Math in Focus Grade 6 Chapter 14 Answer Key Measures of Central Tendency

This handy Math in Focus Grade 6 Workbook Answer Key Chapter 14 Measures of Central Tendency detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 14 Answer Key Measures of Central Tendency

Math in Focus Grade 6 Chapter 14 Quick Check Answer Key

Divide.

Question 1.
16.5 ÷ 2
Answer:
8.25
Explanation:
The given expression is:
16.5 ÷ 2
We know that,
The number before “÷” is called a “Dividend”
The number after “÷” is called a “Divisor”
Now, by using the Long Division,
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 14 Answer Key Measures of Central Tendency_1
Hence, from the above,
We can conclude that the value of 16.5 ÷ 2 is: 8.25

Question 2.
48.09 ÷ 7
Answer:
6.87
Explanation:
The given expression is:
48.09 ÷ 7
We know that,
The number before “÷” is called a “Dividend”
The number after “÷” is called a “Divisor”
Now, by using the Long Division,
Math in Focus Grade 6 Course 1 B Chapter 14 Answer Key Measures of Central Tendency_2
Hence, from the above,
We can conclude that the value of 48.09 ÷ 7 is: 6.87

Find the average of each data set.

Question 3.
2, 4, 16, 18
Answer:
10
Explanation:
The given data set is:
2, 4, 16, 18
We know that,
Average = \(\frac{The sum of the given data set}{The number of data present in the data set}\)
So, Average = \(\frac{2 + 4 + 16 + 18}{4}\)
= \(\frac{40}{4}\)
= 10
Hence, from the above,
We can conclude that the average of the given Data set is: 10

Question 4.
3, 5, 7, 8, 21, 31
Answer:
12.5
Explanation:
The given data set is:
3, 5, 7, 8, 21, 31
We know that,
Average = \(\frac{The sum of the given data set}{The number of data present in the data set}\)
So, Average = \(\frac{3 + 5 + 7 + 8 + 21 + 31}{6}\)
= \(\frac{75}{6}\)
= 12.5
Hence, from the above,
We can conclude that the average of the given Data set is: 12.5

Question 5.
$14, $30, $32, $50
Answer:
$31.5
Explanation:
The given data set is:
$14, $30, $32, $50
We know that,
Average = \(\frac{The sum of the given data set}{The number of data present in the data set}\)
So, Average = \(\frac{$14 + $30 + $32 + $50}{4}\)
= \(\frac{$126}{4}\)
= $31.5
Hence, from the above,
We can conclude that the average of the given Data set is: $31.5

Question 6.
25 ft, 32 ft, 45 ft, 55 ft, 75 ft
Answer:
46.4 ft
Explanation:
The given data set is:
25 ft, 32 ft, 45 ft, 55 ft, 75 ft
We know that,
Average = \(\frac{The sum of the given data set}{The number of data present in the data set}\)
So, Average = \(\frac{25 ft + 32 ft + 45 ft + 55 ft + 75 ft}{5}\)
= \(\frac{232 ft}{5}\)
= 46.4 ft
Hence, from the above,
We can conclude that the average of the given Data set is: 46.4 ft

Math in Focus Grade 3 Chapter 12 Answer Key Real-World Problems: Measurement

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 12 Real-World Problems: Measurement to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 12 Answer Key Real-World Problems: Measurement

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Ron puts two sticks into the ground as shown. Stick B is 10 centimeters longer than Stick A. What is the length of Stick A that is above the ground?

Math in Focus Grade 3 Chapter 12 Answer Key Real-World Problems Measurement 1
Answer:
The length of Stick A that is above the ground = 26 Centimeters
Explanation:
Ron puts two sticks into the ground as shown.
The length of stick B = 52 + 5 = 57
Stick B is 10 centimeters longer than Stick A.
57 – 10 = 47
the length of Stick A that is above the ground = 47 – 21 = 26

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

The mass of a completely filled glass of sand is 200 grams. When half of the sand is poured out, the total mass of the glass of sand is 1 20 grams. What is the mass of the empty glass?
Answer:
20 grams
Explanation:
The mass of a completely filled glass of sand is 200 grams.
When half of the sand is poured out,
200 ÷ 2 = 100
the total mass of the glass of sand is 1 20 grams.
120 – 100 = 20
20 grams is  the mass of the empty glass

Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 3 More Mental Addition to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition

Add mentally. First, add 100. Then, subtract the extra ones.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition 1

Question 1.
26 + 96 = ?
26 + 100 = ___
26 + 96 = ___ – ___ – ___
= ____
So, 26 + 96 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition 3
Answer:

26 + 100 = 126
26 + 96 = 126 – 4
= 122
So, 26 + 96 = 122

Question 2.
38 + 95 = ?
38 + 100 = ___
___ – ___ = ___
So, 38 + 95 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition 4
Answer:

38 + 100 = 138
138 – 5 = 133
So, 38 + 95 = 133

Add mentally.
First, add the hundreds. Then, subtract the extra ones.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition 8

Question 3.
98 + 96 = ?
100 + 100 = ___
98 + 96 = ___ – ___ – ___
= ___
So, 98 + 96 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition 6
Answer:

100 + 100 = 200
98 + 96 = 200 – 2 – 4
= 194
So, 98 + 96 = 194

Question 4.
94 + 98 = ?
100 + 100 = ___
94 + 98 = ___ – ___ – ____
= ____
So, 94 + 98 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 2 Practice 3 Answer Key More Mental Addition 7
Answer:

100 + 100 = 200
94 + 98 = 200 – 6 – 2
= 192
So, 94 + 98 = 192

Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 3 Addition up to 10,000 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Use the digits below. Make as many 4-digit numbers as you can. Do not begin with ‘0’.
For each number, use each digit only once.
Then add two 4-digit numbers where you do not need to regroup.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 1

Question 1.
Now you try it!
Answer:
2350 + 7023 = 9373.
3207 + 2570 = 5777.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-3-Answer-Key-Addition-up-to-10,000-Challenging Practice-1

Explanation:
Numbers to use to make 4 digit numbers:
3 5 9 2 0 7
3592
5920
9207
2350
5320
7023
3207
2570

Question 2.
Use the digits below. Make as many 4-digit numbers as you can.
Do not begin with ‘0’.
For each number, use each digit only once.
Then add two 4-digit numbers where you need to regroup.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 2
Answer:
4810 + 1069 = 5879.
1048 + 4801 = 5849.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-3-Answer-Key-Addition-up-to-10,000-Challenging Practice-2

Explanation:
Numbers to use to make 4 digit numbers:
4 8 1 0 6 9
4810
8106
1069
1048
6109
8104
8401
8604
9810
9601
9840

Put On Your Thinking Cap!
Find the missing numbers.
Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-3-Answer-Key-Addition-up-to-10,000-Put On Your Thinking Cap-Find the missing numbers-1

Explanation:
Missing number:
2 + ? = 8
=> ? = 8 – 2
=> ? = 6.

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-3-Answer-Key-Addition-up-to-10,000-Put On Your Thinking Cap-Find the missing numbers-2

Explanation:
Missing number:
Ones place number = 8 + 5 = 13.
Tens place number = 1 + 8 + 1 = 10.
Hundreds place number = 1 + ? + 6 = 11.
=> 7 + ? = 11
=> ? = 11 – 7
=> ? = 4.
Thousands place number = 1 + 2 + 3 = 6.

Find the page numbers of the book.
Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 5
Each of the pages has a 3-digit page number.
The number on Page A is an even number.
The sum of its digits is 7.
The number on Page B is an odd number.
The sum of its digits is 8.
What are the two possible page numbers for Page A and Page B?
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 6
Answer:
Number on page A:
? + ? + ? = 7.
=> 2 + 1 + 4 = 7.
=> 1 + 3 + 3 = 7.
Number on page B:
? + ? + ? = 8.
=> 2 + 1 + 5 = 8.
=> 1 + 3 + 4 = 8.

Explanation:
Each of the pages has a 3-digit page number.
The number on Page A is an even number.
The sum of its digits is 7.
Number on page A:
? + ? + ? = 7.
=> 2 + 1 + 4 = 7.
=> 1 + 3 + 3 = 7.
Each of the pages has a 3-digit page number.
The number on Page B is an odd number.
The sum of its digits is 8.
Number on page B:
? + ? + ? = 8.
=> 2 + 1 + 5 = 8.
=> 1 + 3 + 4 = 8.

Solve.
Question 4.
Find two numbers whose sum is 100.
_____ Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 7 ____ = 100
Answer:
Two numbers whose sum is 100:
53 + 47 = 100.

Explanation:
Two numbers whose sum is 100.
Let the first number be 53.
Second number = 53 + ?? = 100.
=> ?? = 100 – 53
=> ?? = 47.
53 + 47 = 100.

Question 5.
Find three numbers whose sum is 150.
_____ Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 7 ____ Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 7 __ = 150
Answer:
Three numbers whose sum is 150:
24 + 31 + 95 = 150.

Explanation:
Three numbers whose sum is 150:
Let the first number be 24.
Second number be 31.
Third number = 24 + 31 + ?? = 150.
=> 55 + ?? = 150.
=> ?? = 150 – 55
=> ?? = 95.
24 + 31 + 95 = 150.

Question 6.
A student has four digits.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 8
The digit in Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 9 is greater than each of the other digits but is less than the sum of these digits.
What is the greatest possible digit?
Answer:
The greatest possible digit can be 5 or 6 or 7 because it is greater than 1, 3, 4 other numbers.

Explanation:
A student has four digits:
3 ? 1 4
The digit in Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 9 is greater than each of the other digits but is less than the sum of these digits.
Sum of digits = 3 + 1 + 4 = 4 + 4 = 8.
The greatest possible digit can be 5 or 6 or 7 because it is greater than 1, 3, 4 other numbers.

Use the given digits and the answer you found in Exercise 6 to answer Exercises 7 to 9.
Question 7.
What is the greatest possible 4-digit number?
Answer:
9999 is the greatest possible 4-digit number.

Explanation:
The greatest possible 4-digit number:
9999.

Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Answer Key Addition up to 10,000 10

Question 8.
What is the least possible 4-digit number?
Answer:
1000 is the least possible 4-digit number.

Explanation:
The least possible 4-digit number is 1000.

Question 9.
What is the sum of the 4-digit numbers in Exercises 7 and 8?
Answer:
Sum of the 4-digit numbers in Exercises 7 and 8:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-3-Answer-Key-Addition-up-to-10,000-Use the given digits and the answer you found in Exercise 6 to answer Exercises 7 to 9-9

Explanation:
9999 is the greatest possible 4-digit number.
1000 is the least possible 4-digit number.
Sum of the 4-digit numbers in Exercises 7 and 8:

Math in Focus Grade 3 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands

Go through the Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 4 Practice 2 Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands to finish your assignments.

Math in Focus Grade 3 Chapter 4 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands

Subtract.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 1

Question 1.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 2
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-1

Explanation:
3600- 1700 = 1900.

Question 2.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 3
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-2

Explanation:
2659 – 1943 = 716.

Question 3.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-3

Explanation:
6491 – 3570 = 2921.

Question 4.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 5
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-4

Explanation:
5064 – 4732 = 332.

Question 5.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-5

Explanation:
9256 – 3625 = 5631.

Subtract. Show your work.

Example
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 7

Question 6.
9,356 – 7,841 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 8
Answer:
9,356 – 7,841 = 1,515.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-6

Question 7.
2,394 – 1,650 = ____
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 9
Answer:
2,394 – 1,650 = 744.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-7

Question 8.
3,084 – 1,601 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 10
Answer:
3,084 – 1,601 = 1483.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-8

Question 9.
7,079 – 653 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 11
Answer:
7,079 – 653 = 6426.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-9

Question 10.
9,087 – 904 = ___
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 12
Answer:
9,087 – 904 = 8183.

Explanation:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-subtract-10

Subtract and solve

Example
8,500 – 700 = 7,800 __. __ ___
Answer:
8,500 – 700 = 7,800 __. __ ___

Explanation:
8,500 – 700 = 7,800.

Question 11.
2,600 – 900 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 14
Answer:
2,600 – 900 = 1700. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 14

Explanation:
2,600 – 900 = 1700.

Question 12.
5,120 – 600 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 13
Answer:
5,120 – 600 = 4520. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 13

Explanation:
5,120 – 600 = 4520.

Question 13.
4,789 – 1,800 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 15
Answer:
4,789 – 1,800 = 2989. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 15

Explanation:
4,789 – 1,800 = 2989.

Question 14.
9,363 – 5,512 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 16
Answer:
9,363 – 5,512 = 3851. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 16

Explanation:
9,363 – 5,512 = 3851.

Question 15.
3,255 – 1,731 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 17
Answer:
3,255 – 1,731 = 1524. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 17

Explanation:
3,255 – 1,731 = 1524.

Question 16.
3,126 – 1,724 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 18
Answer:
3,126 – 1,724 = 1402. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 18

Explanation:
3,126 – 1,724 = 1402.

Question 17.
6,043 – 3,712 = Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 19
Answer:
6,043 – 3,712 = 2331. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 19

Explanation:
6,043 – 3,712 = 2331.

Find the secret message. Match each answer and its symbol to the letters in the table.

Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 20
Answer:
YCORSGMX.

Explanation:
8,500 – 700 = 7,800 __. __ ___ – Y
2,600 – 900 = 1700. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 14 – C
5,120 – 600 = 4520. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 13 – O
4,789 – 1,800 = 2989. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 15 – R
9,363 – 5,512 = 3851. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 16 – S
3,255 – 1,731 = 1524. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 17 – G
3,126 – 1,724 = 1402. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 18 – M
6,043 – 3,712 = 2331. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 19 – X

Fill in each blank.
Question 18.
Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 21
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-4-Practice-2-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-and-Thousands-Fill in each blank-18

Explanation:
8,500 – 700 = 7,800 __. __ ___ – Y
2,600 – 900 = 1700. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 14 – C
5,120 – 600 = 4520. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 13 – O
4,789 – 1,800 = 2989. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 15 – R
9,363 – 5,512 = 3851. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 16 – S
3,255 – 1,731 = 1524. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 17 – G
3,126 – 1,724 = 1402. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 18 – M
6,043 – 3,712 = 2331. Math in Focus Grade 3 Chapter 3 Practice 2 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds and Thousands 19 – X

Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 1 Making Number Bonds detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds

Look at the Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 1

Fill in the parts.

Example

Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 2

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 3
Answer:

Explanation:
2 + 3 = 5
The sum of 2 and 3 is 5
Adding left side blocks and right side blocks

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 4
Answer:

Explanation:
0 + 1 = 1
The sum of 0 and 1 is 1
Adding left side blocks and right side blocks

Look at the Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 5

Fill in the whole.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 6

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 7
Answer:

Explanation:
4 + 1 = 5
The sum of 4 and 1 is 5
Adding left side blocks and right side blocks

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 8
Answer:

Explanation:
0 + 3 = 3
The sum of 0 and 3 is 3
Adding left side blocks and right side blocks

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 9
Answer:

Explanation:
2 + 2 = 4
The sum of 2 and 2 is 4
Adding left side blocks and right side blocks

Look at the Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 10.

Fill in the parts.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 11

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 12
Answer:

Explanation:
The sum of 2 and 7 is 9
2 + 7 = 9
Adding top  blocks and the bottom blocks

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 13
Answer:

Explanation:
6 + 4 = 10
6 and 4 are the counters of 10
the sum of 6 and 4 is 10
Adding top  blocks and the bottom blocks

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 14
Answer:

Explanation:
8 + 0 = 8
Here the counters are 0 and 8
The sum of 0 and 8 is 8
Adding top  blocks and the bottom blocks

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 15
Answer:

Explanation:
3 + 4 = 7
The sum of 3 and 4 is 7
Here the counters are 3 and 4.
Adding top  blocks and the bottom blocks

Complete the number bonds. Fill in the blanks.

Question 11.
Are there any other numbers that make 10?

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 16

Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 17
Answer:

Explanation:
5 + 5 = 10
7 + 3 = 10
The sum of 5 and 5 make 10
The sum of 3 and 7 make 10

Question 12.
Are there any other numbers that make 10?
Math in Focus Grade 1 Chapter 2 Practice 1 Answer Key Making Number Bonds 18
Answer:

Explanation:
8 + 2 = 10
1 + 9 = 10
10 + 0 = 10
These are the number combinations that make 10.

Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems: Addition and Subtraction Facts

Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems: Addition and Subtraction Facts

Solve.

Question 1.
Mandy has 5 toy bears. She has 5 toy dogs. How many toys does she have in all?
Mandy has ___ toys in all.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction Facts 1
Answer:
10
Explanation:
Mandy has 5 toy bears. She has 5 toy dogs.
5 + 5 = 10
Mandy has 10 toys in all.

Question 2.
6 children are on the merry-go-round. 6 more children join them. How many children are there now?
There are ________ children now.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction Facts 2
Answer:
12
Explanation:
6 children are on the merry-go-round. 6 more children join them.
6 + 6 = 12
There are 12 children now.

Question 3.
Sam has 8 marbles. Lamont gives him 9 marbles. How many marbles does Sam have now?
Sam has ___ marbles now.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction Facts 3
Answer:
17
Explanation:
Sam has 8 marbles. Lamont gives him 9 marbles.
8 + 9 = 17
Sam has 17 marbles now.

Question 4.
Sue has 13 green ribbons and red ribbons. 5 ribbons are green. How many red ribbons does Sue have?
Sue has ___ red ribbons.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction Facts 4
Answer:
13 – 5 = 8
Explanation:
Sue has 13 green ribbons and red ribbons. 5 ribbons are green.
Sue has 8 red ribbons.

Question 5.
Malika makes 12 bracelets. She sells some bracelets. She has 4 bracelets left. How many bracelets does Malika sell?
Malika sells _________ bracelets.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction Facts 5
Answer:
12 – 4 = 8
Explanation:
Malika makes 12 bracelets. She sells some bracelets. She has 4 bracelets left.
12 – 4 = 8
Malika sells 8 bracelets.

Question 6.
Al makes 16 butterfly knots. He gives 9 butterfly knots to his friends. How many butterfly knots does Al have left?
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Practice 5 Answer Key Real-World Problems Addition and Subtraction Facts 6
Al has ___ butterfly knots left.
Answer:
16 – 9 = 7
Explanation:
Al makes 16 butterfly knots. He gives 9 butterfly knots to his friends.
Al has 7 butterfly knots left.

Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money

Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 10 Money to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money

Math Journal

Solve. Use bar models to help you. Choose whether to add or subtract. Then solve.

Question 1.
Lynn spends $5.20 on breakfast. She spends $1.85 more on breakfast than on dinner. How much does she spend on both meals?
Step 1:
Draw the bar model.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 1

Step 2:
Find _____________
Add / Subtract $__________ from $__________.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 2

Step 3:
Find _____________
Add / Subtract $__________ to $__________.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 2
She spends $__________ on both meals.
Answer:
Step 1:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-10-Answer-Key-Money-1
Step 2:
Find how much she spends on dinner?
Subtract $1.85 from $5.20.

Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-10-Answer-Key-Money-2
Step 3:
Find how much she spends on both meals?
Add $5.20 to $3.35.
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-10-Answer-Key-Money-2 (1)
She spends $8.55 on both meals.

Look at the problem. Then find the mistake.

Aaron made a mistake while subtracting.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 3

Question 2.
Was the mistake made in subtracting the cents?
Answer:
No, the mistake not made in subtracting the cents.

Question 3.
Was the mistake made in subtracting the dollars?
Answer:
Yes, the mistake made in subtracting the dollars

Question 4.
Find the correct answer.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-10-Answer-Key-Money-4
Explanation:
Subtract $8.40 from $15.25 the difference is $6.85. The correct answer is $6.85.

Here’s another problem with a mistake.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 5

Question 5.
What is the mistake?
Answer:
The mistake made in adding the dollars.

Question 6.
Find the correct answer.
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 6
Answer:
Math-in-Focus-Grade-3-Chapter-10-Answer-Key-Money-6
Add $9.95 with $7.30 the sum is $17.25. The correct answer is $17.25.

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Look at the pictures. Solve the real-world problems.

Question 1.
Ms. O’Brien needs to get 6 bottles of shampoo for her childcare center. How much will she spend?
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 7
Answer:
For 3 bottles
$5.50 x 2 = $11
For 6 bottles
$11 x 2 = $22
She spend $22.
Explanation:
Ms. O’Brien needs to get 6 bottles of shampoo for her childcare center. In the above image we can observe Buy 2 get 1 free with a cost of $5.50. Multiply $5.50 with 2 the product is $11. The 3 bottles cost is $11. Multiply $11 with 2 the product is $22. The cost of 6 bottles is $22. She spend $22.

Question 2.
Mrs. Keith wants to spend the least amount of money to buy 3 gallons of milk. Which bottle should she buy?
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 8
Answer:
For 1/2 gallon bottle
2 x 1/2 gallon
2 x $1.85 = $3.70
For 1 gallon bottle cost is $3.79.
She buys 1/2 gallon of bottle.
Explanation:
Mrs. Keith wants to spend the least amount of money to buy 3 gallons of milk. The cost of 1/2 gallon bottle is $3.70. The cost of 1 gallon bottle is $3.79. So she buys 1/2 gallon of bottle.

Put On Your Thinking Cap!

Solve.

Question 1.
Harry has some money. His sister has $75.10. After he gives $28 to his mother, he has $15.20 less than his sister. How much does Harry have at first?
Answer:
$28 – $15.20 = $12.80
$75.10 + $12.80 = $87.90
Harry have $87.90 at first.
Explanation:
Harry has some money. His sister has $75.10. After he gives $28 to his mother, he has $15.20 less than his sister. Subtract $15.20 from $28 the difference is $12.80.
Add $75.10 with $12.80 the sum is $87.90. Harry have $87.90 at first.

Question 2.
Kate saves some money. She saves only dimes and quarters. She has the same number of dimes and quarters. There are less than 1 2 coins but more than 5 coins altogether. How much could she have saved?
Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Answer Key Money 9
Answer:
Dimes = 10¢
Quarter = 25¢
3 x 10¢ + 3 x 25¢
30¢ + 75¢
$1.05
She have saved $1.05.
Explanation:
Kate saves some money. She saves only dimes and quarters. She has the same number of dimes and quarters. There are less than 12 coins but more than 5 coins altogether. Both 3 dimes and 3 quarters are equal to 6 coins. Multiply 3 with 10¢  the product is 30¢. Multiply 3 with 25¢  the product is 75¢. Add 30¢ with 75¢ the sum is $1.05. She have saved $1.05.

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio

Practice the problems of Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 1 Finding Ratio to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio

The table shows the number of points each student scored in a math game.

Find the total number of points the students scored.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 1
Answer: Total number of points the students scored are 27.

Explanation:
Given,
Yolanda has 8,
Sue has 3,
Norita has 5,
Vanna has 11,
So by adding 8, 3, 5 and 11 we get 27.

Complete the table to show the ratios.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 2
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio_1

Complete.

Mr. Gonzales put some pencils into bundles of 10. He gave 4 bundles to Charlie and 9 bundles to Lisa.

Question 3.
The ratio of the number of pencils Charlie has to the number of pencils
Lisa has is : ___ : _____
Answer: 4 : 9
Explanation:
Given,
Mr. Gonzales put some pencils into bundles of 10,
He gave 4 bundles to Charlie,
And 9 bundles to Lisa,
So the ratio of the number of pencils Charlie to the number of pencils Lisa has is 4 : 9.

Question 4.
The ratio of the number of pencils Lisa has to the number of pencils Charlie
has is : ___ : _____
Answer: 9 : 4
Explanation:
Given,
Mr. Gonzales put some pencils into bundles of 10,
He gave 4 bundles to Charlie,
And 9 bundles to Lisa,
So the ratio of number of pencils Lisa to the number of pencils Charlie has is 9 : 4.

Question 5.
The ratio of the number of pencils Lisa has to the total number of pencils is
____ : _____

Answer: 9 : 13
Explanation:
Given,
Mr. Gonzales put some pencils into bundles of 10,
He gave 4 bundles to Charlie,
And 9 bundles to Lisa,
So by adding 9 with 4 we get thirteen as total,
The ratio of number of pencils Lisa to the total number of pencils is 9 : 13.

This table shows the amount of milk and spring water that four families drink in a week.

Find the total amount of milk and water that they drink.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 3
Answer:
The amount of milk is 31 quantity
And the amount of spring water is 32 quantity.
Explanation:
By adding each of the familiy’s quantity of milk such as 4, 9, 13 and 5 we get 31,
By adding each familiy’s quantity of spring water such as 6, 9, 10 and 7 we get 32.

Use the above table to fill in the blanks.

Example
The ratio of the amount of water the Santos family drinks to the amount of water the Modano family drinks is 10:9

Question 7.
The ratio of the amount of milk the Modano family drinks to the amount of milk the Willis family drinks is ____
Answer: 9 : 5

Use the table on page 234 to fill in the blanks.

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 8

Question 8.
The ratio of the amount of water the Willis family drinks to the amount of water the Lee family drinks is ____
Answer: 7:6

When writing two quantities as a ratio, the quantities must be in the same unit. The ratio itself however has no units.
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 4

Question 9.
The ratio of the total amount of milk to the amount of milk the Modano family drinks is ____________
Answer: 31:9

Question 10.
The ratio of the amount of water the Santos family drinks to the total amount of water is ____.
Answer: 10:32

Complete.

Question 11.
The ratio of the length of A to the length of C is ________ : _____.
Answer: 3 : 7

Question 12.
The ratio of the length of C to the length of B is _______ : ____.
Answer: 7: 10

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 5

Question 13.
The ratio of the length of A to the total length of A, B, and C is ____: ____
Answer: 3:20

Complete.

Question 14.
The ratio of the length of R to the length of P is ________ : _____.
Answer: 7:4

Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 6

Question 15.
The ratio of the length of P to the length of Q is ________ : ___.
Answer: 4:3

Question 16.
The ratio of the length of P to the total length of P,Q and R is _____ : _____.
Answer: 4:14

Draw models to show each ratio.

Question 17.
5 : 9
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio_2

Question 18.
12 : 7
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio_3

Solve.

Question 19.
Grandma gave $15 to Linda and Dianne. Linda got $7.

a. How much money did Dianne get?
Answer:
Given,
Grandma gave $15 to Linda and Dianne
Linda got $7
By subtracting $7 from $15 we get $8,
So Dianne got $8.

b. Find the ratio of the amount of money Linda got to the amount of money Dianne got from Grandma.
Answer: 7 : 8
Explanation:
The ratio of the amount of money Linda and Diaanne got from Grandma is 7 : 8.

Solve.

Question 20.
Amelia has 25 postcards. She gives 8 away.

a. How many postcards does she have left?
Answer: 17
Explanation:
Given,
Amelia has 25 postcards
She gives away 8 of them,
By subtracting 8 from 25 we get 17,
So there are 17 postcards left with Amelia.

b. Find the ratio of the number of postcards Amelia has left to the number of postcards she had at first.
Answer: 17 : 25
Explanation:
Amelia has 17 number of postcards left after giving away 8 of them from 25 postacrds she had at first.

Question 21.
Clark has two 16-ounce cans of corn. He uses 1 8 ounces of it to make a corn soup and the rest to make a casserole.

a. How many ounces of corn did he use to make the casserole?
Answer: 14
Explanation:
Given,
Clark has two 16-ounces cans of corn,
2 x 16 = 32 ounces of corn
He uses 18 ounces of corn to make a corn soup,
32 – 18 = 14
Clark has 14 ounces of corn to make a casserole.

b. What is the ratio of the amount of corn Clark used to make the casserole to the amount of corn he had at first?
Answer: 14 : 32
Explanation:
The ratio amount of corn Clark used to make the casserole to the amount of corn he had at first is 14 : 32.

Question 22.
In a supermarket bin, the number of packages of red peppers to the number of packages of green peppers is in the ratio 8:13. The peppers are said in 2-pound packages.

a. What is the least possible weight of red peppers in the bin?
Answer: 16
Explanation:
Given,
The number of packages of red peppers is 8,
The peppers are sold in 2 pound packages,
By multiplying 8 with 2 we get 16,
8 x 2 = 16
The least possible weight of red peppers in the bin is 16 pounds.

b. What is the least possible weight of green peppers in the bin?
Answer: 26
Explanation:
Given,
The number of packages of green peppers is 13,
The peppers are sold in 2 pound packages,
By multiplying 13 with 2 we get 26,
13 x 2 = 16
The least possible weight of red peppers in the bin is 26 pounds.

Leanne put 6 counters into a bag. She took out some counters from the bag but not all of them.

Find the ratio of the number of counters taken out of the bag to the number of the counters left in the bag. Make a list of all possible ratios using the table.

Question 23.
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio 7
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 7 Practice 1 Answer Key Finding Ratio_4

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplying 2: Skip-counting

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 6 Practice 1 Multiplying 2: Skip-counting to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplying 2: Skip-counting

Color the shapes.
Use the same color for the shapes that have the same value.

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplying 2 Skip-counting 1
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-6-Practice-1-Answer-Key-Multiplying-2-Skip-counting-1

Count by 2s.

Then fill in the blanks.

Example

Math in Focus Grade 2 Chapter 6 Practice 1 Answer Key Multiplying 2 Skip-counting 2

Question 2.
6, 8, 10, ___, ____, ____, 18
Answer:
6,8,10,12,14,16,18

Question 3.
8, ___, 12, 14, ____, ____ 20
Answer:
8,10,12,14,16,18,20

Question 4.
___10, 12, 14, ___, ____
Answer:
8,10,12,14,16,18

Fill in the blanks.

Question 5.
6 × 2 = ____
Answer: 12
Explanation:
Multiply the value two with six then we get
6 × 2 = 12

Question 6.
3 × 2 = ___
Answer: 6
Explanation:
Multiply the value two with three then we get
3 × 2 = 6

Question 7.
7 × 2 = ____
Answer: 14
Explanation:
Multiply the value two with seven then we get
7 × 2 = 14

Question 8.
4 × 2 = ___
Answer: 8
Explanation:
Multiply the value two with four then we get
4 × 2 = 8

Question 9.
9 × 2 = ___
Answer: 18
Explanation:
Multiply the value two with nine then we get
9 × 2 = 18

Question 10.
5 × 2 = ___
Answer: 10
Explanation:
Multiply the value two with five then we get
5 × 2 = 10

Question 11.
8 × 2 = ___
Answer: 16
Explanation:
Multiply the value two with eight then we get
8 × 2 = 16

Question 12.
1 × 2 = ___
Answer: 2
Explanation:
Multiply the value two with one then we get
1 × 2 = 2

Question 13.
10 × 2 = ___
Answer: 20
Explanation:
Multiply the value two with ten then we get
10 × 2 = 20

Question 14.
2 × 2 = ___
Answer: 4
Explanation:
Multiply the value two with two then we get
2 × 2 = 4