Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Volume

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 4 Real-World Problems: Volume to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Volume

Solve.

Use bar models to help you.

Question 1.
Mrs. White brings 70 liters of juice to the school picnic. After the picnic, 12 liters of juice are left. How many liters of juice does everyone drink at the picnic? They drink ____ litres of juice at the picnic.
Answer: 58 litres.
Explanation:
The total number of litres White brings juice to the picnic=70
The number of litres of juice is left=12
We need to calculate the number of litres of juice does everyone drink. Assume it as X.
To find the result, subtract the total amount of juice and the juice that is left.
X=70-12
X=56.
Therefore, 58 litres of juice had drunk at the picnic.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q1

Question 2.
A fish tank contains 12 liters of water. Another fish tank contains 7 liters of water. What is the total volume of water in the two fish tanks?
The total volume of water in the two tanks is __ litres.
Answer: 19 litres.
Explanation:
The number of litres is present in one fish tank=12
The number of litres is present in another tank=7.
The total volume of water in two tanks=X
Add to get the volume:
X=12+7
X=19.
Therefore, there are 19 litres in the two tanks.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q2

Solve.

Use bar models to help you.

Question 3.
Sylvia fills two containers of the same size with water. She fills Container A with 5 liters of water. Then she fills Container B with 3 more liters of water than Container A. What is the total volume of water in both containers?
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Volume 1
There are ___ liters of water in both containers.
Answer: 13 litres.
Explanation:
The number of litres she fills container A=5
The number of litres she fills container B=5+3=8 (she fills 3 litres more than container A)
The total volume of water in both the containers=X
add both the volumes to get the total volume in containers.
X=8+5
X=13
Therefore, 13 litres are present in both containers.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q3

Question 4.
A barrel has 60 liters of rainwater. Jan uses 17 liters to water her flower garden. She uses another 15 liters to water her vegetable garden. How much rainwater is left in the barrel?
There are ___ liters of rainwater left in the barrel.
Answer: 28 litres.
Explanation:
The total number of litres of rainwater a barrel has=60
The number of litres she uses for her flower garden=17
The number of litres she uses for vegetable garden=15
The total number of litres she used=15+17=32.
We need to calculate the number of rainwater left in the barrel:
The rainwater left=X
subtract the total rainwater and rainwater used to get the rainwater left in the barrel.
X=60-32
X=28
Therefore, 28 litres are left in the barrel.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q4

Solve.

Use bar models to help you.

Question 5.
Container A has 18 litres of water. Container B has 5 liters of water more than Container A. Container C has 16 liters of water less than Container B. What is the volume of water in Container C?
There are ____ litres of water in Container C.
Answer: 7 litres.
Explanation:
The number of litres of water container A have=18
The number of litres of water container B have=18+5=23 (5 litres more than container A).
The number of litres of water container C have=23-16=7 (16 litres less than container B).
Therefore, the volume of water in container C is 7 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q5

Question 6.
Container A has 17 litres of water. It has 2 more litres of water than Container B Jasmine pours another 7 liters of water into Container B. What is the volume of water in Container B?
There are ___ litres of water in container B.
Answer:26 litres
Explanation:
The number of a litre of water container B has=17
The number of litres of water container A=17+2=19 ( 2 litres more than container B).
The number of litres Jasmine pours into container B=7
Now we need to calculate the total number of litres in container B. Assume it as X.
add the starting water in container B that is 17 and after adding that is poured extra in the container B.
X=17+7
X=24 litres.
Therefore, there are 24 litres in container B.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q6

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 9 Key Volume to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume

Math Journal

Read how Pete solved a real-world problem, Answer, the questions that follow.

Problem
Jug A has 5 liters of lemonade.
Jug B has 3 liters of lemonade.
Simon pours more lemonade into Jug B.
Now, Jug B has 2 liters more than Jug A.
How many liters of lemonade did Simon pour into Jug B?

Pete’s solution
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 1
Simon poured 7 liters of lemonade into Jug B.

Is Pete’s answer correct? Why or why not? If his answer is not correct, then find the correct answer. Draw a bar model to explain your reasoning.
Answer:
No, Pete’s answer is incorrect.
Because jug A is having 5 litres and jug B is having 2 litres more than jug A.
Already Jug B has 3 litres after that Simon poured extra lemonade then it gets 7 litres. To know the correct amount of litres he poured we should subtract 7-3=4. He poured 4 litres extra to jug B, not 7 litres. So the answer is incorrect
It means 3+4=7 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q1.2
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q1.1
Therefore, Simon poured 4 litres extra to jug B.

Put On Your Thinking Cap!

Look at the pictures.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 2

a. How many bowls of water does it take to fill each 2-litre pitcher? ____ bowls
Answer: 2 bowls.
Explanation:
In the above picture, the bowl capacity is 1 litre. To fill each 2-litre pitcher 1 bowl for one time and 2nd bowl for the 2nd time. Therefore, 1 bowl +1 bowl=2 bowls are needed.

b. How many bowls of water does it take to fill the pail? ___ bowls
Answer: 8 bowls
Explanation:
In the question asked, the number of bowls is needed to fill the pail.
To calculate this for each 1 bowl – 1 litre.
In the above 2nd picture, the pail can hold 8 litres of water. Count the 2-litre pitches. There are 4 pitches that can hold 2 litres each. Therefore, 4*2=8 litres.
we can fill pail up to X litres.
By applying cross-multiplication:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q2
So we use 8 bowls to fill the pail.

Put On Your Thinking cap!

Problem Solving

Jasmine is a scientist. She found a new liquid called Liquid X. On the first day, she made 2 litres of Liquid X.
On the second day, she made 1 litre more of Liquid X than on the first day. Every day, she made 1 litre more than the day before.
What was the volume of Liquid X she made on Day 5?
Answer:6 litres of liquid
Explanation:
The number of litres she made on the first day=2
The number of litres she made on the second day=2+1=3 (because she made 1 litre more than 1st day).
Likewise, she was making liquid X  1 litre more than the day before.
The number of litres she made on the third day=3+1=4 (day-by-day it increases by 1).
The number of litres she made on the fourth day=4+1=5
we need to calculate the fifth day:
The number of litres she made on the fifth day=5+1=6
Therefore, 6 litres of liquid X she made on fifth day.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q3
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 3

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks using these words.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 4

Question 1.
The _________ is the amount of liquid in a container.
Answer: volume.
Definition of volume: A volume is simply defined as the amount of space occupied by any three-dimensional solid. These solids can be a cube, a cuboid, a cone, a cylinder or a sphere.
Unit of volume:
The volume of a solid is measured in cubic units. For example, if dimensions are given in meters, then the volume will be in cubic meters. This is the standard unit of volume in the International System of Units (SI). Similarly, other units of volume are cubic centimetres, cubic feet, cubic inches, etc.
Volume formula:
The formula to calculate the volume of a solid in a three-dimensional space is to find the product of dimensions. Basically, the volume is equal to the product of the area and height of the shape.
Volume =  Base Area x Height
For shapes having flat surfaces such as cube and cuboid, it is easy to find the volume. But for curved shapes like cone, cylinder and sphere, we have to consider the dimensions of its curved surface as well, such as radius or diameter.

Question 2.
The volume of a liquid can be measured in ____
Answer: litres.
Explanation:
The volume of liquid:
Basically, the volume of a liquid is measured in litres, where 1 litre is equal to 1000 cubic centimetres.
1 liter = 1000 cubic centimeters = 0.001 cubic meters
Hence,
1 cubic meters = 1000 liters
Also, to measure the volume of a small amount of liquid, we use millilitres.
1 milliliters = 0.001 liter = 1 cubic centimeters
The volume of liquid is also commonly measured in gallons.
1 liter = 0.264172 US liquid gallon.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 5
Answer:

a. Container A has _________ water than Container B.
Answer: less
Explanation:
Observe the above picture, container A can hold 4 glasses of water.

b. Container B has _________ water than Container A.
Answer: more.
Explanation:
Observe the above picture, container B can hold 8 glasses of water which is more than container A. That’s why container B is more water than container A.

Concepts and Skills

Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 6

Question 4.
Container _________ contains the least amount of water.
Answer: container C
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q4
Observe the picture, the container c has the least amount of water.
The volume of liquid:
– Basically, the volume of a liquid is measured in litres, where 1 litre is equal to 1000 cubic centimetres.
– 1 liter = 1000 cubic centimeters = 0.001 cubic meters
Hence,
– 1 cubic meters = 1000 liters
– Also, to measure the volume of a small amount of liquid, we use millilitres.
– 1 milliliters = 0.001 liter = 1 cubic centimeters
– The volume of liquid is also commonly measured in gallons.
– 1 liter = 0.264172 US liquid gallon.

Question 5.
Container B contains _________ more Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 7 water than the Container A.
Answer: 5
Explanation:
The spoons of water in container B=12
The spoons of water in container A=7
The number of spoons container B is more than container A=X
Subtract the container B and container A
X=12-7
X=5

Find the volume of water.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 8
Answer: 2l
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q6
volume of liquid:
– Basically, the volume of a liquid is measured in litres, where 1 litre is equal to 1000 cubic centimetres.
– 1 liter = 1000 cubic centimeters = 0.001 cubic meters
Hence,
– 1 cubic meters = 1000 liters
– Also, to measure the volume of a small amount of liquid, we use millilitres.
– 1 milliliters = 0.001 liter = 1 cubic centimeters
– The volume of liquid is also commonly measured in gallons.
– 1 liter = 0.264172 US liquid gallon.
To calculate the volume of liquid:
We need to know some key points which I had written in the below problem (7). Read once carefully and understand.
Formula:
The volume of sample=final water level-initial water level
volume of water=2-0
The volume of ware=2 litres.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 9
Answer: 4 L
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of wate=4-0
the volume of water=4.

 

Find the volume of water.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 10
Answer: 7 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q8
The volume of water formula:
The volume of sample= final volume of water – an initial volume of water
Volume of water=7-0
volume of water=7.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 11
Answer: 8 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q9.11
Explanation:
It is like the volume of the cube.
Now a cube can hold 8 litres of water.
Here the initial point is 0 and the final point is 8.
How the final point is 8? will explain below.
add all the 2 litres:
2+2+2+2=8.
By applying the volume of water formula:
the volume of sample=final point of water-initial point of water.
volume of water=8-0
the volume of water=8.

Problem Solving

Solve.

Use bar models to help you.

Question 10.
Mr. Gomez makes 7 liters of apple juice for a party. He also makes 4 liters of orange juice. How much juice does he make for the party?
He makes ____ litres of juice for the party.
Answer:11 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q10
Explanation:
The number of litres Gomez makes apple juice=7
The number of litres he makes orange juice=4
The total number of litres he makes juice for the party=X
X=7+4
X=11
Therefore, he makes 11 litres of juice for the party.

Question 11.
A tank has 13 litres of water. Lila uses 5 litres of water from the tank. How much water is left in the tank?
_____ litres of water is left in the tank.
Answer: 8 litres.
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q9
The total number of litres a tank can hold=13
The number of litres Lila uses water from the tank=5
The number of litres of water left in the tank=X
Subtract total number of litres-used water
X=13-5
X=8
Therefore, 8 litres of water left in the tank.

Question 12.
12 litres of water are in a barrel. Mr Lopez pours 3 more liters of water into the barrel. Then he uses 7 liters of water from the barrel to water trees. How much water is left in the barrel?
____ litres of water is left in the barrel.
Answer: 9 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q12
Explanation:
The number of litres of water is present in barrel=12
The number of litres he pours extra into the barrel=3
The total number of litres=13+3=16 litres.
The number of litres he used=7
The number of litres of water left in the tank=X
X=16-7
X=9.
Therefore, 9 litres are left in the barrel.

Question 13.
A tub can hold 15 litres of water. 2 pails with 6 litres of water in each pail are poured into the tub. How much more water is needed to fill the tub?
___ more litres of water are needed to fill the tub.
Answer:3 more litres.
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q13
The total number of litres a tub can hold=15
The number of pails filled with water=2
The number of litres filled with water in each pail=6
The total number of litres filled with water in 2 pails=6*2=12 litres.
Now we need to calculate the number of more litres of water are needed to fill the tub. Assume it as X.
X=15-12
X=3
Therefore, 3 litres are needed to fill the tub.

Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Mid Year Review to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key

Multiple Choice

Fill in the circle next to the correct answer.

Question 1.
Which shows three hundred four?
(A) 34
(B) 304
(C) 340
(D) 344
Answer: Option  B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q1
Explanation:
Follow the rules to write numbers in words:
The rules to write the numbers in words are discussed here. To write any number in the form of words, we have to check the place value. Let us learn this by observing the below steps.
1. The place value of one’s, a number from 1 to 9 is written in words as, one, two, three, four, five, six, seven, eight and nine.
2. The least number which is at tens place is 10, which is written in words as ten.
3. The numbers from 11 to 19 are written in words as, eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen and nineteen. And the next number is twenty.
4. After twenty, the numbers follow the pattern in such a way that they are written in words as thirty, forty, fifty, sixty, seventy, eighty, ninety and so on.
5. The preceding numbers are linked with these words and mentioned from one to nine. For example, twenty-one, twenty-two, etc.
Here 304 is given:
In number 304, one’s place is occupied with 4, so there are 4 ones, and tens place is also occupied with 0, so there are 0 tens, and hundred’s place is occupied with 3, so there are 3 hundred’s. So 3 hundred’s, 0 tens and 4 ones. Or we can write, 304 as ‘three hundred four’ in words.

 

Question 2.
Which number is shown in the chart?
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 1
(A) 450
(B) 405
(C) 350
(D) 315
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q2
Explanation:
Observe the above picture, In the hundred’s place there are 3 stones. In ten’s place, there are 15 stones. In one’s place, there are no stones. By using this information, we can write the number.
The number is 315 and written in words are three hundred fifteen.

Question 3.
Continue the pattern.
540, 650, 760, 870, _____
(A) 890
(B) 950
(C) 980
(D) 1000
Answer: Option C is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q3
Explanation:
In Mathematics, number patterns are the patterns in which a list number follows a certain sequence. Generally, the patterns establish the relationship between two numbers. It is also known as the sequence of series in numbers. In order to solve the problems on the number pattern, first, we have to understand the rule being followed in the pattern.
The given numbers are 540, 650, 760, 870 and the next number is 980.
How it is 980, will be explained below:
The number starts with 540 and the next number is increased by 110.
If we add 110 to 540 then we get 540+110=650 and so on…870+110=980.
In another way we can think is by using places of digits.
540: 0 is in one’s place, 4 is in ten’s place, 5 is in hundred’s place. And coming to the next number, the number is in one’s place stays the same, the ten’s place is increased by 1 and the hundred’s place is increased by 1 and so on… the places of digits were increasing by 1.

Question 4.
Add the two numbers shown on the chart.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 2
(A) 879
(B) 560
(C) 319
(D) 241
Answer: Option A is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q4
Explanation:
In the above picture, the first row has 3 stones are present in a hundred’s place, 3 stones are present in a ten’s place and 9 stones are present in one’s place.
The second row has 5 stones are present in a hundred’s place, 4 stones are present in a ten’s place and there are no stones present in one’s place.
By using the information of the first row we can write in words as three hundred thirty-nine and in number 339.
By using the information of the second row we can write in words as five hundred forty and in number 540.
Now add both the numbers:339+540=879.

Question 5.
275 + 16 = _______
(A) 281
(B) 291
(C) 381
(D) 415
Answer: Option B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q5
Explanation:
The addition is taking two or more numbers and adding them together, that is, it is the total sum of 2 or more numbers. The numbers with more than 2 digits can also be added vertically. We always start adding from the ones digit and move towards the digits at the highest place.
By adding 275 and 16 we get 291.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q6

Question 6.
Subtract the two numbers shown on the chart.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 3
(A) 488
(B) 367
(C) 246
(D) 121
Answer: Option C is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q6.1
Explanation:
In the above picture, the first row has 3 stones are present in a hundred’s place, 6 stones are present in a ten’s place and 7 stones are present in one’s place.
The second row has 1 stone is present in a hundred’s place, 2 stones are present in a ten’s place and there is 1 stone present in one’s place.
By using the information of the first row we can write in words as three hundred sixty-seven and in number 367.
By using the information of the second row we can write in words as one hundred twenty-one and in number 121.
Now add both the numbers:367-121=246.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q6.2

Question 7.
Subtract.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 4
(A) 801
(B) 393
(C) 313
(D) 293
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q7
Explanation:
– In math, to subtract means to take away from a group or a number of things.
– When we subtract, the number of things in the group reduce or become less.
– The minuend, subtrahend and difference are parts of a subtraction problem.
– In the subtraction problem, 547 – 254 = 293, the number 547 is the minuend, the number 254 is the subtrahend and the number 293 is the difference.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q7.1

Question 8.
Use these digits.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 5
Make the greatest 3-digit number. Then make the least 3-digit number. Then subtract the two numbers.
(A) 587
(B) 505
(C) 495
(D) 477
Answer: Option c is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q8.1
Explanation:
The given number 2  7  5:
By using the above number we should make the greatest number:
– The digit at hundred’s place should be greatest of 2, 5, 7.
– So digit 7 should be there.
– Also no digit can repeat, so now we are left with digits 5 and 7.
– The digit at ten’s place should be greatest of 5 and 7 Hence digit 5 will be placed at ten’s place.
– Now, we are left with 2. The digit at one’s place is the remaining number.
– Therefore digit 2 will be placed at one’s place
– Hence the greatest three-digit number is 752.
By using the same numbers we should make the least number:
– The digit at hundred’s place should be the smallest of 2, 5, 7. So digit 2 should be there.
– Also no digit can repeat, so now we are left with digits 5 and 7.
– The digit at ten’s place should be the smallest of 5 and 7. Hence digit 5 will be placed at ten’s place.
– Now, we are left with 7. The digit at one’s place should be the remaining number.
– Therefore digit 7 will be placed at one’s place
– Hence the smallest three-digit number is 257.
Now subtract both the numbers:752-257=495.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q8.2

Question 9.
Darren has 86 marbles. Max has 74 marbles. How many marbles do they have in all?
(A) 12
(B) 86
(C) 150
(D) 160
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q9
The number of marbles Darren has=86
The number of marbles Max has=74
The total number of marbles =86+74=160.
Therefore, they both are having 160 marbles.

Question 10.
Felix has $125. He uses $70 to buy a pair of shoes. How much does he have left?
(A) $195
(B) $87
(C) $75
(D) $ 55
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q10
Explanation:
The amount Felix has is $125
The amount he uses to buy a pair of shoes is $70.
Now the amount he left with is assuming ‘X’.
To calculate the remaining amount we need to subtract the total amount-used amount. Then we get the answer.
X=125-70
X=55.

Question 11.
Look at the picture.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 6
How many flowers are there?
(A) 7 + 5
(B) 7 × 5
(C) 5 × 2
(D) 5 × 10
Answer: Option B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q11
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q12
In the above picture, there are 7 sets. In each set, there are 5 flowers.
To calculate the number of flowers we have to multiply the number of sets and flowers present in the set.
The total number of flowers=X
X=7×5
X=35.

Question 12.
The length of a placemat is about ____
(A) 40 cm
(B) 40 m
(C) 1 cm
(D) 1 m
Answer: Option A is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q13
Explanation:
The standard or average size of the placemat is:
– Width: 12-14 inches
– Length: 16-20 inches
1 inch = 2.54 cm
Therefore, 16×2.54=40.64 cms.

Question 13.
Rosa has a ribbon 100 centimetres long. She uses 45 centimetres of it. What is the length of the ribbon left?
(A) 155 cm
(B) 100 cm
(C) 55 cm
(D) 65 cm
Answer: Option C is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q14
Explanation:
The number of centimetres she has ribbions=100
The number of cms she uses=45
The length of the remaining ribbon=X
To calculate the remaining ribbon we need to subtract total cms-used cms.
X=100-45
X=55.

Question 14.
Letoya buys 35 books on Monday. She buys 21 books on Tuesday. She sells 40 of these books. How many books does she have left?
(A) 14
(B) 16
(C) 56
(D) 96
Answer: Option B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q15
Explanation:
The number of books she buys on monday=35
The number of books she buys on tuesday=21
The total number of books she buys=35+21=56.
The number of books she sells in that 56 books=40.
The number of she has after selling 40 books=X
To calculate the value of X we need to subtract the total books-number of books sold.
X=56-40
X=16.

Question 15.
A carton of milk has a mass of 450 grams. Two cartons are put into a box with a mass of 37 grams. What is the total mass of the cartons and the box?
(A) 413 g
(B) 863 g
(C) 937 g
(D) 974 g
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q15.1
Explanation:
The mass of each carton of milk=450 grams.
The mass of each box to put cartons=37 grams.
The number of cartons of milk=2.
The total mass of carton of milk=450×2=900
The number of boxes=2
The total mass of 2 boxes=37×2=74.
The total mass of the cartons and the box=900+74=974.

Short Answer

Read the questions carefully.
Write your answers in the space provided.

Question 16.
Write 386 in words.
Answer: Three hundred eighty-six.
Follow the rules to write numbers in words:
The rules to write the numbers in words are discussed here. To write any number in the form of words, we have to check the place value. Let us learn this by observing the below steps.
1. The place value of one’s, a number from 1 to 9 is written in words as, one, two, three, four, five, six, seven, eight and nine.
2. The least number which is at tens place is 10, which is written in words as ten.
3. The numbers from 11 to 19 are written in words as, eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen and nineteen. And the next number is twenty.
4. After twenty, the numbers follow the pattern in such a way that they are written in words as thirty, forty, fifty, sixty, seventy, eighty, ninety and so on.
5. The preceding numbers are linked with these words and mentioned from one to nine. For example, twenty-one, twenty-two, etc.
Here 386 is given:
In number 386, one’s place is occupied with 6, so there are 6 ones, and tens place is also occupied with 8, so there are 8 tens, and hundred’s place is occupied with 3, so there are 3 hundred’s. So 3 hundred’s, 8 tens and 6 ones. Or we can write, 386 as ‘three hundred eighty-six’ in words.

Question 17.
Write 520 in expanded form.
Answer: 520 = (5 * 102) + (2 * 101)
In mathematics, the expanded form of a number is defined as the notation. It is the way of writing the numbers to define the individual digit value. When the numbers are written using place value, it will create a new algebraic expression.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q16
Here,
5 – Hundreds place, i.e. 500
2 – Tens place, i.e. 20
0 – one’s place, i.e. 0
520 = (5 * 102) + (2 * 101)
520 = (5 * 100) + (2 * 10)
520 = 500 + 20.

Question 18.
Order the numbers from greatest to least.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 7
Answer: 712, 699, 609, 543.
In Mathematics, if a pattern of numbers is in the decreasing value, then the numbers are in descending order. It means that the numbers are arranged in the highest order to the lowest order. The symbol used to represent the order in descending form is ‘ > ‘. It shows the given sequence in increasing to decreasing order.
For example numbers from 1 to 10 can be represented in this form using the descending symbol. 10 > 9 > 8 > 7 > 6  > 5 > 4 > 3 > 2 >1.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q17

Question 19.
Add 38 and 156. ________
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 8
Answer: 594
Explanation:
The addition is taking two or more numbers and adding them together, that is, it is the total sum of 2 or more numbers. The numbers with more than 2 digits can also be added vertically. We always start adding from the ones digit and move towards the digits at the highest place.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q19

Question 20.
Subtract 17 from 831. _________
Answer: 814.
– In math, to subtract means to take away from a group or a number of things.
– When we subtract, the number of things in the group reduce or become less.
– The minuend, subtrahend and difference are parts of a subtraction problem.
– In the subtraction problem, 831 – 17 = 814, the number 831 is the minuend, the number 17 is the subtrahend and the number 814 is the difference.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q20

Question 21.
Subtract 284 from 861. ____
Answer: 577
– In math, to subtract means to take away from a group or a number of things.
– When we subtract, the number of things in the group reduce or become less.
– The minuend, subtrahend and difference are parts of a subtraction problem.
– In the subtraction problem, 861 – 284 = 577, the number 861 is the minuend, the number 284 is the subtrahend and the number 577 is the difference.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q21

Question 22.
Fill in the blanks.
7 × 2 = ______ 2 × 7 = ___
_____ ÷2 = 7 _____ ÷ 7 = _____
Answer:
7 × 2 = 14  2 × 7= 14
– Multiplication is the process of calculating the product of two or more numbers. The multiplication of numbers say, ‘a’ and ‘b’, is stated as ‘a’ multiplied by ‘b’.
– In Maths, the basic explanation of multiplication is adding a number, with respect to another number, repeatedly.
– The symbol of multiplication is denoted by a cross sign (×) and also sometimes by a dot (.).
– The multiplication formula is given by:
Multiplier × Multiplicand = Product
1. The multiplicand is the total number of objects in each group
2. The multiplier is the number of equal groups
3. Product is the result of multiplication of multiplier and multiplicand
– If Multiplier = 7 and Multiplicand = 2, then the product is:
Product = 7 x 2 = 14.
Division:
14 ÷2 = 7  14 ÷ 7 = 2
– The division is a method of distributing a group of things into equal parts. It is one of the four basic operations of arithmetic, which gives a fair result of sharing.
– There are various signs which can be used to indicate division such as ÷, /.
– Each part involved in a division equation has a special name.
– Dividend ÷ divisor = quotient
Dividend: The dividend is the number that is being divided in the division process.
Divisor: The number by which dividend is being divided is called the divisor.
Quotient: A quotient is a result obtained in the division process.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q22
– The remainder is the portion of the dividend that is left over after division.
– The remainder is 0 for the above problem.
Special facts about division:
1. When dividing something by 1, the answer will always be the original number. It means if the divisor is 1, the quotient will always be equal to the dividend such as 10 ÷ 1= 10.
2. Division by 0 is undefined.
3. The division of the same dividend and divisor is always 1. For example: 4 ÷ 4 = 1.

Question 23.
What is the length of Drawing A? ________ cm
_____________ Drawing A
Answer:
The actual length of drawing A is 5 cm – 10 mm  1 cm – 2 mm.

Question 24.
What is the mass of the vegetables?
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 9
_________ g
Answer:250 grams.
Grams is a unit of measurement used to measure very light objects. For example, a small metal paperclip has a mass of around 1 gram. Other objects with a mass of about 1 gram are a stick of gum and a dollar bill. We can abbreviate the unit gram with the letter g.
In the clock show, the minute hand is after 200. Every minute is 10, 20, 30, 40, 50.
The minute hand is showing on 50. So, add 200+50=250 grams.

Question 25.
Fill in the blank with more than or less than.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 10
The container has ____________ 1 lifer of water.
Answer: more.
The container has more than 1 litre. Because in the above diagram, the liquid is above 1 litre. So it was more.

Question 26.
The Recycling Committee has $746. They raise $198 more. How much do they have now?
$__________
Answer: $944
Explanation:
The amount for the recycling committee=$746
The amount raised more=$198
The total amount of the committee=746+198=$944.

Question 27.
In a game, the Green Team scored 270 points. The Yellow Team scored 363 points. How many more points did the Yellow Team score than the Green Team?
_____ points
Answer: 93 points more.
Explanation:
The points scored green team=270
The points scored yellow team=363.
Now we have to calculate the points scored yellow team more than the green team.n Assume it as X.
X=363-270
X=93
Therefore, 93 points more for yellow team than green team.

Question 28.
Gina has 200 beads. 94 of the beads are red. The rest are yellow. How many yellow beads does Gina have? Complete the bar model. Then find the answer.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 11
Gina has ___ yellow beads.
Answer:106 yellow beads.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q23
Explanation:
The number of total beads=200
The number of red beads=94.
The number of yellow beads=X
To calculate yellow beads subtract total beads – red beads. Then we get the remaining beads that are yellow beads.
X=200-94
X=106.

Question 29.
138 cars and 27 vans are in a parking lot. How many vehicles are there in all? Draw a bar model. Then find the answer.
There are ___ vehicles in all.
Answer: 165 vehicles.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q29
Explanation:
The total number of cars=138
The total number of vans=27
The total number of vehicles=138+27=165.

Question 30.
The mass of a bottle of oil is 2 kilograms. What is the mass of 9 such bottles? The mass is ___ kilograms.
Answer:18 kilograms.
Explanation:
The mass of each bottle of oil=2 kilograms.
We need to calculate for 9 bottles.
The mass of 9 bottles=9*2=18.
Therefore, the mass is 18 kilograms.

Question 31.
Eva has 40 crayons. She gives them to her friends to be shared equally. Each friend receives 5 crayons. How many friends are there?
There are ____ friends.
Answer:8 friends.
Explanation:
The number of crayons Eva has=40
The number of crayons she gives each friend=5
She shares it equally. Now we have to calculate the number of friends. Assume it as X.
X=40/5
X=8.
Therefore, 8 friends are there. She gives crayons equally to 8 friends..

Extended Response

Solve.

Show your work.

Question 32.
The Finch family drives 352 miles on vacation. The Perez family drives 168 miles more than the Finch family.

a. How far does the Perez family drive?

b. How many miles do they drive in all?

a. The Perez family drives _________ miles.

b. They drive _________ miles in all.
Answer: 520 miles.
Explanation:
(a). The number of miles Finch drives on vacation=352
The number of miles Perez drives more than Finch on vacation=168.
The total number of Perez drives more=352+168=520.
Therefore, he drives 520 miles.
(b). The total they drive in all is 520 miles. Add the miles they both drive then we get a total number of miles.
Therefore, 352+168=520.

Question 33.
Tasha has 249 cards. Tim has 53 fewer cards than Tasha. Lee has 79 more cards than Tim. How many cards does Lee have?
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 12
Lee has ___ cards.
Answer: 275 cards.
The number of cards Tasha has=249
The number of cards Tim has fewer than Tasha=53.
The total number of cards Tim has=249-53=196.
The total number of cards Lee has more than Tim=79.
The total number of cards Lee has=196+79=275.
Therefore, Lee has 275 cards.

Question 34.
Mikayla has 5 strings of beads. Each string has 4 beads on it. Mikayla divides her beads into 2 strings of beads.
a. How many beads does Mikayla have in all?

b. How many beads are there on each string in the end?

a. Mikayla has ___ beads in all.

b. There are ___ beads on each string in the end.
Answer:
a. Mikayla has 20 beads in all.
Explanation:
The number of strings she has=5
The total number of beads in each string=4
Later, the number of strings she divided her beads=2
The total number of beads=5*4=20.
Therefore, 20 beads are there.
b. There are 10 beads on each string in the end.
Explanation:
She divided beads into 2 strings. She has a total of 20 beads. Now we need to calculate the number of beads present in each string after the division of beads into 2 strings. Assume it as X.
X=20/2
X=10.
Therefore, 10 beads are present in each string after division.

Question 35.
The height of Kory’s desk is 58 centimeters. The height of Kory’s door is 239 centimeters.
a. What is the total height of Kory’s desk and door?

b. What is the difference in height between Kory’s desk and door?

a. The total height of Kory’s desk and door is ___ centimeters.

b. The difference in height between Kory’s desk and door is _________ centimeters.
Answer:
a. The total height of Kory’s desk and the door is 297 centimetres
Explanation:
Given:
The desk height=58 cms
The door height=239 cms
Now add both heights to get the total in between them. Assume it as X.
X=58+239
X=297.
b. The difference in height between Kory’s desk and the door is 181 centimetres.
Explanation:
To calculate difference between them we need to subtract both the cms.
239-58=181.
Therefore, the difference is 181 cms.

Question 36.
A barrel contains 60 litres of rainwater. Mrs. Potts uses 14 liters of rainwater to water her vegetable garden. She uses another 13 litres of rainwater to wash her car. How much rainwater is left in the barrel?
litres of rainwater is left in the barrel.
____ litres of rainwater is left in the barrel.
Answer: 33 litres.
Explanation:
The number of litres a barrel contains rainwater=60
The number litres she uses for vegetable garden=14
The number of litres she uses to wash her car=13.
The total number of litres used by her=14+13=27
The number of litres left after using=X.
X=60-27
X=33.
Therefore, 33 litres are left.

Question 37.
Ling mixes 120 cups of lemonade in the morning. She mixes 93 cups of lemonade in the afternoon.

a. How many cups of lemonade does she mix in all?

b. She sells 207 cups of lemonade. How many cups of lemonade does she have left?

a. She mixes ___ cups of lemonade in all.

b. She has ___ cups of lemonade left.
Answer:
a. She mixes 213 cups of lemonade in all.
Explanation:
The number of cups she mixes in the morning=120
The number of cups she mixes in the afternoon=93.
The total number of cups in all=120+93=213.
b. She has 6 cups of lemonade left.
Explanation:
Already we know the total number of cups is 213.
The number of cups she sold=207.
The number of cups she left=213-207=6.
Therefore, 6 cups are left.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 4 Making Pictures and Models with Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes

Find the shapes in the pictures.

Count how many of each shape there are. Write the number.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 1
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_1 (2)

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_2

Match the pieces to make a shape. Name the shapes. Use the words in the box.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 3

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 4
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_4

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_5

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 6
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_6

Cut out the shapes below and make a picture. Paste the picture here or use your own paper. You do not need to use all the shapes.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_7

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Question 8.
How many triangles can you see?
I can see ___ triangles.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 8
Answer: In the above figure there are 0 triangles.

Question 9.
A star can be made of triangles.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 9
This star is made of _____ triangles.
This star is made of 10 triangles.
Draw triangles another way to make up this star.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 10
This star is made of ___ triangles.
Answer: This star is made of 5 triangles.

Question 10.
Draw a picture with shapes. Count how many of each shape there are. Write the number.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_11
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 4 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes_10

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Shapes and Patterns detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns

Math Journal

Choose two things. Circle them.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-5-Answer-Key-Shapes-and-Patterns-20

Now write about them. Use the words in the box to help you.

cylinder sphere cube cone pyramid rectangular prism stacking sliding rolling size shape

Question 2.
The ____________ has the shape of a ____________
Answer: The jar has the shape of a cylinder.

Question 3.
The ______________ has the shape of a ____________
Answer: The sharpener has the shape of a cylinder.

Question 4.
I can move the ____ by ____________
Answer: I can move the cylinder by rolling

Question 5.
I can move the ____ by ____________
Answer: I can move the sphere by sliding

Question 6.
My things are alike because they ____________
Answer: My things are alike because they are different in size.

Question 7.
My things are different because they ____
Answer: My things are different because they are different in shape.

Make a pattern with plane shapes. Read and draw.

Question 8.
The shapes in this pattern are alike. The sizes of the shapes are different.
_________________________
Answer:

Put On Your Thinking cap!

challenging Practice

Solve.

Question 1.
Lee, Jen, Bob, and Dean have some shapes. Find out who has each set of shapes.

  • Lee has fewer circles than Bob.
  • All of Jen’s shapes have 3 sides or more.
  • Bob has four kinds of shapes.
  • Dean has no squares.

Write the name that matches each set on the line below.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 1
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_1

Cut out the pieces of shapes on page 129. Paste the cut-out pieces to fit the two pictures below.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 2
Answer:

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 3
Answer:

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 4
Answer:

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 5
Answer:

Put On your Thinking Cap!

Problem Solving

Draw and complete the pattern.

Each row (↔) and column (↕) must have these four shapes, Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 6

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_2

Chapter Review/Test

Vocabulary

Draw the shape.

Question 1.
square
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_3

Question 2.
rectangle
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_4

Question 3.
triangle
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_5

Write the name.
Use the words in the box.

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 8
Answer: sphere

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 9
Answer: cylinder

Concepts and Skills
Trace the shape.
Write the number of sides and corners.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 10
___ sides
___ corners
Answer: Square has 4 sides and 4 corners.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 11
___ sides
___ corners
Answer: Circle has 0 sides and 0 corners.

Answer the question. Write yes or no.

Question 8.
How are these shapes alike?
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 12
a. Same shape ____
Answer: Figure 1 and figure 3 has the same shape

b. same size _______
Answer:

c. same color ________
Answer:

Circle the solid shapes you can roll.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 13
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_9

How can you move a pyramid? Circle the answer.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 14
stack
slide
roll
Answer: Pyramid can be moved by stacking.

Look at the picture. What shapes do you see? Write the number.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 15
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_11

Look at the picture. What shapes do you see? Circle the answers.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 16
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_12

Complete the pattern. Circle the shape that comes next.

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 17
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_13

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 18
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns_14

Problem Solving
Draw a line to solve.
Make two shapes that are different in shape and size.

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 5 Answer Key Shapes and Patterns 19
Answer:

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 2 More Picture Graphs to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs

Alonso has a coin. Every time he tosses the coin, he gets heads Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 1 Alonso tosses the coin many times. This is what he gets:
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 2

Count the tosses.
Color a Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 3 for each toss.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-More-Picture-Graphs-4

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-More-Picture-Graphs-5

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-More-Picture-Graphs-6

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-More-Picture-Graphs-7

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-More-Picture-Graphs-8

Every student in Grade 1 has a pet. The picture shows their pets.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 9

Count the pets and complete the picture graph.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Practice-2-Answer-Key-More-Picture-Graphs-10

Fill in the blanks.

Question 6.
The most popular pet is the ____
Answer: The most popular pet is the goldfish

Question 7 .
There are ___ hamsters.
Answer: There are 2 hamsters.

Question 8.
There are ___ more cats than birds.
Answer: There are 2 more cats than birds.

Question 9.
There are 4 fewer __________ than ______
Answer: There are 4 fewer rabbits than goldfishes

Question 10.
The number of _____________ is the least.
Answer: The number of rabbit is the least.

Question 11.
The number of _____________ is the greatest.
Answer: The number of goldfish is the greatest.

Question 12.
There are equal numbers of ____ and ____.
Answer: There are equal numbers of Dogs and cats.

Look at the picture graph. Then fill in the blanks.

Monica goes to the zoo. She makes a picture graph that shows the animals she sees.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 11

Question 13.
Monica sees ___ tigers.
Answer: Monica sees 3 tigers.

Question 14.
She also sees ___ giraffes.
Answer: She also sees 6 giraffes.

Question 15.
She sees the most ___.
Answer: She sees the most giraffes.

Question 16.
She sees the fewest ____
Answer: She sees the fewest lions

Question 17.
There are ___ more rhinoceroses than lions.
Answer: There are 3 more rhinoceroses than lions.

Question 18.
There are ___ fewer tigers than elephants.
Answer: There are 2 fewer tigers than elephants.

Look at the picture graph. Then fill in the blanks.

This picture graph shows how a group of children goes to school.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 12

Question 19.
How many children walk to school? ________
Answer: 6 children’s go to school by walk

Question 20.
How many children go to school by bus? ________
Answer: 14 children’s go to school by bus

Question 21.
How do most of the children go to school? _________
Answer: Most of the children’s go to school by bus

Question 22.
The fewest children go to school by ____.
Answer: The fewest children go to school by bicycle.

Question 23.
More children walk to school than ride a bicycle. How many more? _______
Answer: 2 more children walk to school than ride a bicycle

Question 24.
Fewer children go to school by car than by bus. How many fewer? ________
Answer: 3 Fewer children go to school by car than by bus

Look at the picture graph. Then fill in the blanks.

Jason invites his friends to a party. This picture graph shows the fruit juices they drink.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 2 Answer Key More Picture Graphs 13

Question 25.
The children drink ____ glasses of cranberry juice.
Answer: The children drink 2 glasses of cranberry juice.

Question 26.
What is the most popular juice? ______
Answer: The most popular juice is of apple
Question 27.
They drink fewer glasses of pineapple juice than orange juice. How many fewer? ________
Answer: They drink 4 fewer glasses of pineapple juice than orange juice.

Question 28.
How many types of juices do they drink? _______
Answer: They drink 5 different types of juices

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 11 Picture Graphs and Bar Graphs to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs

Math Journal

Keep a record of how many books you read this week. Include the books you read in class and those your teacher or your family reads to you. Draw Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 1 to represent 1 book.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-2

Look at your graph. Write sentences about the number of books you have read. You may use the words below.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-3

Put on your Thinking Cap!

Challenging Practice

Team A, Team B, and Team C play a game. The graph shows the number of points each child on Team A scores.

Answer the questions.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 4

Question 1.
How many points did Team A score in all? _____
Answer: Team A had scored 17 in total

Question 2.
Team B scores 7 points fewer than Team A. How many points does Team B score? _____
Answer:  Team B scored 10 points which is 7 points fewer than Team A.

Question 3.
Team A scores 3 points fewer than Team C. How many points does Team C score? _____
Answer: Team C scored 20 points which is 3 points more than Team A

 

Complete the tally chart.

Question 4.
Tina and her friends, Eva and Pedro, brought some crackers to school.
The tally chart shows the number of crackers each child brought.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-5

Make a bar graph.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-6

Question 6.
How many crackers did Pedro bring? _____
Answer: Pedro brought 5 crackers

Question 7.
How many more crackers did Tina bring than Eva? _____
Answer: Tina brought 5 more crackers than Eva

Question 8.
How many crackers did the children bring in all? _____
Answer: In total the children’s brought 15 crackers

Question 9.
Tina brought ___ more crackers than Pedro.
Answer: Tina brought 2 more crackers than Pedro.

Put on Your Thinking cap!

Problem Solving

The Art Club sold boxes of cards to three families along the same street.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 7

Fill in the blanks.

Question 1.
The Bailey family bought ___ boxes of cards.
Answer: The Bailey family bought 7 boxes of cards.

Question 2.
The ___ family bought the fewest boxes of cards.
Answer: The Anderson family bought the fewest boxes of cards.

Question 3.
The ___ family bought the most boxes of cards.
Answer: The Diaz family bought the most boxes of cards.

Question 4.
The Anderson family bought ___ fewer boxes of cards fewer than the Bailey family.
Answer: The Anderson family bought 2 fewer boxes of cards fewer than the Bailey family.

Question 5.
The families bought ___ boxes of cards in all.
Answer: The families bought 20 boxes of cards in all.

Question 6.
Make a bar graph.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-8

Chapter Review/Test
Vocabulary
Choose the correct word.

Question 1.
A ____ uses bars and a scale to show data.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 9
Answer:
A librarian uses bars and a scale to show data.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 9

Question 2.
There are ___ girls than boys.
Answer:
There are 3 fewer girls than boys.

Question 3.
There are ___ boys than girls.
Answer: There are 3 more boys than girls.

Concepts and Skills

The tally chart shows some children’s favorite musical instruments.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 10

Question 4.
__________ is the most popular musical instrument.
Answer: Guitar is the most popular musical instrument.

Question 5.
__________ is the favorite musical instrument of the fewest children.
Answer: Drum is the favorite musical instrument of the fewest children.

Problem Solving

A recycling project was carried out in a class. Some children brought bottles for recycling. The tally chart shows the number of bottles each child brought.

Complete the tally chart.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-11

Make a bar graph.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Answer Key Picture Graphs and Bar Graphs 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-11-Answer-Key-Picture-Graphs-and-Bar-Graphs-12

Fill in the blanks.

Question 8.
How many bottles did Kimberly bring? ____
Answer: Kimberly brought 7  bottles

Question 9.
______ brought the fewest bottles.
Answer: Madison brought the fewest bottles.

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 5 Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands

Complete.

Question 1.
100 ÷ 10 = _10__
Answer:
10,

Explanation:
100 ÷ 10 = 10

100 is divided by 10 and the result is 10.

Question 2.
670 ÷ 10 = _67__
Answer:
67,

Explanation:
670 ÷ 10

670 is 10 times 67,
670 is 67 x 10.

Question 3.
1,050 ÷ __ = 105
Answer:
105,

Explanation:

1,050 is 105 x 10,
1,050 is divided by 10 and the result is 105.

Question 4.
_1,974__ ÷ 10 = 1,974
Answer:
19,740,

Explanation:

19,740 can be written as 1974 x 10
it can be divided by 10 and the result is 1,974.

Question 5.
52,260 ÷ 10 = _5,260__
Answer:
5,260,

Explanation:

5,2260 can be written as 5,226 x 10 it can be divided by 10 and
the result is 5,2260.

Question 6.
30,500 ÷ _10_ = 3,050
Answer:
3,050,

Explanation:

3,050 can be written as 305 x 10 it can be divided by 10 and
the result is 3,050.

Complete.

5,610 ÷ 30
= (5,610 ÷ 10) ÷ 3
= 561 ÷ 3
= 187 Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 1

Question 7.
3,000 ÷ 60
= (3,000 ÷ 10) ÷ _6__
= _300__ ÷ 6
= __50__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 2
Answer:
50,

Explanation:

= 3,000 ÷ 10÷ 6
= 300÷ 6
= 50.

Question 8.
1,040 ÷ 40
= (1,040 ÷ __10_) ÷ _4__
= _104__ ÷ __4__
= __26__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 3
Answer:
26,

Explanation:
1,040 ÷ 40,
= 1,040 ÷ 10÷ 4
= 104 ÷ 4
= 26.

Complete.

Question 9.
8,700 ÷ 60
= (8,700 ÷ _10_) ÷ __6_
= _870__ ÷ _6__
= __145__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 4
Answer:
145,

Explanation:
8,700 ÷ 60,
= 8,700 ÷ 10 ÷ 6,
= 870 ÷ 6,
= 145.

Question 10.
3,450 ÷ 50
= (3,450 ÷ _10_) ÷ _5__
= _345___ ÷ __5_
= __69__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 5
Answer:
69,

Explanation:
3,450 ÷  50,
= 3,450 ÷ 10 ÷ 5
= 345 ÷ 5
= 69.

Question 11.
34,230 ÷ 70
= (34,230 ÷ _10__) ÷ _7_
= _3,423__ ÷ _7__
= __489__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 6
Answer:
489,

Explanation:
34,230 ÷ 70,
= 34,230 ÷ 10 ÷ 7,
= 3,423 ÷ 7,
= 489.

Which U.S. president had a sign on his desk that said ‘The buck stops here’?
Write the letters on pages 47 and 48 that match the answers below to find out.

Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 7
Answer: TRUMAN

Explanation:
The solutions from the above questions from 6 to 11,
according to the answers arrange the given alphabets to find out the word.

Divide.

Question 12.
3,400 ÷ 100 = _34__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 8
Answer:
34,

Explanation:
3,400 ÷ 10 ÷ 10,
= 340 ÷ 10,
= 34.

Question 13.
560,000 ÷ 1,000 = _560__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 9
Answer:
560,

Explanation:
560,000 ÷ 1,000,
= 560,000 ÷ 10 ÷ 10 ÷ 10,
= 56,000 ÷ 10 ÷ 10,
= 5,600 ÷ 10,
= 560.

Question 14.
5,000 ÷ 100 = _50_ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 10
Answer:
50,

Explanation:
5,000 ÷ 100,
= 5,000 ÷ 10 ÷ 10,
= 500 ÷ 10,
= 50.

Question 15.
38,000 ÷ 1,000 = __38_ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 11
Answer:
38,

Explanation:
38,000 ÷ 1,000,
= 38,000 ÷ 10 ÷ 10 ÷ 10,
= 3800 ÷ 10 ÷ 10,
= 380 ÷ 10,
= 38.

Question 16.
7,700 ÷ 102 = _77__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 12
Answer:
77,

Explanation:
As 100 = 102,
= 7,700 ÷ 102,
= 7,700 ÷ 10 ÷ 10,
= 770 ÷ 10,
= 77.

Question 17.
360,000 ÷ 103 = _360__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 13
Answer:
360,

Explanation:
1000 = 103,
= 360,000 ÷ 10 ÷ 10 ÷ 10,
= 36,000 ÷ 10 ÷ 10,
= 3,600 ÷ 10,
= 360.

Question 18.
2,000 ÷ 102 = _20__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 14
Answer:
20,
Explanation:
100 = 102,
2,000 ÷ 102,
= 2,000 ÷ 10 ÷ 10,
= 200 ÷ 10,
= 20.

Question 19.
415,000 ÷ 103 = _415__ Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 15
Answer:
415,

Explanation:
1000 = 103,
= 415,000 ÷ 10 ÷ 10 ÷ 10,
= 41,500 ÷ 10 ÷ 10,
= 4150 ÷ 10,
= 415.

To which class of animals does the salamander belong?
Write the letters that match the answers below to find out.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 16
Answer:
AMPHIBIANS,


Explanation:
The solutions from the above questions from 12 to 19,
according to the answers arrange the given alphabets to find out the word.

Question 21.
81,000 ÷ 900
= (81,000 ÷ _100_) ÷ __9_
= _810__ ÷ _9__
= _90___
Answer:
90,

Explanation:
= 81,000 ÷ 900,
= 81,000 ÷ 100 ÷ 9,
= 81,000 ÷ 10 ÷ 10 ÷ 9,
= 8,100 ÷ 10 ÷ 9,
= 810 ÷ 9,
= 90.

Complete.

Example . ________
9,000 ÷ 3,000,
= (9,000 ÷ 1000) ÷ 3,
= 9 ÷ 3,
= 3.

Question 22.
31,500 ÷ 500
= (31,500 ÷ _100__) ÷ _5__
= _315__ ÷ _5___
= _63___
Answer:
63,

Explanation:
Given 31,500 ÷ 500,
= 31,500 ÷10  ÷ 10 ÷ 5,
= 3150 ÷ 10 ÷ 5,
= 315 ÷ 5,
= 63,

Question 23.
56,000 ÷ 7,000
= (56,000 ÷ _1000__) ÷ __7____
= _56___ ÷ __7__
= __8__
Answer:
8,

Explanation:
56000 ÷ 1000 ÷ 7,
= 56 ÷ 7 = 8,

Question 24.
133,000 ÷ 7,000
= (133,000 ÷ _1,000__) ÷ __7_
= _133___ ÷ _7__
= _19___
Answer:
19,

Explanation:
Given 133,000 ÷ 1,000 ÷ 7,
= 133 ÷ 7 = 19.

Question 25.
120,000 ÷ 8,000
= (120,000 ÷ __1,000_) ÷ _8__
= _120___ ÷ __8_
= __15__
Answer:
15,

Explanation:
Given 120000 ÷ 8,000,
= 120,000 ÷  1,000 ÷ 8
120 ÷ 8 = 15.

Divide.

Question 26.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 17
Answer: 9

Explanation:
Dividing by tens 360 ÷ 40,
= 360÷10÷4,
= 36÷4,
= 9,
= 3600 ÷ 400
Dividing by hundreds 3600÷100÷4,
= 36÷4
= 9,
Dividing by thousands 36000 ÷ 4000,
= 360÷1000÷4,
= 36÷4,
= 9.

Question 27.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 18
Answer: 17

Explanation:
Dividing by tens 1,190 ÷ 70,
= 1190 ÷ 10÷ 7
= 119 ÷ 7
= 17,
Dividing by hundreds 11,900 ÷ 700,
= 11,900 ÷ 100÷ 7
= 119 ÷ 7
= 17,
Dividing by thousands 1,19000 ÷ 7000,
= 119000 ÷ 1000÷ 7,
= 119 ÷ 7,
= 17.

Question 28.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 19
Answer:
634

Explanation:
Dividing by tens 12,680 ÷ 20,
= 12,680 ÷ 10 ÷ 2,
= 1,268 ÷ 2,
= 634.
Dividing by hundreds 126,800 ÷ 200,
= 126,800÷ 100÷ 2,
= 1,268 ÷ 2,
= 634.
Dividing by thousands 1,268,000 ÷ 2000,
= 1,268,000 ÷ 2,000,
= 12,680 ÷ 1,000 ÷ 2,
=1,268 ÷ 2,
= 634.

Question 29.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 20
Answer:
290

Explanation:
Dividing by tens 23,200 ÷ 80,
= 23,200 ÷ 10 ÷ 8,
= 23,20 ÷ 8,
= 290.
Dividing by hundreds 23,2000 ÷ 800,
= 23,2000 ÷ 100 ÷ 8,
= 2320 ÷ 8,
= 290.
Div iding by thousands 2,320,000 ÷ 8000,
= 2,320,000÷ 1000÷ 8,
= 2320 ÷ 8,
= 290.

Complete.

Question 30.
430 ÷ _10_ = 43
Answer:
10,
Explanation:
Given 430 ÷ 10 = 43.

Question 31.
9,000 ÷ _100_ = 30
Answer:
300,

Explanation:
Given 9,000 ÷ 300,
=9,000 ÷ 100 ÷ 3,
= 90 ÷ 3 = 30.

Question 32.
49,000 ÷ _1,000__ = 7
Answer:
7,000,

Explanation:
49,000 ÷ 7,000,
= 49,000 ÷ 1,000 ÷ 7,
= 49 ÷ 7 = 7.

Question 33.
2,400 ÷ _10__ = 120
Answer:
20,

Explanation:
Given 2,400 ÷ _10__ = 120,
= 2,400 ÷ 120,
= 2,400 ÷ 10 ÷ 12,
= 240 ÷ 12 = 20.

Question 34.
64,000 ÷ _400__ = 160
Answer:
400,

Explanation:
Given 64,000 ÷ 400,
= 64,000 ÷ 100 ÷ 4,
= 640 ÷ 4 = 160.

Question 35.
85,000 ÷ _5,000__ = 17
Answer:
5,000,

Explanation:
Given 85,000 ÷ ____ = 17,
= 85,000 ÷ 17 = 5,000.

Estimate each quotient.

Example
6,452 ÷ 27 rounds to 6,000 ÷ 3 = 200

Question 36.
7,865 ÷ 41 rounds to ____ ÷ ___ = ____
Answer:
7,865 ÷ 41 rounds to 8,000 ÷ 40 = 200,

Explanation:,
Estimate of 7,865 is 8,000,
Estimate of 41 is 40,
So, 8,000 ÷ 40 = 200.

Question 37.
9,125 ÷ 345 rounds to ___ ÷ ___ = ____
Answer:
9,125 ÷ 345 rounds to 9,000 ÷ 300 = 30,

Explanation:
Estimate of 9,125 is 9,000,
Estimate of 345 is 300,
So, 9,000 ÷ 300 = 30.

Question 38.
9,825 ÷ 206 rounds to ___ ÷ ___ = ____
Answer:
9,825 ÷ 206 rounds to 10,000 ÷ 200 = 50,

Explanation:
Estimate of 9,825 is 10,000,
Estimate of 206 is 200,
So, 10,000 ÷ 200 = 50.

Question 39.
7,226 ÷ 871 rounds to ___ ÷ ___ = ____
Answer:
7,226 ÷ 871 rounds to 7200 ÷ 900 = 8,

Explanation:
Estimate of 7,226 is 7,200,
Estimate of 871 is 900,
So, 7,200 ÷ 900 = 8.

Question 40.
5,299 ÷ 49 rounds to ___ ÷ ____ = ____
Answer:
5,299 ÷ 49 rounds to 5,000 ÷ 50 = 100,

Explanation:
Estimate of 5,299 is 5,000,
Estimate of 49 is 50,
So, 5,000 ÷ 50 = 100.

Question 41.
3,654 ÷ 27 rounds to ___ ÷ ___ = ____
Answer:
3,654 ÷ 27 rounds to 3,600 ÷ 30 = 120,

Explanation:
Estimate of 3,654 is 3,600,
Estimate of 27 is 30,
So, 3,600 ÷ 30 = 120.

What number can be evenly divided by 3, 7, and 9?
Color the numbers below that match the answers above to find out.
Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Dividing by Tens, Hundreds, or Thousands 21
Answer:


Explanation:
In the above given picture the numbers with green color will divide by 3,
numbers with blue color divide by 7,
numbers with pink color divide by 9.

Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 8 to 10 to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key

Concepts and Skills

Mark ✗ to show where each decimal is located on the number line. (Lesson 8.1)

Question 1.
0.032

Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
In math, a number line can be defined as a straight line with numbers placed at equal intervals or segments along its length.
To represent a decimal on a number line, divide each segment of the number line into ten equal parts.
Then mark the given number on number line.
Question 2.
0.047
Answer:

Explanation:
In math, a number line can be defined as a straight line with numbers placed at equal intervals or segments along its length.
To represent a decimal on a number line, divide each segment of the number line into ten equal parts.
Then mark the given number on number line.

Complete. (Lesson 8.1)

Question 3.
3 tenths 5 hundredths = _________ thousandths
Answer:
0.350
3 tenths 5 hundredths = 0.305________ thousandths
Explanation:
Read the whole set of three decimal digits as a number, and say, “tenths”, “hundredths” and “thousandths.” 0.305 has 3 tenths, 0 hundredths, and 5 thousandths. While 0.305 is the sum of 3/10, 0/100, and 5/1000, it is also 305/1000

Just as “ones,” “tens,” and “hundreds” are used to describe place value for whole numbers,
there are terms that describe place value for decimals:
tenths, hundredths, thousandths, ten thousandths, hundred thousandths, millionths, etc.
These terms are used from left to right, starting with the first numeral after the decimal point.

Question 4.
803 thousandths = ______ tenths _______ thousandths
Answer:
803 thousandths = 8 tenths 0 hundredths 3 thousandths
Explanation:
Just as “ones,” “tens,” and “hundreds” are used to describe place value for whole numbers,
there are terms that describe place value for decimals:
tenths, hundredths, thousandths, ten thousandths, hundred thousandths, millionths, etc.
These terms are used from left to right, starting with the first numeral after the decimal point.

Question 5.
0.835 = 8 tenths 3 hundredths _____ thousandths
Answer:
0.835 = 8 tenths 3 hundredths 5 thousandths
Explanation:
Just as “ones,” “tens,” and “hundreds” are used to describe place value for whole numbers,
there are terms that describe place value for decimals:
tenths, hundredths, thousandths, ten thousandths, hundred thousandths, millionths, etc.
These terms are used from left to right, starting with the first numeral after the decimal point.

Write the equivalent decimal. (Lesson 8.1)

Question 6.
8 ones and 214 thousandths = __________
Answer: 8.214
Explanation:
The first digit to the right of decimal point is in the tenths place.
The second digit to the right of decimal point is in the hundredths place.
The third digit to the right of decimal point is in the thousandths place.
So, 8 ones and 214 thousandths.

Question 7.
1,180 thousandths = __________
Answer: 1.180
Explanation:
If you divide 1180 by one thousand you get 1180 thousandths as a decimal which is 1.180.
1180 thousands = 1180/1000 = 1.180

Question 8.
7\(\frac{60}{1000}\) = __________
Answer: 7.06
Explanation:
7 x 1000 + 60 = 7000 + 60 = 7060
\(\frac{7060}{1000}\) = 7.06
7\(\frac{60}{1000}\) = 7.06

Question 9.
\(\frac{6050}{1000}\) = __________
Answer: 6.05
Explanation:
The easiest way to convert a fraction to a decimal is to divide the numerator by the denominator.
Or else count the number of zeros in denominator and place the decimal in the given number by moving from right.
\(\frac{6050}{1000}\) = 6.05

4.526 can be written in expanded form as 4 + 0.5 + 0.02 + 0.006. Write each decimal in expanded notation. (Lesson 8.1)

Question 10.
0.329 = ___ + ___ + ___
Answer:
0.329 = 0.3 + 0.02 + 0.009
Explanation:
Writing decimals in expanded form simply means writing each number according to its place value.
This is done by multiplying each digit by its place value and adding them together.

Question 11.

20.125 = ___ + ___ + ___ + ___
Answer:
20.125 =20 + 0 + 0.1 + .02 + 0.005
Explanation:
Writing decimals in expanded form simply means writing each number according to its place value.
This is done by multiplying each digit by its place value and adding them together.

Complete. (Lesson 8.1)

In 9.168,

Question 12.
the digit 6 is in the ___ place.
Answer:
Hundredths place
Explanation:
Writing decimals in expanded form simply means writing each number according to its place value.
This is done by multiplying each digit by its place value and adding them together.
The digit 6 is in the hundredths place in 9.168.

Question 13.
the value of the digit 8 is ___
Answer:
Thousands place
Explanation:
Writing decimals in expanded form simply means writing each number according to its place value.
This is done by multiplying each digit by its place value and adding them together.
The digit 8 is in the thousandths place in 9.168.

Question 14.
the digit 1 stands for _______
Answer:
Tenths place
Explanation:
Writing decimals in expanded form simply means writing each number according to its place value.
This is done by multiplying each digit by its place value and adding them together.
The digit 1 is in the tenths place in 9.168.

Compare. Write >, <, or =. (Lesson 8.2)

Question 15.
1.07 Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key 3 1.7
Answer: <

Explanation:
The value 1.07 is less than the other value 1.7, we use less than.
The symbol used to represent less than is “<”.
As there is no value for zero after decimal.

Question 16.
3.562 Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key 3 3.526
Answer: >

Explanation:
The value 3.562 is greater than the other value 3.526,
The symbol used to represent greater than is “>”.
The number after decimal is more in 562 than in 526.

Question 17.
15.4 Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key 3 15.40
Answer: =

Explanation:
The value 15.4 is equal to 15.40,
In decimal if zero is present in ones place there is no value.

Order the decimals. (Lesson 8.2)

Question 18.
2.08, 1.973, 6.1
Begin with the least:
_____________
Answer:
1.973 , 2.08, 6.1
Explanation:
Arranging the numbers from least to greatest is known as Ascending order.

Question 19.
1.567, 1.667, 1.376
Begin with the greatest:
________________
Answer:
1.667, 1.567, 1.376
Explanation:
Arranging the numbers from least to greatest is known as Descending order.

Fill in the blanks. (Lesson 8.2)

Question 20.
The mass of a strand of hair is 0.179 gram.
Round the mass to the nearest hundredth of a gram.
0.179 gram rounds to ___ gram.
Answer: 0.18
0.179 gram rounds to 0.18 gram.
Explanation:
For rounding decimal numbers to the nearest hundredth,
we need to know the decimal place values of the digits in the given number.
This refers to the digits given before the decimal point as well as the digits given after the decimal point.
It should be noted that when we round numbers to the nearest hundredth,
we always use the thousandths place to decide whether the hundredths place will round up or will remain the same.

Question 21.
The length of a rope is 2.589 yards.
Round the length to the nearest tenth of a yard.
2.589 yards rounds to ___ yards.
Answer: 2.6
2.589 yards rounds to 2.6 yards
Explanation:
For rounding decimal numbers to the nearest hundredth,
we need to know the decimal place values of the digits in the given number.
This refers to the digits given before the decimal point as well as the digits given after the decimal point.
It should be noted that when we round numbers to the nearest hundredth,
we always use the thousandths place to decide whether the hundredths place will round up or will remain the same.

Write each decimal as a mixed number in simplest form. (Lesson 8.3)

Question 22.
6.2 = ___
Answer:
6\(\frac{1}{5}\)
Explanation:
\(\frac{62}{10}\)
6\(\frac{2}{10}\)
6\(\frac{1}{5}\)

Question 23.
2.16 = _______
Answer:
2\(\frac{4}{25}\)
Explanation:
\(\frac{216}{100}\)
2\(\frac{16}{100}\)
2\(\frac{4}{25}\)

Multiply. (Lessons 9.7 and 9.2)

Question 24.
29.3 × 8 = _______
Answer: 234.4
Explanation:
To multiply decimals, first multiply as if there is no decimal.
Next, count the number of digits after the decimal in each factor.
Finally, put the same number of digits behind the decimal in the product.

Question 25.
12.08 × 5 = _______
Answer: 60.4
Explanation:
To multiply decimals, first multiply as if there is no decimal.
Next, count the number of digits after the decimal in each factor.
Finally, put the same number of digits behind the decimal in the product.

Question 26.
86.4 × 10 = _______
Answer: 864
Explanation:
Separate 10 as 1 ones and 0 tenths,
then multiply with ones first and later tens.
86.4 x 10 = (86.4 x 1) x 10
= 86.4 x 10
= 864
So, 86.4 x 10= 864
Question 27.
13.5 × 30 = ____
Answer: 405
Explanation:
Separate 30 as 3 ones and 1 tenths,
then multiply with ones first and later tens.
13.5 x 30 = (13.5 x 3) x 10
= 40.5 x 10
= 405
So, 13.5 x 30= 405

Question 28.
73.96 × 100 = ___
Answer:7,396
Explanation:
73.96 x 100 = (73.96 x10) x 10
=739.6 x 10
=7396
So, 73.96 x 100 = 7,396

Question 29.
6.2 × 700 = ___
Answer: 4,340
Explanation:
6.2 x 700 = (6.2 x70) x 10
= 434 x 10
=4340
So, 6.2 x 700 = 4,340

Question 30.
9.34 × 1,000 = ___
Answer: 9,340
Explanation:
9.34 x 1000 = (9.34 x 10) x 10 x 10
= 93.4 x 10 x 10
=934 x 10
= 9340
So, 9.34 x 1000 = 9,340

Question 31.
25.6 × 9,000 = ____
Answer: 230,400
Explanation:
25.6 x 1000 = (25.6 x 9) x 10 x 10
= 230.4 x 10 x 10
=2304 x 100
= 230400
So, 25.6 x 1000 = 230,400

Divide. (Lesson 9.3)

Question 32.
0.5 ÷ 5 = _______
Answer: 0.1
Explanation:
0.5 ÷ 5 = 5 tenths ÷ 5
= 1 tenths
= 0.1
So, 0.5 ÷ 5 = 0.1

Question 33.
0.63 ÷ 9 = ___
Answer: 0.07
Explanation:
0.63 ÷ 9 = 63 hundredths ÷ 9
=7 hundredths
= 0.07
So, 0.63 ÷ 9 = 0.07

Question 34.
36.8 ÷ 4 = ___
Answer: 9.2
Explanation:
Step 1
Divide the ones by 4.
36 ones ÷ 4 = 9 ones R 0 ones
Regroup the remainder into tenths.
0 ones = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 8 tenths = 8 tenths
Step 2
Divide the tenths by 4.
8 tenths ÷ 4 = 2 tenths
So, 36.8 ÷ 4 = 9.2

Question 35.
96.3 ÷ 5 = ___
Answer: 19.26
Explanation:
Step 1
Divide the ones by 5.
96 ones ÷ 5 = 19 ones R 2 ones
Regroup the remainder into tenths.
192 = 19 ones and 2 tenths
Step 2
Divide the tenths by 5.
10 tenths ÷ 5 = 2 tenths
So, 96.3 ÷ 5 = 19.26

Question 36.
3.36 ÷ 4 = ___
Answer: 0.84
Explanation:
Step 1
Divide the ones by 4.
3 ones ÷ 4 = 8 ones R 7 ones
Regroup the remainder into tenths.
0 ones = 0 tenths
Add the tenths.
0 tenths + 8 tenths = 8 tenths
Step 2
Divide the tenths by 4.
8 tenths ÷ 4 = 2 tenths
So, 3.36 ÷ 4 = 0.84

Question 37.
1.92 ÷ 8 = ___
Answer: 24
Explanation:
Step 1
Divide the ones by 8.
9 ones ÷ 8 = 1 ones R 1 ones
Regroup the remainder into tenths.
1 ones = 10 tenths
Add the tenths.
10 tenths + 9 tenths = 19 tenths
Step 2
Divide the tenths by 4.
19 tenths ÷ 8 = 4 tenths
So, 1.92 ÷ 8 = 24

Divide. Round the quotient to the nearest tenth and nearest hundredth. (Lesson 9.3)

Question 38.
19 ÷ 7 = ___ to the nearest tenth
19 ÷ 7 = ___ to the nearest hundredth
Answer:
19 ÷ 7 = 2.7 to the nearest tenth
19 ÷ 7 = 0.27 to the nearest hundredth
Explanation:
19 ÷ 7 = 2.7 to the nearest tenth

19 ÷ 7 = 0.27 to the nearest hundredth

19 ÷ 7 = 2.7_ to the nearest tenth
First, divide to two decimal places.
Then round the answer to the nearest tenth.
Explanation:
19 ÷ 7 = ___ to the nearest hundredth
First, divide to three decimal places.
Then round the answer to the nearest hundredth.

 

Divide. (Lesson 9.4)

Question 39.
3.8 ÷ 10 = ___
Answer: 0.38
Explanation:
3.8 ÷ 10 = (4.8 ÷ 1 ) ÷ 10
= 3.8 ÷ 10
= 0.38
So, 3.8 ÷ 10 = 0.38

Question 40.
19.6 ÷ 20 = ___
Answer: 0.98
Explanation:
When dividing by ten, move the decimal point one place to the left.
Place value is the value of a digit based on its location in the number,
19.6 ÷ 20 = (19.6 ÷ 2 ) ÷ 10
= 9.8 ÷ 10
= 0.98
So, 19.6 ÷ 10 = 0.98

Question 41.
4.5 ÷ 100 = ___
Answer: 0.045
Explanation:
4.5 ÷ 100 = (4.5 ÷ 10 ) ÷ 10
= 0.45 ÷ 10
= 0.045
So,  4.5 ÷ 100 = 0.045

Question 42.
375 ÷ 300 = ___
Answer: 1.25
Explanation:
375 ÷ 300 = (375 ÷ 30 ) ÷ 10
= 12.5 ÷ 10
= 1.25
So,  375 ÷ 300 = 1.25

Question 43.
5,030 ÷ 1,000 = ___
Answer: 5.03
Explanation:
5030 ÷ 1000 = (5030 ÷ 10 ) ÷ 10 ÷ 10
= 503 ÷ 10÷ 10
= 50.3÷ 10
=5.03
So, 5030 ÷ 1000 = 5.03

Question 44.
2,506 ÷ 7,000 = ___
Answer: 0.358
Explanation:
2506 ÷ 7000 = (2506 ÷ 70 ) ÷ 10 ÷ 10
= 35.8 ÷ 10÷ 10
= 3.58÷ 10
=0.358
So, 2506 ÷ 7000 = 0.358

Estimate each answer by rounding the numbers to an appropriate place. (Lesson 9.5)

Question 45.
91.2 + 25.9
Answer: 117.1
Estimate: 117
Explanation:
91.2 + 25.9
91.2 rounds to 91.
25.9 rounds to 26.
91 + 26 = 10
91.2 + 25.9 is about 117.

Question 46.
37.4 – 11.7
Answer: 25.7
Estimate: 25
Explanation:
37.4 – 11.7
37.4 rounds to 37.
11.7 rounds to 12.
37 – 12 = 25
37.4 – 11.7 is about 25.

Question 47.
21.63 × 5
Answer: 108.15
Estimate: 110
Explanation:
21.63 × 5
21.63 rounds to 22.
22 × 5 = 110
21.63 × 5 is about 110.

Question 48.
7.05 ÷ 8
Answer: 0.88
Estimate: 1
Explanation:
7.05 ÷ 8
7.05 is about 8.
8 ÷ 8 = 1
7.05 ÷ 8 is about 1.

Write each ratio in three ways. Complete the table. (Lesson 10.1)

Question 49.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
Ratios are smaller to fractions, and each fraction can be written as a fraction.
Divide the first number 23 by the second number 100.
Multiply by 100 to convert to a percentage.
Add the percent symbol (%) to the output.
To change a percent to a decimal we divide by 100.
This is the same as moving the decimal point two places to the left.

Question 50.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 8 to 10 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
Ratios are smaller to fractions, and each fraction can be written as a fraction.
Divide the first number 23 by the second number 100.
Multiply by 100 to convert to a percentage.
Add the percent symbol (%) to the output.
To change a percent to a decimal we divide by 100.
This is the same as moving the decimal point two places to the left.

Express each fraction as a percent. (Lesson 10.2)

Question 51.
\(\frac{88}{200}\) =
Answer: 44%
Explanation:
To convert a fraction to a percent, first divide the numerator by the denominator.
Then multiply the answer by 100 .
It can be converted to percent by multiplying the decimal by 100 .

Question 52.
\(\frac{204}{400}\) =
Answer: 51%
Explanation:
To convert a fraction to a percent, first divide the numerator by the denominator.
Then multiply the answer by 100 .
It can be converted to percent by multiplying the decimal by 100 .

Question 53.
\(\frac{6}{20}\) =
Answer: 30%
Explanation:
To convert a fraction to a percent, first divide the numerator by the denominator.
Then multiply the answer by 100 .
It can be converted to percent by multiplying the decimal by 100 .

Question 54.
\(\frac{7}{50}\) =
Answer: 14%
Explanation:
To convert a fraction to a percent, first divide the numerator by the denominator.
Then multiply the answer by 100 .
It can be converted to percent by multiplying the decimal by 100 .

Question 55.
\(\frac{13}{20}\) =
Answer: 65%
Explanation:
To convert a fraction to a percent, first divide the numerator by the denominator.
Then multiply the answer by 100 .
It can be converted to percent by multiplying the decimal by 100 .

Question 56.
\(\frac{16}{25}\) =
Answer: 64%
Explanation:
To convert a fraction to a percent, first divide the numerator by the denominator.
Then multiply the answer by 100 .
It can be converted to percent by multiplying the decimal by 100 .

Problem Solving

Solve.

Question 57.
Hazel saves $5.75 each week.

a. How much does she save in 2 weeks?
Answer: $11.5
Estimate: 12
Explanation:
Hazel saves $5.75 each week.
Total amount she saves in two weeks
5.75 x 2 = 11.5
5.75 is rounded as 6
6 x 2 = 12
So, 5.75 x 2 is about 12.

b. She spends $23.83 on a book and $9.12 on a wallet. How much does she spend on the two items?
Answer: $32.95
Estimate: 33
Explanation:
Hazel spends $23.83 on a book and $9.12 on a wallet.
Total amount she spend on the two items
23.83 + 9.12
23.83 rounds as 24
9.12 rounds as 9
So, 24 + 9 = 33
23.83 + 9.12 = 32.95

Question 58.
Evelyn has 12.7 quarts of fruit punch in a cooler. She pours the fruit punch into glasses. She fills 5 glasses, each with a capacity of 0.36 quart. Then she fills 8 glasses, each with a capacity of 0.52 quart. How much fruit punch is left in the cooler?
Answer:
Explanation:
total fruit punch = 12.7 quarts
she fills 5 glasses with 0.36 quart
she fills 8 glasses with 0.52 quart
totalt fruit punch that she filled in glasses = 5 x 0.36 + 8 x 0.52
= 1.8 + 4.16 = 5.96 quarts
total fruit punch left in cooler = 12.7 – 5.96 = 6.74 quarts

Solve. Use models to help you.

Question 59.
The total weight of three tables is 16.9 pounds. The first table is twice as heavy as the second table. The weight of the third table is \(\frac{1}{3}\) the weight of the second table. What is the weight of the first table?
Answer:
weight of first table = 10.14 pounds
Explanation:
let weight of second table is x
weight of first table = 2 x weight of second table
weight of first table = 2x
weight of third table = \(\frac{1}{3}\) of weight of third table
weight of third table =  \(\frac{1}{3}\) x
So we get,
weight of first table = 2x
weight of second table = x
weight of third table =  \(\frac{1}{3}\) x
total weight = 16.9 pounds
first table + second table + third table = 16.9 pounds
2x + x + \(\frac{1}{3}\) x = 16.9
3x + \(\frac{1}{3}\) x = 16.9
\(\frac{3 x (3x) + x}{3}\) = 16.9
9x + x = 16.9 x 3
10x = 50.7
x = \(\frac{50.7}{10}\)
x = 5.07
weight of first table = 2x = 2 x 5.07
weight of first table = 10.14 pounds

Question 60.
There are 950 seats in a theater. 82% of the seats are occupied. How many seats are not occupied?
Answer:
151 seats
Explanation:
Total number of seats = 950
Occupied seats = 950 x \(\frac{82}{100}\)  = 799
Seats not occupied =  950 – 799 =  151 seats

Solve. Use models to help you.

Question 61.
Rahul spends 10% of his weekly allowance on Monday. On Wednesday, he spends \(\frac{1}{3}\) of the remainder. What percent of his allowance is left at the end of Wednesday?
Answer: 60%
Explanation:
x 100% –  x10% =x 90%
x 90% x \(\frac{1}{3}\)
30% he spent on Wednesday
total he spent 10% + 30% = 40%
percent of his allowance is left at the end of Wednesday is 60%

Question 62.
Ms. Jones buys a violin for $860. In addition, she has to pay 7% sales tax. How much does she pay in all?
Answer: $920.2
Estimate: $920
Explanation:
860 x \(\frac{7}{100}\) = 60.2 tax
she pay in all $860 + $60.2 = $920.2

Solve.

Question 63.
The regular price of a television set is $1,200. Albert buys the television set at a discount of 35%. How much does he pay for the television set?
Answer: $780
Explanation:
1200 x \(\frac{35}{100}\) = 420
1200 – 420 = 780
Albert pay for the television set $780

Question 64.
A school band gives a year-end concert. It is held in a 400-seat auditorium. Each concert ticket sells for $10, and 85% of the tickets are sold. How much money does the band earn from the sale of the tickets?
Answer: $3 400
Explanation:
total money to be collected by selling 400 tickets @$10
400 x 10 = 4000
4000 x 85%
4000 x \(\frac{85}{100}\) = 3400
$3400 much money does the band earn from the sale of the tickets.

Math in Focus Grade 5 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Percent

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 4 Real-World Problems: Percent to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Percent

Solve. Show your work.

Question 1.
Jennifer bought a printer that cost $240. There was a 7% sales tax on the printer.

a. How much sales tax did Jennifer pay?
Math in Focus Grade 5 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Percent 1
Answer: $16.8
Explanation:
240 x 7%
= (240  x 7)/100
=$16.8

b. How much did Jennifer pay for the printer with tax?
Answer: $256.8
Expanation:
Printer cost $240
Tax paid 7% = &16.8
Tota amount paid = $240 + $16.8 = $256.8

Question 2.
A company invests $8,000 in an account that pays 6% interest per year.

a. How much interest will the company earn at the end of 1 year?
Answer: $480
Explanation:
$8000 x 6%
= (8000 x 6)/100 = 480

b. How much money will the company have in the account at the end of 1 year?
Answer: $8480
Explanation:
invested amount = $8000
interest 6%
the company have in the account at the end of 1 year
$8000 + $480 = 8480

Solve. Show your work.

Question 3.
The regular price of a digital camera was $250. Tyrone bought the digital camera at a discount of 40%. How much did Tyrone pay for the digital camera?
Math in Focus Grade 5 Chapter 10 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Percent 2
Answer:
$150 Tyrone pay for the digital camera.
Explanation:
camera price is $250
40% of 250 is
(250 x 40)/100 = 25 x 4
= $100
Tyrone pay for the digital camera
$250 – $100 = $150

Question 4.
Len bought a new car for $22500. After o few years, he sold the car at a discount of 25%. What was the selling price of the car?
Answer: $16875
Explanation:
new car cost =  $22500
sold at a discount of 25%
25% of $22500
=(22500 x 25)/100
=225 x 25
= $5625
the selling price of the car is
$22500 – $5625 = $16875

Solve. Show your work.

Question 5.
The price for dinner in a restaurant was $80. The customer paid on additional 7% meals tax and left o $15 tip.

a. How much meals tax did the customer pay?
Answer: $5.6
Explanation:
Dinner cost = $80
Tax = 7%
80 x 7% =
(80 x 7)/100 = $5.6

b. How much did the customer spend altogether in the restaurant?
Answer: $100.6
Explanation:
Dinner cost = $80
Tip = $15
meal tax =$5.6
the customer spend altogether in the restaurant
=$80 + $15 + $5.6 = $100.6

Question 6.
The regular price of a pair of hockey skates was $250. Ron bought the skates at a discount of 8%. However, he had to pay 5% sales tax on the skates after the discount.

a. What was the selling price of the skates?
Answer: $230
Explanation:
hockey skates cost= $250
8% of $250=
(250 x 8)/100 = $20
the selling price of the skates is
$250 – $20 = $230

b. How much did Ron pay for the skates in total?
Answer: $241.5
Explanation:
5% sales tax on the skates after the discount
5% of $230
(230 x 5)/100 = 11.5
Ron pay for the skates in total
$230 + $11.5 = $241.5