Math in Focus Grade 3 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 1 Subtraction Without Regrouping to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 4 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping

Subtract.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 1

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-1

Explanation:
9349 – 5138 = 4211.

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-2

Explanation:
7352 – 4321 = 3031.

Subtract. Use base-ten blocks to help you.
Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 4

Question 3.
3,646 – 2,523 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 5
Answer:
3,646 – 2,523 = 1,123.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract. Use base-ten blocks to help you-3

Question 4.
9,646 – 523 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 6
Answer:
9,646 – 523 = 9,123.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract. Use base-ten blocks to help you-4

Question 5.
5,564 – 23 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 7
Answer:
5,564 – 23 = 5,541.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract. Use base-ten blocks to help you-5

Find the difference. 

Example
The difference between 7,249 and 249 is 7,000

Question 6.
The difference between 5,286 and 5,000 is ____.
Answer:
The difference between 5,286 and 5,000 is 286.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Find the difference. Use base-ten blocks to help you-6

Question 7.
The difference between 4,301 and 2,101 is ____.
Answer:
The difference between 4,301 and 2,101 is 2200.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Find the difference. Use base-ten blocks to help you-7

Subtract.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 8

Question 8.
8,421 – 310 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 9
Answer:
8,421 – 310 = 8,111.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-8

Question 9.
9,786 – 72 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 10
Answer:
9,786 – 72 = 9,714.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-9

Question 10.
6,974 – 1,813 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 11
Answer:
6,974 – 1,813 = 5,161.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-10

Question 11.
7,586 – 4,022 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 12
Answer:
7,586 – 4,022 = 3,564.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-11

Question 12.
5,493 – 3,291 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Subtraction Without Regrouping 13
Answer:
5,493 – 3,291 = 2,202.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-1-Answer-Key-Subtraction-Without-Regrouping-Subtract-12

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems: Addition and Subtraction

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 1 Real-World Problems: Addition and Subtraction to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems: Addition and Subtraction

Solve. Use bar models to help you.

Example
A biking team raises $4,250 for charity.
A running team raises $825 more than the biking team.

a. How much money does the running team raise?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 1

b. How much money do both teams raise in all?
$ 4,250 Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 2 $ 5,075 = $9,325
Both teams raise $9,325 in all.

Solve. Use bar models to help you.

Question 1.
The third graders collect 487 cans of food for a food drive. The second graders collect 175 fewer cans than the third graders.
a. How many cans do the second graders collect?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
The second graders collect __________ cans.
Answer:
Number of cans of food for a food drive the second graders collect = 312.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-1-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Use bar models to help you-1a

Explanation:
Number of cans of food for a food drive the third graders collect = 487.
The second graders collect 175 fewer cans than the third graders.
=> Number of cans of food for a food drive the second graders collect = Number of cans of food for a food drive the third graders collect – 175
= 487 – 175
= 312.

b. How many cans do both grades collect in all?
___ Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 4 ___ = ____
Both grades collect ___ cans in all.
Answer:
Total number of cans of food for a food drive the second and third graders collect = 799.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-1-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Use bar models to help you-1b

Explanation:
Number of cans of food for a food drive the third graders collect = 487.
Number of cans of food for a food drive the second graders collect = 312.
Total number of cans of food for a food drive the second and third graders collect = Number of cans of food for a food drive the third graders collect + Number of cans of food for a food drive the second graders collect
= 487 + 312
= 799.

Solve. Use bar models to help you.

Question 2.
A bookstore has 4,320 books and magazines. It has 2,169 books. The rest are magazines.
a. How many magazines does the bookstore have?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 5
The bookstore has ___ magazines.
Answer:
Number of magazines the bookstore has = 2151.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-1-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Use bar models to help you-2a

Explanation:
Number of books and magazines a bookstore has = 4,320.
Number of books it has = 2,169.
Number of magazines the bookstore has = Number of books and magazines a bookstore has – Number of books it has
= 4320 – 2169
= 2151.

b. There are 1,493 fashion magazines. The rest are sports magazines.
How many sports magazines does the bookstore have?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 6
The bookstore has ___ sports magazines.
Answer:
The bookstore has 658 sports magazines.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-1-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Use bar models to help you-2b

Explanation:
Number of magazines the bookstore has = 2151.
Number of fashion magazines = 1493.
Number of sports magazines the bookstore has = Number of magazines the bookstore has –  Number of fashion magazines
= 2151 – 1493
= 658.

Solve. Use bar models to help you.

Question 3.
Ray’s rope is 1 452 centimeters long. Hannah’s rope is 379 centimeters longer than Ray’s rope.

a. How long is Hannah’s rope?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 7
Hannah’s rope is ____ centimeters long.
Answer:
Hannah’s rope is 1831.centimeters long.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-1-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Use bar models to help you-3a

Explanation:
Number of centimeters long Ray’s rope = 1 452.
Hannah’s rope is 379 centimeters longer than Ray’s rope.
=> Number of centimeters long Hannah’s rope = Number of centimeters long Ray’s rope + 379
= 1452 + 379
= 1831.

b. Ray uses 645 centimeters of his rope. How long is his remaining rope?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 1 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 8
Ray’s remaining rope is ___ centimeters long.
Answer:
Ray’s remaining rope is 807 centimeters long.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-1-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Use bar models to help you-5b

Explanation:
Number of centimeters long Ray’s rope = 1 452.
Number of centimeters long Ray’s uses his rope = 645.
Number of centimeters long of his rope is remaining = Number of centimeters long Ray’s rope – Number of centimeters long Ray’s uses his rope
= 1 452 – 645
= 807.

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Addition and Subtraction

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 2 Real-World Problems: Addition and Subtraction to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems: Addition and Subtraction

Solve. Draw bar models to help you.

Example
Janice has 1,458 stamps.
She has 396 fewer stamps than Ben.

a. How many stamps does Ben have?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 1

b. How many stamps do they have in all?
1,458 Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 2 1,854 = 3,312
They have 3,312 stamps in all.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 1.
There are 1,287 men at a baseball game.
There are 879 fewer women than men at the game.
a. How many women are at the game?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
____ women are at the game.
Answer:
408 women are at the game.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-1a

Explanation:
Number of men at a baseball game = 1287.
There are 879 fewer women than men at the game.
Number of women at a baseball game = Number of men at a baseball game – 879
= 1287 – 879
= 408.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-1a

b. How many adult spectators are at the game?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
____ adult spectators are at the game.
Answer:
Number of adult spectators are at the game = 879.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-1b

Explanation:
Number of men at a baseball game = 1287.
Number of women at a baseball game = 408.
Number of adult spectators are at the game = Number of men at a baseball game – Number of women at a baseball game
= 1287 – 408
= 879.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 2.
A school sets aside $4,756 for its athletic fund. It sets aside $1,297 less for its library fund.

a. How much money is in the library fund?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
$___ is in the library fund.
Answer:
$3462 is in the library fund.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-2a..

Explanation:
Amount for its athletic fund a school sets = $4,756.
It sets aside $1,297 less for its library fund.
=> Amount for its library fund a school sets = Amount for its athletic fund a school sets – $1297
= $4756 – $1297.
= $3462.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-2a

b. $948 is spent from the library fund. How much money is left?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
$____ is left in the library fund.
Answer:
Amount left for its library fund  = $2514.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-2b

Explanation:
Amount for its library fund a school sets = $3462.
$948 is spent from the library fund.
=> Amount left for its library fund  = Amount for its library fund a school sets – $948
= $3462 – $948
= $2514.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 3.
The school clerk prints 635 newsletters on Monday.
She prints 96 fewer newsletters on Wednesday.

a. How many newsletters does she print on Wednesday?
Answer:
Number of newsletters the school clerk prints on Wednesday = 539.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-3a

Explanation:
Number of newsletters the school clerk prints on Monday = 635.
She prints 96 fewer newsletters on Wednesday.
=> Number of newsletters the school clerk prints on Wednesday = Number of newsletters the school clerk prints on Monday – 96
= 635 – 96
= 539.

b. How many newsletters does she print in all?
Answer:
Total number of of newsletters the school clerk prints on Monday and Wednesday = 1174.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-3b

Explanation:
Number of newsletters the school clerk prints on Monday = 635.
Number of newsletters the school clerk prints on Wednesday = 539.
Total number of of newsletters the school clerk prints on Monday and Wednesday = Number of newsletters the school clerk prints on Monday + Number of newsletters the school clerk prints on Wednesday
= 635 + 539
= 1174.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 4.
Mr. Tuzamoto’s factory makes 1,793 toys each day. It makes 157 more toys than Ms. Jefferson’s factory.

a. How many toys does Ms. Jefferson’s factory make each day?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
Ms. Jefferson’s factory makes ___ toys each day.
Answer:
Number of toys Ms. Jefferson’s factory makes each day = 1636.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-4a

Explanation:
Number of toys Mr. Tuzamoto’s factory makes each day = 1793.
It makes 157 more toys than Ms. Jefferson’s factory.
=> Number of toys Ms. Jefferson’s factory makes each day = Number of toys Mr. Tuzamoto’s factory makes each day  – 157
= 1793 – 157
= 1636.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-4b

b. If Ms. Jefferson’s factory sells 698 toys, how many toys does her factory have left?
Math in Focus Grade 3 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction 3
Ms. Jefferson’s factory has ___ toys left.
Answer:
Number of toys Ms. Jefferson’s factory left over = 938.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-4b

Explanation:
Number of toys Ms. Jefferson’s factory makes each day = 1636.
Number of toys Ms. Jefferson’s factory sold = 698.
Number of toys Ms. Jefferson’s factory left over = Number of toys Ms. Jefferson’s factory makes each day  – 698
= 1636 – 698
= 938.

Solve. Draw bar models to help you.

Question 5.
A middle school has 3,756 students. It has 455 fewer students than an elementary school.

a. How many students does the elementary school have?
Answer:
Number of students a elementary school has = 4211.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-5a

Explanation:
Number of students a middle school has = 3,756.
It has 455 fewer students than an elementary school.
=> Number of students a elementary school has = Number of students a middle school has + 455
= 3756 + 455
=  4211.

b. How many students do both schools have in all?
Answer:
Total number of students a middle school and elementary school has = 7967.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-5-Practice-2-Answer-Key-Real-World-Problems-Addition-and-Subtraction-Solve. Draw bar models to help you-5b

Explanation:
The number of students a middle school has = 3,756.
The number of students an elementary school has = 4211.
Total number of students a middle school and elementary school has = Number of students a middle school has + Number of students an elementary school has
= 3756 + 4211
= 7967.

Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 15 Calendar and Time to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time

Math Journal

Look at each clock. Then write about an activity you do at that time. Use o’clock or half past in your sentences. What I do in the morning…
Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-15-Answer-Key-Calendar-and-Time-1

What I do in the afternoon…
Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-15-Answer-Key-Calendar-and-Time-2

What I do at night …
Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-15-Answer-Key-Calendar-and-Time-3

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Use the calendar to find the answer.

Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 4

Question 1.
What is the date of the second Monday? ____
Answer: 7th September (seventh of September) is the date of the second Monday

Question 2.
How many Wednesdays are there? ____
Answer: There are total five Wednesdays inn the above calendar

Question 3.
What is the date of the third Thursday? ____
Answer: 17th September (seventeenth of September) is the date of the third Thursday

Question 4.
What day of the week is September 25? ____
Answer: September 25 will be Friday of the week

Question 5.
a. Which day of the week will the next month begin on? ____
Answer: The next month begin on thursday

b. What will be the date? ____
Answer: 1st October (first of October) will be the date of the next month

Question 6.
a. Which day of the week did the last month end on? ____
Answer: The week did the last month end on Monday

b. What was the date? ____
Answer: 31st August (thirty-first of August) will be the date of the next month

Put on Your Thinking cap!

Problem Solving

Aunt Betsy is baking some muffins for Lori.
Look at the pictures.
Write 1, 2, 3, and 4 to show the correct order.

Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-15-Answer-Key-Calendar-and-Time-5

Chapter Review/Test

Vocabulary

Choose the correct word.

Question 1.
There are 7 ___ in one ____.
Answer:
There are 7 days in one week.

Question 2.
There are 12 ___ in one ____
Answer:
There are 12 Months in one Year

Question 3.
The ____ orders time into days, weeks, and months.
Answer: The calendar orders time into days, weeks, and months.

Concepts and Skills

Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-15-Answer-Key-Calendar-and-Time-8

Question 9.
Write the time.
Math in Focus Grade 1 Chapter 15 Answer Key Calendar and Time 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-15-Answer-Key-Calendar-and-Time-7

Fill in the blanks.

Question 10.
School starts at ____
Answer: School starts at 09:00 Am

Question 11.
School is over at ____
Answer: School is over at 03:00 Pm

Question 12.
Name your favorite season. Explain your answer.
Answer: My favorite season is rainy season
I like to play in water and have fun with friends in rain so i like rainy season a lot

Problem Solving

Solve.

Question 13.
Today is May 12, 2010. What will the date be in one week?
Answer: May 19,2010
one week is equal to seven days
adding seven days to 12 will give 19

Question 14.
Leon’s birthday is on March 15. Angelina’s is one week after Leon’s. When is Angelina’s birthday?
Answer: March 22
one week is equal to seven days
adding seven days to 15 will give 22

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Subtraction

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 4 Real-World Problems: Subtraction detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Subtraction

Solve.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 1
There are 5 people.
1 person walks away.
How many people are left?
5 – 1 = 4
There are 4 people left.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 2
Kate has 7 buttons.
None of them are white.
How many black buttons are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 3
There are ________ black buttons.
Answer:
7 – 0 = 7
Explanation:
Kate has 7 buttons.
None of them are white.
There are 7 black buttons.

Question 2.
8 crabs are on the beach,
2 crabs crawl away.
How many crabs are left?
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 3
__ crabs are left.
Answer:
8 – 2 = 6
Explanation:
8 crabs are on the beach,
2 crabs crawl away.
6 crabs are left.

Solve.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 4
Brian has 9 toys.
6 of them are cars and the rest are bears.
How many bears does Brian have?
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 3
Brian has ________ bears.
Answer:
3
Explanation:
Brian has 9 toys.
6 of them are cars and the rest are bears.9 – 6 = 3
Brian has 3 bears.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 5
There are 10 eggs in a basket.
3 eggs roll out.
How many eggs are left?
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 3
___ eggs are left.
Answer:
7
Explanation:
There are 10 eggs in a basket.
3 eggs roll out.
10 – 3 = 7
7 eggs are left.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 6
Abby blows 4 soap bubbles.
She pops all of them.
How many bubbles are left?
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Subtraction 3
___ bubbles are left.
Answer:
0
Explanation:
Abby blows 4 soap bubbles.
She pops all of them.
4 – 4 = 0
0 bubbles are left.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 3 Making Subtraction Stories detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories

Look at the pictures.
Make subtraction stories.
Write subtraction sentences for each story.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories 2
Answer:

Explanation:
9 – 3 = 6
The difference of 9 and 3 is 6.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories 3
Answer:

Explanation:
8 – 8 = 0
The difference of 8a nd 0 is 8

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories 4
Answer:

Explanation:
10 – 0 = 10
The difference of 10 and 0 is 10

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 4 Practice 3 Answer Key Making Subtraction Stories 5
Answer:

Explanation:
9 – 2 = 7
The difference of 9 and 2 is7

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Answer Key Volume of a Rectangular Prism and Liquid

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Answer Key Volume of a Rectangular Prism and Liquid

Write each measure in milliliters.

Question 1.
690 cm3 = ____________
Answer:
690 cm3 = 690 milliliters,

Explanation:
Given 690 cm3 to measure in milliliters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters
so 690 cm3 = 690 X 1 milliliters = 690 milliliters.

Question 2.
207 cm3 = ____________
Answer:
207 cm3 = 207 milliliters,

Explanation:
Given 207 cm3 to measure in milliliters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters
so 207 cm3 = 207 X 1 milliliters = 207 milliliters.

Question 3.
2,000 cm3 = ____________
Answer:
2,000 cm3 = 2,000 milliliters,

Explanation:
Given 2,000 cm3 to measure in milliliters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters
so 2,000 cm3 = 2,000 X 1 milliliters = 2,000 milliliters.

Question 4.
4,600 cm3 = ____________
Answer:
4,600 cm3 = 4,600 milliliters,

Explanation:
Given 4,600 cm3 to measure in milliliters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliter
so 4,600 cm3 = 4,600 X 1 milliliters = 4,600 milliliters.

Write each measure in cubic centimeters.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 1
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Answer Key Volume of a Rectangular Prism and Liquid-1
Question 5.
420 mL = ________cm3,
Answer:
420 ml = 420 cm3,

Explanation:
Given 420 ml to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 420 ml = 420 X 1 cubic centimeters = 420 cm3 .

Question 6.
568 mL = ____________cm3,
Answer:
568 ml = 568 cm3,

Explanation:
Given 568 mL to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 568 ml = 568 X 1 cubic centimeters = 568 cm3 .

Question 7.
3 L = ____________cm3,
Answer:
3 L = 3,000 X 1 ml = 3,000 cm3,

Explanation:
Given 3 L = 3,000 ml to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 3,000 ml = 3,000 X 1 cubic centimeters = 3,000 cm3 .

Question 8.
15 L = ___cm3,
Answer:
15 L = 15,000 X 1 ml = 15,000 cm3,

Explanation:
Given 15 L = 15,000 ml to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 15,000 ml = 15,000 X 1 cubic centimeters = 15,000 cm3 .

Question 9.
2 L 125 mL = ___________cm3,
Answer:
2 L 125 mL = 2,125 X 1 cubic centimeters = 2,125 cm3,

Explanation:
Given 2 L 125 mL = 2 ,125 mL to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 2L 125 mL = 2,125 X 1 cubic centimeters = 2,125 cm3 .

Question 10.
5 L 60 mL = ____________cm3,
Answer:
5 L 60 mL = 5,060 X 1 cm = 5,060 cm3,

Explanation:
Given 5 L 60 mL = 5,060 mL to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 5 L 60 mL = 5,060 X 1 cubic centimeters = 5,060 cm3.

Question 11.
10 L 50mL = _______cm3,

Explanation:
Given 10 L 50 mL = 10,050 mL to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 10 L 50 mL = 10,050 X 1 cubic centimeters = 10,050 cm3 .

Question 12.
7 L 2mL = ____________cm3,
Answer:
7 L 2 mL = 7,002 cm3,

Explanation:
Given 7 L 2 mL = 7 ,002 mL to measure in cubic centimeters,
as 1 milliliters is equal to 1 cubic centimeters,
so 7 L 2 mL = 7,002 X  1 cubic centimeters = 7,002 cm3.

Do you know which national park is the oldest in the United States?
Match the letters to the answers to find out.

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 2
Answer:
YELLOW STONE  is the oldest national park in the United States,

Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Answer Key Volume of a Rectangular Prism and Liquid-2
Explanation:
Yes, After matching the letters the answer is YELLOW STONE,
the oldest national park in the United States.

Write each measure in liters and milliliters.

Question 13.
720 cm3 = ____________milliliters3,
Answer:
720 cm3 = 720 milliliters3,

Explanation:
Given 720 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters
so 720 cm3 = 720 X 1 cubic centimeters = 720 milliliters.

Question 14.
7,000 cm3 = _________,
Answer:
7,000 cm3 = 7 L ,

Explanation:
Given 7,000 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 7,000 cm3 = 7,000 X 1 milliliters = 7 X 1,000 milliliters =  1 L.

Question 15.
2,050 cm3 = ___________
Answer:
2,050 cm3 = 2 L 50 mL ,

Explanation:
Given 2,050 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 2,050 cm3 = 2,050 X 1 milliliters = 2  X 1,050 milliliters =  2 L, 50 mL.

Question 16.
1,470 cm3 = ____________
Answer:
1,470 cm3 = 1 L 470 mL ,

Explanation:
Given 1,470 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 1,470 cm3 = 1,470 X 1 milliliters = 1  X 1,470 milliliters =  1 L, 470 mL.

Question 17.
9,801 cm3 = ____________
Answer:
9,801 cm3 = 9 L 801 mL ,

Explanation:
Given 9,801 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 9,801 cm3 = 9,801 X 1 milliliters = 9 L X 801 milliliters =  9 L, 801 mL.

Question 18.
4,003 cm3 = ____________
Answer:
4,003 cm3 = 4 L 3 mL ,

Explanation:
Given 4,003 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 4,003 cm3 = 4,003 X 1 milliliters = 4 L X 3 milliliters =  4 L, 3 mL.

Question 19.
10,600 cm3 = ____________
Answer:
10,600 cm3 = 10,600 mL ,

Explanation:
Given 10,600 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 10,600 cm3 = 10,600 X 1 milliliters = 10 L X 600 milliliters =  10 L, 600 mL.

Question 20.
1,075 cm3 = _____1 L 075 mL_______
Answer:
1,075 cm3 = 1 L 075 mL ,

Explanation:
Given 1,075 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 1,075 cm3 = 1 L X  75 milliliters = 1 L X 75 milliliters =  1 L, 75 mL.

Find the volume of water in each rectangular tank in milliliters.
(Hint: 1 cm3 = 1 mL)

Question 21.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 3
Volume = ____288 mL_______
Answer:
Volume = 288 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume 12 cm X 4 cm X 6 cm = 288 cm3
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters,
so, 288 cm3 = 288 mL.

Question 22.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 4
Volume = ___________
Answer:
Volume = 315 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume as 7 cm X 5 cm X 9 cm = 315 cm3
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters,
so 315 cm3 = 315 mL.

Find the volume of water in each rectangular tank in liters and milliliters.
(Hint: 1,000 cm3 = 1 L)

Question 23.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 5
Volume = ___________
Answer:
Volume = 1 L,

Explanation:
Given rectangular tank has volume as 25 cm X 8 cm X 5 cm = 1000 cm3 ,
1,000 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 1,005 cm3 = 1,000 milliliters = 1 L.

Question 24.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 6
Volume = ___________
Answer:
Volume = 1 L 8 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume as 28 cm X 6 cm X 6 cm = 1,008 cm3 ,
1,008 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 1,008 cm3 = 1,008 milliliters = 1 L 8 mL.

Question 25.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 7
Volume = ____ _______
Answer:
Volume = 1 L 458 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume as 18 cm X 9 cm X 9 cm = 1,458 cm3 ,
1,458 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 1,458 cm3 = 1,458 milliliters = 1 L 458 mL.

Question 26.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 8
Volume = ___________
Answer:
Volume = 1 L 456 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume as 26 cm X 8 cm X 7 cm = 1,456 cm3 ,
1,456 cm3 to measure in cubic centimeters,
as 1 cubic centimeter is equal to 1 milliliters and
1 liter is equal to 1000 milliliters
so 1,456 cm3 = 1,456 milliliters = 1 L 456 mL.

Solve. Show your work.

Question 27.
How much water is in this tank when it is \(\frac{1}{3}\) full?
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 9
Answer:
The tank is filled with volume 218 cm3,

Explanation:
Given rectangular tank has volume with dimensions 12 cm X 6 cm X 9 cm = 648 cm3,
water in the tank is \(\frac{1}{3}\),
So \(\frac{1}{3}\) X 648 cm3 = 218 cm3.

Question 28.
This rectangular tank is filled with water to a height of 4 centimeters.
How much more water is needed to fill the tank completely?
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 10
Answer:
Water needed to fill the tank completely is 432 cm3,

Explanation:
Given rectangular tank has volume with dimensions 18 cm X 12 cm X 6 cm = 1,296 cm3 and
tank is filled with water to a height of 4 centimeters,
so volume of tank with water filled is 18 cm X 12 cm X 4 cm = 864 cm3,
Therefore more water is needed to fill the tank completely is 1,296 cm3– 864 cm= 432 cm3.

Solve. Show your work.

Question 29.
A cubical tank with an edge length of 20 centimeters is filled with 3.75 liters of water.
How much more water is needed to fill the tank completely? Give your answer in liters.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 11
Answer:
More water needed to fill the tank completely is 4.25 liters,

Explanation:
Given rectangular tank has volume with dimensions 20 cm X 20 cm X 20 cm = 8,000 cm3,
So the volume of the tank in liters is 8 X 1000 mL= 8 L,
and tank cubical tank with an edge length of 20 centimeters is filled with 3.75 liters of water.
Therefore more water is needed to fill the tank completely is 8 L – 3.75 L = 4.25 liters.

Question 30.
The rectangular tank shown is \(\frac{1}{4}\)-filled with water.
Then another 1 liter 400 milliliters of water is added.
Find the volume of water in the tank in the end. Give your answer in liters and milliliters.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 12
Answer:
The volume of water in the tank in the end is 2L 520 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume with dimensions 28 cm X 20 cm X 8 cm = 4,480 cm3,
and the rectangular tank shown is \(\frac{1}{4}\)-filled with water.
So volume of tank in liters is \(\frac{1}{4}\) X 4,480 cm3 = 1,120 cm3,
1 L 120 mL to this another 1 liter 400 milliliters of water is added and tank has
1 L 120 mL + 1L 400 mL =  2L 520  mL.

Solve. Show your work.

Question 31.
This container is half-filled with oil. What is the volume of oil in the container?
Give your answer in liters and milliliters.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 13
Answer:
The container is filled with volume 1 L 862 mL,

Explanation:
Given rectangular tank has volume with dimensions 14 cm X 14 cm X 19 cm = 3,724 cm3,
Container is half-filled with oil so volume of oil in the container is
\(\frac{1}{2}\) X 3,724 cm3 = 1,862 cm3 = 1 L 862 mL.

Question 32.
A cubical tank whose edges each measure 1 2 centimeters is half-filled with water.
The water is poured into an empty rectangular tank measuring
10 centimeters by 8 centimeters by 7 centimeters until it is full.
How much water is left in the cubical tank? Give your answer in milliliters.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 14
Answer:
Water left in the cubical tank is  1,168 cm3,

Explanation:
Given a cubical tank whose edges each measure 1 2 centimeters is half-filled with water.
So volume with dimensions 12 cm X 12 cm X 12 cm = 1,728 cm3 and
the water is poured into an empty rectangular tank measuring
10 centimeters by 8 centimeters by 7 centimeters until it is full.
So water poured is 10 cm X 8 cm X 7 cm = 560 cm3 ,
therefore, water left in the cubical tank is 1,728 cm3 – 560 cm3 = 1,168 cm3.

Solve. Show your work.

Question 33.
The rectangular swimming pool shown contains 600 cubic meters of water.
How much more water has to be added so that the water level is 1 meter from the top?
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 15
Answer:
Volume left in swimming pool is 4,900 cubic meters,

Explanation:
Given swimming pool contains volume of 50 m X 30 m X 3 m = 4,500 cubic meters
and the rectangular swimming pool shown contains 600 cubic meters of water.
and that the water level is 1 meter from the top is
4,500 cubic meters + 1 L = 5,500 cubic meters,
therefore, volume left in swimming pool is
5,500 cubic meters – 600 cubic meters = 4,900 cubic meters.

Question 34.
The rectangular tank shown is filled completely with water.
How much water must be taken out so the height of the water
level in the tank is 10 centimeters? Give your answer in milliliters.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 16
Answer:
Water to be taken out, so the height of the water
level in the tank is 10 centimeters is 240 cubic meters,

Explanation:
Given the rectangular tank shown is filled completely with water,
so, volume of 6 cm X 8 cm X 15 cm = 720 cubic meters,
The height of the water level in the tank is 10 centimeters,
so, volume of 6 cm X 8 cm X 10 cm = 480 cubic meters,
Water to be taken out is 720 cubic meters – 480 cubic meters = 240 cubic meters.

Solve. Show your work.

Question 35.
The large rectangular tank shown is \(\frac{4}{5}\)-filled with water.
The water is then poured into the smaller rectangular container until it is full.
How much water is left in the tank? Give your answer in liters and milliliters.
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 17
Answer:
Water left in the tank is 1,920 cm3,

Explanation:
Given large rectangular tank has volume with dimensions 15 cm X 15 cm X 12 cm = 2,700 cm3,
The large rectangular tank shown is \(\frac{4}{5}\) filled with water
therefore tank has \(\frac{4}{5}\) X 2,700 cm3 =
\(\frac{4 X 2,700}{5}\) cm3 = 2,160 cm3.
The water is then poured into the smaller rectangular container until it is full.
Volume of smaller rectangular container with dimensions 6 cm X 5 cm X 8 cm = 2,40 cm3,
Water left in the tank is 2,160 cm3– 2,40 cm3= 1,920 cm3.

Question 36.
Water flows into this tank at 8 liters per minute. How long will it take to fill the tank?
Math in Focus Grade 5 Chapter 15 Practice 6 Volume of a Rectangular Prism and Liquid 18
Answer:
long it will take to fill the tank is 7.5 minutes,

Explanation:
Given rectangular tank has volume with dimensions
60 cm X 50 cm X 20 cm = 60,000 cm3 = 60 liters,
and Water flows into this tank at 8 liters per minute.
So long will it take to fill the tank is 60 liters ÷ 8 liters per minute = 7.5 minutes.

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Answer Key Fractions and Mixed Numbers

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 6 Fractions and Mixed Numbers to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Answer Key Fractions and Mixed Numbers

Math Journal

Is the model correct? If not, explain why it is wrong. Draw the correct model.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Answer Key Fractions and Mixed Numbers 1

Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Answer Key Fractions and Mixed Numbers 2

Correct model:
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Answer-Key-Fractions-and-Mixed-Numbers-Math Journal

Explanation:
(2 ÷ 7 ) × 21 is wrong because 6 parts should be shaded not 3.
(2 ÷ 7 ) × 21 = 2 × 3 = 6.

Put On Your Thinking Cap!
Challenging Practice
Question 1.
Show 1\(\frac{1}{4}\)– shaded, if 1 whole is made up of 4 squares. Some of the shading has been done for you.
Math in Focus Grade 4 Chapter 6 Answer Key Fractions and Mixed Numbers 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-6-Answer-Key-Fractions-and-Mixed-Numbers-Put On Your Thinking Cap-Challenging Practice-1

Explanation:
1\(\frac{1}{4}\)  of 4
= (5 ÷ 4) × 4
= 5.

Question 2.
Is the answer of 21 × \(\frac{2}{7}\) the same as that of 2 × \(\frac{21}{7}\)? Show your work.
Answer:
Yes, both the answers are same.

Explanation:
21 × \(\frac{2}{7}\) = 3 × 2 = 6.
2 × \(\frac{21}{7}\) = 2 × 3 = 6.

Question 3.
Write a fraction and a whole number that have the same product as the problem below.
8 × \(\frac{3}{4}\) = ___
____ × _____ = ___
Answer:
8 × \(\frac{3}{4}\) = 3 × \(\frac{8}{4}\) = 3 × 2 = 6.

Explanation:
8 × \(\frac{3}{4}\) = 2 × 3 = 6.
3 × \(\frac{8}{4}\) = 3 × 2 = 6.

Put On Your Thinking Cap!
Problem Solving
Caroline places five poles A, B, C, D, and E in order along a straight line. The distance between poles A and D is 1 yard. The distance between poles B and C is the same as the distance between poles A and B.
Poles A and B are \(\frac{1}{5}\) yard apart.
The distance between D and E is \(\frac{7}{10}\) yard.
How far apart are poles B and E?
Answer:
Distance between poles B and E = 3 ÷ 2 or \(\frac{3}{2}\).

Explanation:
Distance between poles A and D = 1 yard.
The distance between poles B and C is the same as the distance between poles A and B.
=> Distance between poles B and C = Distance between poles A and B.
Let the distance between poles B and C be X.
Distance between poles A and B = \(\frac{1}{5}\) yard.
Distance between poles D and E = \(\frac{7}{10}\) yard.

Distance between poles A and B + Distance between poles B and C + Distance between C and D = Distance between poles A and D
= \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{1}{5}\) + Distance between C and D = 1
= \(\frac{2}{5}\) + Distance between C and D = 1
= Distance between C and D = 1 – \(\frac{2}{5}\)
= Distance between C and D = (5 – 2) ÷ 5
= Distance between C and D = 3 ÷ 5 or \(\frac{3}{5}\) yard.

Distance between poles B and E = Distance between poles B and C + Distance between C and D + Distance between poles D and E
= \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{3}{5}\) + \(\frac{7}{10}\)
= \(\frac{4}{5}\) + \(\frac{7}{10}\)
= (8 + 7) ÷ 10
= 15 ÷ 10
= 3 ÷ 2 or \(\frac{3}{2}\)

 

Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 3 Comparing, Ordering, and Patterns to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns

Find the missing numbers.

Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 1

Example

1 more than 23 is 24
1 less than 35 is 34

Question 1.
1 more than 29 is ___.
Answer: 1 more than 29 is 30

Question 2.
2 more than 19 is ____
Answer: 2 more than 19 is 21

Question 3.
2 more than 26 is ___.
Answer: 2 more than 26 is 28

Question 4.
2 less than 31 is ___.
Answer: 2 less than 31 is 29

Question 5.
3 more than 27 is ___.
Answer: 3 more than 27 is 30

Question 6.
3 more than 36 is ___.
Answer: 3 more than 36 is 39

Question 7.
3 less than 25 is ___.
Answer: 3 less than 25 is 22

Question 8.
3 less than 40 is ___.
Answer: 3 less than 40 is 37

Question 9.
____ is 2 more than 27.
Answer: 29 is 2 more than 27.

Question 10.
____ is 2 less than 26.
Answer: 28 is 2 less than 26.

Question 11.
____ is 3 more than 30.
Answer: 33 is 3 more than 30.

Question 12.
____ is 3 less than 30.
Answer: 27 is 3 less than 30.

Question 13.
___ is 2 more than 35.
Answer: 37 is 2 more than 35.

Question 14.
____ is 2 less than 35.
Answer: 33 is 2 less than 35.

Count the Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 2 in each set. Fill in the blanks.

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 3
Question
Which set has more? Set ____
Answer: Set A has more than set B
Question
Which number is greater?
___ is greater than ____
Answer: 32 is greater than 29

Question 16.
Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 4
Question
Which set has fewer? Set ____
Answer: Set A has fewer than Set b
Question
Which number is less?
____ is less than ____
Answer: 24 is less than 36

Circle the greater number.

Question 17.
32 or 23
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-1

Question 18.
37 or 39
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-2

Question 19.
19 or 21
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-3

Question 20.
15 or 25
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-4

Circle the number that is less.

Question 21.
32 or 28
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-5

Question 22.
38 or 40
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-7

Compare the numbers. Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 5

Question 23.
____ is the least.
Answer: 34 is the least.

Question 24.
____ is the greatest.
Answer: 39 is the greatest.

Order the numbers from least to greatest.

Question 25.
Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-6

Compare the numbers. Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 7

Question 26.
________ is less than 27.
Answer: 23 is less than 27.

Question 27.
________ is greater than 35.
Answer: 38 is greater than 35.

Question 28.
35 is greater than ____ and ______ but less than ____.
Answer: 35 is greater than 27 and 23  but less than 38.

Question 29.
The least number is ______
Answer: The least number is 23

Question 30.
The greatest number is ____
Answer: The greatest number is 38

Compare the numbers. Then fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 8

Question 31.
________ is 2 more than 24.
Answer: 26 is 2 more than 24.

Question 32.
________ is 1 less than 40.
Answer: 39 is 1 less than 40.

Question 33.
________ is less than 39 but greater than 24.
Answer: 26 is less than 39 but greater than 24.

Question 34.
The least number is ____.
Answer: The least number is 24.

Question 35.
The greatest number is ________
Answer: The greatest number is 40

Complete each number pattern.

Question 36.
18, 19, ___, 21, ___, 23, _____.
Answer: 18,19,20,21,22,23,24

Question 37.
30, 31, 32, ____, ____, 35, _____
Answer: 30,31,32,33,34,35,36

Question 38.
____, ____, 30, 31, ___, 33, 34
Answer:28,29,30,31,32,33,34

Question 39.
33, ____, 31, ____, ____, 28, 27
Answer:33,32,31,30,29,28,27

Question 40.
30, 32, ___, ____, 38, ____
Answer:30,32,34,36,38,40

Question 41.
27, ___, ___, ___, 19, 17, 15
Answer:27,25,23,21,19,17,15

Question 42.
____, 23, 26, 29, ___, 35
Answer:20,23,26,29,32,35

Question 43.
33, ___, ___, 24, 21, ____
Answer:33,30,27,24,21,18

Question 44.
____, 10, ____, 30, 40
Answer:0,10,20,30,40

Solve.

Question 45.
Kim’s ball falls into a number machine. Which ball is it? Write the missing number in the Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 9
Math in Focus Grade 1 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-12-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-10

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 2 Converting Hours and Minutes provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes

Complete each number bond.

Example

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 1

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 2
Answer:
Hour and minute: Hour and minutes are the units used to measure the time. One hour is equal to sixty minutes. But we can write minutes as a decimal number of hours. For example, half an hour (1/2 or 0.5 hours) cannot be written as 50 minutes. Half of an hour is equal to 30 minutes.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q1
1 hour=60 minute
1 minute=60 second

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 3
Answer:
Hour and minute: Hour and minutes are the units used to measure the time. One hour is equal to sixty minutes. But we can write minutes as a decimal number of hours. For example, half an hour (1/2 or 0.5 hours) cannot be written as 50 minutes. Half of an hour is equal to 30 minutes.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q2
This can be calculated as:
1 hour=60 minute, so I wrote 1 in hour box
If we add 20 to the 60 then we get:60+20=80.
so I add 20 in the minute’s box.
Therefore, 80 minutes is nothing but 1 hour 20 minutes.

Tell the time in minutes.

Example

In the afternoon, Tom takes 1 hour 15 minutes to do his homework. How many minutes are in 1 hour 15 minutes?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 4
1 h 15 min
= 60 min + 15 min
= 75 min
There are 75 minutes in 1 hour 15 minutes.

Tell the time in minutes.

Question 3.
Katie took 3 hours 20 minutes to sew two sets of curtains. How many minutes are in 3 hours 20 minutes?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 5
3h 20 min
= _______ min+ ________ min
+ ______ min+ ______ min
= __________ min
There are __________ minutes in 3 hours 20 minutes.
Answer: 120 minutes.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 5
Explanation:
3 hour 20 minutes:
1 hour=60 minute
So multiply 3 by 60. Then we get 60×3=180.
Here, already 20 minutes is given and 3 hours also I converted into minutes that is 180.
Now add these two minutes that are 180 and 20.
=180 minutes+20 minutes
=200 minutes.

Express the time in minutes.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 6
Question 4.
1 h 20 min = ________ min + 20 min = ________ min
Answer: 80 minutes
Explanation:
1 hour 20 minutes can be written in minutes as:
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
Here already given,20 minutes. I converted 1 hour to minutes that is 60.
Now add these two: 60+20=80.
Therefore, 1 h 20 min=80 minutes.

Question 5.
2 h 48 min = 120 min + _________ min = _________ min
Answer:168 minutes
Explanation:
1 hour=60 minutes
2hours=60×60=120 minutes. Already hours are converted in to minutes.
In the question 2 h 48 min=120+48=168 minutes.
Therefore, 2 hour 48 minute’s=168 minutes.

Question 6.
1 h 40 min = _______ min
Answer: 100 minutes
Explanation:
1 hour 40 minutes can be written in minutes as:
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
Here already given,40 minutes. I converted 1 hour to minutes that is 60.
Now add these two: 60+40=100.
Therefore, 1 h 40 min=100 minutes.

Question 7.
2 h 25 min = _______ min
Answer:145 minutes.
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
2 hour 25 minutes can be written in minutes as:
2 hour=60×60 minutes=120 min.
Here already given,25 minutes. I converted 2 hours to minutes that is 120.
Now add these two: 120+25=145.
Therefore, 2 h 25 min=145 minutes.

Question 8.
3 h 5 min = _______ min
Answer: 185 minutes.
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
3 hour 5 minutes can be written in minutes as:
3 hour=3×60 minutes=180 min.
Here already given, 5 minutes. I converted 3 hours to minutes that is 180.
Now add these two: 180+5=185.
Therefore, 3 h 5 min=185 minutes.

Question 9.
5 h 50 min = _______ min
Answer: 350 minutes.
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
5 hour 50 minutes can be written in minutes as:
5 hour=5×60 minutes=300 min.
Here already given, 50 minutes. I converted 5 hours to minutes that is 300.
Now add these two: 300+50=350.
Therefore, 5 h 50 min=350 minutes.

Question 10.
4 h 16 min = __________ min
Answer: 256 minutes.
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
4 hour 16 minutes can be written in minutes as:
4 hour=4×60 minutes=240 min.
Here already given, 16 minutes. I converted 4 hours to minutes that is 240.
Now add these two: 240+16=256.
Therefore, 4 h 16 min=256 minutes.

Question 11.
6 h 30 min = ___________ min
Answer: 390 minutes.
1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.
6 hour 30 minutes can be written in minutes as:
6 hour=6×60 minutes=360 min.
Here already given, 30 minutes. I converted 6 hours to minutes that is 360.
Now add these two: 360+30=390.
Therefore, 6 h 30 min=390 minutes.

Express the time in hours.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 7

Question 12.
180 min = __________ h
Answer: 3 hours.
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 180 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
180 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 180 and 60 to get the hours.
X=180/60
X=3 hours.
Therefore, 180 minutes=3 hours.

Question 13.
360 min = ____________ h
Answer: 6 hours.
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 360 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
360 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 360 and 60 to get the hours.
X=360/60
X=6 hours.
Therefore, 360 minutes=6 hours.

Question 14.
120 min = ____________ h
Answer: 2 hours.
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 120 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
120 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 120 and 60 to get the hours.
X=120/60
X=2 hours.
Therefore, 120 minutes=2 hours.

Question 15.
240 min = ___________ h
Answer: 4 hours.
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 240 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
240 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 240 and 60 to get the hours.
X=240/60
X=4 hours.
Therefore, 240 minutes=4 hours.

Question 16.
480 min = ___________ h
Answer: 8 hours
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 480 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
480 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 480 and 60 to get the hours.
X=480/60
X=8 hours.
Therefore, 480 minutes=8 hours.

Question 17.
300 min = ___________ h
Answer: 5 hours
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 300 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
300 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 300 and 60 to get the hours.
X=300/60
X=5 hours.
Therefore, 300 minutes=5 hours.

Question 18.
420 min = ___________ h
Answer: 7 hours.
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 420 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
420 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 420 and 60 to get the hours.
X=420/60
X=7 hours.
Therefore, 420 minutes=7 hours.

Express the time in hours and minutes.

Question 19.
Sally took 70 minutes to do her homework. How many hours and minutes are in 70 minutes?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 8
70 min = ________ min + ________ min
= ________ h ________ min
There are ___________ hour ___________ minutes in 70 minutes.
Answer: 1 hour 10 minutes.
Explanation:
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q19
We already know, 1 hour=60 minutes.
70 min=60 min+10 min
70 min=1 hour 10 min
There is 1 hour 10 minutes in 70 minutes.

Express the time in hours and minutes.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 9

Question 20.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 10
Answer: 1 hour 10 minutes
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q20
We already know, 1 hour=60 minute’s.
70 min=60 min+10 min
70 min=1 hour 10 min
There is 1 hour 10 minutes in 70 minutes.

Question 21.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 11
Answer:3 hour 15 minutes.
Explanation:
195 can be divided into 180 and 15.
If we add 180 and 15 then we get:180+15=195.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q21
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 180 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
180 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 180 and 60 to get the hours.
X=180/60
X=3 hours.
Therefore, 180 minutes=3 hours.
Finally, 195 minutes=3 hours 15 minutes.

Question 22.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 12
Answer: 7 hours 10 minutes.
Explanation:
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q22
430 can be divided into 420 and 10.
If we add 420 and 10 then we get:420+10=430
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 420 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
420 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 420 and 60 to get the hours.
X=420/60
X=7 hours.
Therefore, 420 minutes=7 hours.
Moreover, the remaining 10 minutes will stay the same as the minutes.
Finally, 420 minutes = 7 hours 10 minutes.

Question 23.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 13
Answer: 4 hours 50 minutes.
Explanation:
290 can be written as 240 and 50.
If we add 240 and 50 then we get 240+50=290.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q23
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 240 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
240 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 240 and 60 to get the hours.
X=240/60
X=4 hours.
Therefore, 240 minutes=4 hours.
Moreover, the remaining 50 minutes will stay the same as the minutes.
Finally, 290 minutes=4 hours 50 minutes.

Question 24.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 14
Answer: 6 hours 15 minutes.
Explanation:
375 can be written as 360 and 15.
If we add 360 and 15 then we get 360+15=375.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q24
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 360 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
360 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 360 and 60 to get the hours.
X=360/60
X=6 hours.
Therefore, 360 minutes=6 hours.
Moreover, the remaining 15 minutes will stay the same as the minutes.
Finally, 375 minutes=6 hours 15 minutes.

Question 25.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes 15
Answer: 4 hours 15 minutes.
255 can be written as 240 and 15.
If we add 240 and 15 then we get 240+15=255.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes q25
To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.
we already know, 1 hour=60 minute’s.
We need to convert 240 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.
Now calculate hours. This can be done as:
240 minutes= X hours.
1 hour = 60 minute’s.
Divide 240 and 60 to get the hours.
X=240/60
X=4 hours.
Therefore, 240 minutes=4 hours.
Moreover, the remaining 15 minutes will stay the same as the minutes.
Finally, 255 minutes=4 hours 15 minutes.