Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 2 Understanding Hundredths to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths

Shade the squares to represent each decimal.
Each large square represents 1 whole.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 1

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Shade the squares to represent each decimal-1

Explanation:
0.55 = 0.50 + 0.05.

 

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Shade the squares to represent each decimal-2

Explanation:
0.55 = 0.50 + 0.05.

 

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Shade the squares to represent each decimal-3

Explanation:
1.05 = 1.00 + 0.05.

 

Write a decimal for each place-value chart.
Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-4

Explanation:
0 ones 3 tenths 6 hundredths = 0.36.

 

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-5

Explanation:
5 ones 6 tenths 8 hundredths = 5.68.

 

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-6

Explanation:
4 ones 5 tenths 0 hundredths = 4.50.

 

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write a decimal for each place-value chart-7

Explanation:
2 ones 0 tenths 5 hundredths = 2.05.

 

Write the correct decimal in each box.

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 9
Answer:Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Write the correct decimal in each box-8

Explanation:
0 + 0.03 = 0.03.
0.1 + 0.02 = 0.12.
0.12 + 0.06 = 0.18.
0.2 + 0.05 = 0.25.

 

Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line. Label its value.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 10

Question 9.
0.14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line-Label its value-9

Explanation:
0.1 + 0.04 = 0.14.

 

Question 10.
0.22
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line-Label its value-10

Explanation:
0.20 + 0.02 = 0.22.

 

Question 11.
0.27
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Mark ✗ t0 show where each decimal is located on the number line-Label its value-11

Explanation:
0.20 + 0.07 = 0.27.

 

Write each of these as a decimal.
Question 12.
9 hundredths = ___________
Answer:
9 hundredths = 0.09.

Explanation:
9 hundredths = 9 ÷ 100 =  0.09.

 

Question 13.
23 hundredths = __________
Answer:
23 hundredths = 0.23.

Explanation:
23 hundredths = 23 ÷ 100 = 0.23.

 

Question 14.
6 tenths 1 hundredth = ___________
Answer:
6 tenths 1 hundredth = 0.61.

Explanation:
6 tenths 1 hundredth = 0.61.

 

Question 15.
7 ones and 90 hundredths = __________
Answer:
7 ones and 90 hundredths = 7.090.

Explanation:
7 ones and 90 hundredths = 7.090.

 

Write each fraction as a decimal.
Question 16.
\(\frac{5}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{5}{100}\) = 0.05.

Explanation:
\(\frac{5}{100}\) = 0.05.

 

Question 17.
\(\frac{19}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{19}{100}\) = 0.19.

Explanation:
\(\frac{19}{100}\) = 0.19.

 

Question 18.
\(\frac{83}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{83}{100}\) = 0.83.

Explanation:
\(\frac{83}{100}\) = 0.83.

 

Question 19.
\(\frac{70}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{70}{100}\) = 0.70.

Explanation:
\(\frac{70}{100}\) = 0.70.

 

Write each fraction or mixed number as a decimal.
Question 20.
3\(\frac{17}{100}\) = _______
Answer:
3\(\frac{17}{100}\) = 3.17.

Explanation:
3\(\frac{17}{100}\) = (300 + 17) ÷ 100
= \(\frac{317}{100}\)
= 3.17.

 

Question 21.
18\(\frac{9}{100}\) = _______
Answer:
18\(\frac{9}{100}\) = 18.09.

Explanation:
18\(\frac{9}{100}\) = (1800 + 9) ÷ 100
= \(\frac{1809}{100}\)
= 18.09

 

Write each fraction or mixed number as a decimal.
Question 22.
\(\frac{233}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{233}{100}\) = 2.33.

Explanation:
\(\frac{233}{100}\) = 2.33.

 

Question 23.
\(\frac{104}{100}\) = _______
Answer:
\(\frac{104}{100}\) =1.04.

Explanation:
\(\frac{104}{100}\) = 1.04.

 

Write each decimal in hundredths.
Question 24.
0.07 = __________ hundredths
Answer:
0.07 = 7 hundredths.

Explanation:
0.07 = 7 ÷ 100 = 7 hundredths.

 

Question 25.
2.31 = __________ hundredths
Answer:
2.31 = 231 hundredths.

Explanation:
2.31 = 231 ÷ 100 = 231 hundredths.

 

Question 26.
1.83 = __________ hundredths
Answer:
1.83 = 183 hundredths.

Explanation:
1.83 = 183 ÷ 100 = 183 hundredths.

 

Question 27.
5.09 = __________ hundredths
Answer:
5.09 = 509 hundredths.

Explanation:
5.09 = 509 ÷ 100 = 509 hundredths.

 

Fill in the blanks.
Question 28.
0.38 = __________ tenths 8 hundredths
Answer:
0.38 = 3 tenths 8 hundredths.

Explanation:
0.38 = 3 tenths 8 hundredths.

 

Question 29.
2.71 = 2 ones and 7 tenths __________ hundredth
Answer:
2.71 = 2 ones and 7 tenths 1 hundredth.

Explanation:
2.71 = 271 ÷ 100 = 2 ones and 7 tenths 1 hundredth.

 

Question 30.
5.09 = 5 ones and __________ hundredths
Answer:
5.09 = 5 ones and 9 hundredths.

Explanation:
5.09 = 509 ÷ 100 = 5 ones and 9 hundredths.

 

Question 31.
8.86 = 8 ones and 8 tenths ___________ hundredths
Answer:
8.86 = 8 ones and 8 tenths 6 hundredths.

Explanation:
8.86 = 886 ÷ 100 = 8 ones and 8 tenths 6 hundredths.

 

You can write 6.13 in expanded form as 6 + \(\frac{1}{10}\) + \(\frac{3}{100}\). Complete in the same way.
Question 32.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-32

Explanation:
5.24 = 5 + \(\frac{2}{10}\) + \(\frac{4}{100}\)
= 5 + 0.20 + 0.04.

 

Question 33.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-33

Explanation:
8.96 = 8 + \(\frac{9}{10}\) + \(\frac{6}{100}\)
= 8 + 0.90 + 0.06.

 

You can write 7.45 in expanded form as 7 +0.4 + 0.05. Complete in the same way.
Question 34.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-34

Explanation:
4.31  = 4 + 0.30 + 0.01.

 

Question 35.
Math in Focus Grade 4 Chapter 7 Practice 2 Answer Key Understanding Hundredths 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-7-Practice-2-Answer-Key-Understanding-Hundredths-Complete in the same way-35

Explanation:
9.57 = 9 + 0.50 + 0.01

 

Fill in the blanks.
Question 36.
In 0.38, the digit 8 is in the ____ place.
Answer:
In 0.38, the digit 8 is in the hundredths place.

Explanation:
In 0.38,
=> 0 ones 3 tenths 8 hundredths.
The digit 8 is in the hundredths place.

 

Question 37.
In 1 2.67, the digit in the tenths place is ___.
Answer:
In 1 2.67, the digit in the tenths place is 6.

Explanation:
In 1 2.67,
=> 1 tens 2 ones 6 tenths 7 hundredths.
The digit in the tenths place is 6.

 

Question 38.
In 3.45, the value of the digit 5 is ____.
Answer:
In 3.45, the value of the digit 5 is hundredths(0.05).

Explanation:
In 3.45,
=> 3 ones 4 tenths 5 hundredths.
The value of the digit 5 is hundredths(0.05).

 

Question 39.
In 5.02, the value of the digit 2 is ___________ hundredths.
Answer:
In 5.02, the value of the digit 2 is 0.02 hundredths.

Explanation:
In 5.02,
=> 5 ones 0 tenths 2 hundredths.
The value of the digit 2 is 0.02 hundredths.

 

Write each amount in decimal form.
Question 40.
75 cents = $ _______
Answer:
75 cents = $ 0.75.

Explanation:
75 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 75 cents = 75 ÷100
= $0.75.

 

Question 41.
40 cents = $_______
Answer:
40 cents = $0.40.

Explanation:
40 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 40 cents = 40 ÷100
= $0.40.

 

Question 42.
5 cents = $____
Answer:
5 cents = $0.05.

Explanation:
5 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 5 cents = 5 ÷100
= $0.05.

 

Question 43.
130 cents = $____
Answer:
130 cents = $ 1.30.

Explanation:
130 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 130 cents = 130 ÷100
= $ 1.30.

 

Question 44.
10 dollars and 25 cents = $____
Answer:
10 dollars and 25 cents = $ 10.25.

Explanation:
10 dollars and 25 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 10 dollars and 25 cents =  $10 +$(25 ÷100)
= $10 + $ 0.25
= $10.25.

 

Question 45.
28 dollars = $____
Answer:
28 dollars = $28.00.

Explanation:
28 dollars = $ ??.
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 28 dollars
= $28.00.

 

Question 46.
1 dollar and 9 cents = $____
Answer:
1 dollar and 9 cents = $1.09.

Explanation:
1 dollar and 9 cents = $ ??
Conversion:
1 dollar = 100 cents.
=> 1 dollar and 9 cents = $1 + $(9 ÷ 100)
=> $1 + $0.09
=> $1.09.

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 13 Practice 3 Subtraction Without Regrouping to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Subtract by counting back.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 1

Question 1.
27 – 6 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 1

Question 2.
35 – 4 = _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 2

Question 3.
38 – 8 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 3

Question 4.
24 – 3 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 4

Question 5.
39 – 4 = ____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 5

Question 6.
39 – 9 = _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 6

Fill in the missing numbers.

Example
37 – 4 = 3 tens 7 ones – 4 ones
= 3 tens 3 ones
= 33

Question 7.
38 – 3 = ______ tens ______ ones – 3 ones
= 3 tens ________ ones
= 3 tens
= _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 7

Fill in the missing numbers.

Question 8.
26 – 4 = ___ tens 6 ones – ___ ones
= ____ tens 2 ones
= _____
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 8

Subtract.

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 9

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 3
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 10

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 4
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 12

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 6
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 13

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 14

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 8
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 15

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 9
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 16

Fill in the missing numbers.

Question 17.
29 – 26 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 10
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 17

Question 18.
38 – 10 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 18

Question 19.
31 – 20 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 19

Question 20.
27 – 17 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 20

Question 21.
36 – 5 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 21

Question 22.
38 – 8 = ___
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 22

Question 23.
Joel puts a ball into a number machine. Which ball is it?
Write the correct number in the Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 12
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 13
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Subtraction Without Regrouping 23
Explanation:
By subtracting 5 from 37 we get 32,
Therefore Joey puts 32 numbered ball into the machine.

Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 1 Squares and Rectangles detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles

Fill in the blanks with yes or no.

Example
Is this a square? yes
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 1

Question 1.
Is this a rectangle? ____
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 2
Answer:
No, The above figure is not a rectangle.

Question 2.
Is this a square? ____
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 3
Answer:
No, The above figure is not a square.

Question 3.
Is this a rectangle? ___
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 4
Answer:
No, The above figure is not a rectangle.

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 5
Is this a square? Yes
Why or why not? All its sides are of equal length, and it has four right angles.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 6
Is this a rectangle? ____
Why or why not? ________
Answer:
Yes
A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees. Hence, it is also called an equiangular quadrilateral.

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 7
Is this a rectangle? ____
Why or why not? ________
Answer:
No
A Rectangle is a four sided-polygon, having all the internal angles equal to 90 degrees. The two sides at each corner or vertex, meet at right angles. The opposite sides of the rectangle are equal in length which makes it different from a square. The above figure is a square because all sides are of equal length.

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 8
Is this a rectangle? ____
Why or why not? ________
Answer:
Yes
A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees. Hence, it is also called an equiangular quadrilateral.

Find the lengths of the unknown sides.

Example
ABCD is a square.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 9

Question 9.
EFGH is a rectangle.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 10
EF = ______ cm
EH = ______ cm
Answer:
EF = 2 cm
EH = 7 cm
Explanation:
In the above image we can observe a rectangle of EFGH. A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees.

Question 10.
PQRS is a square.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 11
SR = __ ft
Answer:
SR = 10 feet
Explanation:
In the above image we can observe a square of PQRS. A square is a  plane figure with four equal straight sides and four right angles.

Question 11.
ABCD is a rectangle.
Its length is twice its width.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 12
AB = __ yd
Answer:
Width = 14 yards
Length = 2 x width
= 2 x 14
= 28 yards
AB = 28 yards
Explanation:
In the above image we can observe a rectangle ABCD. A rectangle is a type of quadrilateral that has its parallel sides equal to each other and all the four vertices are equal to 90 degrees.

Draw a line segment to break up each figure into two rectangles.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 13

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-14
Explanation:
To break above figure into two rectangles we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-15
Explanation:
To break above figure into two rectangles we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 14.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-16
Explanation:
To break above figure into two rectangles we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Draw a line segment to break up each figure into one square and one rectangle.

Question 15.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-17
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 16.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-18
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 17.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-19
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Question 18.
Math in Focus Grade 4 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Squares and Rectangles 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-11-Practice-1-Answer-Key-Squares-and-Rectangles-20
Explanation:
To break above figure into one square and one rectangle we have to draw one line segment. The line segment is represented with red color as we can observe in the above figure.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 4 Liters and Milliliters to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters

Find the volume of water in each measuring cup.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 1
____________ mL
Answer:
700 ml
Explanation:
The volume of water in the cup shows at 700 ml
Each point value = 100 ml

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 2
____________ mL
Answer:
10 ml
Explanation:
The volume of water in the cup shows at 60 ml
Each point value = 10 ml

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 3
___________ mL
Answer:
350 ml
Explanation:
The volume of water in the cup shows at 350 ml
Each point value = 100 ml

The water from each container is poured into measuring cups. Find the capacity of each container.

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 4
__________ L __________ mL
Answer:
1 L 80 ML
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 1 l 80 ml

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 5
__________ L __________ mL
Answer:
1 L 750 ML
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 1 L +  500 ML +  200 ML + 50 ML =  1 L 750 ML

Complete.

A teacher filled Containers A and B completely with water. However, he had only enough water left to fill \(\frac{1}{2}\) of Container C. Find the volume of water in each container and the capacity of each container.

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 6
Volume of water in Container A = 130 mL
Capacity of Container A = 130 mL
Answer:
Volume of water in Container A = 100 mL
100 ML + 30 ML = 130 ML
Capacity of Container A = 100 mL
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 180 ML
capacity of  A = 130 ML
capacity of  B = 100 ML Occupied full
C = 100 ML Occupied 30 ML

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 7
Volume of water in Container B = __________ mL
Capacity of Container B = __________ mL
Answer:
Volume of water in Container B = 650 mL
Capacity of Container B = 150 mL
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 650 ml
Container B can hold 500 + 150 mL = 650 mL

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 8
Volume of water in Container C = __________ L __________ mL
Capacity of Container C = __________L __________ mL
Answer:
Volume of water in Container C = 2 L 250 mL
Capacity of Container C = 2 L 250 mL
Explanation:
The water from each container is poured into measuring cups.
the capacity of each container is indicated as 2 L 250 ML

Complete.

Question 9.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 9
1 L 400 mL = __________ mL + __________ mL
= __________ mL
Answer:

1 L 400 mL = 1000 mL + 400 mL
= 1400 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 10.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 10
5 L 60 mL = __________ mL + __________ mL
= __________ mL
Answer:

5 L 60 mL = 5000 mL + 60 mL
= 5060 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Write in milliliters.

Question 11.
2 L 450 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
2 L 450 mL = 2000 mL + 450 mL = 2450 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 12.
1 L 105 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
1 L 105 mL = 1000 mL + 105 mL = 1105 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 13.
2 L 45 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
2 L 45 mL = 2000 mL + 45 mL = 2045 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 14.
3 L 9 mL = __________ mL + __________ mL = __________ mL
Answer:
3 L 9 mL = 3000 mL + 9 mL = 3009 mL
Explanation:
Converting Liters to milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Complete.

Question 15.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 11
7,080 mL = ___________ L __________ mL
Answer:

7,080 mL = 7 L 80 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 16.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 12
9,909 mL = ___________ L __________ mL
Answer:

9,909 mL = 9 L 909 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Write in liters and milliliters.

Question 17.
4,900 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
4,900 mL = 4000 mL + 900 mL = 4 L 900 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 18.
6,505 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
6,505 mL = 6000 mL + 505 mL = 6 L 505 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 19.
2,090 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
2,090 mL = 2000 mL + 90 mL = 2 L 90 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Question 20.
2,005 mL = ___________ mL + ___________ mL = ___________ L ___________ mL
Answer:
2,005 mL = 2000 mL + 5 mL = 2 L 5 mL
Explanation:
Converting given  milliliters to the liters and milliliters
1 Liter = 1000 milliliters

Choose the unit you would use to measure each. Write liters or milliliters.

Question 21.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 13
A can of cranberry juice is about 300 ___________
Answer:
A can of cranberry juice is 300 Milliliters
Explanation:
A can of cranberry juice is 300 Milliliters
Because the can of juice is very small
the volume will be less

Question 22.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 4 Answer Key Liters and Milliliters 14
The volume of water in a fish tank is about 10 ___________.
Answer:
The volume of water in a fish tank is about 10 liters
Explanation:
The water in fish cannot be in milliliters
Because the volume will be more

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 1 Area of a Rectangle detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle

Find the area of each figure.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 1
There are 3 rows of one-inch squares.
Each row has 4 one-inch squares.
3 × 4 = 12
There are 12 one-inch squares covering rectangle A.
Area of rectangle A = 12 in.2

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 2
There ore ___________ rows of one-meter squares.
Each row has __________ one-meter squares.
________ × ________ = ________
There are __________ one-meter squares covering rectangle B.
Area of rectangle B = ___________ m2
Answer:
There are 7 rows of one-meter squares.
Each row has 3 one-meter squares.
7 × 3 = 21
There are 21 one-meter squares covering rectangle B.
Area of rectangle B = 21 m2

Look at the rectangles in the grid. Write the length, width, and area of each rectangle in the grid. Give your answers in the correct units.

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 3
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Practice-1-Answer-Key-Area-of-a-Rectangle-4

Complete to find the area of each figure.

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 5
Area = length × width
= __________ × __________
= ___________ yd2
The area is ___________ square yards.
Answer:
Length = 5 yards
width = 2 yards
Area = length × width
=5yd × 2yd
= 10 yd2
The area is 10 square yards.

Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 6
Area = __________ × __________
= ___________ ft2
The area is ___________ square feet.
Answer:
In the above image we can observe length and width.
Length = 16 feet
width = 4 feet
Area = 16 feet × 4 feet
= 64 ft2
The area is 64 square feet.

Find the perimeter and area of each rectangle or square.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 7
Perimeter = 18 ft
Area = 14 ft2

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 8
Perimeter = ___________ in.
Area = __________ in2
Answer:
In the above image we can observe a square.
Side = 4 inch
Perimeter of square = 4 × S
= 4 × 4 inch
= 16 inch
Perimeter of square = 16 inch
Area of a square = side2
= 4 × 4
= 16 in2
Area of square = 16 in2
Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 9
Perimeter = ___________ ft.
Area = __________ ft2
Answer:
In the above image we can observe a rectangle.
length = 6 feet
width = 2 feet
Perimeter of rectangle = 2 (l + w)
= 2 (6 feet + 2 feet)
= 2 (8 feet)
= 16 feet
Perimeter of rectangle = 16 feet.
Area of rectangle = length x width
= 6 feet × 2 feet
= 12 ft2
Area of rectangle = 12 ft2
Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 10
Perimeter = ___________ yd.
Area = __________ yd2
Answer:
In the above image we can observe a rectangle.
length = 5 yards
width = 4 yards
Perimeter of rectangle = 2 (l + w)
= 2 (5 yards + 4 yards)
= 2 (9 yards)
= 18 yards
Perimeter of rectangle = 18 yards.
Area of rectangle = length x width
= 5 yards × 4 yards
= 20 yd2
Area of rectangle = 20 yd2

Solve. Show your work.

Example

Ashley has a rug that measures 3 yards by 2 yards on her bedroom floor.
What area of her bedroom floor is covered by the rug?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 11
Area = length × width
= 3 × 2
s = 6 yd2
The area of her bedroom floor covered by the rug is 6 square yards.

Question 8.
Paula wants to paint one of the walls in her room blue. The wall measures 5 meters by 3 meters. What is the area of the wall she has to paint?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 12
Answer:
In the above image we can observe length and width.
Length = 5 m
width = 3 m
Area of the wall = length ×  width
= 5 m x 3 m
= 15 m2
The area of the wall she has to paint is 15 square meters.
Question 9.
The area of a nature reserve is 100 square miles. Oak trees were planted on a square plot of land in the nature reserve with sides that measure 8 miles each. What area of the nature reserve is not covered by oak trees?
Answer:
The area of a nature reserve = 100 square miles.
The area of oak trees = 8 mi x 8 mi = 64 mi2
The area not covered by oak trees = area of a nature reserve – area of oak trees
= 100 – 64
= 36 mi2
Area of the nature reserve is not covered by oak trees are 36 square miles.

Solve. Show your work.

Question 10.
Yolanda has a piece of rectangular fabric measuring 30 centimeters by 9 centimeters. She uses half of the material to make a puppet. What is the area of the leftover fabric?
Answer:
Area of the rectangular fabric = length ×  width
= 30 cm ×  9 cm
= 270 cm2
She used half of the material to make a puppet.
= 270/2
= 135 cm2
The area of the leftover fabric is 135 square centimeters.

Estimate the area of each figure in square units.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 13
Estimated area = 14 – 15 square units

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 14
Estimated area = __________ square units.
Answer:
Estimated area = 13 – 14 square units.

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 15
Estimated area = __________ square units.
Answer:
Estimated area = 6 – 7 square units.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 12 to 14 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key

Concepts and Skills

Estimate the area of each figure. (Lesson 12.1)

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 1
Answer:
Area of a small square is 1 square centimeters.
By seeing the above figure we can estimate the area of the figure is nearly 6 square centimeters.

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 2
Answer:
Area of a small square is 1 square centimeters.
By seeing the above figure we can estimate the area of the figure is nearly 9 square centimeters.

Solve. Show your work. (Lesson 12.2)

Question 3.
The perimeter of a rectangle is 54 feet. Its length is 14 feet. Find its width.
Answer:
The perimeter of a rectangle is 54 feet.
Its length is 14 feet.
Width = ?
Perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
54 feet = 2 (14 feet + w)
54 feet = 28 feet + 2w
26 feet = 2w
13 feet = w
The width of the rectangle = 13 feet.

Question 4.
The area of a rectangle is 65 square inches. Its width is 5 inches. Find its length.
Answer:
The area of a rectangle is 65 square inches.
Its width is 5 inches.
Length = ?
Area of the rectangle = l x w
65 square inches = l x 5 inches
13 inches = l
The length of the rectangle is 13 inches.

Is the dotted line in each figure a line of symmetry? Write yes or no. (Lesson 13.1)

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 3
Answer:
Yes, The dotted line in the above figure has a line of symmetry.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 4
Answer:
No, The dotted line in the above figure doesn’t have a line of symmetry.

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 5
Answer:
Yes, The dotted line in the above figure has a line of symmetry.

Decide whether each figure has rotational symmetry about the center shown. Write yes or no. (Lesson 13.2)

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 6
Answer:
Yes, The above figure has rotational symmetry for the center shown in the figure.

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 7
Answer:
Yes, The above figure has rotational symmetry for the center shown in the figure.

Each figure is half of a symmetric shape with the dotted line as its line of symmetry. Complete each symmetric shape. (Lesson 13.3)

Question 10.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-8
The above figure is in symmetric figure.

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-9
The above figure is in symmetric figure.

Each figure is half of a symmetric shape. Complete each symmetric shape so it has rotational symmetry about the center shown. (Lesson 13.3)

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-10

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-11

Shade the correct squares so that the pattern of shaded squares has rotational symmetry about the given point. (Lesson 13.3)

Question 14.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-12
Shaded the correct squares. The pattern of shaded squares has rotational symmetry for the given point.

Question 15.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-13
Shaded the correct squares. The pattern of shaded squares has rotational symmetry for the given point.

Shade the repeated shape in each tessellation. (Lesson 14.1)

Question 16.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-14
Shaded the repeated shape in the above tessellation with red color as we can observe in the above image.

Question 17.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-15
Shaded the repeated shape in the above tessellation with red color as we can observe in the above image.

Add nine more repeated shapes to the tessellation. (Lesson 14.1)

Question 18.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-16

Add nine more repeated shapes to the tessellation. (Lesson 14.1)

Question 19.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-17
Added nine more repeated shapes to the above given tessellation.

Problem Solving

Solve. Show your work. (Lessons 12.3 and 12.4)

Question 20.
This figure is made up of rectangles. Find its perimeter and area.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 18
Answer:
Length = 12 cm
width = 9 cm
Perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
= 2 (12 + 9)
= 2(21)
= 42 cm
Perimeter of the rectangle is 42 cm.
Area of the rectangle = l x w
= 12 cm x 9 cm
= 108 square centimeters
Area of the rectangle is 108 square centimeters.

Solve. Show your work.

Question 21.
A rectangle is divided into 3 identical squares as shown. The area of the rectangle is 1 47 square yards. Find the length and width.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-19
The area of the rectangle is 147 square yards.
A rectangle is divided into 3 identical squares as we can observe in the above image.
147/3 = 49 square yards
The area of each square is 49 square yards. The length and width of the square is 7 yards.
Length of the rectangle = 7 yards + 7 yards + 7 yards = 21 yards
Width of the rectangle = 7 yards

Question 22.
A photograph measuring 1 2 centimeters by 9 centimeters is mounted on a rectangular piece of cardboard measuring 20 centimeters by 1 5 centimeters as shown.
Find
a. the area of the border.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 20
Answer:

b. the perimeter of the border.
Answer:

Solve. (Lesson 13.1)

Question 23.
In the figure below, do joining points A and B form a line of symmetry? Explain your answer.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 21
Answer:
No, The joining points A and B doesn’t form a line of symmetry.

Solve. (Lessons 13.1 and 13.2)

Question 24.
Using the letters H, I, M, O, S, and U, form a three-letter symmetrical pattern that has
a. only line symmetry.
Answer:
HIO forms a three-letter symmetric pattern.

b. only rotational symmetry.
Answer:
IOS form a three-letter rotational symmetric pattern.

c. both line and rotational symmetry. The letters may be used more than once.
Answer:
HIO form a three-letter both line and rotational symmetric pattern.

Draw. (Lesson 14.2)

Question 25.
Use the given shape to make two different tessellations,
a. Tessellation 1
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 22
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-22

b. Tessellation 2
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 23
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-23

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 3 Finding the Number of Groups to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups

Circle. Then fill in the blanks.

Example
There are 10 children. Circle groups of 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 1

Question 1.
There are 16 fishes. Circle groups of 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 2
There are ____________ groups of 4 fishes.
Answer:
There are 4 groups of 4 children.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of fishes in each group.
4 x 4 = 16

Circle. Then fill in the blanks.

Question 2.
There are 15 oranges. Circle groups of 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 3
There are ____________ groups of 3 oranges.
Answer:
There are 5 groups of 3 oranges.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of oranges in each group.
5 x 3 = 15

Question 3.
12 children go skating. Circle groups of 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 4
There are ____________ groups of 4 children.
Answer: 3
There are 3 groups of 4 children.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of children in each group.
4 x 3 = 12

Circle. Then fill in the blanks.

Question 4.
There are 18 muffins. Circle the muffins in groups of 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 5
There are ____________ groups of 3 muffins.
Answer:
There are 6 groups of 3 muffins

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of muffins in each group.
6 x 3 = 18

Question 5.
There are 20 apples. Circle the apples in groups of ___________.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 6
There are ____________ groups of ____________ apples.
Answer:
There are 5 groups of 4 apples.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of apples in each group.
5 x 4 = 20

Read the story. Then fill in the blanks.

Question 6.
There are 10 gloves. Pa Bear gives 2 gloves to each cub. How many cubs are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 7
There are ____________ cubs.
Answer:
There are 5 cubs.
there 10 gloves, can be divided to 5 cubs

Explanation:
Count the number of gloves.
Then divide the gloves among 5 cubs.
So, each cub has 2 gloves.
5 x 2 = 10

Question 7.
There are 12 coins. Sam puts 4 coins into each coin bank. How many coin banks are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 8
There are ____________ coin banks.
Answer: 3
Explanation:
Count the number of banks.
Then count he number of coins in each bank.
3 x 4 = 12
There are 3 coin banks.
Each bank is with 4 coins

Read the story. Then fill in the blanks.

Question 8.
Josh collects stamps. He has 20 stamps. He puts 5 stamps on each page of his album. How many pages does he need?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 9
He needs __________ pages.
Answer: 4
He needs 4 pages

Explanation:
Josh collects 20 stamps.
He puts 5 stamps on each page of his album.
Total pages he need 20 ÷ 5 = 4

Question 9.
Mrs. Lim buys 8 peaches to make jelly. She uses 4 peaches to make a bowl of jelly. How many bowls of jelly does she make?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 10
She makes __________ bowls of jelly.
Answer:
She makes 2 bowls of jelly.

Explanation:
Mrs. Lim buys 8 peaches to make jelly.
She uses 4 peaches to make a bowl of jelly.
Total bowls of jelly does she make 8 ÷ 4 = 2

Question 10.
Mary buys 15 oranges. She divides them equally into a few boxes. Each box has 5 oranges. How many boxes does she use?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 11
She uses __________ boxes.
Answer:
3 boxes


Explanation:
Mary buys 15 oranges.
She divides them equally into a few boxes.
Each box has 5 oranges.
Number of boxes does she use
15 ÷ 5 = 5

Question 11.
Some squirrels share 20 nuts equally. Each squirrel gets 2 nuts. How many squirrels are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 12
There are __________ squirrels.
Answer: 10
There are 10 squirrels.

Explanation:
Some squirrels share 20 nuts equally.
Each squirrel gets 2 nuts.
Number of squirrels 20 ÷ 2 = 10

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 1 Adding the Same Number to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number

Count the number of groups. Then count the number of bugs in each group. Write the numbers in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 2
Answer: 10

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of bugs in each group.
Add 2+2+2+2+2 = 10
Similarly, multiplying 5 x 2 = 10

Count the number of groups. Then count the number of bugs in each group. Write the numbers in the blanks.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 3
Answer: 20

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of dragon flies in each group.
Add 5+5+5+5 = 20
Similarly, multiplying 4 x 5 = 20

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 4
Answer: 12

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of bugs in each group.
Add 4 + 4+ 4 = 12
Similarly, multiplying 4 x 3 = 12

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 5
Answer: 16

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of caterpillars in each group.
Add 8 + 8 = 16
Similarly, multiplying 8 x 2 = 16

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 6
_________ + _________ + _________ + _________ + _________ + _________
= _________
_________ twos = _________
There are _________ snails in all.
Answer: 12
Explanation:
There are 12 snails in all.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 7
_________ + _________ + _________ + _________ = _________
_________ fours = _________
There are _________ shrimps in all.
Answer: 16

There are 16 shrimps in all.
Explanation:
Count the number of groups.
Add 4+4+4+4 = 16
Then count the number of shrimps in each group.
4 x 4 = 16

Look at the picture. Then fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 8

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 9
There are __________ crabs
4 ____________ = ____________
Answer: 8

there are 8 crabs
Explanation:
Count the number of groups.
Add 4+4 = 8
Then count the number of crabs in each group.
2 x 4 = 8

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 10
There are __________ seahorses
5 ____________ = ____________
Answer: 25
Explanation:
There are 5 groups of seahorses.
Each group has 5 seahorses.

Look at the picture. Then fill in the blanks.

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 11
A starfish has _________ arms.
6 five = ___________
6 starfishes have ___________ arms.
Answer: 30
Explanation:
There are 6 star fishes,
each fish has 5 arms.

Question 10.
Each dress has 5 buttons.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 12
3 ___________ = ____________
3 dresses have ____________ buttons
Answer: 15
Explanation:
There are 3 dresses, each dress has 5 buttons

Question 11.
One flower has ___________ petals
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 13
6 ___________ = ___________
6 flowers have ___________ petals.
Answer: 36
Explanation:
There are 6 flowers.
Each flower has 6 petals.

Look at the picture. Then fill in the blanks.

Question 12.
Each plant has ___________ leaves.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 14
5___________ = ___________
5 plants have ___________ leaves.
Answer: 20
Explanation:
There are 5 pants.
Each plant has 4 leaves

Question 13.
An octopus has ___________ arms.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 15
4 ___________ = ___________
4 octopuses have ___________ arms.
Answer: 32
Explanation:
There are 5 octopus in all.
Each octopus has 8 legs.
Total legs 32.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 4 Adding and Subtracting Money to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money

Add.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 2
25¢ + 19¢ = ___________¢
Answer: 44¢
Explanation:
1 quarter + (1 dime + 1 nickel + 4 pennies)
25 + (10 + 5 + 1 + 1 + 1 + 1)= 44¢
25¢ + 19¢ =  44¢

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 3
45¢ + 15¢ = _____________¢
Answer: 60¢
Explanation:
(1 quarter+ 2 dimes) + (1 dime + 1 nickel)
(25 + 10 + 10) + (10 + 5) = 60¢
45¢ + 15¢ =  60¢

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 4
15¢ + 15¢ = _____________¢
Answer: 30¢
Explanation:
(1 dime + 1 nickel ) + (1 dime + 5 pennies)
(10 + 5 ) + (10 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1)= 30¢
15¢ + 15¢ =  30¢

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 5
25¢ + 13¢ = _____________¢
Answer: 38¢
Explanation:
1 quarter + (2 nickels + 3 pennies)
25 + (5 + 5 + 1 + 1 + 1) = 38¢
25¢ + 13¢ = 38¢

Add.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 6

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 7
___________ + __________ = ____________
Answer: 90¢
Explanation:
50¢ + 4 dimes
1 dime = 10¢
50 + 10 + 10 + 10 + 10 = 90¢

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 8
___________ + __________ = ____________
Answer: 46¢
Explanation:
21¢ + 5 nickels
1 nickel = 5¢
21 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 46¢

Add.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 9
___________ + __________ = ____________
Answer: 38¢
Explanation:
8¢ + (2 dimes + 2 nickels)
1 dime = 10¢
1 nickel = 5¢
8 + (10 + 10 + 5 + 5)
8 + 30 = 38¢

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 10
___________ + __________ = ____________
Answer: 61¢
Explanation:
17¢ + (4 dimes + 4 pennies)
1 dime = 10¢
1 penny = 1¢
17 + (10 + 10 + 10 + 10 +1 + 1+ 1+ 1)
17 + 44 = 61¢

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 11
___________ + __________ = ____________
Answer: 64¢
Explanation:
13¢ + (2 quarters + 1 penny)
1 quarter = 25¢
1 penny = 1 ¢
13 + (25 + 25 + 1)
13 + 51 = 64¢

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 12
___________ + __________ = ____________
Answer: 87¢
Explanation:
6¢ + (2 quarters + 3 dimes + 1 penny)
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
1 penny = 1¢
6 + (25 + 25 + 10 + 10 + 10 + 1)
6 + 81 = 87¢

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 13
___________ + __________ = ____________
Answer: 78¢
Explanation:
38¢ + (1 quarter + 1 dime + 1 nickel)
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
1 penny = 1¢
38 + (25 + 10 + 5)
38¢ + 40¢ = 78¢

The Art Club made cards to sell.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 14

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 15

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 16
___________ + __________ = ____________
He spends ___________
Answer: 30¢
Explanation:
Zack buys 20¢ and 10¢ cards
Total amount he spends = 20¢ + 10¢ = 30¢

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 17
___________ + __________ + __________ = ____________
She spends ___________.
Answer: 60¢
Explanation:
Tara buys cards of 10¢ , 5¢, 5¢, 20¢, 20¢
Total amount she spends,
10¢ + 5¢ + 5¢ + 20¢ + 20¢ = 60¢

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 18
___________ + __________ + __________ = ____________
She spends ___________.
Answer: 65¢
Explanation:
Kerrie buys cards of 50¢ + 10¢ + 5¢
Total amount she spends,
50¢ + 10¢ + 5¢ = 65¢

Question 15.
How much do Zack and Neil spend in all?
___________ + __________ = ____________
They spend ___________ in all.
Answer: 60¢
Explanation:
Zack has 30¢ and Neil has 30¢
Total amount they spend in all
30¢ + 30¢ = 60¢

Subtract.

Question 16.
55¢ – 20¢ = ______________
Answer: 35¢
Explanation:
By subtracting small amount 20¢ from big amount 55¢
55¢ – 20¢ = 35¢

Question 17.
45¢ – 15¢ = ______________
Answer: 30¢
Explanation:
By subtracting small amount 15¢ from big amount 45¢
45¢ – 15¢ = 30¢

Question 18.
60¢ – 5¢ = ______________
Answer: 45¢
Explanation:
By subtracting small amount 15¢ from big amount 60¢
60¢ – 15¢ = 45¢

Question 19.
99¢ – 35¢ = _____________
Answer: 64¢
Explanation:
By subtracting small amount 35¢ from big amount 99¢
99¢ – 35¢ = 64¢

Subtract

Example
50¢ from 60¢
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 19

Question 20.
35¢ from 50¢
__________ – ___________ = ____________
Answer:
Explanation:
By subtracting small amount 35¢ from big amount 50¢
50¢ – 35¢ = 15¢

Question 21.
25¢ from 70¢
__________ – ___________ = ____________
Answer: 45¢
Explanation:
By subtracting small amount 25¢ from big amount 70¢
70¢ – 25¢ = 45¢

Question 22.
60¢ from 90¢
__________ – ___________ = ____________
Answer: 30¢
Explanation:
By subtracting small amount 60¢ from big amount 90¢
90¢ – 60¢ = 30¢

Question 23.
35¢ from 95¢
__________ – ___________ = ____________
Answer: 60¢
Explanation:
By subtracting small amount 35¢ from big amount 95¢
95¢ – 35¢ = 60¢

Complete.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 20

Question 24.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 21
Answer: 5¢

Explanation:
1 quarter + 3 dimes
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ = 55¢
55¢ – 50¢ = 5¢

Question 25.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 22
Answer: 20¢

Explanation:
2 quarters = 50¢
25¢ +25¢ = 50¢
50¢ – 30¢ = 20¢

Question 26.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 23
Answer: 5¢

Explanation:
3 quarters + 1 dime
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ = 85¢
85¢ – 80¢ = 5¢

Question 27.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 24
Answer:5¢

Explanation:
2 quarters
25¢ + 25¢ = 50¢
50¢ – 45¢ = 5¢

Solve.

Example
Adam buys a pen and a doll. How much does he spend in all?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 25
25¢ + 69¢ = 94¢
Adam spends 94¢ in all.

Question 28.
Sherry buys a ball. She pays with three quarters. How much change does she get?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 26
She gets __________ in change.
Answer: 5¢
Explanation:
Sherry buys a ball with three quarters.
Cost of ball = 70¢
Total change she gets
25¢ + 25¢ + 25¢ = 75¢
75¢ – 70¢ = 5¢

Solve.

Question 29.
Keri has 90¢. She buys a paper bag. How much does she have left?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 27
She has __________ left.
Answer: 6¢
Explanation:
Keri has 90¢.
She buys a paper bag.
Cost of paper bag 84¢
Total change she got
90¢ – 84¢ = 6¢

Question 30.
After buying a toy bicycle, Pat has 9¢ left. How much did he have at first?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 28
He had _______ at first.
Answer: 98¢
Explanation:
Cost of toy cycle is 89¢
After buying a toy bicycle, Pat has 9¢ left.
Total amount he have at first
89¢ + 9¢ = 98¢

Question 31.
Andrew buys a pen. Eve buys a doll. How much less does Andrew pay than Eve?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 29
Andrew pays _______ less than Eve.
Answer: 54¢
Explanation:
Andrew buys a pen.
Cost of pen is 25¢
Eve buys a doll.
Cost of doll 79¢
How much less does Andrew pay than Eve
79¢ – 25¢ = 54¢

Solve.

Question 32.
Derrick has 32¢. He wants to buy a toy bicycle. How much more does he need?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 30
Derrick needs __________ more.
Answer: 57¢
Explanation:
Derrick has 32¢.
He wants to buy a toy bicycle.
Cost of toy cycle is 89¢
Total amount does he need
89¢ – 32¢ = 57¢

Question 33.
How much more is the pencil than the eraser?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 31
The pencil is ________ more than the eraser.
Answer: 35¢
Explanation:
Cost of pencil = 60¢
Cost of eraser = 25¢
How much more is the pencil than the eraser
60¢ -25¢ =35¢

Question 34.
Brad spends 99¢ during break time. What does he buy?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 32
He buys the ____________ and the ____________.
Answer:
The sandwich and the apple
Explanation:
Cost of the sandwich  = 65¢
Cost of the apple = 34¢
Total amount Brad spend on both
65¢ +34¢ = 99¢

Gary and Fina are at the cafeteria.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 33

Fill in the blanks.

Question 35.
Gary buys a bowl of cereal and crackers. How much does he spend in all? ____________
Answer: 70¢
Explanation:
Cost of 1 bowl of cereal 50¢
Cost of crackers 20¢
Total amount Gary spend in all
50¢ +20¢ = 70¢

Question 36.
Gary uses 50¢ to buy an orange. How much change does he get? ____________
Answer: 20¢
Explanation:
Gary uses 50¢ to buy an orange
Cost of orange 30¢
Total change he got after purchasing the orange
50¢ – 30¢ = 20¢

Question 37.
Fina uses two quarters to buy an orange. How much change does she get? ____________
Answer:
20¢
Explanation:
Fina uses two quarters to buy an orange
25¢+ 25¢ = 50¢
Cost of 1 orange is 30¢
Total change he got after purchasing the orange
50¢ – 30¢ = 20¢

Question 38.
Gary buys a muffin and has 25¢ left. How much did he have at first? ____________
Answer: $1
Explanation:
Gary buys a muffin and has 25¢ left.
Cost of muffin 65¢
How much did he have at first
65¢ + 25¢ = 100¢ = $1

Question 39.
Fina has 3 dimes. She buys her food and has 10¢ left. What does she buy? _____________
Answer:
Fina buys a plate of crackers
Explanation:
Fina has 3 dimes.
10¢ + 10¢+ 10¢ = 30¢
She buys her food and has 10¢ left.
30¢ -10¢ = 20¢
Fina buys a plate of crackers
1 plate of crackers = 20¢

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 3 Measuring in Liters to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters

Find the volume of water in each container.

Example

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 2
Volume of water = ___ or ____
Answer: 2L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q1
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=2-0
the volume of water=2.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 3
Volume of water = ___ or ____
Answer: 4 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q2
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=4-0
the volume of water=4.

Find the volume of water in each container.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 4
Volume of water = ___ or ____
Answer:8 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q3
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=8-0
the volume of water=8.

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 5
Volume of water = ___ or ____
Answer:3 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q4
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=3-0
the volume of water=3.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 6
Volume of water = ___ or ____
Answer: 8 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q5
The diagram is given the measurements in the multiples of 2 means 2, 4, 6, 8, 10.
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=8-0
the volume of water=8.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 7
Answer: 18 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q6
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=18-0
the volume of water=18.

Fill in the blanks.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 9
Dad pours ___ litres of milk for the family
Answer: 2 L
Explanation:
Observe the picture carefully, there are 2 cups that can hold 1 litre each. Totally 1+1=2 cups.
So, dad pours 2 l of milk into the cups.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q7

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 10
Mother makes ____ litre of tea for a tea party.
Answer: 1 L
Explanation:
Observe the picture carefully, there is one teapot and 1 l cup.
A cup can hold 1 litre of tea.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q8

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 11
Marc uses ____ liters of water to wash the floor.
Answer: 12 litres
Explanation:
Observe the picture carefully,
The number of cups=6
The number of litres each cup can hold=2
The total number of litres=6*2=12 litres.
Therefore, Marc uses 12 litres of water to wash the floor.

Fill in the blanks.

Question 10.
Susan uses these volumes of juices to make fruit punch. Write the volume of each juice.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 12
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q10.1
Explanation:
Orange juice:
To calculate the volume of juice, there is a formula:
The volume of water=Final point-initial point
The volume of orange juice=2-0
The volume of orange juice=2
Grape juice:
The volume of watre=final point-initial point
The volume of grape juice=1-0
The volume of grape juice=1
Apple juice:
The volume of water=final point-initial point
The volume of apple juice=3-0
The volume of apple juice=3

Question 11.
The volume of ____ juice is more than the volume of orange juice.
Answer: apple juice.
Explanation:
The volume of orange juice is 2 litres.
The volume of apple juice is 3 litres.
As we know, 3 is greater than 2.
Therefore, 3>2.
So, the volume of apple juice is more than orange juice.

Question 12.
Susan used ___ liters more apple juice than grape juice.
Answer: 2 litres.
Explanation:
The volume of grape juice is 1 litres.
The volume of apple juice is 3 litres.
To calculate the number of litres more apple juice than grape juice we need to subtract both the volume then we get the result.
The difference: apple juice-grape juice
The difference:3-1
The difference:2
Therefore, 2 litres more apple juice than grape juice.

Question 13.
Susan used ___ litre more orange juice than apple juice.
Answer: 0 litres.
Explanation:
The volume of orange juice is 2 litres.
The volume of apple juice is 3 litres.
Actually, Susan used nothing more than apple juice. Because apple juice volume is more than orange juice. He can’t use more orange juice than apple juice.

Question 14.
Order the volumes of the juices from least to greatest in litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 13
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q14
Explanation:
In the question asked least to greatest, according to that we need to arrange the volume of juices.
1. The least is grape juice because it is 1 litre which compares to apple juice and orange juice.
2. The next one is some what least to apple juice and greatest to grape juice. That is orange juice which is the volume of 2 litres.
3. The last one is apple juice which is greater than orange juice and grape juice.
It is like an ascending order that means we need to arrange lowest to highest.