Practice the problems of Math in Focus Grade 3 Workbook Answer Key Chapter 10 Practice 8 Real-World Problems: Money to score better marks in the exam.

## Math in Focus Grade 3 Chapter 10 Practice 8 Answer Key Real-World Problems: Money

**Solve.**

**Draw bar models to help you.**

Question 1.

Mrs. Twohill buys a bottle of cooking oil for $6.75. She gives the cashier two $5 bills. How much change does she receive?

Answer:

**$10 – $6.75 = $3.25**

She receives $3.25 change.

Explanation:

Mrs. Twohill buys a bottle of cooking oil for $6.75. She gives the cashier two $5 bills. Two $5 bills means $10. Subtract $6.75 from $10 the difference is $3.25. She receives $3.25 change.

Question 2.

Mr. Larson spends $37.50 at a supermarket. He spends $8.25 less than Mrs. Rosa. How much does Mrs. Rosa spend?

Answer:

**$37.50 + $8.25 = $45.75**

Mrs. Rosa spend **$45.75**.

Explanation:

Mr. Larson spends $37.50 at a supermarket. He spends $8.25 less than Mrs. Rosa. Add $37.50 with $8.25 the sum is $45.75. Mrs. Rosa spend $45.75.

**Solve. Draw bar models to help you.**

Question 3.

Lisa buys a tennis racket and a can of tennis balls. The can of tennis balls costs $18.60. The racket costs $40.85 more.

a. How much is the racket?

Answer:

**$18.60 + $40.85 = $59.45**

The racket cost is $59.45.

Explanation:

Lisa buys a tennis racket and a can of tennis balls. The can of tennis balls costs $18.60. The racket costs $40.85 more. Add $18.60 with $40.85 the sum is $59.45. The racket cost is $59.45.

b. How much does she spend in all?

Answer:

**$18.60 + $59.45 = $78.05**

She spends $78.05 in all.

Explanation:

The can of tennis balls costs $18.60. The racket cost is $59.45. Add $18.60 with $59.45 the sum is $78.05. She spends $78.05 in all.

Question 4.

Jacob has $8.65 to take to the fair. His mother gives him $15.50 more. He spends $16.45 at the fair.

a. How much does he bring to the fair?

Answer:

**$8.65 + $15.50 = $24.15**

He brings $24.15 to the fair.

Explanation:

Jacob has $8.65 to take to the fair. His mother gives him $15.50 more. Add $8.65 with $15.50 the sum is $24.15. He brings $24.15 to the fair.

b. How much does he have left?

Answer:

**$24.15 – $16.45 = $7.70**

He have left $7.70.

Explanation:

He brings $24.15 to the fair. He spends $16.45 at the fair. Subtract $16.45 from $24.15 the difference is $7.70. He have left $7.70.

Question 5.

Madi buys a carton of milk and a bag of bagels. She gives the cashier $10 and receives $5.25 change. The bag of bagels costs $2.75. How much does the carton of milk cost?

Answer:

$10 – $5.25 = $4.75

The carton of milk and a bag of bagels cost is $4.75.

$2.75 + $ = $4.75

$4.75 – $2.75 = 2

The cost of carton of milk is $2.

Explanation:

Madi buys a carton of milk and a bag of bagels. She gives the cashier $10 and receives $5.25 change. Subtract $5.25 from $10 the difference is $4.75. The carton of milk and a bag of bagels cost is $4.75.

The bag of bagels costs $2.75. Subtract $2.75 from $4.75 the difference is $2. The cost of carton of milk is $2.

Question 6.

Jordan saved $10.40 last month. He saved $5.50 less this month. How much did he save in the two months?

Answer:

$10.40 – $5.50 = $4.9

He saved $4.9 this month.

$10.40 + $4.9 = $15.3

He saves $15.3 in the two months.

Explanation:

Jordan saved $10.40 last month. He saved $5.50 less this month. Subtract $5.50 from $10.40 the difference is $4.9. He saved $4.9 this month.

Add $10.40 with $4.9 the sum is $15.3. He saves $15.3 in the two months.

Question 7.

A board game costs $28.45. It is $15.20 more than a paint set. The paint set costs $7.90 more than a toy car. How much does the toy car cost?

Answer:

**$28.45 – $15.20 = $13.25**

The paint set cost is $13.25.

**$13.25 – $7.90 =$5.35**

The toy car cost is $5.35.

Explanation:

A board game costs $28.45. It is $15.20 more than a paint set. Which means the paint set cost is $15.20 less than a board game cost. Subtract $15.20 from $28.45 the difference is $13.25. The paint set cost is $13.25.

The paint set costs $7.90 more than a toy car. Which means the toy car cost is $7.90 less than a paint set cost. Subtract $7.90 from $13.25 the difference is $5.35. The toy car cost is $5.35.

Question 8.

Tim and Karen each had the same amount of money to start with. Karen pays $24.60 for a CD and has $7.50 left. Tim buys a watch for $22.75. How much money does Tim have left?

Answer:

$ – $24.60 = $7.50

**$7.50 + $24.60 = $32.10**

Tim and Karen have $32.10.

Tim buys a watch for $22.75.

$32.10 – $22.75 = **$9.35**

Tim have $9.35 left.

Explanation:

Tim and Karen each had the same amount of money to start with. Karen pays $24.60 for a CD and has $7.50 left. Add $7.50 with $24.60 the sum is $32.10. Tim and Karen have $32.10. Tim buys a watch for $22.75. Subtract $22.75 from $32.10 the difference is $9.35. Tim have $9.35 left.