of juice is very small
the volume will be less

Question 22.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 14
The volume of water in a fish tank is about 10 ___________.
Answer:
The volume of water in a fish tank is about 10 liters
Explanation:
The water in fish cannot be in milliliters
Because the volume will be more