Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 6 Fraction of a Set to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set

Solve.

Example

Tabitha makes 9 happy-face pins. She gives away 6 of them and keeps the rest.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 1
What fraction of the pins does she give away?
Tabitha gives away \(\frac{6}{9}\) of the pine.
What fraction of the pins does she keep?
She keeps \(\frac{3}{9}\) of the pins.

Question 1.
Shawn paints 2 out of 5 model trucks green. He paints the rest brown. Color the trucks to help you.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-2
a. What fraction of the trucks are green?
Answer:
2/5 fraction of the trucks are green.

b. What fraction of the trucks are brown?
Answer:
3/5 fraction of the trucks are brown.

Solve.

Question 2.
Shawn buys more trucks. He now has 20 trucks. He paints them in the same fractional parts as before. Color the trucks to help you.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-3
a. What fraction of the trucks are green?
Answer:
2/5 fraction of the trucks are green.

b. What fraction of the trucks are brown?
Answer:
3/5 fraction of trucks  are brown.

Solve.

Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 4

Question 3.
What fraction of the buttons are gray?
Answer:
3/8 fraction of the buttons are gray.

Question 4.
What fraction of the buttons are not gray?
Answer:
5/8 fraction of the buttons are not gray.

Question 5.
What fraction of the buttons have 3 holes?
Answer:
3/8 fraction of the buttons have 3 holes.

Question 6.
What fraction of the buttons are white with 2 holes?
Answer:
3/8 fraction of the buttons are white with 2 holes.

Question 7.
What fraction of the buttons are white with 4 holes?
Answer:
2/8 fraction of the buttons are white with 4 holes.

Question 8.
What fraction of the buttons are round?
Answer:
8/8 fraction of the buttons are round.

Question 9.
Find \(\frac{3}{4}\) of 20.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-5

Solve.

Serena buys 24 breakfast bars. \(\frac{3}{4}\) of them are blueberry.
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 6

Question 10.
How many blueberry breakfast bars does Serena buy?
Math in Focus Grade 3 Chapter 14 Practice 6 Answer Key Fraction of a Set 7
Serena buys ____________ blueberry breakfast bars.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-14-Practice-6-Answer-Key-Fraction-of-a-Set-7
Serena buys 18 blueberry breakfast bars.
Explanation:
Serena buys 24 breakfast bars. 3/4 of them are blueberry.
3/4 of 24 = 18
So, Serena buys 18 blueberry breakfast bars.

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 13 to 15 provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key

Concepts and Skills

Jessica is surveying and graphing her friends’ favorite foods.

Use the data in the tally chart to complete the bar graph. Then answer the question. (Lesson 13.1)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 1

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-2

Question 2.
How many friends did Jessica survey? ___________
Answer:
6 + 12 + 15 + 18 = 51
Jessica surveyed 51 friends Favorite food.

Complete. (Lesson 14.1)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 3

Question 3.
The fraction shaded is ___________.
Answer:
The fraction shaded is 5/8.
Explanation:
In the above image we can observe 5 parts are shaded out of 8 parts. The shaded fraction is 5/8.

Question 4.
The numerator of the fraction is ___________.
Answer:
The numerator of the fraction is 5.

Question 5.
The denominator of the fraction is ___________.
Answer:
The denominator of the fraction is 8.

Write the missing numerator or denominator. (Lesson 14.2)

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-4
Explanation:
In the above image we can observe the fraction 3/4. Multiply numerator and denominator with 3 the fraction is 9/12. The missing numerator is 9.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-5
Explanation:
The fraction 6/8 is equal to 3/4. The missing denominator is 4.

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-6
Explanation:
Multiply the numerator and denominator with 2. So, the fractions are 1/5 = 2/10 = 4/20. The missing numerators are 1, 4. The missing denominator is 10.

Question 9.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7
Explanation:
In the above image we can observe some fractions. The fraction 12/16 is equal to 6/8 and 3/4. So, the missing numerators are 12, 6, 3. The missing denominator is 8.

Complete. Express each fraction in simplest form. (Lesson 14.3)

Question 10.
\(\frac{6}{10}\) = ___________
Answer:
6/10 = 3/5
Explanation:
The simplest form of the fraction 6/10 is 3/5.

Question 11.
\(\frac{8}{12}\) = _____________
Answer:
8/12 = 2/3
Explanation:
The simplest form of the fraction 8/12 is 2/3.

Circle the fraction that is greater. (Lesson 14.4)

Question 12.
\(\frac{5}{6}\) or \(\frac{2}{3}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(1)
Explanation:
The fraction 5/6 is greater than 2/3. So, draw a circle for 5/6.

Question 13.
\(\frac{2}{5}\) or \(\frac{5}{8}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(2)
Explanation:
The fraction 5/8 is greater than 2/5. So, draw a circle for 5/8.

Circle the fraction that is less. (Lesson 14.4)

Question 14.
\(\frac{5}{7}\) or \(\frac{5}{9}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(3)
Explanation:
The fraction 5/9 is less than 5/7. So, draw a circle for 5/9.

Question 15.
\(\frac{4}{9}\) or \(\frac{5}{7}\)
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-7(4)
Explanation:
The fraction 4/9 is less than 5/7. So, draw a circle for 4/9.

Compare. Write > or <. (Lesson 14.4)

Question 16.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-8
Explanation:
The fraction 4/5 is greater than 3/8.

Question 17.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-9
Explanation:
The fraction 3/7 is less than 7/12.

Order the fractions from least to greatest. (Lesson 14.4)

Question 18.
\(\frac{1}{2}\), \(\frac{3}{8}\), \(\frac{7}{12}\) _____________
Answer:
The fractions from least to greatest are 3/8, 1/2, 7/12.

Order the fractions from greatest to least.

Question 19.
\(\frac{1}{6}\), \(\frac{3}{4}\), \(\frac{2}{3}\) ______________
Answer:
The fractions from greatest to least are 3/4, 2/3, 1/6.

Complete. Show each fraction on the number line. (Lesson 14.4)

Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 10

Question 20.
A fraction greater than \(\frac{1}{2}\) but less than \(\frac{3}{4}\). ___________
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-10
1/2 + 1/12 = 7/12
A fraction greater than 1/2 but less than 3/4 is 7/12.

Question 21.
A fraction less than \(\frac{1}{6}\) ___________.
Answer:
A fraction less than1/6 is 1/7.

Question 22.
A fraction greater than \(\frac{5}{6}\) _____________
Answer:

Add or subtract. (Lesson 14.5)

Question 23.
\(\frac{1}{12}+\frac{5}{12}\) = ____________
Answer:
1/12 + 5/12 = 6/12 = 1/2

Question 24.
\(\frac{2}{6}+\frac{1}{6}+\frac{3}{6}\) = _____________
Answer:
2/6 + 1/6 + 3/6 = 6/6 = 1

Question 25.
\(\frac{5}{10}-\frac{4}{10}\) = ____________
Answer:
5/10 – 4/10 = 1/10

Question 26.
1 – \(\frac{5}{12}\) = ____________
Answer:
1 – 5/12 = (12 – 5)/12 = 7/12

Complete. Measure Line segment A to the nearest: (Lesson 15.1)

Question 27.
inch. _________
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 11
Answer:

Question 28.
half-inch. ____________
Answer:

Color the pictures to find the fractional part of each set. (Lesson 14.6)

Question 29.
\(\frac{1}{2}\) of 10
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-12
Explanation:
1/2 of 10 = 5
Shaded 5 stars with out of 10.

Question 30.
\(\frac{3}{8}\) of 16
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-13
Explanation:
3/8 of 16 = 6
Shaded 6 heart shape symbols out of 16.

Color the pictures to find the fractional part of each set. (Lesson 14.6)

Question 31.
\(\frac{1}{4}\) of 20
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-14
Explanation:
1/4 of 20 = 5
In the above image we can observe 5 circles are shaded out of 20.

Question 32.
\(\frac{5}{6}\) of 24
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-15
Explanation:
5/6 of 24 = 20
In the above image we can observe 20 circles are shaded out of 24.

Write a fraction for the part of each set that is shaded. (Lesson 14.6)

Question 33.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 16
Answer:
In the above image we can observe 2/6 fraction part is shaded.

Question 34.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 17
Answer:
In the above image we can observe 3/7 fraction part is shaded.

Choose the best unit of measure for measuring each length. Write inch, foot, yard, or mile. (Lesson 15.1)

Question 35.
width of a finger _______________
Answer:
width of a finger inch.

Question 36.
length of a baseball bat _______________
Answer:
length of a baseball bat inches.

Question 37.
length of a playground _______________
Answer:
length of a playground foot.

Question 38.
distance walked in 1 hour _______________
Answer:
distance walked in 1 hour Mile.

Complete. (Lesson 15.2)

Question 39.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 18
The cherries weigh ___________ ounces.
Answer:
The cherries weigh 8 ounces.
Explanation:
In the above image we can observe the pointer is at 8oz. So, the cherries weigh 8 ounces.

Question 40.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 19
Each loaf of bread weighs about 1 pound.
The pineapple weighs about ___________ pounds.
Answer:
The pineapple weighs about 3 pounds.
Explanation:
In the above image we can observe 3 loaf of bread in left side and pineapple in right side weighing balance. Each loaf of bread weighs about 1 pound. So, the pineapple weigh about 3 pounds.

Choose the best unit of measure for weighing each item. Write ounce, pound, or ton. (Lesson 15.2)

Question 41.
weight of a dog ___________
Answer:
weight of a dog pounds.

Question 42.
weight of a box of toothpicks ___________
Answer:
weight of a box of toothpicks pound.

Question 43.
weight of a hippopotamus ___________
Answer:
weight of a hippopotamus tons.

Compare. Write > or <. (Lesson 15.2)

Question 44.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 20
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-20
Explanation:
1lb = 16oz
1 pound = 16ounce
So, 8lb is greater than 1oz.

Question 45.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 21
Answer:

Complete. (Lesson 15.3)

Question 46.
The pitcher is completely filled with water. The water is emptied into cups.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 22
The capacity of the pitcher is about ___________ cups.
Answer:

Question 47.
5 pints of water are poured to fill a container.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 23
The capacity of the container is about ___________ pints.
Answer:
The capacity of the container is about 5  pints.

Circle the better estimate. (Lesson 15.3)

Question 48.
The capacity of a car’s fuel tank is 20 gallons / 20 pints.
Answer:
The capacity of a car’s fuel tank is 8 pints.
Explanation:
We know that
1 gallon = 4 quarts
1 quart = 2 pints
First convert gallons into quarts.
20 gallons / 20 pints = (20 x 4) quarts / 20 pints
= 80 quarts / 20 pints
Convert quarts into pints.
= (80 x 2) pints / 20 pints
= 160 pints / 20 pints
= 8 pints

Question 49.
The amount of yogurt eaten for lunch is 1 cup / 1 quart.
Answer:
The amount of yogurt eaten for lunch is 1/4 cups.
Explanation:
we know that
1 quart = 2 pints
1 pint = 2 cups
First convert quart into pints.
1 cup / 1 quart = 1 cup / (1 x 2) pints
= 1 cup / 2 pints
Next convert pints into cups.
1 cup / (2 x 2) cups = 1 cup / 4 cups
= 1/4 cups

Order from greatest capacity to least capacity. (Lesson 15.3)

Question 50.
6 pt 14 qt 2 gal
Answer:
The order from the greatest capacity to least capacity is 14qt 2gal  6pt.
Explanation:
1 quart = 2 pints
1 gallon = 2 quarts
Convert quart into pints
14 quart = 14 x 2 pints = 28 pints
Convert gallons into pints
2 gallons = 2 x 4 x 2 pints = 16 pints
14qt > 2gal > 6pt

Question 51.
1 gal 18 c 10 pt
Answer:
The order from the greatest capacity to least capacity is 10pt 18c 1gal.
Explanation:
1 pint = 2 cups
1 quart = 2 pints
1 gallon = 2 quarts
Convert gal into cups
1 gallon = 4 x 2 x 2 = 16 cups
Convert pints into cups
10 pints = 10 x 2 = 20 cups
10pt > 18C > 1gal

Problem Solving

Miguel conducted a survey to find the number of hours that some students spend playing their favorite sport each week.
He recorded the data in a table.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 24
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 25

Show the data in a line plot. Give your line plot a title.

Question 52.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 26
Answer:

Answer each question. Use the data in your line plot.

Question 53.
How many students spend more than 5 hours on their favorite sport? ___________
Answer:

Question 54.
How many hours did most students spend on their favorite sport? ___________ hours
Answer:

Question 55.
The number of students who spent 6 hours on their favorite sport is ___________ times the number of students who spent 7 hours.
Answer:

Question 56.
There are ___________ fewer students who spent 5 hours on their favorite sport than those who spent 8 hours.
Answer:

Question 57.
If a total of 1 5 students were surveyed, how many students do not spend any time on sports? ___________
Answer:

The bar graph shows the number of points scored by four basketball players.
Math in Focus Grade 3 Cumulative Review Chapters 13 to 15 Answer Key 27
Use the bar graph to answer the questions.

Question 58.
How many points did Edwin score?
Answer:
Edwin scored 60 points.

Question 59.
Edwin scored 20 more points than Rachel. How many points did Rachel score?
Answer:
Edwin scored 20 more points than Rachel. So, Rachel scored 40 points.

Question 60.
Use your answer from Exercise 59 to complete the bar graph for Rachel.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Cumulative-Review-Chapters-13-to-15-Answer-Key-27

Question 61.
Edwin scored three times as many points as one of the players. Who is this player?
Answer:
Edwin scored 60 points.
Irene scored 20 points.
20 x 3 = 60 points
Edwin scored three times as many points than Irene.

Question 62.
Who scored the least number of points?
Answer:
Joanna scored the least number of points. Joanna scored 15 points.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 15 Customary Length, Weight, and Capacity provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
Follow the directions to complete the drawing.
Step 1: Join the top of the lines at each end of the bus.
Step 2: Find the length of the bus in inches.
Step 3: Draw 3________ square windows. Each has sides that are \(\frac{1}{2}\) inch long.
Step 4: The windows are \(\frac{1}{2}\)inch from the top of the bus.
Step 5: Draw a door between the 2 wheels. The height of the door is 1 inch. The width is 1 inch.
Step 6: Find the height from the top of the windows to the bottom of the bus to the nearest inch.
Step 7: Color and decorate your bus.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity 1
Answer:

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

  • The veterinarian at City Zoo keeps track of how much water each animal drinks in a period of time. Decide which animal drinks the greatest amount of water and fill in the blank.
    Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity 2
    Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Answer Key Customary Length, Weight, and Capacity 3
    The ___________ drinks the greatest amount of water.
    Answer:
    The elephant drinks the greatest amount of water.
    Explanation:
    We know that 1 pint is equal to 2 cups.
    1 quarts is equal to 2 pints.
    1 gallon is equal to 4 quarts.
  • The elephant drinks 20 one – gallon containers and 20 one – quart containers.
    20/4 = 5 gallons
    20 gallons + 5 gallons = 25 gallons
    The elephant drinks 25 gallons of water.
  • The lion drinks 40 one – quarts containers and 3 one – gallon containers.
    40/4 = 10 gallons
    10 gallons + 3 gallons = 13 gallons
    The lion drinks 13 gallons of water.
  • The Giraffe drinks 20 one – quart containers and 5 one – gallon containers.
    20/4 = 5 gallons
    5 gallons + 5 gallons = 10 gallons
    The giraffe drinks 10 gallons of water.
  • The zebra drinks 3 one – gallon containers and 3 one – quart containers.
    3 gallons and 3 quarts is slightly greater than 3 gallons.
    The zebra drinks 3 gallons of water.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight

This handy Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 15 Practice 2 Measuring Weight provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight

Ms. Meyer bought some meat, fruit, and vegetables for her Thanksgiving party.

Read the scales and write the weights.

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 1
The mushrooms weigh about ___________ ounces.
Answer:
The mushrooms weigh about 15 ounces.
Explanation:
In the above image we can observe the pointer is in between 14oz and 16oz. The mushrooms weigh about 15 ounces.

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 2
A slice of bread is about 1 ounce.
The cranberries weigh about ___________ ounces.
Answer:
The cranberries weigh about 6 ounces.
Explanation:
A slice of bread is about 1 ounce. In the above image we can observe 6 slices of bread in left side and cranberries in right side weighing balance. So the cranberries weigh about 6 ounces.

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 3
The leg of lamb weighs about___________ pounds.
Answer:
The leg of lamb weighs about 5.5 pounds.
Explanation:
In the above image we can observe the pointer is in between 4lb and 6lb. So, the leg of lamb weighs about 5.5 pounds.

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 4
The turkey weighs about ___________ pounds.
Answer:
The turkey weighs about 12 pounds.
Explanation:
In the above image we can observe 12lb’s in left side and turkey in right side weighing balance. We know that 1lb is equal to 1 pound. The turkey weighs about 12 pounds.

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 5
A loaf of bread is about 1 pound. The tomatoes weigh about ___________ pounds.
Answer:
The tomatoes weigh about 2 pounds.
Explanation:
In the above image we can observe 2 loaf of bread in left side and tomatoes in right side weighing balance. A loaf of bread is about 1 pound. So, the tomatoes weigh about 2 pounds.

Question 6.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 6
The box of cereal weighs about ___________ ounces.
Answer:
The box of cereal weighs about 20 ounces.
Explanation:
In the above image we can observe 20oz’s in right side and cereal in right side weighing balance. We know that 1oz is equal to 1 ounce. The box of cereal weighs about 20 ounces.

Question 7.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 7
The pumpkin weighs about __________ pounds.
Answer:
The pumpkin weighs about 8 pounds.
Explanation:
In the above image we can observe 10lb’s in left side weighing balance. The pumpkin and 2lb’s in right side weighing balance. The pumpkin weighs about 8 pounds.

Choose the unit that you would use to measure each. Write ounces, pounds, or tons.

Question 8.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 8
A cement truck weighs about 5 __________.
Answer:
A cement truck weighs about 5 tons.

Question 9.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 9
A package of butter weighs about 16 ___________.
Answer:
A package of butter weighs about 16 pounds.

Question 10.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 10
A bowling ball weighs about 9 ___________.
Answer:
A bowling ball weighs about 9 pounds.

Question 11.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 11
A mushroom weighs about 1 ___________.
Answer:
A mushroom weighs about 1 pound.

Question 12.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 12
A carton of milk weighs about 12 ___________.
Answer:
A carton of milk weighs about 12 ounces.

Question 13.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 13
A pile of magazines weighs about 5 ___________.
Answer:
A pile of magazines weighs about 5 pounds.

Question 14.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 14
An elephant weighs about 3 __________.
Answer:
An elephant weighs about 3 tons.

Question 15.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 15
Three granola bars weigh about 8 __________.
Answer:
Three granola bars weigh about 8 pounds.

Make a guess. Decide which animals weigh more than 1 ton, and which weigh less than 1 ton. Check your answers using the Internet or an encyclopedia.

Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 16

Question 16.
Math in Focus Grade 3 Chapter 15 Practice 2 Answer Key Measuring Weight 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-15-Practice-2-Answer-Key-Measuring-Weight-17

Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 4 Making Patterns and Ordering Numbers detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers

Solve.

Question 1.
Alex uses circles to make a pattern. How many circles come next in the pattern? Draw the circles in the empty box. Write the number of circles below this box.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 1
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_1

Complete the patterns.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_2

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 3
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_3

Look at the numbers. Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 14

Question 4.
________ is 2 more than 15.
Answer: 17 is 2 more than 15.

Question 5.
________ is 2 less than 20.
Answer: 18 is 2 less than 20.

Question 6.
1 more than 18 is ___.
Answer: 1 more than 18 is 19.

Question 7.
2 less than 19 is ____.
Answer: 2 less than 19 is 17

Complete the number patterns.

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 4
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_8

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_9

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 6
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_10

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_11

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 8
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_12

Help Rosa order the bowling pins and balls.

Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 9

Question 13.
Write the numbers on the Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 10 in order from greatest to least.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 11
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_13

Question 14.
Write the numbers on the Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 12 in order from greatest to least.
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers 13
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Making Patterns and Ordering Numbers_14

Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 1 Ordinal Numbers detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers

Circle.

Example

the 2nd corn
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 1

Question 1.
the 5th princess
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Ordinal-Numbers-2

Question 2.
the 8th bird
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Ordinal-Numbers-3

Question 3.
the 7th duckling
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Ordinal-Numbers-4

Color.

Question 4.
3 frogs
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 5
the 3rd frog
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Ordinal-Numbers-6

Question 5.
10 ants
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Ordinal-Numbers-7

Match.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Ordinal-Numbers-8

Look at the picture. Answer the questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Ordinal Numbers 9

Question 7.
Who is first in the race?
Answer: Dora is first in the race.

Question 8.
Who is fourth in the race?____
Answer: Wanda is fourth in the race.

Question 9.
In which position is Tandi? ____
Answer: Tandi is in 6th position

Question 10.
In which position is Jenn?____
Answer: Jenn is in 5th position.

Question 11.
Who is last? ____
Answer: Meg is in last position in the race.

Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 5 Finding Length in Units to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units

Count.

Fill in the blanks.

Example

Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units 2
The book is about ____ units long.
Answer: The book is about 6 units long.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units 3
The bat is about ___ units long.
Answer: The bat is about 9 units long.

Look at the picture. Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units 4

Question 3.
Footprint A is 4 units long.

Question 4.
Footprint B is ________ units long.
Answer: Footprint B is 3 units long.

Question 5.
Footprint C is ________ units long.
Answer: Footprint C is 5 units long.

Question 6.
Footprint D is ________ units long.
Answer: Footprint D is 6 units long.

Question 7.
Footprint ____ is the longest.
Answer: Footprint D is the longest.

Question 8.
Footprint ___ is shorter than Footprint A.
Answer: Footprint B is shorter than Footprint A.

Look at the picture. Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units 5

Question 9.
Strip ____ is the longest.
It is ____ units long.
This is ____ ten and ones.
Answer:
Strip C is the longest.
It is 15 units long.
This is 1 ten and ones.

Question 10.
Strip ____ is the shortest.
It is units ___ long.
Answer:
Strip D is the shortest.
It is units 4 long.

Question 11.
Strip ____ is as long as Strip ___
Answer: Strip A is as long as Strip E

Question 12.
Strip ___ is shorter than Strip C but longer than Strip E.
It is _____ units long.
This is ___ ten and ___ one.
Answer:
Strip D is shorter than Strip C but longer than Strip E.
It is 11 units long.
This is 1 ten and 1 one.

Look at the picture.
Fill in the blanks. Use numbers or the words in the box.

Math in Focus Grade 1 Chapter 9 Practice 5 Answer Key Finding Length in Units 6

Question 13.
The table is ________________ units long.
Answer: The table is 7 units long.

Question 14.
The bookshelf ¡s _________________ units tall.
Answer: The bookshelf ¡s 11 units tall.

Question 15.
Look at the stool the table, and the bookshelf. The bookshelf is the ____ thing. The stool is ___ than the table.
Answer: The bookshelf is the tallest thing. The stool is shorter than the table.

Question 16.
The vase is the ___ thing in the room.
Answer: The vase is the shortest thing in the room.

Question 17.
The string from the light is ___ than the pole of the fan.
Answer: The string from the light is longer than the pole of the fan.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 3 Finding Weight in Units to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 1
The weight of the gift is 11 units.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 2
The weight of the lemon is ____ units.
Answer: The weight of the baby carrot is 13 units.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 3
The weight of the gift is ____ units.
Answer: The weight of the gift is 15 units.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 4
The weight of the lemon is ____ units.
Answer: The weight of the lemon is 9 units.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 5
The weight of the egg is ____ units.
Answer: The weight of the egg is 15 units.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 6
The weight of the egg is ___ units.
Answer: The weight of the egg is 10 units.

Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 7

Question 6.
The weight of the toothbrush is ____ unit.
Answer: The weight of the toothbrush is 1 unit.

Question 7.
The weight of the soap is ___ units.
Answer: The weight of the soap is 10 units.

Question 8.
The weight of the toothpaste is ___ units.
Answer: The weight of the toothpaste is 5 units.

Question 9.
The ___ is lighter than the toothpaste.
Answer: The toothbrush is lighter than the toothpaste.

Question 10.
The soap is heavier than the ___.
Answer: The soap is heavier than the toothpaste and toothbrush

Question 11.
The ____ is the heaviest.
Answer: The soap is the heaviest.

Question 12.
The ___ is the lightest.
Answer: The toothbrush is the lightest.

Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 8

Question 13.
The weight of Box A is ____ units.
Answer: The weight of Box A is 9 units.

Question 14.
The weight of Box B is ___ units.
Answer: The weight of Box B is 7 units.

Question 15.
The weight of Box C is ___ units.
Answer: The weight of Box C is 10units.

Question 16.
The weight of Box D is ___ units.
Answer: The weight of Box D is 6 units.

Question 17.
Box ___ is the heaviest.
Answer: Box C is the heaviest.

Question 18.
Box ___ is the lightest.
Answer: Box D is the lightest.

Question 19.
Box ___ is heavier than Box D.
Answer: Box B is heavier than Box D.

Question 20.
Box ___ is lighter than Box A.
Answer: Box B is lighter than Box A.

Question 21.
Arrange the Boxes A to D in order from the heaviest to the lightest.
Math in Focus Grade 1 Chapter 10 Practice 3 Answer Key Finding Weight in Units 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-10-Practice-3-Answer-Key-Finding-Weight-in-Units-9

Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Mid Year Review to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key

Mid-Year Review

Test Prep Multiple Choice

Fill in the circle next to the correct answer.

Question 1.
In the number 6,592, the digit 5 is in the ___ place. (Lesson 1.2)
(A) ones
(B) hundreds
(C) tens
(D) thousands
Answer: B
Explanation:
5 is in hundreds place
Each of these numerals has a different place value.
From left to right they are: thousands, hundreds, tens and ones.

Question 2.
Which number is 1,000 more than 1,629? (Lesson 1.3)
(A) 629
(B) 1,619
(C) 1,729
(D) 2,629
Answer: D
Explanation:
1000 + 1629 = 2629
Each of these numerals has a different place value.
From left to right they are: thousands, hundreds, tens and ones.

Question 3.
Estimate the sum of 342 and 525. Use front-end estimation. (Lesson 2.5)
(A) 300 + 500 = 800
(B) 300 + 530 = 830
(C) 340 + 500 = 840
(D) 340 + 530 = 870
Answer: A
Explanation:
300 + 500 = 800
Front-end estimation is a particular way of rounding numbers to estimate sums and differences. To use front- end estimation, add or subtract only the numbers in the greatest place value.

Question 4.
Estimate the difference between 828 and 535. Use rounding to the nearest hundred. (Lesson 2.4)
(A) 900 – 500 = 400
(B) 800 – 500 = 300
(C) 900 – 600 = 300
(D) 800 – 600 = 200
Answer: B
Explanation:
the difference between 828 and 535.
800 – 500 = 300
By rounding to the nearest hundred

Question 5.
0 Ă— 9 = ____ (Lesson 6.1)
(A) 0
(B) 9
(C) 90
(D) 900
Answer: A
Explanation:
If a number is multiplied with 0 the product will be 0

Question 6.
To find the answer to 38 + 48, You can add 50 to ____ (Lesson 2.1)
(A) 38, then add 2
(B) 38, then subtract 2
(C) 48, then add 2
(D) 48, then subtract 2
Answer:  B
Explanation:
To find the answer to 38 + 48, You can add 50 to 38 and subtract 2
38 + 50 – 2 = 86

Question 7.
What is the missing digit? (Lesson 3.3)
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 1
(A) 1
(B) 2
(C) 5
(D) 9
Answer: D

Explanation:
5329 + 3694 = 9023
The missing digit is 9

Question 8.
There are four numbers on a whiteboard:
1,390, 1,125, 1,580, and 1,625.
The difference between two of the numbers is 235. What are the two numbers? (Lesson 4.3)
(A) 1,580 and 1,390
(B) 1,625 and 1,390
(C) 1,390 and 1,125
(D) 1,580 and 1,125
Answer: B
Explanation:
the two numbers are 1,625 and 1,390
1,625 and 1,390 = 235

Question 9.
How many numbers between 31 and 50 can be divided by 6 with no remainder? (Lesson 8.4)
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: C
Explanation:
the numbers between 31 and 50 = 18
18 Ă· 6 = 3

Question 10.
Add 4,786 and 1,078. (Lesson 3.3)
(A) 3,708
(B) 3,808
(C) 5,764
(D) 5,864
Answer: D
Explanation:
4,786 and 1,078. = 5864

Question 11.
Subtract 1,786 from 3,000. (Lesson 4.3)
(A) 1,204
(B) 1,214
(C) 2,786
(D) 4,786
Answer: B
Explanation:
The difference between 3000 – 1786 = 1214

Question 12.
215 Ă— 4 = ___ (Lesson 7.3)
(A) 172
(B) 211
(C) 219
(D) 860
Answer: D
Explanation:
215 Ă— 4 = 860
The product of 215 and 4 = 860

Question 13.
Which of the following is the same as 5 Ă— 9? (Lesson 6.5)
(A) 9 + 5
(B) 5 + 5 + 9 + 9
(C) 5 + 5 + 5 + 5 + 5
(D) 9 + 9 + 9 + 9 + 9
Answer: D
Explanation:
5 x 9 = 9 + 9 + 9 + 9 +  9 = 45
5 x 9 = 9 + 9 + 9 + 9 +  9 are same.

Question 14.
Drew has 87 pebbles. He divides the pebbles equally into 3 bags. How many pebbles does he have in each bag? (Lesson 8.5)
(A) 29
(B) 84
(C) 90
(D) 261
Answer: A
Explanation:
Drew has 87 pebbles. He divides the pebbles equally into 3 bags.
87 ÷  3 = 29
29 pebbles that he have in each bag

Question 15.
The sum of two numbers is 100. The difference between the two numbers is 26. What is the number that is less? (Lesson 5.1)
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 3
(A) 13
(B) 24
(C) 37
(D) 63
Answer:  B
Explanation:
The sum of two numbers is 100
The difference between the two numbers is 26.
50 + 50 = 100
50 – 26 = 24

Short Answer
Read the questions carefully.
Write each answer in the space provided.

Question 16.
Write three thousand, fourteen in standard form. (Lesson 1.1)
_________
Answer:
3014
Explanation:
three thousand, fourteen in standard form is 3014

Question 17.
What is the value of the digit 5 in the number 5,631? (Lesson 1.2)
_________
Answer:
Thousand is the value of the digit 5 in the number 5,631
Explanation:
Each of these numerals has a different place value.
From left to right they are: thousands, hundreds, tens and ones.

Question 18.
Use the digits below to make three 3-digit odd numbers and three 3-digit even numbers. Do not repeat the same digits in a number. (Lesson 8.3)
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 4
Answer:

Explanation:
three 3-digit odd numbers = 139
and three 3-digit even numbers = 824
The numbers are not repeated

Question 19.
Add 1,850 + 59. (Lesson 3.2)
_________
Answer:
1909
Explanation:
The sum of 1850 + 59 = 1909

Question 20.
70 Ă— 4 = ? (Lesson 17.1)
_________
Answer:
280
Explanation:
70 Ă— 4 = 280
The product of 70 and 4 = 280

Question 21.
In 59 Ă· 2, the quotient is ___, and the remainder is ___ (Lesson 8.2)
Answer:
In 59 Ă· 2, the quotient is 29.5, and the remainder is 0
Explanation:

Question 22.
Shaun takes 300 photographs at the zoo. Sheena takes twice as many photographs as Shaun. How many photographs do they take in all? (Lesson 9.1)
____ photos
Answer:
900 photos
Explanation:
Shaun takes 300 photographs at the zoo.
Sheena takes twice as many photographs as Shaun.
300 x 2 = 600
600 + 300 = 900
900 photographs that they take in all

Question 23.
Shannon has 78 animal stickers. She has three times as many animal stickers as her brother, Ryan. How many animal stickers does Ryan have? (Lesson 9.3)
____ paperclips
Answer:
312 paperclips
Explanation:
Shannon has 78 animal stickers.
She has three times as many animal stickers as her brother, Ryan.
78 x 3 = 234
234 + 78 = 312
312  animal stickers that Ryan have

Question 24.
The sum of two numbers is 1,500. The difference between these two numbers is 300. Find these two numbers from the numbers provided. (Lessons 3.2 and 4.1)
1,200 600 300 700 800 900
__________
Answer:
900 + 600 = 1500
900 – 600 = 300
Explanation:
The sum of two numbers is 1,500.
The difference between these two numbers is 300.
two numbers from the numbers provided are 900 and 600

Question 25.
Caroline packs some glue sticks into 8 bags. She has 12 glue sticks left over. If there are 25 glue sticks in each bag, how many glue sticks did she have at first? (Lessons 7.3 and 3.1)
___________
Answer:
212 Glue sticks at first.
Explanation:
Caroline packs some glue sticks into 8 bags.
If there are 25 glue sticks in each bag,
25 x 8 = 200
total 200 bags
200 + 12 = 212 Glue sticks

Question 26.
What is the product of 1 Ă— 7 Ă— 2?
Use the number lines to help you. (Lessons 6.1 and 6.2)
1 Ă— 7 Ă— 2 = 1 Ă— ____
= ______
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 5
1 Ă— 7 Ă— 2 = ___ Ă— 2
= ______
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 6
So, 1 Ă— ___ = ___ Ă— 2
= _____
Answer:
So, 1 Ă— 14 = 7 Ă— 2
= 14
Explanation:
1 Ă— 7 Ă— 2 = 1 Ă— 14
= 14

1 Ă— 7 Ă— 2 = 7 Ă— 2
= 14

Question 27.
Find the sum of 938 and 8,163. (Lesson 3.3) 28. Find the difference between 6,215 and 8,356. (Lesson 4.3)
___________
Answer:
9101 , 2141
Explanation:
938 + 8,163 = 9101
the sum of 938 and 8,163 = 9101
6125 – 8356 = 2141
the difference between 6,215 and 8,356 = 2141

Question 29.
Find the product of 154 and 4. (Lesson 7.3)
_________
Answer:
616
Explanation:
The product of 154 and 4 is 616

Question 30.
Use the digits below to form two 2-digit numbers. Each number has a remainder of 1 when divided by 4. (Lesson 8.2)
1 3 7 9
__________
Answer:
17
Explanation:
The two digit number selected is 17
17 Ă· 4 = 4
and remainder = 1
4 x 4 = 16
17 – 16 = 1

Question 31.
Find the difference between 45 Ă· 5 and 5 Ă— 7. (Lessons 4.3, 6.3, and 7.1)
___________
Answer:
26
Explanation:
45 Ă· 5 = 9
5 Ă— 7 = 35
The difference between 45 Ă· 5 and 5 Ă— 7
35 – 9 = 26

Question 32.
Use the model. How many stamps does Alex have? (Lesson 5.1)
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 7
_____ stamps
Answer:
29 + 21 = 50
29 stamps
Explanation:
Alex and Jim has 100 stamps in all
Jim has 50 stamps
As the stamps are divided equally among Jim and Alex
both have 50 and 50
50 – 21 = 29

Question 33.
A craft store sells 1,1 24 fewer pieces of red art paper than blue art paper. It sells 2,317 pieces of red art paper. How many pieces of red and blue art paper does the craft store sell? (Lessons 3.3 and 4.3)
_____ pieces
Answer:
3510 pieces
Explanation:
A craft store sells 1,1 24 fewer pieces of red art paper than blue art paper.
It sells 2,317 pieces of red art paper.
2317 – 1124 = 1193
2317 + 1193 = 3510
3510 pieces of red and blue art paper that the craft store sell

Question 34.
Ngu walks 250 feet. She walks 65 feet more than Pauline. How far does Pauline walk? (Lesson 4.3)
____ feet
Answer:
315 feet
Explanation:
Ngu walks 250 feet.
She walks 65 feet more than Pauline.
250 +65 = 315
315 feet far that Pauline walk

Question 35.
Oomi makes 4 necklaces. She uses 156 beads for each necklace. How many beads does she use in all? (Lesson 7.3)
____ beads
Answer:
624 beads
Explanation:
Oomi makes 4 necklaces. She uses 156 beads for each necklace.
156 x 4 = 624
624 beads that she use in all

Extended Response

Solve. Show your work.

Question 36.
Jolene has 600 wooden beads. She has 285 fewer glass beads than wooden beads.

a. How many glass beads does Jolene have?
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 8
Answer:
315 glass beads
Explanation:
The total of wooden beads and glass beads = 600 + 600 = 1200
Jolene have 600 – 285 = 315
315 glass beads that Jolene have

b. How many wooden beads does she have if she uses 150 of them to make necklaces?
Math in Focus Grade 3 Mid Year Review Answer Key 9
Answer:
600 – 150 = 450
Explanation:
450 wooden beads that she have if she uses 150 of them to make necklaces

Question 37.
Company A gets 3,700 hits on their website. Company B gets 450 fewer hits than Company A.

a. How many hits does Company B get?
Answer:
3700 – 450 = 3250
3250 hits that  Company B get

b. How many hits do both companies get in all?
Answer:
3700 + 3250 = 6950
6950 hits that both the companies get in all

Question 38.
Noah swims 80 laps in 5 days. He swims the same number of laps every day.

a. How many laps does he swim in a day?
Answer:
80 Ă· 5 = 16
16 laps that he swim in a day

b. How many laps does he swim in 4 days?
Answer:
16 x 4 = 64
64 laps that he swim in 4 days

Question 39.
Jose has 88 stickers. He puts 4 stickers on each bookmark. He gives all his bookmarks away to his friends. Each friend receives 2 bookmarks.

a. How many bookmarks does he put stickers on?
Answer:
Jose has 88 stickers. He puts 4 stickers on each bookmark.
88 ÷  4 = 22
He gives all his bookmarks away to his friends. Each friend receives 2 bookmarks.
22 ÷  2 = 11
22 bookmarks that he put stickers on

b. How many friends does he have?
Answer:
22 ÷  2 = 11
11 friends that he have

Question 40.
A factory delivers 5 containers of pottery to a store. Each container has 1 62 pieces of pottery. The store owner discovers 24 pieces of pottery are broken. How many pieces of pottery are not broken?
Answer:
786 pieces
Explanation:
A factory delivers 5 containers of pottery to a store.
Each container has 1 62 pieces of pottery.
162 x 5 = 810
The store owner discovers 24 pieces of pottery are broken.
810 -24 = 786
786 pieces of pottery are not broken

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 1 Practice 1 Numbers to 10,000,000 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000

Count on or back by ten thousand or hundred thousand. Then fill in the blanks.

Question 1.
40,000 50,000 60,000 _____ ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form,  the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
The number 40,000:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q1.1
The ten thousand place value for 40,000 is 4.
The number 50,000:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q1.2
The ten thousand place value for 50,000 is 5.
The number 60,000:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q1.3
The ten thousand place value for 60,000 is 6.

Question 2.
900,000 800,000 700,000 ___ _____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form,  the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
The number 900,000:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q2
The hundred thousand place value for 900,000 is 9
The ten thousand place value for 900,000 is 0.
The number 800,000:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q2.1
The hundred thousand place value for 800,000 is 8
The ten thousand place value for 800,000 is 0.
The number 700,000:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q2.2
The hundred thousand place value for 700,000 is 7.
The ten thousand place value for 700,000 is 0.

Complete the table. Then write the number in standard form and in word form.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 1
Number in standard form: ______
Number in word form: ______
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q3
Number in standard form: 425,316
Number in word form: four hundred twenty-five thousand, three hundred sixteen.

Write each number in standard form.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 2
The number is ____.
Answer: 239,653
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q4
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 2 hundred thousands+3 ten thousands+9 thousands+6 hundreds+5 tens+3 ones
The standard form is 239,653.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 3
The number is ____.
Answer: 835,720
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q5
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 8 hundred thousands+3 ten thousands+5 thousands+7 hundreds+2 tens+0 ones
The standard form is 835,720.

Question 6.
eight hundred sixteen thousand, nine hundred forty-three _____
First, read the thousands period: eight hundred sixteen thousand – 816,000 Then, read the remaining period: nine hundred forty-three — 943
Answer: 816,943
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q6
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 8 hundred thousands+1 ten thousands+6 thousands+9 hundreds+4 tens+3 ones
The standard form is 816,943.

Question 7.
six hundred five thousand, five hundred ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q7
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 6 hundred thousands+0 ten thousands+5 thousands+5 hundreds+0 tens+0 ones
The standard form is 605,500.
First, read the thousands of period: 605,000. Then, read the remaining period: 500.

Question 8.
one hundred three thousand, thirty-one ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q8
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 1 hundred thousands+0 ten thousands+3 thousands+0 hundreds+3 tens+1 ones
The standard form is 103,031.

Question 9.
eight hundred seventy thousand, three ____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q9
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 8 hundred thousands+7 ten thousands+0 thousands+0 hundreds+0 tens+3 ones
Write: 870,003.
Say: Eight hundred seventy thousand three.

Question 10.
three hundred thousand, twelve ___
Answer: 300,012
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
PLACE VALUE CHART:
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q10
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 3 hundred thousands+0 ten thousands+0 thousands+0 hundreds+1 tens+2 ones
Write: 300,012
Say: Three hundred thousand twelve.

Fill in the headings. Write Tens, Hundreds, Ten Thousand, or Hundred Thousands. Then write each number in word form.

Question 11.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 4
The number is _____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q11
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 1 hundred thousands+0 ten thousands+5 thousands+3 hundreds+6 tens+2 ones
Write: 105,362.
Say One hundred five thousand, three hundred sixty-two.

Question 12.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 5
The number is _____
Answer:
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in the general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
In Mathematics, place value charts help us to make sure that the digits are in the correct places. To identify the positional values of numbers accurately, first, write the digits in the place value chart and then write the numbers in the usual and the standard form.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q12
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Think: 5 hundred thousands+6 ten thousands+0 thousands+0 hundreds+2 tens+1 ones
Write:560,021.
Say five hundred sixty thousand, twenty-one.

Write each number in word form.
65,000 — sixty-five thousand
142 — one hundred forty-two

Question 13.
65, 142 _____
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.
The number 65,142 can be written in word form as:
sixty-five thousand, one hundred forty-two.
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q13
The given number 65,142: o hundred thousand+6 ten thousand+5 thousand+1 hundred+4 tens+2 ones.
Write: 65,142
Say: Sixty-five thousand, one hundred forty two.

Question 14.
368,400 _____
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.
The number 368,400 can be written in word form as:
Three hundred sixty-eight thousand, four hundred.
Zeros may stand for nothing, but that doesn’t mean you can leave them out. They keep other digits in the correct places.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q14
The given number 368,400: 3 hundred thousand+6 ten thousand+8 thousand+4 hundred+0 tens+0 ones.
Write: 368,400
Say: Three hundred sixty-eight thousand, four hundred.

Complete to express each number in word form.

Question 15.
802,101 eight hundred two thousand, one hundred _________
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
The given number is 802,101 and this can be written in word form as:
Eight hundred two thousand, one hundred one.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q15

Question 16.
324,306 three hundred twenty-four ____, three hundred six
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
The given number is 324,306 and this can be written in word form as:
Three hundred twenty-four thousand, three hundred six.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q16

Question 17.
150,260 one hundred fifty thousand, ___ hundred sixty
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.
1. Place value tells you how much each digit stands for
2. Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
3. A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.
The given number is 150, 260 and this can be written in word form as:
One hundred fifty thousand, two hundred sixty.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q17

Question 18.
999,1 98 nine hundred ___ thousand, one hundred ______________
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.

  • Place value tells you how much each digit stands for
  • Use a hyphen when you use words to write 2-digit numbers greater than 20 that have a digit other than zero in the one’s place.
  • A place-value chart tells you how many hundreds, tens, and ones to use.

The given number is 999,198 and this can be written in word form as:
Nine hundred ninety thousand, one hundred ninety-eight.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q20

Use the table showing the populations of some cities to answer the questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 6

Use the table showing the populations of some cities to answer the questions.

Question 19.
Write the population of Pittsburgh in word form.
Answer:
Numbers in words are written using the English alphabet. Numbers can be expressed both in words and figures. For example, 100,000 in words is written as One Lakh or One hundred thousand. Numbers in words can be written for all the natural numbers, based on the place value of digits, such as ones, tens, hundreds, thousands, and so on.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000
The population in Pittsburgh is 312,819.
In the word form, we can write as Three lakh twelve thousand eight hundred and nineteen.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q19

Question 20.
Which city has the least population? What is its population?
Answer: Hyde Park, New York.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q18
The least population of the city is Hyde Park, New York. And the population is 9,523.
The place value starts from thousands when compared to all the place values that’s why I choose New York which has the lowest population.
Math in Focus Grade 5 Chapter 1 Practice 1 Answer Key Numbers to 10,000,000 q18.1