This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 2 Converting Hours and Minutes provides detailed solutions for the textbook questions.

## Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Practice 2 Answer Key Converting Hours and Minutes

**Complete each number bond.**

**Example**

Question 1.

Answer:

Hour and minute: Hour and minutes are the units used to measure the time. One hour is equal to sixty minutes. But we can write minutes as a decimal number of hours. For example, half an hour (1/2 or 0.5 hours) cannot be written as 50 minutes. Half of an hour is equal to 30 minutes.

1 hour=60 minute

1 minute=60 second

Question 2.

Answer:

Hour and minute: Hour and minutes are the units used to measure the time. One hour is equal to sixty minutes. But we can write minutes as a decimal number of hours. For example, half an hour (1/2 or 0.5 hours) cannot be written as 50 minutes. Half of an hour is equal to 30 minutes.

This can be calculated as:

1 hour=60 minute, so I wrote 1 in hour box

If we add 20 to the 60 then we get:60+20=80.

so I add 20 in the minute’s box.

Therefore, 80 minutes is nothing but 1 hour 20 minutes.

**Tell the time in minutes.**

**Example**

In the afternoon, Tom takes 1 hour 15 minutes to do his homework. How many minutes are in 1 hour 15 minutes?

1 h 15 min

= 60 min + 15 min

= 75 min

There are 75 minutes in 1 hour 15 minutes.

**Tell the time in minutes.**

Question 3.

Katie took 3 hours 20 minutes to sew two sets of curtains. How many minutes are in 3 hours 20 minutes?

3h 20 min

= _______ min+ ________ min

+ ______ min+ ______ min

= __________ min

There are __________ minutes in 3 hours 20 minutes.

Answer: 120 minutes.

Explanation:

3 hour 20 minutes:

1 hour=60 minute

So multiply 3 by 60. Then we get 60×3=180.

Here, already 20 minutes is given and 3 hours also I converted into minutes that is 180.

Now add these two minutes that are 180 and 20.

=180 minutes+20 minutes

=200 minutes.

**Express the time in minutes.**

Question 4.

1 h 20 min = ________ min + 20 min = ________ min

Answer: 80 minutes

Explanation:

1 hour 20 minutes can be written in minutes as:

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

Here already given,20 minutes. I converted 1 hour to minutes that is 60.

Now add these two: 60+20=80.

Therefore, 1 h 20 min=80 minutes.

Question 5.

2 h 48 min = 120 min + _________ min = _________ min

Answer:168 minutes

Explanation:

1 hour=60 minutes

2hours=60×60=120 minutes. Already hours are converted in to minutes.

In the question 2 h 48 min=120+48=168 minutes.

Therefore, 2 hour 48 minute’s=168 minutes.

Question 6.

1 h 40 min = _______ min

Answer: 100 minutes

Explanation:

1 hour 40 minutes can be written in minutes as:

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

Here already given,40 minutes. I converted 1 hour to minutes that is 60.

Now add these two: 60+40=100.

Therefore, 1 h 40 min=100 minutes.

Question 7.

2 h 25 min = _______ min

Answer:145 minutes.

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

2 hour 25 minutes can be written in minutes as:

2 hour=60×60 minutes=120 min.

Here already given,25 minutes. I converted 2 hours to minutes that is 120.

Now add these two: 120+25=145.

Therefore, 2 h 25 min=145 minutes.

Question 8.

3 h 5 min = _______ min

Answer: 185 minutes.

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

3 hour 5 minutes can be written in minutes as:

3 hour=3×60 minutes=180 min.

Here already given, 5 minutes. I converted 3 hours to minutes that is 180.

Now add these two: 180+5=185.

Therefore, 3 h 5 min=185 minutes.

Question 9.

5 h 50 min = _______ min

Answer: 350 minutes.

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

5 hour 50 minutes can be written in minutes as:

5 hour=5×60 minutes=300 min.

Here already given, 50 minutes. I converted 5 hours to minutes that is 300.

Now add these two: 300+50=350.

Therefore, 5 h 50 min=350 minutes.

Question 10.

4 h 16 min = __________ min

Answer: 256 minutes.

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

4 hour 16 minutes can be written in minutes as:

4 hour=4×60 minutes=240 min.

Here already given, 16 minutes. I converted 4 hours to minutes that is 240.

Now add these two: 240+16=256.

Therefore, 4 h 16 min=256 minutes.

Question 11.

6 h 30 min = ___________ min

Answer: 390 minutes.

1 hour=60 minute’s. This is the basic thing we need to remember.

6 hour 30 minutes can be written in minutes as:

6 hour=6×60 minutes=360 min.

Here already given, 30 minutes. I converted 6 hours to minutes that is 360.

Now add these two: 360+30=390.

Therefore, 6 h 30 min=390 minutes.

**Express the time in hours.**

Question 12.

180 min = __________ h

Answer: 3 hours.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 180 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

180 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 180 and 60 to get the hours.

X=180/60

X=3 hours.

Therefore, 180 minutes=3 hours.

Question 13.

360 min = ____________ h

Answer: 6 hours.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 360 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

360 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 360 and 60 to get the hours.

X=360/60

X=6 hours.

Therefore, 360 minutes=6 hours.

Question 14.

120 min = ____________ h

Answer: 2 hours.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 120 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

120 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 120 and 60 to get the hours.

X=120/60

X=2 hours.

Therefore, 120 minutes=2 hours.

Question 15.

240 min = ___________ h

Answer: 4 hours.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 240 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

240 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 240 and 60 to get the hours.

X=240/60

X=4 hours.

Therefore, 240 minutes=4 hours.

Question 16.

480 min = ___________ h

Answer: 8 hours

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 480 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

480 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 480 and 60 to get the hours.

X=480/60

X=8 hours.

Therefore, 480 minutes=8 hours.

Question 17.

300 min = ___________ h

Answer: 5 hours

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 300 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

300 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 300 and 60 to get the hours.

X=300/60

X=5 hours.

Therefore, 300 minutes=5 hours.

Question 18.

420 min = ___________ h

Answer: 7 hours.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 420 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

420 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 420 and 60 to get the hours.

X=420/60

X=7 hours.

Therefore, 420 minutes=7 hours.

**Express the time in hours and minutes.**

Question 19.

Sally took 70 minutes to do her homework. How many hours and minutes are in 70 minutes?

70 min = ________ min + ________ min

= ________ h ________ min

There are ___________ hour ___________ minutes in 70 minutes.

Answer: 1 hour 10 minutes.

Explanation:

We already know, 1 hour=60 minutes.

70 min=60 min+10 min

70 min=1 hour 10 min

There is 1 hour 10 minutes in 70 minutes.

**Express the time in hours and minutes.**

Question 20.

Answer: 1 hour 10 minutes

We already know, 1 hour=60 minute’s.

70 min=60 min+10 min

70 min=1 hour 10 min

There is 1 hour 10 minutes in 70 minutes.

Question 21.

Answer:3 hour 15 minutes.

Explanation:

195 can be divided into 180 and 15.

If we add 180 and 15 then we get:180+15=195.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 180 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

180 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 180 and 60 to get the hours.

X=180/60

X=3 hours.

Therefore, 180 minutes=3 hours.

Finally, 195 minutes=3 hours 15 minutes.

Question 22.

Answer: 7 hours 10 minutes.

Explanation:

430 can be divided into 420 and 10.

If we add 420 and 10 then we get:420+10=430

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 420 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

420 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 420 and 60 to get the hours.

X=420/60

X=7 hours.

Therefore, 420 minutes=7 hours.

Moreover, the remaining 10 minutes will stay the same as the minutes.

Finally, 420 minutes = 7 hours 10 minutes.

Question 23.

Answer: 4 hours 50 minutes.

Explanation:

290 can be written as 240 and 50.

If we add 240 and 50 then we get 240+50=290.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 240 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

240 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 240 and 60 to get the hours.

X=240/60

X=4 hours.

Therefore, 240 minutes=4 hours.

Moreover, the remaining 50 minutes will stay the same as the minutes.

Finally, 290 minutes=4 hours 50 minutes.

Question 24.

Answer: 6 hours 15 minutes.

Explanation:

375 can be written as 360 and 15.

If we add 360 and 15 then we get 360+15=375.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 360 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

360 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 360 and 60 to get the hours.

X=360/60

X=6 hours.

Therefore, 360 minutes=6 hours.

Moreover, the remaining 15 minutes will stay the same as the minutes.

Finally, 375 minutes=6 hours 15 minutes.

Question 25.

Answer: 4 hours 15 minutes.

255 can be written as 240 and 15.

If we add 240 and 15 then we get 240+15=255.

To convert minutes into hours, we have to divide the number of minutes by 60.

we already know, 1 hour=60 minute’s.

We need to convert 240 minutes into hours. Assume it as ‘X’ hours.

Now calculate hours. This can be done as:

240 minutes= X hours.

1 hour = 60 minute’s.

Divide 240 and 60 to get the hours.

X=240/60

X=4 hours.

Therefore, 240 minutes=4 hours.

Moreover, the remaining 15 minutes will stay the same as the minutes.

Finally, 255 minutes=4 hours 15 minutes.