Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Mid Year Review to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 5 Mid-Year Review Answer Key

**Test Prep**

**Multiple Choice**

**Fill in the circle next to the correct answer.**

Question 1.

Which of the following is 3,450,026 in word form? (Lesson 1.1)

(A) Three million, four hundred fifty thousand, twenty-six

(B) Three million, four hundred thousand fifty, twenty-six

(C) Three million, fifty thousand four hundred, twenty-six

(D) Three million, forty-five thousand, twenty-six

Answer:

Option A is the correct answer

Question 2.

Which number is greatest? (Lesson 1.3)

(A) 15,265

(B) 93,216

(C) 320,182

(D) 320,128

Answer:

320182 is the greatest number.

Option C is the correct answer.

Question 3.

Which number when rounded to the nearest thousand is 23,000? (Lesson 1.4)

(A) 22,097

(B) 22,499

(C) 23,400

(D) 23,501

Answer:

22,499 number is rounded to the nearest thousand is 23000.

Option B is the correct answer.

Question 4.

Simplify 20 + 10 × 19 – 7 (Lesson 2.7)

(A) 140

(B) 203

(C) 360

(D) 563

Answer: D

20 + 10 × 19 – 7 = 563

first by adding 20 with 10 we get 30

Now by multiplying 30 with 19 we get 570

From 570 if we remove 7 we get 563

Option D is the correct answer.

Question 5.

Multiply 52 × 10^{2}. (Lesson 2.3)

(A) 52

(B) 520

(C) 5,200

(D) 52,000

Answer: C

52 × 10² = 5200

the square of 10 is 100 now by multiplying 100 with 52 we get 5200

Option C is the correct answer.

Question 6.

Which is the difference between the value of the digit 6 in 2,300,628 and in 846,150? (Lesson 1.2)

(A) 600

(B) 5,400

(C) 5,522

(D) 6,000

Answer: B

Digit 6 in 2,300,628 is 600

And digit 6 in 846,150 is 6000

Option B is the correct answer.

Now buy removing 600 from 6000 we get 5400

Question 7.

Which is the remainder when 4,885 is divided by 21? (Lesson 2.6)

(A) 12

(B) 13

(C) 14

(D) 15

Answer:

Remainder is 13.

Option B is the correct answer.

Question 8.

Express 4 ÷ \(\frac{1}{12}\) in simplest form. (Lesson 4.6)

(A) 48

(B) 3

(C) \(\frac{4}{12}\)

(D) \(\frac{1}{48}\)

Answer:

\(\frac{1}{12}\) = 1/12

1/12 ÷ 4 = 3.

Option B is the correct answer.

Question 9.

Find the difference: \(\frac{3}{4}\) – \(\frac{3}{8}\). (Lesson 32)

(A) \(\frac{5}{8}\)

(B) \(\frac{3}{8}\)

(C) \(\frac{1}{2}\)

(D) \(\frac{1}{4}\)

Answer:

\(\frac{3}{4}\) = 3/4

\(\frac{3}{8}\) = 3/8

The difference is 3/4 – 3/8 = 3/8.

Question 10.

Find the product: \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{8}{12}\)(Lesson 4.1)

(A) \(\frac{1}{2}\)

(B) \(\frac{2}{3}\)

(C) \(\frac{5}{12}\)

(D) \(\frac{11}{16}\)

Answer:

\(\frac{3}{4}\) = 3/4 \(\frac{8}{12}\) = 8/12

3/4 × 8/12 = 1/2 = \(\frac{1}{2}\)

Option A is the correct answer.

Question 11.

Estimate the sum of \(\frac{6}{7}\) and \(\frac{3}{5}\). (Lesson 3. 1)

(A) 0

(B) \(\frac{1}{2}\)

(C) 1\(\frac{1}{2}\)

(D) 1

Answer:

\(\frac{6}{7}\) = 6/7 \(\frac{3}{5}\) = 3/5

Sum = 6/7 + 3/5 = 1×1/2.

1\(\frac{1}{2}\)

Option C is the correct answer.

Question 12.

What is the difference between 3\(\frac{1}{2}\) and 1\(\frac{1}{4}\) (Lesson 3.6)

(A) 2\(\frac{1}{4}\)

(B) 3\(\frac{1}{4}\)

(C) 4\(\frac{3}{4}\)

(D) 4\(\frac{1}{2}\)

Answer:

3\(\frac{1}{2}\) = 3×1/2 1\(\frac{1}{4}\) = 1×1/4

Difference = 2×1/4 = 2\(\frac{1}{4}\)

Option A is the correct answer.

Question 13.

Find the area of triangle ABC. (Lesson 6.3)

(A) 126 cm^{2}

(B) 98 cm^{2}

(C) 63 cm^{2}

(D) 49 cm

Answer:D

Explanation:

Since area of triangle is A= (Hight × base) /2

Hight = 7 cm

base = 14 cm

so we have (7 × 14)/ 2

7 × 14 =98

98/2=49 cm

Option D is the correct answer.

Question 14.

Simplify 4x + 6 – 2x – 1

(A) 6x + 1

(B) 4x + 3

(C) 8x + 6

(D) 2x + 5

Answer:

Given:

4x + 6 – 2x -1

2x + 5

Option D is the correct answer.

Question 15.

For what value of y will the inequality 3y + 4 < 8 be true? (Lesson 5.4)

(A) y = 1

(B) y = 2

(C) y = 3

(D) y = 4

Answer:

3y + 4 < 8

Take y = 1

3(1) + 4 <8

7<8

Option A is the correct answer.

Question 16.

Glass A contains 236 milliliters of milk. Glass B contains 420 milliliters of milk. What is the ratio of the amount of milk in Glass A to that in Glass B? (Lesson 73)

(A) 89 : 135

(B) 119 : 165

(C) 479 : 660

(D) 59 : 105

Answer:

Glass A contains 236 milliliters of milk

Glass B contains 420 milliliters of milk

236 : 420

= 236/480 = 59/105

= 59 : 105

Option D is the correct answer.

**Short Answer**

**Read the questions carefully. Write your answers in the space provided. Show your work.**

Question 17.

What is the missing number in the box? (Lesson 1.2)

87,412 = 80,000 + + 400 + 10 + 2 ____

Answer:

87412 = 80000 + 7000 + 400 + 10 + 2

Question 18.

Order the numbers from greatest to least. (Lesson 1.3)

Answer:

916,236 > 164,239 > 35,982 > 35,928

Question 19.

Find the product of 238 and 4,000. (Lesson 2.2) _____

Answer:

The product of 238 and 4000 = 952000

Question 20.

Simplify 4 × {(43 – 19) + [(121 – 3) ÷ 2]}. (Lesson 2.7)

_____

Answer:

4 × {(43 – 19) + [(121 – 3) ÷ 2]} = 160.

Question 21.

There are 215 Grade 5 students in Cherrywood school. Each student spends $17 on a dictionary. How much in all do the students spend on the dictionary? (Lesson 2.8)

______

Answer:

Total number of students in a grade 5 = 215.

Each student’s spends on a dictionary = 215 × 17 = $ 3655

Question 22.

Mr. Hull is buying computer equipment for his company. The equipment costs $45,900. He pays $5,300 for the first payment. He then pays the rest of the amount in equal payments for 1 4 months. Find the amount he has to pay each month. (Lesson 28)

_________

Answer:

Mr. Hull is buying computer equipment for his company.

The equipment cost = $45900

He pay for the first payment = 5300

He then pay the rest of the amount in equal payments for 14 months.

45900 – 5300 = 40600

40600 ÷ 4 = 2900.

Question 23.

Simplify (2 + 4) × 7 – 6 + 11. (Lesson 2.7)

______

Answer:

(2 + 4) × 7 – 6 + 11

6 × 1 + 11

6 × 12 = 72

Question 24.

Express 38 ÷ 6 as a fraction in simplest from. Then rewrite the fraction as a mixed number. (Lesson 3.3)

_____

Answer:

38 ÷ 6 is in the simplest form = 6.3333

Question 25.

Shaun has 24\(\frac{1}{2}\) ounces of beads. He has 3\(\frac{3}{8}\) ounces of beads less than Tony. Find the weight of Tony’s beads. (Lesson 3.7)

_________

Answer:

Shaun has 24\(\frac{1}{2}\) ounces of beads.

Shaun has 3\(\frac{3}{8}\) ounces of beads less than Tony.

The weight of Tony’s beads = 24\(\frac{1}{2}\) + 3\(\frac{3}{8}\) = 27×\(\frac{7}{8}\)

Question 26.

Express 24\(\frac{1}{4}\) – 15\(\frac{1}{2}\) as a decimal. (Lessons 3.3 and 3.6)

_________

Answer:

24×\(\frac{1}{4}\) – 15×\(\frac{1}{2}\) = 8.75

Question 27.

Lita jogged 7\(\frac{3}{10}\) kilometers on Friday. She jogged 1\(\frac{3}{4}\) kilometers more on Saturday. How many kilometers did she jog on both days? Give your answer as a decimal. (Lesson 3.7)

___________

Answer:

Lita jogged 7×10+3 kilometres on Friday

She jogged 1×4+3 kilometres on Saturday.

She jog on both days = 73 + 7 = 80 kilometres.

80 in decimal = 0.8

Question 28.

Multiply \(\frac{70}{6}\) by \(\frac{18}{4}\). Express the product as a mixed number in simplest form. (Lesson 4.3)

Answer:

\(\frac{70}{6}\) = 70/6 \(\frac{18}{4}\) = 18/4

Product of numbers = 52×1/2

Question 29.

Jamal runs 1\(\frac{3}{10}\) miles a day to train for a race. (Lesson 4.5)

a. If he runs the same distance for 3 days a week, what is the distance he runs in one week?

Answer:

Jamal runs 1×10+3 miles a day to train for a race = 33 miles per a day.

If he runs the same distance for 3 days in a week.

Distance he runs in 1 week = 33 × 3 = 99 miles

b. If he keeps to this training regime for 8 weeks, what is the total distance he will run in 8 weeks?

Answer:

If he keeps to this training regime for 8 weeks.

Total distance he will run in 8 weeks =

1 week = 7 days.

8 weeks = 7×8 = 56

Therefore 33 × 56 = 1848 miles.

Question 30.

A ball of string \(\frac{9}{10}\) meter long is cut into 3 pieces of the same length. Find the length of each piece. (Lesson 4.6)

Answer:

\(\frac{9}{10}\) = 9/10

Ball of string meter long is cut into 3 pieces of the same length = 9/10 ÷ 3 = 3/10.

Question 31.

3 batteries cost $5rand 8 folders cost $2r. Jason bought 6 batteries and 4 folders. How much does he pay? Give your answer in terms of r. (Lesson 5.5)

Answer:

3 batteries cost = $5r

8 folders cost = $2r

Jason bought 6 batteries and 4 folders

6 batteries cost = 3 batteries + 3 batteries = $5r + $5r = $10r.

4 folders cost = $1r

Jason pay = $10r + $1r = $11r.

Question 32.

Find the area. (Lesson 6.1)

Answer:

Area of rectangle = l×b = 1/2 × 3/4 = 3/8

Question 33.

The base of the triangle ABC is as given. Label its height. (Lesson 6.2)

Answer:

Question 34.

Find the area of triangle PQR. (Lesson 6.3)

Answer: 56cm

Explanation:

Since we know area of triangle 1/2 × BH

B= base = 7 cm

H= Hight = 16cm

so,

1/2 × (7 × 16)

1/2 × (112)

56cm

Question 35.

ABCD and ECFG are rectangles. BC = CF. What is the total area of the shaded parts of the figure? (Lesson 6.3)

Answer: 1750 cm

Explanation:

area of triangle is (BH)/2

for triangle ADE area is

\(\frac{1}{2}\) × (42 × 50) = 1050

for triangle EGF area is

\(\frac{1}{2}\) × (14 × 50) = 350

for triangle BCE area is

\(\frac{1}{2}\) × (14 × 50) = 350

Now by adding all the three we get the total area of the shaded region

that is

1050+350+350=1750 cm

Question 36.

The ratio of the masses of flour in two bags is 5 : 7. The heavier bag contains 1,120 grams of flour. What is the total mass of flour in both bags? (Lesson 7.3)

_________

Answer:

Explanation:

Given:

5 : 7

? : 1,120

Consider x as the other bag content

5 : 7

x : 1,120

by cross multiplication we get

5 × 1120 = 7 × x

5600 = 7x

x=5600/7

x=\(\frac{5600}{7}\)

x=800

therefore the lighter bag contains 800 grams of flour.

Now by adding both we get the total mass of flour in both bags

that is

800 + 1120 = 1920 grams

Question 37.

Rachel, Sally, and Fabio share a pie in the ratio 1 : 2 : 4. What fraction of the pie does Sally get? (Lesson 7.6)

Answer:

Explanation:

Given:

Total shares of pie present = 1 + 2 + 4 = 7

Rachel’s share = \(\frac{1}{7}\)

Sally = \(\frac{2}{7}\)

Fabio = \(\frac{4}{7}\)

so, fraction of the pie does Sally get is \(\frac{2}{7}\) which is 2/7

Question 38.

The lengths of three sides of a triangle are in the ratio 3 : 4 : 5. The perimeter of the triangle is 156 centimeters. What is the difference in length between the longest and shortest sides? (Lesson 7.6)

___________

Answer:

Explanation:

Given:

lengths of three sides of a triangle are in the ratio 3 : 4 : 5

the perimeter of the triangle is 156 centimeters

Total lengths of three sides of a triangle = 3 + 4 + 5 = 12

Now divide 12 with 156

The quotient will be 13

which means each unit is equal to 13

that is 1 unit = 13

so

for 3 it is = 13 + 13 + 13 = 39

for 4 it is = 13 + 13 + 13 + 13 = 52

for 5 it is = 13 + 13 + 13 + 13 = 65

Now the shortest sides = 39

And the longest side = 65

The difference in length between the longest and shortest sides = 65 – 39 = 26 cm

Question 39.

Look for a pattern in this set of figures. (Lesson 5.1)

a. How many unit squares are in Figure 4? ____

Answer:

16 unit squares are in the figure 4.

b. Which figure in this pattern will have 169 small squares? ____

Answer:

Figure 13 is in the pattern will have 169 small squares.

**Extended Response**

**Solve. Show your work.**

Question 40.

Poles are placed an equal distance apart along a 6-kilometer road. There is a tree in between every two poles. The figure shows the distance between a tree and two poles. Poles are placed at the start and end of the road. How many poles are there? (Lesson 2.5)

Answer:

Given that

Poles are placed an equal distance a part along a 6 kilometres on road.

Every tree between two poles.

6 kilometres = 6000 meters

Distance between 2 poles = 400m.

6000/400 = 15.

There are 15 trees together and there are 16 poles together.

Question 41.

A whole number when divided by 4 gives a remainder of 3. The same whole number when divided by 6 gives a remainder of 1. The number is between 70 and 85. What is the number? (Lesson 2.6)

Answer:

The whole number is 79.

79 ÷ 4 the remainder = 3

79 ÷ 6 the remainder = 1

Question 42.

Sarah earns $525 more than Andrew each month. They each spend $1,250 a month and save the rest. Sarah does not have any savings at first. After 11 months, she has $8,250 in savings. How much does Andrew earn in a year? (Lesson 2.8)

Answer:

Explanation:

Given:

Sarah earns $525 more than Andrew each month

They each spend $1,250 a month

After 11 months, she has $8,250 in savings

so, we get

8250 ÷ 11 = 750

Total amount Sarah earns per month is

1250 + 750 = 2000

Total amount Andrew earns per month is

2000 – 525 =1475

So,Andrew earn in a year is

1475 × 12 = 17700 per year

Question 43.

Ivan caught a total of 7\(\frac{2}{5}\) pounds of fish one day. Of the fish caught, 4\(\frac{5}{8}\) pounds were sea bass and the rest were mackerel. He gave away 1\(\frac{7}{8}\) pounds of mackerel. How many pounds of mackerel did he have left? Give your answer as a decimal. (Lesson 3.7)

Answer: \(\frac{36}{40}\) = \(\frac{9}{10}\) = 0.9lbs of mackerel

Question 44.

There were 2\(\frac{4}{5}\) quarts of milk in Container A and some milk in Container B. Lisa poured 1\(\frac{2}{5}\) quarts of milk each into Container A and Container B. In the end, the total volume of milk in the two containers was 10 quarts. How many quarts of milk were in Container B at first? Give your answer as a decimal. (Lesson 3.7)

Answer: 4\(\frac{2}{5}\) = 4\(\frac{4}{10}\) = 4.4 qts

Question 45.

Tyrone read a book for his school project. On the first day, he read 40 pages. On the second day, he read \(\frac{1}{4}\) of the remaining pages. After the second day, he still had to read \(\frac{1}{2}\) of the total number of pages to complete the book. How many pages are in the book? (Lesson 4.2)

Answer:

day one = 40 pages

Total of 6 units

one unit = 20

so for six unit

6 × 20

= 120 pages of book

Question 46.

A dealership has 9y cars, 12y trucks and 18 vans. (Lesson 5.5)

a. 4y cars, 3y trucks and 15 vans are sold. Find the total number of vehicles remaining in terms of y.

Answer:

A dealership has 9y cars, 12y trucks and 18 vans.

He sold 4y cars, 3y cars 15 vans.

Remaining vehicles = 9y – 4y = 5y

12y – 3y = 9y

18 – 15 = 3

Remaining vehicles are 5y cars, 9y trucks and 3 vans.

b. If the value of y is 7, are there more trucks or more cars and vans at first?

Answer:

5y + 9y = 14y

14(7) = 68

There are more trucks at first.

Question 47.

The side of square JKLM is 14 inches. KP = MP = JP = LP. Find the total area of the shaded parts. (Lesson 6.3)

Answer:

Given:

We know the area for triangle is = (BH)/2

For triangle KLQ are is

area =\(\frac{1}{2}\) × (14 × 14)

area =\(\frac{1}{2}\) × (196)

area =98 in

For triangle KLP are is

area =\(\frac{1}{2}\) × (14 × 7)

area =\(\frac{1}{2}\) × (98)

area =49 in

The total area of the shaded parts is

98 – 49 = 49 in

Question 48.

Freddie has 2 times as many comic books as David. The ratio of the number of comic books David has to the number of comic books Gary has is 5 : 3. Freddie has 110 comic books. How many comic books do David and Gary have in total? (Lesson 7.6)

Answer: 88 comic books

Explanation:

Given:

Freddie has 2 times as many comic books as David

The ratio of the number of comic books David has to the number of comic books Gary has is

5 : 3

Freddie has 110 comic books which is 2 times David that is 10

so Freddie has 10 units

David has 5 units

And, Gary has 3 units

10 + 5 + 3 = 18 unit

As Freddie has 110 comic books with 10 units

then each unit is = 11

comic books David and Gary have in total is

5 + 3 = 8 × 11 = 88 comic books

Question 49.

The ratio of the volume of water in Container A to the volume of water in Container B to the volume of water in Container C is 2 : 3 : 8. Container B contains 900 milliliters of water. (Lesson 7.6)

a. What is the volume of water in Container C?

Answer: 2400 milliliters of water

Explanation:

Given:

The ratio of the volume of water in Container A to the volume of water in Container B to the volume of water in Container C is 2 : 3 : 8

A : B : C

2 : 3 : 8

consider B and C container

so we will have

3 : 8

900 : ?

put x in place of the unknown value

we get

3 : 8

900 : x

By cross multiplication we get

3x = 8 × 900

3x = 7200

x = 7200/3

x = \(\frac{7200}{3}\)

x = 2400 milliliters of water

The volume of water in Container C 2400 milliliters of water

b. Find the total volume of water in the three containers.

Answer: 3900 milliliters of water

Explanation:

Given:

The ratio of the volume of water in Container A to the volume of water in Container B to the volume of water in Container C is 2 : 3 : 8

A : B : C

2 : 3 : 8

x : 900 : 2400

consider A and B

2 : 3

x : 900

By cross multiplication we get

3x = 2 × 900

3x = 1800

x= 1800/3

x = \(\frac{1800}{3}\)

x = 600

now for total volume of water in the three containers add all the three values that is

600 + 900 + 2400 =3900 milliliters of water

Question 50.

Belinda has 10 cups of flour. She uses 3 cups of it to make a loaf of bread. She uses \(\frac{1}{4}\) cup of the remaining flour for each biscuit she wants to make. How many biscuits can she make with the remaining flour?

Answer: 24 biscuit

Given:

Belinda has 10 cups of flour

She uses 3 cups of it to make a loaf of bread.

so , we get

10 – 3 = 7

Now the remaining flour for each biscuit she wants to make.= \(\frac{1}{4}\)

7 × 4

24 biscuit

Questions 51.

Mr. Madison has two boxes of blueberries. At first, Box A had 228 more blueberries than Box B. Mr. Madison transfers 600 blueberries from Box A to Box B. Now Box B contains 5 times as many blueberries as Box A.

How many blueberries were in each box at the beginning?

Answer:

Explatation:

Given:

Box A = 228 more than B

Box B = 5Box A

In box A

243 + 600 = 843

In box B

843 – 288 =615