Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Answer Key Adding and Subtracting Decimals

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 8 Adding and Subtracting Decimals to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Answer Key Adding and Subtracting Decimals

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
Miguel subtracts two numbers and gets the answer 4.95. The lesser of the two numbers is 3.4. What is the other number?
Answer:
The other number = 8.35.

Explanation:
Miguel subtracts two numbers and gets the answer 4.95.
Let the two number s be X and Y.
=> X – Y = 4.95.
The lesser of the two numbers is 3.4.
=> X – 3.4 = 4.95
=> X = 4.95 + 3.4
=> X = 8.35.

Question 2.
Julia subtracts two numbers and gets the answer 6.8. The greater of the two numbers is 10.55. What is the other number?
Answer:
The other number = 3.75.

Explanation:
Julia subtracts two numbers and gets the answer 6.8.
Let the two number s be X and Y.
=> X – Y = 6.8.
The greater of the two numbers is 10.55.
=> 10.55 – Y = 6.8
=> 10.55 = 6.8 + Y
=> 10.55 – 6.8 = Y
=> 3.75 = Y

Put On Your Thinking Cap!
Problem Solving
Question 1.
The number in each rectangle is the sum of the numbers in the two circles next to it. Find the numbers in the circles.
Math in Focus Grade 4 Chapter 8 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Decimals 1
Answer:
A = 0.3.
B = 1.1
C = 0.6

Explanation:
The number in each rectangle is the sum of the numbers in the two circles next to it.
=> Equation 1: A + B = 1.4
=> Equation 2: A + C = 0.9
=> Equation 3: B + C = 1.7.
Equation 1 – Equation 2
=> (A + B) – (A + C ) = 1.4 – 0.9
=> A + B – A – C = 0.5
=> B – C = 0.5.
=> B = 0.5 + C.
Equation 3 – Equation 2:
(B + C) – (A + C ) =  1.7 – 0.9
=> B + C – A – C = 0.8
=> B – A = 0.8.
=> A = B – 0.8.
Substitute A and B in Equation:1.
=> A + B = 1.4
=> B – 0.8 + B = 1.4
=> 2B – 0.8 = 1.4
=> 2B = 1.4 + 0.8
=> 2B = 2.2
=> B = 2.2 ÷ 2
=> B = 1.1.
A = 1.1 – 0.8
=> A = 0.3.
Substitute A = 0.3 in Equation 2:
=> A + C = 0.9
=> 0.3 + C = 0.9
=> C = 0.9 – 0.3
=> C = 0.6.

Question 2.
Each week, Rena saves $5. Her brother saves $2.50 less each week, but he started saving 4 weeks earlier. After how many weeks will Rena’s savings be equal to her brother’s?
Answer:
Number of weeks Rena’s savings be equal to her brother’s = 2.

Explanation:
Amount of money Rena saves each week = $5.
Her brother saves $2.50 less each week, but he started saving 4 weeks earlier.
Amount of money her brother saves each week = Amount of money Rena saves each week – $2.50.
= $5 – $2.50
= $2.50.
Total amount of money her brother saves for 4 weeks =  4 × Amount of money her brother saves each week
= 4 × $2.50
= $10.
Number of weeks Rena’s savings be equal to her brother’s =  Total amount of money her brother saves for 4 weeks ÷ Amount of money Rena saves each week
= $10 ÷ $5
= 2.

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Answer Key Angles

Practice the problems of Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 9 Angles to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Answer Key Angles

Math Journal

Question 1.
Which statements are wrong? Explain your answer.

a. Two right angles form a \(\frac{1}{2}\)-turn.
Answer:
Yes.

Explanation:
Yes, two right angles form a \(\frac{1}{2}\)-turn.

b. The measure of an angle is a fraction of a \(\frac{3}{4}\)-turn.
Answer:

c. An acute angle has a measure greater than 90°.
Answer:
Wrong.

Explanation:
No, because the acute angle will be less than 90°. So the statement is wrong.

d. A \(\frac{1}{4}\)-turn is 90°.
Answer:
Yes.

Explanation:
Yes, a \(\frac{1}{4}\)-turn is 90°.

e. A straight angle has a measure of 180°.
Answer:
Yes.

Explanation:
Yes, a straight angle has a measure of 180°.

f. 150° is between a \(\frac{1}{4}\) -turn and a \(\frac{1}{2}\)-turn.
Answer:
Yes.

Explanation:
Yes, 150° is between a \(\frac{1}{4}\) -turn and a \(\frac{1}{2}\)-turn.

Complete.

Question 2.
Conrad named the angle as shown. Is he correct? Explain your answer.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Answer Key Angles 1
The names of the angle are ∠EFG, ∠FGE, and ∠F.
Answer:
Wrong.

Explanation:
The names of the angle ∠FGE, and ∠F are wrong because the middle point must be a vertex.

Put On Your Thinking cap!

Challenging Practice

Look at the clock. The hour hand and minute hand were at the position as shown in figure A. Figure B shows the position of the hour hand and minute hand after some time.
Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Answer Key Angles 2
What fraction of a turn did the minute hand move? Explain your answer.

Answer:
The fraction will be \(\frac{1}{4}\).

Explanation:
Here, the fraction of a turn did the minute hand move is \(\frac{1}{4}\).

Put on Your Thinking Cap!

Problem Solving

Look at the diagram.
Tom walks from J to K and at that point makes a \(\frac{1}{4}\)-turn to his right.
Then, he walks to H and at that point, makes a \(\frac{1}{2}\)-turn before walking on to the end of that line.
Where will he be?

Math in Focus Grade 4 Chapter 9 Answer Key Angles 3

Answer:
Tom will be on G.

Explanation:
Here, Tom walks from J to K and at that point makes a \(\frac{1}{4}\)-turn to his right which is 90°, and then he walks to H, and at that point, makes a \(\frac{1}{2}\)-turn which is 180° before walking on to the end of that line. So he will be at point G.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 3 Rectangles and Squares detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares

Find the area of each figure.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 1
Area of the rectangle = 12 × 6
= 72 ft2
The area of the rectangle is 72 square feet.

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 2
Area of the square = _________ × __________
= __________ cm2
The area of the square is _____________ square centimeters.
Answer:
Area of the square = 9 cm × 9 cm
= 81 cm2
The area of the square is 81 square centimeters.

Solve. Show your work.

Example

The area of a rectangular hall is 78 square yards. Its width is 6 yards. Find the length.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 5
Length × width = area
Length × 6 = 78 yd2
Length = 78 ÷ 6
= 13 yd
The length of the hall is 13 yards.

Question 2.
A rectangle has an area of 56 square centimeters. Its length is 8 centimeters. Find the width.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 6
The width of the rectangle is ___________ centimeters.
Answer:
Length = 8 cm
width = ?
Area of the rectangle = 56 cm2
Area of the rectangle = length × width
56 cm2 = 8 cm x width
56 cm÷ 8 cm = width
7 cm = width 
The width of the rectangle is 7 centimeters.

Solve. Show your work.

Question 3.
The area of a rectangular carpet is 84 square meters. Its width is 7 meters.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 7
a. Find the length.
Answer:
Length = ?
width = 7 m
Area of the rectangular carpet = 84 m2
Area of the rectangular carpet = length × width
84 m2 = length x 7 m
84 m÷ 7 m = length
12 m = length
The length of the rectangular carpet is 12 meters.

b. Find the perimeter of the carpet.
Answer:
Perimeter of the carpet = 7 m + 12 m + 7 m + 12 m
= 38 m
Perimeter of the carpet is 38 meters.

Question 4.
The area of a square is 64 square inches. Find the length of one side of the square.
(Hint: What number multiplied by itself is equal to 64?)
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 8
Answer:
Area = side × side = s2
Where s is the length of the side of the square.
Area of a square is 64 square inches.
64 in2= s2
(8 in)2= s2
8 inches = s
The length of one side of the square is 8 inches.

Question 5.
The area of a square garden is 100 square meters.
a. Find the length of each side of the garden.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 9
Answer:
A square is a regular polygon with four sides.
Area = width × height
But since the width and height are by definition the same, the formula is usually written as
Area = side × side = s2
where s is the length of one side.
To find the length of each side of the garden we know that the area is 100  applying the area formula and solving for s, the length of one side, we get that
100 m2= s2
(10 m)2 = s2
10 m = s
The length of each side of the garden is 10 m.

b. Find the perimeter of the garden.
Answer:
In the case of a square, all four sides are the same length, so the perimeter is four times the length of a side.
We find that the length of each side is 10 m. Therefore, the perimeter is
Perimeter = 4 × s
= 4 x 10 m
= 40 m
where s is the length of any one side.
The perimeter of the garden is 40 m.

Solve. Show your work.

Question 6.
The area of a rectangular recreation area is 45 square miles. Its width is 5 miles.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 3
a. Find the length.
Answer:
Length = ?
width = 5 mi
Area of the rectangular recreation = 45 mi2
Area of the rectangular recreation = length × width
45 mi2 = length x 5 mi
45 mi÷ 5 mi = length
9 mi = length
The length of the rectangular recreation is 9 miles.

b. Find the perimeter.
Answer:
Perimeter of the rectangular recreation = 9 mi + 5 mi + 9 mi + 5 mi
= 28 miles
Perimeter of the rectangular recreation is 28 miles.

Question 7.
The perimeter of a rectangular poster is 156 inches. Its width is 36 inches.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 3 Answer Key Rectangles and Squares 4
a. Find the length.
Answer:
Length = ?
width = 36 in
perimeter  of a rectangular poster = 156 in
Perimeter of the rectangular poster = length + width + length + width
156 in = l + 36 in + l + 36 in
156 in = 2l + 72 in
156 in – 72 in = 2l
84 in = 2l
42 in = l
The length of the rectangular poster is 42 inches.

b. Find the area.
Answer:
Length = 42 inches
width = 36 inches
Area of the rectangular poster = length x width
= 42 inches x 36 inches
= 1,512 in
Area of the rectangular poster is 1,512 square inches.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 5 Using Formulas for Area and Perimeter detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter

Solve. Show your work.

Example

The floor of a patio measuring 8 feet by 7 feet is tiled with 1 -foot square tiles. The shaded area in the figure is tiled in black, and the unshaded area is tiled in white. What is the area tiled in white?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 1
Area of patio = 8 × 7
= 56 ft2
Shaded area = 6 × 4
= 24 ft2
Area of patio – shaded area
= 56 – 24
= 32 ft2
The area tiled in white is 32 square feet.

Question 1.
The floor of Mr. Jones’ living room is in the shape shown below.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 2
a. Estimate, in square yards, the area of his living room.
Answer:
We can calculate the living rom by making the room into two shapes where area of them can be easily find.
Area of the living room = area of the triangle + area of the rectangle
= 1/2 × 3 × 2 + 4 × 3
= 3 + 12
= 15
The estimated area of Mr. Jones’ living room is 15 square yards.

b. Mr. Jones wants to carpet his living room. If a roll of carpet is 3 yards wide, what is the smallest length of carpet Mr. Jones should buy?
Answer:
Area of the carpet required is 15 square yards.
As carpet will be in rectangular shape, so length x width = 15
As given, width is 3 yards. So 3 × 5 = 15
The smallest length of carpet Mr. Jones should buy is 5 yards.

Solve. Show your work.

Question 2.
The figure shows a small rectangle and a large rectangle. Find the area of the shaded part of the figure.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 3
Area of large rectangle = ___________ × ___________
= ______________ ft2
Area of small rectangle = ___________ × ___________
= ________ ft2
Area of shaded part area of large rectangle – area of small rectangle
= ________ ft2
The area of the shaded part is __________ square feet.
Answer:
Area of large rectangle = 18ft × 16ft
= 288 ft2
Area of small rectangle = 9ft × 6ft
= 54 ft2
Area of shaded part area of large rectangle – area of small rectangle
= 288 ft2 – 54 ft2
= 234 ft2
The area of the shaded part is 234 square feet.

Solve. Show your work.

Question 3.
The figure shows a small rectangle and a large rectangle. Find the area of the shaded part of the figure.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 4
Area of large rectangle = ___________ × ___________
= ______________ in.2
Area of small rectangle = ___________ × ___________
= ________ in.2
Area of shaded part area of large rectangle – area of small rectangle
= ________ in.2
The area of the shaded part is __________ square inches.
Answer:
Area of large rectangle = 15 in × 11 in
= 165 in.2
Area of small rectangle = 4 in × 3 in
= 12 in.2
Area of shaded part area of large rectangle – area of small rectangle
= 165 – 12
=153 in.2
The area of the shaded part is 153 square inches.

Example

A rug is centered on a rectangular floor as shown in the diagram. Find the area of the rug.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 5
Length of rug = 9 – 1 – 1
= 7 m
Width of rug = 6 – 1 – 1
= 4 m
Area of rug = 7 × 4
= 28 m2
The area of the rug is 28 square meters.

Solve. Show your work.

Question 4.
A rectangular pool is surrounded by a 2-yard-wide deck as shown in the diagram. Find the area of the deck.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 6
Answer:
Total area = 22yd × 12yd
= 264 yd2
Area of the pool = 18yd × 8yd
= 144 yd2
Area of the deck = Total area – area of the pool
= 264 – 144
= 120 yd2
The area of the deck is 120 square yards.

Question 5.
A rectangular picture frame measures 25 centimeters by 1 5 centimeters. It has a wooden border 3 centimeters wide. To fit the picture frame, how large should a picture be?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 7
Answer:
Length of picture  = 25 – 3 – 3
= 19 cm
Width of picture = 15 – 3 – 3
= 9 m
Area of picture = 19 × 9
= 171 cm2
The area of the picture is 171 square centimeters.

Solve. Show your work.

Question 6.
Renee has a piece of rectangular cardboard measuring 90 centimeters by 80 centimeters. She cuts out a small rectangular piece measuring 15 centimeters by 20 centimeters.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 8
a. Find the area of the remaining piece of cardboard.
Answer:
Area of larger rectangular cardboard = 90 cm × 80 cm  = 7,200 cm2
Area of smaller rectangular cardboard = 20 cm × 15 cm  = 300 cm2
Area of the remaining piece of cardboard = Area of larger rectangular cardboard – area of smaller rectangular cardboard
= 7,200 – 300
= 6,900 cm2
Area of remaining piece of cardboard is 6,900 square centimeters.

b. Find the perimeter of the remaining piece of cardboard.
Answer:
Even if we remove a rectangular piece of cardboard at the edge of larger cardboard, the perimeter remains same.
Perimeter of larger rectangular cardboard = 90 cm + 80 cm + 90 cm+ 80 cm  = 340 cm
Perimeter of remaining piece of cardboard is 340 centimeters.

c. Compare the perimeter of the remaining piece of cardboard with that of the original piece of cardboard. Which one is greater?
Answer:
Perimeter of remaining piece of cardboard is 340 centimeters.
Perimeter of original piece of cardboard is 340 centimeters.
Perimeter of original piece of cardboard is equal to perimeter of remaining piece of cardboard.

Solve. Show your work.

Question 7.
Melanie makes a path 1 yard wide around her rectangular patch of land as shown in the diagram. Find the perimeter and area of the patch of land.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 9
Answer:
Length of patch of land  = 20 – 1 – 1
= 18 yards
Width of patch of land = 12 – 1 – 1
= 10 yards
Area of patch of land = 18 × 10
= 180 yd2
The area of the patch of land is 180 square yards.
Perimeter of the patch of land = 18 + 10 + 18 + 10
= 56 yards

Question 8.
A rectangular piece of paper measuring 15 centimeters by 7 centimeters is folded along the dotted lines to form the figure shown.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 5 Answer Key Using Formulas for Area and Perimeter 10
Find the area of the figure formed.
Answer:
Area of the triangle = 1/2 × b × h
= 1/2 × 7 × 7
= 49/2 square centimeters
Area of the rectangle = length × width
= 7 cm × 1 cm
= 7 square centimeters
Area of the triangle = 1/2 × b × h
= 1/2 × 7 × 7
= 49/2 square centimeters
Area of the figure = Area of the triangle + Area of the rectangle + Area of the triangle
= 49/2 + 7 + 49/2
= 56 square centimeters
Area of the figure formed is 56 square centimeters

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 4 Composite Figures detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures

Find the lengths of the unknown sides of each figure. Then find the perimeter of each figure.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 1
Length of first unknown side = 16 – 4 = 12 in.
Length of second unknown side = 13 + 4 = 17 in.
Perimeter of figure = 16 + 13 + 12 + 4 + 4 + 17 = 66 in.
Perimeter = 66 in.

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 2
Perimeter = ____________ yd
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Practice-4-Answer-Key-Composite-Figures-2
Length of first unknown side = 6 yards
Length of second unknown side = 24 yards – 8 yards – 5 yards = 11 yards
Perimeter of figure = 5 yd + 6 yd + 8 yd + 3 yd + 24 yd + 3 yd + 11 yd +6 yd
= 66 yd
Perimeter = 66 yd.

Solve. Show your work.

Question 2.
Tom wants to fence in the piece of land shown in the diagram. Find the perimeter of the piece of land to find the length of fencing material he needs.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 3
Perimeter = __________ m
Answer:
Length of first unknown side = 8 m
Length of second unknown side = 9 m
Length of third unknown side = 3m
Perimeter of the piece of land = 3 m + 8 m + 12 m + 8 m + 9 m + 3 m + 3 m = 46 m
Perimeter = 46 m
He needs 46 m of fencing material.

Question 3.
Find the perimeter of this figure.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 4
Perimeter = ___________ mi
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Practice-4-Answer-Key-Composite-Figures-4
Length of first unknown side ST = 28 mi – 12 mi = 16 mi
Length of second unknown side TU = 24 mi – 6 mi = 18 mi
Perimeter of the figure = 28 mi + 6 mi + 16 mi + 18 mi + 12 mi + 24 mi = 104 mi
Perimeter = 104 mi

Solve. Show your work.

Question 4.
Find the perimeter of the figure.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 5
Perimeter = ___________ cm
Answer:
Perimeter  of the figure = 42 cm + 18 cm + 34 cm + 42 cm + 16 cm = 152 cm
Perimeter = 152  cm

Find the area of each composite figure. Show your work.

Example

Break up the figure into two rectangles as shown. Then find the area of the whole figure.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 6
Area of rectangle 1 = length × width
= 10 × 3
= 30 in.2
Area of rectangle 2 = length × width
= 7 × 6
= 42 in.2
Total area = area of rectangle 1 + area of rectangle 2
= 30 + 42
= 72 in.2
Area = 72 in.2

Find the area of each composite figure. Show your work.

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 7
Area = ____________ ft2
Answer:
For rectangle 1
length = 22 feet
Width = 18 feet
Area of rectangle 1 = length × width
= 22 feet × 18 feet
= 396 ft2
For rectangle 2
length = 14 feet
width = 9 feet
Area of rectangle 2 = length × width
= 14 feet × 9 feet
= 126 ft2
Total area = area of rectangle 1 + area of rectangle 2
= 396 ft2+ 126 ft2
= 522 ft2
Area =522 ft2

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 4 Answer Key Composite Figures 8
Area = __________ m2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Practice-4-Answer-Key-Composite-Figures-8
Explanation:
For rectangle 1
length = 12 m
Width = 5 m
Area of rectangle 1 = length × width
= 12 m × 5 m
= 60 m2
For rectangle 2
length = 8 m
width = 3 m
Area of rectangle 2 = length × width
= 8 m × 3 m
= 24 m2
Total area = area of rectangle 1 + area of rectangle 2
= 60 m2+ 24 m2
=84 m2
Area =84 m2

Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 14 Tessellations detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
From the given triangle, make another shape that can also tessellate. Cut off a part of the triangle and attach it Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 1
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-1

Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-2 (1)

Question 2.
From the square on the left, the shaded part is cut out to form the shape shown on the right.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 3
Use the grid below to find out if this shape tessellates. Then fill in the blank with can or cannot.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 4
The shape Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 5 ___________ tessellate.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-4 (1)
The shape Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 5 cannot tessellate.

Question 3.
Each of these shapes is formed by attaching the part that was cut out from the square above to a different side of the square.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 6
Answer:

Use the grid below to find out if the shapes tessellate. Then fill in the blanks with can or cannot.

a.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 7
The shape Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 8 ___________ tessellate.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-7
The shape Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 8can tessellate.

b.
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 9
The shape Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 10 ___________ tessellate.
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-9
The shape Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 10 can tessellate.

Use the shape to make two different tessellations in the spaces provided.

Question 4.
Tessellation 1
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-11

Question 5.
Tessellation 2
Math in Focus Grade 4 Chapter 14 Answer Key Tessellations 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-14-Answer-Key-Tessellations-12

Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 14 Mental Math Strategies to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies

Put On Your Thinking cap!

Challenging Practice

Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies 1

You can use a telephone dial to find the value of a word.

Example
YES = 9 + 3 + 7 = 19

Question 1.
Name a three-letter word with a value of 14. _____
Answer: MAT=6+2+6=14 is  a three-letter word with a value of 14

Question 2.
Find a word that has the same value as BOAT. _____
Answer: GUN is a word that has the same value as BOAT
BOAT=2+6+2+8=18
GUN=4+8+6=18

Question 3.
Think of a four-letter word. Find its value. Ask your friend to guess the word.
Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies 2
Answer: KITE = 5+4+8+3 =20

Put on Your Thinking Cap!

Problem Solving

Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies 3

There are 6 bicycles and tricycles at Sunshine Day Care Center. There are 16 wheels in all. How many bicycles are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies 4

Chapter Review/Test
Vocabulary
Choose the correct word.

Question 1.
To help you subtract ____ think of addition.
Answer: To help you subtract a value think of addition.

Question 2.
4 + 4 = 8 is a ____
Answer: 4 + 4 = 8 is a addition

Concepts and Skills
Add mentally.

Question 3.
25 + 4 = ____
Answer: 25+4=29
adding 25 with 4 we get 29

Question 4.
33 + 4 = ____
Answer: 33+4=37
adding 33 with 4 we get 37

Question 5.
10 + 28 = ____
Answer: 10 + 28 = 38
adding 10 with 28we get 38

Question 6.
15 + 20 = ____
Answer: 15 + 20 = 35
adding 15 with 20 we get 35

Question 7.
6 + 7 = ___
Answer: 6+7=13
adding 6 with 7 we get 13

Question 8.
4 + 7 = ____
Answer: 4+7=11
adding 4 with 7 we get 11

Subtract mentally. Think of addition.

Question 9.
8 – 6 = ____
Answer:8-6=2
By removing 6 from 8 we get 2

Question 10.
9 – 7 = ____
Answer:9 – 7 = 2
By removing 7 from 9 we get 2

Question 11.
16 – 7 = ____
Answer:16 – 7 =
By removing 7 from 16 we get 9

Question 12.
18 – 9 = ____
Answer:18 – 9 =
By removing 9 from 18 we get 9

Question 13.
15 – 8 = ____
Answer: 15 – 8 =7
By removing 8 from 15 we get 7

Question 14.
14 – 7 = ____
Answer:14 – 7 = 7
By removing 7 from 14 we get 7

Subtract mentally.

Question 15.
15 – 4 = ______
Answer: 15 – 4 = 11
By removing 4 from 15 we get 11

Question 16.
38 – 6 = ______
Answer:38 – 6 = 32
By removing 6 from 38 we get 32

Question 17.
21 – 10 = ___
Answer: 21 – 10 =
By removing 10 from 21 we get 11

Question 18.
37 – 20 = ___
Answer: 37 – 20 = 17
By removing 20 from 37 we get 17

Problem Solving

Fill in the blanks.

Question 19.
Math in Focus Grade 1 Chapter 14 Answer Key Mental Math Strategies 5
How many stamps are left? _____
Answer: 23 stamps are left
27-4=23
By removing 4 from 27 we get 23

Question 20.
13 children are on a school bus. 6 more children get on the bus. ____
Answer: Now there are a total of 19 children on a school bus
13+6=19
adding 13 with 6 we get 19

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 1 Ways to Add detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add

Add. Count on from the greater number.

Example

Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 2
Answer:

Explanation:
There are 3 muffins and the chef prepared 2 more muffins
6 + 2 = 8
The sum of 6 and 2 is 8

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 3
Answer:

Explanation:
In one pizza they made 5 pieces
and in the other pizza they made 3 pieces
5 + 3 = 8
The sum of 5 and 3 is 8

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 4
Answer:

Explanation:
In one page there are 7 stickers
and in the other page there are 3 stickers
7 + 3 = 10
The sum of 7 and 3 is 10

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 5
Answer:

Explanation:
A man ordered 8 burgers and then he added 2 more burgers
8 + 2 = 10
the sum of 8 and 2 is 10

Look at the pictures.

Add. Count on from the greater number.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 6

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 7
Answer:

Explanation:
A girl saws 4 stars and a boy saw another group of 4 stars
4 + 4 = 8
the sum 4 and 4 is 8

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 8
Answer:

Explanation:
In one basket there are 2 carrots and in the bag there are 3 carrots
2 + 3 = 5
The sum of 2 and 3 is 5

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 9
Answer:

Explanation:
There are 3 birds on the tree
7 birds on the ground
3 + 7 = 10
The sum of 3 and 7 is 10.

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 10
Answer:

Explanation:
In one plate there are 9 cookies and in other plate there is only one cookie
9 + 1 = 10
The sum of 9 and 1 is 10.

Count on to add.

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 11
Answer:

Explanation:
In a ten frame there are 6 colored counters
and 1 non colored counter
6 + 1 = 7
The sum of 6 and 1 is 7

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 12
Answer:

Explanation:
In a ten frame there are 4 colored counters
and 5 non colored counter
4 + 5 = 9
The sum of 4 and 5 is 9

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 13
Answer:

Explanation:
In a ten frame there are 5 colored counters
and 1 non colored counter
5 + 1 = 6
The sum of 5 and 1 is 6

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 14
Answer:

Explanation:
In a ten frame there are 6 colored counters
and 3 non colored counter
6 + 3 = 9
The sum of 6 and 3 is 9

Count on from the greater number to add.

Question 13.
4 + 1 = ___
Answer:
5
Explanation:
The sum of 4 and 1 is 5
4 + 1 = 5

Question 14.
6 + 2 = ______
Answer:
8
Explanation:
the sum of 6 and 2 is 8
6 + 2 = 8

Question 15.
9 + 1 = ___
Answer:
10
Explanation:
The sum of 9 and 1 is 10
9 + 1 = 10

Question 16.
3 + 4 = ______
Answer:
7
Explanation:
The sum of 3 and 4 is 7
3 + 4 = 7

Question 17.
3 + 7 = ______
Answer:
10
Explanation:
The sum of 3 and 7 is 10
3 + 7 = 10

Question 18.
4 + 5 = ______
Answer:
9
Explanation:
The sum of 4 and 5 is 9
4 + 5 = 9

Complete.
Write the answer in each Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 15

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 16

Question 19.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 17
Answer:

Explanation:
2 more than 6 is 8
so, we have to add 2 to 6
6 + 2 = 8

Question 20.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 18
Answer:

Explanation:
4 more than 5 is 9
so, we have to add 4 to the 5
4 + 5 = 9

Question 21.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 19
Answer:

Explanation:
3 more than 7 is 10
so, we have to add 3 to the number 7
3 + 7 = 10

Question 22.
Math in Focus Grade 1 Chapter 3 Practice 1 Answer Key Ways to Add 20
Answer:

Explanation:
2 more than 8 is 10
so, we have to add 2 more to the number 8
2 + 8 = 10

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 1 Penny, Nickel, and Dime to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime

Question 1.
Match
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 1
Answer:

Explanation:
The above given coins are the currencies of different countries, especially United States.
1 penny = 1 cent
1 nickel = 5 cents
1 dime = 10 cents

Write the value.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 2

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 3
Answer:
1¢, Penny

Explanation:
One penny (1p) coin is a unit of currency equaling one-hundredth of a pound.

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 4
Answer:
5¢, Nickel

Explanation:
Nickel represents to currency.
1 Nickel is equal to 5 cents or pennies.

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 5
Answer:
Dime 10¢

Explanation:
Dime represents to currency.
The picture shows the other side of coin.
1 Dime is equal to 10 cents or pennies.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 6
Answer:
Dime 10¢

Explanation:
Dime represents to currency.
The picture shows the other side of coin.
1 Dime is equal to 10 cents or pennies.

Complete.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 7
Answer:

Explanation:
The above table shows the coins, their values and their names.
5 cents = 1 nickel
10 cents = 1 dime
1 cent = 1 penny

Keisha has these coins.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 8

Group the pennies, nickels and dimes. Then count on to fill in the blanks.

Question 7.
There are ___________ dimes.
Answer:
3 dimes
Explanation:
Keisha has a group of coins.
After grouping the coins to pennies, nickels and dimes,
he has 3 dimes in all.

Question 8.
There are ___________ coins in all.
Answer:
15 coins
Explanation:
Keisha has a group of coins,
with a combination of pennies, nickels and dimes.
Total coins in all are 15.

Question 9.
There are ___________ fewer dimes than nickels.
Answer:
4 fever dimes then nickels
Explanation:
Keisha has a group of coins.
After grouping the coins to pennies, nickels and dimes.
He has 3 dimes and 7 nickels.
So, There are 4 fewer dimes than nickels.

Question 10.
There are ___________ more pennies than dimes.
Answer:
2 more pennies than dimes.
Explanation:
Keisha has a group of coins.
After grouping the coins to pennies, nickels and dimes.
He has 5 pennies, 3 dimes and 7 nickels.
So, There are 2 more pennies than dimes.

Find the value.

Question 11.
pennies ___________
Answer:
5¢ or 5 pennies
Explanation:
1 penny = 1 cent
5 pennies = 5 cents

Question 12.
nickels ___________
Answer: 35¢
Explanation:
1 nickel = 5 cents
7 nickels = 7 x 5¢
= 35¢

Question 13.
dimes ___________
Answer: 30¢
Explanation:
1 dime = 10 cents
3 dimes = 30 x 3
= 30¢

Find the value.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 9

Count on from the coin with the greatest value. Count on by 10s for climes. Count on by 5s for nickels. Count on by Is for pennies.

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 10
___________¢
Answer: 10 ¢
Explanation:
first coin is dime,
1 dime = 10¢
next 5 coins are cents
5 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 10¢

Question 15.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 11
___________¢
Answer: 23¢
Explanation:
first coin is dime,
1 dime = 10 cents
next 2 coins are nickels,
1 nickel = 5 cents
next 3 coins are pennies,
1 penny = 1 cent
10 + 5 + 5 + 1 + 1 + 1= 23¢

Solve the riddle. Circle the correct coin.

Example
You need 10 of me to make a dime. What am I?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 12
Question 16.
I am silver-colored. You need two of me to make ten cents. What am I?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 13
Answer:
Nickel 5¢

Explanation:
Nickel is available in silver color.
1 nickel = 5 cents

Question 17.
Two of me has a value of 20c. What am I?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 14
Answer:
Dime

Explanation:
1 dime = 10 cents
2 dimes = 20¢

Find how many of each coin are needed. Fill in the blanks.

Question 18.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 15
___________ dimes, __________ nickels, __________ pennies
Answer:
1 nickel and 3 pennies

Explanation:
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent
So, 1 nickel and 3 pennies = 8 cents

Question 19.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 16
___________ dimes, __________ nickels, __________ pennies
Answer:
One dime, One nickel and 2 pennies

Explanation:
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent
One dime, One nickel and 2 pennies = 17 cents

Question 20.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 17
___________ dimes, __________ nickels, __________ pennies
Answer:
Two dimes and two pennies

Explanation:
1 dime = 10 cents
1 penny = 1 cent
Two dimes and two pennies = 22 cents

Draw the coins to buy each thing. Use pennies 1¢, nickels 5¢ and dimes 10¢.

Question 21.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 18
Answer:
5¢ + 4¢ = 9¢

Explanation:
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent
So, 1 nickel + 4 pennies
5¢ + 4¢ = 9¢

Question 22.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 19
Answer: 18¢
10 + 5 + 1 + 1 + 1 = 18¢

Explanation:
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent
1 dime + 1 nickel + 3 pennies
10 + 5 + 1 + 1 + 1 = 18¢

Question 23.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 1 Answer Key Penny, Nickel, and Dime 20
Answer:
10 + 10 +1 + 1 + 1 = 23¢

Explanation:
1 dime = 10 cents
1 penny = 1 cent
2 dimes + 3 pennies
10 + 10 + 1 + 1 + 1 = 23¢

 

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 5 Practice 8 Making Patterns with Solid Shapes detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes

Complete the patterns. Circle the shape that comes next.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-1

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-2

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-3

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-4

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-5

Circle the mistake in the pattern. Then make a ✓ for the correct shape.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 6

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-7

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-7

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 5 Practice 8 Answer Key Making Patterns with Solid Shapes 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-5-Practice-8-Answer-Key-Making-Patterns-with-Solid-Shapes-9