Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 5 Adding Mixed Numbers to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers

Add. Express each sum in simplest form.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers 1

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers 2
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers 3
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Add. Express each sum in simplest form

Question 3.
3\(\frac{2}{7}\) + 2\(\frac{5}{14}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 4.
5\(\frac{7}{12}\) + 3\(\frac{1}{4}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 5.
4\(\frac{1}{15}\) + 1\(\frac{3}{10}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 6.
12\(\frac{1}{9}\) + 9\(\frac{5}{6}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Add. Express each sum in simplest form.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers 4
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers 5
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 9.
2\(\frac{3}{4}\) + 3\(\frac{2}{5}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 10.
2\(\frac{5}{9}\) + 1\(\frac{5}{6}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 11.
7\(\frac{8}{9}\) + 9\(\frac{5}{12}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Question 12.
5\(\frac{7}{12}\) + 1\(\frac{3}{4}\)
Answer:

Explanation:
Made the unlike denominators to like denominators
then added the mixed fractions.

Use benchmarks to estimate each sum.

Example
Math in Focus Grade 5 Chapter 3 Practice 5 Answer Key Adding Mixed Numbers 6

Question 13.
9\(\frac{6}{7}\) + 7\(\frac{5}{12}\)
Answer:
17\(\frac{1}{2}\)
Explanation:
\(\frac{6}{7}\) is near to the benchmark 1
\(\frac{5}{12}\) is near to the bench mark \(\frac{1}{2}\)
9 + 1 = 10
10 + 7 \(\frac{1}{2}\)
17\(\frac{1}{2}\)

Question 14.
4\(\frac{7}{12}\) + 10\(\frac{1}{9}\)
Answer:
14 \(\frac{1}{2}\)
Explanation:
\(\frac{7}{12}\) is near to the benchmark \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{1}{12}\) is near to the bench mark 0
10 + 0 = 10
4\(\frac{1}{2}\) + 10
= 14 \(\frac{1}{2}\)

Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key

Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 3 and 4 to finish your assignments.

Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key

Concepts and Skills
Shade and label the model to show the sum of \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{3}{5}\).
Then complete the addition sentence. (Lesson 3.1)

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 1
Answer:
\(\frac{1}{3}\) + \(\frac{3}{5}\) =
\(\frac{5}{15}\) + \(\frac{9}{15}\).=
\(\frac{14}{15}\)
Explanation:
Making unlike denominators to like denominators.

Explanation:
Making unlike denominators to like denominators.

Add. Express each sum in simplest form. (Lesson 3.1)

Question 2.
\(\frac{3}{4}\) + \(\frac{1}{12}\) =
Answer:
\(\frac{3}{4}\) + \(\frac{1}{12}\) =
\(\frac{9}{12}\) + \(\frac{1}{12}\) =
\(\frac{10}{12}\)
Explanation:
Making unlike denominators to like denominators.
And added the fractions

Question 3.
\(\frac{3}{5}\) + \(\frac{2}{7}\) =
Answer:
\(\frac{3}{5}\) + \(\frac{2}{7}\) =
\(\frac{21}{35}\) + \(\frac{10}{35}\) =
\(\frac{31}{35}\)
Explanation:
Making unlike denominators to like denominators.
and added the fractions

Estimate each sum by using the benchmarks, 0, \(\frac{1}{2}\) or 1. (Lesson 3.1)

Question 4.
\(\frac{8}{9}\) + \(\frac{2}{5}\) =
Answer:
= \(\frac{3}{2}\)
Explanation:
Estimating \(\frac{8}{9}\) as 1
and \(\frac{2}{5}\)  as \(\frac{1}{2}\)
1 + \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{3}{2}\)

Question 5.
\(\frac{1}{8}\) + \(\frac{6}{7}\) + \(\frac{1}{6}\) =
Answer:
\(\frac{1}{8}\) + \(\frac{6}{7}\) + \(\frac{1}{6}\) =
Estimated answer = 1
Explanation:
Estimating the bench marks
\(\frac{1}{8}\) = 0
\(\frac{6}{7}\) = 1
\(\frac{1}{6}\) = 0
0 + 1  + 0 = 1

Shade and label the model to show the difference between \(\frac{4}{5}\) and \(\frac{2}{3}\). Then complete the subtraction sentence. (Lesson 3.2)

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
Simplified the fractions.

Subtract. Express each difference in simplest form. (Lesson 3.2)

Question 7.
\(\frac{3}{4}\) – \(\frac{1}{12}\) = \(\frac{2}{3}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\) – \(\frac{1}{12}\) = \(\frac{2}{3}\)
Explanation:

Question 8.
\(\frac{3}{5}\) – \(\frac{3}{9}\) =
Answer:
\(\frac{3}{5}\) – \(\frac{3}{9}\) = \(\frac{4}{15}\)
Explanation:

Estimate each difference by using the benchmarks, 0, \(\frac{1}{2}\) or 1. (Lesson 3.2)

Question 9.
\(\frac{4}{5}\) – \(\frac{3}{8}\)
Answer:
\(\frac{4}{5}\) – \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{1}{2}\)
Explanation:
Estimating the fractions to bench marks
\(\frac{4}{5}\) = 1
\(\frac{3}{8}\) = \(\frac{1}{2}\)
1 – \(\frac{1}{2}\)  = \(\frac{1}{2}\)

Question 10.
\(\frac{7}{12}\) – \(\frac{5}{9}\)
Answer:
\(\frac{7}{12}\) – \(\frac{5}{9}\) = 1
Explanation:
Estimating the fractions to bench marks
\(\frac{7}{12}\)  = \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{5}{9}\) = \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{1}{2}\)  + \(\frac{1}{2}\)  = 1

Write each fraction as a division expression. (Lesson 3.3)

Question 11.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
\(\frac{4}{9}\)
Fraction into expression.

Question 12.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
\(\frac{8}{11}\)
Fraction into expression.

Write each division expression as a fraction. (Lesson 3.3)

Question 13.
\(\frac{5}{6}\) = ___ ÷ ___
Answer:
5 ÷ 6
\(\frac{5}{6}\) = 5 ÷ 6
Explanation:
converting division expression as a fraction.

Question 14.
\(\frac{7}{12}\) = ___ ÷ ___
Answer:
7 ÷ 12
\(\frac{7}{12}\) = 7 ÷ 12
Explanation:
converting division expression as a fraction.

Complete. (Lesson 3.3)

Question 15.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
Converting the division expression to a mixed fraction

Question 16.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
Converting the division expression to a mixed fraction

Divide. Express each quotient as a mixed number in simplest form. (Lesson 3.3)

Question 17.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
Converting the division expression to a mixed fraction

Question 18.
Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
Converting the division expression to a mixed fraction

Express each fraction as a decimal. (Lesson 3.4)

Question 19.
\(\frac{4}{5}\) = ____
= _________
Answer:
\(\frac{4}{5}\) = 0.8
Explanation:

Question 20.
\(\frac{17}{20}\) = ____
= _________
Answer:

Explanation:
\(\frac{17}{20}\) = 0.85

Express each division expression as a mixed number and as a decimal. (Lessons 3.3 and 3.4)

Math in Focus Grade 5 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 9
Explanation:

Question 21.
13 ÷ 4 = 3\(\frac{1}{4}\)
Answer:

Explanation:
13 ÷ 4 = 3.25

Question 22.
23 ÷ 5
Answer:

Explanation:
23 ÷ 5 = 5.6

Add. Express each sum in simplest form. (Lesson 3.5)

Question 23.
2\(\frac{2}{7}\) + 3\(\frac{1}{2}\)
Answer:

2\(\frac{2}{7}\) + 3\(\frac{1}{2}\) = 5\(\frac{11}{14}\)

Question 24.
1\(\frac{1}{2}\) + 1\(\frac{5}{9}\)
Answer:

Explanation:
1\(\frac{1}{2}\) + 1\(\frac{5}{9}\) = 3\(\frac{1}{18}\)

Estimate each sum by using the nearest whole number or half. (Lesson 3.5)

Question 25.
1\(\frac{5}{8}\) + 1\(\frac{1}{5}\)
Answer:

Explanation:
1\(\frac{5}{8}\) + 1\(\frac{1}{5}\) = 3\(\frac{1}{18}\) = 3 + 0 = 3
Converting the fraction into a whole number.

Question 26.
2\(\frac{1}{6}\) + 3\(\frac{4}{5}\)
Answer:

Explanation:
2\(\frac{1}{6}\) + 3\(\frac{4}{5}\) = 5\(\frac{29}{30}\)
Converting the fraction into a whole number.
5 + 1 = 6

Subtract. Express each difference in simplest form. (Lesson 3.6)

Question 27.
5\(\frac{8}{9}\) – 3\(\frac{5}{6}\)
Answer:

Explanation:
5\(\frac{8}{9}\) – 3\(\frac{5}{6}\) = 2\(\frac{1}{18}\)
2 + 0 = 2

Question 28.
4\(\frac{2}{7}\) – 2\(\frac{7}{8}\)
Answer:

Explanation:
4\(\frac{2}{7}\) – 2\(\frac{7}{8}\) = 1\(\frac{23}{56}\)
= 1 + \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{3}{2}\)

Estimate difference by using the nearest whole number or half. (Lesson 3.6)

Question 29.
2\(\frac{1}{10}\) – 1\(\frac{4}{7}\)
Answer:

Explanation:
2\(\frac{1}{10}\) – 1\(\frac{4}{7}\) = \(\frac{37}{70}\) = \(\frac{1}{2}\)
Converting the fraction into a half

Question 30.
3\(\frac{3}{8}\) – 1\(\frac{7}{12}\)
Answer:

Explanation:
3\(\frac{3}{8}\) – 1\(\frac{7}{12}\) = 1\(\frac{19}{24}\)
= 1 + 1 = 2

Find the product in simplest form. (Lesson 4.1)

Question 31.
\(\frac{6}{7}\) × \(\frac{5}{8}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{6}{7}\) × \(\frac{5}{8}\) = \(\frac{15}{28}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 32.
\(\frac{4}{5}\) × \(\frac{10}{12}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{4}{5}\) × \(\frac{10}{12}\) = \(\frac{2}{3}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 33.
\(\frac{2}{5}\) of \(\frac{10}{11}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{2}{5}\) of \(\frac{10}{11}\) =\(\frac{4}{11}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 34.
\(\frac{8}{9}\) of \(\frac{5}{12}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{8}{9}\) of \(\frac{5}{12}\)  = \(\frac{10}{27}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Multiply. Express the product in simplest form. (Lesson 4.3)

Question 35.
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{15}{7}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{15}{7}\) = \(\frac{6}{7}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 36.
\(\frac{9}{5}\) × \(\frac{5}{12}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{9}{5}\) × \(\frac{5}{12}\) = \(\frac{3}{4}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Multiply. Express the product as a whole number or a mixed number in simplest form. (Lesson 4.3)

Question 37.
\(\frac{4}{3}\) × \(\frac{7}{6}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{4}{3}\) × \(\frac{7}{6}\) = \(\frac{14}{9}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 38.
\(\frac{8}{3}\) × \(\frac{9}{12}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{8}{3}\) × \(\frac{9}{12}\)= 2
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 39.
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{6}{5}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{6}{5}\) = \(\frac{21}{20}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Question 40.
\(\frac{25}{4}\) × \(\frac{10}{8}\) =
Answer:

Explanation:
\(\frac{25}{4}\) × \(\frac{10}{8}\) = \(\frac{125}{16}\)
Multiplication in fractions we have to directly multiply
Numerator x Numerator
and Denominator x Denominator.

Multiply. Express the product as a whole number or a mixed number in simplest form. (Lesson 4.4)

Question 41.
2\(\frac{1}{4}\) × 16 =
Answer:

Explanation:
Converting the mixed fraction in to a fraction then multiply with 16
And done the simplest form to make into a whole number

Question 42.
27 × 1\(\frac{2}{9}\) =
Answer:

Explanation:
Converting the mixed fraction in to a fraction then multiply with 27
And done the simplest form to make into a whole number

Multiply. Express the product as a whole number or a mixed number in simplest form. (Lesson 4.4)

Question 43.
5\(\frac{3}{6}\) × 42 =
Answer:

Explanation:
Converting the mixed fraction in to a fraction then multiply with 42
And done the simplest form to make into a whole number

Question 44.
2\(\frac{5}{6}\) × 15 =
Answer:

Explanation:
Converting the mixed fraction in to a fraction then multiply with 15
And done the simplest form to make into a whole number

Divide. Express each quotient in simplest form. (Lesson 4.6)

Question 45.
3 ÷ \(\frac{1}{9}\) =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 46.
6 ÷ \(\frac{1}{8}\) =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 47.
5 ÷ \(\frac{1}{5}\) =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 48.
2 ÷ \(\frac{1}{10}\) =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 49.
\(\frac{7}{8}\) ÷ 5 =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 50.
\(\frac{5}{8}\) ÷ 4 =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 51.
\(\frac{4}{7}\) ÷ 12 =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Question 52.
\(\frac{2}{9}\) ÷ 6 =
Answer:

Explanation:
Converting the whole number as a fraction
To divide a fraction with a whole number,
we multiply the given whole number with the denominator of the fraction.

Problem Solving

Solve. Show your work.

Question 53.
Ron used \(\frac{3}{5}\) pound of flour to bake bread and \(\frac{2}{7}\) pound of flour to bake scones. How many more pounds of flour did he use to bake bread than scones?
Answer: \(\frac{11}{35}\) more pounds of flour he used to bake bread than scones
Explanation:
Subtract them…
But to subtract fractions you need a common denominator (the smallest thing that 5 and 7 both go into)
Remember when making equivalent fractions with your common denominator (which is 7×5 = 35) make sure you multiply the top by whatever you multiplied the bottom by.

Question 54.
Tina uses 4\(\frac{5}{12}\) yards of wire for her science project. Kelvin uses 1\(\frac{2}{3}\) yards of wire for his project. How many yards of wire do they use altogether?
Answer: 6\(\frac{1}{12}\) yards of wire used altogether
Explanation:

Solve. Show your work

Question 55.
Rosa poured 1\(\frac{3}{4}\) quarts of grape juice into a container. She added 3\(\frac{1}{3}\) quarts of apple juice. She then poured 2\(\frac{2}{3}\) quarts of the mixed juice into a pitcher. How many quarts of mixed juice were left in the container?
Answer: 2\(\frac{5}{12}\)
Explanation:
1\(\frac{3}{4}\) =1\(\frac{9}{12}\)
3\(\frac{1}{3}\) = 3\(\frac{4}{12}\)

1\(\frac{9}{12}\)+ 3\(\frac{4}{12}\) = 4\(\frac{13}{12}\) = 5\(\frac{1}{12}\)

4\(\frac{13}{12}\) – 2\(\frac{8}{12}\) = 2\(\frac{5}{12}\)

Question 56.
A race was \(\frac{11}{12}\) mile long. Hamish ran \(\frac{4}{5}\) of the distance.

a. Without multiplying, explain how you know that the answer must be less than \(\frac{11}{12}\).
Answer:
With the help of bench mark. Both the values are lesser than 1. So he ran less than \(\frac{11}{12}\).

b. How far did he run?
Answer: \(\frac{7}{60}\)
Explanation:

Solve. Show your work.

Question 57.
Ashley uses \(\frac{1}{4}\) package of raisins for o fruit cake. She then uses \(\frac{1}{9}\) of the remainder for muffins. What fraction of the package of raisins does she have left?
Answer: \(\frac{23}{36}\) of the package of raisins she have left
Explanation:

Question 58.
Mrs. Vernon used 4\(\frac{3}{8}\) pounds of meat in each of her 12 pots of soup. How many pounds of meat did she use for the 12 pots of soup?
Answer: 52\(\frac{1}{2}\) pounds of meat she used.
Explanation:

Solve. Show your work.

Question 59.
A custodian pours \(\frac{1}{8}\) gallon of cleaning solution into each pail of water that she uses.

a. How many pails of water and cleaning solution can the custodian make using 16 gallons of cleaning solution?
Answer:

b. Find the volume of solution in two of these pails.
Answer:

 

 

 

Question 60.
A carnival sold 135 bottles of juice in one day. They sold \(\frac{1}{3}\) of the bottles in the first hour and \(\frac{2}{5}\) of the bottles in the second hour. How many bottles of juice did they sell altogether in these two hours?
Answer: 99 bottles sold altogether in these two hours
Explanation:

Solve. Show your work.

Question 61.
Ms. Li spent $840 on a vacation. She spent \(\frac{2}{3}\) of the amount on a plane ticket and \(\frac{1}{2}\) of the remaining amount on food. How much did she spend on the ticket and food altogether?
Answer: So she spent $560+$140 = $ 700  on the ticket and food altogether
Explanation:
Ms. Li spent $840 on a vacation. She spent \(\frac{2}{3}\) of the amount on a plane ticket. So she spent $560 for plane ticket.

She spent \(\frac{1}{2}\) of the remaining amount on food.
Remaining amount is $280.
So she spent $ 140 on food

So she spent $560+$140 = $ 700  on the ticket and food altogether

Question 62.
Sam traveled \(\frac{3}{4}\) of a journey by bus. He jogged \(\frac{1}{2}\) the remaining distance and walked the rest of the way. If he walked 800 feet, what was the total distance he traveled?
Answer: 6400 feet he traveled
Explanation:
Total Distance = x
Sam traveled \(\frac{3}{4}\) of a journey by bus. So it is \(\frac{3}{4}\) x
So remaining distance is x – \(\frac{3}{4}\) x =\(\frac{1}{4}\) x
He jogged \(\frac{1}{2}\) the remaining distance. So he jogged \(\frac{1}{8}\) x

walked the rest of the way . So remining is x – \(\frac{3}{4}\) x + \(\frac{1}{8}\) x  =800

Solve. Show your work.

Question 63.
Matthew used \(\frac{1}{5}\) of a box of flour for cooking and \(\frac{3}{4}\) of the remainder to make bread. The rest of the flour was packed equally into 5 containers. What fraction of the total amount of flour was in each container? r
Answer: \(\frac{1}{100}\) fraction of the total amount of flour was in each container
Explanation:
Matthew used \(\frac{1}{5}\) of a box of flour for cooking. So remaining flour is

\(\frac{3}{4}\) of the remainder to make bread

The rest of the flour was packed equally into 5 containers

Question 64.
A bus driver filled up \(\frac{7}{8}\) of her fuel tank for a trip. She used \(\frac{6}{7}\) of the fuel by the end of the trip. The capacity of her tank is 70 gallons. How much fuel did she use for the trip? Express your answer as a decimal.
Answer: 52.5gallons of fuel she used for the trip
Explanation:
The capacity of her tank is 70 gallons.
A bus driver filled up \(\frac{7}{8}\) of her fuel tank for a trip

So she filled 61.25 gallons of fuel in tank.
She used \(\frac{6}{7}\) of the fuel by the end of the trip.

Question 65.
Sergio walked to and from school on \(\frac{3}{5}\) of the days in one month. He got a ride to school on \(\frac{7}{8}\) of the remaining days. On the one remaining school day that month, he stayed home with a cold. How many school days were there that month?
Answer: 20 days
Explanation:
Total Days = x
Sergio walked to and from school on \(\frac{3}{5}\) of the days in one month = \(\frac{3}{5}\)x
So remaining days = x – \(\frac{3}{5}\)x = \(\frac{2}{5}\)x
He got a ride to school on \(\frac{7}{8}\) of the remaining days. = \(\frac{7}{20}\)x .Since

On the one remaining school day that month, he stayed home with a cold.
So

x =20

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 3 Practice 7 Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones

Regroup.
Then subtract.

Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 1

Question 1.
241 – 173 = ?
241 – 173
= 2 hundreds 4 tens 1 one – 1 hundred 7 tens 3 ones
= 2 hundreds ________ tens 11 ones – 1 hundred 7 tens 3 ones
= _________ hundred 13 tens 11 ones – 1 hundred 7 tens 3 ones
= _________ hundreds _________ tens _________ ones
241 – 173 = ____
Use addition to check your answer.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 2
Answer:
241-173 = 68,
173+68 = 241.

Explanation:
Given that 241 – 173 which is 68. So to check the answer we will perform addition, which is 173+68 = 241.
241 – 173
= 2 hundreds 4 tens 1 one – 1 hundred 7 tens 3 ones
= 2 hundreds 3 tens 11 ones – 1 hundred 7 tens 3 ones
= 1 hundred 13 tens 11 ones – 1 hundred 7 tens 3 ones
= 0 hundreds 6 tens 8 ones.

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 3
Answer:
478 – 199 = 279,
279+199 = 478.

Explanation:
Given that 478 – 199 which is 279. So to check the answer we will perform addition, which is
279+199 = 478.

Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-7-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-Tens-and-Ones-3-1

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 4
Answer:
555-457 = 98,
457+98 = 555.

Explanation:
Given that 555 – 457 which is 98. So to check the answer we will perform addition, which is
457+98 = 555.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-7-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-Tens-and-Ones-4-1

Question 4.
924 – 886 = ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 5
Answer:
924-886 = 38,
38+886 = 924.

Explanation:
Given that 924-886 which is 38. So to check the answer we will perform addition, which is
38+886 = 924.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-7-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-Tens-and-Ones-5-1

Question 5.
818 – 669 = ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 6
Answer:
818-669 = 149,
149+669 = 818.

Explanation:
Given that 818-669 which is 149. So to check the answer we will perform addition, which is
149+669 = 818.
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-7-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-Tens-and-Ones-6-1

Help Daryl ride past these rocks to reach the shore. Subtract and write the correct answer on each rock.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 3 Practice 7 Answer Key Subtraction with Regrouping in Hundreds, Tens, and Ones 7
Answer:
Math-in-Focus-Grade-2-Chapter-3-Practice-7-Answer-Key-Subtraction-with-Regrouping-in-Hundreds-Tens-and-Ones-7-1

Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens

Go through the Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 5 Addition with Regrouping in Tens to finish your assignments.

Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens

Add and regroup the tens.

Question 1.
534 + 283 = ?
Add the ones.
4 ones + 3 ones = ones
Add and regroup the tens.
3 tens + 8 tens = ___ tens
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens 1
= ___ hundred ___ ten
Add the hundreds.
1 hundred + 5 hundreds + 2 hundreds = ___ hundreds
534 + 283 = ____
Answer:
534 + 283 = 817
Explanation:
4 ones + 3 ones = 7 ones
Add and regroup the tens.
3 tens + 8 tens = 11 tens
= 1 hundred 1 ten
Add the hundreds.
1 hundred + 5 hundreds + 2 hundreds = 8 hundreds

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens 2
Answer:

Explanation:
2  ones + 5 ones = 7 ones
Add and regroup the tens.
6 tens + 7 tens = 13 tens
= 1 hundred 3 ten
Add the hundreds.
1 hundred + 4 hundreds + 1 hundreds = 6 hundreds

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens 3
Answer:

Explanation:
8 ones + 1 ones = 9 ones
Add and regroup the tens.
4  tens + 6 tens = 10 tens
= 1 hundred 0 ten
Add the hundreds.
1 hundred + 6 hundreds + 1 hundreds = 8 hundreds

Question 4.
295 + 633 = ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens 4
Answer:

Explanation:
5 ones + 3 ones = 8 ones
Add and regroup the tens.
9 tens + 3  tens = 12 tens
= 1 hundred 2 ten
Add the hundreds.
1 hundred + 2 hundreds + 6 hundreds = 9 hundreds

Question 5.
462 + 456 = ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens 5
Answer:

Explanation:
2 ones + 6 ones = 8 ones
Add and regroup the tens.
6 tens + 5 tens = 11 tens
= 1 hundred 1 ten
Add the hundreds.
1 hundred + 4 hundreds + 4 hundreds = 9 hundreds

Add.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 2 Practice 5 Answer Key Addition with Regrouping in Tens 6
Answer:

Kim lost her robots.
Her robots have the same answer.
To help her find her robots, color the robots with the same answer.
Explanation:
no matches were found
for Kim’s lost robots.

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key

This handy Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Cumulative Review Chapters 3 and 4 detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key

Concepts and Skills

Look at the pictures. Complete the number sentences.

Question 1.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
8 breads are colored and baked 2 breads are not colored and baked
so, total number of breads baked are = 8 + 2 = 10

Question 2.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
In a ten frame there are 9 dots in that 4 are crossed
so, 9 – 4 = 5

Complete the number bonds. Fill in the blanks.

Question 3.
___ + 5 = 10
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
The sum of 5 and 5 is 10
that is stated by number bond

Question 4.
8 – 3 = ___
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
The difference of 8 and 3 is 4
that is stated by number bond

Fill in the blanks.

Question 5.
2 more than 8 is ____
Answer:
10
Explanation:
2 more than 8 is number 10
2 + 8 = 10

Question 6.
3 less than 7 is ___.
Answer:
4
Explanation:
3 less than 7 is number 4
7 – 3 = 4

Question 7.
_______ is 2 more than 5.
Answer:
7
Explanation:
2 + 5 = 7
number 7 is 2 more than 5.

Question 8.
________ is 5 less than 10.
Answer:
5
Explanation:
10 – 5 = 5
number 5 is 5 less than 10.

Find the missing number.
Use related facts to help you.

Question 9.
2 + ______ = 8
Answer:
6
Explanation:
The sum of 2 and 6 is 8
2 + 6 = 8

Question 10.
______ – 6 = 0
Answer:
6
Explanation:
6 – 6 = 0
The difference of 6 and 6 is 0

Pick three numbers and make a fact family.

Question 11.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 5
Answer:

Explanation:

An addition fact is defined as the sum of two one-digit addends

 

Problem Solving
Look at the pictures.
Write an addition or subtraction story.

Question 12.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
There are different shapes of buttons
in them 5 are colored and 4 are non colored
so, total number of buttons are 9
5 + 4 = 9

Question 13.
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
Jamel is catching 9 balloons
3 flew away
so, 9 – 3 = 6
6 are left.

Solve.

Write addition or subtraction sentences.

Question 14.
Ellen has 3 spoons. Her sister gives her 5 spoons. How many spoons does Ellen have now?
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 8
Ellen has ___ spoons now.
Answer:

Explanation:
Ellen has 3 spoons. Her sister gives her 5 spoons.
Ellen has 8 spoons now.
3 + 5 = 8

Question 15.
There are 8 fish in a fish tank. 6 are angelfish and the rest are goldfish. How many goldfish are there?
Math in Focus Grade 1 Cumulative Review Chapters 3 and 4 Answer Key 9
There are ___ goldfish.
Answer:

Explanation:
There are 8 fish in a fish tank. 6 are angelfish and the rest are goldfish.
8 – 6 = 2
There are 2 goldfish.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns

Go through the Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 16 Practice 3 Comparing, Ordering, and Patterns to finish your assignments.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns

Find the missing numbers.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 1

Example

2 more than 50 is 52.
2 less than 66 is 64.

Question 1.
2 more than 54 is ____________.
Answer:
2 more than 54 is 56.

Explanation:
Given that 2 more than 54 which is 54+2 = 56.

Question 2.
______________ is 2 more than 66.
Answer:
68 is 2 more than 66.

Explanation:
Given that 2 more than 66 which is 66+2 = 68.

Question 3.
2 less than 78 is ______________.
Answer:
2 less than 78 is 76.

Explanation:
Given that 2 less than 78 which is 78-2 = 76.

Question 4.
____________ is 2 less than 74.
Answer:
72 is 2 less than 74.

Explanation:
Given that 2 less than 74 which is 74-2 = 72.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 2

Question 5.
5 more than 50 is ______________.
Answer:
5 more than 50 is 55.

Explanation:
Given that 5 more than 50 which is 50+5 = 55.

Question 6.
10 more than 85 is ______________.
Answer:
10 more than 85 is 95.

Explanation:
Given that 10 more than 85 which is 95.

Question 7.
5 less than 65 is ______________.
Answer:
5 less than 65 is 60.

Explanation:
Given that 5 less than 65 which is 65-5 = 60.

Question 8.
____________ is 10 less than 100.
Answer:
10 less than 100 is 90.

Explanation:
Given that 10 less than 100 which is 100-10 = 90.

Question 9.
____________ is 5 more than 75.
Answer:
5 more than 75 is 80.

Explanation:
Given that 5 more than 75 which is 80.

Question 10.
____________ is 5 less than 75.
Answer:
5 less than 75 is 70.

Explanation:
Given that 5 is less than 75 which is 70.

Circle the greatest number.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 3

Question 11.
72 or 87
Answer:
87.

Explanation:
Given numbers are 72 and 87. So the greatest number is 87.

Question 12.
92 or 69
Answer:
92.

Explanation:
Given numbers are 92 and 69. So the greatest number is 92.

Question 13.
54 or 45
Answer:
54.

Explanation:
Given numbers are 54 and 45. So the greatest number is 54.

Question 14.
67 or 76
Answer:
76.

Explanation:
Given numbers are 67 and 76. So the greatest number is 76.

Question 15.
86 or 83
Answer:
86.

Explanation:
Given numbers are 86 and 83. So the greatest number is 86.

Question 16.
94 or 98
Answer:
98.

Explanation:
Given numbers are 94 and 98. So the greatest number is 98.

Color the number that is less.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 4

Question 17.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 5
Answer:
59 is less than 71.

Explanation:
Given numbers are 59 and 71. The number 59 is less than 71.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-16-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-5-1

Question 18.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 6
Answer:
68 is less than 93.

Explanation:
Given numbers are 68 and 93. The number 68 is less than 93.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-16-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-6-1

Question 19.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 7
Answer:
79 is less than 97.

Explanation:
Given numbers are 79 and 97. The number 79 is less than 97.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-16-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-7-1

Question 20.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 8
Answer:
48 is less than 48.

Explanation:
Given numbers are 84 and 48. The number 48 is less than 84.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-16-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-8-1

Question 21.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 9
Answer:
62 is less than 67.

Explanation:
Given numbers are 62 and 67. The number 62 is less than 67.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-16-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-9-1

Question 22.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 10
Answer:

Explanation:
Given numbers are 96 and 91. The number 91 is less than 96.
Math-in-Focus-Grade-1-Chapter-16-Practice-3-Answer-Key-Comparing-Ordering-and-Patterns-10-1

Compare the numbers. Then fill in the blanks.

Question 23.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 11
The least number is ___________.
The greatest number is __________.
Answer:
The least number is 49.
The greatest number is 72.

Explanation:
In the above image, the least number is 49 and the greatest number is 72.

Question 24.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 12
The least number is ___________.
The greatest number is __________.
Answer:
The least number is 69.
The greatest number is 90.

Explanation:
In the above image, the least number is 69 and the greatest number is 90.

Question 25.
Order the numbers from greatest to least.
Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 13
Answer:
99,89,54,45.

Explanation:
The numbers from greatest to least is 99,89,54,45.

Use the numbers to fill in the blanks.

Math in Focus Grade 1 Chapter 16 Practice 3 Answer Key Comparing, Ordering, and Patterns 14

Question 26.
The greatest number is __________.
Answer:
100.

Explanation:
The greatest number is 100.

Question 27.
The least number is __________.
Answer:
46.

Explanation:
The least number is 46.

Question 28.
__________, __________, and ________ are less than 84.
Answer:
46,67 and 73.

Explanation:
46,63 and 73 are less than 84.

Question 29.
____________ and __________ are greater than 84.
Answer:
92,100.

Explanation:
92 and 100 are greater than 84.

Question 30.
67 is greater than ___________ but less than 100.
Answer:
46.

Explanation:
67 is greater than 46 but less than 100.

Question 31.
92 is less than ___________ but greater than 84.
Answer:
100.

Explanation:
92 is less than 100 but greater than 84.

Complete each number pattern.

Question 32.
50, 51, 52, __________, 54, 55, __________, __________, 58
Answer:
50,51,52,53,54,55,56,57,58.

Explanation:
The complete pattern is 50,51,52,53,54,55,56,57,58.

Question 33.
73, 72, 71, __________, __________, 68, __________
Answer:
73,72,71,70,69,68,67.

Explanation:
The complete pattern is 73,72,71,70,69,68,67.

Question 34.
__________, 87, 89, __________, 93, __________
Answer:
85,87,89,91,93,95.

Explanation:
The complete pattern is 85,87,89,91,93,95.

Question 35.
99, __________, 95, 93, __________, __________
Answer:

Question 36.
50, 60, __________, 80, __________, __________
Answer:
50,60,70,80,90,100.

Explanation:
The complete pattern is 50,60,70,80,90,100.

Question 37.
93, 83, 73, __________, __________, 43, __________
Answer:
93,83,73,63,53,43,33.

Explanation:
The complete pattern is 93,83,73,63,53,43,33.

Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20

Practice the problems of Math in Focus Grade 1 Workbook Answer Key Chapter 8 Addition and Subtraction Facts to 20 to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Question 1.
10 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 6 = 4
Answer: 10 – 6 = 4

Question 2.
7 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 5 = 12
Answer: 7 + 5 = 12

Question 3.
16 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 9 = 7
Answer: 16 – 9 = 7

Question 4.
9 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 7 = 16
Answer: 9 + 7 = 16

Question 5.
11 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 3 = 14
Answer: 11 + 3 = 14

Question 6.
14 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 6 = 20
Answer: 14 + 6 = 20

Question 7.
17 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 2 = 15
Answer: 17 – 2 = 15

Question 8.
12 Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 1 8 = 20
Answer: 12 + 8 = 20

Fill in the blanks.

Question 9.
18 – ______ = 10
Answer: 18 – 8 = 10

Question 10.
______ – 9 = 11
Answer: 20 – 9 = 11

Question 11.
20 – ______ = 20
Answer: 20 – 0 = 20

Question 12.
______ – 6 = 6
Answer: 12 – 6 = 6

Question 13.
______ + 3 = 12
Answer: 9 + 3 = 12

Question 14.
______ + 5 = 13
Answer: 8 + 5 = 13

Solve.

Question 15.
Dane gets 2 baskets in a computer game. His total score is 16.

a. Color 2 baskets that he gets.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 2
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_1

b. Which are the 2 baskets that he got? Write an addition sentence for them.
_____ + _____ = 16
Answer: 11 + 5 = 16

c. Look for other answers. Write them here.
___ + ___ = 16
___ + ___ = 16
Answer:
12 + 4 = 16
9 + 7 = 16

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Solve.

Ed did 6 more cartwheels than Lila. How many cartwheels did Ed and Lila each do?
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 3

Write four possible pairs of numbers. The total number of cartwheels cannot be more than 20.

Question 1.
If Lila did ________ cartwheels, then Ed did ________ cartwheels.
Answer: If Lila did 7 cartwheels, then Ed did 13 cartwheels.
7 + 13 = 20

Question 2.
If Lila did ________ cartwheels, then Ed did ________ cartwheels.
Answer: If Lila did 8 cartwheels, then Ed did 12 cartwheels.
8 + 12 = 20

Question 3.
If Ed did ________ cartwheels, then Lila did ________ cartwheels.
Answer: If Ed did 14 cartwheels, then Lila did 6 cartwheels.
14 + 6 = 20

Question 4.
If Ed did ________ cartwheels, then Lila did ________ cartwheels.
Answer:
If Ed did 10 cartwheels, then Lila did 10 cartwheels.
10 + 10 = 20

Fill the Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 4 with any of these numbers. Use each number once.

Question 5.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 5
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_2

Chapter Review/Test

Vocabulary

Circle the correct answers.

Question 1.
Which numbers are the same?
4 9 6 0 4
Answer: 4 and 4 are the same numbers

Question 2.
Which fact is a doubles fact?
9 + 1 = 10 4 + 8 = 12 9 + 9 = 18
Answer: 9 + 9 = 18 is a doubles fact.

Question 3.
Which fact is a doubles plus one fact?
1 + 2 = 3 3 + 3 = 6 9 + 2 = 11
Answer: 1 + 2 = 3 is a doubles plus one fact.

Concepts and Skills
Fill in the blanks.

Question 4.
6 + 5 = ____
Answer: 11

Question 5.
9 + 6 = ___
Answer: 15

Complete the number bonds. Then fill in the blanks.

Question 6.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 6
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_3

Question 7.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 7
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_4

Question 8.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 8
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_5

Question 9.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 9
Answer:
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20_6

Fill in the blanks.

Question 10.
11 + 9 = ____
Answer: 20

Question 11.
12 – 5 = ____
Answer: 7

Problem Solving

Solve.

Question 12.
Andy has 9 stickers. His sister gives him 5 more. How many stickers does Andy have in all?
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 10
Andy has ________ stickers in all.
Answer:
Given,
Andy has 9 stickers,
His sister gave 5 more stickers,
By adding 9 with 5 we get 14,
Therefore, Andy has 14 stickers in all.

Question 13.
Tia has 14 hair clips. She gives 7 hair clips to her sister. How many hair clips does Tia have left?
Tia has ________ hair clips left.
Math in Focus Grade 1 Chapter 8 Answer Key Addition and Subtraction Facts to 20 11
Answer:
Given,
Tia has 14 hair clips,
She gives away 7 hair clips to her sister,
By subtracting 7 from 14 we get 7,
Therefore, Tia has 7 hair clips left.

Question 14.
I am double 6 plus 1 more. What number am I? I am the number ____
Answer:
I am the number 13.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 14 Practice 1 Prisms and Pyramids provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids

Identify the type of pyramid and the shapes of the faces

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 1

Question 1.
This is a ___ prism.
Answer:
This is a triangular prism,

Explanation:
A triangular prism is a prism composed of two triangular bases and
three rectangular sides.

Question 2.
Two of its faces are ____
Answer:
Two of its faces are triangle,

Explanation:
A triangular prism is a prism composed of two triangular bases.

Question 3.
Three of its faces are ____
Answer:
A triangular prism is a prism composed of three rectangular sides.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 2

Question 4.
This is a ____ prism.
Answer:
This is a rectangular prism,

Explanation:
As a rectangular prism is a three-dimensional shape, having six faces,
where all the faces (top, bottom, and lateral faces) are rectangle of the prism.
So given solid is rectangular prism.

Question 5.
All its faces are _______________________
Answer:
All its faces are rectangle,

Explanation:
As a rectangular prism is a three-dimensional shape, having six faces,
where all the faces (top, bottom, and lateral faces) are rectangle of the prism.

Complete the table.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 3
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-1
Explanation:
Given type of prism is triangular as the prism is composed of two triangular bases and
three rectangular sides with number of faces – 5, number of edges – 9 & number of vertices – 6.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 4
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-2

Explanation:
Given type of prism is triangular as the prism is composed of two triangular bases and
three rectangular sides with number of faces – 5, number of edges – 9 & number of vertices – 6.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 5
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-3

Explanation:
Given a pentagonal prism is a three-dimensional solid that has two
pentagonal bases on the bottom and top of the shape.
All the other sides of a pentagonal prism have the shape of a rectangle.
There are types of pentagonal prism – regular pentagonal prism and
rectangular pentagonal prism.
A pentagonal prism has 7 faces, 15 edges and 10 vertices.

Identify the type of pyramid and the shape of the faces.

Question 9.
This is a ___ pyramid.
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-4
Explanation:
Given pyramid is Tetragonal or Dipyramid with 4 prisms.

Question 10.
All its faces are __.
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 6
All its faces are 8,

Explanation:
Given Tetragonal or Dipyramid has 8-faced form about a 4-fold rotation axis.

Identify the type of pyramid and the shapes of the faces.

Question 11.
This is a ___ pyramid.
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 7
Answer:
This is a _tetragonal- dipyramid__ pyramid.

Explanation:
Given pyramid is Tetragonal or Dipyramid with 4 prisms.

Question 12.
One of its faces is a ____
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-5
One of its faces is a rectangular base,

Explanation:
Given pyramid has base of a rectangle as shown above.

Question 13.
Four of its faces are ____
Answer:
Four of its faces are triangular prisms,

Explanation:
As given pyramid has four of its faces are triangular prisms.

Complete the table.

Question 14.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 8
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-7

Explanation:
Given type of pyramid is pentagonal pyramid number of faces 6, number of edges 10 and
number of vertices 6.

Question 15.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 9
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-8
Explanation:
Given the type of pyramid is a pentagonal pyramid number of faces 7,
a number of edges 12 and number of vertices 7.

Name the solid formed by each net.

Question 16.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 10
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-9
Explanation:
Given net is Cube as as it has 6 square faces as shown above.

Question 17.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 11
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-10
Explanation:
Given net is tetragonal prism as as it has 4 triangular faces and one square face as shown above.

Question 18.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 12
Answer:

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-11

Explanation:
Given net is triangular pyramid as as it has 4 triangular faces as shown above.

Question 19.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 13
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-12
Explanation:
Given prism is rectangular as it has 2 tiangular faces and
3 rectangular faces as shown above.

Question 20.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids 14
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Practice 1 Answer Key Prisms and Pyramids-13
Explanation:
Given net is Cuboid as it has 6 rectangular faces as shown above.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes

This handy Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 14 Three-Dimensional Shapes provides detailed solutions for the textbook questions.

Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes

Put On Your Thinking Cap!

Challenging Practice

Find the number of cubes in each prism.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 11
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-1
Explanation:
Given solid cube has 3 cms X 2 cms X 2 cms each.
So the volume of given cube is  (3 cms X 2 cms X 2 cms)  =
12 cubes with 1 cm X 1 cm X 1 cm each.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 12
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-2
Explanation:
Given cube is divided in center so we get 2 triangular prisms.

Each solid is cut vertically along the line shown. Identify the solid shapes that result.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 13
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-3
Explanation:
Given solid shape has 3 triangular prisms again 3 have been divided from center
giving 6 solid shape prisms.
Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 14
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-4
Explanation:
Given solid shape has 3 irregular triangular prisms again 3 prisms have been
divided from center giving 6 solid shape small prisms.

Put On Your Thinking Cap!

Problem Solving

Which of these are nets of a cube? Check the boxes.

Question 1.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 15
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-5
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 2.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 16
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-6
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 3.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 17
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-7
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 4.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 18
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-8
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 5.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 19
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-9
Explanation:
Given nets form a cube so checked and ticked in the checkbox.

Question 6.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 20
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-10
Explanation:
Given nets cannot form a cube so checked and ticked cross in the checkbox.

Question 7.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 21
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-11
Explanation:
Given nets cannot form a cube so checked and ticked cross in the checkbox.

Question 8.
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes 22
Answer:
Math in Focus Grade 5 Chapter 14 Answer Key Three-Dimensional Shapes-12
Explanation:
Given nets cannot form a cube so checked and ticked cross in the checkbox.

Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters

Practice the problems of Math in Focus Grade 2 Workbook Answer Key Chapter 7 Practice 4 Comparing Lengths in Centimeters to score better marks in the exam.

Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters

Look at each drawing. Then fill in the blanks.

Question 1.
Which is longer? Drawing ___
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 1
Answer: Drawing A is longer than Drawing B

Question 2.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 2
Drawing ___ is the shortest.
Drawing ___ is the longest.
Explain your answers.
Answer: Drawing B is the shortest.
Drawing C is the longest.

Find each length.

Question 3.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 3
The straw is about ___ centimeters long.
Answer: The straw is about 8 centimeters long.

Question 4.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 4
The wallet is about ____ centimeters long.
Answer: The wallet is about 6 centimeters long.

Question 5.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 5
The key is about __ centimeters long.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 6
Answer: The key is about 2 centimeters long.

Find each length.

Question 6.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 7
The pen is about _________ centimeters long.
Answer: The pen is about 12 centimeters long

These rulers are smaller than in real life.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 8

Question 7.
Math in Focus Grade 2 Chapter 7 Practice 4 Answer Key Comparing Lengths in Centimeters 9
The bracelet is about _________ centimeters wide.
Answer: The bracelet is about 5 centimeters wide.

Use your answers for Exercises 3 to 6. Fill in the blanks with longer or shorter.

Question 8.
The pen is _________ than the straw.
Answer: The pen is longer than the straw.

Question 9.
The key is _________ than the pen.
Answer: The key is shorter than the pen.

Question 10.
The wallet ¡s _________ than the straw.
Answer: The wallet is shorter than the straw.

Use your answers for Exercises 3 to 7. Fill in the blanks.

Question 11.
The straw is ___ centimeters longer than the key.
Answer:
The straw is 4 centimeters longer than the key
Explanation:
Given,
Straw is 8 cm,
Key is 4 cm,
By subtracting 4 from 8 we get 4,
Therefore, the straw is 4 centimeters longer than the key.

Question 12.
The straw is ___ centimeters shorter than the pen.
Answer: The straw is 4 centimeters shorter than the pen.
Explanation:
Given,
Straw is 8 cm,
Pen is 12 cm,
By subtracting 8 from 12 we get 4,
Therefore, the straw is 4 centimeters shorter than the Pen

Question 13.
The pen is ____ centimeters longer than the key.
Answer: The pen is 10 centimeters longer than the key.
Explanation:
Given,
Pen is 12 cm,
Key is 2 cm,
By subtracting 2 from 12 we get 10,
Therefore, the Pen is 10 centimeters longer than the key

Question 14.
The bracelet is ___ centimeter shorter than the wallet.
Answer: The bracelet is 1 centimeter shorter than the wallet.
Explanation:
Given,
Bracelet is 5 cm,
Wallet is 6 cm,
By subtracting 5 from 6 we get 1,
Therefore, the bracelet is 1 centimeter shorter than the wallet

Question 15.
The longest object is the _____
Answer: The longest object is the pen with 12 cm long.

Question 16.
The shortest object is the ____
Answer: The shortest object is the key with 2 cm.