Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 12 Practice 1 Area of a Rectangle detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle

Find the area of each figure.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 1
There are 3 rows of one-inch squares.
Each row has 4 one-inch squares.
3 × 4 = 12
There are 12 one-inch squares covering rectangle A.
Area of rectangle A = 12 in.2

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 2
There ore ___________ rows of one-meter squares.
Each row has __________ one-meter squares.
________ × ________ = ________
There are __________ one-meter squares covering rectangle B.
Area of rectangle B = ___________ m2
Answer:
There are 7 rows of one-meter squares.
Each row has 3 one-meter squares.
7 × 3 = 21
There are 21 one-meter squares covering rectangle B.
Area of rectangle B = 21 m2

Look at the rectangles in the grid. Write the length, width, and area of each rectangle in the grid. Give your answers in the correct units.

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 3
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 4
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-12-Practice-1-Answer-Key-Area-of-a-Rectangle-4

Complete to find the area of each figure.

Question 3.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 5
Area = length × width
= __________ × __________
= ___________ yd2
The area is ___________ square yards.
Answer:
Length = 5 yards
width = 2 yards
Area = length × width
=5yd × 2yd
= 10 yd2
The area is 10 square yards.

Question 4.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 6
Area = __________ × __________
= ___________ ft2
The area is ___________ square feet.
Answer:
In the above image we can observe length and width.
Length = 16 feet
width = 4 feet
Area = 16 feet × 4 feet
= 64 ft2
The area is 64 square feet.

Find the perimeter and area of each rectangle or square.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 7
Perimeter = 18 ft
Area = 14 ft2

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 8
Perimeter = ___________ in.
Area = __________ in2
Answer:
In the above image we can observe a square.
Side = 4 inch
Perimeter of square = 4 × S
= 4 × 4 inch
= 16 inch
Perimeter of square = 16 inch
Area of a square = side2
= 4 × 4
= 16 in2
Area of square = 16 in2
Question 6.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 9
Perimeter = ___________ ft.
Area = __________ ft2
Answer:
In the above image we can observe a rectangle.
length = 6 feet
width = 2 feet
Perimeter of rectangle = 2 (l + w)
= 2 (6 feet + 2 feet)
= 2 (8 feet)
= 16 feet
Perimeter of rectangle = 16 feet.
Area of rectangle = length x width
= 6 feet × 2 feet
= 12 ft2
Area of rectangle = 12 ft2
Question 7.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 10
Perimeter = ___________ yd.
Area = __________ yd2
Answer:
In the above image we can observe a rectangle.
length = 5 yards
width = 4 yards
Perimeter of rectangle = 2 (l + w)
= 2 (5 yards + 4 yards)
= 2 (9 yards)
= 18 yards
Perimeter of rectangle = 18 yards.
Area of rectangle = length x width
= 5 yards × 4 yards
= 20 yd2
Area of rectangle = 20 yd2

Solve. Show your work.

Example

Ashley has a rug that measures 3 yards by 2 yards on her bedroom floor.
What area of her bedroom floor is covered by the rug?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 11
Area = length × width
= 3 × 2
s = 6 yd2
The area of her bedroom floor covered by the rug is 6 square yards.

Question 8.
Paula wants to paint one of the walls in her room blue. The wall measures 5 meters by 3 meters. What is the area of the wall she has to paint?
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 12
Answer:
In the above image we can observe length and width.
Length = 5 m
width = 3 m
Area of the wall = length ×  width
= 5 m x 3 m
= 15 m2
The area of the wall she has to paint is 15 square meters.
Question 9.
The area of a nature reserve is 100 square miles. Oak trees were planted on a square plot of land in the nature reserve with sides that measure 8 miles each. What area of the nature reserve is not covered by oak trees?
Answer:
The area of a nature reserve = 100 square miles.
The area of oak trees = 8 mi x 8 mi = 64 mi2
The area not covered by oak trees = area of a nature reserve – area of oak trees
= 100 – 64
= 36 mi2
Area of the nature reserve is not covered by oak trees are 36 square miles.

Solve. Show your work.

Question 10.
Yolanda has a piece of rectangular fabric measuring 30 centimeters by 9 centimeters. She uses half of the material to make a puppet. What is the area of the leftover fabric?
Answer:
Area of the rectangular fabric = length ×  width
= 30 cm ×  9 cm
= 270 cm2
She used half of the material to make a puppet.
= 270/2
= 135 cm2
The area of the leftover fabric is 135 square centimeters.

Estimate the area of each figure in square units.

Example

Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 13
Estimated area = 14 – 15 square units

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 14
Estimated area = __________ square units.
Answer:
Estimated area = 13 – 14 square units.

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Chapter 12 Practice 1 Answer Key Area of a Rectangle 15
Estimated area = __________ square units.
Answer:
Estimated area = 6 – 7 square units.

Math in Focus Grade 4 Chapter 2 Answer Key Estimation and Number Theory

Go through the Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Chapter 2 Estimation and Number Theory to finish your assignments.

Math in Focus Grade 4 Chapter 2 Answer Key Estimation and Number Theory

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
The estimated difference between two numbers is 60. Find two numbers that when rounded to the nearest ten, have a difference of 60. Use the numbers in the box.
Math in Focus Grade 4 Chapter 2 Answer Key Estimation and Number Theory 1
Answer:
After rounding the numbers to the nearest ten, they will be as below.
140        130       60        140       70      60
By seeing the above numbers and to get an estimated difference between any two numbers is 60, the possible combinations will be 130 and 70 (130 – 70 = 60).
So, the two numbers and 130 and 70.

Question 2.
When a 3-digit number is divided by a 1 -digit number, the estimated quotient is 50. Think of two possible numbers that can give this quotient. Then check if your answer is correct.
Answer:
The three digits numbers are 100, 150.
The one digit numbers are 2, 5.
When a 3-digit number is divided by a 1 -digit number, the estimated quotient is 50.
100/2 = 50
150 /3 = 50

Question 3.
A given number is a multiple of 4. It is between 6 and 1 5. It is a factor of 16. What is the number?
Answer:
The numbers which are multiples of 4 and between 6 and 15 are 8 and 12.
As it also should be a factor of 16, The required number should be 8.

Question 4.
When a 3-digit number is rounded to the nearest ten and to the nearest hundred, the answer is the same. What is one possible number that fits this rule?
Answer:
The one possible number that fits the rule is 199.
If 199 rounded to the nearest tens its 200 and rounded to the nearest hundred its 200.

Question 5.
The number of bagels sold each day in two stores follows a pattern. Complete the table below to show this pattern.
Math in Focus Grade 4 Chapter 2 Answer Key Estimation and Number Theory 2

Math-in-Focus-Grade-4-Chapter-2-Answer-Key-Estimation-and-Number-Theory-2

Fill in the blanks using the data from the table above.

a. How many bagels did Store B sell on the seventh day? ____
Answer:
Store B sold 28 bagels on the seventh day.

b. The two stores sold the same number of bagels on different days. Which were the days?
Store A: ____ Store B: __
Answer:
Store A sold 12 bagels on fourth day.
Store B sold 12 bagels on third day.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Question 1.
Mr. Chan bought some pencils for a group of students. If he gives them 2 pencils each, he will have 10 pencils left. If he gives them 3 pencils each, he will have none left. How many students are in the group?
Answer:

Math in Focus Grade 4 Chapter 2 Answer Key Estimation and Number Theory 3

There are 10 students in the group.
If he give 2 pencils each, that’s 20 pencils, but he has 10 left.
2 x 10 = 20
30 – 20 = 10
If he give 3 pencils each, that’s 30. No pencils left over.
3 x 10 = 30
30 – 30 = 0

Question 2.
On the opening day at a toy store, every third customer gets a ball and every fourth customer gets a stuffed animal. Sixty people come to the store. How many get both a ball and a stuffed animal?
Answer:
5 people got both a ball and a stuffed animal on the opening day at a toy store.

Question 3.
A square table can seat 4 people. How many square tables are needed to seat 26 people if the tables are put together?
Math in Focus Grade 4 Chapter 2 Answer Key Estimation and Number Theory 4
Answer:
A square table can seat 4 people. If the tables are put together, 12 square tables can seat 26 people.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 4 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 12 to 14 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key

Concepts and Skills

Estimate the area of each figure. (Lesson 12.1)

Question 1.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 1
Answer:
Area of a small square is 1 square centimeters.
By seeing the above figure we can estimate the area of the figure is nearly 6 square centimeters.

Question 2.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 2
Answer:
Area of a small square is 1 square centimeters.
By seeing the above figure we can estimate the area of the figure is nearly 9 square centimeters.

Solve. Show your work. (Lesson 12.2)

Question 3.
The perimeter of a rectangle is 54 feet. Its length is 14 feet. Find its width.
Answer:
The perimeter of a rectangle is 54 feet.
Its length is 14 feet.
Width = ?
Perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
54 feet = 2 (14 feet + w)
54 feet = 28 feet + 2w
26 feet = 2w
13 feet = w
The width of the rectangle = 13 feet.

Question 4.
The area of a rectangle is 65 square inches. Its width is 5 inches. Find its length.
Answer:
The area of a rectangle is 65 square inches.
Its width is 5 inches.
Length = ?
Area of the rectangle = l x w
65 square inches = l x 5 inches
13 inches = l
The length of the rectangle is 13 inches.

Is the dotted line in each figure a line of symmetry? Write yes or no. (Lesson 13.1)

Question 5.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 3
Answer:
Yes, The dotted line in the above figure has a line of symmetry.

Question 6.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 4
Answer:
No, The dotted line in the above figure doesn’t have a line of symmetry.

Question 7.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 5
Answer:
Yes, The dotted line in the above figure has a line of symmetry.

Decide whether each figure has rotational symmetry about the center shown. Write yes or no. (Lesson 13.2)

Question 8.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 6
Answer:
Yes, The above figure has rotational symmetry for the center shown in the figure.

Question 9.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 7
Answer:
Yes, The above figure has rotational symmetry for the center shown in the figure.

Each figure is half of a symmetric shape with the dotted line as its line of symmetry. Complete each symmetric shape. (Lesson 13.3)

Question 10.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 8
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-8
The above figure is in symmetric figure.

Question 11.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 9
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-9
The above figure is in symmetric figure.

Each figure is half of a symmetric shape. Complete each symmetric shape so it has rotational symmetry about the center shown. (Lesson 13.3)

Question 12.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 10
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-10

Question 13.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 11
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-11

Shade the correct squares so that the pattern of shaded squares has rotational symmetry about the given point. (Lesson 13.3)

Question 14.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 12
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-12
Shaded the correct squares. The pattern of shaded squares has rotational symmetry for the given point.

Question 15.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 13
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-13
Shaded the correct squares. The pattern of shaded squares has rotational symmetry for the given point.

Shade the repeated shape in each tessellation. (Lesson 14.1)

Question 16.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 14
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-14
Shaded the repeated shape in the above tessellation with red color as we can observe in the above image.

Question 17.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 15
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-15
Shaded the repeated shape in the above tessellation with red color as we can observe in the above image.

Add nine more repeated shapes to the tessellation. (Lesson 14.1)

Question 18.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 16
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-16

Add nine more repeated shapes to the tessellation. (Lesson 14.1)

Question 19.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 17
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-17
Added nine more repeated shapes to the above given tessellation.

Problem Solving

Solve. Show your work. (Lessons 12.3 and 12.4)

Question 20.
This figure is made up of rectangles. Find its perimeter and area.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 18
Answer:
Length = 12 cm
width = 9 cm
Perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
= 2 (12 + 9)
= 2(21)
= 42 cm
Perimeter of the rectangle is 42 cm.
Area of the rectangle = l x w
= 12 cm x 9 cm
= 108 square centimeters
Area of the rectangle is 108 square centimeters.

Solve. Show your work.

Question 21.
A rectangle is divided into 3 identical squares as shown. The area of the rectangle is 1 47 square yards. Find the length and width.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 19
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-19
The area of the rectangle is 147 square yards.
A rectangle is divided into 3 identical squares as we can observe in the above image.
147/3 = 49 square yards
The area of each square is 49 square yards. The length and width of the square is 7 yards.
Length of the rectangle = 7 yards + 7 yards + 7 yards = 21 yards
Width of the rectangle = 7 yards

Question 22.
A photograph measuring 1 2 centimeters by 9 centimeters is mounted on a rectangular piece of cardboard measuring 20 centimeters by 1 5 centimeters as shown.
Find
a. the area of the border.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 20
Answer:

b. the perimeter of the border.
Answer:

Solve. (Lesson 13.1)

Question 23.
In the figure below, do joining points A and B form a line of symmetry? Explain your answer.
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 21
Answer:
No, The joining points A and B doesn’t form a line of symmetry.

Solve. (Lessons 13.1 and 13.2)

Question 24.
Using the letters H, I, M, O, S, and U, form a three-letter symmetrical pattern that has
a. only line symmetry.
Answer:
HIO forms a three-letter symmetric pattern.

b. only rotational symmetry.
Answer:
IOS form a three-letter rotational symmetric pattern.

c. both line and rotational symmetry. The letters may be used more than once.
Answer:
HIO form a three-letter both line and rotational symmetric pattern.

Draw. (Lesson 14.2)

Question 25.
Use the given shape to make two different tessellations,
a. Tessellation 1
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 22
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-22

b. Tessellation 2
Math in Focus Grade 4 Cumulative Review Chapters 12 to 14 Answer Key 23
Answer:
Math-in-Focus-Grade-4-Cumulative-Review-Chapters-12-to-14-Answer-Key-23

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 3 Finding the Number of Groups to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups

Circle. Then fill in the blanks.

Example
There are 10 children. Circle groups of 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 1

Question 1.
There are 16 fishes. Circle groups of 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 2
There are ____________ groups of 4 fishes.
Answer:
There are 4 groups of 4 children.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of fishes in each group.
4 x 4 = 16

Circle. Then fill in the blanks.

Question 2.
There are 15 oranges. Circle groups of 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 3
There are ____________ groups of 3 oranges.
Answer:
There are 5 groups of 3 oranges.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of oranges in each group.
5 x 3 = 15

Question 3.
12 children go skating. Circle groups of 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 4
There are ____________ groups of 4 children.
Answer: 3
There are 3 groups of 4 children.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of children in each group.
4 x 3 = 12

Circle. Then fill in the blanks.

Question 4.
There are 18 muffins. Circle the muffins in groups of 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 5
There are ____________ groups of 3 muffins.
Answer:
There are 6 groups of 3 muffins

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of muffins in each group.
6 x 3 = 18

Question 5.
There are 20 apples. Circle the apples in groups of ___________.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 6
There are ____________ groups of ____________ apples.
Answer:
There are 5 groups of 4 apples.

Explanation:
Count the number of groups.
Then count he number of apples in each group.
5 x 4 = 20

Read the story. Then fill in the blanks.

Question 6.
There are 10 gloves. Pa Bear gives 2 gloves to each cub. How many cubs are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 7
There are ____________ cubs.
Answer:
There are 5 cubs.
there 10 gloves, can be divided to 5 cubs

Explanation:
Count the number of gloves.
Then divide the gloves among 5 cubs.
So, each cub has 2 gloves.
5 x 2 = 10

Question 7.
There are 12 coins. Sam puts 4 coins into each coin bank. How many coin banks are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 8
There are ____________ coin banks.
Answer: 3
Explanation:
Count the number of banks.
Then count he number of coins in each bank.
3 x 4 = 12
There are 3 coin banks.
Each bank is with 4 coins

Read the story. Then fill in the blanks.

Question 8.
Josh collects stamps. He has 20 stamps. He puts 5 stamps on each page of his album. How many pages does he need?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 9
He needs __________ pages.
Answer: 4
He needs 4 pages

Explanation:
Josh collects 20 stamps.
He puts 5 stamps on each page of his album.
Total pages he need 20 ÷ 5 = 4

Question 9.
Mrs. Lim buys 8 peaches to make jelly. She uses 4 peaches to make a bowl of jelly. How many bowls of jelly does she make?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 10
She makes __________ bowls of jelly.
Answer:
She makes 2 bowls of jelly.

Explanation:
Mrs. Lim buys 8 peaches to make jelly.
She uses 4 peaches to make a bowl of jelly.
Total bowls of jelly does she make 8 ÷ 4 = 2

Question 10.
Mary buys 15 oranges. She divides them equally into a few boxes. Each box has 5 oranges. How many boxes does she use?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 11
She uses __________ boxes.
Answer:
3 boxes


Explanation:
Mary buys 15 oranges.
She divides them equally into a few boxes.
Each box has 5 oranges.
Number of boxes does she use
15 ÷ 5 = 5

Question 11.
Some squirrels share 20 nuts equally. Each squirrel gets 2 nuts. How many squirrels are there?
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 3 Answer Key Finding the Number of Groups 12
There are __________ squirrels.
Answer: 10
There are 10 squirrels.

Explanation:
Some squirrels share 20 nuts equally.
Each squirrel gets 2 nuts.
Number of squirrels 20 ÷ 2 = 10

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 18 Practice 1 Adding the Same Number to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number

Count the number of groups. Then count the number of bugs in each group. Write the numbers in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 2
Answer: 10

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of bugs in each group.
Add 2+2+2+2+2 = 10
Similarly, multiplying 5 x 2 = 10

Count the number of groups. Then count the number of bugs in each group. Write the numbers in the blanks.

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 3
Answer: 20

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of dragon flies in each group.
Add 5+5+5+5 = 20
Similarly, multiplying 4 x 5 = 20

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 4
Answer: 12

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of bugs in each group.
Add 4 + 4+ 4 = 12
Similarly, multiplying 4 x 3 = 12

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 5
Answer: 16

Explanation:
Count the number of groups.
Then count the number of caterpillars in each group.
Add 8 + 8 = 16
Similarly, multiplying 8 x 2 = 16

Look at the pictures. Then fill in the blanks.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 6
_________ + _________ + _________ + _________ + _________ + _________
= _________
_________ twos = _________
There are _________ snails in all.
Answer: 12
Explanation:
There are 12 snails in all.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 7
_________ + _________ + _________ + _________ = _________
_________ fours = _________
There are _________ shrimps in all.
Answer: 16

There are 16 shrimps in all.
Explanation:
Count the number of groups.
Add 4+4+4+4 = 16
Then count the number of shrimps in each group.
4 x 4 = 16

Look at the picture. Then fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 8

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 9
There are __________ crabs
4 ____________ = ____________
Answer: 8

there are 8 crabs
Explanation:
Count the number of groups.
Add 4+4 = 8
Then count the number of crabs in each group.
2 x 4 = 8

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 10
There are __________ seahorses
5 ____________ = ____________
Answer: 25
Explanation:
There are 5 groups of seahorses.
Each group has 5 seahorses.

Look at the picture. Then fill in the blanks.

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 11
A starfish has _________ arms.
6 five = ___________
6 starfishes have ___________ arms.
Answer: 30
Explanation:
There are 6 star fishes,
each fish has 5 arms.

Question 10.
Each dress has 5 buttons.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 12
3 ___________ = ____________
3 dresses have ____________ buttons
Answer: 15
Explanation:
There are 3 dresses, each dress has 5 buttons

Question 11.
One flower has ___________ petals
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 13
6 ___________ = ___________
6 flowers have ___________ petals.
Answer: 36
Explanation:
There are 6 flowers.
Each flower has 6 petals.

Look at the picture. Then fill in the blanks.

Question 12.
Each plant has ___________ leaves.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 14
5___________ = ___________
5 plants have ___________ leaves.
Answer: 20
Explanation:
There are 5 pants.
Each plant has 4 leaves

Question 13.
An octopus has ___________ arms.
Math in Focus Grade 1 Chapter 18 Practice 1 Answer Key Adding the Same Number 15
4 ___________ = ___________
4 octopuses have ___________ arms.
Answer: 32
Explanation:
There are 5 octopus in all.
Each octopus has 8 legs.
Total legs 32.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 19 Practice 4 Adding and Subtracting Money to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money

Add.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 1

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 2
25¢ + 19¢ = ___________¢
Answer: 44¢
Explanation:
1 quarter + (1 dime + 1 nickel + 4 pennies)
25 + (10 + 5 + 1 + 1 + 1 + 1)= 44¢
25¢ + 19¢ =  44¢

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 3
45¢ + 15¢ = _____________¢
Answer: 60¢
Explanation:
(1 quarter+ 2 dimes) + (1 dime + 1 nickel)
(25 + 10 + 10) + (10 + 5) = 60¢
45¢ + 15¢ =  60¢

Question 3.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 4
15¢ + 15¢ = _____________¢
Answer: 30¢
Explanation:
(1 dime + 1 nickel ) + (1 dime + 5 pennies)
(10 + 5 ) + (10 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1)= 30¢
15¢ + 15¢ =  30¢

Question 4.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 5
25¢ + 13¢ = _____________¢
Answer: 38¢
Explanation:
1 quarter + (2 nickels + 3 pennies)
25 + (5 + 5 + 1 + 1 + 1) = 38¢
25¢ + 13¢ = 38¢

Add.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 6

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 7
___________ + __________ = ____________
Answer: 90¢
Explanation:
50¢ + 4 dimes
1 dime = 10¢
50 + 10 + 10 + 10 + 10 = 90¢

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 8
___________ + __________ = ____________
Answer: 46¢
Explanation:
21¢ + 5 nickels
1 nickel = 5¢
21 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 46¢

Add.

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 9
___________ + __________ = ____________
Answer: 38¢
Explanation:
8¢ + (2 dimes + 2 nickels)
1 dime = 10¢
1 nickel = 5¢
8 + (10 + 10 + 5 + 5)
8 + 30 = 38¢

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 10
___________ + __________ = ____________
Answer: 61¢
Explanation:
17¢ + (4 dimes + 4 pennies)
1 dime = 10¢
1 penny = 1¢
17 + (10 + 10 + 10 + 10 +1 + 1+ 1+ 1)
17 + 44 = 61¢

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 11
___________ + __________ = ____________
Answer: 64¢
Explanation:
13¢ + (2 quarters + 1 penny)
1 quarter = 25¢
1 penny = 1 ¢
13 + (25 + 25 + 1)
13 + 51 = 64¢

Question 10.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 12
___________ + __________ = ____________
Answer: 87¢
Explanation:
6¢ + (2 quarters + 3 dimes + 1 penny)
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
1 penny = 1¢
6 + (25 + 25 + 10 + 10 + 10 + 1)
6 + 81 = 87¢

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 13
___________ + __________ = ____________
Answer: 78¢
Explanation:
38¢ + (1 quarter + 1 dime + 1 nickel)
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
1 penny = 1¢
38 + (25 + 10 + 5)
38¢ + 40¢ = 78¢

The Art Club made cards to sell.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 14

Fill in the blanks.

Example
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 15

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 16
___________ + __________ = ____________
He spends ___________
Answer: 30¢
Explanation:
Zack buys 20¢ and 10¢ cards
Total amount he spends = 20¢ + 10¢ = 30¢

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 17
___________ + __________ + __________ = ____________
She spends ___________.
Answer: 60¢
Explanation:
Tara buys cards of 10¢ , 5¢, 5¢, 20¢, 20¢
Total amount she spends,
10¢ + 5¢ + 5¢ + 20¢ + 20¢ = 60¢

Question 14.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 18
___________ + __________ + __________ = ____________
She spends ___________.
Answer: 65¢
Explanation:
Kerrie buys cards of 50¢ + 10¢ + 5¢
Total amount she spends,
50¢ + 10¢ + 5¢ = 65¢

Question 15.
How much do Zack and Neil spend in all?
___________ + __________ = ____________
They spend ___________ in all.
Answer: 60¢
Explanation:
Zack has 30¢ and Neil has 30¢
Total amount they spend in all
30¢ + 30¢ = 60¢

Subtract.

Question 16.
55¢ – 20¢ = ______________
Answer: 35¢
Explanation:
By subtracting small amount 20¢ from big amount 55¢
55¢ – 20¢ = 35¢

Question 17.
45¢ – 15¢ = ______________
Answer: 30¢
Explanation:
By subtracting small amount 15¢ from big amount 45¢
45¢ – 15¢ = 30¢

Question 18.
60¢ – 5¢ = ______________
Answer: 45¢
Explanation:
By subtracting small amount 15¢ from big amount 60¢
60¢ – 15¢ = 45¢

Question 19.
99¢ – 35¢ = _____________
Answer: 64¢
Explanation:
By subtracting small amount 35¢ from big amount 99¢
99¢ – 35¢ = 64¢

Subtract

Example
50¢ from 60¢
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 19

Question 20.
35¢ from 50¢
__________ – ___________ = ____________
Answer:
Explanation:
By subtracting small amount 35¢ from big amount 50¢
50¢ – 35¢ = 15¢

Question 21.
25¢ from 70¢
__________ – ___________ = ____________
Answer: 45¢
Explanation:
By subtracting small amount 25¢ from big amount 70¢
70¢ – 25¢ = 45¢

Question 22.
60¢ from 90¢
__________ – ___________ = ____________
Answer: 30¢
Explanation:
By subtracting small amount 60¢ from big amount 90¢
90¢ – 60¢ = 30¢

Question 23.
35¢ from 95¢
__________ – ___________ = ____________
Answer: 60¢
Explanation:
By subtracting small amount 35¢ from big amount 95¢
95¢ – 35¢ = 60¢

Complete.

Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 20

Question 24.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 21
Answer: 5¢

Explanation:
1 quarter + 3 dimes
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ = 55¢
55¢ – 50¢ = 5¢

Question 25.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 22
Answer: 20¢

Explanation:
2 quarters = 50¢
25¢ +25¢ = 50¢
50¢ – 30¢ = 20¢

Question 26.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 23
Answer: 5¢

Explanation:
3 quarters + 1 dime
1 quarter = 25¢
1 dime = 10¢
25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ = 85¢
85¢ – 80¢ = 5¢

Question 27.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 24
Answer:5¢

Explanation:
2 quarters
25¢ + 25¢ = 50¢
50¢ – 45¢ = 5¢

Solve.

Example
Adam buys a pen and a doll. How much does he spend in all?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 25
25¢ + 69¢ = 94¢
Adam spends 94¢ in all.

Question 28.
Sherry buys a ball. She pays with three quarters. How much change does she get?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 26
She gets __________ in change.
Answer: 5¢
Explanation:
Sherry buys a ball with three quarters.
Cost of ball = 70¢
Total change she gets
25¢ + 25¢ + 25¢ = 75¢
75¢ – 70¢ = 5¢

Solve.

Question 29.
Keri has 90¢. She buys a paper bag. How much does she have left?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 27
She has __________ left.
Answer: 6¢
Explanation:
Keri has 90¢.
She buys a paper bag.
Cost of paper bag 84¢
Total change she got
90¢ – 84¢ = 6¢

Question 30.
After buying a toy bicycle, Pat has 9¢ left. How much did he have at first?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 28
He had _______ at first.
Answer: 98¢
Explanation:
Cost of toy cycle is 89¢
After buying a toy bicycle, Pat has 9¢ left.
Total amount he have at first
89¢ + 9¢ = 98¢

Question 31.
Andrew buys a pen. Eve buys a doll. How much less does Andrew pay than Eve?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 29
Andrew pays _______ less than Eve.
Answer: 54¢
Explanation:
Andrew buys a pen.
Cost of pen is 25¢
Eve buys a doll.
Cost of doll 79¢
How much less does Andrew pay than Eve
79¢ – 25¢ = 54¢

Solve.

Question 32.
Derrick has 32¢. He wants to buy a toy bicycle. How much more does he need?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 30
Derrick needs __________ more.
Answer: 57¢
Explanation:
Derrick has 32¢.
He wants to buy a toy bicycle.
Cost of toy cycle is 89¢
Total amount does he need
89¢ – 32¢ = 57¢

Question 33.
How much more is the pencil than the eraser?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 31
The pencil is ________ more than the eraser.
Answer: 35¢
Explanation:
Cost of pencil = 60¢
Cost of eraser = 25¢
How much more is the pencil than the eraser
60¢ -25¢ =35¢

Question 34.
Brad spends 99¢ during break time. What does he buy?
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 32
He buys the ____________ and the ____________.
Answer:
The sandwich and the apple
Explanation:
Cost of the sandwich  = 65¢
Cost of the apple = 34¢
Total amount Brad spend on both
65¢ +34¢ = 99¢

Gary and Fina are at the cafeteria.
Math in Focus Grade 1 Chapter 19 Practice 4 Answer Key Adding and Subtracting Money 33

Fill in the blanks.

Question 35.
Gary buys a bowl of cereal and crackers. How much does he spend in all? ____________
Answer: 70¢
Explanation:
Cost of 1 bowl of cereal 50¢
Cost of crackers 20¢
Total amount Gary spend in all
50¢ +20¢ = 70¢

Question 36.
Gary uses 50¢ to buy an orange. How much change does he get? ____________
Answer: 20¢
Explanation:
Gary uses 50¢ to buy an orange
Cost of orange 30¢
Total change he got after purchasing the orange
50¢ – 30¢ = 20¢

Question 37.
Fina uses two quarters to buy an orange. How much change does she get? ____________
Answer:
20¢
Explanation:
Fina uses two quarters to buy an orange
25¢+ 25¢ = 50¢
Cost of 1 orange is 30¢
Total change he got after purchasing the orange
50¢ – 30¢ = 20¢

Question 38.
Gary buys a muffin and has 25¢ left. How much did he have at first? ____________
Answer: $1
Explanation:
Gary buys a muffin and has 25¢ left.
Cost of muffin 65¢
How much did he have at first
65¢ + 25¢ = 100¢ = $1

Question 39.
Fina has 3 dimes. She buys her food and has 10¢ left. What does she buy? _____________
Answer:
Fina buys a plate of crackers
Explanation:
Fina has 3 dimes.
10¢ + 10¢+ 10¢ = 30¢
She buys her food and has 10¢ left.
30¢ -10¢ = 20¢
Fina buys a plate of crackers
1 plate of crackers = 20¢

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 3 Measuring in Liters to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters

Find the volume of water in each container.

Example

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 1

Question 1.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 2
Volume of water = ___ or ____
Answer: 2L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q1
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=2-0
the volume of water=2.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 3
Volume of water = ___ or ____
Answer: 4 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q2
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=4-0
the volume of water=4.

Find the volume of water in each container.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 4
Volume of water = ___ or ____
Answer:8 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q3
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=8-0
the volume of water=8.

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 5
Volume of water = ___ or ____
Answer:3 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q4
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=3-0
the volume of water=3.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 6
Volume of water = ___ or ____
Answer: 8 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q5
The diagram is given the measurements in the multiples of 2 means 2, 4, 6, 8, 10.
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=8-0
the volume of water=8.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 7
Answer: 18 L
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q6
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of water=18-0
the volume of water=18.

Fill in the blanks.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 9
Dad pours ___ litres of milk for the family
Answer: 2 L
Explanation:
Observe the picture carefully, there are 2 cups that can hold 1 litre each. Totally 1+1=2 cups.
So, dad pours 2 l of milk into the cups.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q7

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 10
Mother makes ____ litre of tea for a tea party.
Answer: 1 L
Explanation:
Observe the picture carefully, there is one teapot and 1 l cup.
A cup can hold 1 litre of tea.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q8

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 11
Marc uses ____ liters of water to wash the floor.
Answer: 12 litres
Explanation:
Observe the picture carefully,
The number of cups=6
The number of litres each cup can hold=2
The total number of litres=6*2=12 litres.
Therefore, Marc uses 12 litres of water to wash the floor.

Fill in the blanks.

Question 10.
Susan uses these volumes of juices to make fruit punch. Write the volume of each juice.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 12
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q10.1
Explanation:
Orange juice:
To calculate the volume of juice, there is a formula:
The volume of water=Final point-initial point
The volume of orange juice=2-0
The volume of orange juice=2
Grape juice:
The volume of watre=final point-initial point
The volume of grape juice=1-0
The volume of grape juice=1
Apple juice:
The volume of water=final point-initial point
The volume of apple juice=3-0
The volume of apple juice=3

Question 11.
The volume of ____ juice is more than the volume of orange juice.
Answer: apple juice.
Explanation:
The volume of orange juice is 2 litres.
The volume of apple juice is 3 litres.
As we know, 3 is greater than 2.
Therefore, 3>2.
So, the volume of apple juice is more than orange juice.

Question 12.
Susan used ___ liters more apple juice than grape juice.
Answer: 2 litres.
Explanation:
The volume of grape juice is 1 litres.
The volume of apple juice is 3 litres.
To calculate the number of litres more apple juice than grape juice we need to subtract both the volume then we get the result.
The difference: apple juice-grape juice
The difference:3-1
The difference:2
Therefore, 2 litres more apple juice than grape juice.

Question 13.
Susan used ___ litre more orange juice than apple juice.
Answer: 0 litres.
Explanation:
The volume of orange juice is 2 litres.
The volume of apple juice is 3 litres.
Actually, Susan used nothing more than apple juice. Because apple juice volume is more than orange juice. He can’t use more orange juice than apple juice.

Question 14.
Order the volumes of the juices from least to greatest in litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters 13
Answer:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 3 Answer Key Measuring in Liters q14
Explanation:
In the question asked least to greatest, according to that we need to arrange the volume of juices.
1. The least is grape juice because it is 1 litre which compares to apple juice and orange juice.
2. The next one is some what least to apple juice and greatest to grape juice. That is orange juice which is the volume of 2 litres.
3. The last one is apple juice which is greater than orange juice and grape juice.
It is like an ascending order that means we need to arrange lowest to highest.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Volume

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 9 Practice 4 Real-World Problems: Volume to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real-World Problems: Volume

Solve.

Use bar models to help you.

Question 1.
Mrs. White brings 70 liters of juice to the school picnic. After the picnic, 12 liters of juice are left. How many liters of juice does everyone drink at the picnic? They drink ____ litres of juice at the picnic.
Answer: 58 litres.
Explanation:
The total number of litres White brings juice to the picnic=70
The number of litres of juice is left=12
We need to calculate the number of litres of juice does everyone drink. Assume it as X.
To find the result, subtract the total amount of juice and the juice that is left.
X=70-12
X=56.
Therefore, 58 litres of juice had drunk at the picnic.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q1

Question 2.
A fish tank contains 12 liters of water. Another fish tank contains 7 liters of water. What is the total volume of water in the two fish tanks?
The total volume of water in the two tanks is __ litres.
Answer: 19 litres.
Explanation:
The number of litres is present in one fish tank=12
The number of litres is present in another tank=7.
The total volume of water in two tanks=X
Add to get the volume:
X=12+7
X=19.
Therefore, there are 19 litres in the two tanks.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q2

Solve.

Use bar models to help you.

Question 3.
Sylvia fills two containers of the same size with water. She fills Container A with 5 liters of water. Then she fills Container B with 3 more liters of water than Container A. What is the total volume of water in both containers?
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real-World Problems Volume 1
There are ___ liters of water in both containers.
Answer: 13 litres.
Explanation:
The number of litres she fills container A=5
The number of litres she fills container B=5+3=8 (she fills 3 litres more than container A)
The total volume of water in both the containers=X
add both the volumes to get the total volume in containers.
X=8+5
X=13
Therefore, 13 litres are present in both containers.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q3

Question 4.
A barrel has 60 liters of rainwater. Jan uses 17 liters to water her flower garden. She uses another 15 liters to water her vegetable garden. How much rainwater is left in the barrel?
There are ___ liters of rainwater left in the barrel.
Answer: 28 litres.
Explanation:
The total number of litres of rainwater a barrel has=60
The number of litres she uses for her flower garden=17
The number of litres she uses for vegetable garden=15
The total number of litres she used=15+17=32.
We need to calculate the number of rainwater left in the barrel:
The rainwater left=X
subtract the total rainwater and rainwater used to get the rainwater left in the barrel.
X=60-32
X=28
Therefore, 28 litres are left in the barrel.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q4

Solve.

Use bar models to help you.

Question 5.
Container A has 18 litres of water. Container B has 5 liters of water more than Container A. Container C has 16 liters of water less than Container B. What is the volume of water in Container C?
There are ____ litres of water in Container C.
Answer: 7 litres.
Explanation:
The number of litres of water container A have=18
The number of litres of water container B have=18+5=23 (5 litres more than container A).
The number of litres of water container C have=23-16=7 (16 litres less than container B).
Therefore, the volume of water in container C is 7 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q5

Question 6.
Container A has 17 litres of water. It has 2 more litres of water than Container B Jasmine pours another 7 liters of water into Container B. What is the volume of water in Container B?
There are ___ litres of water in container B.
Answer:26 litres
Explanation:
The number of a litre of water container B has=17
The number of litres of water container A=17+2=19 ( 2 litres more than container B).
The number of litres Jasmine pours into container B=7
Now we need to calculate the total number of litres in container B. Assume it as X.
add the starting water in container B that is 17 and after adding that is poured extra in the container B.
X=17+7
X=24 litres.
Therefore, there are 24 litres in container B.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Practice 4 Answer Key Real World Problems Volume q6

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 9 Key Volume to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume

Math Journal

Read how Pete solved a real-world problem, Answer, the questions that follow.

Problem
Jug A has 5 liters of lemonade.
Jug B has 3 liters of lemonade.
Simon pours more lemonade into Jug B.
Now, Jug B has 2 liters more than Jug A.
How many liters of lemonade did Simon pour into Jug B?

Pete’s solution
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 1
Simon poured 7 liters of lemonade into Jug B.

Is Pete’s answer correct? Why or why not? If his answer is not correct, then find the correct answer. Draw a bar model to explain your reasoning.
Answer:
No, Pete’s answer is incorrect.
Because jug A is having 5 litres and jug B is having 2 litres more than jug A.
Already Jug B has 3 litres after that Simon poured extra lemonade then it gets 7 litres. To know the correct amount of litres he poured we should subtract 7-3=4. He poured 4 litres extra to jug B, not 7 litres. So the answer is incorrect
It means 3+4=7 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q1.2
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q1.1
Therefore, Simon poured 4 litres extra to jug B.

Put On Your Thinking Cap!

Look at the pictures.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 2

a. How many bowls of water does it take to fill each 2-litre pitcher? ____ bowls
Answer: 2 bowls.
Explanation:
In the above picture, the bowl capacity is 1 litre. To fill each 2-litre pitcher 1 bowl for one time and 2nd bowl for the 2nd time. Therefore, 1 bowl +1 bowl=2 bowls are needed.

b. How many bowls of water does it take to fill the pail? ___ bowls
Answer: 8 bowls
Explanation:
In the question asked, the number of bowls is needed to fill the pail.
To calculate this for each 1 bowl – 1 litre.
In the above 2nd picture, the pail can hold 8 litres of water. Count the 2-litre pitches. There are 4 pitches that can hold 2 litres each. Therefore, 4*2=8 litres.
we can fill pail up to X litres.
By applying cross-multiplication:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q2
So we use 8 bowls to fill the pail.

Put On Your Thinking cap!

Problem Solving

Jasmine is a scientist. She found a new liquid called Liquid X. On the first day, she made 2 litres of Liquid X.
On the second day, she made 1 litre more of Liquid X than on the first day. Every day, she made 1 litre more than the day before.
What was the volume of Liquid X she made on Day 5?
Answer:6 litres of liquid
Explanation:
The number of litres she made on the first day=2
The number of litres she made on the second day=2+1=3 (because she made 1 litre more than 1st day).
Likewise, she was making liquid X  1 litre more than the day before.
The number of litres she made on the third day=3+1=4 (day-by-day it increases by 1).
The number of litres she made on the fourth day=4+1=5
we need to calculate the fifth day:
The number of litres she made on the fifth day=5+1=6
Therefore, 6 litres of liquid X she made on fifth day.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q3
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 3

Chapter Review/Test

Vocabulary

Fill in the blanks using these words.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 4

Question 1.
The _________ is the amount of liquid in a container.
Answer: volume.
Definition of volume: A volume is simply defined as the amount of space occupied by any three-dimensional solid. These solids can be a cube, a cuboid, a cone, a cylinder or a sphere.
Unit of volume:
The volume of a solid is measured in cubic units. For example, if dimensions are given in meters, then the volume will be in cubic meters. This is the standard unit of volume in the International System of Units (SI). Similarly, other units of volume are cubic centimetres, cubic feet, cubic inches, etc.
Volume formula:
The formula to calculate the volume of a solid in a three-dimensional space is to find the product of dimensions. Basically, the volume is equal to the product of the area and height of the shape.
Volume =  Base Area x Height
For shapes having flat surfaces such as cube and cuboid, it is easy to find the volume. But for curved shapes like cone, cylinder and sphere, we have to consider the dimensions of its curved surface as well, such as radius or diameter.

Question 2.
The volume of a liquid can be measured in ____
Answer: litres.
Explanation:
The volume of liquid:
Basically, the volume of a liquid is measured in litres, where 1 litre is equal to 1000 cubic centimetres.
1 liter = 1000 cubic centimeters = 0.001 cubic meters
Hence,
1 cubic meters = 1000 liters
Also, to measure the volume of a small amount of liquid, we use millilitres.
1 milliliters = 0.001 liter = 1 cubic centimeters
The volume of liquid is also commonly measured in gallons.
1 liter = 0.264172 US liquid gallon.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 5
Answer:

a. Container A has _________ water than Container B.
Answer: less
Explanation:
Observe the above picture, container A can hold 4 glasses of water.

b. Container B has _________ water than Container A.
Answer: more.
Explanation:
Observe the above picture, container B can hold 8 glasses of water which is more than container A. That’s why container B is more water than container A.

Concepts and Skills

Fill in the blanks.

Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 6

Question 4.
Container _________ contains the least amount of water.
Answer: container C
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q4
Observe the picture, the container c has the least amount of water.
The volume of liquid:
– Basically, the volume of a liquid is measured in litres, where 1 litre is equal to 1000 cubic centimetres.
– 1 liter = 1000 cubic centimeters = 0.001 cubic meters
Hence,
– 1 cubic meters = 1000 liters
– Also, to measure the volume of a small amount of liquid, we use millilitres.
– 1 milliliters = 0.001 liter = 1 cubic centimeters
– The volume of liquid is also commonly measured in gallons.
– 1 liter = 0.264172 US liquid gallon.

Question 5.
Container B contains _________ more Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 7 water than the Container A.
Answer: 5
Explanation:
The spoons of water in container B=12
The spoons of water in container A=7
The number of spoons container B is more than container A=X
Subtract the container B and container A
X=12-7
X=5

Find the volume of water.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 8
Answer: 2l
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q6
volume of liquid:
– Basically, the volume of a liquid is measured in litres, where 1 litre is equal to 1000 cubic centimetres.
– 1 liter = 1000 cubic centimeters = 0.001 cubic meters
Hence,
– 1 cubic meters = 1000 liters
– Also, to measure the volume of a small amount of liquid, we use millilitres.
– 1 milliliters = 0.001 liter = 1 cubic centimeters
– The volume of liquid is also commonly measured in gallons.
– 1 liter = 0.264172 US liquid gallon.
To calculate the volume of liquid:
We need to know some key points which I had written in the below problem (7). Read once carefully and understand.
Formula:
The volume of sample=final water level-initial water level
volume of water=2-0
The volume of ware=2 litres.

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 9
Answer: 4 L
Explanation:
1. Demonstrate what students will do by pouring water from a cup into a 100-mL graduated cylinder until it reaches a height that will cover the sample. This is the “initial water level.”
2. Tell students that the surface of the water in a tube may not be completely flat. Instead, the surface may curve in a shallow U-shape called the meniscus. When measuring, read the line just at the bottom of the meniscus.
3. Tilt the graduated cylinder and slowly slide the sample into the water. Hold the graduated cylinder upright. Record the level of the water. Point out that this is the “final water level.”
4. Tell students that you want to find out how much the water level changed. Subtract the initial water level from the final water level to find the volume of the rod.
5. Volume of sample = final water level − initial water level.
the volume of wate=4-0
the volume of water=4.

 

Find the volume of water.

Question 8.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 10
Answer: 7 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q8
The volume of water formula:
The volume of sample= final volume of water – an initial volume of water
Volume of water=7-0
volume of water=7.

Question 9.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume 11
Answer: 8 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q9.11
Explanation:
It is like the volume of the cube.
Now a cube can hold 8 litres of water.
Here the initial point is 0 and the final point is 8.
How the final point is 8? will explain below.
add all the 2 litres:
2+2+2+2=8.
By applying the volume of water formula:
the volume of sample=final point of water-initial point of water.
volume of water=8-0
the volume of water=8.

Problem Solving

Solve.

Use bar models to help you.

Question 10.
Mr. Gomez makes 7 liters of apple juice for a party. He also makes 4 liters of orange juice. How much juice does he make for the party?
He makes ____ litres of juice for the party.
Answer:11 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q10
Explanation:
The number of litres Gomez makes apple juice=7
The number of litres he makes orange juice=4
The total number of litres he makes juice for the party=X
X=7+4
X=11
Therefore, he makes 11 litres of juice for the party.

Question 11.
A tank has 13 litres of water. Lila uses 5 litres of water from the tank. How much water is left in the tank?
_____ litres of water is left in the tank.
Answer: 8 litres.
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q9
The total number of litres a tank can hold=13
The number of litres Lila uses water from the tank=5
The number of litres of water left in the tank=X
Subtract total number of litres-used water
X=13-5
X=8
Therefore, 8 litres of water left in the tank.

Question 12.
12 litres of water are in a barrel. Mr Lopez pours 3 more liters of water into the barrel. Then he uses 7 liters of water from the barrel to water trees. How much water is left in the barrel?
____ litres of water is left in the barrel.
Answer: 9 litres.
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q12
Explanation:
The number of litres of water is present in barrel=12
The number of litres he pours extra into the barrel=3
The total number of litres=13+3=16 litres.
The number of litres he used=7
The number of litres of water left in the tank=X
X=16-7
X=9.
Therefore, 9 litres are left in the barrel.

Question 13.
A tub can hold 15 litres of water. 2 pails with 6 litres of water in each pail are poured into the tub. How much more water is needed to fill the tub?
___ more litres of water are needed to fill the tub.
Answer:3 more litres.
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Chapter 9 Answer Key Volume q13
The total number of litres a tub can hold=15
The number of pails filled with water=2
The number of litres filled with water in each pail=6
The total number of litres filled with water in 2 pails=6*2=12 litres.
Now we need to calculate the number of more litres of water are needed to fill the tub. Assume it as X.
X=15-12
X=3
Therefore, 3 litres are needed to fill the tub.

Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Mid Year Review to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key

Multiple Choice

Fill in the circle next to the correct answer.

Question 1.
Which shows three hundred four?
(A) 34
(B) 304
(C) 340
(D) 344
Answer: Option  B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q1
Explanation:
Follow the rules to write numbers in words:
The rules to write the numbers in words are discussed here. To write any number in the form of words, we have to check the place value. Let us learn this by observing the below steps.
1. The place value of one’s, a number from 1 to 9 is written in words as, one, two, three, four, five, six, seven, eight and nine.
2. The least number which is at tens place is 10, which is written in words as ten.
3. The numbers from 11 to 19 are written in words as, eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen and nineteen. And the next number is twenty.
4. After twenty, the numbers follow the pattern in such a way that they are written in words as thirty, forty, fifty, sixty, seventy, eighty, ninety and so on.
5. The preceding numbers are linked with these words and mentioned from one to nine. For example, twenty-one, twenty-two, etc.
Here 304 is given:
In number 304, one’s place is occupied with 4, so there are 4 ones, and tens place is also occupied with 0, so there are 0 tens, and hundred’s place is occupied with 3, so there are 3 hundred’s. So 3 hundred’s, 0 tens and 4 ones. Or we can write, 304 as ‘three hundred four’ in words.

 

Question 2.
Which number is shown in the chart?
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 1
(A) 450
(B) 405
(C) 350
(D) 315
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q2
Explanation:
Observe the above picture, In the hundred’s place there are 3 stones. In ten’s place, there are 15 stones. In one’s place, there are no stones. By using this information, we can write the number.
The number is 315 and written in words are three hundred fifteen.

Question 3.
Continue the pattern.
540, 650, 760, 870, _____
(A) 890
(B) 950
(C) 980
(D) 1000
Answer: Option C is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q3
Explanation:
In Mathematics, number patterns are the patterns in which a list number follows a certain sequence. Generally, the patterns establish the relationship between two numbers. It is also known as the sequence of series in numbers. In order to solve the problems on the number pattern, first, we have to understand the rule being followed in the pattern.
The given numbers are 540, 650, 760, 870 and the next number is 980.
How it is 980, will be explained below:
The number starts with 540 and the next number is increased by 110.
If we add 110 to 540 then we get 540+110=650 and so on…870+110=980.
In another way we can think is by using places of digits.
540: 0 is in one’s place, 4 is in ten’s place, 5 is in hundred’s place. And coming to the next number, the number is in one’s place stays the same, the ten’s place is increased by 1 and the hundred’s place is increased by 1 and so on… the places of digits were increasing by 1.

Question 4.
Add the two numbers shown on the chart.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 2
(A) 879
(B) 560
(C) 319
(D) 241
Answer: Option A is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q4
Explanation:
In the above picture, the first row has 3 stones are present in a hundred’s place, 3 stones are present in a ten’s place and 9 stones are present in one’s place.
The second row has 5 stones are present in a hundred’s place, 4 stones are present in a ten’s place and there are no stones present in one’s place.
By using the information of the first row we can write in words as three hundred thirty-nine and in number 339.
By using the information of the second row we can write in words as five hundred forty and in number 540.
Now add both the numbers:339+540=879.

Question 5.
275 + 16 = _______
(A) 281
(B) 291
(C) 381
(D) 415
Answer: Option B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q5
Explanation:
The addition is taking two or more numbers and adding them together, that is, it is the total sum of 2 or more numbers. The numbers with more than 2 digits can also be added vertically. We always start adding from the ones digit and move towards the digits at the highest place.
By adding 275 and 16 we get 291.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q6

Question 6.
Subtract the two numbers shown on the chart.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 3
(A) 488
(B) 367
(C) 246
(D) 121
Answer: Option C is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q6.1
Explanation:
In the above picture, the first row has 3 stones are present in a hundred’s place, 6 stones are present in a ten’s place and 7 stones are present in one’s place.
The second row has 1 stone is present in a hundred’s place, 2 stones are present in a ten’s place and there is 1 stone present in one’s place.
By using the information of the first row we can write in words as three hundred sixty-seven and in number 367.
By using the information of the second row we can write in words as one hundred twenty-one and in number 121.
Now add both the numbers:367-121=246.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q6.2

Question 7.
Subtract.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 4
(A) 801
(B) 393
(C) 313
(D) 293
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q7
Explanation:
– In math, to subtract means to take away from a group or a number of things.
– When we subtract, the number of things in the group reduce or become less.
– The minuend, subtrahend and difference are parts of a subtraction problem.
– In the subtraction problem, 547 – 254 = 293, the number 547 is the minuend, the number 254 is the subtrahend and the number 293 is the difference.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q7.1

Question 8.
Use these digits.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 5
Make the greatest 3-digit number. Then make the least 3-digit number. Then subtract the two numbers.
(A) 587
(B) 505
(C) 495
(D) 477
Answer: Option c is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q8.1
Explanation:
The given number 2  7  5:
By using the above number we should make the greatest number:
– The digit at hundred’s place should be greatest of 2, 5, 7.
– So digit 7 should be there.
– Also no digit can repeat, so now we are left with digits 5 and 7.
– The digit at ten’s place should be greatest of 5 and 7 Hence digit 5 will be placed at ten’s place.
– Now, we are left with 2. The digit at one’s place is the remaining number.
– Therefore digit 2 will be placed at one’s place
– Hence the greatest three-digit number is 752.
By using the same numbers we should make the least number:
– The digit at hundred’s place should be the smallest of 2, 5, 7. So digit 2 should be there.
– Also no digit can repeat, so now we are left with digits 5 and 7.
– The digit at ten’s place should be the smallest of 5 and 7. Hence digit 5 will be placed at ten’s place.
– Now, we are left with 7. The digit at one’s place should be the remaining number.
– Therefore digit 7 will be placed at one’s place
– Hence the smallest three-digit number is 257.
Now subtract both the numbers:752-257=495.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q8.2

Question 9.
Darren has 86 marbles. Max has 74 marbles. How many marbles do they have in all?
(A) 12
(B) 86
(C) 150
(D) 160
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q9
The number of marbles Darren has=86
The number of marbles Max has=74
The total number of marbles =86+74=160.
Therefore, they both are having 160 marbles.

Question 10.
Felix has $125. He uses $70 to buy a pair of shoes. How much does he have left?
(A) $195
(B) $87
(C) $75
(D) $ 55
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q10
Explanation:
The amount Felix has is $125
The amount he uses to buy a pair of shoes is $70.
Now the amount he left with is assuming ‘X’.
To calculate the remaining amount we need to subtract the total amount-used amount. Then we get the answer.
X=125-70
X=55.

Question 11.
Look at the picture.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 6
How many flowers are there?
(A) 7 + 5
(B) 7 × 5
(C) 5 × 2
(D) 5 × 10
Answer: Option B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q11
Explanation:
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q12
In the above picture, there are 7 sets. In each set, there are 5 flowers.
To calculate the number of flowers we have to multiply the number of sets and flowers present in the set.
The total number of flowers=X
X=7×5
X=35.

Question 12.
The length of a placemat is about ____
(A) 40 cm
(B) 40 m
(C) 1 cm
(D) 1 m
Answer: Option A is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q13
Explanation:
The standard or average size of the placemat is:
– Width: 12-14 inches
– Length: 16-20 inches
1 inch = 2.54 cm
Therefore, 16×2.54=40.64 cms.

Question 13.
Rosa has a ribbon 100 centimetres long. She uses 45 centimetres of it. What is the length of the ribbon left?
(A) 155 cm
(B) 100 cm
(C) 55 cm
(D) 65 cm
Answer: Option C is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q14
Explanation:
The number of centimetres she has ribbions=100
The number of cms she uses=45
The length of the remaining ribbon=X
To calculate the remaining ribbon we need to subtract total cms-used cms.
X=100-45
X=55.

Question 14.
Letoya buys 35 books on Monday. She buys 21 books on Tuesday. She sells 40 of these books. How many books does she have left?
(A) 14
(B) 16
(C) 56
(D) 96
Answer: Option B is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q15
Explanation:
The number of books she buys on monday=35
The number of books she buys on tuesday=21
The total number of books she buys=35+21=56.
The number of books she sells in that 56 books=40.
The number of she has after selling 40 books=X
To calculate the value of X we need to subtract the total books-number of books sold.
X=56-40
X=16.

Question 15.
A carton of milk has a mass of 450 grams. Two cartons are put into a box with a mass of 37 grams. What is the total mass of the cartons and the box?
(A) 413 g
(B) 863 g
(C) 937 g
(D) 974 g
Answer: Option D is correct.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q15.1
Explanation:
The mass of each carton of milk=450 grams.
The mass of each box to put cartons=37 grams.
The number of cartons of milk=2.
The total mass of carton of milk=450×2=900
The number of boxes=2
The total mass of 2 boxes=37×2=74.
The total mass of the cartons and the box=900+74=974.

Short Answer

Read the questions carefully.
Write your answers in the space provided.

Question 16.
Write 386 in words.
Answer: Three hundred eighty-six.
Follow the rules to write numbers in words:
The rules to write the numbers in words are discussed here. To write any number in the form of words, we have to check the place value. Let us learn this by observing the below steps.
1. The place value of one’s, a number from 1 to 9 is written in words as, one, two, three, four, five, six, seven, eight and nine.
2. The least number which is at tens place is 10, which is written in words as ten.
3. The numbers from 11 to 19 are written in words as, eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen and nineteen. And the next number is twenty.
4. After twenty, the numbers follow the pattern in such a way that they are written in words as thirty, forty, fifty, sixty, seventy, eighty, ninety and so on.
5. The preceding numbers are linked with these words and mentioned from one to nine. For example, twenty-one, twenty-two, etc.
Here 386 is given:
In number 386, one’s place is occupied with 6, so there are 6 ones, and tens place is also occupied with 8, so there are 8 tens, and hundred’s place is occupied with 3, so there are 3 hundred’s. So 3 hundred’s, 8 tens and 6 ones. Or we can write, 386 as ‘three hundred eighty-six’ in words.

Question 17.
Write 520 in expanded form.
Answer: 520 = (5 * 102) + (2 * 101)
In mathematics, the expanded form of a number is defined as the notation. It is the way of writing the numbers to define the individual digit value. When the numbers are written using place value, it will create a new algebraic expression.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q16
Here,
5 – Hundreds place, i.e. 500
2 – Tens place, i.e. 20
0 – one’s place, i.e. 0
520 = (5 * 102) + (2 * 101)
520 = (5 * 100) + (2 * 10)
520 = 500 + 20.

Question 18.
Order the numbers from greatest to least.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 7
Answer: 712, 699, 609, 543.
In Mathematics, if a pattern of numbers is in the decreasing value, then the numbers are in descending order. It means that the numbers are arranged in the highest order to the lowest order. The symbol used to represent the order in descending form is ‘ > ‘. It shows the given sequence in increasing to decreasing order.
For example numbers from 1 to 10 can be represented in this form using the descending symbol. 10 > 9 > 8 > 7 > 6  > 5 > 4 > 3 > 2 >1.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q17

Question 19.
Add 38 and 156. ________
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 8
Answer: 594
Explanation:
The addition is taking two or more numbers and adding them together, that is, it is the total sum of 2 or more numbers. The numbers with more than 2 digits can also be added vertically. We always start adding from the ones digit and move towards the digits at the highest place.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q19

Question 20.
Subtract 17 from 831. _________
Answer: 814.
– In math, to subtract means to take away from a group or a number of things.
– When we subtract, the number of things in the group reduce or become less.
– The minuend, subtrahend and difference are parts of a subtraction problem.
– In the subtraction problem, 831 – 17 = 814, the number 831 is the minuend, the number 17 is the subtrahend and the number 814 is the difference.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q20

Question 21.
Subtract 284 from 861. ____
Answer: 577
– In math, to subtract means to take away from a group or a number of things.
– When we subtract, the number of things in the group reduce or become less.
– The minuend, subtrahend and difference are parts of a subtraction problem.
– In the subtraction problem, 861 – 284 = 577, the number 861 is the minuend, the number 284 is the subtrahend and the number 577 is the difference.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q21

Question 22.
Fill in the blanks.
7 × 2 = ______ 2 × 7 = ___
_____ ÷2 = 7 _____ ÷ 7 = _____
Answer:
7 × 2 = 14  2 × 7= 14
– Multiplication is the process of calculating the product of two or more numbers. The multiplication of numbers say, ‘a’ and ‘b’, is stated as ‘a’ multiplied by ‘b’.
– In Maths, the basic explanation of multiplication is adding a number, with respect to another number, repeatedly.
– The symbol of multiplication is denoted by a cross sign (×) and also sometimes by a dot (.).
– The multiplication formula is given by:
Multiplier × Multiplicand = Product
1. The multiplicand is the total number of objects in each group
2. The multiplier is the number of equal groups
3. Product is the result of multiplication of multiplier and multiplicand
– If Multiplier = 7 and Multiplicand = 2, then the product is:
Product = 7 x 2 = 14.
Division:
14 ÷2 = 7  14 ÷ 7 = 2
– The division is a method of distributing a group of things into equal parts. It is one of the four basic operations of arithmetic, which gives a fair result of sharing.
– There are various signs which can be used to indicate division such as ÷, /.
– Each part involved in a division equation has a special name.
– Dividend ÷ divisor = quotient
Dividend: The dividend is the number that is being divided in the division process.
Divisor: The number by which dividend is being divided is called the divisor.
Quotient: A quotient is a result obtained in the division process.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q22
– The remainder is the portion of the dividend that is left over after division.
– The remainder is 0 for the above problem.
Special facts about division:
1. When dividing something by 1, the answer will always be the original number. It means if the divisor is 1, the quotient will always be equal to the dividend such as 10 ÷ 1= 10.
2. Division by 0 is undefined.
3. The division of the same dividend and divisor is always 1. For example: 4 ÷ 4 = 1.

Question 23.
What is the length of Drawing A? ________ cm
_____________ Drawing A
Answer:
The actual length of drawing A is 5 cm – 10 mm  1 cm – 2 mm.

Question 24.
What is the mass of the vegetables?
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 9
_________ g
Answer:250 grams.
Grams is a unit of measurement used to measure very light objects. For example, a small metal paperclip has a mass of around 1 gram. Other objects with a mass of about 1 gram are a stick of gum and a dollar bill. We can abbreviate the unit gram with the letter g.
In the clock show, the minute hand is after 200. Every minute is 10, 20, 30, 40, 50.
The minute hand is showing on 50. So, add 200+50=250 grams.

Question 25.
Fill in the blank with more than or less than.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 10
The container has ____________ 1 lifer of water.
Answer: more.
The container has more than 1 litre. Because in the above diagram, the liquid is above 1 litre. So it was more.

Question 26.
The Recycling Committee has $746. They raise $198 more. How much do they have now?
$__________
Answer: $944
Explanation:
The amount for the recycling committee=$746
The amount raised more=$198
The total amount of the committee=746+198=$944.

Question 27.
In a game, the Green Team scored 270 points. The Yellow Team scored 363 points. How many more points did the Yellow Team score than the Green Team?
_____ points
Answer: 93 points more.
Explanation:
The points scored green team=270
The points scored yellow team=363.
Now we have to calculate the points scored yellow team more than the green team.n Assume it as X.
X=363-270
X=93
Therefore, 93 points more for yellow team than green team.

Question 28.
Gina has 200 beads. 94 of the beads are red. The rest are yellow. How many yellow beads does Gina have? Complete the bar model. Then find the answer.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 11
Gina has ___ yellow beads.
Answer:106 yellow beads.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q23
Explanation:
The number of total beads=200
The number of red beads=94.
The number of yellow beads=X
To calculate yellow beads subtract total beads – red beads. Then we get the remaining beads that are yellow beads.
X=200-94
X=106.

Question 29.
138 cars and 27 vans are in a parking lot. How many vehicles are there in all? Draw a bar model. Then find the answer.
There are ___ vehicles in all.
Answer: 165 vehicles.
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key q29
Explanation:
The total number of cars=138
The total number of vans=27
The total number of vehicles=138+27=165.

Question 30.
The mass of a bottle of oil is 2 kilograms. What is the mass of 9 such bottles? The mass is ___ kilograms.
Answer:18 kilograms.
Explanation:
The mass of each bottle of oil=2 kilograms.
We need to calculate for 9 bottles.
The mass of 9 bottles=9*2=18.
Therefore, the mass is 18 kilograms.

Question 31.
Eva has 40 crayons. She gives them to her friends to be shared equally. Each friend receives 5 crayons. How many friends are there?
There are ____ friends.
Answer:8 friends.
Explanation:
The number of crayons Eva has=40
The number of crayons she gives each friend=5
She shares it equally. Now we have to calculate the number of friends. Assume it as X.
X=40/5
X=8.
Therefore, 8 friends are there. She gives crayons equally to 8 friends..

Extended Response

Solve.

Show your work.

Question 32.
The Finch family drives 352 miles on vacation. The Perez family drives 168 miles more than the Finch family.

a. How far does the Perez family drive?

b. How many miles do they drive in all?

a. The Perez family drives _________ miles.

b. They drive _________ miles in all.
Answer: 520 miles.
Explanation:
(a). The number of miles Finch drives on vacation=352
The number of miles Perez drives more than Finch on vacation=168.
The total number of Perez drives more=352+168=520.
Therefore, he drives 520 miles.
(b). The total they drive in all is 520 miles. Add the miles they both drive then we get a total number of miles.
Therefore, 352+168=520.

Question 33.
Tasha has 249 cards. Tim has 53 fewer cards than Tasha. Lee has 79 more cards than Tim. How many cards does Lee have?
Math in Focus Grade 2 Mid Year Review Answer Key 12
Lee has ___ cards.
Answer: 275 cards.
The number of cards Tasha has=249
The number of cards Tim has fewer than Tasha=53.
The total number of cards Tim has=249-53=196.
The total number of cards Lee has more than Tim=79.
The total number of cards Lee has=196+79=275.
Therefore, Lee has 275 cards.

Question 34.
Mikayla has 5 strings of beads. Each string has 4 beads on it. Mikayla divides her beads into 2 strings of beads.
a. How many beads does Mikayla have in all?

b. How many beads are there on each string in the end?

a. Mikayla has ___ beads in all.

b. There are ___ beads on each string in the end.
Answer:
a. Mikayla has 20 beads in all.
Explanation:
The number of strings she has=5
The total number of beads in each string=4
Later, the number of strings she divided her beads=2
The total number of beads=5*4=20.
Therefore, 20 beads are there.
b. There are 10 beads on each string in the end.
Explanation:
She divided beads into 2 strings. She has a total of 20 beads. Now we need to calculate the number of beads present in each string after the division of beads into 2 strings. Assume it as X.
X=20/2
X=10.
Therefore, 10 beads are present in each string after division.

Question 35.
The height of Kory’s desk is 58 centimeters. The height of Kory’s door is 239 centimeters.
a. What is the total height of Kory’s desk and door?

b. What is the difference in height between Kory’s desk and door?

a. The total height of Kory’s desk and door is ___ centimeters.

b. The difference in height between Kory’s desk and door is _________ centimeters.
Answer:
a. The total height of Kory’s desk and the door is 297 centimetres
Explanation:
Given:
The desk height=58 cms
The door height=239 cms
Now add both heights to get the total in between them. Assume it as X.
X=58+239
X=297.
b. The difference in height between Kory’s desk and the door is 181 centimetres.
Explanation:
To calculate difference between them we need to subtract both the cms.
239-58=181.
Therefore, the difference is 181 cms.

Question 36.
A barrel contains 60 litres of rainwater. Mrs. Potts uses 14 liters of rainwater to water her vegetable garden. She uses another 13 litres of rainwater to wash her car. How much rainwater is left in the barrel?
litres of rainwater is left in the barrel.
____ litres of rainwater is left in the barrel.
Answer: 33 litres.
Explanation:
The number of litres a barrel contains rainwater=60
The number litres she uses for vegetable garden=14
The number of litres she uses to wash her car=13.
The total number of litres used by her=14+13=27
The number of litres left after using=X.
X=60-27
X=33.
Therefore, 33 litres are left.

Question 37.
Ling mixes 120 cups of lemonade in the morning. She mixes 93 cups of lemonade in the afternoon.

a. How many cups of lemonade does she mix in all?

b. She sells 207 cups of lemonade. How many cups of lemonade does she have left?

a. She mixes ___ cups of lemonade in all.

b. She has ___ cups of lemonade left.
Answer:
a. She mixes 213 cups of lemonade in all.
Explanation:
The number of cups she mixes in the morning=120
The number of cups she mixes in the afternoon=93.
The total number of cups in all=120+93=213.
b. She has 6 cups of lemonade left.
Explanation:
Already we know the total number of cups is 213.
The number of cups she sold=207.
The number of cups she left=213-207=6.
Therefore, 6 cups are left.