Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 16 Time and Temperature provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature

Math Journal

Example

Question 1.
Here are the steps to do this subtraction exercise:
4 h 30 min – 2 h 45 min
Step 1: Regroup the 4 h to 3 h 60 min.
Step 2: Add 60 min to 30 min to get 90 min.
Step 3: Subtract 45 min from 90 min to get 45 min.
Step 4: Subtract 2 h from 3 h to get 1 h.
Step 5: Add 1 h and 45 min to get 1 h 45 min.

The steps to express time in hours and minutes are not in order.
Fill in the blanks.
320 min _____ h _____ min
Order the steps by writing the step numbers ¡n the boxes.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 1 320 min is 5 h 20 min.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 1 Subtract 300 min from 320 min to get 20 min.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 1 Think 1 h = 60 mm, 5 h = 300 min. So, regroup 300 min to 5 h.
Answer:
320 can be written as 300 and 20
300 min to hours=300/60=5
5 h 20 min.
Ordered in steps:
Step 1: Think 1 h = 60 mm, 5 h = 300 min. So, regroup 300 min to 5 h.
Step 2: Subtract 300 min from 320 min to get 20 min.
Step 3: 320 min is 5 h 20 min.

Question 2.
David wanted to find out how much time Garrett took to make a kite. Garrett started at 2:20 P.M. and ended at 5:05 P.M. David drew this timeline to help him find how much time had passed:
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 2
The time line did not help him. Can you improve the timeline so that it is easier for him to find how much time had passed?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 3
Answer:
The started time =2:20 PM
The ending time=5:05 PM
The elapsed time =?
There might be a chance of 3 h 25 min.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature q3
Question 3.
Imagine you and your friends are outdoors. The temperature is 90°F. Describe two activities you and your friends might want to do and the clothes that all of you should wear. Explain your thinking.
Answer:
The temperature feels like 90°F then it is hot.
– Wear protective clothing. Lightweight, light-coloured and loose-fitting clothing helps protect against heat. Change clothing if it gets completed
– Stay hydrated. Drink plenty of fluids; drink about 16 ounces before starting and 5 to 7 ounces every 15 or 20 minutes.
– Avoid dehydrating liquids. Alcohol, coffee, tea and caffeinated soft drinks can hurt more than help.
– Schedule frequent breaks. Take time for rest periods and water breaks in a shaded or air-conditioned area.

Put on Your  Thinking Cap!

Challenging Practice

Solve.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 4
Clock A is 25 minutes slow.
Clock B is 10 minutes fast.
a. What is the actual time?
Answer: 10:00
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature q1
From 9:35 we need to calculate up to 25 min.
We need to count forward for 25 min.
The 25 min from 9:35 is 10:00.

b. What is the time shown on Clock B?
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 5
Answer: 9:25
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature q2
The time is fast in the clock B.
We need to count back by 10 min.
So the time is 9:25.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Scientists in Snowland found that it is warmer in January than in July. It is warmer in July than in June. October is warmer than July but colder than January. List these months in order from warmest to coldest.
Math in Focus Grade 3 Chapter 16 Answer Key Time and Temperature 6
Answer:
The months which are warmer: January, July, October.
The months which are coldest: July, June, October.
The months from warmest to coldest: January, July, June, October.

 

Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 8 Practice 3 Subtracting Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals

Fill in the blanks. Write each difference as a decimal.

Example
0.9 – 0.4 = 9 tenths – 4 tenths
= 5 tenths
= 0.5

Question 1.
1 – 0.3 = ___ tenths – ___ tenths
= ___ tenths
= ____
Answer:
1 – 0.3 = 0.7.

Explanation:
1 – 0.3 = 10 tenths – 3 tenths
= 7 tenths
= 0.7.

Question 2.
1.3 – 0.6 = ___ tenths – ___ tenths
= ___ tenths
= ____
Answer:
1.3 – 0.6 = 0.7.

Explanation:
1.3 – 0.6 = 13 tenths – 6 tenths
= 7 tenths
= 0.7.

Question 3.
1.8 – 0.9 = ___ tenths – ___ tenths
= ___ tenths
= ____
Answer:
1.8 – 0.9 = ___ tenths – ___ tenths
= ___ tenths
= ____

Explanation:
1.8 – 0.9 = 18 tenths – 9 tenths
= 9 tenths
= 0.9.

Fill in the blanks.
Question 4.
Step 1
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 10
You cannot subtract 7 tenths from 5 tenths. So, regroup 3 ones and 5 tenths. 3 ones and 5 tenths
= ___ ones and ___ tenths
Subtract the tenths.
___ tenths – 7 tenths = ____ tenths
Step 2
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 11
Subtract the ones.
___ ones – ___one
= ___ one
So, 3.5 – 1.7 = ____
Answer:
3.5 – 1.7 = 1.8.

Explanation:
Step 1 :
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 10
You cannot subtract 7 tenths from 5 tenths. So, regroup 3 ones and 5 tenths. 3 ones and 5 tenths
= 2 ones and 15 tenths
Subtract the tenths.
15 tenths – 7 tenths = 8 tenths.
Step 2 :
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-4

Subtract the ones.
2 ones – 1 one
= 1 one.
So, 3.5 – 1.7 = 1.8.

Subtract.
Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 12
Answer:
4.6 – 2.2 = 2.4.

Explanation:
Step 1 :
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 12

Subtract the tenths :
6 tenths – 2 tenths = 4 tenths.

Step 2 :
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-5

Subtract the ones.
4 ones – 2 ones
= 2 ones.
So, 4.6 – 2.2 = 2.4.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 13
Answer:
7.4 – 6.5 = 0.9.

Explanation:
Step 1 :
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 13
You cannot subtract 5 tenths from 4 tenths. So, regroup 7 ones and 4 tenths. 7 ones and 4 tenths
= 6 ones and 14 tenths.
Subtract the tenths.
14 tenths – 5 tenths = 9 tenths.
Step 2 :
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-6

Subtract the ones.
6 ones – 6 ones
= 0 ones.
So, 7.4 – 6.5 = 0.9.

Write in vertical form. Then subtract.
Question 7.
6.7 – 2.4 = ___
Answer:
6.7 – 2.4 = 4.3.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Write in vertical form-Then subtract-7

 

Question 8.
3 – 1.3 = ____
Answer:
3 – 1.3 = 1.7.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Write in vertical form-Then subtract-8

Fill in the blanks. Write each difference as a decimal.
Example
0.08 – 0.02 = 8 hundredths – 2 hundredths
= 6 hundredths
= 0.06

Question 9.
0.23 – 0.19 = ___ hundredths – ___ hundredths
= ___ hundredths
= ____
Answer:
0.23 – 0.19 = 0.04.

Explanation:
0.23 – 0.19 = 23 hundredths – 19 hundredths
= 4 hundredths
= 0.04.

Question 10.
0.1 – 0.06 = ___ hundredths – ___ hundredths
= ___ hundredths
= ____
Answer:
0.1 – 0.06 = 0.94.

Explanation:
0.1 – 0.06 = 100 hundredths – 6 hundredths
= 94 hundredths
= 0.94.

Fill in the blanks.
Question 11.
Step 1
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 14
You cannot subtract 4 hundredths from 3 hundredths. So, regroup 2 tenths 3 hundredths.
2 tenths 3 hundredths
= ___ tenth ___ hundredths
Subtract the hundredths.
___ hundredths – ___ hundredths
= ___ hundredths
Step 2
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 15
You cannot subtract 5 tenths from ___ tenth.
So, regroup 4 ones and ___ tenth.
4 ones and ___ tenth
= ___ ones and ___ tenths
Subtract the tenths.
___ tenths – 5 tenths = ___ tenths
Step 3
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 16
Subtract the ones.
___ ones – 1 one = ___ ones
So, 4.23 – 1.54 = ___

Answer:
4.23 – 1.54 = 2.69.

Explanation:
Step 1:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 14
You cannot subtract 4 hundredths from 3 hundredths. So, regroup 2 tenths 3 hundredths.
2 tenths 3 hundredths
= 1 tenth 13 hundredths
Subtract the hundredths.
13 hundredths – 4 hundredths
= 9 hundredths.
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 15
You cannot subtract 5 tenths from 1 tenth.
So, regroup 4 ones and 1 tenth.
3 ones and 11 tenth
= 4 ones and 11 tenths
Subtract the tenths.
11 tenths – 5 tenths = 6 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 16
Subtract the ones.
3 ones – 1 one = 2 ones.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-11

Subtract.
Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 17
Answer:
0.39 – 0.07 = 0.32.

Explanation:
Step 1:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 17
Subtract the hundredths.
9 hundredths – 7 hundredths
= 2 hundredths.
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 17
Subtract the tenths.
3 tenths – 0 tenths = 3 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 17
Subtract the ones.
0 ones – 0 one = 0 ones.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-12

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 18
Answer:
0.51 – 0.36 = 0.15.

Explanation:
Step 1
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 18
You cannot subtract 6 hundredths from 1 hundredths. So, regroup 5 tenths 1 hundredths.
5 tenths 1 hundredths
= 5 tenth 1 hundredths.
Subtract the hundredths.
11 hundredths – 6 hundredths
= 5 hundredths.
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 18
Subtract the tenths.
4 tenths – 3 tenths = 2 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 18
Subtract the ones.
0 ones – 0 one = 0 ones.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-13

Question 14.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 19
Answer:
2.35 – 0.48 = 1.87.

Explanation:
Step 1:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 19
You cannot subtract 8 hundredths from 5 hundredths. So, regroup 3 tenths 5 hundredths.
= 2 tenth 15 hundredths
Subtract the hundredths.
15 hundredths – 8 hundredths
= 7 hundredths.
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 19
You cannot subtract 4 tenths from 2 tenth.
So, regroup 2 ones and 2 tenth.
1 ones and  12 tenth.
Subtract the tenths.
12 tenths – 4 tenths = 8 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 19
Subtract the ones.
1 ones – 0 one = 1 ones.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-14

Question 15.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 20
Answer:
12.45 – 10.63 = 1.82.

Explanation:
Step 1:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 20
Subtract the hundredths.
5 hundredths – 3 hundredths
= 2 hundredths.
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 20
You cannot subtract 6 tenths from 4 tenth.
So, regroup 2 ones and 4 tenth.
= 1 ones and 14 tenths
Subtract the tenths.
14 tenths – 6 tenths = 8 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 20
Subtract the ones.
1 ones – 0 one = 1 ones.
Step 4:
Subtract the tens.
1 tens – 1 tens = 0 tens.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-15

Question 16.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 21
Answer:
10.13 – 7.18 = 2.95.

Explanation:
Step 1:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 21
You cannot subtract 8 hundredths from 3 hundredths. So, regroup 1 tenths 3 hundredths.
0 tenths 13 hundredths.
Subtract the hundredths.
13 hundredths – 8 hundredths
= 5 hundredths.
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 21
You cannot subtract 1 tenths from 0 tenth.
So, regroup 0 ones and 0 tenth.
regroup 1 tens 0 tenths.
9 ones and 10 tenth.
= 9 ones and 10 tenths
Subtract the tenths.
10 tenths – 1 tenths = 9 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 21
Subtract the ones.
9 ones – 7 one = 2 ones.
So, 4.23 – 1.54 = ___
Step 4:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 21
Subtract the tens.
0 tens – 0 tens = 0 tens.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-16

Question 17.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 22
Answer:
20.00 – 14.56 = 5.44.

Explanation:
Step 1:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 22
You cannot subtract 6  hundredths from 0 hundredths. So, regroup 0 tenths 0 hundredths. So, regroup 0 ones 0 hundredths. So, regroup 2 tens 0 ones.
So, 1 tens. So, 10 ones. So, 10 tenths. So, 10 hundredths.
9 tenths 10 hundredths
= 9 tenth 10 hundredths.
Subtract the hundredths.
10 hundredths – 6 hundredths
= 4 hundredths
Step 2:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 22
Subtract the tenths.
9 tenths – 5 tenths = 4 tenths.
Step 3:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 22
Subtract the ones.
9 ones – 4 one = 5 ones.
Step 4:
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 3 Answer Key Subtracting Decimals 22
Subtract the tens .
1 ones – 1 one = 0 ones.
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Fill in the blanks-17

Write in vertical form. Then subtract.
Question 18.
5.38 – 2.73 = ____
Answer:
5.38 – 2.73 = 2.65.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Write in vertical form-Then subtract-18

Question 19.
1.06 – 0.38 = ___
Answer:
1.06 – 0.38 = 0.68.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Write in vertical form-Then subtract-19

Question 20.
5.6 – 1.72 = ___
Answer:
5.6 – 1.72 = 3.88.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Write in vertical form-Then subtract-20
Question 21.
3 – 0.42 = ___
Answer:
3 – 0.42 = 2.58.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-8-Practice-3-Answer-Key-Subtracting-Decimals-Write in vertical form-Then subtract-21

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Exploring Plane Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 2 Exploring Plane Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Exploring Plane Shapes

Read.
Then answer the questions.

Question 1.
Josh has a square piece of paper. He folds it and unfolds it. Then he draws a line along the fold. Now he has two new shapes, A and B.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Exploring Plane Shapes 1

Write yes or no.

a. Are Shape A and Shape B the same shape? ____
Answer:
Yes, shape A and shape B both are having the same shape.

b. Are Shape A and Shape B the same size? ____
Answer:
Yes, the shape A and shape B are the same size.

Count.

c. How many sides are there?
Shape A ___ Shape B ____
Answer:
Shape A has 2 sides and shape B has 2 sides.

d. How many corners are there?
Shape A ___ Shape B ____
Answer:
Shape A has 2 corners and shape B also have 2 corners.

Write yes or no.

e. Are Shape A and Shape B different?
No, the shape A and shape B both are same.

Josh then cuts out Shape A and Shape B.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Exploring Plane Shapes 2

f. Can Shape A fit exactly over Shape B? ________
Answer:
Yes, the shape A fits exactly over the shape B.

Are the shapes the same shape and size? Write yes or no.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Exploring Plane Shapes 3
Shapes C and D ____
Answer:
Here the shape C and shape D both are the same shapes.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 2 Answer Key Exploring Plane Shapes 4
Shapes E and F ____
Answer:
Here the shape E and shape F are in different shapes.

Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 1 Multiplication Properties to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties

Look at each number line. Write the multiplication fact.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 1
Answer:
5×5 = 25.

Explanation:
In the number line, we can see that 5 jumps of 5. So the multiplication fact is 5×5 which is 25.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplication-Properties-1-1

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 2
Answer:
4×7 = 28.

Explanation:
In the number line, we can see that 4 jumps of 7. So the multiplication fact is 4×7 which is 28.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplication-Properties-2-1

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 3
Answer:
2×8 = 16.

Explanation:
In the number line, we can see that 2 jumps of 8. So the multiplication fact is 2×8 which is 16.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplication-Properties-3-1

Complete each multiplication fact. Then show on each number line.

Question 4.
4 × 5 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 4
Answer:
4 × 5 = 20.

Explanation:
We will represent in the number line by 4 jumps of 5 for 4 × 5 which is 20.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplication-Properties-4-1

Question 5.
5 × 3 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 5
Answer:
5 × 3 = 15.

Explanation:
We will represent in the number line by 5 jumps of 3 for 5 × 3 which is 15.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplication-Properties-4-1

Look at the dot paper. Write the multiplication fact.

Example

Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 6

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 7
Answer:
3 × 4 = 12.

Explanation:
The multiplication between 3 and 4 is 3 × 4 which is 12.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 8
Answer:
2 × 3 = 6.

Explanation:
The multiplication between 2 and 3 is 2 × 3 which is 6.

Look at the dot paper. Write the multiplication fact.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 9
Answer:
1 × 5 = 5.

Explanation:
The multiplication between 1 and 5 is 1 × 5 which is 5.

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 10
Answer:
3 × 5 = 5 × 3 = 15.

Explanation:
The multiplication between 3 and 5 is 3 × 5 which is 15.

Complete the multiplication fact. Then show on each number line.

Question 9.
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 11
Answer:

Fill in the missing numbers.

Question 10.
2 × __ = 0 × ___
= ____
Answer:
2 × 0 = 0 × 2 = 0.

Explanation:
Here, if we multiply 0 with anything we will get the product as 0. So
2 × 0 = 0 × 2
= 0.
So the missing letter is 0.

Question 11.
0 × ___ = 4 × ___
= _____
Answer:
0 × 4 = 4 × 0 =0.

Explanation:
Here, if we multiply 0 with anything we will get the product as 0. So
0 × 4 = 4 × 0
= 0.
So the missing letter is 4.

Question 12.
5 × ___ = 1 × ___
= ___
Answer:
5 × 1 = 1 × 5 = 5.

Explanation:
Here the missing letter is 1, as
5 × 1 = 1 × 5
= 5.
So the missing letter is 1.

Question 13.
1 × ___ = 10 × ___
= ____
Answer:
1 × 10 = 10 × 1 = 10.

Explanation:
Here the missing letter is 1, as
1 × 10 = 10 × 1
= 10.
So the missing letter is 1.

Complete each multiplication fact. Then show on the number line.

Example
2 × 3 × 3 = ?
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 12

Question 14.
2 × 4 × 2 = ___ × ____
= _____
Math in Focus Grade 3 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplication Properties 13
Answer:
2 × 4 × 2 = 16.

Explanation:
Here, in Step 1 we will multiply 2 × 4 which is 8,
and in step 2 we will multiply 8 × 2 which is 16,
So, 2 × 4 × 2 = 16
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplication-Properties-4-1

Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 7 Multiplication to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication

Math Journal

Write the steps to your answer.

Multiply 243 by 2.

Example
Step 1
Multiply 3 ones by 2.
2 × 3 ones = 6 ones
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 1
Step 2
Multiply 4 tens by 2.
2 × 4 tens = 8 tens
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 2
Step 3
Multiply 2 hundreds by 2.
2 × 2 hundreds = 4 hundreds
So, 2 × 243 = 486.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 3

Multiply 323 by 3. Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 4
Step 1 _________________
_____________________
Step 2 _________________
_____________________
Step 3 _________________
_____________________

Answer:
323 × 3 = 969.

Explanation:
Step 1
Multiply 3 ones by 3.
3 × 3 ones = 9 ones
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-4-1
Step 2
Multiply 2 tens by 3.
2 × 3 tens = 6 tens
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-4-2
Step 3
Multiply 3 hundreds by 3.
3 × 3 hundreds = 9 hundreds
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-4-3
So 323 × 3 is 969.

Put On Your Thinking cap!

Challenging Practice

Fill in the missing numbers.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 5
Answer:
The missing digit is 4.

Explanation:
As the product is 48 and the multiplier 2, to find the missing digit we will divide 48÷2 which is 24. So the missing digit is 4.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-5-1

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 6
Answer:
The missing digit is 4.

Explanation:
As the product is 68 and the multiplicand is 17, to find the missing digit we will divide 68÷17 which is 4. So the missing digit is 4.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-6-1

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 7
Answer:
The missing digit is 2.

Explanation:
As the product is 693 and the multiplier 3, to find the missing digit we will divide 693÷3 which is 231. So the missing digit is 2.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-7-1

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 8
Answer:
The missing digit is 5.

Explanation:
As the product is 605 and the multiplicand is 121, to find the missing digit we will divide 605÷121 which is 5. So the missing digit is 5.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-8-1

Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 9

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 10
Answer:
The missing digit is 2.

Explanation:
As the product is 616 and the multiplicand is 308, to find the missing digit we will divide 616÷308 which is 2. So the missing digit is 2.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-10-1

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 11
Answer:
The missing digit is 3.

Explanation:
As the product is 540 and the multiplier 4, to find the missing digit we will divide 540÷4 which is 135. So the missing digit is 3.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-11-1

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 12
Answer:
The missing digit is 2.

Explanation:
As the product is 756 and the multiplier 3, to find the missing digit we will divide 756÷3 which is 252. So the missing digit is 2.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-12-1

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 13
Answer:
The missing digit is 4.

Explanation:
As the product is 592 and the multiplier 4, to find the missing digit we will divide 592÷4 which is 148. So the missing digit is 4.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-13-1

Put on Your Thinking Cap!

Problem Solving

Solve.
Frank has 100 geese and cows on his farm. The animals have a total of 340 legs. How many geese and cows does Frank have?
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 14
Frank has ___ geese and __ cows.
Math in Focus Grade 3 Chapter 7 Answer Key Multiplication 15
Answer:
Frank has 30 geese and 70 cows.

Explanation:
Given that Frank has 100 geese and cows on his farm and the animals have a total of 340 legs. So the number of geese and cows do Frank has is
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-7-Answer-Key-Multiplication-15-1

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Money

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 11 Practice 3 Real-World Problems: Money to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Real-World Problems: Money

Solve.

Draw bar models to help you.

Question 1.
Maddy buys a pencil for 25¢ and an eraser for 17¢. She gives the cashier 50¢. How much change does she get?
Answer: 8¢
Explanation:
Given:
Maddy buys a pencil for 25¢
Maddy buys an eraser for 17¢
So, Total amount spent will be
25¢ + 17¢ = 42¢
She gives the cashier 50¢
Then the total change she has to get will be
50¢ – 42¢ = 8¢

Question 2.
The Lesters have $600. They spent $110 on food and $97 on electricity. How much do they have left?
Answer: $393
Explanation:
Given:
Amount spent on food = $110
Amount spent on electricity = $97
Total amount spent will be
$110 + $97 = $207
total amount Lester’s left with would be
$600 – $207 = $393

Question 3.
Walter buys a notebook for 50¢. He buys another notebook that costs 12¢ more. How much does Walter pay in all?
Answer:62¢
Explanation:
Given:
Cost for the first book = 50¢
Cost for the second book = 12¢
Total amount that Walter must pay will be
50¢ + 12¢ = 62¢

Solve.
Write your answers using $ or ¢.

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Practice 3 Answer Key Real-World Problems Money 1

Question 4.
Tyler buys a book and a pen. How much does he spend?
Answer:$1.80
Explanation:
Given:
Amount spent on pen = $1
Amount spent on book = 80¢
80¢ = $0.80
then we get
$1 + $0.80 = $1.80

Question 5.
Rosie buys a teddy bear. Pamela buys a pencil sharpener. How much do they spend?
Answer:
Explanation:
Given:
Amount spent on Teddy bear = 95¢
Amount spent on Sharpener = 65¢
Total amount they both combinedly spent will be
95¢ + 65¢ = 160¢

Question 6.
How much more is a pen than a pencil sharpener?
Answer: 35¢
Explanation:
Given:
$1 =100¢
so
100¢ – 65¢ =35¢

Question 7.
Jessie has a dollar bill and a quarter. She wants to buy a teddy bear and a book.

a. Does she have enough money?
Answer: No
Explanation:
Given:
Jessie has a dollar bill and a quarter
that is $1= 100¢
And a quarter = 25¢
100¢ + 25¢ = 125¢
which is not enough

b. If not, how much more does she need?
Answer: 50¢ more
Explanation:
Given:
Jessie has a dollar bill and a quarter
that is $1= 100¢
And a quarter = 25¢
100¢ + 25¢ = 125¢
But for teddy and book she needs
95¢ + 80¢ = 175¢
so
175¢ – 150¢ = 50¢ more is needed

Question 8.
Henry has a $10 bill. He buys a teddy bear, a book, and a pen. How much does he have left?
Answer: $7 and 25¢
Explanation:
Given:
Amount for teddy bear = 95¢
Amount for book = 80¢
Amount for pen = $1 =100¢
100¢ + 80¢ + 95¢ = 275¢
$10 = 1000¢
so
1000¢ -275¢ =$7 and 25¢

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 11 Money to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money

Math Journal

Shawn made some mistakes in his homework. Help him correct the mistakes.

Example
Shawn’s mistake: 35¢ = $3.50
Correct answer: 35¢ = $0.35

Question 1.
Shawn’s mistake: One dollar and sixty cents = $1.06
Correct answer: _______
Answer:
Correct answer is one dollar 06 cents.

Question 2.
Shawn’s mistake: 450¢ = $450
Correct answer: ___________
Answer:
Correct answer is 450 cents = 450 cents.

Question 3.
Shawn’s mistake: $6 is $5 less than $10.
Correct answer: ____________
Answer:
Correct answer is $6 and $5 is less than $10.

Question 4.
Shawn’s mistake: $90 is $10 more than $100.
Correct answer: _____________
Answer:
Correct answer is $90 and $10 is more than $100.

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Draw the amount of money using Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 2

Example
$5.70
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 3

Question 1.
$4.60
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-13
$4.60 = $1 ++$1+$1+$1+ 25 cents + 25 cents + 10 cents.

Question 2.
$9.40
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-14
$9.40 = $5+$1 +$1+$1+$1+ 25 cents + 5 cents + 10 cents + 10 cents.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Find different combinations of coins and bills that can make each amount.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 4

Question 1.
$60.30
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-5

Question 2.
$25.00
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-6

Which amount is the greatest? _______
Answer: $60.30 is the greatest than $25.00

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks with words or symbols from the box.

Question 1.
A _____ separates the dollars from the cents.
Answer:
A decimal point separates the dollar from the cents.

Question 2.
100¢ makes _______ 1.
Answer:
100 cents makes 1 dollar.

Question 3.
$.75 can also be written as 75 _____
Answer:
$.75 cannot written has 75.

Concepts and Skills

Identify the value of each bill or coin.

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-7
1 dime

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-8
1 penny

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-9
20 dollars

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-10
1 dollar

Write the amount of money in words and numbers.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-11
Quarter dollar + quarter dollar + 1 dime + 5 cents + 5 cents + 5 cents + 1 penny
Quarter dollar = 25 cents
65 cents 1 dime 1 penny.
And
1 dime = 10cents
1 penny = 1cent
so
65 cents + 10cent + 1 cent =76 cent

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Money-12
10 dollars + 10 dollars + 1 dime + 1 dime + 1 dime + 1 dime + 1 penny + 1 penny
= 20 dollars 4 dime 2 penny
And
20 dollars = 2000cents
4 dime = 40cents
2penny = 2cents
so
2000cents + 40cents + 2cents = 2042 cent

Write the amount in dollars or cents.

Question 10.
50¢ = $ _______
Answer:
50 cents = half dollar

Question 11.
125¢ = $ _______
Answer:
125cents = 1.25 dollars

Question 12.
$16 = _______¢
Answer:
$16 = 1600 cents

Question 13.
$7.02 = ____ ¢
Answer:
702 cents

Compare.

Math in Focus Grade 2 Chapter 11 Answer Key Money 13

Question 14.
Which is the least amount? _____
Answer:
17.95 is the least amount.

Question 15.
Which is the greatest amount? ____
Answer:
$72.52 is the greatest amount.

Problem Solving

Solve. Draw bar models to help you.

Question 16.
Jeffrey has two $1 bills. He buys an ice cream for 70¢. How much does he have left? He has ____ left.
Answer:
Jeffrey has two $1 bills = $2 = 200 cent
He buys an ice cream = 70 cents
He have left = 200 cents – 70 cents = 130 cents.

Question 17.

Anita has $150. She spends $53 on books and $35 on a pair of shoes. How much does she have left?
She has $____ left.
Answer:
Anita has $150
She spends on books = $53
She spends on a pair of shoes = $35
She have left = 150 – 53 + 35 = 159 – 88 = $71.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 3 Meaning of Difference to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference

Find the difference between the numbers.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 1

Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-1

Question 1.
156 and 82
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 2
The difference between 156 and 82 is ___.
Answer:

Explanation:
The difference between 156 and 82 is 74
By removing 82 from 156 we get the value 74

Question 2.
800 and 785
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 3
The difference between 800 and 785 is ___.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-3
Explanation:
The difference between 800 and 785 is 15
By removing 785 from 800 we get 15

Solve.

Use bar models to help you.

Question 3.
Tonya collected 320 friendship bracelets and her sister collected 290. Find the difference between the number of friendship bracelets.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 4
____ – ____ = ____
The difference is ____ friendship bracelets.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-4
Explanation:
Given:
Tonya has 320 friendship bracelets.
And, Sister had 290 friendship bracelets.
Buy removing 290 from 320 we can identify the difference
320 – 290 = 30
The difference is 30 friendship bracelets.

Question 4.
Joe and Susan went for a run. Joe ran 24 laps and Susan ran 15 laps. Find the difference between the number of laps they ran.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 5
____ – ____ = _____
The difference is ____ laps.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-5
Explanation:
Given:
Joe had run 24 laps
And, Susan had run only 15 laps
by removing 15 from 24 we get
24 – 15 = 9
The difference is 9 laps.

Solve.

Use bar models to help you.

Question 5.
Kiki baked 120 muffins on Monday. She baked 219 muffins on Tuesday. What is the difference between these two amounts?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 6
____ – _____ = _____
The difference is _________ muffins.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-6
Explanation:
Given:
On Monday she baked 120 muffins
on Tuesday she baked 219muffins
the difference can be identified by removing 120 from 219
2919 – 120 = 99
The difference is 99 muffins.

Question 6.
Mr. Wong wants to buy a camera that costs $401. He saved $315. What is the difference between the amounts of money?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-7
Explanation:
Given:
Mr. Wong saved $315 to buy a camera
But the camera cost is $410
the difference between the amounts of money can be identified by removing 315 from 410
410 – -315 = 95
The difference is $95

Solve.

Use bar models to help you.

Question 7.
Elizabeth has a blue ribbon and a red ribbon. The blue ribbon ¡s 27 centimeters long. The red ribbon is 18 centimeters long. What is the difference between their lengths?
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Meaning of Difference 8
The difference is _____________ centimeters.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Meaning-of-Difference-8
Explanation:
given:
The length of the blue ribbon is 27 centimeter
The length of the red ribbon is 18 centimeter
to find the difference in the length of the two ribbons remove 18 from 27
27 – 18 =9
The difference is 9

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 5 Rounding Numbers to Estimate to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate

Mark each number with an ✗ on the number line.

Round each number to the nearest ten. Circle it on the number line. Then fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 1

Question 1.
48 is nearer to __ than to ____
48 is about ___ when rounded to the nearest ten
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-1
48 is nearer to 50 than to 40
48 is about 50 when rounded to the nearest ten

Question 2.
35 is about ________ when rounded to the nearest ten.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-13
35 is about 40 when rounded to the nearest ten.

Question 3.
26 is nearer to _________ than to ___.
26 is about ________ when rounded to the nearest ten.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-14
26 is nearer to 30 than to 20.
26 is about 30 when rounded to the nearest ten.

Look at the digits in the tens place. Then till in the blanks.

Example

37 is between 30 and 40

Question 4.
86 is between _________ and ____
Answer:
86 is between 80 and 90

Question 5.
93 is between _________ and ____.
Answer:
93 is between 90 and 100.

Question 6.
286 is between _______ and ____
Answer:
286 is between 280 and 290

Question 7.
721 is between ________ and ________
Answer:
721 is between 720 and 730

Mark each number with an ✗ on the number line. Round each number to the nearest ten. Circle the number on the number line. Then fill in the last column of the table.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-2

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-3

Question 10.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-4

Complete the table.

Question 11.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-5

Question 12.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-6

Question 13.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-7

Question 14.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-8

Question 15.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-9

The numbers in each problem are rounded to the nearest ten. Find the greatest and least number that is rounded. Use the number line to help you.

Example
Mr. Johnson spent about $80 at a department store.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 14
The greatest amount he could have spent is $84.

The least amount he could have spent is $ 75.

Question 16.
Charles drinks about 790 milliliters of fruit juice in one day.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 10
The greatest amount he could have had is _________ milliliters.
The least amount he could have had is _________ milliliters.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-10
The greatest amount he could have had is 794 milliliters.
The least amount he could have had is 785 milliliters.

Question 17.
Shateel ran about 750 meters.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 11
The greatest distance she could have run is _________ meters.
The least distance she could have run ¡s _________ meters.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-11
The greatest distance she could have run is 754 meters.
The least distance she could have run ¡s 745 meters.

Question 18.
The mass of a bag of potatoes ¡s about 830 grams.
Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Practice 5 Answer Key Rounding Numbers to Estimate 12
The greatest mass of the potatoes could be ___ grams.
The least mass of the potatoes could be ___ grams.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-10-Practice-5-Answer-Key-Rounding-Numbers-to-Estimate-12
The greatest mass of the potatoes could be 834 grams.
The least mass of the potatoes could be 825 grams.

Find the sum or difference. Then round each number to the nearest ten. Estimate the sum or difference to check that the answers are reasonable.

Example
763 + 36 = 799
763 is about 760
36 is about 40
760 + 40 = 800
So, 763 + 36 is about 800
Is the answer reasonable?
Explain. Yes, because 800 is close to 799.
Answer:

Question 19.
238 + 98 = _______
238 is about _____
98 is about ____.
___ + ____ = ____
So, 238 + 98 is about ____
Is the answer reasonable? Explain. _____
Answer:
238 + 98 = 336
238 is about 230
98 is about 100.
230 + 100 = 330
So, 238 + 98 is about 330
Explanation : No, As 330 is the nearest tenth value of 336

Question 20.
847 – 95 = _______
847 is about ____.
95 is about ____.
_____ – ____ = _____
So, 846 – 95 = ____
____ – ____ = ____
Is the answer reasonable? Explain. _______
Answer:
847 – 95 = 752
847 is about 840.
95 is about 90.
840 – 90 = 750
So, 846 – 95 is about 330
847 – 95 = 752
Explanation: Yes,  because 750 is close to 752

Question 21.
781 + 49 = _______
Check: _________ + _________ = _____.
Is the answer reasonable? Explain.
Answer:
781 + 49 = 830
781 is about 780.
49 is about 50.
780 + 50 = 830
Check: 781 + 49 = 830
Explanation: Yes,  because 830  is equal  to 830

Question 22.
259 – 72 = _______
Check: ________ – ________ = ____.
Is the answer reasonable? Explain.
Answer:
259 – 72 =187
260 is about 260.
72 is about 70.
260 – 70 = 190
Check: 259 – 72 is about 187
Explanation: Yes,  because 190  is close  to 187

Question 23.
The school principal has $900 to buy items for the school. Round the cost of each item to the nearest ten.
Then estimate the total cost.
a. A set of 4 textbooks costs $96.
96 is _________ when rounded to the nearest ten.
Answer:
96 is 100 when rounded to the nearest ten.

b. A printer costs $215.
215 is _________ when rounded to the nearest ten.
Answer:
215 is 210 when rounded to the nearest ten.

c. A camera costs $147.
147 is _________ when rounded to the nearest ten.
Answer:
147 is 150 when rounded to the nearest ten.

d. A computer costs $385.
385 is _________ when rounded to the nearest ten.
Answer:
385 is 380 when rounded to the nearest ten.

e. The estimated total cost is $ ___.
Answer:
We have the rounded values as given below
A set of 4 textbooks costs = $100
A printer costs = $210
A camera costs = $150
A computer costs = $380
we get the cost by adding all the above mentioned values.
that is
$100 + $210 + $150 + $380 = $840
total cost is $840

f. Does the principal have enough money to pay for all the items?
__________
Answer: Yes, The principal have enough money to pay for all the items.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Answer Key Mental Math and Estimation

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 10 Mental Math and Estimation to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 10 Answer Key Mental Math and Estimation

Chapter Review/Test
Vocabulary

Fill in the blanks with words from the box.

Question 1.
You can use an estimate to check that a sum is __________

Question 2.
86 is 90 when rounded to the _____.
Answer:

Question 3.
Add to find the ____________ of two or more numbers.
Answer:

Question 4.
Subtract to find the ____________ between two or more numbers.
Answer:

Concepts and Skills Add mentally.

Question 5.
325 + 9 = _______
Answer: 334

Question 6.
436 + 20 = _______
Answer: 456

Question 7.
691 + 70 = _______
Answer: 761

Question 8.
635 + 300 = _______
Answer: 935

Subtract mentally.

Question 9.
541 – 5 = _______
Answer: 536

Question 10.
863 – 50 = _______
Answer: 813

Question 11.
238 – 70 = _____
Answer: 168

Question 12.
617 – 400 = _____
Answer: 217

Round each number to the nearest ten.

Question 13.
65 is about _________
Answer: 65 is rounded to the nearest ten is 70.

Question 14.
132 is about ____.
Answer: 132 is rounded to the nearest ten is 130.

Question 15.
29 is about ____.
Answer: 29 is rounded to the nearest ten is 30.

Question 16.
396 is about ____.
Answer: 396 is rounded to the nearest ten is 400.

Find the sum or difference. Then round each number to the nearest ten to check that the answers are reasonable.

Question 17.
76 + 83 = _______
___ + ____ = ____
Answer:  159
80 + 80 = 160

Explanation:
We need to round the numbers to the nearest ten
76 is nearer to 80,
83 is nearer to 80,
By adding 76 with 83 we get 159,
By adding 80 with 80 we get 160,
Therefore, the estimated sum is 160.

Question 18.
182 + 95 = _______
____ + ____ = ____
Answer:
182 + 95 = 277
180 + 100 = 280

Explanation:
We need to round the numbers to the nearest ten
182 is nearer to 180,
95 is nearer to 100,
By adding 182 to 95 we get 277
By adding 180 to 100 we get 280,
Therefore, estimated sum is 280

Question 19.
628 – 145 = _________
____ + ___ = ____
Answer:
628 – 145 = 483

Explanation:
We need to round the numbers to the nearest ten
628 is nearer to 630,
145 is nearer to 150,
By subtracting 145 from 628 we get 483,
By subtracting 150 from 630 we get 480,
Therefore, the estimated sum is 480.

Question 20.
598 – 136 = _________
____ – ____ = ____
Answer: 598 – 136 = 462
Explanation:
598 is nearer to 600,
136 is nearer to 140,
By subtracting 136 from 598 we get 462,
By subtracting 140 from 600 we get 460,
Therefore estimated sum is 460

Problem Solving

Solve. Then use estimation to check that the answers are reasonable.

Question 21.
Mrs. Brown buys a set of books and a giant teddy bear. The set of books costs $154. The giant teddy bear costs $122. Find the sum of the amount for both prices.
___ + ___ = ____
Check: ___ + ___ = ____
Is the answer reasonable? Explain
The two things cost about $ _______
Answer:
The sum of the amount for both prices is $ 276
154 + 122 = 276
Explanation:
Given,
Mrs. Brown buys a set of books cost of = $154,
Buys a giant teddy bear cost of = $122,
By adding both $154 to $122 we get the total sum of $276,
Therefore, the total amount for both prices is $276.

Question 22.
Pete earns $103 a month delivering newspapers. Shawn earns $175 a month delivering pizzas. What is the difference in the amounts they earn?
_____ – ____ = ____
Check: ___ – ____ = ____
Is the answer reasonable? Explain.
The difference is about $ ____
Answer:
The difference in the amounts they earn is $72.
Explanation:
Given,
Pete earns monthly by delivering newspapers is = $103
Shawn earns monthly by delivering pizzas is = $175
By subtracting 103 from 175 we get 72,
Therefore, we get the difference in amounts they earn is $72.