Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 18 Two-Dimensional Shapes provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes

Put on Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
Copy the figure on a dot paper. Cut it out and rearrange the shapes in the figure to form a square.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes 1
Answer:

Explanation:
Cut the given figure for re arrange, and color it as shown in the above picture
place big triangles as number 1 & 2 colored red and blue, now half of your figure is completed
now for second half of place 3 at any one corner such that you can easily fix red small pictures
A Square is a regular quadrilateral or polygon.
which has all the four sides of equal length, four vertices and,
four angles with right angle triangles.

Question 2.
Study the pattern to find the rule. Then draw the missing shape.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes 2
Answer:

Explanation:
The pattern is Turn or Rotation.
A turn or a rotation describes the motion of turning a shape as if it were drawn on a piece of paper.
The usual primary-grades vocabulary is a “turn” and the usual middle-grades vocabulary is “rotation”.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes 3

Question 1.
Look at the repeated pattern.
a. Check the box that shows the next shape.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes 4
Answer:
3rd pattern

Explanation:
The image is rotated in clockwise direction from horizontal axis to vertical axis,
such that the image rotates clockwise and the image resembles the same.

b. Check the box that shows the tenth shape.
Math in Focus Grade 3 Chapter 18 Answer Key Two-Dimensional Shapes 5
Answer:
4th pattern

Explanation:
The image is rotated in clockwise direction from horizontal axis to vertical axis,
such that the image rotates clockwise and the image resembles the same.

Question 2.
Describe the movement shown by the shapes.
Answer:
The shapes are moving in the clock wise direction.
Explanation:
The image is rotated in clockwise direction from horizontal axis to vertical axis,
such that the image rotates clockwise and the image resembles the same.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 19 Shapes and Patterns detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns

Math Journal

This pattern is made with plane shapes. Circle the mistake in the pattern. Name the correct shape. Then draw the repeating pattern unit.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 1
The correct solid shape is a ___________.
Answer:

Explanation:
I drew a circle around the shape that is mistake in the pattern
I drew the repeating pattern unit
The correct solid shape is a  trapezium.

This pattern is made with plane shapes. Circle the mistake in the pattern. Name the correct shape. Then draw the repeating unit.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 2
The correct solid shape is a ___________.
Answer:

Explanation:
I drew a circle around the shape that is mistake in the pattern
I drew the repeating pattern unit
The correct solid shape is a  rectangular prism.

Put On Your Thinking Cap!

Challenging practice

Use plane shapes to make a pattern

Question 1.
using shapes of different types.
Answer:

Explanation:
I made a pattern using a circle, rectangle and a hexagon
I repeated the group of 3 shapes 3 times.

Question 2.
using the same shape of different colors.
Answer:

Explanation:
I made a pattern using red and yellow squares
I repeated the each colored square alternatively for 3 times.

Question 3.
by turning the shape.
Answer:

Explanation:
I made a patter using rectangle
I turned the shape to create the pattern
I repeated the group of shapes 3 times.

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks with words from the box.

hexagon
trapezoid
pattern
turning

Question 1.
You can form a repeating __________ using different shapes, colors, sizes, and by __________ the shapes.
Answer:
You can form a repeating pattern using different shapes, colors, sizes, and by turning the shapes.

Question 2.
A __________ has six sides.
Answer:
A hexagon has six sides.

Question 3.
A __________ is four-sided like the square and the rectangle.
Answer:
A trapezoid is four-Sided like the square and the rectangle.

Concepts and Skills

Match the shape to its name.

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 3
Answer:
b. cylinder

Explanation:
The above shape is a cylinder
It has a curved face and 2 flat faces.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 4
Answer:
a. pentagon

Explanation:
The above shape is a pentagon
It has 5 sides.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 5
Answer:
d. pyramid

Explanation:
The above shape is a pyramid
It has 5 faces.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 6
Answer:
e. rectangular prism

Explanation:
The above shape is a rectangular prism
It has 6 faces.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 7
Answer:
c. hexagon

Explanation:
The above given shape is a hexagon
It has six sides.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 8
Answer:
f. trapezoid

Explanation:
The above shape is a trapezoid
It has 2 parallel side.

a. pentagon
b. cylinder
c. hexagon
d. pyramid
e. rectangular prism
f. trapezoid

Use this shape to make another bigger shape. Write how many of this shape you used. Name the shape you made.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 9
Answer:

Explanation:
I used triangle and created another bigger shape
I used 6 triangles to make the bigger shape
I made a hexagon.

Draw lines to separate this rectangle into several copies of the same smaller shape.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 10
Answer:

Explanation:
I drew some lines to separate this rectangles into several copies of the same smaller shape
I made 8 smaller rectangles by drawing 4 lines.

Copy the shape onto the dot grid. Circle one of the angles of the shape.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 11
Answer:

Explanation:
I copied the above given shape in the dot grid in the right
I drew a circle around 1 of the angles of the shape
I drew a circle on the right angle.

Write the number of plane shapes that make up this figure.

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 12
Answer:

Explanation:
3 plane shapes make up this figure
2 rectangles and 1 triangle make the shape in the picture.

Write the number of solid shapes that make up this model.

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 13
Answer:

Explanation:
12 plane shapes make up this figure
They are 6 cubes, 2 rectangular prisms, 2 cones, 1 sphere and 1 cylinder.

Draw the next figure in each pattern.

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 14
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
The above pattern is made of triangles and rectangles of different sizes
I drew a big triangle to complete the patter.

Question 16.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 15
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
There are some circles with change in direction that make the pattern
I drew the next shape to complete the pattern.

Complete the pattern. Circle the correct solid or model.

Question 17.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 16
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I drew a circle for the correct shape among the 2 shapes that complete the pattern.

Question 18.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 17
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I drew a circle for the correct shape among the 2 shapes that complete the pattern.

Problem Solving

Look at the pattern. Draw what comes next.

Question 19.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Answer Key Shapes and Patterns 18
Answer:

Explanation:
The above pattern is an increasing pattern
I drew 4 triangles together to show the next shape in the pattern.

Question 20.
Susan wants to make a hexagon using the least number of one shape.
a. Which can she use?
Answer:

Explanation:
Susan wants to make a hexagon using the least number of one shape
He can make a hexagon with trapezoids and with triangles
The least number of shapes he can use is using trapezoids.

b. How many of this shape will she use?
Answer:
She will use 2 trapezoids to make a hexagon.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 3 Making Patterns detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns

Look at the pattern. Draw what comes next.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 2
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
Circles of different sizes and colors are made as a pattern
I drew a small size colored circle to complete the pattern.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 3
Answer:

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 4
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
The shape pattern has a triangle, square and a circle
So, i drew a triangle to complete the pattern.

Circle the correct shapes or figures made of shapes to complete the pattern.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 5

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 6
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
Circles of different sizes and colors are made as a pattern
I drew a small size colored circle to complete the pattern.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 7
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
Circles of different sizes and cylinders are made as a pattern
I drew a big size  circle to complete the pattern.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 8
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
Triangular pieces of different directions are made as a pattern
I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 9
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

Circle the correct shapes or figures made of shapes to complete the pattern.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 10
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 3 to complete the pattern.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 11
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 2 to complete the pattern.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 12
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 3 to complete the pattern.

Circle the correct shapes or figures made of shapes to complete the pattern.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 13
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 3 to complete the pattern.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 14
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shape that is correct among the 3 to complete the pattern.

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 3 Answer Key Making Patterns 15
Answer:

Explanation:
Shape pattern occur when a group of shapes are repeated again and again
I circled the shapes that are correct among the 2 to complete the pattern.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 2 Solid Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes

Write the number of solid shapes used in each model.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes 1
Answer:

Explanation:
I wrote the number of solid shapes used in each model
There are 2 rectangular prisms in both shapes A and B
There are 4 cubes in shape A and 2 cubes in shape B
There are 0 cones in shape A and 2 cones in shape B
There are 0 cylinder in shape A and 2 cylinders in shape B
There are 0 spheres in shape A and 2 spheres in shapes B.

Look at the cube.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 2 Answer Key Solid Shapes 2

Question 2.
How many faces can you see on the cube?
Answer:
I can see 4 faces of the cube.

Question 3.
What do you notice about the faces on the cube?
Answer:
I can see some faces of the cube and cannot see some faces
There are 6 faces for a cube.

Question 4.
Name some objects in your classroom or home that are cubes.
Answer:
Rubik’s cube, chalk piece box, ice cube, giftbox.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes

This handy Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 1 Plane Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes

Look at the shapes.

Question 1.
Color the circles green, the triangles yellow, the rectangles purple, the trapezoids blue, the hexagons red, and the pentagons orange.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 1
Answer:

Explanation:
I colored the circles green, the triangles yellow, the rectangles purple, the trapezoids blue, the hexagons red, and the pentagons orange.
There are 2 circles, 2 rectangles, 2 hexagons, 3 trapezoids, 2 triangles and 1 pentagon.

Question 2.
Which of these are quadrilaterals? Write the numbers: _____________
Answer:
2, 4, 10 and 12 are quadrilaterals.

Draw lines on each shape to show the smaller shapes.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 2

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 3
Answer:

Explanation:
I drew 2 lines to make smaller shapes in the given rectangle.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 4
Answer:

Explanation:
I drew 2 lines to make smaller shapes in the given square.

Question 4.
Cut out the shapes. Then glue them on top of the shape given. Here are two simple rules to follow:
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 5
a) All cut-outs must be used.
Answer:

b) Cut-outs cannot overlap.
Answer:

Question 5.
Draw lines on each figure to show how it is made with these shapes: triangle, square, rectangle, trapezoid, hexagon, and pentagon.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 6
Answer:

Explanation:
I drew lines on each figure to show how it is made with these shapes: triangle, square, rectangle, trapezoid, hexagon, and pentagon.

Each figure is made with two shapes. Name the shapes.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 7
The figure is made with a triangle and a rectangle.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 8
The figure is made with a ___________ and a ___________.
Answer:
The figure is made with a trapezium a and a rectangle.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 9
The figure is made with a ___________ and a ___________.
Answer:
The figure is made with a hexagon and a circle.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 10
The figure is made with a ___________ and a ___________.
Answer:
The figure is made with a pentagon and a rectangle.

A part is missing from each figure. Color the shape that makes the figure complete.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 11

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 12
Answer:

Explanation:
A Hexagon is made up of a square and a rectangle.

A part is missing from each figure. Color the shape that makes the figure complete.

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 13
Answer:

Explanation:
The missing part in the above shape is a triangle
So, i colored the missing part.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 14
Answer:

Explanation:
A square is always a trapezoid
So, i colored square.

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 15
Answer:

Explanation:
To make a pentagon we need to join a triangle to a quadrilateral
So, i colored triangle.

Question 13.
Cut out the shapes. Then glue them on top of the figure.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 16
Here are two simple rules to follow.
(a) All cut-outs must be used.
Answer:

(b) Cut-outs cannot overlap.
Answer:

Copy each figure.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 17

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 18
Answer:

Explanation:
I drew the same shape as shown in the first grid.
It is a pentagon.

Copy each figure.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 19

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 20
Answer:

Explanation:
I drew the same shape as shown in the first grid.
It is a Hexagon.

Draw a quadrilateral on the dot grid paper. Circle the angles. Write how many angles.

Question 16.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 21
Answer:

Explanation:
I drew a rectangle and circled all the angles
A rectangle has 4 angles.

Draw a shape with three angles on the dot grid paper.

Question 17.
Math in Focus Grade 2 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Plane Shapes 22
Answer:

Explanation:
A 3 sided figure will have 3 angles
So, i drew a triangle.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 11 Metric Length, Mass, and Volume to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Fill in the correct units of measurement.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume 1

Question 1.
William and Burt had a race on the running track. William took ten minutes to run one __________, while Burt took 4 minutes to run seven hundred _________.
Answer:
kilometer and meter
Explanation:
William and Burt had a race on the running track. William took ten minutes to run one kilometer , while Burt took 4 minutes to run seven hundred meters.

Circle the better measurement.

Question 2.
The height of a five-story building is 30 ( meters/centimeters ).
Answer:
The height of a five-story building is 30 meters
Explanation:
The height of the building cannot be in centimeters
Measure of centimeter is very small

Question 3.
The length of a desk is 1 ( meter/kilometer ).
Answer:
The length of a desk is 1 meter
Explanation:
The length of the desk cannot be in kilometers
Measure of kilometer is very big

Question 4.
The weight of a large log from a tree is 1 8 ( kilograms/grams ).
Answer:
The weight of a large log from a tree is 1 8 kilograms
Explanation:
The weight of a large log cannot be in grams
grams is very light weight

Question 5.
The weight of a pen is 1 0 ( grams/kilograms ).
Answer:
The weight of a pen is 1 0 grams
Explanation:
The weight of a pen cannot be in kilograms
Kilograms will be very heavy

Question 6.
The capacity of a barrel is about 100 ( liters/milliliters ) of water.
Answer:
The capacity of a barrel is about 100 liters
Explanation:
The capacity of a barrel will be more
but milliliters will be less in mass

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Find the mass of each item.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Answer Key Metric Length, Mass, and Volume 2

Question 7.
The mass of the lamb leg is _________ kilograms.
Answer:
The mass of the lamb leg is 5 kilograms.
Explanation:
According to weigh machine the meter shows as the lamb leg weighs 5 kgs

Question 8.
The mass of the turkey is __________ kilograms.
Answer:
The mass of the turkey is 8 kilograms.
13 – 5 = 8
Explanation:
According to weigh machine the meter shows as the weight of turkey and lamb leg weight = 13

Question 9.
The mass of the ham is ___________ kilograms.
Answer:
The mass of the ham is 6 kilograms.
14 – 8 = 6
Explanation:
According to weigh machine the meter shows as the weight of turkey and ham = 14

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 6 Seeing Shapes Around Us detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us

Trace the shape of each thing. Then color.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-1

Look at the pictures. Circle the correct things.

Question 2.
the thing that has the shape of a square
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-2

Question 3.
the thing that does not have the shape of a square
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-3

Match.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-6-Answer-Key-Seeing-Shapes-Around-Us-4

Look at the picture. Color the shapes in the picture.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 6 Answer Key Seeing Shapes Around Us 5
What shape is not in the picture? _____
Answer: Rectangular prism is not in the picture.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 5 Making Pictures and Models with Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes

Look at the pictures. Count how many of each solid shape there are. Write the number.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-5-Answer-Key-Making-Pictures-and-Models-with-Shapes-1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-5-Answer-Key-Making-Pictures-and-Models-with-Shapes-2

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 5 Answer Key Making Pictures and Models with Shapes 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-5-Answer-Key-Making-Pictures-and-Models-with-Shapes-3

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 7 Making Patterns with Plane Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes

Sort the shapes. Write the numbers in the correct boxes.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-1

Complete the patterns. Draw the missing shape.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 2

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-3

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-4

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-5

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-6

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-7

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-8

Complete the patterns. Circle the missing shape.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 9

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-10

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-11

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-12

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-13

Complete the patterns. Draw what comes next.

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-14

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-15

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-16

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-17

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 18
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-18

Cut out the shapes below. Make two patterns. You do not need to use all the shapes.

Question 17.
Paste your first pattern here.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 7 Answer Key Making Patterns with Plane Shapes 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-7-Answer-Key-Making-Patterns-with-Plane-Shapes-19

Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 13 Practice 3 Line Plots to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots

Amanda surveyed a group of children in a Nature Club to find out their ages. The table below shows the results of her survey.
Ages of Children in Years
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 1

Amanda made a line plot to show the results of her survey.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 2

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 1.
What does each ✗ on the line plot stand for? __________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for number of children.

Question 2.
What do the numbers on the number line stand for? __________
Answer:
The numbers on the number line stand for Ages of children in years.

Question 3.
What is the age of the greatest number of children?
___________ years old
Answer:
9 years old is the age of the greatest number of children.

Question 4.
How many children are aged 6?
__________ children
Answer:
Zero children are aged 6.

Question 5.
What is the age of the oldest child surveyed?
_________ years
Answer:
10 years is the age of the oldest child surveyed.

Question 6.
How many children were surveyed in all?
___________ children
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 3
Answer:
15 children were surveyed in all.

Third graders carried out a survey. They wanted to find the number of children in each of their families. They displayed their results in this line plot.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 4

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 7.
What does each ✗ on the line plot stand for? __________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for families.

Question 8.
What do the numbers on the number line stand for? __________
Answer:
The numbers on the number line stand for number of children in each family.

Question 9.
How many families have 2 children?
__________ families
Answer:
2 families have 2 children.

Question 10.
How many families have fewer than 4 children?
___________ families
Answer:
9 families have fewer than 4 children.

Question 11.
What is the greatest number of children in the families surveyed?
____________ children
Answer:
5 children is the greatest number of children in the families surveyed.

Question 12.
How many families took part in the survey?
________ families
Answer:
12 families took part in the survey.

Question 13.
Did all the families surveyed have children? Answer yes or no. ___________
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 5
Answer:
Yes, all the families surveyed have children.

A survey was carried out to find the number of rides a group of children took at Happy Theme Park. The tally chart shows the results of the survey.

Complete the tally chart.

Question 14.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-6

Complete the line plot. Use the data in the tally chart.

Question 15.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-7

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 16.
What does each ✗ on the line plot stand for? _____________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for number of children.

Question 17.
What does each number on the number line stand for?__________
Answer:
Each number on the number line stand for number of rides.

Question 18.
How many children take 5 rides?
__________ children
Answer:
3 children took 5 rides.

Question 19.
How many children take 4 or more rides?
__________ children
Answer:
5 children take 4 rides.
3 children take 5 rides.
5 + 3 = 8
8 children took 4 or more rides.

Question 20.
Which number of rides are taken by the same number of children?
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 8
Answer:
3 children take 3 rides.
3 children take 5 rides.
3 rides and 5 rides are taken by the same number of children.

A baseball team counted the number of home runs each player hit. The results are shown in this table.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 9

Complete the table.

Question 21.
Number of Home Runs
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-10

Fill in the blanks. Use the data in the table.

Question 22.
The greatest number of home runs hit by any player was ___________.
Answer:
The greatest number of home runs hit by any player was 4.

Question 23.
The least number of home runs hit by any player was ____________.
Answer:
The least number of home runs hit by any player was 0.

Complete the line plot. Use the data in the table.

Question 24.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-13-Practice-3-Answer-Key-Line-Plots-11

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 25.
What does each ✗ on the line plot stand for? ____________
Answer:
Each ✗ on the line plot stand for number of players.

Question 26.
How many players had 2 home runs?
__________ player
Answer:
1 player had 2 home runs.

Question 27.
How many players had more than 1 home run?
__________ players
Answer:
6 players had more than 1 home run.

Question 28.
What is the greatest number of home runs scored by a single player?
__________ home runs
Answer:
2 home runs scored by a single player.

Question 29.
How many players were surveyed in total?
___________ players
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 12
Answer:
9 players were surveyed in total.

Tom carried out a survey to find how many raisins there are in boxes of different brands. He made a line plot to show the results of his survey.
Math in Focus Grade 3 Chapter 13 Practice 3 Answer Key Line Plots 13

Answer each question. Use the data in the line plot.

Question 30.
What is the least number of raisins in a box?
___________ raisins
Answer:
25 raisins is the least number of raisins in a box.

Question 31.
What is the greatest number of raisins in a box?
__________ raisins
Answer:
31 raisins is the greatest number of raisins in a box.

Question 32.
Which number of raisins occurs most often?
_____________ raisins
Answer:
28 raisins occurs most often.

Question 33.
How many boxes contain 28 or more raisins?
_____________ boxes
Answer:
9 boxes contains 28 or more raisins.

Question 34.
How many boxes contain fewer than 27 raisins?
_____________ boxes
Answer:
3 boxes contains fewer than 27 raisins.

Question 35.
How many boxes were used in the survey in all?
___________ boxes
Answer:
14 boxes were used in the survey in all.