Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 12 Area and Perimeter detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter

Math Journal

Look at John’s answers for the area and perimeter of the figures.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 1
John’s mistakes are circled.

Explain why these answers are wrong. Write the correct answers.

Example

Area of figure A: The unit for the area of figure A should be ‘in.2.

Question 1.
Perimeter of figure A: _____________
Answer:
Length = 6 in
width = 4 in
Perimeter of figure A = 2 (l + w)
= 2(6 + 4)
= 2 (10)
= 20 in
Perimeter of figure A should be 20 inches.

Question 2.
Perimeter of figure B: _____________
Answer:
Length = 8 m
width = 2 m
Perimeter of figure B = 2 (l + w)
= 2(8 + 2)
= 2 (10)
= 20 m
The unit for the perimeter of the figure B should be ‘m’.

Question 3.
Area of figure C: ________________
Answer:
Length = 5 feet
width = 5 feet
Area of figure C = l x w
= 5 feet x 5 feet
= 20 square feet
Area of figure C should be 25 square feet.

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
Using the gridlines, draw as many different rectangles as you can that have an area of 12 square centimeters. Do the same for rectangles with an area of 9 square centimeters. How many rectangles can you draw for each area?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 2
Answer:

Solve. Show your work.

Question 2.
The length of a painting is 3 times its width, Its perimeter is 64 inches. Find the length.
Answer:
The length of a painting is 3 times its width
l = 3w
Its perimeter is 64 inches.
perimeter of a painting = 2 (l + w)
64 inches = 2(3w + w)
64 inches = 8w
8 inches = w
length = 3 x w
= 3 x 8 inches
length = 24 inches

Question 3.
The length of a dog run is twice its width. Its area is 50 square yards. Find the length and width of the dog run.
Answer:
The length of a dog run is twice its width.
l = 2w
Its area is 50 square yards.
Area = length x width
50 square yards = 2w × w
25 yd2 =w2
5 yards = w
Width of the dog run is 5 yards.

Length = 2 × w
length = 2 × 5
length = 10 yards
length of the dog run is 10 yards.

Solve. Show your work.

Question 4.
A rectangular garden measuring 15 meters by 8 meters is bordered by a house on one side as shown. How much fencing material is needed for the garden?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 3
Answer:
A rectangular garden measuring 15 meters by 8 meters is bordered by a house on one side as we can observe in the above figure.
Fencing material needed for the garden = 15 m + 8 m + 15 m = 38 m
The fencing material needed for the garden is 38 m.

Question 5.
Mrs. Evan covered the rectangular floor of her living room with a parallelogram-shaped carpet as shown. The floor measures 5 feet by 7 feet. How much of the floor is covered with carpet?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 4
Answer:

Estimate the area.

Question 6.
Peter wanted to make a collage of a park. How much paper would he need to make this pond?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 5
Answer:
He need 40 inches to make the above pond.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Question 1.
Shawn has a piece of cardboard as shown in the diagram. He wants to cut out as many squares as possible from the cardboard. How many squares can he cut if each side of a square is
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 6
(a) 2 centimeters long?
(b) 3 centimeters long?
(c) 4 centimeters long?
Answer:
a.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Area-and-Perimeter-6
If each side of a square is 2 centimeters long he can cut 19 squares.
b.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Area-and-Perimeter-6 (1)
If each side of a square is 3 centimeters long he can cut 7 squares.
c.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Area-and-Perimeter-6 (2)
If each side of a square is 4 centimeters long he can cut 4 squares.

Question 2.
Figure A shows a piece of paper folded to form a square with 8-inch sides as shown in the diagram. Figure B shows one of the flaps opened. Find the area of figure B.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 7
Answer:
Area of the square = side × side
= 8 in × 8 in
= 64 square inches
Area of the triangle = 1/2 × b × h
= 1/2 × 8 in × 4 in
= 16 square inches
Area of figure B = Area of a square + Area of triangle
= 64 in2+ 16 in2
= 80 in2
Area of figure B is 80 square inches.

Solve. Show your work.

Question 3.
The figure shows two squares. The area of the unshaded part of the figure is 9 square feet. If the sides of both the squares are whole numbers, find the perimeter of the unshaded part.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Answer Key Area and Perimeter 8
Answer:

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 3 Kilograms and Grams to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams

Read the scales. Write the mass.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 1
Answer:

2 kilograms
Explanation:
The weighing machine scale shows the weight of hen is 2 kg

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 2
Answer:

900 grams
Explanation:
The weighing machine scale shows the weight of Fish is 900 grams

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 3
Answer:

2 kg 500 g
Explanation:
The weighing machine scale shows the weight of swan is 2 kg 500 g

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 4
Answer:

3 kg 100 g
Explanation:
The weighing machine scale shows the weight of Basket is 3 kg 100 g

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 5
Answer:

900 g
Explanation:
The weighing machine scale shows the weight of pineapple is 900 g

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 6
Answer:

4 kg 700 g
Explanation:
The weighing machine scale shows the weight of Flour is 4 kg 700 g

Complete.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 7
8 kg 689 g = ___________ g + ____________ g
= ___________ g
Answer:

8 kg 689 g = 8000 g + 689 g
= 8689 g
Explanation:
Converting Kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 8
6 kg 10 g = ___________ g + ____________ g
= ___________ g
Answer:

6 kg 10 g = 6000 g + 10 g
= 6010 g
Explanation:
Converting Kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams

Write in grams.

Question 9.
4 kg 740 g = ___________ g + ___________ g = ___________ g
Answer:
4 kg 740 g = 4000 g + 740 g = 4740 g
Explanation:
Converting Kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 10.
5 kg 123 g = ___________ g + ___________ g = ___________ g
Answer:
5 kg 123 g = 5000 g + 123 g = 5123 g
Explanation:
Converting Kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 11.
3 kg 40 g = = ___________ g + ___________ g = ___________ g
Answer:
3 kg 40 g = = 3000 g + 40 g = 3040 g
Explanation:
Converting Kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 12.
6 kg 8 g = = ___________ g + ___________ g = ___________ g
Answer:
6 kg 8 g = = 6000 g + 8 g = 6008 g
Explanation:
Converting Kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams

Complete.

Question 13.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 9
4,900 g = ___________ kg ___________ g
Answer:

4,900 g = 4 kg 900 g
Explanation:
Converting given grams to kilograms and grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 14.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 10
5,025 g = ___________ kg ___________ g
Answer:

5,025 g = 5 kg 25 g
Explanation:
Converting given grams to kilograms and grams
1 kilogram = 1000 grams

Write in kilograms and grams.

Question 15.
1,890 g = ___________ g + ___________ g = ___________ kg ___________ g
Answer:
1,890 g = 1000 g + 890 g = 1 kg 890 g
Explanation:
Converting given grams to kilograms and grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 16.
6,600 g = ___________ g + ___________ g = ___________ kg ___________ g
Answer:
6,600 g = 6000 g + 600 g = 6 kg 600 g
Explanation:
Converting given grams to kilograms and grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 17.
3,015 g = ___________ g + ___________ g = ___________ kg ___________ g
Answer:
3,015 g = 3000 g + 15 g = 3 kg 15 g
Explanation:
Converting given grams to kilograms and grams
1 kilogram = 1000 grams

Question 18.
4,008 g = = ___________ g + ___________ g = ___________ kg ___________ g
Answer:
4,008 g = = 4000 g + 8 g = 4 kg 8 g
Explanation:
Converting given grams to kilograms and grams
1 kilogram = 1000 grams

Choose the unit that you would use to measure each. Write kilograms or grams.

Question 19.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 11
The mass of the doll is about 150 ___________.
Answer:
The mass of the doll is about 150  grams.
Explanation:
The mass of a doll cannot be Kg
because it will be very heavy

Question 20.
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 12
The mass of 1 0 math textbooks is about 4 ___________.
Answer:
The mass of 1 0 math textbooks is about 4  kg.
Explanation:
The weight of text books will be heavy so measured in kilograms

Match.

Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 13
Math in Focus Grade 3 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Kilograms and Grams 14
Answer:

Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
3230 grams = 3000 + 230 = 3 kg 230 grams
3023 = 3000 + 23 + 3 kg 23 g
3203 = 3000 + 203 = 3 kg 203 g
3002 = 3000 + 2 = 3 kg 2 g
3320 = 3000 + 320 = 3 kg 320 g

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models: Addition and Subtraction

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 5 Using Bar Models: Addition and Subtraction to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models: Addition and Subtraction

Math Journal

Write your own real-world problem. Solve. Draw bar models to help you.

The Park Fund raises $2,960. The Playground Fund raises $2,662.
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models Addition and Subtraction 1

Example
Word problem
The Park Fund raises $2,960. The Playground Fund raises $298 less than the Park Fund. How much does the Playground Fund raise?
Model
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models Addition and Subtraction 2
Solution
$2,960 – $298 = $2,662
The Playground Fund raises $2,662.

Now you try it!
Word problem
The Park Fund raises $2,960. The Playground Fund raises $2,662. Who raised more funds and how much.
Model
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Answer-Key-Using-Bar-Models-Addition-and-Subtraction-Math Journal-Now you try it!
Solution:
Park funds raised $298 more than playground funds.

Explanation:
Amount of funds park raised = $2960.
Amount of funds playground raised = $2662.
Difference:
Amount of funds park raised – Amount of funds playground raised
= $2960 – $2662
= $298.

Put On Your Thinking Cap!
Challenging Practice
Look at the cards.
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Answer Key Using Bar Models Addition and Subtraction 3

Think of three ways to choose two cards. Find the sum of the two cards.
A and B ; 318 + 456 = 774

Question 1.
____ and ___ ; ____ + ____ = ____
Answer:
B and C ; 456 + 195 = 651.

Explanation:
B + C ; 456 + 195
= 651.

Question 2.
____ and ___ ; ____ + ____ = ____
Answer:
C and A ; 195 + 318 = 513.

Explanation:
C + A ; 195 + 318
= 513.

Fill in the missing letters.
Question 3.
Which two cards give the greatest sum? ____ and ________
Answer:
A and B two cards give the greatest sum of 774.

Explanation:
A and B ; 318 + 456 = 774
B and C ; 456 + 195 = 651.
C and A ; 195 + 318 = 513.

Question 4.
Which two cards give the least sum? ____ and __________
Answer:
C and A two cards give the least sum.

Explanation:
A and B ; 318 + 456 = 774
B and C ; 456 + 195 = 651.
C and A ; 195 + 318 = 513.

Question 5.
Which two cards give the greatest difference? __________ and __________
Answer:
B and C two cards give the greatest difference.

Explanation:
A = 318.
B = 456.
C = 195.
Difference:
B – A = 456 – 318 = 138.
B – C = 456 – 195 = 261.
A – C = 318 – 195 = 123.

Question 6.
Which two cards give the least difference? ___________ and ___________
Answer:
A and C two cards give the least difference.

Explanation:
A = 318.
B = 456.
C = 195.
Difference:
B – A = 456 – 318 = 138.
B – C = 456 – 195 = 261.
A – C = 318 – 195 = 123.

Put On Your Thinking Cap!
Problem Solving
Question 1.
Carlos has been collecting cards since he was 5 years old. He has not thrown away any of his cards. He is now 7 years old. He collected 201 cards last year. He collects 1 25 cards this year. He has a total of 589 cards now.
a. How many cards did he have in total at the end of last year?
Answer:
201 cards he has in total at the end of last year.

Explanation:
Number of cards he collects in last years = 201.
Number of cards he collects in this years = 125.
Total number of cards he has now = 589.

b. How many cards did he collect when he was 5 years old?
Answer:
Total number of cards he collected when he was 5 years old = 263.

Explanation:
Number of cards he collects in last year = 201.
Number of cards he collects in this year = 125.
Total number of cards he has now = 589.
Total number of cards he collected when he was 5 years old = Total number of cards he has now  – ( Number of cards he collects in last years + Number of cards he collects in this year )
= 589 – (201 + 125)
= 589 – 326
= 263.

Question 2.
Jason, Peter, and Ken hold a garage sale for charity. Jason raises $350. Peter raises $20 more than Jason. Ken raises the same amount as the total amount raised by Jason and Peter. How much money do the three boys raise in all?
Answer:
Amount of money the three boys raise in all = $1440.

Explanation:
Amount of money Jason raises = $350.
Peter raises $20 more than Jason.
=> Amount of money Peter raises =Amount of money Jason raises + $20
=> $350 + $20
= $ 370.
Ken raises the same amount as the total amount raised by Jason and Peter.
=> Amount of money Ken raises = Amount of money Jason raises + Amount of money Peter raises
=> $350 + $370
= $ 720.
Amount of money the three boys raise in all = Amount of money Jason raises + Amount of money Peter raises + Amount of money Ken raises
= $350 + $370 + $720
= $720 + $720
= $1440.

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 3 Addition Facts to 10 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10

Math Journal

Write your own addition story. Use the helping words.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 1
Explanation:

Framed a question by using the given vocabulary
and formed an equation based on the story.

Put on your Thinking Cap!

Challenging Practice

Solve.

Ivy and Reena have 10 prizes in all. They do not have the same number of prizes. How many prizes can Reena have?

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 2
Reena can have ___ prizes.

Put on Your Thinking Cap!

Problem Solving

Solve.
Answer:
Ivy and Reena have 10 prizes in all. They do not have the same number of prizes.
so, 6 and 4 let us assume
6 + 4 = 10
Reena can have 6 prizes.

Lilian has these candles. Help her choose the correct number candle for her friend’s birthday.

  • Cross out two numbers that add up to 5.
  • Cross out two numbers that add up to 10.
  • Look at the two numbers that are left.

Cross out the number that is the least.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 3
The correct number candle is ____
Answer:
The correct number candle is 7

Explanation:
2 + 3 = 5
so, crossed 2 and 3
6 + 4 = 10
so, crossed 6 and 4
remaining are 5 and 7
In that least is 5 so crossed that
remaining is 7

Chapter Review/Test

Vocabulary

Choose the correct word.

Question 1.
You can ____ by counting on from the greater number.
Answer:
Add
Explanation:
You can add by counting on from the greater number.

Question 2.
2 + 3 = 5 is an ____
Answer:
Addition sentence
Explanation:
An addition sentence is a number sentence or simply an equation used to express addition.

Question 3.
3 plus 4 is ____ 7.
Answer:
Equal to
Explanation:
3 + 4 = 7
The sum of 3 and 4 is 7

Question 4.
“+” is read as ____
Answer:
plus
Explanation:
The addition is represented with + symbol

Question 5.
6 is 2 ___ 4.
Answer:
more than
Explanation:
6 is 2 more than 4.
4 + 2 = 6

Concepts and Skills

Add by counting on from the greater number.

Question 6.
3 + 6 = ___
Answer:
9
Explanation:
The sum of 3a nd 6 is 9

Question 7.
7 + 1 = ____.
Answer:
8
Explanation:
7 + 1 = 8
The sum of 7 and 1 is 8

Question 8.
2 + 8 = ___
Answer:
10
Explanation:
2 + 8 = 10
The sum of 2 and 8 is 10

Question 9.
1 + 9 = ___
Answer:
10
Explanation:
The sum of 1 and 9 is 10
1 + 9 = 10

Fill in the blanks.

Question 10.
____ is 3 more than 6.
Answer:
9
Explanation:
9 is 3 more than 6.
6 + 3 = 9

Question 11.
____ is 2 more than 5.
Answer:
7
Explanation:
7 is 2 more than 5.
5 + 2 = 7

Question 12.
___ is 4 more than 4.
Answer:
8
Explanation:
8 is 4 more than 4.

Look at the pictures. Fill in the blanks.

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 4
Answer:

Explanation:
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result. 2 + 2 will always equal four. 7 + 8 will always equal 15.

Complete the number bonds. Fill in the blanks.

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 5
Answer:

Explanation:
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result. 2 + 2 will always equal four. 7 + 8 will always equal 15.

Problem Solving

Solve.

Question 15.
Carlos has 3 brown belts. He has 2 black belts. How many belts does he have in all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 6
3 + 2 = ___
Carlos has ___ belts in all.
Answer:
3 + 2 = 5
Carlos has 5 belts in all.
Explanation:
Carlos has 3 brown belts. He has 2 black belts.
3 + 2 = 5
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result. 2 + 2 will always equal four. 7 + 8 will always equal 15.

Question 16.
Jane has 4 bows. She gets 3 more bows. How many bows does she have now?
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 7
4 + 3 = ___
Jane has __ bows now.
Answer:
4 + 3 = 7
Jane has 7 bows now.
Explanation:
Jane has 4 bows. She gets 3 more bows.
4 + 3 = 7
An addition fact is the sum of two specific addends that will always equal the same result. 2 + 2 will always equal four. 7 + 8 will always equal 15.

Draw Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 8

Then Solve.

Question 17.
How many toys are there ¡n all?
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 9
3 + _____ = _____
There are ___ toys in all.
Answer:


Explanation:
5 + 3 = 8
There are 3 duck toys and 5 teddy toys
The are 8 toys in all

Look at the Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 10 in question 17 to answer the questions.

Circle the correct answer.

Question 18.
a.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 11
Answer:
Teddys
Explanation:
There are 3 duck toys and 5 teddy toys
5 > 3
so, teddy are more

b. How many more?
5 is Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Answer Key Addition Facts to 10 12 more than 3.
Answer:
5 – 3 = 2
2 more.
Explanation:
There are 3 duck toys and 5 teddy toys
there are 2 more teddy than duck.

Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 1 Counting to 20 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20

Write the numbers.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 3
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_2

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 4
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_3

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_4

Circle the ten. Color the rest. Write the numbers.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 6

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_5

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 8
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_6

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 9
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_7

Fill in the blanks.

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 10
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_8

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_9

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 12
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_10

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 13
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20_11

Fill in the blanks with the correct number or word.

Question 12.
____ and ___ make 12.
Answer: 10 and 2 make 12.

Question 13.
___ and ___ make 15.
Answer: 10 and 5 make 15.

Question 14.
___ is ten and four.
Answer: 14 is ten and four.

Question 15.
____ is seven and ten.
Answer: 17 is seven and ten.

Fill in the blanks.

Question 16.
10 + 3 = ___
Answer: 13

Question 17.
10 + 4 = ___
Answer: 14

Question 18.
10 + 5 = ___
Answer: 15

Question 19.
10 + 6 = ______
Answer: 16

Question 20.
10 + 9 = ___
Answer: 19

Question 21.
10 + 10 = ______
Answer: 20

Question 22.
2 + 10 = ______
Answer: 12

Question 23.
8 + 10 = ___
Answer: 18

Count.

Circle the correct word.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 14

Question 24.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 15
Answer: twelve

Question 25.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 16
Answer: fourteen

Question 26.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 17
Answer: sixteen

Question 27.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 18
Answer: nineteen

Question 28.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Counting to 20 19
Answer: twenty

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 14 and 15 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key

Concepts and Skills

Add.

Use doubles facts or doubles plus one facts.

Question 1.
6 + 6 = ______
Answer:
6+6 = 12.

Explanation:
The addition of 6+6 is 12.

Question 2.
8 + 7 = ______
Answer:
8+7 = 7+7+1 = 15.

Explanation:
The double plus one fact for 8+7 is 7+7+1 which is 15.

Add mentally.

Question 3.
12 + 5 = ______
Answer:
12+5 = 17.

Explanation:
Here while adding mentally, we go  for a count of 5 numbers ahead. Which will be
12+1+1+1+1+1 = 12,13,14,15,16,17.

Question 4.
24 + 3 = _____
Answer:
24+3 = 27.

Explanation:
Here while adding mentally, we go for a count of 3 numbers ahead. Which will be
24+1+1+1 = 24,25,26,27.

Question 5.
21 + 8 = ______
Answer:
21+8 = 29.

Explanation:
Here while adding mentally, we go for a count of 8 numbers ahead. Which will be
21+1+1+1+1+1+1+1+1 = 21,22,23,24,25,26,27,28,29.

Question 6.
32 + 4 = _____
Answer:
32+4 = 36.

Explanation:
Here while adding mentally, we go for a count of 4 numbers ahead. Which will be
32+1+1+1+1 = 32,33,34,35,36.

Add mentally.

Question 7.
10 + 23 = ____
Answer:
10 + 23 = 23.

Explanation:
Here while adding mentally, we will split into tens and ones, and then we will add them. Which will be
10 + 23 = 10+20+3
= 30+3
= 33.

Question 8.
18 + 10 = ____
Answer:
18+10 = 28.

Explanation:
Here while adding mentally, we will split into tens and ones, and then we will add them. Which will be
18 + 10 = 10+10+8
= 20 + 8
= 28.

Subtract mentally.

Question 9.
11 – 5 = ___
Answer:
11-5 = 6.

Explanation:
Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 5 numbers. Which will be
11-1,1,1,1,1 = 11,10,9,8,7,6.

Question 10.
18 – 9 = ____
Answer:
18-9 = 9.

Explanation:
Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 9 numbers. Which will be
18-1-1-1-1-1-1-1-1-1 which is 18,17,16,15,14,13,12,11,10,9.

Question 11.
23 – 2 = ____
Answer:
23-2 = 21.

Explanation:
Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 2 numbers. Which will be
23-1,1 which is 23,22,21.

Question 12.
27 – 2 = ___
Answer:
27-2 = 25.

Explanation:
Here while subtracting mentally, we will go for a backward count of 2 numbers. Which will be
27-1,1 which is 27,26,25.

Subtract mentally.

Question 13.
26 – 10 = ___
Answer:
26 – 10 = 16.

Explanation:
The mental subtraction of 26-10 is
26 – 10 = (20+6) -10
= 20-10+6
= 10+6
= 16.

Question 14.
35 – 10 = ____
Answer:
35 – 10 = 15.

Explanation:
The mental subtraction of 35-10 is
35-10 = (30-5) – 10
= 30 – 10 – 5
= 20 – 5
= 15.

Question 15.
30 – 20 = ____
Answer:
30 – 20 = 10.

Explanation:
The mental subtraction of 30 – 20 is 10.

Question 16.
27 – 20 = ____
Answer:
27 – 20 = 7.

Explanation:
The mental subtraction of 27 – 20 is
27 – 20 = (20 + 7) – 20
= 20 – 20 + 7
= 7.

Fill in the blanks.

Question 17.
There are ____ months in one year.
Answer:
There are 12 months in one year.

Question 18.
____ is the sixth month of the year.
Answer:
June is the sixth month of the year.

Question 19.
_____ is the month that comes before December.
Answer:
November is the month that comes before December.

Question 20.
____ months have 31 days.
Answer:
7 months have 31 days.

Question 21.
The four seasons are spring, ____, ____, and ____.
Answer:
The four seasons are spring, summer, fall, and winter.

Match.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 9
Answer:

Explanation:

Math-in-Focus-Grade-1-Cumulative-Review-Chapters-14-and-15-Answer-Key-9-1

Question 26.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 10
Ethan eats his breakfast at ___.
Answer:
Ethan eats his breakfast at 8:00.

Question 27.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 11
Ethan swims at _____
Answer:
Ethan swims at 4:30.

Question 28.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 12
Ethan reads his book at _____________

Answer:
Ethan reads his book at 8:30.

Which clock shows the correct time?
Put a ✓ in the Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 13

Question 29.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 14
Answer:
No.

Explanation:
the clock shows 10:15.

Question 30.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 15
Answer:
Yes.

Explanation:
Yes, the clock shows half past 4.

Problem Solving

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 16

Fill in the blanks.

Use the calendar to help you.

Question 31.
The third day of the month falls on a _____
Answer:
Thursday.

Explanation:
The third day of the month falls on a Thursday.

Question 32.
There are _____ days in this month.
Answer:
30 days.

Explanation:
There are 30 days in this month.

Question 33.
The date of the third Thursday of the month is _____
Answer:
17th.

Explanation:
The date of the third Thursday of the month is 17.

Question 34.
The day of the week after September 15 is _______
Answer:
Wednesday.

Explanation:
The day of the week after September 15 is Wednesday.

Question 35.
The first day of September is on a ________.
So, the last day of August was on a ______________
Answer:
Tuesday, Monday.

Explanation:
The first day of September is on a Tuesday.
So, the last day of August was on a Monday.

Use the calendar on pg 133.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 14 and 15 Answer Key 17

Question 36.
Fill in the blanks. Use your answers in Exercise 36 to help you.
___, ____, ____, _____
Answer:

Question 37.
The date for each Friday is ________ more than the date for the Friday before.
Answer:
7.

Explanation:
The date for each Friday is 7 more than the date for the Friday before.

Question 38.
This is because there are ____ days in a week.
Answer:
7.

Explanation:
This is because there are 7 days in a week.

Problem Solving

Solve.

Show your work.

Question 39.
Laila ice skates for three weeks. She ice skates only from Monday to Thursday for each week. How many days does she ice skate in all?
She ice skates for ____ days.
Answer:
She ice skates for 12 days.

Explanation:
Given that Laila ice skates for three weeks and she ice skates only from Monday to Thursday for each week. So the number of days does she ice skate in all is 4×3 which is 12 days.

Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 17 Addition and Subtraction to 100 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

The Hundred Train is here! On its cars are two numbers that add to 100.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 1
There are many pairs of numbers that make 100. Write a pair of numbers on each train.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 2
Answer:
45+55 = 100.

Explanation:
The pair of numbers that make 100 is 45 and 55.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-2

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 3
Answer:
35+65 = 100.

Explanation:
The pair of numbers that make 100 is 35 and 65.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-2-2

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Rosa buys stickers each day. She buys 1 sticker on the 1st day, 2 stickers on the 2nd day, 3 stickers on the 3rd day and 4 stickers on the 4th day. Rosa follows this pattern for 10 days. How many stickers does she have in all?
Answer:
The total number of stickers does she have in all is 55 stickers.

Explanation:
Given that Rosa buys stickers each day. She bought 1 sticker on the 1st day, 2 stickers on the 2nd day, 3 stickers on the 3rd day, and 4 stickers on the 4th day and the pattern follows for 10 days. So the number of stickers will be 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 which is 55 stickers.

Chapter Review/Test

Concepts and Skills

Add.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 4
Answer:
56+3 = 59.

Explanation:
The sum of 56+3 is 59.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-4-1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 5
Answer:
30+50 = 80.

Explanation:
The sum of 30+50 is 80.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-5-1

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 6
Answer:
47+30 = 77.

Explanation:
The sum of 47+30 is 77.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-6-1

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 7
Answer:
61+14 = 75.

Explanation:
The sum of 61+14 is 75.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-7-1

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 8
Answer:
74+9 = 83.

Explanation:
The sum of 74 and 9 is 83.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-8-1

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 9
Answer:
53+27 = 80.

Explanation:
The sum of 53 and 27 is 80.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-9-1

Subtract.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 10
Answer:
67-5 = 62.

Explanation:
The subtraction of 67 and 5 is 62.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-10-1

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 11
Answer:
80-20 = 60.

Explanation:
The subtraction of 80 and 20 is 60.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-11

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 12
Answer:
93 – 20 = 73.

Explanation:
The subtraction of 93 and 20 is 73.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-12-1

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 13
Answer:
87-11 = 76.

Explanation:
The subtraction of 87 and 11 is 76.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-13-1

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 14
Answer:
75-9 = 66.

Explanation:
The subtraction of 75 and 9 is 66.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-14-1

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Answer Key Addition and Subtraction to 100 15
Answer:
90 – 68 = 22.

Explanation:
The subtraction of 90 and 68 is 22.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-17-Answer-Key-Addition-and-Subtraction-to-100-15-1

Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 17 Practice 1 Addition Without Regrouping to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping

Add by counting on.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 1

Question 1.
85 + 3 = ____________
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 2
Answer:
85 + 3 = 88

Explanation:
85 + 3
When add 1 to the a number the sum is number after.
Add by counting on increasing 1  to the given addend as shown above,
till we get the sum.
85,86,87, and 88.

Question 2.
62 + 6 = _____________
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 3
Answer:
62 + 6 = 68

Explanation:
62 + 6
When add 1 to the a number the sum is number after.
Add by counting on increasing 1  to the given addend as shown above,
till we get the sum.
62,63,64,65,66,67 and 68.

Add.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 4
Answer: 57
Explanation:
Add 4 to 53 to get the sum
So, 53 + 4 = 57

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 5
Answer: 99
Explanation:
Add 7 to 92 to get the sum
So, 92 + 7 = 99

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 6
Answer: 88
Explanation:
Add 5 to 83 to get the sum
So, 80 + 8 = 88

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 7
Answer: 49
Explanation:
Add 9 to 40 to get the sum
So, 40 + 9 = 49

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 8
Answer: 65
Explanation:
Add 5 to 60 to get the sum
So, 60 + 5 = 65

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 9
Answer: 77
Explanation:
Add 7 to 77 to get the sum
So, 70 + 7 = 77

Fill in the missing numbers.

Question 9.
5 + 82 = ____________
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 10
Answer:
5 + 82 = 87

Explanation:
Write the addends individually in their place values,
then regroup the ones
2 + 5 = 7
Add the regrouping ones value to tens
80 + 7 = 87

Question 10.
93 + 2 = _____________
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 11
Answer:
93 + 2 = 95

Explanation:
Write the addends individually in their place values,
then regroup the ones
2 + 3 = 5
Add the regrouping ones value to tens
90 + 5 = 87

Add.

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 12
Answer: 70

Explanation:
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
20 + 50 = 70

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 13
Answer: 83

Explanation:
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
60 + 23 = 83

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 14
Answer: 77

Explanation:
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
37 + 40 = 77

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 15
Answer: 98

Explanation:
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
53 + 45 = 98

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 16
Answer: 87

Explanation:
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
63 + 24 = 87

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 17
Answer: 59

Explanation:
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
47 + 12 = 59

Fill in the missing numbers.

Question 17.
56 + 23 = ___________
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 18
Answer: 79

Explanation:
The given addends are arranged according to place values.
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
56 + 23 = 79

Question 18.
86 + 13 = ___________
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 19
Answer: 99

Explanation:
The given addends are arranged according to place values.
The sum is always greater than the numbers being added.
When we change the order of numbers while adding, the sum does not change.
86 + 13 = 99

Match.

Question 19.
Math in Focus Grade 1 Chapter 17 Practice 1 Answer Key Addition Without Regrouping 20
Answer:

Explanation:
From the above information,
if we add the given addends of each we get the sum.
89 = 40 + 49
85 = 54 + 31
77 = 72 + 5
42 = 0 + 42
90 = 20 + 70

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 18 Multiplication and Division to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Lena collects erasers. Look at the picture. Then fill in the blanks.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 1

Question 1.
Lena has __________ erasers.
Answer:
20 erasers
Explanation:
Lena has 20 erasers.
Count the number of groups.
Then arrange the erasers in each group equally
5 fours = 20

Question 2.
She puts the erasers equally into 5 boxes. How many erasers are in each box? __________
Answer:
4 erasers are in each box.

Explanation:
Lena has 20 erasers.
She want to put the erasers in 5 boxes
20 ÷ 5 = 4

Question 3.
She puts the erasers equally into 4 boxes. How many erasers are in each box? __________
Answer:
5 erasers are in each box.
Explanation:
Lena has 20 erasers,
she want to put in 4 boxes.
4 fives = 20
4 x 5 = 20

Question 4.
She puts 10 erasers into each box. How many boxes does she need? __________
Answer:
2 boxes does she need
Explanation:
Lena has 20 erasers,
She puts 10 erasers into each box.
10 x 2 = 20
So, she need 2 boxes.

Question 5.
She puts 4 erasers into each box. How many boxes does she need? __________
Answer:
5 boxes she needed.
Explanation:
Lena has 20 erasers.
She puts 4 erasers into each box.
5 fours = 20
5 x 4 = 20

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Solve.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 2
There are 8 squares and 12 triangles. Put an equal number of each shape into each group.

Question 1.
Put them into 2 groups.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 3
There are __________ ☐ in each group.
There are __________ △ in each group.
There are __________ shapes in each group.
Answer:

There are 4 ☐ in each group.
There are 6 △ in each group.
There are (△ and ☐) 2 shapes in each group.
Explanation:
Count the number of triangles and squares.
Then put them into 2 groups equally.
Triangles = 8 ÷ 2 = 4
Squares = 8 ÷ 2 = 4
So, There are (△ and ☐) 2 shapes in each group.

Question 2.
Put them into 4 groups.
There are __________ ☐ in each group.
There are __________ △ in each group.
There are __________ shapes in each group.
Answer:
There are 2 ☐ in each group.
There are 3 △ in each group.
There are (△ and ☐) 2 shapes in each group.
Explanation:
Count the number of triangles and squares.
Then put them into 4 groups equally.
Triangles = 8 ÷ 4 = 2
Squares = 8 ÷ 4 = 2
So, There are (△ and ☐) 2 shapes in each group.

Chapter Review/Test

Vocabulary

Choose the correct word.

same
groups

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 4
The picture shows equal ____________
Answer: groups
The picture shows equal groups
Explanation:
The above picture shows the groups,
because total number of stars are equally divided into 3 groups.
So, stars are arranged in groups.

Question 2.
By adding the ____________ number, you will have 9 ★ in all.
Answer:
By adding the same number, you will have 9 ★ in all.
Explanation:
The above picture shows the groups of tar,
which are equally divided into 3 groups.
Then add the same number of stars  to the other to get the sum.

Concepts and Skills

Fill in the blanks.

Question 3.
2 + 2 + 2 = ____________
3 twos = ____________
Answer:
2 + 2 + 2 = 6
3 twos = 6
Explanation:
The sum is 6,
6 is equally divided into 3 groups,
each group has 2 numbers.

Question 4.
5 + 5 + 5 + 5 = ____________
4 fives = ____________
Answer:
5 + 5 + 5 + 5 = 20
4 fives =20
Explanation:
The sum is 20,
20 is equally divided into 3 groups,
each group has 5 numbers.

Match.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 5
Answer:

Explanation:
5 threes  is written as 3+3+3+3+3
3 is arranged in 5 groups.
4+4+4+4 is written as 16
16 is divided in 4 groups.
7+7+7 is written as 7 threes,
7 is arranged in 3 groups.
3+3+3+3+3+3+3 is written as 3 sevens,
3 is arranged in 7 groups.
7 twos is written as 7+7,
7 is arranged in 2 groups.

Question 6.
A farmer has 16 chickens. He puts 8 chickens in a coop. How many coops does he need?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 6
He needs ____________ coops.
Answer:
2 coops
Explanation:
A farmer has 16 chickens.
He puts 8 chickens in a coop.
Total coops does he need
2 coops does he need
2 eights = 16
2 x 8 = 16

Question 7.
There are 20 seeds. Put an equal number of seeds in each pot.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Answer Key Multiplication and Division 7
There are ____________ seeds in each pot.
Answer:
10 seeds in each pot
Explanation:
There are 20 seeds.
Put an equal number of seeds in each pot.
10 x 2 = 20
2 tens = 20

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 2 Sharing Equally to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally

Look at the pack of fish crackers. Then fill in the blanks.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 1
There are ___________ fish crackers in all.
How many fish crackers are in each pack? ___________
Answer:
There are 6 fish crackers in all.
2 fish crackers are in each pack.
Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of fishes in each group.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 2
There are ___________ fish crackers in all.
How many fish crackers are in each pack? ___________
Answer:
There are 12 fish crackers in all.
Each pack there are 4 fishes,
Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of fishes in each group.

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 3
There are ___________ mice in all.
There are ___________ tubs.
There are ___________ mice in each tub.
Answer:

There are 4 mice in all.
There are 2 tubs.
There are 2 mice in each tub.
Explanation:
Count the number of tubs = 2
Then count the number of mice in each tub.
2 + 2 = 4 mice.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 4
There are ___________ monkeys in all.
There are ___________ trees.
There are ___________ monkeys on each tree.
Answer:
15 monkeys.

There are 15 monkeys in all.
There are 3 trees.
There are 5 monkeys on each tree.
Explanation:
Count the number of trees = 3
Then count the number of monkeys on each tree.
5+5+5 = 15 monkeys.

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 5
There are ___________ dogs in all.
There are ___________ dog houses.
There is ___________ dog in each dog house.
Answer:
There are 4 dogs in all.
There are 4 dog houses.
There is 1 dog in each dog house.

Explanation:
Count the number of dog houses = 4
Then count the number of dogs in each dog house.
1+1+1+1 = 4 dogs

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 6
There are ___________ cats in all.
There are ___________ baskets.
There are ___________ cats in each basket.
Answer:
There are 12 cats in all.
There are 3 baskets.
There are 4 cats in each basket.

Explanation:
Count the number of baskets are 4
Then count the number of cats in each basket.
4+4+4+4 = 12 cats

Fill in the blanks.

Dylan is cleaning the shoe rack. He has to put 8 shoes equally into 4 groups.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 7
He puts 1 shoe in each group.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 8
Then he puts 1 more in each group.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 9

Example
Each group has 2 shoes.

Fill in the blanks.

Question 7.
Martin is in the garden. He has to put 10 flowers equally into 2 groups.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 10
Martin puts 2 books in each group. Help Martin put the rest of the books equally in each group.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 11
Each group has ___________ flowers.
Answer:
Each group has 5 flowers.

Explanation:Explanation:
Count the number of groups = 2
Then count the number of flowers in each group.
5 + 5 = 10

Question 8.
Martin is in the library now. He has to put 15 books equally into 5 groups.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 12
Martin puts 2 books in each group. Help Martin put the rest of the books equally in each group.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 13
Each group has ____________ books.
Answer:
3 books
Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of books in each group.

5 x 3 = 15
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15 books

Draw. Then fill in the blanks.

Question 9.
There are 12 peanuts. Draw an equal number of peanuts in each bag.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 14
There are ____________ in each bag.
Answer:
6 peanuts in each bag.
Explanation:
Count the number of bags.
Then distribute the peanuts equally in 2 bags.

Question 10.
There are 16 marbles. They are shared equally by 4 children. In each bag, draw an equal number of marbles for each child.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 15
Each child gets ____________ marbles.
Answer:
Each child gets 4 marbles.
There are 16 marbles.
They are shared equally by 4 children.
So, each child gets 4 marbles.

Fill in the blanks.

Question 11.
There are 10 toys. Suki packs them into 5 boxes equally. How many toys are in each box?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 16
There are ____________ toys in each box.
Answer:
There are 2 toys in each box.
Explanation:
There are 10 toys.
Suki packs them into 5 boxes equally.
There are 2 toys in each box.

Question 12.
There are 6 balloons. They are shared equally by 3 children. How many balloons does each child get?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 17
Each child gets ____________ balloons.
Answer:
Each child gets 2 balloons.
Explanation:
There are 6 balloons.
They are shared equally by 3 children.
Each child gets 2 balloons.

Fill in the blanks.

Question 13.
Put 18 coins into 3 equal groups.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 18
There are ____________ coins in each group.
Answer:
There are 6 coins in each group.
Explanation:
Count the number of coins = 18
Then divide these coins equally in 3 groups.

Question 14.
Put 20 pencils info 5 equal groups.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 2 Answer Key Sharing Equally 19
There are ____________ pencils in each group.
Answer:
4 pencils in each group.
Explanation:
Total number of pencils = 20
Then divide the pencils equally in 5 groups.
4 +4+4+4+4 = 20