Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 6 and 7 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key

Concepts and Skills

Fill in the blanks. (Lessons 6.1 to 6.5)

Question 1.
___ × 8 = 0
Answer:
0× 8 = 0.

Explanation:
Here, if we multiply 0 with 8 then we will get the result as 0.

Question 2.
___ × 1 = 7
Answer:
7 × 1 = 7.

Explanation:
Here, if we multiply 7 with 1 then we will get the result as 7.

Question 3.
9 sixes = 9 × ___
Answer:
9 × 6 = 56.

Explanation:
Here 9 sixes are 9 × 6 which is 54.

Question 4.
4 × 7 = ___ sevens
Answer:
4 × 7 =4 sevens.

Explanation:
The multiplication of 4 and 7 is 28 which is 4 sevens.

Question 5.
3 × 6 = 6 + 6 + ___
Answer:
3 × 6 = 6 + 6 + 6.

Explanation:
Here, 3 × 6  is 18 and the addition will be 6+6+6 which is 18.

Question 6.
7 × 6 = 6 × ___
Answer:
7 × 6 = 6 × 7.

Explanation:
Here, by using commutative property we can write 7 × 6  as 6 × 7. As commutative property allows two or more factors to be multiplied in any order without changing the product. So 7 × 6 = 6 × 7.

Question 7.
9 × ___ = 0
Answer:
9 × 0 = 0.

Explanation:
Anything if we multiply with 0 we will get the result as 0. So 9 × 0 is 0.

Question 8.
8 + 8 + 8 + 8 + 8 = 5 × ___
Answer:
8 + 8 + 8 + 8 + 8 = 5 × 8.

Explanation:
Here, the addition of 8 + 8 + 8 + 8 + 8 which is 40, so 5 × 8 is 40.

Question 9.
5 nines + 3 nines = __ × 9
Answer:
5 nines + 3 nines = 8 × 9.

Explanation:
Here, 5 nines + 3 nines are (5×9) + (3×9) which is 8×9.

Question 10.
9 + 9 + 9 + 9 = ___ nines
Answer:
9 + 9 + 9 + 9 = 4 nines.

Explanation:
Here, the addition of 9 + 9 + 9 + 9 is 36 which is 4 nines.

Complete each multiplication fact.
Then show on the number line. (Lessons 6.1 and 6.4)

Question 11.
2 × 4 × 3 = ?
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 1
Answer:
2×4×3 = 24.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-6-and-7-Answer-Key-1-1
Here, in the first step, we have performed multiplication for 2×4 which is 8, and in the second step, we have performed multiplication for 8×3  which is 24. So 2×4×3 is 24.

Question 12.
2 × 4 × 3 = ?
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 2

Answer:
2×4×3 = 24.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-6-and-7-Answer-Key-2-1
Here, in the first step, we have performed multiplication for 4×3 which is 12, and in the second step, we have performed multiplication for 2×12  which is 24. So 2×4×3 is 24.

Multiply. Use multiplication facts you know to find other multiplication facts. (Lessons 6.3 and 6.5)

Question 13.
5 × 7 = ___
So, 6 × 7 = ___ groups of 7 + ___ group of 7
= ___ + ____
= _____
Answer:
5 × 7 = 35
So, 6 × 7 = 5 groups of 7 + 1 group of 7
= 35 + 7
= 42.

Explanation:
Here, 5 × 7  is 35, and 6 × 7 is 42 which is
5 groups of 7 + 1 group of 7
= 35+7
= 42.

Question 14.
10 × 9 = ___
So, 8 × 9 = ___ groups of 9 – ___ groups of 9
= ____ – ____
= _____

Answer:
10 × 9 = 90.
So, 8 × 9 = 10 groups of 9 – 2 groups of 9
= 90-18
= 72.

Explanation:
Here, 10 × 9 is 90, and 8 × 9 is 72 which is
10 groups of 9 – 2 groups of 9
= 90-18
= 72.

Write two related division sentences. (Lessons 6.3, 6.4, 6.5 and 6.6)

Question 15.
8 × 4 = ____
____ ÷ ___ = ____
____ ÷ ___ = ____
Answer:
8 × 4 = 32,
32 ÷ 4 = 8,
32 ÷ 8 = 4.

Explanation:
Given that 8 × 4 which is 32.
Here, 32 ÷ 4 is 8 and
32 ÷ 8 is 4.

Question 16.
_____ × ___ = ____
54 ÷ ___ = 9
____ ÷ ___ = ____
Answer:
6×9 = 54,
54 ÷ 6 = 9,
54 ÷ 9 = 6.

Explanation:
Let the blank space be X, so 54 ÷ X = 9
and X will be 54 ÷ 9 = 6. So the X is 6,
54 ÷ 6 = 9 and
54 ÷ 9 = 6.
So the multiplication will be 6×9 = 54.

Multiply. Fill in the missing numbers. (Lesson 7.1)

Question 17.
4 × 9 = ___
4 × 90 = 4 × ___ tens
= ____ tens
= ____
Answer:
360.

Explanation:
As 4 × 9 is 36,
4 × 90 = 4 × 9 tens,
= 36 tens,
= 360.

Question 18.
10 × 7 = ___
10 × 700 = 10 × ___ hundreds
= ___ hundreds
= ____
Answer:
700.

Explanation:
10 × 7 = 70
10 × 700 = 10 × 7 hundreds
= 7 hundreds
= 700.

Multiply. Use mental math. (Lesson 7. 7)

Question 19.
10 × 3 = ____
Answer:
10 × 3 = 30.

Explanation:
As 1 × 3 is 3 and the mental math of 10 × 3 is 30.

Question 20.
5 × 10 = ____
Answer:
5 × 10 = 50.

Explanation:
As 5 × 1 is 5 and the mental math of 5 × 10 is 50.

Question 21.
20 × 4 = ___
Answer:
20 × 4 = 80.

Explanation:
As 2 × 4 is 8 and the mental math of 20 × 4 is 80.

Question 22.
3 × 40 = ___
Answer:
3 × 40 = 120.

Explanation:
As 3 × 4 is 12 and the mental math of 3 × 40 is 120.

Question 23.
500 × 2 = ____
Answer:
500 × 2 = 1,000.

Explanation:
As 5 × 2 is 10 and the mental math of 500 × 2 is 1,000.

Question 24.
4 × 200 = __
Answer:
4 × 200 = 800.

Explanation:
As 4 × 2 is 8 and the mental math of 4 × 200 is 800.

Multiply. Show your work. (Lessons 7.2 and 7.3)

Question 25.
212 × 4 = ___
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 3
Answer:
212 × 4 = 848.

Explanation:
The multiplication of 212 × 4 is 848.
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-6-and-7-Answer-Key-3-1

Question 26.
148 × 5 = ___
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 4
Answer:
148 × 5 = 740.

Explanation:
The multiplication of 148 × 5 is 740.
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-6-and-7-Answer-Key-3-2

Question 27.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 5
Answer:
432 × 2 = 864.

Explanation:
The multiplication of 432 × 2 is 864.
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-6-and-7-Answer-Key-5-1

Question 28.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 6
Answer:
251 × 3 = 753.

Explanation:
The multiplication of 251 × 3 is 753.
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-6-and-7-Answer-Key-6-1

Problem Solving

Solve. Show your work.

Question 29.
Cheryl completes 42 pages of math exercises. There are 4 exercises on each page. How many exercises does she complete?
Answer:
The number of exercises does she completes is 168 exercises.

Explanation:
Given that Cheryl completes 42 pages of math exercises and there are 4 exercises on each page. So the number of exercises does she completes is 42×4 which is 168 execises.

Question 30.
Damien has 48 marbles. He packs all the marbles equally into 8 bags. How many marbles are there in each bag?
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 7
Answer:
The number of marbles is there in each bag is 384 marbles.

Explanation:
Given that Damien has 48 marbles and he packs all the marbles equally into 8 bags. So the number of marbles are there in each bag is 48 × 8 which is  384 marbles.

Question 31.
Mr. Roberts has 63 daisies and some pots. He plants 9 daisies in each pot. How many pots does he use?
Answer:
The number of pots does he uses is 7 pots.

Explanation:
Given that Mr. Roberts has 63 daisies and some pots and he plants 9 daisies in each pot. So the number of pots does he uses is 63 ÷ 9 which is 7 pots.

Question 32.
A farmer packs 49 pounds of grain into 7-pound bags. How many bags does the farmer need?
Answer:
The number of bags does the farmer need is 7 bags.

Explanation:
Given that a farmer packs 49 pounds of grain into 7-pound bags. So the number of bags does the farmer need is 49 ÷ 7 which is 7 bags.

Question 33.
A grocer sells 153 bags of carrots. Each bag has 5 carrots. How many carrots does the grocer sell?
Answer:
The number of carrots does the grocer sell is 765 carrots.

Explanation:
Given that a grocer sells 153 bags of carrots and each bag has 5 carrots. So the number of carrots does the grocer sell is 153 × 5 which is 765 carrots.

Question 34.
Jessie buys 4 cartons of markers. Each carton contains 125 markers. How many markers does she buy?
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 6 and 7 Answer Key 8
Answer:
The number of markers does she bought is 500 markers.

Explanation:
Given that Jessie bought 4 cartons of markers and each carton contains 125 markers. So the number of markers does she bought is 125 × 4 which is 500 markers.

Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 8 Practice 3 Odd and Even Numbers to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers

Look at the numbers in the box. Then answer the questions. Explain your answer.

Question 1.
Is 21 an even number? __________
Explain your answer.
Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers 1
Answer:
No
Explanation:
21 is not an even number
If a number is divided by 2 the remainder will be 0

Question 2.
Is 32 an odd number? ____
Explain your answer.
Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers 2
Answer:
No
Explanation:
21 is not an odd number
If a number is divided by 2 there will be a remainder

Divide.

Question 3.
14 ÷ 2 = Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers 3
Answer:

Explanation:

Question 4.
23 ÷ 2 = Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers 3
Answer:

Explanation:

Question 5.
29 ÷ 2 = Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers 3
Answer:

Explanation:

Use your answers in Questions 3 4, and 5 to answer Questions 6 and 7.

Question 6.
__________ is an even number. It does not have a _______________ when divided by 2.
Answer:
14 is an even number. It does not have a remainder when divided by 2.
Explanation:

Question 7.
__________ and __________ are odd numbers. They have a _______________ of __________ when divided by 2.
Answer:
29 and 23 are odd numbers. They have a remainder of 1 when divided by 2.
Explanation:

Look at the numbers in the box. Then answer the questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Odd and Even Numbers 4

Question 8.
Circle the even numbers and write them on the line below.
Answer:

30 , 68, 76, 84, 92, 980 are even numbers

Question 9.
Write the odd numbers. __________
Answer:

30, 59, 95, 123, 477 are odd numbers

Question 10.
Write the ones digit in the even numbers in Question 8. ______
Answer:
0, 8, 6, 4, 2 Are the even ones digits
Explanation:
The number which is divisible by itself and 2 is called an even number

Question 11.
Write the ones digit in the odd numbers in Question 9. ______
Answer:
0, 5, 9, 3, 7. are the odd digits
The number which is divisible by 2 and there will be a remainder is called odd

Fill in the blanks.

Question 12.
Use the digits to make the greatest 4-digit odd number.
4 5 2 9 _______
Answer:
9425 is the greatest 4-digit odd number.
Explanation:
The number which is divisible by 2 and there will be a remainder is called odd

Question 13.
Use the digits to make the least 4-digit even number. (Do not begin with zero.)
0 1 6 9 _____
Answer:
1690 is  the least 4-digit even number.
Explanation:
The number which is divisible by itself and 2 is called an even number

Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Two-step Problems with Multiplication

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 2 Real-World Problems: Two-step Problems with Multiplication to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Two-step Problems with Multiplication

Solve. Draw bar models to help you.

Example
6 boys and 4 girls are in the chorus.
Each chorus member has 8 concert tickets to sell.

a. How many members are in the chorus?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 1

b. How many concert tickets do they have in all?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 2

Solve. Draw bar models to help you.

Question 1.
The school cafeteria sells 88 cartons of milk in a month. It sells 4 times as many bottles of water.

a. How many bottles of water does the cafeteria sell?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 3
The cafeteria sells ___ bottles of water.
Answer:

88 x 4 = 352
The cafeteria sells 352 bottles of water.

b. How many more bottles of water than cartons of milk does the cafeteria sell?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 3
The cafeteria sells ___ more bottles of water than cartons of milk.
Answer:

352 – 88 = 264
The cafeteria sells 264 more bottles of water than cartons of milk.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 2.
A museum has 75 carvings in its collection. It has 10 more pieces of pottery than carvings. It has 3 times as many paintings as pieces of pottery, How many paintings does the museum have?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 4
Answer:

Explanation:
A museum has 75 carvings in its collection.
It has 10 more pieces of pottery than carvings.
75 + 10 = 85
It has 3 times as many paintings as pieces of pottery,
85 x 3 =
255 paintings that the museum have

Question 3.
The second graders collect 65 books for the book drive. They put some of the books in boxes and have 25 books left to pack. The third graders have 4 times as many books in boxes. There are none left to pack. How many books do the third graders collect?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 5
Answer:

160 books
Explanation:
The second graders collect 65 books for the book drive.
They put some of the books in boxes and have 25 books left to pack.
65 – 25 = 40
The third graders have 4 times as many books in boxes.
4 x 40 = 160
There are none left to pack.
160 books that the third graders collect

Solve. Draw bar models to help you.

Question 4.
Mary has 21 5 pencils. She wants to put 30 pencils in 8 boxes. How many more pencils does she need?
Answer:
25 pencils
Explanation:
Mary has 21 5 pencils.
She wants to put 30 pencils in 8 boxes.
8 x 30 = 240
240 – 15 = 25
25 more pencils that she need

Question 5.
A bookcase has 5 shelves. Each shelf has 120 books. 174 books are fiction. How many books are nonfiction?
Answer:
426 books
Explanation:
A bookcase has 5 shelves.
Each shelf has 120 books.
120 x 5 = 600
174 books are fiction.
600 – 174 = 426
426 books are nonfiction?

Solve. Use bar models to help you.

Question 6.
Eunice reads 5 times as many pages as Peter. Kevin reads 30 more pages than Eunice. Peter reads 25 pages. How many pages does Kevin read?
Math in Focus Grade 3 Chapter 9 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Two-step Problems with Multiplication 6
Kevin reads __ pages.
Answer:

Kevin reads 155 pages.
Explanation:
Peter reads 25 pages.
Eunice reads 5 times as many pages as Peter.
25 x 5 = 125
Kevin reads 30 more pages than Eunice.
125 + 30 =155
155 pages that Kevin read

Solve. Draw bar models to help you.

Question 7.
Jill has 28 stickers. Peggy has 4 times as many stickers as Jill. Luis has 1 5 fewer stickers than Peggy. How many stickers does Luis have?
Answer:
97 stickers
Explanation:
Jill has 28 stickers.
Peggy has 4 times as many stickers as Jill.
28 x 4 = 112
Luis has 1 5 fewer stickers than Peggy.
112 – 15 = 97
97 stickers that Luis have

Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 1 Practice 3 Comparing and Ordering Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers

Compare. Fill in each blank.

Question 1.
Which number is greater?
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 1
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds

Question 2.
Which number is less?
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 2
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Compare. Write > or <.

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 3
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 4
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 5
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 6
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Circle the greater number.

Question 7.
8,687 8,987
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 8.
1,251 1,231
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Circle the number that is less.

Question 9.
2,012 200
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 10.
7,400 7,402
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Circle the greatest number and underline the least number.

Question 11.
6,963 6,639 6,696 6,993
Answer:

Explanation:
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Order each set of numbers from least to greatest.

Question 12.
2,340 989 4,001
Answer:
989 2,340 4,001
Explanation:
ordered from least to greatest
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 13.
2,456 1,456 6,456
Answer:
1,456 2,456 6,456
Explanation:
ordered from least to greatest
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 14.
6,359 6,059 6,759
Answer:
6,059 6,359 6,759
Explanation:
ordered from least to greatest
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 15.
3,052 3,057 3,050
Answer:
3,050 3,052 3,057
Explanation:
ordered from least to greatest
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Order each set of numbers from greatest to least.

Question 16.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 7
Answer:

Explanation:
Ordered from greatest to least
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Question 17.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 8
Answer:

Explanation:
Ordered from greatest to least
First we have to compare the thousands
if thousands are equal we have to
compare the hundreds
if hundreds are same we have to compare the tens

Fill in each blank. Use base-ten blocks to help you.

Question 18.
1 more than 6,348 is ____.
Answer:
6348 + 1 = 6349
Explanation:
To find 1 more we have to add that number with 1

Question 19.
1,000 more than 3217 is ___.
Answer:
3217 + 1000 = 4217
Explanation:
To find 1000 more we have to add that number with 1000

Question 20.
100 less than 5,608 is ___.
Answer:
5608 – 100 = 5508
Explanation:
To find 100 less we have to subtract that number with 100

Question 21.
10 less than 2,000 is ___.
Answer:
2000 – 10 = 1990
Explanation:
To find 10 less we have to subtract that number with 10

Look for a pattern. Fill in the missing numbers.

Question 22.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 9
Answer:

Explanation:
The thousand, hundreds and ones place are remaining same
tens place is increasing by 10

Question 23.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 10
Answer:

Explanation:
The thousands place change by 1000 for every pattern
hundreds, tens and ones place remains same.

Question 24.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 11
Answer:
Explanation:
The hundreds place increase by 100 for every pattern
thousands, tens and ones place remains same.

Look for a pattern. Fill in the missing numbers.

Question 25.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 12
Answer:

Explanation:
In the above pattern it increase by 1000
hundreds, tens and ones place remains same.

Question 26.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 13
Answer:

Explanation:
In the above pattern the hundred place increase by 200
thousands, tens and ones place remains same.

Question 27.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 14
Answer:

Explanation:
In the above pattern the tens place increase by 20 for every number
thousands, hundreds and ones place remains same.

Complete each number pattern.

Question 28.
________ ________ ________ 5,755 5,765 5,775
Answer:
5,725  5,735  5,745  5,755  5,765  5,775
Explanation:
In the above pattern the tens place increase by 10 for every number

Question 29.
8,625 8,725 ____ ____ 9,025 9,125
Answer:
8,625 8,725 8,825 8,925 9,025 9,125
Explanation:
In the above pattern the hundreds place increase by 100 for every number

Question 30.
862 962 ____ 1,162 1,262
Answer:
862 962 1,062 1,162 1,262
Explanation:
In the above pattern the hundreds place increase by 100 for every number

Question 31.
6,315 6,215 6,115 ___ ____ ____
Answer:
6,315 6,215 6,115 6,015  5,915 5,815
Explanation:
In the above pattern the hundred place decrease by 100 for every number

Help Sam follow the correct numbers on the map to get to his mother’s office. Write your answers in the boxes.

Question 32.
Which is the least: 3,456 8,265 or 4,456? ____
Answer:
3,456
Explanation:
3,456 is the least number in the pattern

Question 33.
Which is the greatest: 1,978 1,987 or 1 ,889? _______
Answer:
1,987
Explanation:
1,987 is the greatest number in the pattern

Question 34.
Complete the number pattern. _______
1,980 1,990 ___ 2,010
Answer:
1,980 1,990 2,000 2,010
Explanation:
The tens place change by 10 number for every pattern.

Question 35.
Which is less: 8,219 or 8,291? _____
Answer:
8,219
Explanation:
8,219 is less in the pattern.

Question 36.
100 more than 1,912 is __________
Answer:
2,012
Explanation:
100 more than 1,912 is 2,012

Question 37.
What number is missing? _____
1,901 1,900 ___ 1,898
Answer:
1,901 1,900 1,899 1,898
Explanation:
In The above pattern the number decrease by one in ones place.

Using the numbers in the boxes, color the route that Sam takes to his mother’s office.

Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Practice 3 Answer Key Comparing and Ordering Numbers 15

Question 38.
Which office buildings does he go to? Office building _____
Answer:
Sam reaches his house office building B
Explanation:

Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Answer Key Numbers to 10,000

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 1 Numbers to 10,000 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Answer Key Numbers to 10,000

Put on Your thinking cap!

Challenging Practice

Write the missing number in the pattern.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Answer Key Numbers to 10,000 1
Answer:

Complete each number pattern.
Explanation:
In thousands the numbers are increasing so the number is 8
5,6,7,8
In hundreds the number remains constant that is 6
In tens also the number remains constant that is 2
In ones the number is decreasing so the number is 0

Question 2.
5,621 5,741 5,861 ____
Answer:
5,621 5,741 5,861 5,981
Explanation:
In the above pattern the place value of 100 is increasing 6 after 7
7 after 8 so, 8 after it should be 9
and the tens pattern is increasing by 2
2, 4 , 6 , 8

Question 3.
6,871 5,861 ___ 3,841
Answer:
6,871 5,861  4851 3,841
Explanation:
In the above pattern the place value of 1000 is decreasing by 1 so, 6 after 5
5 after 4
and the tens pattern is decreasing by 1
7, 6 , 5 , 4

Question 4.
2,828 2,818 2,808 _____
Answer:
2,828 2,818 2,808 2798
Explanation:
In the above pattern
The tens place is decreasing by 10
So the number should be
2798
2808 -10 = 2798

Fill in the mystery numbers.

Question 5.
I am a 3-digit number. The digit in my tens and ones places is the same. The digit in my hundreds place is 4 more than the digit in my tens and ones places.
I am ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Answer Key Numbers to 10,000 2
Answer:
There will be multiple answers
Let us consider 2 will be the number is tens and ones place
4 more than tens and ones place is 2 + 4 = 6
If we choose 2 then 6 is the answer
if we choose the other number the answer will be changed.

Put On Your Thinking cap!

Problem Solving

I am a 4-digit number.
The digit 8 is in the hundreds place.
The digit in the thousands place is greater than the digit in the hundreds place. The digit in the ones place is the smallest possible digit.
The digit in the tens place is 3 less than 6.
What number am I?
_________
Math in Focus Grade 3 Chapter 1 Answer Key Numbers to 10,000 3
Answer:
I am a 4-digit number. = aaaa
The digit 8 is in the hundreds place. a8aa
The digit in the thousands place is greater than the digit in the hundreds place.
98aa
The digit in the ones place is the smallest possible digit.
98a0
The digit in the tens place is 3 less than 6.
9830
so, the number is 9830

Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table

Go through the Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 1 Making and Interpreting a Table to finish your assignments.

Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table

These are the vehicles that passed through a town center between 10:00 A.M. and 10:15 A.M. last Sunday.
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 1

Make tally marks to count the number of each type of vehicle that passed through the town center.

Example
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 2

Question 1.
Number of motorcycles _____
Answer:
The number of motorcycles is Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 1-1

Question 2.
Number of vans _____
Answer:
The number of vans Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 1-2

Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 4

Question 3.
Number of trucks ______
Answer:
Number of trucks Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 1-1-1

Using the data above, complete the table.

Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Making-and-Interpreting-a-Table-3-1

The school nurse keeps the health records of all the students. These cards show the height and weight of nine students.
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 5

Complete. Use the data on the cards.

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Making-and-Interpreting-a-Table-6-1

Jane used tally marks to record the number of pets adopted from an animal shelter in a week.

Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 7

Complete. Use the data in the tally chart.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Making-and-Interpreting-a-Table-8-1

Complete. Use the data in the table.

Question 7.
____ white mice were adopted.
Answer:
18 white mice were adopted.

Question 8.
___ guinea pigs were adopted.
Answer:
9 guinea pigs were adopted.

Quarters 9.
___ more white mice than guinea pigs were adopted.
Answer:
9 more white mice than guinea pigs were adopted.

Explanation:
The number of guinea pigs was adopted is 9 and the number of white mice was adopted is 18. So there will be 18-9 which is 9 more white mice than guinea pigs were adopted.

Question 10.
Three times as many __ as ___ were adopted.
Answer:
Three times as many Rabbits as Hamsters were adopted.

Question 11.
The pets that were adopted most often from the animal shelter were ____
Answer:
The pets that were adopted most often from the animal shelter were white mice.

Gary has a coin collection. The bar graph shows the number of coins he collected from different countries.

Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 9

Use the data in the graph to complete the table. Then use the data in the table to complete the sentences.

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Making and Interpreting a Table 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Making-and-Interpreting-a-Table-10-1

Question 13.
Gary has the same number of coins from ___________ and ___________
Answer:
Gary has the same number of coins from India and Japan.

Question 14.
Gary has half as many coins from Japan as he has from _____
Answer:
Gary has half as many coins from Japan as he has from Canada.

Question 15.
He has ___________ more coins from Mexico than from India.
Answer:
He has 25 more coins from Mexico than from India.

Explanation:
The number of coins from India is 35 and the number of coins from Japan is 60. So he has 60-35 which is 25 more coins from Mexico than from India.

Question 16.
Gary gave away all his coins from Canada. He now has the greatest number of coins from ___.
Answer:
Mexico.

Explanation:
The number of coins from Canada is 70, so now the greatest number of coins from will be Mexico.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key

Go through the Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 3 and 4 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key

Concepts and Skills

Multiply. (Lessons 3.1 and 3.2)

Question 1.
27 × 8 = ___
Answer:
27 × 8 = 216.

Explanation:
The multiplication of 27 × 8 is 216
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-1

Question 2.
7,365 × 9 = ___
Answer:
7,365 × 9 = 66,285.

Explanation:
The multiplication of 7,365 × 9 is 66,285.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-2

Question 3.
94 × 67 = ___
Answer:
94 × 67 = 6298.

Explanation:
The multiplication of 94 × 67 is 6,298.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-3

Question 4.
827 × 61 = ___
Answer:
827 × 61 = 50,447.

Explanation:
The multiplication of 827 × 61 is 50,447.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-4

Question 5.
625 × 29 = ___
Answer:
625 × 29 = 18,125.

Explanation:
The multiplication of 625 × 29 is 18,125.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-5

Question 6.
944 × 38 = ___
Answer:
944 × 38 = 35,872.

Explanation:
The multiplication of 944 × 38 is 35,872.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-6

Divide. (Lessons 3.3 and 3.4)

Question 7.
216 ÷ 3 = __
Answer:
216 ÷ 3 = 72.

Explanation:
The division of 216 ÷ 3 is 72.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-7

Question 8.
432 ÷ 8 = ___
Answer:
432 ÷ 8 = 54.

Explanation:
The division of 432 ÷ 8 is 54.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-8

Question 9.
5,520 ÷ 6 = __
Answer:
5,520 ÷ 6 = 920.

Explanation:
The division of 5,520 ÷ 6 is 920.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-9

Question 10.
2,828 ÷ 7 = ___
Answer:
2,828 ÷ 7 = 404.

Explanation:
The division of 2,828 ÷ 7 is 404.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-10

Question 11.
5,398 ÷ 5 = ___
Answer:
5,398 ÷ 5 = 1,079 R3.

Explanation:
The division of 5,398 ÷ 5 is 1,079 R3.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-11

Question 12.
7,436 ÷ 7 = ___
Answer:
7,436 ÷ 7 = 1,062 R2.

Explanation:
The division of 7,436 ÷ 7 is 1,062 with Remainder as 2.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4-13

Study the bar graph and answer the questions. (Lesson 4.1)

The bar graph shows the number of times Will wrote the letters A, B, C, D, and E on a paper.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4

complete the table. Use the data in the graph.

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-3-and-4-Answer-Key-5-1

Complete. Use the data in the table.

Question 14.
Which letter did Will write the greatest number of times? ____
Answer:
A, 6 times.

Explanation:
The letter did Will wrote the greatest number of times is A which is 6 times.

Question 15.
How many more letter ‘A’s did Will write than the letter he wrote the least number of times? ___
Answer:
3 times.

Explanation:
The number of more letters ‘A’s did Will write than the letter he wrote the least number of times is 3 more times s the least number is 3.

Question 16.
How many more letter ‘A’s must be written so that the number of letter ‘A’s will be 3 times the number of letter ‘B’s? ____
Answer:

Explanation:
The number of more letter ‘A’s must be written so that the number of letter ‘A’s will be 3 times the number of letter ‘B’s is

Count the buttons and complete the table. (Lesson 4.1)

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 6

Question 17.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-3-and-4-Answer-Key-7-1

Complete. Use the data in the table.

Question 18.
The least number of buttons are the ___ buttons.
Answer:
Triangular buttons.

Explanation:
The least number of buttons are the triangular buttons which are 12.

Question 19.
There are ___ more square buttons than round buttons.
Answer:
There are 4 more square buttons than round buttons.

Explanation:
The number of square buttons are 20 and the round buttons are 16. So the more square buttons than round buttons is 20-16 = 4 buttons.

Complete the table by finding the rows, columns, and intersections. (Lesson 4.2)

The table shows the types of sandwiches ordered by a group of students at lunchtime.

Question 20.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-3-and-4-Answer-Key-8-1

Complete. Use the data in the table.

Question 21.
How many students ordered roost beef?
Answer:
30 students.

Explanation:
The number of students who ordered roost beef is 30 students.

Question 22.
Find the number that should appear in the intersection for tuna’ and Girls’.
Answer:

Question 23.
In which column does the number ‘7’ appear? ____
Answer:
Boys column.

Explanation:
In the boy’s column, the number 7 appeared.

Question 24.
In which row does the number ‘6‘ appear? ____
Answer:
Chicken sandwich.

Explanation:
In the chicken sandwich the number 6 appeared.

Question 25.
The number ‘4‘ appears in the intersection of the column for ____ and the row for ___.
Answer:
Column for girls and the row for a chicken sandwich.

Explanation:
The number ‘4‘ appears at the intersection of the column for girls and the row for a chicken sandwich.

Complete the table by finding the rows, columns, and intersections. (Lesson 4.2)

The table shows the 50-cent and 20-cent toys that three friends bought for party favors.

Question 26.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-3-and-4-Answer-Key-9-1

Complete. Use the data in the table.

Question 27.
Who bought the most toys? ____
Answer:
Cara.

Explanation:
Most of the toys are bought by Cara the total number is 12.

Question 28.
Who spent the most on the toys? ____
Answer:
Benjamin.

Explanation:
Benjamin spent the most on the toys.

Question 29.
How much more did Benjamin spend than Cara? ___
Answer:
Benjamin spends $0.8 than Cara

Explanation:
Benjamin spent on toys $4.4 and Cara spent $3.6, so Benjamin spends $4.4-$3.6 which is $0.8.

Question 30.
How much did they spend on 20-cent toys altogether? ____
Answer:
The total money spends on 20-cent toys altogether is $4.80.

Explanation:
Total 20-cent toys are 24, so the total money spend on 20-cent toys altogether is 24×20 cents which is $4.80.

Question 31.
How much more did they spend on 50-cent toys than on 20-cent toys? ___
Answer:
The total money spends on 50-cent toys altogether is $7.50.

Explanation:
Total 50-cent toys are 15, so the total money spend on 50-cent toys altogether is 15×50 cents which is $7.50.

Complete. Use the data in the line graph. (Lesson 4.3)

The graph shows the amount of water in a leaking tank over 7 hours.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 10

Question 32.
What was the amount of water in the tank at the start? _______
Answer:
6,000 liters.

Explanation:
The amount of water in the tank at the start is 6,000 liters.

Question 33.
What was the amount of water in the tank after 7 hours? _____
Answer:
2,500 liters.

Explanation:
The amount of water in the tank after 7 hours is 2,500 liters.

Question 34.
After how many hours was the amount of water in the tank half that at the start? ___________
Answer:
6 hours.

Explanation:
It took 6 hours to the amount of water in the tank half that at the start.

Question 35.
The owner of the tank paid a fine of $1 for every 8 liters of water lost. How much would the fine be after 4 hours? ________
Answer:
The owner needs to pay $500.

Explanation:
After 4 hours the amount of water lost is 4,000 liters. As the owner needs to pay a fine of $1 for every 8 liters of water lost. So the owner needs to pay 4,000÷8 which is $500.

Complete. Use the data in the line graph. (Lesson 4.3)

The line graph shows the change in water level in a tank over 6 minutes.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 11

Question 36.
What was the height of the water after
a. 2 minutes? ____
Answer:
35 cm.

Explanation:
The height of the water after 2 minutes is 35 cm.

b. 3\(\frac{1}{2}\) minutes? ____
Answer:
15 cm.

Explanation:
The height of the water after 3\(\frac{1}{2}\) minutes is 15 cm.

Question 37.
What was the decrease in the height of the water from the first to the second minute? ___
Answer:
The decrease in the height of the water from the first to the second minute is 5 cm.

Explanation:
The height of the water in the first minute is 40 cm and the height of the water in the second minute is 35 cm. So the decreased height is 40-35 which is 5 cm.

Question 38.
During which 1 -minute interval did the water level decrease the most?
From the ___ minute to the ___ minute.
Answer:
From the 2nd minute to the 3rd minute.

Explanation:
From the 2nd minute to the 3rd minute the water level decreases the most.

Question 39.
During which 1 -minute interval did the water level increase by 20 centimeters?
From the ___ minute to the ___ minute.
Answer:
From the 5th minute to the 6th minute.

Explanation:
From the 5th minute to the 6th minute the water level increased by 20 centimeters.

Question 40.
Was the tank ever empty? ____
If the tank were ever empty, how would you tell from the graph?
Answer:

Problem Solving

Solve. Show your work.

Question 41.
Mr. Suarez has $2,760 to buy family meals for the local food pantry.

a. What is the greatest number of family meals he can buy if each meal costs $9?
Answer:
The greatest number of family meals Mr. Suarez bought is 306 meals.

Explanation:
The greatest number of family meals he can bought if each meal costs $9 is $2,760÷$9 which is approx 306 meals.

b. How much money would he have left after buying the meals?
Answer:
The money left with Mr. Suarez is $6.

Explanation:
The money did Mr. Suarez had is $2,760, if he bought 306 meals it will be 306×$9 which is $2,754. So the money left with Mr. Suarez will be $2,760-$2,754 which is $6.

Question 42.
A grocer bought two bags of dried fruit. One bag contained 4,950 ounces of fruit and the other bag contained 2,730 ounces of fruit. He repacked the fruit equally into 8 smaller packets. What was the weight of the fruit in each packet?
Answer:
The weight of the fruit in each packet is 960 ounces.

Explanation:
Given that a grocer bought two bags of dried fruits and one bag contained 4,950 ounces of fruit and the other bag contained 2,730 ounces of fruit, so the total will be 4,950+2,730 = 7,680 ounces. He repacked the fruit equally into 8 smaller packets. So the weight of the fruit in each packet is 7,680÷8 which is 960 ounces.

Question 43.
A farmer packed 37 pumpkins. Each pumpkin had a weight of about 48 ounces. He put them into three baskets.

  • The weight of the pumpkins in Basket A was 3 times that of the pumpkins in Basket C.
  • The weight of the pumpkins in Basket B was twice that of the pumpkins in Basket C.
  • The weight of the empty Basket C was 140 ounces.

What was the total weight of Basket C and the pumpkins in it?
Answer:
The total weight of Basket C and the pumpkins in it is 436 ounces.

Explanation:
Given that a farmer packed 37 pumpkins and each pumpkin had a weight of about 48 ounces. So the total weight of the pumpkins is 37×48 which is 1,776 ounces.
Let the weight of Basket C be X, as Basket A was 3 times that of the pumpkins in Basket C
and the weight of Basket A be 3X, the eight of the pumpkins in Basket B was twice that of the pumpkins in Basket C,
the weight of Basket B will be 2X. So the total weight of pumpkins is
Basket A+Basket B+Basket C = 1,776 ounces,
3X+2X+X = 1,776 ounces,
6X = 1,776 ounces,
X = 1,776 ÷ 6
= 296 ounces.
As the weight of the empty Basket C was 140 ounces.
So the total weight of Basket C and the pumpkins in it is 296+140 which is 436 ounces.

Question 44.
The tank at a gas station contained 400 gallons of gas. A tanker truck that contained 8,100 gallons of gas filled the station’s tank. After that the tanker truck had 4 times as much gas as the station’s tank. How much gas did the tanker truck put into the station’s tank?
Answer:

Explanation:
Given that the tank at a gas station contained 400 gallons of gas and a tanker truck that contained 8,100 gallons of gas filled the station’s tank.
Let the amount put in the station’s tank be X,
4(400+X) = 8100 – X
1600 + 4X = 8100 – X
4X + X = 8100 – 1600
5X = 6,500
X = 6,500÷5
= 1,300.
So the gas did the tanker truck put into the station’s tank is 1,300 gallons.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 2 Finding the Weight of Things to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things 1
The weight of the paper ball is about 3 clothes pins.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things 2
The weight of the doll is about ____ toy bricks.
Answer: The weight of the doll is about 15 toy bricks.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things 3
The weight of the toy hippo is about ____ toy bricks.
Answer: The weight of the toy hippo is about 20 toy bricks.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things 4
The weight of Kitty is more than 15 toy bricks. The weight of Kitty is about ____ toy bricks.
Answer: The weight of Kitty is about 17 toy bricks.

Look at the pictures Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things 5

Question 4.
The weight of the tomato is about ____ beads.
Answer: The weight of the tomato is about 15 beads.

Question 5.
The weight of the lemon is about ____ beads.
Answer: The weight of the lemon is about 20 beads.

Question 6.
The weight of the onion is about ____ beads.
Answer: The weight of the onion is about 12 beads.

Question 7.
The tomato is heavier than the ____
Answer: The tomato is heavier than the weight of onion.

Question 8.
The tomato is lighter than the ____
Answer: The tomato is lighter than the weight of lemon.

Question 9.
The ___ is the heaviest.
Answer: The weight of the lemon is the heaviest.

Question 10.
The ____ is the lightest.
Answer: The weight of the onion is the lightest.

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 2 Answer Key Finding the Weight of Things 6

Question 11.
The weight of the pencil case is ___ coins.
Answer: The weight of the pencil case is 10 coins.

Question 12.
The weight of the plastic bottle is ___ coins.
Answer: The weight of the plastic bottle is 6 coins.

Question 13.
The weight of the teddy bear is ___ coins.
Answer: The weight of the teddy bear is 17 coins.

Question 14.
The ____ is heavier than the plastic bottle.
Answer: The weight of the pencil case is heavier than the plastic bottle.

Question 15.
The ____ is lighter than the teddy bear.
Answer: The weight of pencil case is lighter than the teddy bear.

Question 16.
The pencil case is heavier than the ___
Answer: The pencil case is heavier than the plastic bottle.

Question 17.
The ____ is lighter than the ____
Answer: The pencil case is lighter than the teddy bear.

Question 18.
The heaviest thing is the ____
Answer: The heaviest thing is the teddy bear.

Question 19.
The lightest thing is the ____
Answer: The lightest thing is the plastic bottle.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Simple Picture Graphs

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 1 Simple Picture Graphs to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Simple Picture Graphs

Daniel draws a picture graph of his friends’ birth months.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Simple Picture Graphs 1

Use the graph to answer the questions.

Question 1.
How many friends are born in January? ____
Answer: 3 friends are born in January

Question 2.
In which month are most of his friends born? ____
Answer: Most of the friends are born on the month of April

Look at the picture graph. Then fill in the blanks.

This picture graph shows the flowers in Shana’s garden.
Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Simple Picture Graphs 2

Question 3.
There are ___ sunflowers.
Answer: There are 5 sunflowers

Question 4.
There are ___ roses.
Answer: There are 8 roses.

Question 5.
There are ____ tulips.
Answer: There are 3 tulips.

Question 6.
There are ___ more roses than tulips.
Answer: There are 5 more roses than tulips.

Question 7.
There are ____ fewer tulips than sunflowers.
Answer: There are 3 fewer tulips than sunflowers.

Question 8.
There are ___ flowers in all.
Answer: There are 17 flowers in all.

Look at the picture graph. Then fill in the blanks.

This picture graph shows all the toys in Annie’s toy box.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Simple Picture Graphs 3

Question 9.
There are ___ toy planes ¡n Annie’s box.
Answer: There are 3 toy planes ¡n Annie’s box.

Question 10.
There are ___ toy cars.
Answer: There are 10 toy cars.

Question 11.
There are ___ toy trains.
Answer: There are 6 toy trains.

Question 12.
The number of ___________ is the greatest.
Answer: The number of toy car is the greatest.

Question 13.
The number of ___________ is the least.
Answer: The number of toy planes is the least.

Question 14.
Annie has ___ toys in all.
Answer: Annie has 19 toys in all.

Question 15.
There are ________ more toy cars than toy trains.
Answer: There are 4 more toy cars than toy trains.

Question 16.
There are 7 fewer ____________ than ________
Answer: There are 7 fewer toy planes than toy cars

Look at the picture graph. Then fill in the blanks.

This picture graph shows the coins Barry saves in a week.

Math in Focus Grade 1 Chapter 11 Practice 1 Answer Key Simple Picture Graphs 4

Question 17.
How many coins does Barry save on Monday? ___ coins
Answer: Barry save 2 coins on Monday

Question 18.
How many coins does he save on Tuesday? ___ coins
Answer: Barry save 4 coins on Tuesday

Question 19.
Barry saves 1 coin on Friday.
He saves ___ more coins on Saturday.
Answer: He saves 2 more coins on Saturday.

Question 20.
How many coins in all does he save from Thursday to Saturday? ___ coins
Answer: From Thursday to Saturday Barry has 17 coins in all

Question 21.
He does not save on ____
Answer: He does not save on Wednesday

Math in Focus Grade 5 Chapter 5 Answer Key Algebra

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 5 Algebra to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 5 Answer Key Algebra

Math Journal

John’s solutions to the following problems are as shown. Identify and explain the mistakes John has made. Then give the correct solution.

Question 1.
4w + 12w – 10 = 16w – 10
= 6 w
Answer:
4w + 12w – 10 = 16w – 10
Explanation:
John has made a mistake in subtracting number from a variable type of number. So, the correct solution is 16w – 10.

Question 2.
20p – 2p + 4p = 20p – 6 p
= 14p
Answer:
20p – 2p + 4p = 24p – 2p = 22p
Explanation:
John has made a mistake in the order of subtraction and additions. First we should add all the numbers and then subtract the numbers. So, the correct solution is 22p.

Question 3.
6 ÷ q = \(\frac{q}{6}\)
Answer:
6 ÷ q = 6/q
Explanation:
John has made a mistake in putting the numerator and denominator of a division.
The number before the division symbol (÷) should be consider as numerator.
The number after the division symbol (÷) should be consider as denominator.
So, the correct solution is 6/q.

Question 4.
Clarissa bought 3 cartons of milk for y cents each. She gave the cashier $10. How much change did she receive? Express your answer in terms of y.
Answer:
3 × y = 3y
3 cartons of milk cost 3y cents.
$1 = 100 cents
So, $10 = 1,000 cents
Hence, Clarissa received (1,000 – 3y) cents in change.

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Wendy bought 7 handbags. Each handbag costs the same amount. She paid the cashier $100 and received g dollars in change.

a. What was the cost of each handbag in terms of g?
Answer:
Total money paid to cashier is $100.
Total number of handbags bought = 7
Total change received = g $
So, cost of 7 handbags = (100-g)$
Cost of each handbag = (100-g)/7 $

b. If the price of each handbag was more than $1 0, what is the least possible value of g? (Assume that the cost of each handbag is a whole number.)
Answer:
Assume that each handbag costs 10$, then change given is (100-(7×10)) =(100-70)$ = 30$
Assume that each handbag costs 12$, then change given is (100-(7×12)) =(100-84)$ = 16$
Assume that each handbag costs 14$, then change given is (100-(7×14)) =(100-98)$ = 2$
So, the least possible value of g is 2.

Put On Your Thinking Cap

Problem Solving

There are 40 pupils in a class. There are x more girls than boys.

a. How many boys are there in terms of x?
Answer:
Let’s say total number of boys are ‘b’.
Then total number of girls in class will be ‘b+x’
Total number of pupils in class = number of boys + number of girls
40 = b + (b+x).
So, b=(40-x)/2
The number of boys in class un terms of ‘x’ is (40-x)/2

b. If x = 4, how many boys are there?
Answer:
As we know that number of boys = (40-x)/2
So, number of boys = (40-4)/2 = 36/2 =18
Therefore, total number of boys in class is 18.