Go through the Math in Focus Grade 5 Workbook Answer Key Chapter 2 Practice 9 Real-World Problems: Multiplication and Division to finish your assignments.

## Math in Focus Grade 5 Chapter 2 Practice 9 Answer Key Real-World Problems: Multiplication and Division

**Solve. Use any strategy.**

Question 1.

Hannah and Francine have $120. Hannah and Peter have $230. Peter has 6 times as much money as Francine.

How much money does Hannah have?

Answer:

$98,

Explanation:

Given information Francine has $X.

Peter has $6X (Peter has 6 times as much money as Francine)

Hannah has $Y

X + Y = 120.

6X + Y = 230.

Subtracting above two equations as shown below

(6X + Y) – (X+Y) = 230 – 120

6X + Y – X – Y = 110

Sum: 5x = 110,

X = $22.

X + Y = 120,

Y = 120 – X = 120 – 22 = $98,

Hannah have $98.

Question 2.

Larry is 10 years old and his sister is 7 years old. In how many years’ time will their total age be 25 years?

Answer:

4yrs,

Explanation:

Larry = 10 yrs and Sister is 7 yrs,

10 + 7 = 25 – 8,

14 + 11 = 25,

After 4 yrs the total age be 25 yrs,

Question 3.

A box of chalk and 2 staplers cost $10. Three boxes of chalk and 2 staplers cost $1 8.

Find the total cost of 1 box of chalk and 1 stapler.

Answer:

1 box of chalk =$4 and 1 stapler = $3,

Explanation:

1 Chalk Box + 2 Stapler = 10,

3 Chalk Box + 2 Stapler = 18,

subtract the above two as shown below to find the cost of 1 box of chalk and 1 stapler

(3B+2S) – (B + 2S) = 18 – 10,

3B + 2S – B – 2S = 8,

2B = 8,

1B = 4,

B + 2S = 10,

4 + 2S = 10,

2S = 10 – 4 = 6,

S= 6/2 = 3.

**Solve. Use any strategy.**

Question 4.

Sally and Marta had the same number of postcards. After Sally sold 18 of her postcards,

Marta had 4 times as many postcards as Sally. How many postcards did each girl have to begin with?

Answer:

24 post cards,

Explanation:

Let the number of postcards with Sally and Marta be X.

After selling 18 postcards by Sally, now shelly had X – 18 postcards.

Then Marta will have 4 times of Sally.

4(X−18) = X,

4X − 72 = X,

4X −X = 72,

3X = 72,

X = 24,

Hence each girl had 24 postcards in the beginning.

**Solve. Use any strategy.**

Question 5.

A basket with 12 apples has a mass of 3,105 grams. The same basket with 7 apples has a mass of

1,980 grams.

Each apple has the same mass. What is the mass of the basket?

Answer:

405 grams,

Explanation:

A basket with 12 apples has a mass of 3,105 grams,

X Grams per apple,

Y Grams = Wt. of basket,

12x + Y = 3105,

7X + Y = 1980,

Subtracting the above equation as shown below

(12x + Y ) – (7X + Y) = 3105 – 1980,

5X = 1125,

X = 225,

Replace X with 225,

12X,

12 x 225 + Y = 3105,

Y = 3105 – 2700 = 405.